Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Включване на компютър и периферия

Featured Replies

Понеже станаха много мненията и често противоречиви, ще се опитам да систематизирам.

Навремето са измислили ШУКО контакти за ЗАЗЕМЯВАНЕ. Но на някой "умник" му е хрумнало да направи икономия на заземителния проводник и е направил ЗАНУЛЯВАНЕ. Което съвсем не е едно и също! Заземяването е с потенциал на земята, а между НУЛАТА и земята въобще може да има, и то не малко, особено при несиметрично натоварване на фазите. Съвет -

ВСИЧКАТА ПЕРИФЕРИЯ ВКЛЮЧЕТЕ В ЕДИН РАЗКЛОНИТЕЛ.

В този разклонител не включвайте нищо друго (напр. печка). Ако решите да свързвате компютъра към телевизора, например да гледате DVD, знайте, че оттук също може да ви чака голяма изненада (минус над 100$). Масата на телевизора има потенциала на кабелната телевизия (или сателитната антена например). Аз имам много случаи на ТНТМ, когато на телевизор с офазено шаси (например ВТ84) някой е сменил тюнера и не го е свързал през разделителните кондензатори. И по кабелната тръгва една фаза. . . . и минава през свързаните с телевизорите периферии. . . . и излиза през шукото на компютрите, защото няма откъде (телевизорите нямат шуко). А както са опънати кабелите между блоковете - като удари някоя мълния. . . В резюме - На входа на кабелната си сложете разделител, ще ви защити и телевизора, и компютъра (ако сте ги свързали или имате TV тюнер). И още - ако за свързване използвате куплунзи тип CHINCH, включвайте ги при ИЗКЛЮЧЕНИ устройства (TV).

Заземяване трябва да има трябва да стане е една единствена точка.

Отклонение: При звукова (audio) апаратура екраните се заземяват също само в една точка. Ако се направи в двата края се получава "брум"

Това, което в общия случай си мислите че е с потенциала на земята като нула на контакта, тръби на парно, водопровод, кабелна телевизия в общия случай е с различен от земята потенциал поради една или друга причина. Примерно при несиметрично натоварване на фазите. Като се свържат две или повече такива устройства, имащи "нулеви" потенциали от разни места (нула от контакта, кабелна телевизия, сателитна или друга антена) между масите им започват да текат изравнителни токове. Колко големи - според закона на Ом. В доста случаи тези токове за в състояние да доведат до дефекти на апаратурата и най - вече компютрите, при които пистите на платките са многократно по - тънки от на другите, включително и предпазителите (бушони).

Тези разлики в потенциалите са многократно по - големи при аварийни случаи като късо съединение в електромрежата, попадение на мълния пряко или непряко в електромрежа, кабелна TV мрежа, LAN. Тогава гореописаните токове са достатъчно големи за да изгори всяка електронна техника.

Решението: Да няма възможност тези токове да минават между различните свързани апаратури и през тях да се изравняват ужким нулевите потенциали. Как става това - като се заземи САМО В ЕДНА ТОЧКА.

Коя да бъде тя - която най трудно се отделя. Ако е свързано:

1. Сателитна Антена.

По принцип е добре заземена за арматурите на блока. Тя става "маса" и в този случай се премахва зануляването в контакта и се слага разделител на кабелната.

2. Само компютър или компютър с телевизор или TV тунер.

Заземяване най добре с отделен проводник или при невъзможност се ЗАНУЛЯВА чрез шуко пластините на контакта. Внимавайте вместо зануляване да не стане офазяване - ще има яки взривове и някой може и да не пусне кутията. Проверява се с фазоуказател (фазомер)

Слага се разделител на кабелната.

Той ще предпази телевизора и видеото, дори и да не са свързани към компютър. Как изглеждат някои модели:

Публикувано изображение

3. Ако нямате разделител ВРЕМЕННО до поставянето му и преминаване към вариант 2 може да свържете телевизора с компютъра като премахнете зануляването. Все пак че има някаква маса през кабелната и няма за се изравняват двете "маси" през вас.

Надявам се че вече е обяснено достатъчно популярно.

