Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трикове за по-голяма производителност (Under construction)!

Featured Replies

Подлежи на редакция...

• Отговори 64
  • Прегледи 63,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Мисля че сам си противоречиш.

"Премахнете ненужните програми.", "Не дръжте много излишни програми работещи на заден план" (перефразирал съм малко), като в същото време ти правиш списък ок 50(? или повече,не разгледах) програми, 99% от които БЕЗПОЛЕЗНИ понеже същото нещо може да се направи без тяхна помощ.На YourUninstaller! не знам дали си направил шот на твойто PC или си го взел отнякъде ама като видях листа ме заболя главата - има сигурно едно 100 приложения, а се обзалагам че половината си зарабвил, че ги имаш/не ги ползваш.Т'ва е от мен ..

п.п. "-Xtra Stability (внася повече стабилност при работа с WINDOWS)" е тва направо ме РАЗБИ,ей сега го видях.Пич, опитал си се да помогнеш, но мисля че си направил точно обратното с тея "повече стабилност"-и и т.н.

Редактирано от p0inte (преглед на промените)

• Автор
Мисля че сам си противоречиш.

"Премахнете ненужните програми.", "Не дръжте много излишни програми работещи на заден план" (перефразирал съм малко), като в същото време ти правиш списък ок 50(? или повече,не разгледах) програми, 99% от които БЕЗПОЛЕЗНИ понеже същото нещо може да се направи без тяхна помощ.На YourUninstaller! не знам дали си направил шот на твойто PC или си го взел отнякъде ама като видях листа ме заболя главата - има сигурно едно 100 приложения, а се обзалагам че половината си зарабвил, че ги имаш/не ги ползваш.Т'ва е от мен ..

1-во не е задължително да се качват всичките програми.Тази тема е за да могат да се съберат всички малки и полезни инструменти на едно място а не да са разпиляни из форума и да се налага да се търсят с търсачката (която и без това много потребители не обичат да ползват и оттам многото затворени теми)

2-ро снимките са от официалните сайтове не от моят компютър (но дори и да бяха не си ти човека който ще ми казва какво да качвам и дали ще го използвам.Щом е там значи съм сметнал за необходимо.Затова им се казва персонални компютри...)

3-то може Операционната Система да има до някъде такава функционалност както на повечето програми, но е доста оскъдна.Разбира се за непретенциозни потребители ще свърши работа, но за хора които искат допълнителна гъвкавост и да изтискат последния процент производителност няма да е достатъчна.И винаги когато дадена фирма производител на софтуер се занимава само с направата на един тип инструменти винаги крайният резултат е по-добър от фирма които се занимават с продукти - All - In - One...Така че не ми казвай че примерно дефрагментаторът на Microsoft е по-добър от Diskeeper (макар и да използва част от неговата технология)... :lol6:

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

p0inte,вместо да критикуваш защо не се опиташ да обориш написаното(с доказателства).Знаеш ли колко труд и време отнема написаното в темата та с лека ръка да кажеш че еди кое си не е така.Поздрави!

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Dial-a-fix v0.60.0.24 (поправя голям брой проблеми - просто слагате съответната отметка...)

200px-Dial-a-fix.png

Download:

http://djlizard.net/software/Dial-a-fix-v0.60.0.24.zip

• Автор

DustBuster XP 2.9.5.1

Download: (380 KB)

nextgen.jpg

http://majorgeeks.com/download.php?det=1182

ЛИЦЕНЗ: БЕЗПЛАТНА!!!

На много места е спомената тази ценна програмка, но няма отворена тема за нея където да е публикувана официално...Нищо че е на италиански не се пртеснявайте.Инсталира се и започва да сканира и да трие ненужните файлове автоматично...Според доста потребители е много добра.Аз също съм я ползвал и съм доволен като количество на излишните файлове които ми намери като преди това бях чистил с различни приложения.Само не можах да открия някакви настройки - може би няма такива (където да изключвам евентуално папки от сканирането - например тези за игрите които са доста претенциозни!!!)

• 3 месеца по-късно...

