Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обучение в България

Featured Replies

Искам да следвам в университет, но се колебя между тези 2те специалности: Европеистика и многостепенно управление или Маркетинг. Коя ще е най-добре да избера ? Коя от двете има по-добра реализация ? Ако някой е следвал или в момента учи някоя от тях моля да си даде мнението. Дайте съвет :P

Редактирано от kriskooooo (преглед на промените)

• Отговори 401
  • Прегледи 101k
  • Създадено
  • Последен отговор

Marketing

Искам да следвам в университет, но се колебя между тези 2те специалности: Европеистика и многостепенно управление или Маркетинг. Коя ще е най-добре да избера ? Коя от двете има по-добра реализация ? Ако някой е следвал или в момента учи някоя от тях моля да си даде мнението. Дайте съвет :)

Тези специалности в един и същ университет ли са и в кой/и, ако не е тайна? :)

Тези специалности в един и същ университет ли са и в кой/и, ако не е тайна? :yanim:

И двете са в Русенския университет.

И двете са в Русенския университет.

Тогава си избери каквото те влече повече. Просто никой не може да ти каже, когато завършиш кое ще е по-търсено. Една колежка се прехвърли да учи европеистика и беше много доволна, но след това се оказа, че в институциите у нас не взимат случайни хора, но пък познавам друга, която проби в Брюксел, но с друга специалност. Маркетингът в момента е с по-добра възможност за реализация, но има и по-голяма конкуренция, тъй като се бълват много такива висшисти. Също така, на много места взимат и хора с близки специалности до маркетинга, което показва, че май тази специалност не се преподава на нужното ниво у нас.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!

Бизнесът изпитва недостиг на кадри в някои отрасли

Държавното финансиране на висшите училища да се предоставя само за специалности, за които е установено, че са нужни на обществото и на икономиката.

Това предлагат от Българската стопанска камара като реформи в средното и във висшето образование.

Съществува реална опасност съвсем скоро да бъдат „оголени" откъм специалисти цели отрасли, което да блокира работата им, предупреждават от структурата.

Недостиг на кадри имало за всички технически специалности, а кадрите са в повече в специалностите "Бизнес администрация", в "Право" или като цяло в икономическите, социалните и в правните дисциплини.

Според БСК само 20 процента от всички български студенти учат в най-търсените от бизнеса технически специалности.

В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право.

Младите хора, които искат да учат в специалности, с които икономиката ни е "наситена", да се образоват за своя сметка – чрез свободен прием в университетите, настояват от БСК.

Оттам съветват държавата да проучи какви са нужните специалности за обществото и за икономиката и след това да се вземе решение в кои специалности да се финансира.

Друг проблем за бизнеса е феминизирането на учителската професия, застаряването на специалистите в системата на образованието и липсата на мотивация в младите хора да преподават.

От БСК предлагат още семействата с деца, които напускат или не посещават училище, да не получават никакви социални помощи и плащания.

Според друго предложение за реформи в средното образование е да се изгради система от елитни училища за деца, добре владеещи българския език и да се увеличи разширеното изучаване на чужди езици, математика и информатика.

Според БСК трябва да се изгради и система от съвместими електронни регистри – регистър за броя на учениците, отпадащи от училище, за образователния и квалификационен профил на всеки българин, както и регистър на специалистите по отрасли и възраст.

Днес.бг

• 1 месец по-късно...

Аз сега съм 10-ти клас но вече съм избрала какво искам да уча. Та.. чудех се дали в България ще мога да намеря добро обучение по моден или графичен дизайн? Ако да къде? Благодаря ви прдвартелно

Здравейте на всички. 12 клас съм и мисля да уча висше с ИТ. Колебая се между софтуера и хардуера, като хардуера повече ме влече. Вие кое ще ми предложите? Та в кой университети може да се учат ИТ и кой според вас са най-добрите? Също така да добава, че живея в Перник и предпочитам да е в София или околността.

Трябва да кажеш какво точно искаш да учиш. Софтуер и хардуер са доста обширни понятия. Всеки университет си има сайт със съответните програми и занятия. Може да се занимаваш със всичко стига да имаш време и желание.

Да но в кои университети се учат? На мен ми казаха в техническите... ПП: Рових из интернет но в никой университет не открих нищо за хардуер. Само анимиране, програмиране и т.н....

