Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Друсна ли ви ?

Featured Replies

Това е добре

Хареса ми

• Отговори 163
  • Прегледи 13,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не бе края на света идва... и к'во от т'ва.

• Е? За кой ли път неуспешно................ само ги мъчат хората...............

• здраво бучеше - вярно а 77-а гледах как се извива 15-етажен блок на S. Мноооого впечатляващо.........

Ми да де,то едното води до другото...

А около 1984-5-6 год. в Русе е имало много голямо земетресение - знаете ли за него? Майката на една моя приятелка е била бременна и се е уплашила много. От уплахата на майката, бебето и се е родило с вода в главата и е починало няколко месеца по-късно.

Става дума за Стражица, аз съм била тогава на 4-5 години бях в къщата на баба ми в Павликени,което е на 30-40 километра от Стражица. Най-странното е че имам ясен спомен от силно бучене и люлеене.

Става дума за Стражица, аз съм била тогава на 4-5 години бях в къщата на баба ми в Павликени,което е на 30-40 километра от Стражица. Най-странното е че имам ясен спомен от силно бучене и люлеене.

здраво бучеше - вярно biggrin.gif

а 77-а гледах как се извива 15-етажен блок на S. Мноооого впечатляващо.........

А около 1984-5-6 год. в Русе е имало много голямо земетресение - знаете ли за него? Майката на една моя приятелка е била бременна и се е уплашила много. От уплахата на майката, бебето и се е родило с вода в главата и е починало няколко месеца по-късно.

Мдам, бях на училище тогава... бяхме в кабинета ( май имахме руски всъщност) на 4-тия етаж.. чина ми беше до прозореца.. погледнах навън и сякаш площадките се люлееха като вълни.... А в стаята нещо ни разтресе наляво надясно...

Общо взето в паниката докато цялото училище се евакуираше, успяха да сгазят и смачкат няколко деца по стълбищата...А най-интересна беше реакцията на учителката ни.. уж спокойна спокойна, и изведнъж като се панира и тя самата....

А от 77-ма, къщата ни носи все още малък спомен от него .. тогава са и изпопадали всички комини biggrin.gif

П.С Значи все пак учените са познали, че нещо ще става покрай София.....

П.П.С Абе май не беше Врачанското тогава , а някое друго biggrin.gif

Редактирано от Stili (преглед на промените)

Не е много за майтап тая работа...Че ме друсна, друсна ме и двата пъти, похилих се на евакуацията на мъжа ми, но след като се замислих какви бели са правили земетресенията усмивката ми помръкна. Такива тръпки не ми трябват. Не, благодаря.

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Знам за това, даже местните там са ми разказвали за това земетресение. Преди четири години така ме лашка, бях все едно на увеселително влакче и то на първият етаж в общежитието. Изтрелях се от блока сигурно за по-малко от 5 секунди.

И мен ме разлюля тогава, аз бях на 3 етаж и по законите на Мърфи бях останала самичка в стаята. Дори не помня как съм изхвърчала пред блока. Никога няма да забравя паниката в очите на свищовлии, преживели страшното земетресение през 77-ма.

Софийските земетресения ги пропуснах. То било много хубаво човек да замине за уикенда да релаксира и да избегне земетресение в същото време biggrin.gif Като по поръчка.

Редактирано от desert_rose (преглед на промените)

Имаше тътен като от глух взирв, което при вертикалните трусове е нормално. Поражда се от пропадане на земни пластове или вулканична активност* и обикновено тътена се съпровожда от един или няколко отчетливи труса. Усетеното снощи в 22:08 ч, земетресение в София е било с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер с епицентър на 20 км дълбочина под Южния парк, според ГЕофизичния институт на БАН. Аз живея в кв. Сухата река и го усетих доста ясно, тътен, звън на прозорци, и три подскачания. Притеснителното е друго. Вторичният трус с магнитуд 3,5 по Рихтер бе усетен сутринта в 07:02 - аз вече бях буден и изхвръкнах от леглото, но за него се мълча в първия един час. Отново е бил вертикален, но и за това се покри. А тези вертикални трусове искат да кажат нещо. Кратка справка из Интернет и геоложките сайтове дадоха следното обяснение:

*Вертикални трусове може да има при вулканична активност на голяма или средна дълбочина и обикновено същите варират от 3,2 до 4,2 по Рихтер. Те са краткотрайни и непредсказуеми. ТАкива трусове се наричат МАГМЕНИ и обикновено предхождат вулканични изригвания. Тук науката има доста примери. Сейнт Хелънс - 1980 г, Северните каскади - САЩ. Дни преди върхът на Света Елена буквално да хвръкне във въздуха са отчитани трусове с променлив интензитет и магнитуд. В минутите преди Света Елена да "запее" уредите отчитат 6-7 по Рихтер, след което последва истинското шоу. Експлозията отнася буквално 1/3 от върхът и потоци лава заливат всичко на километри. Защо го пиша това ли? Витоша по структура и произход е вулканична планина, чиито кратер се намира в ужната част на Черни Връх. ЗА нея се говори, че е угаснал вулкан, но активността в последните няколко години говори, че май е дошло времето този вулкан да се събуди. Магмените трусове в София са 4 с днешния. Първият беше на 03 Юли т.г. малко след взривовете в Челопечене. Епицентърът отново беше под Витоша, вторият трус беше на 9-ти Август тази година с магнитуд 3,3 по Рихтер. Епицентърът беше 20 км южно от Центъра на София. Снощи в 22:08 бе третият трус, ясно и отчетливо усетен в цялата столица с магнитуд 4 по Рихтер, а тази сутрин отново ни друсна пак вертикално и пак със същия епицентър. Всичкото това поне би трябвало да накара отговорните да излязат и да предупредят гражданството ако наистина отчитат нещо. В противен случай ни грози апокалипсис ала "Въпхът на Данте"...

