Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво значение отдавате на религията в своя живот?

Featured Replies

Религията...за съжаление тя е била повод за доста болка и страдание. Ако се обърнем към историята ще видим колко кръв се е проляла в нейна чест.

За свещениците няма да говоря имам честта да познавам такива дето мяткат любовницата си на мотора и след това четат литургии. Преди време даваха по новините за един дето пък отглеждал трева в двора си хахахахахах смешно ми е и някак тъжно...защото колкото и да се опитваме да изкараме религията съвършенна в крайна сметка тя се пропагандира от хората, а те я опорочават. При тези условия много ясно, че ще има много невярващи.

За мен религията специално е символ на ред, начин да подредиш света около себе си, да създадеш общи правила спазвани от всички...трудна задача, но смятам, че тя е постигнала поне отчасти целтата си.

Религията! Рано или късно ще се надживеее и изживеее...може да има много несъгласни с мен, но това е моята гледна точка... Нали виждам колко лесно хората заменят божествата си....може би един ден на всички тя ще ни се струва ненужна...Някъде между развитите технологии и забързаното си ежедневие ние забравяме за религията, освен разбира се, когато традициите не ни я наложат.

Да, днес е Великден, Коледа и т.н празниците карат религията все още да мъждука в невярващите ни сърца. А хората механично продължават да празнуват незнаеийки дори как изглежда Библията.

Религията, да...тя все повече се отдалечава от нас...

• Отговори 89
  • Прегледи 12,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Street_Soldier
    Street_Soldier

Имаш право, но винаги ще има истински вярващи. Отново ще кажа, че аз не съм, но смятам че религията е създадена с цел да обединява хората. Достига ли тя своето предназначение?

• Да наситина има такива които са чал с главата. Все пак има много таквиа в "Света гора" - там са напълно изчаткали. Една майка има трима синове и тримата станали монаси. Е за къф к*р ги е раждала тог

• И ти премъдри ,използващ творението на чалнат човек,наречено алгебра(ал-джебраил на името на един от ангелите в ислямската теология) И понеже се опитваш да скочиш твърде високо запомни. В религиит

Интересни съждения виждам тук.

За свещениците няма да говоря имам честта да познавам такива дето мяткат любовницата си на мотора и след това четат литургии. Преди време даваха по новините за един дето пък отглеждал трева в двора си хахахахахах смешно ми е и някак тъжно
Как няма да говоря така по техен адрес, като бях свидетеле на следняи разговор:

- Отче, ние не бяхме на служба, а сега сме първи в столовата. (това го казва един от българските свещеници на свой колега. Службата е тази, което е в 2 часа сутринта)

- Тя служабата е за грешните, който е грешен да ходи

Бях свидетел на това - чух го с моите ъучи и го видях с моите очи и кажете ми как мога да вярвам на някой, който "лъже". Защото да говориш едно пред богомолците, а съвсем друго след това какво друго е освен долна лъжа?

Защо си мислитем, че ако хората ся вярващи те няма да крадат, няма да лъжат?! Кой ви е втълпил това в главата? Нима мислиш че тогава всички ще имат равни права?

Ами ако всеки отдаваше голямо значение на вярата/религията в своя живот, светът щеше да е много по-различен - по добър, но само за някои. Как мога да ходя всяка неделя на църква, ако знам, че попът е по-голям грешник и от мен, а аз познавам попове и мога да се закълна, че не са чак толкова чисти и непокварени. Всъщност тези, които познавам, са пример за лицемерна набожност и за алчност; още по-лошото е, че не са излкючение.
На въпроса бих отговорил с въпроси

Виновна ли ще е математиката ако даскала вземе да твърди,че три по три прави седем?

Къде се говори че вярата трябва да е в свещениците,а не в бога?

Ако някой крадец твърди,че е християнин,то от това следва ли да се твърди,че християнството поощрява кражбите.

Ами онези които дават по телевизията, който омотани с 20кг взрив се детонират на обществените места? Нима те не са вярващи?

Не са вярващи.Те са по-горе споменатия учител.

И какво е църквата (джамията, или който и да били храм) като институция? Ами струва ми се точно жреческата каста е убила фараона Ехнатон, защото е намалил властта им. Тогава властта на жреците била почти толкова силма колкото тази на фараона.

Различните религии имат различни статуси в обществото.

В ислямската теология думата джамия не съществува.И храмът е място нищо повече.

И жреческата каста е трябвало да се прекланя пред фараона не да го убива.

