Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Подово отопление?!?!

Featured Replies

Някои би ли могъл да ми даде съвет. Смятам да си поставя подово отопление, но нямам идея нито какво, нито откъде, нито дали въобще е изгодно. Ако имате опит споделете :P

Някои би ли могъл да ми даде съвет. Смятам да си поставя подово отопление, но нямам идея нито какво, нито откъде, нито дали въобще е изгодно. Ако имате опит споделете :angry:

Леля ми има ама не го ползва! Супер много ток гълта! Това са навити реотани в пода и смятай къф ток гълтат. По добре сложи 3 климатика отколкото подово! И трябва да къртите прочките за да вграждате реотаните. Е вярно че топли най много но недей.

Комшията над мен има, плаща яки пари за ток,а аз когато не е много студено не пускам климатика, защото той ме топли.Според един приятел който работи в Белгия, на запад са се отказали от този метод на отопление.

Комшията над мен има, плаща яки пари за ток,а аз когато не е много студено не пускам климатика, защото той ме топли.Според един приятел който работи в Белгия, на запад са се отказали от този метод на отопление.

Подовото е добър начин за отопление. Инертно и загрява голям обем площ. Следователно - добре топли и бавно изтива. При включване в нощната енергия, сметките не са чак толкова големи. Твоя приятел в Белгия ти е казал,но не ти е казал защо не го предпочитат. А аз сега ще ти кажа:

Защото, когато Човек работи съзнателно, му плащат ЗАПАТА, с която може да си позволи различни волности. А заплащането на електрическата енергия в Белгия или в друга съседна страна е по силите на всеки ЧОВЕК. Остават му пари и да се "поглези" с нещо друго.

Полвам подово от 10 години и все още съм жив и здрав. А и трябва да го плащам.

Не обръщайте разделите в говорилня, а давайте компетентно мнение на хората. Спам със постване - тука не се препоръчва. Отнася се за Всички технически раздели.

Идея-подово колкото двойно легло,нощем спиш на плочките и махаш леглото.Плюс-тънка сметка за ток + пространство.

Преди години имах един познат който си беше поставил подово на стената между хола и спалнята.Ефекта беше добър,като начин за отопление на две стаи,но и тока тогава беше на различна цена.Хубаво е ако се поставя подово под него да се положи някаква изолация, за да не се получава ефекта на комшията от по-горния пост.А иначе отоплението на една стая зависи от много неща:брой външни стени,дограма,честота на влизане и излизане,саниране на жилището и т.н.

Подовото отопление може да е доста ефективно ако се изчисли правилно. Все пак не става на принципа - "Зиам ина жица и я навивам по стаята". С малко сметки, ще ти излезе не само мощността и разхода, ами и сметката за тока :rolleyes: Отоплявал съм се с подово отопление от много малък - баща ми е физик и след няколко дена планиране и сметки се получи нещо много хубаво. Да, сегашната цена на тока малко променя ефективността на подовото в отношение цена отдавана енергия, но ако сметнеш, че няма да те събори този разход е много приятен начин на отопление.

Пиша наизуст-без да съм сигурна!Нямаше ли вариант (за имащите парно) циркулиращата вода да минава по тръби по пода?Така поне не се хаби ток!

Ток винаги се ползва (не се хаби :huh: ). Този вид отопление най-познато като REHAU също е възможен. Аз лично не го смятам за особено удачен като единствен източник на отопление. В системите, които сме изградили обаче, този вид подово /може и стенно/ отопление се вписва доста добре (съчетание с термопомпена инсталация и слънчев колектор). Поздрави!

