Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Друсна ли ви ?

Featured Replies

Ех, мамка му, винаги ми се е искало да присъствам на някое заметресение, а единственото в живота си го проспах ;)

Това живот ли е, кажете ми? Никакъв адреналин за мене....

И никакви травми за психиката. Радвай се, че си го проспала. Аз се радвам, че също го проспах.

• Отговори 163
  • Прегледи 13,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не бе края на света идва... и к'во от т'ва.

• Е? За кой ли път неуспешно................ само ги мъчат хората...............

• здраво бучеше - вярно а 77-а гледах как се извива 15-етажен блок на S. Мноооого впечатляващо.........

Ех, мамка му, винаги ми се е искало да присъствам на някое заметресение, а единственото в живота си го проспах :P

Това живот ли е, кажете ми? Никакъв адреналин за мене....

Няма ли какво да си пожелаеш?

Аз се радвам, че също го проспах.

Аве ти да не си направила магия за земетресение .

Няма ли какво да си пожелаеш?

Еми винаги ми е било интересно, да ме друсне леко, така малко паника и ужас да настане.

Сега не се моля за някоя резрушително заместресение, просто за малко емоции, две счупени вази и адреналин. :P

Имаше тътен като от глух взирв, което при вертикалните трусове е нормално. Поражда се от пропадане на земни пластове или вулканична активност* и обикновено тътена се съпровожда от един или няколко отчетливи труса. Усетеното снощи в 22:08 ч, земетресение в София е било с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер с епицентър на 20 км дълбочина под Южния парк, според ГЕофизичния институт на БАН. Аз живея в кв. Сухата река и го усетих доста ясно, тътен, звън на прозорци, и три подскачания. Притеснителното е друго. Вторичният трус с магнитуд 3,5 по Рихтер бе усетен сутринта в 07:02 - аз вече бях буден и изхвръкнах от леглото, но за него се мълча в първия един час. Отново е бил вертикален, но и за това се покри. А тези вертикални трусове искат да кажат нещо. Кратка справка из Интернет и геоложките сайтове дадоха следното обяснение:

*Вертикални трусове може да има при вулканична активност на голяма или средна дълбочина и обикновено същите варират от 3,2 до 4,2 по Рихтер. Те са краткотрайни и непредсказуеми. ТАкива трусове се наричат МАГМЕНИ и обикновено предхождат вулканични изригвания. Тук науката има доста примери. Сейнт Хелънс - 1980 г, Северните каскади - САЩ. Дни преди върхът на Света Елена буквално да хвръкне във въздуха са отчитани трусове с променлив интензитет и магнитуд. В минутите преди Света Елена да "запее" уредите отчитат 6-7 по Рихтер, след което последва истинското шоу. Експлозията отнася буквално 1/3 от върхът и потоци лава заливат всичко на километри. Защо го пиша това ли? Витоша по структура и произход е вулканична планина, чиито кратер се намира в ужната част на Черни Връх. ЗА нея се говори, че е угаснал вулкан, но активността в последните няколко години говори, че май е дошло времето този вулкан да се събуди. Магмените трусове в София са 4 с днешния. Първият беше на 03 Юли т.г. малко след взривовете в Челопечене. Епицентърът отново беше под Витоша, вторият трус беше на 9-ти Август тази година с магнитуд 3,3 по Рихтер. Епицентърът беше 20 км южно от Центъра на София. Снощи в 22:08 бе третият трус, ясно и отчетливо усетен в цялата столица с магнитуд 4 по Рихтер, а тази сутрин отново ни друсна пак вертикално и пак със същия епицентър. Всичкото това поне би трябвало да накара отговорните да излязат и да предупредят гражданството ако наистина отчитат нещо. В противен случай ни грози апокалипсис ала "Въпхът на Данте"...

Пфф,това в 7 ме събуди...Като му е писано на човек да става рано.. ;)

Баси,имало е и сутрешно ли? Проспал съм го... ;)

И кво ся? Витоша ще изригва ли? biggrin.gif

Не е истина как се люлее на 15-тия етаж

Хазяина по пижама заслиза надолу

Викам нема начин-аз докат слеза ще се съмне

Та само си казвахме молитвата с писанката

;)

Сутринта в 7 пак-баси Лунапарка

Люлеем се като в гондола

Добре, че проспах снощното и сутрешното. Сега като има толкова земетресения се чудя дали ще има едно по-голямо. Тъкмо сутринта въздъхнах облекчено, че доживяхме утрото, а то пак имало.

Силно ли беше сутринта?

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Добре, че проспах снощното и сутрешното. Сега като има толкова земетресения се чудя дали ще има едно по-голямо. Тъкмо сутринта въздъхнах облекчено, че доживяхме утрото, а то пак имало.

Силно ли беше сутринта?

