Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обучение в България

Featured Replies

И двете специалности са хубави, и двете са доходоносни, ако харесваш, разбираш и желаеш да работиш това, което учиш.

Иначе казано - ако те влече.

Иначе са радиално противоположни и като насоченост, и като обучение, и като... абе като всичко. В определени случаи биха могли да имат някои пресечни точки в реализацията (например PR на голяма търговска / финансова организация трябва да има поне базови финансови познания), но това не означава за момента практически абсолютно нищо, защото се отнася до определени случаи. (ако си PR на театър, например, няма да имаш нужда от специални финансови познания)

За финансите трябва да имаш точна и логическа мисъл; математическа мисъл (не е задължително да си завършил математическа гимназия и паралелка, но просто трябва да я притежаваш, иначе има вероятност да ти стане скучно).

Всъщност скучно може да ти бъде във всяка специалност, която не ти допада и не е 'твоята', ако ще и да си влязъл в НАТФИЗ.

Но финансите не са като другите икономически специалности, те са по-"математическа", ако може така да се каже, при все че всички икономически специалности учат математика. Наистина невероятно широка реализация може да ти даде подобна завършена специалност, особено с подбрана подходяща магистратура (например). Но ако не е лъжица за твоята уста... ще е мъчение, ако въобще се стигне до края.

За ВО трябва да имаш дар слово, креативност, артистизъм в големи дози, да ти харесва контакта с хората, т.е. да си социален тип, да умееш да се справяш в ситуации, наситени със стрес, в кризисни ситуации (ако реализацията ти е PR, например). Това не е работата, която включва само пиене на кафенца с журналисти и развяване на шик тоалети по коктейли; аз считам, че това е трудна работа, чийто работен ден далеч не приключва със стрелката на 18:00ч. В болшинството случаи PR мениджърът на една компания е лицето й и не е нужно да се споменава какви отговорности води това със себе си.

И нещо много важно, което се подценява. Пиари и журналисти трябва да притежават перфектна езикова култура, перфектен правопис и правоговор. Никакви диалекти, "традициЙ", "ъ-ъ...", "амиииии" и пр., и пр. Някои от тези неща, мисля, са застъпени в курса на обучение, но другите (правописът) трябва да се знаят априори.

Именно поради това е абсурдно да се каже коя е по-добрата, поради причина, че са тотално различни.

Прецени си кое ти се отдава повече: точната, логическа мисъл или контакта, общуването с хората. Помисли кои предмети в училище ти вървяха най-много, например.

Можеш да отвориш учебните разписания и на двете специалности, за да се запознаеш отчасти с това, което ще изучаваш, да говориш с хора, завършили тези специалности. макар че съм убедена, че ще повторят моите думи.

Нарочно не разглеждам въпроса на ниво университети, защото винаги съм била на мнение, че за един студент, който целенасочено се занимава с това, което учи, има желание и се полага нужните усилия, за да придобие колкото се може повече знания по съответната материя, ВУЗ като наименование е от второстепенно значение. Имам много примери пред очите си.

Мерси много за отговора,много е изчерпателен!

• Отговори 401
  • Прегледи 100,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ето за тук си Публикувано изображение

Чудесно! Благодарско ама тоя линк при мене не работи. Обърнах нета с хастара на вън и още не съм намерила нищо свястно по темата "как се става автоинструктор". Моля за помощ http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif
  • 1 месец по-късно...

Искам да попитам в Шумен има ли университет където мога да продължа да уча за "КТТ" - питам само за информация че майка ми вика да търся малко информация още от сега да имам едно на ум и да знам на какви учебни предмети повече се набляга в съответният университе ? Поздрави :)

Здравейте. Завърших 12 клас в професионална гимназия. Специалността ми е Икономическа информатика и сега ми предстои да уча и за 13 клас, но не съм запознат никак с нещата и искам да ви попитам следното: Има ли смисъл от този 13 клас и това някакъв плюс ли е за мен по нататък? Мога ли да кандидатствам с документ за завършен 13 клас за висше училище след като завърша (смисъл мога ли да го използвам като отделен документ за кандидатстване?)

Здравейте.

Завърших 12 клас в професионална гимназия. Специалността ми е Икономическа информатика и сега ми предстои да уча и за 13 клас, но не съм запознат никак с нещата и искам да ви попитам следното:

Има ли смисъл от този 13 клас и това някакъв плюс ли е за мен по нататък?

Мога ли да кандидатствам с документ за завършен 13 клас за висше училище след като завърша (смисъл мога ли да го използвам като отделен документ за кандидатстване?)

Здравей,до колкото съм запознат 13 клас е плюс поне за мен,а и за всички останали.

В моят случай работата е следната:

Специалността ми е "компютърни мрежи",след като завърша 12 клас "излизам" като техник по изграждане на компютърни мрежи и инсталации и тнт...

При завършване на 13 клас "излизам" като специалист или нещо подобно.

Спомням си,че някой познат ми беше казал-Няма смисъл да караш 13 клас ако мислиш да записваш висшо.>Незнам какво е имал впредвид,но според мен ако не ти се "занимава" с висшо,е хубаво да завършиш и 13 клас.