Ползвам подово отопление от 1993г. Тогава построих триетажен дом. Етажите са по 2.70м високи. Всичко направено от желязо-бетон се счита за добър топлопроводник. Неговата изолация с плоскости отвън е подразбираема и това превръща дома в термос. Днес има топлоизолационни плоскости, издържащи на деформация до 50кг/м под различни имена и производства. В онези години, когато се заговори за подово и витаеше истерия около него, аз разместих върху етажните плочи разбичен стиропор. Плочата бе 3см дебела с 1м х 2м размери. Върху тях сложих арматура с d=6.3mm. Мрежата от арматура бе 30см х 30см. Тази арматура е носеща, защото стиропора се подбива от тежести. Залях арматурата с 3 см замазка и след седмица наковах нагревателя. Общата мощ на нагревателя се изчислява 180W ~ 220W / квадратен метър. Аз разчетох 200W/кв.м. Полагането на нагревателя е интуитивно и не крие никакви вълшебства. Монтажни скоби или стоманени пирони са опора, с която се прикрепя нагревателя за пода. При полагането се внимава да не се прегъне и наруши изолацията на последния. За стая от 25кв. м аз слагах два контура по 2500W управлявани от общ терморегулатор, който се монтира на 80 см от пода. Превантивно разделях контурите в случай на повреда поне единия да работи. Нужните ватове подов нагревател отговарят на даден линеен размер и опира до малко преценка. Как еди-колко си метра проводник ще разместиш на отопляемата площ, като се съобразяващ за бъдеща мебелировка. Под скринове, дивани, ниски или прилепващи за пода мебели не се полага нагревател. Все още нямах мебели, но бях наясно къде какво ще разположа и се съобразявах с тази бъдеща картина.Той тръгва от регулатора на стената и отива в единия край на стената, прегъва се, прави контур, отново се прегъва и тръгва към другия край, нещо като змиевидно полагане през определено разстояние.

След полагане и монтаж към електрическата мрежа задължително включвах подовото. Това изпитание показваше предварително работоспособността му. Ако нещо изпляка - сега е момента да се отстрани. Следва полагане на рабицова мрежа и тънка замазка. При замазването се пази нагревателя от удари на мистрия или да не се настъпва с крак.

Чичо Бонбон нямаше избени помещения и живееше в едноетажен дом. При него се наложи да сложим найлон за базисен, за да не тегли влага от земята. Може и черна хартия. Той нямаше пари и замени стиропора с перлит. Перлитът е примесен с пясък и цимент и това го прави по-лош изолатор.

Следва залепване на теракота. По-дебелата е желателна, защото вероятността да се напука намалява. Аз сложих български теракот и се явиха пукнати, докато чичо Бонбон отчете тази грешка и сложи 50см х 50 см египетски теракот. Новата къща ми даде възможност да сложа в банята общо подово с коридора пред нея.

Подовото има акумулиращ ефект. Бавно загрява, бавно изстива. Спокойно можеш да спиш на земята. Появиха се завистници на тази идея и те излизат с мнение, че щом има гъсто разположени проводници - магнитното поле от тях влияело някак си неблаготворно. Нито станах импотентен, нито ми окапаха зъбите от това.

При подобни мощности се слага отделен токов контур с свой предпазител. Това е.

успех

И моето мнение е отрицателно. Повече ще топли комшията, но за твоя сметка. Купувай климатик - може би едно много по - добро решение Публикувано изображение

Редактирано от sosorry (преглед на промените)

Не знам защо мненията са само за подово отопление с електрически нагреватели. Ето една извадка от интервю с д-р инж. Димитър Киров (преподавател от Техническият университет, поне по мое време) на тема "ЕФЕКТИВНО ОТОПЛЕНИЕ..." :

- От физиологична гледна точка кое е най-подходящото за човека отопление в жилището? И в тази връзка вашият коментар за лъчевото и подовото отопление.

Физиологията на човека е определяща при създаването на условията в средата на обитаване. Три са необходимите условия, за да се чувства човек нормално и комфортно – температура, влажност и движение на въздуха. Конвективното отопление с движение на въздуха най-добре поддържа такива условия. На първо място, като най-ефективни за човека от физиологична гледна точка са конвекторите, следват конвективните тела (радиатори) и най-накрая е лъчистото отопление.

В зависимост от това, къде е разположен източникът на лъчисто отопление, на стената, пода или тавана, съответно се наблюдават положителни или отрицателни въздействия. За да бъде монтирано таванно лъчисто отопление, в помещение с постоянно обитаване, е необходима височина на тавана минимум 4 метра. Препоръчва се предимно за индустриални сгради или големи обществени помещения.

Стенното лъчисто отопление е по-скоро панелно. Вариантът с такова отопление, вграден в стената под прозореца е доста удачен и предпочитан.