Ми силно да,пък и аз съм на последен етаж та еднакво си люлее

Тука скърцат само релсите ли не знам какво-понеже е плъзгащ кофраж

Предложих на хазяина да бягаме на покрива следващия път-че ни е по-близо небето отколкото земята

И до Господ сме по-близо

biggrin.gif

сутринта имаше пак - не знам колко е било часа, защото спях.

спалнята започна яко да се тресе, а полюлея падна.....

Ми силно да,пък и аз съм на последен етаж та еднакво си люлее

Тука скърцат само релсите ли не знам какво-понеже е плъзгащ кофраж

Предложих на хазяина да бягаме на покрива следващия път-че ни е по-близо небето отколкото земята

И до Господ сме по-близо

biggrin.gif

А котката ти уплаши ли се и усетила ли е предварително, че ще има земетресение?

Вчера рипаше като пинчер

Кво ти разправях

Редактирано от Vladek (преглед на промените)

Преди години в България, май в Свищов е имало голямо земетресение и един жилищен блок е пропаднал в земята, в която се е образувала кухина от разместените земни пластове. Всички хора в блока умрели. Вие чували ли сте за това?

Преди години в България, май в Свищов е имало голямо земетресение и един жилищен блок е пропаднал в земята, в която се е образувала кухина от разместените земни пластове. Всички хора в блока умрели. Вие чували ли сте за това?

Да

Знам за това, даже местните там са ми разказвали за това земетресение. Преди четири години така ме лашка, бях все едно на увеселително влакче и то на първият етаж в общежитието. Изтрелях се от блока сигурно за по-малко от 5 секунди.

п.с. тва в 7 го проспах.

Редактирано от tatsu (преглед на промените)

Да, през 1977 с епицентър Вранча, което е отнело живота на 120 човека в Свищов. Трусът е бил с магнитуд около 7.2 по скалата на Рихтер причинил тежки поражения на над 1000 жилищни, обществени и промишлени сгради. Имам някакви бегли спомени, че имаше излъчван филм по този повод. За пропаднал в земята блок не знам, но е имало достатъчно срутени сгради до основи. В Гугъл има информация по този въпрос.

На 4 март през 1977 година Румъния е разтърсена от най-силното в историята земетресение в Югоизточна Европа. Епицентърът е в Източните Карпати, окръг Вранча, Румъния, и е с магнитуд около 7.2 по скалата на Рихтер. Хипоцентърът се намира на дълбочина 94 км. При земетресението загиват повече от 1600 души в Румъния и България. Земетресението в България е усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загиват над 100 души. Съборени са жилищни блокове на ул. “33-ти свищовски полк“, общежитие на “Свилоза“, административната сграда на “Рудметал“. Сериозно е повредена търговската гимназия, училище “Димитър Благоев“, консервната фабрика, църквата “Света Троица“, строена от Колю Фичето.

За 7.2 по Рихтер не искам да си представям, след като помня последиците от стражишкото земетресение през 1986-та, с магнитуд 5.7.

Помня, че тогава имаше инициатива децата на пострадалите семейства в Стражица да бъдат отглеждани в домовете на доброволци в близките до Стражица селища. Аз много исках да си вземем детенце вкъщи, на което да помогнем.

Изобщо не реагира-и снощи и тая сутрин си спеше до мене сладко сладко

Аз като застанах под касата на вратата тя се скри под леглото

На моята ли са й притъпени локаторите-де да знам

:)

Чакайте малко че ме марзи да чета. И сутрешен трус ли е имало?!

Сутрешният ни разтресе, но не ме стресна, нямаше го елемента на изненадата :)

земетресението на 4-ти март, 1977 го помня много добре.

Живеехме в къща. Дядо ми беше починал, и го бяха сложили на масата с хола, облечен и подготвен за

погребение на другия ден. Отляво имаше бюфет, а на него - аквариума с риби на братовчед ми.

Като почнаха трусовете, цялата къща се разклати, аквариума се разтресе и се изсипа заедно с рибите върху трупа на дядо.

Братовчед ми се скъса да се хили, а не беше никак смешно....

Редактирано от call_to_arms (преглед на промените)

А около 1984-5-6 год. в Русе е имало много голямо земетресение - знаете ли за него? Майката на една моя приятелка е била бременна и се е уплашила много. От уплахата на майката, бебето и се е родило с вода в главата и е починало няколко месеца по-късно.

Мисля, че не бива да приемаме нещата по този начин, с негативизъм.

Ако нещо е писано да стане, то ще стане....

Метода на 3-те "П" върши много добра работа (ако някой знае какво имам предвид)

Редактирано от call_to_arms (преглед на промените)

Метода на 3-те "П" върши много добра работа (ако някой знае какво имам предвид)

Пиене,Пафкане,Пак пиене biggrin.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.