Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво значение отдавате на религията в своя живот?

Featured Replies

Ако сте вярващи, то докъде можете да я следвате? Какво значение отдавате на религиозните закони и догми и до каква степен следвате свешения път? Тук не говорим за определена религия, а за тази в която вие вярвате. Моля не ме смятайте за религиозен тип, тъй като аз съм пълен атеист и езичник. :) Просто се интересувам за живота на религиозните хора. :)

• Отговори 89
  • Прегледи 12k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Street_Soldier
    Street_Soldier

Имаш право, но винаги ще има истински вярващи. Отново ще кажа, че аз не съм, но смятам че религията е създадена с цел да обединява хората. Достига ли тя своето предназначение?

• Да наситина има такива които са чал с главата. Все пак има много таквиа в "Света гора" - там са напълно изчаткали. Една майка има трима синове и тримата станали монаси. Е за къф к*р ги е раждала тог

• И ти премъдри ,използващ творението на чалнат човек,наречено алгебра(ал-джебраил на името на един от ангелите в ислямската теология) И понеже се опитваш да скочиш твърде високо запомни. В религиит

Моля не ме смятайте за религиозен тип, тъй като аз съм пълен атеист и езичник.

как може един човек да е атеист (да не вярва) и едновременно с това да вярва в "Тангра" да речем?!

Малко странно, искаш ли пъррво ти да ни обясниш какво ще рече това.

Ами религията в която аз вярвам може да ме накара да направя всичко.

"За него - Живота-

направил бих всичко.

Летял бих

със пробна машина в небето,

бих влезнал във взривна

ракета, самичък

бих търсил

в простора

далечна

планета.....

.......

Може би искате

да я сразите

моята вяра

във дните честити,

моята вяра,

че утре ще бъде

живота по- хубав,

живота по- мъдър?"

Ето той поета си го е казал :)

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

• Автор

Използвам думата езичник в значението и на непокръстен човек. Като погледнеш в речника думите имат повече от едно значение и като ги свържеш с контекста те придобиват истинския си смисъл. Разбираш ли сега или трябва още да ти обяснявам? Използвам думата езичник, тъй като смятам, че повечето хора в този форум са християни, а за християните всички, които не са покръстени са езичници. Пошегувах се. Или и това не разбираш?

ква религия бе братче човек иска да се ожени за крава ква религия може да съществува в тия времена

Никой вече не е вярващ истински вярващ а не само на думи

броят се на пръсти хората които са вярващи

Америка озакони сичко антирелигиозно разводи,гейски бракове кво ли не още

и нали са много велика нация аре сички подир тях ........... и стана .......

Редактирано от ZeW (преглед на промените)

• Автор

Имаш право, но винаги ще има истински вярващи. Отново ще кажа, че аз не съм, но смятам че религията е създадена с цел да обединява хората. Достига ли тя своето предназначение?

Да наситина има такива които са чал с главата.

Все пак има много таквиа в "Света гора" - там са напълно изчаткали. Една майка има трима синове и тримата станали монаси. Е за къф к*р ги е раждала тогава, след като нито ще продълват рода, нито ще са полезни на някой. Просто седят и молят!? Е това ако не е изкукуригал човек. А това, че са разрешили тази неща - там монасите си имат обяснение - сигурно се чували за антихриста?

Е той щял да довтаса и да прецака всичко.

И вие неразумни, използващи дяволското творение, наречено интенет.. :)

АМи да казаха, ми че www означавало 666. Мистика!

Необходима е религията, за много хора, за мен...Но да вярваш, не означава да ходиш всяка неделя на църква, да пееш религиозни песни, да постиш...тези неща вече рядко се спазват.Но аз все още намирам очарование в едно църковно кръщене, в един брак, благословен от свещенник.Имам приятелка, която ми е разказвала, как като малка се криела от преподавателите си в училище, за да отиде на църква с баба си.Било забранено за учениците.Е, тя и до днес си ходи.Но след толкова години забрани много хора не отдават значение.Аз ще науча децата си, ще им покажа.Хубаво е, когато едно семейство отдава значение на тези неща, важно е..

И вие неразумни, използващи дяволското творение, наречено интенет.. :)

И ти премъдри ,използващ творението на чалнат човек,наречено алгебра(ал-джебраил на името на един от ангелите в ислямската теология)

И понеже се опитваш да скочиш твърде високо запомни.

