Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ивайло Петров - "Преди да се родя"

Featured Replies

много благодаря :angry:

• Отговори 231
  • Прегледи 252,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте на всички.Опитах са да направа есе върху "Преди да се родя" от Ивайло Петров само че нищо не успях да напиша.Надявам се че някой от вас може да ми помогне върху една от следните теми:

1.Светът на миналото:"доброто старо време" или "отесняла дреха"?

2.Може ли да обичаме някого и същевременно да го усмиваме?

3.Животът на човека-низ от иронични случайности?

Есето ми трябва за 15.11(тази сряда).Благодаря ви предварително :)

Има даже цяла тема за точно тези три есета, но няма нищо конкретно намерено. А на същата тази страница вече има по тема 1. есе, но за съжаление не е направена връзка с произведението на Петров, в нет-а нищо не намирам друго.

ще ми кажете ли каква е темата на повеста и основния и конфликт.благодаря предварително

Тук съм дала линк и към повестта, а има и достатъчно материал, че да си отговориш САМ на тези въпроси. Или искаш аз да ги прочета вместо теб и да ти дам точно абзаца, в който се казва това, за да не си правиш труд да четеш въобще!? Публикувано изображение

Някои цитати, които може да се използват с подходящ анализ при "Ценностите и повелите на рода" в "Преди да се родя"

# “баба и дядо имат вина за тая работа”

# “ще те оженим.”

# “решиха да се сдобият с още две работни ръце”

# “не туриха в сметките си неговата свенливост”

# “трябваше да се срещнат... и непременно да се харесат”

# “Иначе любовта... си беше истинска любов”

# “трябваше да седне до майка ми”

# “като всички българки и тя живееше на тоя свят за едната чест”

# “първото нещо,което трябваше да направят бе ... да почистят цялата къща”

# “дядо си миеше главата от Великден на Великден”

# “с мъка се навеждаше да жъне,но никой не се сещаше,че е бременна”

Ще може ли да ми дадете ЛИС на едно от следните заглавия за повеста "Преди да се родя"

1. Картината на света

2. Как разказвачът герой участва в сюжетното действие

Трябва ми спешно за утре, а при мой опит за писане не се получи нищо... Публикувано изображение

Много ще съм благодарен! :):)

някой може ли да ми намери "Какъв е смисълът на двуделното заглавие Преди да се родя"

МОЛЯ СПЕШНО Е благодаря предварително Публикувано изображение:wors:

Ще може ли да ми дадете ЛИС на едно от следните заглавия за повеста "Преди да се родя"

1. Картината на света

2. Как разказвачът герой участва в сюжетното действие

Трябва ми спешно за утре, а при мой опит за писане не се получи нищо... Публикувано изображение

Много ще съм благодарен! :):)

Това в коментар 7 не го ли видя или за по-лесно реши да питаш без да търсиш или да четеш?!

ИВАЙЛО ПЕТРОВ - "ПРЕДИ ДА СЕ РОДЯ"

http://www.myschoolbel.hit.bg/Temi%20po%20...%208%20klas.htm

2. Картината на света в повестта "Преди да се родя" (ЛИС) - изтегли

Отиваш на адреса намираш темата, в rar формат е, чукваш на "изтегли" с десния бутон на мишката, избираш Save Link As и после разархивираш.

някой може ли да ми намери "Какъв е смисълът на двуделното заглавие Преди да се родя"

МОЛЯ СПЕШНО Е благодаря предварително Публикувано изображение;)

Можеш да използваш общата тема от коментар 7 (първата тема всъщност от този коментар), друго не мога да ти предложа, там в Аргументацията има точно за двуделното заглавие, можеш да го използваш като теза на темата си и после само в извода вмъкни още нещо за заглавието.

Трябват ми размисли или по-точно ЛИС върху Битът и душевността в повестта"Преди да се родя и след това",видях че някои беше питал за почти същото по-напред в същата тема,само че това няма да ми е изцяло от полза,добро е,взех някои и друг ред от там,но на мен ми трябва да е по-близо до смисъла на темата,надявам се някои да се опита да ми помогне!Мнооого ми трябва,Хилади благодарности предварително! :) и ако може размисли не мнооого дълги: -Коя е основната тема в повестта? -Кой е основният конфликт? -Как започва повестта и какво разкрива това начало? Но страшно мнооого ще съм благодарна,ако намерите нещо за Битът и духа в повестта!

Трябват ми размисли или по-точно ЛИС върху Битът и душевността в повестта"Преди да се родя и след това",видях че някои беше питал за почти същото по-напред в същата тема,само че това няма да ми е изцяло от полза,добро е,взех някои и друг ред от там,но на мен ми трябва да е по-близо до смисъла на темата,надявам се някои да се опита да ми помогне!Мнооого ми трябва,Хилади благодарности предварително! :) и ако може размисли не мнооого дълги:

-Коя е основната тема в повестта?

-Кой е основният конфликт?

-Как започва повестта и какво разкрива това начало?

Но страшно мнооого ще съм благодарна,ако намерите нещо за Битът и духа в повестта!