Подовото водно лъчисто отопление е предпочитано за мокри помещения и помещения, където човек пребивава по-кратко време. Задължително е на повърхността на пода да се поддържа постоянна температура 30-32 градуса. Не се препоръчва подово отопление в спалнята, помещение където главата на човек е разположена много близко до пода. Не се препоръчва електрическо подово отопление, тъй като създава електромагнитно поле, което не въздейства добре върху човешкия организъм.

Както е казал DarkWalker, такава система трябва да се изчисли много внимателно, защото ако прегрееш пода може не само да се получи дискомфорт, но и да се стигне да някои здравословни проблеми с течение на времето.

При тези системи мощноста на 1 кв.м. от пода е до 120Вт/кв.м. (по спомени от учебниците). Тази стойност е за жилищни помещения при спазване на нормативната температура в помещението и на максимално допустимата температура на пода. Това означава, че отопляваното помещение трябва да е с ниски топлинни загуби, т.е. да е добре топлоизолирано. С една дума не става за всякакви помещения или сгради.

Повече информация за начина на самото изпълнение на подовото лъчисто отопление може да се види в този брой на Сп. "ТОПЛОТЕХНИКА ЗА БИТА".

Някои би ли могъл да ми даде съвет. Смятам да си поставя подово отопление, но нямам идея нито какво, нито откъде, нито дали въобще е изгодно. Ако имате опит споделете :ph34r:

Ако искаш сметки от по 250 лв си сложи. В момента нашето седи изключено от 5 години заради баснословните сметки които плащахме с него. Сега с 3 инверторни климатика разхода ни на ток не надвишава 60 лв през лятото и 80 лв през зимата. 2 от тях са денонощно включени. :)

• 6 месеца по-късно...

към края на социализма в БГ много нашумя подовото отопление, но тогава много неща ги нямаше по магазините и всичко се правеше с подръчни средства . Това доведе до много анумалии: -подово отопление без каквато и да било изолация (когато няма изолация на пода загубите могат да стигнат до 60-70%) -преоразмерено, без теммпературен сензор в пода, а понякога и въобще без терморегулатор (ако няма температурен сензор в пода които да не позволява пода да се нагрее повече от 30С става неприятно за ходене) -положено с по-малка мощност от колко е необходимо и т.н. абе какво да ви кажа правеше с "варна тел" ако си го направиш както трябва ще получиш невероятен конфорт и то не на много висока цена, ако с климатик плащаш 60лв с подово ще ти доиде с около 20-30 лв по-скъпо, а комфорта е несравним, пода винаги е топъл, няма миризми, шум, прах всеки които се интересува може да ми пише на [email protected] www.ecofloor-bg.com

• 2 месеца по-късно...

Подовото отопление е едно от най-добрите системи за поддържане на комфортна температура. Има някои неща които могат да доведат до отрицателен ефект.Имайте предвид че всеки проводник по който протича ток създава магнитно поле, а то в общия случай не влияе добре на организма.Препоръчва водно подово. Което от своя страна може да се комбинира с термопомпа, което би намалило разхода на енергия. Непрепоръчително е да се преценява "бакалийски" колко, как и дали да се монтира подово! Това може да доведе до ... главоболие :blink:.

Относно подовото отопление мога да изпиша много. Реализацията му като ЕЛЕКТРИЧЕСКО подово отопление наистина не е много ефективен в тия дни. По-добрия вариант е да си направиш водно подово отопление. Още повече, че сега може да се направи както с котел (на каквото си поискаш гориво - газ, дърва, въглища, ток...), така и с слънчеви колектори. Знам за 2 къщи в София, които са с изградено ВОДНО подово отопление, което е захранвано със слънчеви колектори и котел/ел. нагревател. Много хора ще кажат, че слънчевите колектори през зимата не вършат работа, но при подходящо проектиране на системата е възможно потреблението за отопление през зимата да спадне с над 50% от конвенционалното до сега. Друг плюс на подовото отопление е, че принципно е много по-удобно от радиаторното или това с климатик. Освен това с подовото отопление се постигат много по-малки температурни разлики между температурата при пода и температурата при тавана.

Твърдението, че повече ще топлите съседите не са основателни, тъй като едно подово отопление задължително се монтира върху изолационни панели, за да не се нагрява плочата под вас, пък и да не е така чистата физика показва, че топлината отива на горе, не надолу.