За учителя и математиката вече писах.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Бла, бла, бла.

Религията учила на добро, но само на повърхостта.

Говорим за всякакви видове религия, нали?

Хайде да не задълбочаваме в доброто старо минало и да говорим как християните принасяли в жертва разни...неща които са мнооого далече от козата и т.н

Все едно, религията сега е нещо като мода, поне за мен. Някакви хора се опитват да водят някакъв straight edge lifestyle, което включва религията под всякаквите й форми. Православни, католици, будизъм (макар, че според мен будизма е най-чистата религия), кабала и каквито и други щуротии се сетите.

Религията е нещо, до което хората опират, когато нямат друг изход и си мислят(мечаят), че там горе има тъмнокос красавец с бяла нощница и красиви сини очи и разперени ръце, който ще им помогне, ще им плати сметката за тока и ще им купи хляб, сирене и кашкавал;)

Не искам да обиждам никой, няма лошо в това да си религиозен, но аз лично не мога да се съглася със много неща.

Имам много въпроси, като например щом добрите хора "Господ" ги пази, защо този "Господ" позволи баща ми да умре, а наркодилъра на съседната улица миналата седмица си купи нов джип?

Абе ей такива неща. Не мога да вярвам в нещо, което не съм виждала или за което няма доказателство, че наистина съществува. Вярвам в себе си, в амбициите си и в способностите си. Егоистично, но правилно поне за мен.

Ако трябва да си избера все пак религия на която да се посветя, това ще е будизма,

неовите вярвания и разбирания. Но както Кърт Кобейн е казал, whatever, nevermind.:P

Колкото до Библията, Кърт Вонегънт има един много як цитат по тая тема:

Тази религия е изложена в една книга, която има два милиона думи и се нарича "Стар завет и Нов завет". Но тя има и друго название - "Слово Божие" - това е много интересна книга, в нея има великолепна поезия; и няколко кървави събития; и няколко глупави басни; и няколко полезни нравоучения; и купища лъжи.

Интересни съждения виждам тук.

На въпроса бих отговорил с въпроси

Виновна ли ще е математиката ако даскала вземе да твърди,че три по три прави седем?

Къде се говори че вярата трябва да е в свещениците,а не в бога?

Ако някой крадец твърди,че е християнин,то от това следва ли да се твърди,че християнството поощрява кражбите.

Не омаловажавай ролята на свещениците, те са проводника преди всичко...нали това е целта????

Ти ако никога не си имал учител по математика може ли да научиш математиката???? И ако учителя ти кажа, че 3 по 3 е 7 няма ли да му повярваш само и само поради простичкия факт, че той е учител...Не се ли основава религията на куп сляпи догми...Еди кво си е станало така, ама как ама защо- никой не ти казва. А по - добре и да не питаш, че питаш ли ставаш еретик.

Така че недей да извърташ по този начин нещата религията се учиии, никой не получава сигнали с висше за нея...

Мдааам,Динди,добър въпрос задаваш. Не е виновна религията ако някой духовника преподава едно а друг друго.Значи как да научим математиката (да опознаем религията) като ни учи грешно преподавателя (духовника) .Ами много просто,сами трябва да учим и ние,а не само сляпо да се доверяваме в учителя(духовника).Все пак бадр е прав,математиката не е виновна,нито религията.

Но все пак ако незнаем нищо,като нищо можем и да се объркаме. Получава се нещо като затворен кръг.Но нали затова мисля са книгите,за да четем и сами да видим кое е правилно и кое не.

И все пак говорим за религия, а не за "онова духовното на небето или под земята".

Все пак религията я правят тези свещеници за които говорехме горе.

"Не боговете създават хората, а хората създават боговете"

И все пак питах нещо. Кажете си - ядете ли месо или не!

Толкова приказки за евреите не бях чул никога през живота си колкото се изговориха през пребиваването ми в Зографския манастир.

И после ни учела на любов религята. НЯМА или аз поне не познавам човек, който да е толкова религиозен, че да няма расови предразсъдъци, не убива и да не лъже. Тука който и да било щом чуе думата "циганин" и патриотично-шовенистичното му сърце ще изскочи и забравя, че "всички сме чада на бога".

И в крайна сметка ще кажете, че и Библията също не е база за сравенение, защото в учебниците по математика също правят печатни грешки....