В религиите Бог създава всичко включително и дявола.

амии ние дори 10те божи заповеди не спазваме

Спазваме ги, макар и да не знаем, че са 10 божи заповеди.Нали твоите родители са те учили да не крадеш, че не е хубаво да се лъже...елементарните правила в човешкия живот са това.

:)
  • Автор

Права си. Хубаво е да научиш децата на християнски добродетели и обичаи. Но не и да им втълпяваш, че ще отидат в ада, ако... бла, бла. Не смятам, че това е хубаво. Вярата се уповава на човешките сили да пребори злото в самя себе си, за да бъде добър и за другите, а не да се бори с "лошите хора" и да се опитва да промени света. Това е, което има значение. А това, че някой е ходил по вода е безсмислено.

И ти премъдри ,използващ творението на чалнат човек,наречено алгебра(ал-джебраил на името на един от ангелите в ислямската теология)

И понеже се опитваш да скочиш твърде високо запомни.

На какво дължа този сарказъм в писанията ти по мой адрес?

"Винаги човек е създавал боговете,а не те него" - Антон Ла Вей

Не се е изисквала голяма промяна,за да се превърне рогатия и чифтокопитен Пан в най-убедителния дявол!Атрибутите на Пан били спретнато превърнати в наказуеми грехове и по такъв начин метаморфозата е пълна.

Все пак написах това, което чух от божиите служители там :) не казвам, че го вярвам

И какво ни помага религията бих попитал аз? какво ни помага да вярваме в чичко христос?

Някой биха казали, че без религия не може да се възпита едно дете. Ами това за глупости, защото аз съм възпитаван от родители които са атеристи и никога не са ми казвали "не прави така, защото бог ще те накаже"

Както едно дете го плашат с Торбалан, така и нас ни плашат в брадатия старец и страшния съд...

А това, че има някаква закономерност - "каквото правиш ти се връща двойно" - все още не ми е понятно защо има такова нещо, но не ме и вълнува. Аз си живея без да се притеснявам. питвам се да правя това, коет искам да направят на мен и съм щастлив засега.

Edit: Ами че тези ценности ги има в която и да било религия.

Пък и за що да обичам религията, след като точно тези религиозни фанатици са изпотрошили толкова произведения на античната скулптура и живопис? Да ги обичам? Да ги уважавам? Да вярвам с техния бог? Никога! Един човек, религия, ценностна система, която разрушава направеното преди нея не заслужава да съществува.

• Автор
Пък и за що да обичам религията, след като точно тези религиозни фанатици са изпотрошили толкова произведения на античната скулптура и живопис? Да ги обичам? Да ги уважавам? Да вярвам с техния бог? Никога! Един човек, религия, ценностна система, която разрушава направеното преди нея не заслужава да съществува.

Тука съм съгласен.

На какво дължа този сарказъм в писанията ти по мой адрес?

На факта,че си позволи да обиждаш хора,които няма как тук да защитят своите възгледи.

Да се те измамили,окрали,обидили,наранили?

Кой ти даде право да ги наричаш чалнати.

И какво ни помага религията бих попитал аз? какво ни помага да вярваме в чичко христос?

Някой биха казали, че без религия не може да се възпита едно дете. Ами това за глупости, защото аз съм възпитаван от родители които са атеристи и никога не са ми казвали "не прави така, защото бог ще те накаже"

Както едно дете го плашат с Торбалан, така и нас ни плашат в брадатия старец и страшния съд...

А това, че има някаква закономерност - "каквото правиш ти се връща двойно" - все още не ми е понятно защо има такова нещо, но не ме и вълнува. Аз си живея без да се притеснявам. питвам се да правя това, коет искам да направят на мен и съм щастлив засега.

Самият ти си ярко доказателство за нуждата от религиозно възпитание.Религиозния човек няма да започне да клевети другите.

Ами че тези ценности ги има в която и да било религия.

Пък и за що да обичам религията, след като точно тези религиозни фанатици са изпотрошили толкова произведения на античната скулптура и живопис? Да ги обичам? Да ги уважавам? Да вярвам с техния бог? Никога! Един човек, религия, ценностна система, която разрушава направеното преди нея не заслужава да съществува

Я когато излезеш навън се поогледай.

И ще видиш измами,кражби,убийства и всякаква друга мерзост.И това става не някъде на луната,а в България.