Забелязал съм следното нещо при тия програми. По принцип всяка помага за по-бързата работа на системата, но това е до време. Идва един момент, когато нещата стават все по-бавни. Тогава много често използване на някоя нова или добре забравена стара програма за оптимизиране постига търсения ефект. Защо пиша това ли? Напоследък ползвах всеки ден Windows Care, понякога и някои други програми като TuneUp2007, CCleaner и още 2-3. Бях забравил за старата изпитана програма WinXP Manager. Какво се получи? TuneUp2007 ми открива 0 грешки, другите програмки от една до десеттина всеки ден, а WinXP Manager над 6000!!!!!! Рискувах да ги изтрия и чаках над 3 часа. Не знам защо толкова бавен беше компютъра. Но след чакането Windowsa заработи като новоинсталиран. Така, че не забравяйте старите си програми. Тая я бях зарязал, щото зареждаше бавно, а и доста време сканираше. Явно не съм бил прав.

Значи подкрепям bildera, една програма в началото открива 100, после 90 и надолу, другата същото. сега ще видя за Win XP Manager :)

• Автор

Няма как да не е така...Всяка програма има свое схващане за това кое ще е по-добре за компютъра откъм настройки...(подобна е ситуацията при антивирусния софтуер)...Тази статия (тема) я написах за да се съберат на едно място колкото може повече програмки с подобна цел и функционалност...Не казвам че е завършена и не съм сложил точката на темата.Тя все още е отворена за различни предложения...Имайте едно наум че дадена програмка на един компютър може да няма същия ефект на друг.Винаги правете резервни копия на важните си данни...И в никакъв случай не съм казал да инсталирате абсолютно всички предложени програмки (както си беше помослил един потребител малко по-нагоре)...Повечето от инструментите могат да се деинсталират след като свършат задълженията си (промяната на една или друга по специфична настройка, която ви мързи да правите на ръка или просто е дълбоко скрита)... :blink:

Няма как да не е така...Всяка програма има свое схващане за това кое ще е по-добре за компютъра откъм настройки...(подобна е ситуацията при антивирусния софтуер)...Тази статия (тема) я написах за да се съберат на едно място колкото може повече програмки с подобна цел и функционалност...Не казвам че е завършена и не съм сложил точката на темата.Тя все още е отворена за различни предложения...Имайте едно наум че дадена програмка на един компютър може да няма същия ефект на друг.Винаги правете резервни копия на важните си данни...И в никакъв случай не съм казал да инсталирате абсолютно всички предложени програмки (както си беше помослил един потребител малко по-нагоре)...Повечето от инструментите могат да се деинсталират след като свършат задълженията си (промяната на една или друга по специфична настройка, която ви мързи да правите на ръка или просто е дълбоко скрита)... :yanim:

Ами и аз се изненадах, че най-сетне компа заработи така, както ми се иска. Ползвал съм WinXP Manager може би повече от година, но идва един момент, когато дадена програма помага все по-малко и по-малко. Затова и не съм я ползвал повече от 2 месеца, макар, да е инсталирана на компа ми. Преди време същата работа вършеше RegSupreme Pro 2.3, но след проблеми с шрифтовете се оказа, че вече не мога да я стартирам, дори след преинсталация. Отказах се от нея с много нежелание. Не ми се преинсталира Windows, затова търсех нещо, което да я замени. Разбира се, бекъпът е задължителен. Преди време точно WinXP Manager ме спаси след акция на Microsoft. Само с нея успях да си върна системата в сейф мод. Не знам дали го казах, но ще спомена програмите, които при мен не вършат почти никаква работа за подобряване производителността на системата. Може би и те имат място на компа ми, но ефективността им е ниска. Това са CCleaner и TuneUp. Има и други с по-малка ефективност при мен. Но аз бих отличил с добра работа в много случаи и EasyCleaner и SBMAF Disk Cleaner Lite. Това е при мен, сигурно зависи от случая, затова не твърдя, че тия програми дето споменах са най-добрите. Обаче ако някой има проблеми със забавена работа на Windows, може да ги пробва.

Лично аз строителю използвам постоянно и TuneUp и XP Manager-a, просто са неразделни при мен за последните 4 години и не бих ги нарекъл стари програмки :yanim: . Разликата в работата на двете се базира на броя и големината на изследваните възли в структурата на файла на регистъра. Много програмки имат "лошия навик" да си записват временните данни в регистъра например... Екранни координати, настройки на менютата и какво ли не... Това натрупва много излишни неща, "спам" в регистъра. Аз самият имах навика по едно време да използвам регистъра за запис на подобна информация в собственото си програмно творчество :ph34r: ... Едновременна им и кръстосана употреба на тези програмки дава отлични резултати, поне за мен. Не използвам нищо друго, макар и постоянно да чета калдатата и подобни форуми а информацията от колегите е съвсем друга тема. Трябва да допълня и че деграгментирането и компактността на регистъра се правят задължително периодически.