Много ясно,че богове няма! Досега в историята на човечеството са били измислени и почитани толкова много божества,че се чудя как не се блъскат горе по небесата... biggrin.gif

Аз подхождам към въпроса по друг начин :

Доказано е,че всичко е енергия. Няма материя. Материята е енергия,вибрираща на определена честота.Всичко е енергия,вибрираща на определена честота.Това се доказва и от най-новите теории в областта на астрофизиката, и така наречената "струнна теория" , според която всяко едно нещо се състои от едни и същи миниатюрни частици,трептящи по различен начин, и именно този различен начин на трептене определя техните характеристики...Ние съществуваме на определено ниво на енергията,на материалното ниво, и с течение на вековете сме развили становището,че нещо,което не виждаме,не съществува. Това обаче не е така. Съществуват още много измерения,които не са физически, има и други начини на съществуване.Вярвам,че има някаква висша сила и енергия, наречето го Бог,ако искате, и нашата цел не е да живеем тъп и скучен живот,изпълнен с невежество, а да се опитаме да се доближим да тази енергия,да бъдем позитивни,добри,духовно извисени,да осъзнаем ролята си и да изживеем живота си пълноценно. Това има аналог в много религии - в будизма това се нарича просветление,и всъщност тези просветлени хора - Буда,Христос,Мохамед, и други, са обикновени хора,успели да се извисят духовно,да се докоснат до божественото, и да станат проводници за висшата истина тук,на земята. Офф,много дълго и объркано стана, трудно ми е да изразя вярванията си в няколко реда... laugh.gif

Ами не отдавам значение.Аз съм атеист,неверник или реалист или както там го наречете.

Религия, богове.. пф! Всички сме хора, еднакви, равни, имаме едни и същи нужди...

Я според една от версийте, че Адам, а в последствие и Ева са, създадени от Христос, и са първите хора на света /тей като аз знам лично, три версий за създаването на света/, как може едните да са мюсюлмани, другите евреи и т.н...нещо поне аз смисал невиждам.В бог и другите му работи, вярват само поколения дето са вече на 60-70г, или хора, на които нищо друго не им е останало...

Редактирано от готян (преглед на промените)

Абе това, че вярват пенсионерите не е баш така. Пенсионерите тук вярват в сериалите :))

Ами да речем той ако не е вярвал цял живот защо изведнъж да почне да вярва. Но чъм чувал, че дори да си атеист като ще мереш викат попа :))

Защото, в нищо друго не ти е останало да вярваш /на първия ти въпрос/

А на втория... щото ако беше прието да викат Кръчмаря, то нямаше да викат попа :)

Религията е нещо, до което хората опират, когато нямат друг изход и си мислят(мечаят), че там горе има тъмнокос красавец с бяла нощница и красиви сини очи и разперени ръце, който ще им помогне, ще им плати сметката за тока и ще им купи хляб, сирене и кашкавал:rolleyes:

.В бог и другите му работи, вярват само поколения дето са вече на 60-70г, или хора, на които нищо друго не им е останало.

Ако не възразявате да погледнем фактите.

Кои са трите страни с най-висок жизнен стандарт в света?

Не искам да ви разочаровам,но това са страни в които религиозни са над 90% от населението.

Дали в Саудитска Арабия,Бруней,Обединените Арабски емирства,Кувейт имат с какво да си платят тока,хляба,сиренето и кашкавала.

Джип в тези страни е нещо като колело в България.Да не говорим че децата им учат в най-престижните университети в света.Отгоре на това там всеки с раждането си получава пенсия.Да не ви излъжа,но мисля че към 2000$ месечно.

Ах да щях да забравя.Средната възраст на населението в тези страни е доста по-ниска от тази у нас.

Така че и версията за 60-70 годишните поколения издъхна.

Ти ако никога не си имал учител по математика може ли да научиш математиката???? И ако учителя ти кажа, че 3 по 3 е 7 няма ли да му повярваш само и само поради простичкия факт, че той е учител...Не се ли основава религията на куп сляпи догми...Еди кво си е станало така, ама как ама защо- никой не ти казва. А по - добре и да не питаш, че питаш ли ставаш еретик.

Така че недей да извърташ по този начин нещата религията се учиии, никой не получава сигнали с висше за нея...

Нищо не извъртам.Религиите съм ги изучавал сам без никакви учители,а само от техните писмени източници.Въпреки това обикновено хората мислят че съм завършил религиозен институт.

Слепите догми принадлежат на науката.Всяка научна теория ползва за основа аксиоми.

Добре знаеш,че аксиомите се приемат като такива без капчица доказателство.

Аксиома(значение на думата) --- истина, очевидна сама по себе си

С други думи науката не може да обоснове сама себе си.Докато религията може.