Говоря на спомени,а дали са верни или не.. надявам се да съм помогнал. :lol6:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте 9 и 10 клас имах Химия и ЗП и ЗИП , а в 11 клас нямах Химия защото не се събрах адостатъчно , хора - сега съм 12 и имам ... мога ли да кандидатствам с Химия (комбинирано например с Билогия ? )

Ако разбираш задачите и теорията, и най-важното-ако си уверен в себе си- ккандидатствай..За мен биологията ми е в пъти по-трудна от химията. Моята госпожа по химия имах чувството,че ме е умолявала да се ява на матура по химия-сега съм 11 клас и нямам химия.Миналата година ми беше за последно.Разбирах задачите и все още ги разбирам-най-много ми допадат задачите за редуктори,окислители и уравненията!А химията от 9 клас е ужасна- бутан,пропан,метан... ужасно беше-поне за мен..Имай предвид,че задачите не са много леки...но пък сса приятни.. :eek:

Редактирано от ivan_baroveca (преглед на промените)

Ако разбираш задачите и теорията, и най-важното-ако си уверен в себе си- ккандидатствай..За мен биологията ми е в пъти по-трудна от химията. Моята госпожа по химия имах чувството,че ме е умолявала да се ява на матура по химия-сега съм 11 клас и нямам химия.Миналата година ми беше за последно.Разбирах задачите и все още ги разбирам-най-много ми допадат задачите за редуктори,окислители и уравненията!А химията от 9 клас е ужасна- бутан,пропан,метан... ужасно беше-поне за мен..Имай предвид,че задачите не са много леки...но пък сса приятни.. :eek:

Какво да кажа пък аз, където химията ми се струваше, като детска игра...;-)

Редактирано от viiipeer (преглед на промените)

добре .. да речем ,че нямам никакви познания по Химия. Какво да науча , кои теми за да мога да решавам окислително-редукционите процеси ?

добре .. да речем ,че нямам никакви познания по Химия.

Какво да науча , кои теми за да мога да решавам окислително-редукционите процеси ?

За да научиш да решаваш такива задачи първо:

1.Трябва да можеш да изравняваш уравнения

2.Да знаеш степените на окисление на елементите

3.Да знаеш кой е редуктор, кой е окислител

4.Да можеш да правиш електронният баланс!

Здравейте съфорумци!Искам да ви попитам как стоят нещата с Военноморското училище във Варна. Как се кандидатства, какво се учи?Има ли физическа подготовка и каква е тя?Колко се плащат семестрите? Моля да изкажат мнение само потребители,които са запознати добре или учат в този университет!!! Благодаря предварително!

ВИЕ НЕ МЕ РАЗБРАХТЕ.. 1 ГОДИНА НЕ СЪМ УЧИЛ Химия.. това пречи ли ми да кандидатствам.. не изискват определен брой часове нали ?

ВИЕ НЕ МЕ РАЗБРАХТЕ.. 1 ГОДИНА НЕ СЪМ УЧИЛ Химия.. това пречи ли ми да кандидатствам.. не изискват определен брой часове нали ?

РАЗБРАХМЕТЕ,споко можеш да си кандидатстваш ,стига разбира се да можеш да се справиш с задачите,спомена по нагоре ,че ще кандидатстваш с биология,с тези два предмета се кандидатства в МУ-та ,та АКО ще се целиш в МУ гледай да си на ТИ с химията.

Редактирано от shumarov (преглед на промените)

Искам да ви попитам как стоят нещата с Военноморското училище във Варна. Как се кандидатства, какво се учи?Има ли физическа подготовка и каква е тя?Колко се плащат семестрите? Моля да изкажат мнение само потребители,които са запознати добре или учат в този университет!!! Благодаря предварително!

Здравейте, имам желание да запиша СИСКО(първо ниво), но разбрах че има бази в Техническия университет и в Софийски университет. Ако може да дадете предложение коя база е по добр. Благодаря :):yanim: :yanim: :cool:

Публикувано изображение

Здравейте,

Аз съм Андрей!

Дом ми е манастирът, а единствен баща, който се грижи духовно и физически за мен е отец Иван Димитров.

Моля Ви, дайте ни шанс да живеем спокойно, нахранени и възпитавани в Бога с брат ми и сестрите ми!!!

Бог да Ви благослови! Амин.

Подкрепете ни на следните адреси:

Община Елин Пелин:

Кмет - Галя Георгиева 0725/68621; ;GSM 0893441414 e-mail:[email protected]

Секретар - Веселка Петкова - 0725/60202 ;GSM 0893446463

e-mail:[email protected]

ОбС - Председател - Георги Костов- 0725/60212 ;GSM 0893441449 e-mail:[email protected]

ОбС- секретар - 0725/68631 fax:0725/60212

Министър-председател:

1594 София бул. “Дондуков” №1 - тел. централа (+359 2) 940 29 99

Правителствена Информационна Службател.: (+359 2) 940 27 70 факс: (+359 2) 980 20 56

е-mail: [email protected]

Президент:

София 1123, "Дондуков" 2Тел: (02) 9239333 /централа/

Ел. поща: [email protected]

Омбудсман:

София 1000, ул. Джордж Вашингтон № 22

Телефон: 02/81-06-955; 02/980-95-10Факс: 02/81-06-963

Е-mail: [email protected]

[email protected]

ДНСКe-mail:

[email protected]

• 4 седмици по-късно...