В религиозно общество тези неща са далеч не с такива размери.И дори в такова общество тези престъпления се извършват.Но се вършат именно от нерелигиозни хора.

Брадати старци има само в твоето възприятие за религия.

Темата е за всички религии,не само за православие или католицизъм

Аз съм съгласна с badr.Ако не страх от Бога, поне сред вярващите/сред повечето/ има просто смирение, примирение.Нещо, което поне аз трудно долавям сред атеистите.Но и какво е атеист :wors: -нима вие не вярвате в нищо?Тази позиция винаги ми е била странна...

• Автор

Религията е израз на обществена вяра, обичаи и личностна нагласа. Истината е, че религията учи само на добро. Аз смятам, че няма нищо лошо в религизното възпитание. По-нататък човек сам решава дали да вярва в свръхестествената част от религията, каквато и да е тя.

Аз съм съгласна с badr.Ако не страх от Бога, поне сред вярващите/сред повечето/ има просто смирение, примирение.Нещо, което поне аз трудно долавям сред атеистите.Но и какво е атеист ;) -нима вие не вярвате в нищо?Тази позиция винаги ми е била странна...

Защо смяташ, че не вярвам в нищо? Напротив. Вярвам. Не в определен бог. Нито в зелени човечета с големи глави. Нито в магии и измислени астролози. Нещо друго... Досега ме разбираш идеално. Опитай се да се сетиш и за това. :wors:

Защо смяташ, че не вярвам в нищо? Напротив. Вярвам. Не в определен бог. Нито в зелени човечета с големи глави. Нито в магии и измислени астролози. Нещо друго... Досега ме разбираш идеално. Опитай се да се сетиш и за това. :wors:

Всъщност, ако това е атеизъм, то атеизма е най-новата религия, с най-много последователи. ;)

• Автор

И между другото, infinity1305, атеизмът също се смята за вяра. :wors:

Но аз не затова ти говорех. Моята вяра прехвърля границите на и на религиозността и на атеизма, като понятието, което ние познаваме. А сега сети се де. ;)

Редактирано от Street_Soldier (преглед на промените)

Ами ако всеки отдаваше голямо значение на вярата/религията в своя живот, светът щеше да е много по-различен - по добър, но само за някои. Как мога да ходя всяка неделя на църква, ако знам, че попът е по-голям грешник и от мен, а аз познавам попове и мога да се закълна, че не са чак толкова чисти и непокварени. Всъщност тези, които познавам, са пример за лицемерна набожност и за алчност; още по-лошото е, че не са излкючение.

За съжаление си прав...и аз съм виждала и пияни попове, и ходжи с обувки в джамията си, и какво ли не...даже смятам кардиналите за мафиоти :wub::P , но когато имаш вяра, тя не е следствие от поведение или учение на свещенници, тя е това, на което са те научили от дете близките ти, това, до което си стигнал сам в последствие, това, от което се чувстваш добре.Прав е poisk, в наше време религия и вяра са две много различни понятия...

Как няма да говоря така по техен адрес, като бях свидетеле на следняи разговор:

- Отче, ние не бяхме на служба, а сега сме първи в столовата. (това го казва един от българските свещеници на свой колега. Службата е тази, което е в 2 часа сутринта)

- Тя служабата е за грешните, който е грешен да ходи

Бях свидетел на това - чух го с моите ъучи и го видях с моите очи и кажете ми как мога да вярвам на някой, който "лъже". Защото да говориш едно пред богомолците, а съвсем друго след това какво друго е освен долна лъжа?

Защо си мислитем, че ако хората ся вярващи те няма да крадат, няма да лъжат?! Кой ви е втълпил това в главата? Нима мислиш че тогава всички ще имат равни права? Да и аз ако бях император и аз щях да искам народа да вярва в бога и да се надява на по-добър живот след смъртта.

Ами онези които дават по телевизията, който омотани с 20кг взрив се детонират на обществените места? Нима те не са вярващи?

Или за вас вярата е да спазваш законите?

Ами теоретиците на анархизма пишат против религията, против законите, но не и против реда. Все пак един елементарно мислящ човек може да перцени, че ако му откраднат нещо не би му било хубаво за това и той не го прави. Не от страх от бога.