Ще дам един пример.

Евкалидовата геометрия се базира на 22 аксиоми.

Аксиомите на Евклид са очевидни, ежедневната практиката ни убеждава по абсолютен начин във верността им. Но в последните 200 - 300 години бяха построени нови математически издържани теории. Вече знаем, че Евклидовите аксиоми не са в сила при движение със скорости доближаващи скоростта на светлината. Доказва го общата теория на относителността, потвърдено е от наблюдения и опити.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%...%80%D0%B8%D1%8F

Ха сега де.Математика.Най точната наука.И какво виждаме аксиоми които в единия случай не са верни.

Как така не са верни очевидни истини.

Изводът е категоричен.Никоя наука не може да формулира абсолютната истина.

Науката иска не иска стъпва върху твърдения което не може да докаже ,но ги приема аксиоматично.

Така че с догмите въпрсът далеч не е толкова лесен.

Религията! Рано или късно ще се надживеее и изживеее... Религията, да...тя все повече се отдалечава от нас...
Човек има нужда от вяра. Дори да се отдалечи, ще се върне. За мен вярата е свързана с надеждата, а тя с позитивизма и т.н.
Човек има нужда от вяра. Дори да се отдалечи, ще се върне. За мен вярата е свързана с надеждата, а тя с позитивизма и т.н.

biggrin.gif Ще я заменим с нещо друго и с нещо по - добро...Аз наистина вярвам в това, обществето непрекъсното еволюира. Не днес, не утре след доста голям период от време, но ще се случи рано или късно...И така както учим днес за древните жреци, обреди и обичаи...Така хората на бъдещето ще учат за религията като нещо древно, силно и любопитно.

Не се правя на пророк просто мое мнение...

desert_rose, казваш че палиш свещ и ти става по-добре. Не оспорвам това как се чувстваш, но не мислиш ли че това може би е подсъзнателно и го правиш без да имаш физиологическа нужда от него. Много хора например като не се чувсват добре или трябва да направят труден избор хвърлят "ези-тура", използват гадания, които в никакъв случай не се плод на християнската религия.

За мен примерно да се почувствам по-добре е нужно само да накрама някой да се усмихне. Като успееш да развеселиш някой, въпреки, че ти е кофти - това е най-хубавото, което може да направи човек и мисля, че също не го пише в религията.

Физиологическа нужда може би нямам, но психическа - имам. И не е само въпросът до "ези - тура", когато става дума за избор, имам вяра на себе си основно. Ходя на църква, когато реша,че аз имам нужда от това, може и с месеци да не влизам, не смятам, че това е някакво задължение...Просто това понякога ми помага да се успокоя, дава ми вяра в себе си...Естествено, че не разчитам на чудеса, а на себе си, но понякога човек има нужда от повече увереност и надежда. Аз я получавам и по този начин. Именно затова казах, че уважавам правото на избор, религията или вярата е вътрешно чувство, което си е строго индивидуално.

За усмивката съм напълно съгласна, тя е моя основен генератор на сила. :)

biggrin.gif Ще я заменим с нещо друго и с нещо по - добро...Аз наистина вярвам в това, обществето непрекъсното еволюира. Не днес, не утре след доста голям период от време, но ще се случи рано или късно...И така както учим днес за древните жреци, обреди и обичаи...Така хората на бъдещето ще учат за религията като нещо древно, силно и любопитно.

Не се правя на пророк просто мое мнение...

Религията е основата на всяка вяра. Moже да сменяме религията си, но не и вярата. За цялото си съществуване не сме открили нищо друго толкова трайно на което да се уповаваме.
Религията е основата на всяка вяра. Moже да сменяме религията си, но не и вярата. За цялото си съществуване не сме открили нищо друго толкова трайно на което да се уповаваме.

Вярата е многолика не е задължително винаги да я свързваме с религията ....

В едно си права тя е в основата на религията, но се замисли може ли да съществува религията без вяра? А вяра без религия ???

На първия отг. е "Не", но на втория въпрос?????

Дали в Саудитска Арабия,Бруней,Обединените Арабски емирства,Кувейт имат с какво да си платят тока,хляба,сиренето и кашкавала.

Джип в тези страни е нещо като колело в България.Да не говорим че децата им учат в най-престижните университети в света.Отгоре на това там всеки с раждането си получава пенсия.Да не ви излъжа,но мисля че към 2000$ месечно.

Ах да щях да забравя.Средната възраст на населението в тези страни е доста по-ниска от тази у нас.