Не ми казвай, че си свалила тези две теми

2. Картината на света в повестта "Преди да се родя" (ЛИС) - изтегли

3. Обичаите и нравите в преобърнатия родов космос (ЛИС) - изтегл

от коментар 7 и не намери нужните ти размисли по въпросната тема с някои доуточнения от твоя страна, а пък ако въобще не ти е хрумнало да го направиш е лошо Публикувано изображение, когато от заглавията става ясно, че са много близо до бита и душевността на героите.

За останалите ти доуточняващи въпроси, също трябва просто да попрочетеш темите и произведението и няма начин да не стигнеш до не мнооого дълги размисли по въпросите. Успех!

Моля ви за ролята на аз-повествованието!Много спешно ми трябва. :whist: Благодаря предварително

Много спешно ми трябва тема за "Образите в Преди да се родя" Публикувано изображение

Ред. от арти: Следващият ти коментар, ако също бъде на латиница, ще бъде директно изтрит.

Моля ви за ролята на аз-повествованието!Много спешно ми трябва. ;) Благодаря предварително

Коментар 7 - Родовите ценности и повели в повестта

„Преди да се родя” от Ивайло Петров

(план)

може да ти помогне много, съчетано с тази тема 5. Самоиронията в повестта "Преди да се родя" (ЛИС) - изтегли от същия коментар, там е посочено как да се изтегли от въпросния сайт.

Много спешно ми трябва тема за "Образите в Преди да се родя" Публикувано изображение

Виж тази тема в коментар 7, може и да ти свърши работа, ако има повече разгледани образи:

7. Човекът и родовите ценности в контекста на променящото се време в повестта "Преди да се родя" (ЛИС) - изтегли

Моля ви трябва ми до довечера тема. моля много ми е спешно. Ето и темата: Какво изобразяват Хайтов и Петров в своите творби?

Моля ви трябва ми до довечера тема. моля много ми е спешно. Ето и темата:

Какво изобразяват Хайтов и Петров в своите творби?

Това изобразяват в творбите си - ЧОВЕКЪТ И РОДЪТ, РОДОВИТЕ ЦЕННОСТИ И ПОВЕЛИ, ето и два плана за темата:

У в о д:

В разказа си ”Дервишово семе” Николай Хайтов разкрива трагичната съдба на Рамаданчо. За разлика от него в повестта си ”Преди да се родя и след това” Ивайло Петров ни описва предисторията на повествователя по един комичен и забавен начин. И в двете произведения родът заема важно място в живота на хората, особено на младите. Той решава кога и за коя да се оженят главните герои и в двата текста. След налагането на мнението на възрастните разказът и повестта променят посоките си – в единия героят тръгва по трагичен, а в другия по комичен път.

Т е з а:

Микротеза 1 – Родовите ценности и повели почти съвпадат и в двата текста – и двете общности искат продължение на рода, но разликата е, че в ”Дервишово семе” не е задължително младоженците да се познават предварително, а в ”Преди да се родя и след това” това е неизбежна стъпка преди сватбата.

Микротеза 2 – Нито Рамадан, нито Петър е съгласен с родовите закони и затова и двамата се опитват да ги прекрачат и нарушат

Микротеза 3 – В ”Дервишово семе” общността пречи на индивида да осъществи това, което му диктува сърцето – противопоставя му се и така го обрича на страдание, мъки и терзания. В ”Преди да се родя и след това” е по същия начин – и тук родът налага мнението си над личността, а тя се съпротивлява, но историята не е представена толкова трагично, както в първия текст.

Доказателствена част:

Микротеза 1 – Родовите закони и повели почти съвпадат и в двата текста – и двете общности искат продължение на рода, но разликата е, че в ”Дервишово семе” не е задължително младоженците да се познават предварително, а в ”Преди да се родя и след това” това е неизбежна стъпка преди сватбата.

Дервишово семе

Разсъждения Доказателства

1. Женитба Годиха ме, жениха ме – това беше всичкото питане ”Вапцани ли потури искам или сури?”

2. Познават ли се младоженците Даулите бият, казаните с месото врат, пък аз още не зная, коя ще ми дойде за невеста

3. Осигуряване на невеста съвсем нормално и легално

4. Първата брачна нощ Ще правиш, ще струваш кръв да има утре на сабахлем; седял съм на половинката от саатчето като вдървен, без да смея нито да гъкна, нито булото й да сваля, докато най-сетне тя самата смъкна покривалото и се показа; Наду се момичето, та лицето й стана мораво и току бликна от носа й кръв. Няма да приказвам тази кръв как и къде сме я размазвали.

5. Отмъщението – задължение на младите, начин за запазване на честта на рода Да изчукам Руфатовите като въшки със чифтето. И ще го направя. Ала не сега. Ще оженя Рамадана, ще почакам внук да дойде и тогава ще разплача майчицата на Руфатя!;

Рамадане, бубайков, видех кай Дервишово семе, и отивам да занеса на баща ти хаир – хабер, а Руфатя, кай, в твоите ръце оставям.