Давам ти линк на фирма в Пловдив, която знам, че изгражда подово отопление, както със слънчеви колектори, така и с различни видове котли. Виждал съм склада на фирмата, който е направен с подово отопление със слънчеви колектори и мога да ви уверя, че е много по-комфортно с него (дори и за вкъщи предлага повече лукс). Ето и линка към сайта http://www.multiterm.org/ . Давам ти и линк към снимки при изграждането на подовата инсталация на самия склад за да видиш как точно трябва да се изгради ефективно водно подово отопление - http://www.multiterm.org/projects/proj_housesof.html - на този линк има 3 снимки правени при изградено подово отопление, преди да се положи замазката.

Подовото отопление по принцип е много по-ефективно и икономично от конвенционалното с радиатори или с климатици. Верно е, че е по-инертно, но принципа на работа е много различен. Смисъла да се прави подово отопление е ако то работи постоянно, като се следи външната температура и когато тя падне под тази, която желаете в помещенията, подовото отопление трябва да се включи (принципно всичко е автоматизирано), за да започне да акумулира енергия от първия възможен момент. Както би трябвало всеки да знае - едно отопление/охлаждане на сграда работи най-ефективно тогава, когато то работи в режим на поддръжка на температурата, а не при постоянно нагряване/охлаждане след което да премине в неактивен режим и след време пак да се активира, когато температурите са паднали с няколко градуса под желаните от ползвателя.

Електрическото подово отопление вече е отживелица, поради това, че не е гъвкава система. То може да работи само на ток, докато водното подово отопление може да работи с всякакъв източник на енергия (различните видове котли, за които загатнах по-горе или с акумулирана слънчева енергия).

Единствения негатив на подовото отопление, за който се сещам в момента е, че инвестицията е малко по-висока от тази при радиаторното, но е значително по-ефективно (при правилна експлоатация), спестява място (няма радиатори) и предлага по-голям лукс и комфорт.

Това е което се сещам за сега да помогна. Ако имаш още въпроси, може да пишеш на ЛС.

Предполагам, че ще има хора, които ще си помислят, че правя реклама на фирмата, към чийто сайт дадох линкове, но това е единствената фирма, която съм забелязал в България да предлага подово отопление и със слънчеви колектори и знам, че изпълнението е наистина качествено. Проектирането на подовото отопление също е много важна част.

@Profruit - това, което си написал за мощността на подовото отопление за квадратен метър не е така. Мощността зависи от желаната температура в помещението, качеството на изолацията за това помещение, кубатурата (обема). Тази мощност, за която си писал може да подведе някой.

При подовото отопление трябва да се има в предвид негативния ефект "разширени вени", ако не е проектирано добре. За това температурата на пода не трябва да надвишава 28 градуса (температура ми е малко мътна, но мисля, че беше горе долу толкова).

Редактирано от darkyto (преглед на промените)

Загрятия от пода топъл въздух се издига нагоре увличайки домашен прах, акари и какво ли не още. В резултат въздухът не е много здравословен, особено за тези с непоносимост към акарите /микрокърлежи/. Разбира се всеки сам си решава, но има и такава гледна точка.

@vddvdd - всеки отоплителен уред кара загрятия въздух да се издига нагоре, което пак води до "увличане" на праха, така че се тая какво е отоплението. Ако помещението е прашно, винаги ще се увлича праха.

@vddvdd, точно обратното е. При лъчистото отопление подвижността на въздуха е по-ниска и има по-ниска запрашеност.

Повърхностната темература на един радиатор е много по-виска от повърхностната температура на пода при подовото отопление, като това води до по-висока подвижност на въздуха и от там до по-висока запрашеност.

Няма такова нещо!!! Движението на въздуха в едно помещение е неравномерно... не може да се говори за "по-висока подвижност на въздуха". И какво общо има това странно понятие с пода на помещението където се отлагат твърдите частици?

Не ми се щеше да ровя отново в учебниците, но тук може да видиш - параметри на въздушната среда: "температура, влажност и подвижност на въздуха". Има ли такова понятие?

Кога движението на въздуха в помещението е по-интензивно? Когато тялото отдава топлината си (по-голямата част от нея) с конвекция, както е при радиаторите (за духалките да не говорим), или когато това става с лъчение, както е при подовото лъчисто отопление? А кое разнася праха из помещенията, не е ли движещият се въздух?