Освен това правя ръчна проверка и почистване на служебния и личния си компютър... Тулсчетата са си тулсчета ама най-добре е ръчичка да ги пипне тия нещица... Всеки луд с номера си, нали ;) Браво за труда на Б-Бой, полезна тема :rolleyes:

Лично аз строителю използвам постоянно и TuneUp и XP Manager-a, просто са неразделни при мен за последните 4 години и не бих ги нарекъл стари програмки

Разбира се под стари имах предвид, програми, които сме ползвали, но по една или друга причина сме позабравили. Лично при мен най-старите програми от тоя сорт са TuneUp и WinXP Manager. Сещам се и за други, които съм забравил, но щом и наличните ми вършат работа, няма да си ги припомням.

• 4 седмици по-късно...

Ако само половината от препоръчания софтуер бъде качен на едно WinXP и пуснат в действие гарантирано той(windows-а) няма да изкара дълго

Според мен оптималния вариант е да разбереш дефакто тези програми какво трият какво променят и като изключим дефрагментацията да си го направиш сам(защото така или иначе самите програми също бъркат в регистъра) въпреки че ще ти отнеме време да направиш всичко ръчно

направено веднъж обаче съповодено след това със "снимка" на паришъна(със програми дал господ) наистина може да се решат доста проблеми и при бъдещо скапване на операционната система да я възстановиш от направената "снимка" което става бързо и да пропуснеш исталирането на тази и онази програма

от друга страна е хубаво че някой си е направил труда толкова подробно и нагледно да обясни програмите и потреблението им

А за FlexType 2k много хора ми се оплакват но аз го ползвам от 2000-та година (тогава FlexType 3.2 май беше) и досега не съм имал никакъв проблем с кирилизацията като изключим че докъто съм на фонетична и със ALT и TAB превключа на Corel Draw примерно тогава понякога изчезва това е друго не съм имал като проблем

Редактирано от repsoldiesel (преглед на промените)

Ако само половината от препоръчания софтуер бъде качен на едно WinXP и пуснат в действие гарантирано той(windows-а) няма да изкара дълго

Според мен оптималния вариант е да разбереш дефакто тези програми какво трият какво променят и като изключим дефрагментацията да си го направиш сам(защото така или иначе самите програми също бъркат в регистъра) въпреки че ще ти отнеме време да направиш всичко ръчно

направено веднъж обаче съповодено след това със "снимка" на паришъна(със програми дал господ) наистина може да се решат доста проблеми и при бъдещо скапване на операционната система да я възстановиш от направената "снимка" което става бързо и да пропуснеш исталирането на тази и онази програма

от друга страна е хубаво че някой си е направил труда толкова подробно и нагледно да обясни програмите и потреблението им

А за FlexType 2k много хора ми се оплакват но аз го ползвам от 2000-та година (тогава FlexType 3.2 май беше) и досега не съм имал никакъв проблем с кирилизацията като изключим че докъто съм на фонетична и със ALT и TAB превключа на Corel Draw примерно тогава понякога изчезва това е друго не съм имал като проблем

Браво на теб, но има хора, които постоянно инсталират и деинсталират некоректни програми и точно за тях е тая тема. Ако си държиш няколко програмки на компа, не влизаш в съмнителни сайтове, може да изкараш дълго. А и като се научиш какво да чистиш ( ако ти се занимава), цена няма да имаш. Но не е ли по-просто да хванеш една програмка за ушите( например ATF-Cleaner) и да си очистиш ненужните файлове? А и тук става въпрос за други гадости, които се насъбират в компа ти, които волю или неволю не можеш да откриеш. Оптимизацията не е само чистене на временни файлове и ненужни регистри. Трябва ти компа за игра, а виждаш, че нещо се тормози - дали от WinAmp или нещо друго, но не ти се занимава със снимки и възстановяване( а нима е необходимо това?).

• 3 седмици по-късно...
  • Автор
Доста полезна статия, браво!