Има едно нещо в тези държави, което се нарича НЕФТ, ако нямаш нищо против.

Вярата е многолика не е задължително винаги да я свързваме с религията ....

В едно си права тя е в основата на религията, но се замисли може ли да съществува религията без вяра? А вяра без религия ???

На първия отг. е "Не", но на втория въпрос?????

За да вярваш ти трябва някаква основа, теория. Иначе в какво ще вярваш. А от къде идва изначално учението - религията. С познанието все повече се разграничават понятията религия и вяра. Макар науката да настъпва религията по мазолите изначалните ценности които тя проповядва (като понятията за добро и зло) се запазват. В тях ние имаме вяра и ги разпознаваме независимо коя религията следваме. Науката не дава и никога няма да дава всички отговори и празното пространство се запълва.
За да вярваш ти трябва някаква основа, теория. Иначе в какво ще вярваш. А от къде идва изначално учението - религията. С познанието все повече се разграничават понятията религия и вяра. Макар науката да настъпва религията по мазолите изначалните ценности които тя проповядва (като понятията за добро и зло) се запазват. В тях ние имаме вяра и ги разпознаваме независимо коя религията следваме. Науката не дава и никога няма да дава всички отговори и празното пространство се запълва.

Когато мама и тати са ме учили на добро и зло не са споменавали Бог. Накара ме да се замисля кога точно разбрах за НЕГО и честно да си кажа не помня...Може би първо се запознах с църквата (живеехме доста близко до нея колко съм си играла там хахахахаххах дори там запалих първата си цигара, а бях едва първи клас biggrin.gif ), а чак по - късно разбрах какво всъщност олицетворява тя.

Не отричам ценностната система на религията напротив, дори ми харесва в доста отношения (кара те да вярваш в чудеса и намира някаква странна справедливост в разделението - грешни/праведни). И не го казвам с ирония тя дава много добро чувство за баланс от вида: Да, ето той лъже краде и затова е обречен на вечни мъки и т.н схващаш логиката предполагам.

А във какво ще вярвам? Ще вярвам в това, което мога да докосна, в това, което мога да видя ако искаш дори и в това, което ми се иска да вярвам...човек вярва...

Религията повтарям не е сама по себе си причина, вярата да съществува... Вярата е съществувала и преди религията...и ще съществува и след нея...

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Човек вярва в нещо,за което или знае,че е невъзможно,или нищо не знае за него.

Защото ако едно нещо е доказано и е факт,ти просто го знаеш,а не вярваш в него.Щом е факт,няма нужда да вярваш. Вярата е хубаво нещо,тя придава малко надежда и мистицизъм на иначе толкова баналния ни живот...

Някога когато от Едвропа отиват за завладяват Америка, тамощотното население, което не е виждало коне си е мислело, че боговете идват да ги приберат и не са се съпротивлявали.

Сега звучи смешно, нали. НО тогава за тях се било абсолютно нормално такова мислене.

Някога когато от Едвропа отиват за завладяват Америка, тамощотното население, което не е виждало коне си е мислело, че боговете идват да ги приберат и не са се съпротивлявали.

Сега звучи смешно, нали. НО тогава за тях се било абсолютно нормално такова мислене.

Да, наистина са били диваци донякъде, но са оставили една високо развита култура, която европейците са сринали до основи, затова ще те призова към толерантност спрямо цивилизации, които не вярвам толкова добре да познаваш :clap:

Не нямах предвид културата им, въпреки, че съм съгласен с теб. Имах предвид, че човек може да вярва на нещо, което след 100 или 200 години ще ни се вижда смешно. Просто не ни е дошло времето да го знаем.

Нека и аз напиша няколко думи за религията.

Смятам че в основата на всичко е вярата. Вярата в ... нещо. Не смятам за задължително вярата да е насочена към религията и Господ. Аз лично свързвам религията с вярата, за мен са синоними, но докато религията в наши дни се отъждествява с малко по-мрачни и различни схващания, то вярата си остава непокътната. Защото това е дума, която не може да бъде омерзена. За доста хора религията е нищо повече от една фасада. Нормално ли е божи служители да изнасилват питомците си, а други да живеят в охолсто, докато хора гладуват. Това ли е същността на божиите дела?

За мен остава вярата. Вярата в каквото и да е, възможностите си, приятелите, любовта, принципите . Човек може да вярва във всичко; човек трябва да вярва в нещо. Не смятам че е задължително да е свръхестествена сила, но трябва да вярва.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.