Все пак аз лично използвам зануляване само при проверена инсталация, когато съм сигурен, че нулите за добре стегнати (контактуващи). Ако прекъсне или не е добре притегната нулата по корпуса може да се появи дори фаза! Аз лично преди много години едва успях да пусна една готварска печка, на която нулата в инсталацията беше прегоряла. Считам, че да се появи потенциал от лоша нула на електромрежата е много по - вероятно, отколкото пробив между първична и вторична страна на импулсно захранване. Аз лично поради тази причина не свързвам шукото в контакта, но това решение си е избор на всеки. Все пак ЗАЗЕМЯВАНЕ чрез отделен проводник е най - добре.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Прочетох вашата статия относно свързването на компютър с периферия и смятам, че при добро желание можете да ми помогнете. Разполагам с видео карта Nvidia 5600 с TV-out и телевизор Samsung модел CW-28D83N. Наскоро си свалих необходимите драйвери от сайта на Nvidia и си купих кабел S-video на Scart, понеже телевизора ми има такъв вход. До тук добре, всичко вървеше нормално докато в един момент телевизора ми загуби цветността на сигнала от компютъра. Пробвах всякакви настройки и през свойствата на Desktop и през настройките на драйвера и преинсталирах драйвера, но нищо не помага. В един момент се оправи, и аз не знам как, а в следващия и до сега отново се развали. Предварително ви пиша, че нямам кабелна и всички устройства са вързани към един и същи контакт без излишни консуматори. Моля ви помогнете ми да отстраня проблема.

Прочетох вашата статия относно свързването на компютър с периферия и смятам, че при добро желание можете да ми помогнете. Разполагам с видео карта Nvidia 5600 с TV-out и телевизор Samsung модел CW-28D83N. Наскоро си свалих необходимите драйвери от сайта на Nvidia и си купих кабел S-video на Scart, понеже телевизора ми има такъв вход. До тук добре, всичко вървеше нормално докато в един момент телевизора ми загуби цветността на сигнала от компютъра. Пробвах всякакви настройки и през свойствата на Desktop и през настройките на драйвера и преинсталирах драйвера, но нищо не помага. В един момент се оправи, и аз не знам как, а в следващия и до сега отново се развали. Предварително ви пиша, че нямам кабелна и всички устройства са вързани към един и същи контакт без излишни консуматори. Моля ви помогнете ми да отстраня проблема.

Сигурен ли си, че буксата или кабелът не са дефектни или "не добре" свързани. След като това се получава от самосебе си и се оправя пак така, е слабо вероятно проблемът да е хардуерен.

Кабела със сигурно е наред и проблема не е в компютъра. Дано само да е от буксата, че ако е от процесора на телевизора лошо. Ще трябва да го занеса на ремонт.

Аз имах същия проблем,затова след много опити накрая зададох на тв-оут да излъчва на NTSC и досега се радвам на цветност. Това разбира се зави си и от телевизора, но нищо не ти пречи да пробваш.

Аз съм имал такъв проблем няколко пъти с 2 различни видео карти.Това да пробваш на различните стандарти е добра идея.Някъде трябва да има опции за избиране на държава.Може и от там да пробваш.

• 2 месеца по-късно...

Имам два телевизора. Единия е Сони тринитрон на 12 години, другия е 15 инчово Нео. Видео картата е Ати 9550 256 мб. Проблема ми е, че като закача Сонито се вижда перфектно, същия кабел със същите настройки закачам на неото и се вижда черно-бяло и някакви черти. Как мога да го оправя това?

как мога да свържа компютъра към уредбата???

можеш да го направиш като си купиш кабел от едната страна стерео жак за слушалки, а от другата двойка лалета. стерео жака го пъхаш в звуковата си карта, а лалетата съответно ляв и десин вход в уредбата.

• 4 месеца по-късно...

И при мен се яви проблем !

Монитора /LCD BENQ / губи сигнал. Чрез клавиатурата прехвърлям образа на телевизора/няма проблем/ и след като го върна на монитора,образа се явява. Свързващите кабели на монитора,не са разхлабени,а са стабилно сложени,драйверите на видео картата са преинсталирани снощи/мислех,че има нещо общо/,ползвам TV-Out и на TV-то няма проблем. Видео картата е ATI RADEON 9550 128 MB.