И какво е църквата (джамията, или който и да били храм) като институция? Ами струва ми се точно жреческата каста е убила фараона Ехнатон, защото е намалил властта им. Тогава властта на жреците била почти толкова силма колкото тази на фараона.

Много обичат всички да говорят против униформите, против така наречния "комунизъм" който е бил в България, защото хората били еднакви, не можел човек да носи дънк, не можел да си пусне дълга коса?

Ами религията не ти ли поставя същите ограничения, че и по-лоши.

Вие не знаете как подскочи отец Сергей като му казах, че съм чел за будизма! Значи това да се интересуваш и да знаеш е най-големия грях за църквата.

А някой от вас били ли нарекъл Яворов с думите "безбожник" и да захвърли книгата му? Не, нали? Нормален човек не би го направил но не и "богопомазания служител" - и на това съм бил свидетел.

Следващия след Хитлер, който ще гори книги сигурно ще е църквата и то не кои да било книги, а Астрономия, Биология, Химия... защото там за написани чудесата от библията на научен език.

За мен религията и властта като цяло са най-голяма вреда за хората. Защото на човек със здрав разум, който може сам да вземе решение и да се грижи за себе си не му трябва пастир.

Edit: И още нещо - едно е да рушиш, като се оправдаваш с това, че античните скулптури са езически, друго е да изкъртиш кошче за боклук на улицата.

Едното е направвено от религиозен фанатизъм, а другото от елементарна липса на култура. Не казвам, че трябва да тръгнем да тришим кошчетата, но искам да изтъкна какво подтиква едното и какво другото.

През средновековоето са били абсолютно супер дупер вярващи - тогава дори изкуството им е било свързано с религията. Скулптурата и архитектурата всячески посдилвали мощта на бога. Никой не би отрекъл, че по онова време религията (в Европа)

е била в своя апогей (кръстоностните походи). Е тогава малко ло невинни хора за изгорени на клади, задари "волята на всевищния".

Вие не знаете как подскочи отец Сергей като му казах, че съм чел за будизма! Значи това да се интересуваш и да знаеш е най-големия грях за църквата.

Не оспорвам това, ти мислиш така поради опит.Но аз се познавах с един свещенник, който ми разказваше, че в подготовката му била включена история на всички религий, много науки, знание на няколко езика, сред които латински...да не говорим, колко беше начетен и интелигентен, и ме караше да го слушам с отворена уста.В никакъв случай не и религиозен фанатик.Макар и най-обикновен поп.

Аз се затруднявам да поставя границата между понятията вяра и религия. За мен религията е вярата в утрешния ден, вярата в доброто, т.е. светлината в тунела, когато пътните знаци ме подведат. Това си е вътрешно чувство. Влизам в църквата и паля свещ, не защото някой казал, че така трябва, а защото така се чувствам по-добре, защото така се връща вярата ми, защото ме успокоява и защото ми дава надежда. Не разбирам хората, които твърдят, че са атеисти, но уважавам правото на личен избор. Аз си имам нужда от моята вяра, но не мога и да се водя от канони и правила...

"Дръж се с хората така, както би искал те да се държат с теб !"

Това е подписа на един потребител от този форум. Случайно се натъкнах на него.

Е аз мисля, че за да спазваш това не ти трявба да си религиозен и това изречение в никакъв скучай не е религия.

"Дръж се с хората така, както би искал те да се държат с теб !"

Това е подписа на един потребител от този форум. Случайно се натъкнах на него.

Е аз мисля, че за да спазваш това не ти трявба да си религиозен и това изречение в никакъв скучай не е религия.

desert_rose, казваш че палиш свещ и ти става по-добре. Не оспорвам това как се чувстваш, но не мислиш ли че това може би е подсъзнателно и го правиш без да имаш физиологическа нужда от него. Много хора например като не се чувсват добре или трябва да направят труден избор хвърлят "ези-тура", използват гадания, които в никакъв случай не се плод на християнската религия.

За мен примерно да се почувствам по-добре е нужно само да накрама някой да се усмихне. Като успееш да развеселиш някой, въпреки, че ти е кофти - това е най-хубавото, което може да направи човек и мисля, че също не го пише в религията.

Пък и да се върви по принципа "ако ти ударят едната буза, обърни и другата" за мен не е много здравословно.

П.П. Може ли едно запитване към всички, твърдящи, че без религия ще се избием един друг?

Вие ядете ли месо?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.