Редактирано от trosho (преглед на промените)

@vddvdd, точно обратното е. При лъчистото отопление подвижността на въздуха е по-ниска и има по-ниска запрашеност.

Повърхностната темература на един радиатор е много по-виска от повърхностната температура на пода при подовото отопление, като това води до по-висока подвижност на въздуха и от там до по-висока запрашеност.

Няма такова нещо!!! Движението на въздуха в едно помещение е неравномерно... не може да се говори за "по-висока подвижност на въздуха". И какво общо има това странно понятие с пода на помещението където се отлагат твърдите частици?

Не ми се щеше да ровя отново в учебниците, но тук може да видиш - параметри на въздушната среда: "температура, влажност и подвижност на въздуха". Има ли такова понятие?

Кога движението на въздуха в помещението е по-интензивно? Когато тялото отдава топлината си (по-голямата част от нея) с конвекция, както е при радиаторите (за духалките да не говорим), или когато това става с лъчение, както е при подовото лъчисто отопление? А кое разнася праха из помещенията, не е ли движещият се въздух?

Движението на въздуха в помещението не е нещо лошо, напротив, то е фактор определящ комфорта. При подовото също има движение и то е с по-ниска скорост. Но въпросът е как точно се движи въздуха - от къде на къде...

...

като имам време ще ти покажа.

• 3 седмици по-късно...

Подовото лъчисто отопление загрява пода до температури между 25 и 32°. Толкова е нормативният максимум, който ползваме ние проектантите. Вдигането на праха от пода е факт. Просто праха пада директно на нагретият под и няма начин да не се увлече от конвективни потоци, които се получават. Тези потоци действително са по-малки от тези на радиатора, но са много по-опасни. Височината, на която вдигат праха е от 30 до 50 см. Помислете на каква височина е главата на човек спящ в легло. Радиатора не вдига прах, защото потока на въздуха започва от най-ниската му точка, която обикновено е на над 10 см. от пода и не може да увлече праха. За справка – мини с един парцал под радиатора, ако ти се запраши значи праха си е там, а не е отлетяла. Относно топлоизолацията – при полагане на подово отопление без изолация 20% от енергията заминава към долния етаж. При 2 cm. фибран е 11%, при 4 cm. е 8% а при 8 cm. е 5%. Изчисленията са обемни и не съм ги приложил, но ако някой настоява мога да му ги пусна на пощата. Широко рекламираният акумулиращ ефект е нож с 2 остриета. Трудно се подържа постоянна температура в помещенията. Просто системата реагира много бавно. По-бавно от промените във външната температура. Нощем често температурите са под 0°, а през деня се вдигат и над 10°. Това за една къща е разлика в потребната топлина за отопление над 30%. Автоматиката, която подържа температурата дори и да подаде сигнал за намаляване или увеличаване на топлоподаването, системата не реагира по-рано от 2-3 часа. В следствие на това се получава „люлеене” на температурата в помещенията. Обикновено получаваш желаната температура, когато вече не ти трябва. Преди години това отопление беше на мода. Тогава проектирах доста инсталации. Сега вече не ги препоръчвам на хората. В годините се видяха минусите им и не желая да лъжа хората, като им го препоръчвам. Единственото място където все още го прилагам е в банята, като там се монтира лира за хавлиите и връщащата тръба се развива в подова серпентина. За електрическото подово, към лошите качества се добавя цената на получената топлина и това, че се живее върху магнитно поле с 50 Hz. Не съм лекар и не мога да кажа как се отразява това поле на човек, но не вярвам да е полезно... Това, което съм виждал е какво става когато хвърлиш метални стружки на пода – подреждат се по линиите на кабелите. Освен това мониторите на компютрите трептят на 50 Hz, независимо на каква честота си настроил видео-картата си. Друг минус, за който се сетих е, че много клиенти се оплакаха, че жената е вечно с парцала в ръка. Бършат праха от телевизора и секциите.

AntonBM, това, което си написал ме накара пак да се замисля. Значи при подовото имаме една зона с повишена концентрация на прах, вдигната от пода, но тя е "в ниското" (30-50см, както си написал) и не обхваща целия обем на помещението? Може би това е още една причината да казват: "Не се препоръчва подово отопление в спалнята, помещение където главата на човек е разположена много близко до пода."? Другата би трябвало да е излъчването.