Редактирано от Sniper Control (преглед на промените)

http://www.tu-sofia.bg/index.html - това какво е бе младеж, търсил бил

с такива въпроси в 12-и клас е редно да се замислиш много сериозно по някои въпроси

btw, този ми пост идеално отговаря на подписа ти...но каквито въпросите, такива и отговорите

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

Някой може ли да ми каже, кога излизат справочниците на университетите горе - долу? Интересуват ме ТУ, СУ, НБУ и УНСС. От къде може да се намерят в неелектронен вариант(в сайтовете намерих от предната година)? Също така, някой знае ли на кои други от посочените университети дипломите се признават извън България без СУ? За него знам, че се признават в цял свят. Благодаря предварително! :(

Редактирано от ACCESS DENIED (преглед на промените)

Този университет го гледах поне няколко пъти. И сега като поразгледах по-внимателно открих това, което търся :bye1: .

А то е : 3. Компютърни технологии и приложно програмиране :no-no: . Благодаря на всички озовали се :wink12:

Този университет го гледах поне няколко пъти. И сега като поразгледах по-внимателно открих това, което търся :D .

А то е : 3. Компютърни технологии и приложно програмиране :D . Благодаря на всички озовали се :rolleyes:

За съжаление харесаната от теб специалност е само за Магистратура (след като завършиш висше бакалавър)

В ТУ-София по твоите изисквания остава само Компютърни системи и технологии, но за минах от там и твърдо не ти го препоръчвам. Знанията които ще получиш са за хардуер отпреди 10 години. Ние учихме архитектура на процесори Pentium (да не Pentium 2 или 3 или 4), а вече имаше двуядрени процесори. Да ти разясня програмата:

- Първите 2 се учат пълни глупости. (Физика, Химия и всякакви безсмислени глупости със смислени имена)

- Другите 2 години се учат още по-големи глупости със още по-гръмки имена. Пример: Бази от данни , яко нали. Ама се учат някакви B-дървета или по-точно глупости от сорта как да си направим САМИ SQL-Server (база данни) и то със неща отпреди 20 години. Примери имам много. Може и да са се променили нещата , ама надали :D.

Личен съвет - насочи се към софтуера. Администрация и най-вече програмиране. Разгледай специалностите на Софийския университет.

Точно това исках да ми каже някои! Благодаря за разбирането от ваша страна. Ще те послушам и ще се насоча към софтуера. Благодаря за разбирането още веднъж :mad:

Редактирано от Sniper Control (преглед на промените)

Този университет го гледах поне няколко пъти. И сега като поразгледах по-внимателно открих това, което търся :) .

А то е : 3. Компютърни технологии и приложно програмиране :) . Благодаря на всички озовали се :)

За това, което искаш да учиш, у нас ще трябва да разчиташ и на сериозна самоподготовка, ако искаш да си добър.

За това, което искаш да учиш, у нас ще трябва да разчиташ и на сериозна самоподготовка, ако искаш да си добър.

С всичко е така. Снижава се нивото прекалено, за да могат да минат всички и евентуално да усвоят нещо, а хората, които са запалени и имат интереси в областта остават пренебрегнати заради ниското ниво и трябва да разчитат на дебелите книги и самоподготовката...Помня аз кога съм чел Всичко за Pentium, просто защото материала, който се преподаваше беше недостатъчен, па и колкото да бъде достатъчен, пак няма да бъде-просто се гонеше професионални интереси, професионализъм и професионални знания...

Това не се случва и само в България, мисля. Не сме частен случай, а част от правилото в тази му част.

За това съм и на мнение, че хора, които не са заинтересовани от преподаваните специалности в дадено учебно заведение просто не трябва да влизат там. Това "изкласяване" вреди на всички-изкласилите не знаят отново нищо както трябва, а заинтересованите професионално са пренебрегнати заради снижаване на нивото.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

За това съм и на мнение, че хора, които не са заинтересовани от преподаваните специалности в дадено учебно заведение просто не трябва да влизат там.

Проблемът е на друго място. На Запад има реално функционираща кредитна система - студентът избира голяма част от дисциплините и преподавателите, а у нас почти навсякъде програмата и преподавателите се определят от академичните съвети и студентът се явява нещо като пасивен обект, на когото трябва да се налее някакво знание в главата, без до го питат той от какво знание се нуждае.

PS: Би станала интересна тема от това. :)

Проблемът е на друго място. На Запад има реално функционираща кредитна система - студентът избира голяма част от дисциплините и преподавателите, а у нас почти навсякъде програмата и преподавателите се определят от академичните съвети и студентът се явява нещо като пасивен обект, на когото трябва да се налее някакво знание в главата, без до го питат той от какво знание се нуждае.

PS: Би станала интересна тема от това. :)

Честно казано, и с кредитната система не съм съгласен. Лично по мое мнение всеки човек трябва да има възможно повече знания, във всяка област на живота и техниката.

Не може в САЩ някой да учи за програмист, а като му изгори крушката, да вика 4-ма електротехника, първиятсе качва на стълбата, вторият подава новата крушка и фазомера, третият казва на първият да хване крушката и да я завърти, първият казва, че това не е учил и след това вторият и третият завъртат стълбата, докато първият просто държи крушката и след това в обратен ред...

