Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да запиша имидж файла при Acronis 11

Featured Replies

здравейте,извинете че пускам нова тема при условие че с търсачката намерих друга ,но там хората са се отклонили от темата и....

направих бекъп с дадената програма и сега въпроса е как да го запиша че да е боотабле,защото в гореспоменатата тема са говорили за версия 9 и казват че и самата програма трябва да се запише на диск и се работи с нея извън уиндоус,а версия 11 работи в графичен режим. е някакви идеи дали само архива или архива+програмата трябва да запиша и как ?предполагам че записването ще е като да запишеш инсталационно СД на ХР... :)

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

За да можеш да възстановяваш системата си от диск е нужно преди това да сте си направили архива върху такъв диск.

Варианта който си използвал:

*записване на архива на хард диска и след това да го запошеш CD/DVD няма да стане буутващ!

*алтернативата е да си направиш Create Bootable Rescue Media с Acronis и след това да го ползваш в комплект с диска с архива, който вече си си записал

th_brm_1.gif

Може все пак и да има някакъв начин, не съм имал време да го тествам напълно...

• Автор

аа ясно еди диск с имиджа и едун с програмата .а може ли от направен Bootable Rescue Media с Acroniс (като го буутнеш предполагам ще работиш с него) да възтановиш имидж от другия дял на харда.

примерно правя архив на 'С' във 'Д' после с буутващия диск с програмата Акронис възтановявам С

също да ви попитам в направения архив съм включил да вземе само системни файлове -то е взело папката WIndow,Programs file (но внея са само нещата който аз не съм инсталирал),boot.ini faila и NEtdetet.com. има и една папка System state та има ли в тези папки драйърите ми или е трябвало да напртвя имаджа на всички файлове

и още един въпрос КАК се лицензира програмата щото имам кл*ч ама незнам къде да го сложа,,,

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

аа ясно еди диск с имиджа и едун с програмата .а може ли от направен Bootable Rescue Media с Acroniс (като го буутнеш предполагам ще работиш с него) да възтановиш имидж от другия дял на харда.

примерно правя архив на 'С' във 'Д' после с буутващия диск с програмата Акронис възтановявам С

също да ви попитам в направения архив съм включил да вземе само системни файлове -то е взело папката WIndow,Programs file (но внея са само нещата който аз не съм инсталирал),boot.ini faila и NEtdetet.com. има и една папка System state та има ли в тези папки драйърите ми или е трябвало да напртвя имаджа на всички файлове

и още един въпрос КАК се лицензира програмата щото имам кл*ч ама незнам къде да го сложа,,,

При инсталиране на програмата те пита за CD-KEY, тогава го въвежаш.

Като я инсталираш можеш да си направиш имидж както на отделни папки така и на цял дял от харда. Аз, например, съм си направил имидж на дял С:\ върху дял F:\(който се намира на друг HDD, понеже имам 2 харда). След това си правиш BOotable Rescue MEdia. Когато се скапе системата, слагаш CD-то със записаната на него Bootable Resue Media и рестартираш и буутваш от CD-то(в BIOS-a настройваш First Boot Device да е CD-to). След което се зарежда Acronis с графичен интерфейс. Посочваш, че искаш да възстановявяш (Recovery), посочваш пътя то направенич имидж файл(например F:\Image Corporate\Acronis True Image 23.06.2008), задаваш, че ще възстановяваш дял C, на който се намира операционната ти система, и поради това го задаваш като Active, а не като Logical, и след още няколко стъпки възстановяването започва. След като приключи затваряш Acronis, компютъра се рестартира и си имаш работеща система.

Ако искаш да запишеш имидж файла на диск(или няколко CD-та, или едно или повече DVD-та), трябва при процеса на Backup да укажеш, че ще записваш върху оптичен носител(вместо друг дял от харда ти посочваш записвачката ти). Тук обаче има една тънкост. В момента съм на работа и нямам инсталиран Acronis True Image и затова ще карам по памет. В самия процес на създаване на имидж файла на едно място ще те пита за Advanced настройки. Мисля, че беше само един бутон, но като го натиснеш се отварят тези настройки и там трябва да маркираш да направи това DVD(да приемем, че ще записваш имидж файла на DVD) да е bootable, т.е. ако системата ти се срине, слагаш DVD-то и буутваш от него, при което се зарежда Acronis Rescue Media, следваш стъпките, които описах по-горе, но, че посочваш имидж файла, от който ще възстановява се намира на DVD-to. Ако запишеш само имидж файла на DVD, и от Advanced, не направиш това DVD да е самостартиращо се, то ще ти трябват две оптични устройства: едно за да сложиш DVD-то със записания на него имидж файл, и едно за да сложиш диска с Acronis Rescue Media, с помощта на който ще използваш имиджа, записан на DVD-то.