Зависи ли според теб мощността на това отопление от мебелировката в помещението (когато "нещо" стъпва директно върху пода и заема дадена площ от него)? Чел съм напълно противоположни мнения. Ще ми е интересно и да видя изчисленията за топлоизолацията, ако нямаш нищо против.

Мислиш ли, че това, което си описал за банята (за връщащата тръба), е подходящо да се прави и в други помещения? Подходяща ли е такава комбинация между радиатор и серпентина при нискотемпературно отопление, когато мощността само на серпентината не стига за покриване на топлинните загуби? Друг въпрос е до колко може да се говори за лъчисто отопление в този случай, ако то се изпълни със стъпката на серпентината по-голяма от 30-40 см, не се положи изолация и върху тръбите се направи само замазка.

По принцип за подовото отопление казват, че е по-икономично (поддържа по-ниска температура в помещението, има възможност за използване в комбинация със слънчеви колектори или термопомпи). Ти отбелязваш факта, че при него има по-голяма инертност. Може ли все пак, въпреки тази инертност, да се постига икономия? Или за системи с такива неконвенционални топлоизточници е по-добре да се използва друго отоплително тяло?

Какво е мнението ти за подовото охлаждане, каквото някои предлагат (ефективно ли е, полезно ли е...)?

Въпросите са доста, но ми е интересно на чуя мнението на запознат човек. А и мисля, че ще е полезна информация.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Отговори за trosho:

Така е. Конвективните потоци от подовото не са силни, както на радиаторите и не могат да вдигнат праха на по-високо, но когато хората се движат из помещението създават допълнителни завихряния и на практика то се вдига. Това е основната причина да не е се препоръчва подово в спални. Лъчението не оказва никакво влияние на лежащ в легло човек. Той е на „сянка” спрямо пода.

Мощността на подовото зависи от мебелировката. Подовото отопление действа не само с лъчи, но и конвективно. Всичко което положено на пода или засенчва или пречи на конвективният топлообмен. Някой може да твърди, че в следствие на проводимостта на материалите, в крайна сметка топлината излиза нагоре, към помещенията, но това не е вярно. Всичко положено над пода повишава термичното съпротивление на слоя отдаващ топлината от равнината на тръбите нагоре. Това можеш да го видиш във формулите на методиката за изчисляване, които ще ти пусна.

Това за банята е компромис. Възможно е да се ползва, но не го препоръчвам. Там става, защото потребната топлина за една баня най-често не е много 300-400W. Лирите са по-мощни и могат сами да загреят баните дори когато работят с топлоносител с голямо ΔТ примерно вход в радиатора 85 изход 45 – при развиване на подова серпентина със стъпка 15 cm – температурата на пода не превишава 36°. Това ΔТ се регулира еднократно от секретния радиаторен вентил на лирата. Подовата серпентина я слагам там, защото е голям кеф да ходиш бос по топлият под, а и бързо се изсушава банята.

За цяла инсталация (къща или апартамент) описаната по-горе схема може да ти докара много проблеми. Най-малкото караш цялата инсталация да работи с много голямо ΔТ. Това товари помпите, прави вреден конденз в котлите и т.н. По-добре е да се сложи 3-пътен вентил и да се отделят кръговете на високо и нискотемператирен.

За икономичността на подовото: Не е по-икономично! Влагаш 1000 W в подовата серпентина и получаваш максимум 950W при 8 cm. – фибран. Има обаче една тънкост – казва се „температура на усещането”. С по-ниска температура в помещението имаш същият комфорт, какъвто получаваш с конвективни тела, но при по-висока температура. Обикновено тази разлика е около 2-3 градуса – това отнесено към потребната топлина за инсталацията е намаляване на потреблението на енергия с 15%.

Отговор на останалите въпроси съм дал в този форум:

http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=...9a66ba7a5ce52e5

Ще ти пусна като лично съобщение методиката за изчисляване на подово лъчисто.

@AntonBM, Благодаря за подробните обяснение. Смятам, че ще са от полза не само за мен, но и ще помогнат на останалите във форума.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.