Къде може да е проблема ?

Вече е ясен проблема-монитора "изпуши". BENQ 17G+ LSD,на 2 години . Купен е от МЕТРО и се започва ходене по мъките-има гаранция още 1 година,но... ! Публикувано изображение

Редактирано от dimd (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Някои може ли да ми отговори, защо компа ми приема само моно сигнал от външен източник (касетофон, киборд) а би трябвало да приема стерео??? С кабела и жака всичко е наред стерео са и двата

• 2 месеца по-късно...

как мога да свържа компютъра към уредбата???

можеш да го направиш като си купиш кабел от едната страна стерео жак за слушалки, а от другата двойка лалета. стерео жака го пъхаш в звуковата си карта, а лалетата съответно ляв и десин вход в уредбата.

Ще обясни ли някой какви настройки се правят на компютъра?

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Прегледайте внимателно този раздел. Има толкова подробна информация почти по всеки въпрос. Не е необходимо да се пише наново.Направете си труда и прочетете малко.

• 1 месец по-късно...

Моля помогнете,купих си S- video кабел с четири пина,а моята видео карта е с 7(ATI RAEDONX550) свързах ги,но се появиха само някакви линий по диагонала и нищо повече,което все пак е някаква индикация,че се случва нещо. Ако някой може да помогне,ще съм му изключително благодарен. Предварително благодаря.

еми не се правят почти никакви настроики само трябва да зададеш на драйвъра да е на 2 канален (ако уредбата е 2 канална) или или 5.1 канален ( ако уредбата е 5.1 т.е домашно кино ) това е ръгай жиците и слушай Публикувано изображение
  • 1 месец по-късно...
:clap: Здравейте :wors: Подариха ми лаптоп DELL Inspiron 1521 и не знам от къде да му включа микрофона, а съм сигурна, че има защото го видях в характеристиката му ;) Извинявам се за кофти въпроса... Ще се радвам ако някой ми отговори :huh: Pit благодаря ти все пак, но моя е 1521 не 1525 и ест., че знам къде са ми жаковете. Въпроса е, че трябва да имам вграден микрофон...

amnistiq не е мястото тук за въпроса ти а и микрофона ако имаш такъв си е включене вградените не се изключват единствено може да е заглушен това се оправя от говорителчето до часовника долу в дясно

• 5 месеца по-късно...

1. Сателитна Антена.

По принцип е добре заземена за арматурите на блока. Тя става "маса" и в този случай се премахва зануляването в контакта и се слага разделител на кабелната.

3. Ако нямате разделител ВРЕМЕННО до поставянето му и преминаване към вариант 2 може да свържете телевизора с компютъра като премахнете зануляването. Все пак че има някаква маса през кабелната и няма за се изравняват двете "маси" през вас.

въпроса ми е какво точно представлява разделителя, и от къде мога да го купя, защото съм с 32'lsd със hdmi кабел и като попрочетох тук там почнах да включвам кабела само като гледам филм и махам кабелната а преди всичко си беше постоянно включено, но явно съм имал късмет и нямам проблеми, обаче това със постоянното вадене на хдми кабела от компа и кабелната от тв-то хич не ми харесва

• 4 седмици по-късно...
  • 3 месеца по-късно...

Пиша този пост с цел да помогна на хората, които имат проблеми при свързването на тонколони 7.1.

Във форума има няколко теми, свързани с въпроси и проблеми относно аудио системи 7.1. Най-често срещаните проблеми са, че при свързването на дадена система 7.1 с карта, поддържаща 7+1 канала, два от каналите не работят, т.е. не се чува нищо от две от колоните.

При звуковите системи на CREATIVE, например, това се дължи на факта, че картата има най-често 4 аудио букси. При съответния режим 3 от буксите служат за свързване към тонколоните, а третата най-често е за свързване на микрофон или друго устройство за приемане на звук.

Тук идва въпросът: Как да захраним 7+1 канала само от три букси?