Ето ти още 2 варианта за работа с програмата:

1. Създаваш Security дял от опциите на Acronis (ще те пита от кой дял на харда да отнеме пространство) и когато правиш image с програмата и указваш да го прати там. Правиш с Resque диск, също от опциите на програмата. Когато се наложи, слагаш спасителния диск и указваш да използува имиджа от секюрити дяла.

2. Правиш имидж на операционната система, като .tib архив. Създаваш спасителен диск (на презаписваем (CD-RW) диск). Отваряш спасителния диск с програмата UltraISO и вкарваш вътре имиджа, след което запаметяваш полученото .iso, триеш диска и пак с UltraISO записваш новополученото. Гледай в горния ляв ъгъл на програмата дали пише BootableCD.

Ще ти излезе прозорец в който трябва да посочиш къде се намира архивното копие (в твоя случай това е самото CD) посочваш го и процедурата започва!

• Автор
Ще ти излезе прозорец в който трябва да посочиш къде се намира архивното копие (в твоя случай това е самото CD) посочваш го и процедурата започва!

благодаря

Ако искаш да запишеш имидж файла на диск(или няколко CD-та, или едно или повече DVD-та), трябва при процеса на Backup да укажеш, че ще записваш върху оптичен носител(вместо друг дял от харда ти посочваш записвачката ти). Тук обаче има една тънкост. В момента съм на работа и нямам инсталиран Acronis True Image и затова ще карам по памет. В самия процес на създаване на имидж файла на едно място ще те пита за Advanced настройки. Мисля, че беше само един бутон, но като го натиснеш се отварят тези настройки и там трябва да маркираш да направи това DVD(да приемем, че ще записваш имидж файла на DVD) да е bootable, т.е. ако системата ти се срине, слагаш DVD-то и буутваш от него, при което се зарежда Acronis Rescue Media, следваш стъпките, които описах по-горе, но, че посочваш имидж файла, от който ще възстановява се намира на DVD-to. Ако запишеш само имидж файла на DVD, и от Advanced, не направиш това DVD да е самостартиращо се, то ще ти трябват две оптични устройства: едно за да сложиш DVD-то със записания на него имидж файл, и едно за да сложиш диска с Acronis Rescue Media, с помощта на който ще използваш имиджа, записан на DVD-то.

Това, което съм написал е точно същото, което предлага dixi в т.2, само че не се налага да се ползва UltraISO и да се записва 2 пъти. Самата програма създава .tib архив на дяла и го записва на DVD или няколко CD-та и прави това DVD(CD-то) бутващо т.е. записва си и Bootable Rescue Media. Но всичко е въпрос на личен избор.

Това, което съм написал е точно същото, което предлага dixi в т.2, само че не се налага да се ползва UltraISO и да се записва 2 пъти. Самата програма създава .tib архив на дяла и го записва на DVD или няколко CD-та и прави това DVD(CD-то) бутващо т.е. записва си и Bootable Rescue Media. Но всичко е въпрос на личен избор.

Така е. Въпросът е по-скоро, ако имаш вече имиджа и спасителния диск, как да ги събереш и запишеш върху диск, без да се налага да правиш нов архив.

Първият ми вариант - със секюрити дяла, го правя на всеки компютър, на който инсталирам Windows. По-сигурно е поради 2 причини:

1. Дялът не се вижда от Windows и (предполагам) не може да бъде засегнат от вируси.

2. Имиджът, записан на оптичен диск може да бъде повреден - случвало ми се е, а това проваля възстановяването от него.