Значи в момента съм профилирана паралелка в гимназия география и икономика. Нашите ми казват след 12-ти клас, да запиша право или икономика. Във коя от двете сфери е по-лесна реализацията? Още съм малък 9 клас, но започвам да мисля за напред. Има ли някой сайт в който са описани какво може да станеш като завършиш и тн.

След като за теб най-важният критерий е къде ще ти е по-лесно да се реализираш значи нямаш влечение към дадена професия, следователно ти никога няма да станеш наистина добър в нея, следователно отговорът е... икономика. А защо не информатика? А защо не езици? А защо не нещо, което ти е наистина интересно?

Да, прав си, все още не знам какво ме влече. Смисъл знам, но там няма реализация особено в България. Пък и този спорт не е високо платен. Той е просто временно влечение, което може би като завърша ще спре, или пък ще стане доста по рядко като практикуване. Баща ми ме съветва натам да се запътя и заради това.

Моят съвет е - насочи се към терминал 1 или терминал 2 на летище София :rolleyes: За да работиш у нас на позиция с прилични доходи, трябва или да си изключително добър специалист (а ти едва ли ще станеш, след като в 9-ти клас не знаеш с какво се занимават юристите и икономистите), или някой близък на висок пост да ти удари едно здраво рамо (но ако имаше такъв, нямаше да се чудиш къде да следваш). Алтернативата е да започнеш собствен бизнес, но за това в момента трябват доста пари. В противен случай като завършиш, най-вероятно ще се присъединиш към немалкия брой продавач-консултанти и сервитьори с висше икономическо или юридическо образование, които слугуват на частниците и получават колкото да не умрат от глад... След като си решил да си продаваш труда, в коя да е друга европейска държава ще получаваш около десет пъти по-високи доходи, отколкото у нас. Edit: Премахнат двоен пост.

Редактирано от mr_nobody (преглед на промените)

Здравейте, В момента съм 11 клас, но от сега се колебая между няколко университета (УНСС,СУ и AUBG). Искам да попитам за мнения за AUBG. Доста хора ми казват, че е много добър университет, но не съм сигурна дали парите си заслужават, таксите са доста високи( дори и със стипендия). Добро образование ли дава този университет? Имам ли по-голям шанс за реализация по специалността, ако съм завършила там? И още един въпрос, стипендиите зависят ли много от доходите на родителите? Благодаря предварително :whist:

Здравейте колеги и приятели от калдата форум и разбирасе драги гости(няма да е зле да се регистрирате)

Тази вечер попаднах на ТОЗИ Ц.П.О., та целта на темата ми е НЕ реклама за тези който търсят само за какво да се заядат :help wanted3:, а да събера мнения преди да се запиша за един не много скъп, но и не толкова евтин курс !

Моля Ви хора който сте карали курс от този център дайте мнение струва ли си или всичко е измама защото имаше случай в който много плакаха и аз не искам да ставам един от тях.

В интернет има много фирми предлагащи обучение, но тази ми допадна най-много поради ред причини.

За хората който си мислят че всичко става с четене от вкъщи на странички от нета и гледане на how to видеоклипове и искат да наложат мнението си тук ще кажа само едно : Моля Ви искренно не ми спамете темата !

Ще се радвам да споделите мнения и впечатления от хората предлагащи тези услуги.

С уважение М.Григоров

http://hvani.NET

ПРЕМЕСТИ МИ ТЕМАТА ОщЕ ЕДИН ПЪТ !!! ТОВА ДА НЕ ТИ Е ЦИРК ПО ЖЕЛАНИЕ БЕ ЕЙ, ПОНЕ ОБЯСНЯВАЙ ЗАщО ГО ПРАВИш КАТО МЕСТИш ТЕМИ ЕБАСИ ДЕБИЛНИЯ МОДЕРАТОР БАСИ

• 2 седмици по-късно...

И ти изказа доста добро мнение .. значи според теб щом до сега не съм се ориентирал, няма да стане нищо от мен, така ли? Хаха. Мнението ти е нереално.

Здравейте :) В момента съм 11 клас и вече се замислям какво и къде да уча. Обичам да рисувам, смятам, че имам въображение, и за това си харесах тази специалност, но не знам как стоят нещата. Четох доста мнения за изучаването на специалността в България и повечето бяха отрицателни. Та искам да попитам какво мислите за това, България или чужбина .. и по-точно къде ? Който учи сега или е завършил, ако може да сподели мнения, за да се насоча. Има ли хляб в професията графичен дизайнер и търсени ли са у нас ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.