Бих я допълнил една безплатна програма за чистене на регистрите, която ползвам от доста време - Eusing Free Registry Cleaner. :P

Може още доста да се допълни...Има много добри безплатни програмки, но нещо не ме радва тази Eusing Free Registry Cleaner, защото подобно на RegCure след почистването на регистрите и неколкократното и пускане намира неща но уж ги лекува после пак ги намира...

Предлагам ви още няколко добри и безплатни програмки:

Revo Uninstaller 1.21

revouninstaller.jpg

Има доста възможности и премахва и излишните файлове останали след нормалнана деинсталация.Алтернатива на Your Uninstaller! и другите титани в бранша...

Changes:

Major bug in Hunter Mode fixed

New language added - Hungarian

Italian language updated

Scanning for left files, folders and registry keys after uninstall

Fast Loading Mode – much faster than Windows Add/Remove applet

Improved Auto Run Manager – more accurate status of processes

Improved stopping applications from auto starting in Hunter Mode

Remember checked items in MS Office Cleaner tool

Remember checked items in Windows Cleaner tool

Remember checked items in Browsers Cleaner tool

Deleting temporary internet files improved

Deleting files with Junk Files Cleaner can be interrupted

Deleting large files with Unrecoverable Delete can be interrupted

User Interface improvements

New languages added - Traditional and Simplified Chinese, Japanese, German, French, Italian

Download:

http://www.revouninstaller.com/revosetup.exe

Privacy Mantra 2.03

privacymantra.gif

Забърсва кеша от използваните приложения

Download:

http://www.codeode.com/privacymantra/privacymantra.exe

BAKU

baku.jpg

Премахва ненужни файлове и регистри

Download:

http://web.ist.utl.pt/ist150264/downloads/baku.zip

Work With Registry 4.0 (руската версия е безплатна)

Work With Registry е безплатна програма за пълноценна работа с регистратурата. Предлага висока скорост на сканиране на избрани от Вас части на регистрите. Разполага с уникална търсачка за търсене в стойностите на ключовете, параметрите и техните значения. Освен автоматично позволява и ръчно управление на редовете. Благодарение на Work With Registry можете бързо и лесно да коригирате неизправностите в регистрите на вашата система. Продуктът се разпространява безплатно, без никакви рекламни или шпионски допълнения.

Източник: www.download.bg

1706.gif

Download:

http://files.download.bg/downloads/96/20496/4.0/wwr_rus.exe

Здравейте!

B-boy[styLe], много ви уважавам, имате големи знания в доста области. Препоръчвам ти да махнеш тази програма за Internet Explorer, защото това си е истинска смехория. Браво за темата! :P

• Автор
Здравейте!

B-boy[styLe], много ви уважавам, имате големи знания в доста области. Препоръчвам ти да махнеш тази програма за Internet Explorer, защото това си е истинска смехория. Браво за темата! :P

За IEFix ли става въпрос?

Ако е така виж тази тема не мисля че е излишна една подобна програмка дори и за момента да не поддържа версия 7 на Internet Explorer...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=45919

• 1 месец по-късно...

Темата много ми харесва и е полезна за "по-неинформираните" :) юзьри!!!

• 3 седмици по-късно...

програмката Windows XP Prefetch Clean and Control е ненужна, може просто ръчно да се трие папката Prefetch. При това не цялата, а само файловете на програми, които са деинсталирани. Аз лично не ползвам нито една програма и не съм свалял инструменти за оптимизация. Лично аз се грижа за компютъра и операционната система и досега не се е оплаквала от мен, нито аз от нея. Трява да ѝ предложа да се бракосъчетаем ;--)

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

• Автор

То ако става въпрос и ATF-CLEANER не е от най-наложащите приложения...Но тъй като повечето не се нуждаят от инсталация и са доста по-лесни за употреба отколкото ако да го вършиш на ръка...Да отваряш My Computer => Windows => Prefetch и да чистиш всеки път...си е бавна работа...дори и да си напълниш десктопа с различни преки пътища до най-използваните приложения.А и програмката не само почиства папката Prefetch, но и задава оптимизирани стойности за нея...Ако се използва програма като Advanced WindowsCare този проблем отпада, но все пак...Даже тази папка ако я изчистиш цялата няма да подобриш производителността на системата (затова и то CCleaner предлагат почистването само на постарите файлове с разширение *.pf)

ТЕМАТА Е НАСОЧЕНА КЪМ ПО НАЧИНАЕЩИ ПОТРЕБИТЕЛИ И СИ МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ ИМ Е ОТ ПОЛЗА.НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ИНСТАЛИРАТ ВСИЧКИТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ...А СЛЕД КАТО СИ ПРИКЛЮЧАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МОГАТ ДА БЪДАТ ДЕИНСТАЛИРАНИ...И ДА СЕ ПОЧИСТЯТ РЕГИСТРИТЕ СЛЕД ТЯХ...ПОВЕЧЕТО ОТ СОФТУЕРА Е БЕЗПЛАТЕН.