Може това да ти се вижда част от виц, но дори малка част от това не бива да се случва. Всеки трябва да има много знания в своята обаст, но поне обща култура и в друг, напълно незасягащи го и неизучавани области.

Честно казано, и с кредитната система не съм съгласен. Лично по мое мнение всеки човек трябва да има възможно повече знания, във всяка област на живота и техниката.

Не може в САЩ някой да учи за програмист, а като му изгори крушката, да вика 4-ма електротехника, първиятсе качва на стълбата, вторият подава новата крушка и фазомера, третият казва на първият да хване крушката и да я завърти, първият казва, че това не е учил и след това вторият и третият завъртат стълбата, докато първият просто държи крушката и след това в обратен ред...

Може това да ти се вижда част от виц, но дори малка част от това не бива да се случва. Всеки трябва да има много знания в своята обаст, но поне обща култура и в друг, напълно незасягащи го и неизучавани области.

Напълно подкрепям мнението ти.

браво, само дето цяла една икономика беше (щото скоро няма да е, но поради други причини) първа в света именно поради тази система а тука кво е дереджето: всички разбират от всичко, особено от т'ва дето хич не го разбират....и те така

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

Честно казано, и с кредитната система не съм съгласен.

Напротив, напротив! Нейната липса спира бързото навлизане на новото знание! :)

А и не може академичният съвет да ти натрапва дисциплини и преподаватели - днес това е отживелица, която обаче у нас няма изгледи скоро да се махне. :D

браво, само дето цяла една икономика беше (щото скоро няма да е, но поради други причини) първа в света именно поради тази система

а тука кво е дереджето: всички разбират от всичко, особено от т'ва дето хич не го разбират....и те така

Защото такъв ни е манталитета на нас Българите... Не се виждаме какви сме и докъде сме се докарали в тази наша Държава. Докато не се опълчим и покажем, че не могат да ни "тъпчат" отвсякъде като се започне от "скъпите" ни управляващи до здравеопазване и разни други институции.

Вместо да си помагаме Българите, ние напротив точно обратното. Но така ще е, докато не настане време за промяна...

Като се замисля. едно време какво е било преди 89-та година, май е в пъти по-добре от сегашното положение.

Това е тъжната истина. Защо точно България трябва да е най-зле и най-разграбената Държава, нима в България не може да се предоставят нормални условия за живеене, че да не се налага да опустява, като селски бостан...

Къде го има това другаде по Света, Държава да се управлява от Нация на друга страна, държала ни под Турско робство стотици години?!?

Замислете се, че промяната няма да дойде сама, докато ние Българите не се осъзнаем.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

браво, само дето цяла една икономика беше (щото скоро няма да е, но поради други причини) първа в света именно поради тази система

а тука кво е дереджето: всички разбират от всичко, особено от т'ва дето хич не го разбират....и те така

Напротив, напротив! Нейната липса спира бързото навлизане на новото знание! :no-no:

А и не може академичният съвет да ти натрапва дисциплини и преподаватели - днес това е отживелица, която обаче у нас няма изгледи скоро да се махне. :(

Да бъдеш тесен специалист в този несигурен свят, в който утре може да те изритат от работа и да трябва да търсиш друга, която може да не бъде съвсем като в областта на първата, е просто убийствено, нали знаете?

А системата, Аквариуме, е много хубавааа...Да ми учиш дробите в 7-ми клас и да ми викаш, че тва е добрее..

Готрик, не спъва, въпреки всичко новите знания могат да бъдат бързо вкарани в материала, но опира до желание. Може да е отживелица, но при тая отживелица са се правили(навремето)технологии и развивала наука, а сега-грънци...

Насочете си устремлението, като искате да промените нещо в България, към сваляне на правителството, а не с ядене на образователната система. Едно време тя е била една от най-добрите в света, а броят на грамотните-по-ГОЛЯМ от сега.

п.п Изглежда е имало защо в часовете по трудово да учат на основни елементарни неща на електротехниката, дървообработката и работа с метали. И от това определено е имало полза.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Да бъдеш тесен специалист в този несигурен свят, в който утре може да те изритат от работа и да трябва да търсиш друга, която може да не бъде съвсем като в областта на първата, е просто убийствено, нали знаете?

...

Готрик, не спъва, въпреки всичко новите знания могат да бъдат бързо вкарани в материала, но опира до желание. Може да е отживелица, но при тая отживелица са се правили(навремето)технологии и развивала наука, а сега-грънци...

На Запад се набляга на интердисциплинарността, а не на тясната специализация.

И какви технологии и наука имаме разработени у нас? Ние почти всичко взимаме наготово отвън като разработки и теория. :no-no:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.