Отговорът е, че две от буксите са по-специални, а именно - захранват 3 канала (тонколони) вместо както обикновено 2 канала. Затова в комплекта с тонколоните на CREATIVE, които са 7+1, се дава и по-специален кабел за захранване на тонколоните от аудио картата. А именно, че от едната страна кабелът е с 3 букси, една от които захранва 2 канала, а другите две захранват по 3 канала. И така 2 букси по 3 канала, заедно с една букса с 2 канала - 8 канален или 7.1 звук. А от другата страна кабелът има най-често 4 букси, всяка от която захранва по 2 канала.

Тук ще дам и линк към просто ръководство за свързване на системите CREATIVE X-Fi, което доста добре обяснява особеностите при различните типове свързване, било то 2+1, 4+1, 6+1 или 7+1.

РЪКОВОДСТВО

Разбира се, това се отнася за системите на CREATIVE. За други производители следва да се обърне внимание на това как са реализирани нещата. При някои производители на дънни платки с вградени звукови карти 7+1, буксите са реализирани така, че всяка захранва по 2 канала, т.е. има 4 букси. Една за микрофон и в някои случай още една за допълнителни устройства. Различните производители имат различна реализация. Препоръчително е първо да се допитаме до ръководствата за свързване преди да започнем свързването, така ще си спестим главоболия и евентуални съмнения за дефектирали елементи.

• 3 седмици по-късно...

Колеги, кажете моля най-добър вариант за свързване, начин и настройка на PC към LCD. В момента се мъча с кабел HDMI - HDMI, АТI HD3650 512MB HDMI към SONY 40''.

• 1 година по-късно...

Здравейте,да попитам и аз нещо относно връзването на компютър към ТВ Значи,имам едно ЛСД Сони,ХД Реди е,но си гледах перфектно филми на него-свързването става чрез ВГА кабел,правех резолюцията най-ниска-800/600,спирах компа ,сменях кабела и готово:camera2: Отскоро,от една седмица,като го пусна,зарежда уиндоуса и тъкмо да се появи картина,изписва 1024/768 резолюция и изписва извън обхват и няма картина... Какво ли не пробвах,не иска и не иска ,въпреки че съм го настроил на 800/600,тя си се променя на 1024 на 768 и незнам откъде да го оправя това? Дали да не изтрия драйвърите на видеото и пак да ги инсталирам? С Уиндоус 7 Ултимейт х86 ,на автоматични ъпдейти съм. Поздрави!

Редактирано от dreemer (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Искам да си вържа стария Панасоник (от '90г), заради филмите, с бял и жълт вход, от компа (s-video да кажем). Къде в София се продава кабел поне 3м ми трябва, по възможност под 10лв. Мерси

• 2 месеца по-късно...
  • 10 месеца по-късно...

Аз си купих това Публикувано изображение

И за сега не мога да изкарам картина! :) Къде е проблема, незнам, някой да има идея! Лаптопа е aser asrire 5737Z , ТВ е Сони 100HR

• 11 месеца по-късно...

Колкото до смущенията,и на мен ми се случват интересни неща.Вече(от една седмица съм с два буфера,подариха ми го още един и ги свързах да роботят едновременно,китаеца си има вход за допълнително 3.5 мм устройство ама не слушалки,а едновременно да работи.Е,добре-звукът прекрасен и чист,ама туря ли в разклонителя зарядното за лаптопа и почват и двата буфера да дават цвърчащ звук,като започва да зарежда батерията звукът заглъхваше(поне аз мисля ,че от това ,че когато батерията е празна,трансформаторът е най-натоварен и като зарежда батерията,амперите започват постепенно да намалят)Ама отначало-УЖАС,цвърчи ама цфърчи...Много гаден звук.Колкото до втория буфер,подариха ми го,много е хубав,модела е Philips SPA 7350,много много дебел и хубав и силен бас дават...А колкото до смущенията-пробвах да включа зарядното в друг контакт,знам ,че звучи тъпо ,ама няма никаква разлика и пак цвърчи...Сега като ми е заредена батерията,когато няма музика пак се чува ,ооооо....Ама в началото когато нямах батерия просто ужас беше,даже пречеше на музиката,майкооо кви са тия смущения?!?!?!?!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.