Върхът на Данте ще е като коледна приказка за деца,ако това за което говориш е така.Витоша се води угаснал вулкан.Преди няколко години си правех преход по платото и ми се наложи да пия вода от едни странни "извори".Водата си беше кисела,най-вероятно силно разредена сярна киселина....Точно като във филма....и топлите минерални извори...мисля че не се топлят от ТЕЦ.... ;)

Върхът на Данте ще е като коледна приказка за деца,ако това за което говориш е така.Витоша се води угаснал вулкан.Преди няколко години си правех преход по платото и ми се наложи да пия вода от едни странни "извори".Водата си беше кисела,най-вероятно силно разредена сярна киселина....Точно като във филма....и топлите минерални извори...мисля че не се топлят от ТЕЦ.... ;)

Явно не си чувал за геотермални извори, и какво реално представляват.. ...

А минерална водичка пиеш нали ;) Откъде иде тя според теб .........

Редактирано от Stili (преглед на промените)

Софийските земетресения ги пропуснах. То било много хубаво човек да замине за уикенда да релаксира и да избегне земетресение в същото време biggrin.gif Като по поръчка.
biggrin.gif Следващия път като заминаваш, не го прави тихомълком... поне извикай Бианка да дойде да се "друсне". laugh.gif То и аз така като нея, проспивам ги т.е. будя се, ама хич и не помръдвам от леглото, на мекичко и топличко си ми е добре. Да им се невиди на земетресенията, що стават все по такова никакво време. ;)

мен ме друсна през 37-ма... ама май не беше земетресение :laughing5:

biggrin.gif Следващия път като заминаваш, не го прави тихомълком... поне извикай Бианка да дойде да се "друсне". laugh.gif То и аз така като нея, проспивам ги т.е. будя се, ама хич и не помръдвам от леглото, на мекичко и топличко си ми е добре. Да им се невиди на земетресенията, що стават все по такова никакво време. :baby:

Планирам едно пътуване в средата на декември, обещавам да обявя публично датата и часа на събитието :wors: Мани майтапа, ама наистина си е стресиращо да те разлюлее и паниката така неусетно те грабва... Искрено се радвам, че го пропуснах този път. Било възможно вторичните трусове да продължат до 10 дни, казаха по телевизията.

*Вертикални трусове може да има при вулканична активност на голяма или средна дълбочина и обикновено същите варират от 3,2 до 4,2 по Рихтер. Те са краткотрайни и непредсказуеми. ТАкива трусове се наричат МАГМЕНИ и обикновено предхождат вулканични изригвания. Тук науката има доста примери. Сейнт Хелънс - 1980 г, Северните каскади - САЩ. Дни преди върхът на Света Елена буквално да хвръкне във въздуха са отчитани трусове с променлив интензитет и магнитуд. В минутите преди Света Елена да "запее" уредите отчитат 6-7 по Рихтер, след което последва истинското шоу. Експлозията отнася буквално 1/3 от върхът и потоци лава заливат всичко на километри. Защо го пиша това ли? Витоша по структура и произход е вулканична планина, чиито кратер се намира в ужната част на Черни Връх. ЗА нея се говори, че е угаснал вулкан, но активността в последните няколко години говори, че май е дошло времето този вулкан да се събуди. Магмените трусове в София са 4 с днешния. Първият беше на 03 Юли т.г. малко след взривовете в Челопечене. Епицентърът отново беше под Витоша, вторият трус беше на 9-ти Август тази година с магнитуд 3,3 по Рихтер. Епицентърът беше 20 км южно от Центъра на София. Снощи в 22:08 бе третият трус, ясно и отчетливо усетен в цялата столица с магнитуд 4 по Рихтер, а тази сутрин отново ни друсна пак вертикално и пак със същия епицентър. Всичкото това поне би трябвало да накара отговорните да излязат и да предупредят гражданството ако наистина отчитат нещо. В противен случай ни грози апокалипсис ала "Въпхът на Данте"...

Също така взривовете през лятото в Челопечене са допринесли за тази сеизмична активност-това съобщиха в новините

И ако тоя угаснал вулкан се е събудил-не ми се мисли

ohmy.gif

И ако тоя угаснал вулкан се е събудил-не ми се мисли

ohmy.gif

А той все някога ще се събуди.

Въпрос на време.

... шматко, ако не идеш да поискаш една песен в раздела за музика, знам точно какво ще те раздруса съвсем скоро...

Ти новини не слушаш, не четеш ли?

:rolleyes: не гледам телевизия, не слушам радио и последното за което ще отделя време е да чета вестници...

Чшшшш, спокойно бре. То това Витошата не е никакъв вулкан, нищо че приличало на такова.

Аз не съм го виждала де, щото не съм ходила там.

Редактирано от RA4NA (преглед на промените)

Чшшшш, спокойно бре. То това Витошата не е никакъв вулкан, нищо че приличало на такова.

Аз не съм го виждала де, щото не съм ходила там.

шиу... май планината ще дойде при теб да те раздруса :rolleyes:

шиу... май планината ще дойде при теб да те раздруса :rolleyes:

Ако може планината да вземе със себе си и Змея Горянин. :nono:

И така ще се раздрусам, че няколко години няма да знам къде съм.

Редактирано от RA4NA (преглед на промените)

Ако може планината да вземе със себе си и Змея Горянин. ;)

И така ще се раздрусам, че няколко години няма да знам къде съм.

... да не те опари тоя Горянин... тъй де, вулкан...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.