Разбира се че щом се грижиш за здравето на системата си тя ще ти се отпаща подобаващо...Всеки си избира обаче как да го прави - на РЪКА, с различни програми...въпрос на вкус...Тази тема е доста обширна и може да се спори 100 години за нея...На един компютър му понася добре дадена оптимизация...на друг не чак толкова...техника. cool.gif

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Наскоро се сетих за тази програмка (от MS имат и доста полезни инструменти кои полезни и ефективни, кои не чак толкова, кои тяхни разработки, кои закупени - Sysinternals)...Видях че и тук има дискусия за нея и реших да я добавя:

Bootvis 1.3.37.0

http://www.soft32.com/download/63-72264-1/bootvis.msi

http://files.download.bg/downloads/71/2837...7.0/bootvis.msi

Свалете, инсталирайте и стартирайте приложението.

bootvis_started.gif

Изберете File => New => Next Boot + Drivers Trace

bootvis_start_optimizing.gif

След това при появата на диалогов прозорец Trace Repetitions избирате O.K. и компютъра ви ще се рестартира за да може програмата да анализира системата ви.

bootvis_trace_options.gif

След рестарта би трябвало да се създаде файл (при мен голям около 46 MB - с наименованието TRACE_BOOT+DRIVERS_1_1).Не го трийте поне засега...Всъщност не съм съвсем убеден дали изобщо трябва да се изтрива...Сега отворете отново BootVis и от Trace => изберете Optimize System...

bootvis_continue.gif

Машината ви отново ще се рестартира и ще започне оптимизацията:

bootvis_optimizing.gif

Ако евентуално ви изпише следните съобщения:

Timeout while waiting for schedule service to start

и след натискането на O.K. се появи това:

Failed to defrag the system - Please defrag the disk manually before starting trace

Уверете се че тези услуги са включени на вашия компютър:

COM+ Event System

Event Log

Plug and Play

Remote Procedure Call (RPC)

Task Scheduler

Windows Management Instrumentation

Как да ги намерите...Start => Run => (пишете) services.msc

Източник: www.weethet.nl

Това е...успех!

• 1 месец по-късно...

Бих добавил, че:

Bootvis е предназначен за 95 /и сие/ и не работи със следващите поколения windows. Дори майкрософт смята така. Ефекта е точно обратния. Добрата новина е, че системата се самооптимизира след няколко рестартирания / след "оптимизацията" с Bootvis/ . Но може да се ползва за визуализация.

Триенето на prefetch папката е чиста загуба на време. Ако няма да се ползва / което е абсолютна глупост/ може да се изключи от регистрите. Броя на файловете в папката е точно определен и твърдението "се препълва" не е вярно. Освен това се губи и допълнително време за създаването им.

Като цяло темата според мен е предназначена към "по-информираните" за да си припомнят, че и те в детството си са правили глупости.

Ето и една хубава статия за повечето оптимизации на куп.

http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/XPMyths.html

Приятно четене и успехи с оптимизирането.

Бих добавил, че:

Bootvis е предназначен за 95 /и сие/ и не работи със следващите поколения windows. Дори майкрософт смята така. Ефекта е точно обратния. Добрата новина е, че системата се самооптимизира след няколко рестартирания / след "оптимизацията" с Bootvis/ . Но може да се ползва за визуализация.

Триенето на prefetch папката е чиста загуба на време. Ако няма да се ползва / което е абсолютна глупост/ може да се изключи от регистрите. Броя на файловете в папката е точно определен и твърдението "се препълва" не е вярно. Освен това се губи и допълнително време за създаването им.

Като цяло темата според мен е предназначена към "по-информираните" за да си припомнят, че и те в детството си са правили глупости.

Ето и една хубава статия за повечето оптимизации на куп.

http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/XPMyths.html

Приятно четене и успехи с оптимизирането.

Съгласен, по всяка една от точките!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.