В самия процес на създаване на имидж файла на едно място ще те пита за Advanced настройки. Мисля, че беше само един бутон, но като го натиснеш се отварят тези настройки и там трябва да маркираш да направи това DVD(да приемем, че ще записваш имидж файла на DVD) да е bootable, т.е. ако системата ти се срине, слагаш DVD-то и буутваш от него, при което се зарежда Acronis Rescue Media, следваш стъпките, които описах по-горе, но, че посочваш имидж файла, от който ще възстановява се намира на DVD-to. Ако запишеш само имидж файла на DVD, и от Advanced, не направиш това DVD да е самостартиращо се, то ще ти трябват две оптични устройства: едно за да сложиш DVD-то със записания на него имидж файл, и едно за да сложиш диска с Acronis Rescue Media, с помощта на който ще използваш имиджа, записан на DVD-то.

Ще те помоля да кажеш точно каква е тази настройка. Аз ползвам 9-та версия и не знам всичките опции за какво служат. Знам, че в допълнителните възможности има опцията да направиш tip архив като го разделиш на различни по големина размер. Аз ползвам размер на ДВД - 4,7 ГБ, но посочвам дял от твърдия диск и после го записвам на ДВД подложка. До колкото съм запознат при зареждането на Акрониса от спасителния диск той се зарежда в РАМ паметта и после свободно можеш да извадиш спасителния диск от оптичното устройство и да сложиш там диска с архива и да посочиш като място на архива диска. По тази причина не виждам смисъл от нуждата от 2 оптични устройства.

Ще те помоля да кажеш точно каква е тази настройка. Аз ползвам 9-та версия и не знам всичките опции за какво служат. Знам, че в допълнителните възможности има опцията да направиш tip архив като го разделиш на различни по големина размер. Аз ползвам размер на ДВД - 4,7 ГБ, но посочвам дял от твърдия диск и после го записвам на ДВД подложка. До колкото съм запознат при зареждането на Акрониса от спасителния диск той се зарежда в РАМ паметта и после свободно можеш да извадиш спасителния диск от оптичното устройство и да сложиш там диска с архива и да посочиш като място на архива диска. По тази причина не виждам смисъл от нуждата от 2 оптични устройства.

Извинявай, че не ти отговорих по-рано, но чак сега съм си хем в нас хем пред компютър с интернет. Тази настройка, за която питаш, се прави по следния начин.

1. Стартираш Акронис

2. Избираш Backup.

3. Натискаш Next

4. Избираш My Computer и натискаш Next(предполага се, че ще правиш имидж на системния дял)

5. Маркираш системния дял(най-чесно C:\) и натискаш Next

6. За място, където да се запише имидж файла посочваш записващото ти устройство(например E:) и натискаш Next

7. Избираш Create a new full backup archive и натискаш Next

8. Избираш Set the options Manualy и натискаш Next и..... за мой късмет не е сложена записвачката а обикновено DVD.

След като си вече в този прозотрец се порови в настройките и виж коя предлага да се направи диска Bootable, т.е. да запише Bootable Rescue Media-та на него. Избираш нивото на компресия ако искаш такова и разни други опции, натискаш Next и даваш до края.

Като си сложа записвачката ще редактирам коментара си за да е пълен.

Това обаче се отнася за Acronis True Image Home 10. Нямам девета версия и не мога да ти кажа къде точно да търсиш въпросната настройка там. ;)

Благодаря за отговора. Пак ще там въпросната опция, но как се казва? Ще пробвам една по една на презаписваем ДВД диск и ще разбера.

Извинявам се, че пиша в тази тема, но като чета този отговор на dixi

Ето ти още 2 варианта за работа с програмата:

1. ...............................

2. Правиш имидж на операционната система, като .tib архив. Създаваш спасителен диск (на презаписваем (CD-RW) диск). Отваряш спасителния диск с програмата UltraISO и вкарваш вътре имиджа, след което запаметяваш полученото .iso, триеш диска и пак с UltraISO записваш новополученото. Гледай в горния ляв ъгъл на програмата дали пише BootableCD.

се питам, а и ако някой е пробвал такава идея :magnifier: може би ще сподели:

- дали е възможно да се приложи такъв метод и към Ghost 11.0, т.е. в имиджа на бутващото (вече не CD, а) DVD да се вкара *.GHO-имидж на дял С:/ .

Този DVD да може да се използва при пълен срив, когато дори не се виждат другите дялове от хард диска, за да се възстановява от тях (имах наскоро такъв случай :) ).

Задавам този въпрос, т.к. създаването на имидж от Ghost директно върху оптични дискове дискове е процес, който е много продължителен (Напр. нова Vista с инсталирани програми - около 12 ГБ на 1 DVD + 1 CD, я записвах 3-4 часа.) cool.gif

Извинявам се, че пиша в тази тема, но като чета този отговор на dixi

се питам, а и ако някой е пробвал такава идея ;) може би ще сподели:

- дали е възможно да се приложи такъв метод и към Ghost 11.0, т.е. в имиджа на бутващото (вече не CD, а) DVD да се вкара *.GHO-имидж на дял С:/ .

Този DVD да може да се използва при пълен срив, когато дори не се виждат другите дялове от хард диска, за да се възстановява от тях (имах наскоро такъв случай :speak: ).

Задавам този въпрос, т.к. създаването на имидж от Ghost директно върху оптични дискове дискове е процес, който е много продължителен (Напр. нова Vista с инсталирани програми - около 12 ГБ на 1 DVD + 1 CD, я записвах 3-4 часа.) cool.gif

Не съм работил с Norton Ghost, просто Acronis е толкова добра, че обезсмисля търсенето на алтернативи :P

Също така не съм го правил и под Vista и не знам коя от двете програми се справя по-добре под тази ОС.

Както и да е, принципът е един и същ - щом имаш нещо записано на диск (resque disk в случая), можеш да го свалиш на харда във вид на .iso и оттам да вадиш и слагаш каквото трябва и след това да го запишеш пак на диск, който да си остане bootable. Никога не забравяй обаче, че когато резервното копие ти е на диск, може в най-критичният момент да се окаже загубен/надраскан/с грешки при записа.

Аз пък не съм ползвал Acronis. Като ми поиска след инсталиране да си прави скрит дял, го махнах. Не ми хареса идеята му да разполага с неконтролирано от мен дисково пространство. Освен това от видимите Ghost-имиджи мога да си извличам необходими ми файлове или цели папки.

... когато резервното копие ти е на диск, може в най-критичният момент да се окаже загубен/надраскан/с грешки при записа.

А когато се окаже, както се случи при мен, че като бутна от CD (Bart, Hiren's, ERD Commander, Ghost) се виждат само C:/ и D:/, а имиджите ми от XP и Vista с готови инсталации на всички програми и настройки са на дялове E:/ и F:/ ???

Пуснах от Hiren's програма, която уж търси изгубени дялове (като й посочих къде) и ... след 11 часа ми съобщи, че не е намерила нищо. ;)

Тогава какво ми оставаше - формат С:/ и нова инсталация набързо, за да си дръпна на харда имидж от външния диск. А после ... формат и на другите дялове.

Задължително ще изпробвам тази идея. Струва ми се добра - дано проработи! :speak:cool.gif

Редактирано от nahalnik (преглед на промените)

А когато се окаже, както се случи при мен, че като бутна от CD (Bart, Hiren's, Ghost) се виждат само C:/ и D:/, а имиджите от XP и Vista с готови инсталациии и всички програми, и настройки са на дялове E:/ и F:/ ???

Пуснах от Hiren's програма, която уж търси изгубени дялове (като й посочих къде) и ... след 11 часа ми съобщи, че не е намерила нищо. ;)

Тогава какво ми оставаше - формат С:/ и нова инсталация набързо, за да си дръпна на харда имидж от външния диск. А после ... формат и на другите дялове.

Задължително ще изпробвам тази идея. Струва ми се добра - дано проработи! :speak:cool.gif

Затова и писах по-горе да се използува опцията на Acronis - Secure Zone. Това е специален дял на харда, който не е нито C:, нито D: или който и да е друг и само програмата може да влезе там и да възстанови имиджа от него.

Всъщност при теб че ще стане вкарването на имиджа при спасителния диск няма съмнение, въпросът е дали Ghost ще го "види", когато е на самото CD/DVD.

Редактирано от dixi (преглед на промените)

• 6 месеца по-късно...

Здравейте,

някой може ли да ми каже дали програмаката ще ми свърше работа ако имам компютър на който има два или повече хард диска, които са в RAID масив. И какво би станало ако направя имидж на въпросния компютър и ми се наложи да го ресторна? благодаря!

• 9 години по-късно...

От Acronis True Image 2019 ли е опцията на една флашка да се поместят и имидж файла и буутващата програма (Survival Kit)?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.