Преди да се родя и след това

1. Женитба Петре, тази зима ще те оженим

2. Познават ли се младоженците Според тогавашната етикеция бъдещите съпрузи трябваше да се срещнат поне веднъж преди сватбата и непременно да се харесат; Нещо повече, той предложи да отидат още утре вечер в Могиларово и да се отбият ”пътьом” в бъдещите сватове

3. Осигуряване на невеста Дядо, както казахме, бе скептична натура и не допускаше, че ще се сдобия със снаха чрез кражба

4. Първата брачна нощ Заключиха майка ми и баща ми в собата ... с майка ми една съседка; Тогава баща ми с голям хъс седна ... фустите на майка ми

5. Отмъщението – задължение на младите, начин за запазване на честта на рода Повестта е комична и смешна, в нея не става дума за отмъщение и жестокости

Извод 1: И в двете произведения най-важното за общността е продължаването на рода и то се осъществява с всички възможни средства.

Преходно изречение – Родът може да налага мнението си, но индивидът невинаги го спазва –понякога,но невинаги,се опитва да му се противопостави.

Микротеза 2 – Нито Рамадан, нито Петър е съгласен с родовите закони и затова и двамата се опитват да ги прекрачат и нарушат.

Дервишово семе

1. Чувствата преди срещата с невестата Даулите бият, казаните с месото врат, пък аз още не зная, коя ще ми дойде за невеста

2. Опит за противопоставяне на рода Какво ми стана, не мога да ти кажа, ала дядо като ме видя, че ловя ножа, хвана ме и вика на баба: ”Давай въже”

1. Чувствата преди срещата с невестата Ако беше по-интелигентен сигурно щеше да заяви, че се чувства като осъден на смърт, когото водят към лобното място

2. Опит за противопоставяне на рода Всеки случай, когато наближиха Могиларово, той на два пъти обърна кобилата за да препусне назад, но Патладжана бе неумолим, хващаше повода на кобилата и го влачеше на буксир; Претърсиха под дърво и камък и най-после го намериха под яслата на кравата

Извод 2: И Рамадан, и Петър се опитват да отстоят мненията и желанията си, въпреки всичко.

Преходно изречение – В миналото общността е била главна пречка за осъществяването на мечтите на младите.

Микротеза 3 – В ”Дервишово семе” общността пречи на индивида да осъществи това, което му диктува сърцето – противопоставя му се и така го обрича на страдание, мъки и терзания. В ”Преди да се родя и след това” е по същия начин – и тук родът налага мнението си над личността, а тя се съпротивлява, но историята не е представена толкова трагично, както в първия текст.

Дервишово семе

1. Спазване на реда За такива работи тогава не питаха дето се женеха, ами старите си го правеха сами

2. Конфликтът между индивида и общността Тука искам на Асан Дервишов внук да писне, а че тогава ходи да се трепеш, където искаш!

източник http://referati.com/index.php?option=com_s...g13352#msg13352

Родовите повели и ценности в разказа ”Дервишово семе”от Николай Хайтов и повестта ”Преди да се родя”от Ивайло Петров

(План за литературноинтерпретативно съчинение)

Увод:В българската литература народностните ни традиции и родови ценности се ползват с голям интерес, като в тяхното интерпретиране се цели утвърждаването им и се изразява уважение към тях.Почитта и преклонението към живите и мъртвите деди и прадеди,към бащата и майката са били на особена почит, а поддържането на рода и сплотеността в семейството –надеждна гаранция за оцеляването му

Теза:

М1В разказа”Дервишово семе” родовите повели са в конфликт с универсалните човешки ценности на отделния човек.

М2В повестта”Преди да се родя” човекът се подчинява на рода и спазва повелите му- не чувствата и желанията са важни, а оцеляването на рода.

М3И в двете творби родът не дава право на избор и свобода на отделния човек, но в разказа на Николай Хайтов те са в конфликт.

Доказателство:

М1В разказа”Дервишово семе” родовите повели са в конфликт с универсалните човешки ценности на отделния човек.

Р-я

1 ”Възелът” в душата на Рамадан

2Изборът на невеста

Д-ва

1 ”Тоя възел, да ти кажа, много отдалече се завърза”, ”На това кръстопътче тъпча и не виждам на къде да хвана.”

2 ”...дядо впря очите си в мене да ме жени. Мене не попита.”, ”Даулите бият, казаните с месото врат, пък аз още не зная коя ще ми дойде за невеста”

Извод:Човекът, опознал любовта, се противопоставя на родовите повели.

Прех.изр:Продължаването на рода е по-важно от щастието на младите.

М2В повестта”Преди да се родя” човекът се подчинява на рода и спазва повелите му-не чувствата и желанията са важни, а оцеляването на рода.

Р-я

1Женитбата и значението й за рода

2Жената, за която ще се жени

Д-ва

1 ”-Петре, тази зима ще те оженим!”-за женитбата се съобщава на неподходящо място и по неподходящ начин-в обора, като за нещо незначително.

2 ”още две работни ръце”- на преден план е поставена не любовта, не дори момичето, което ще им стане снаха,не и щастието на сина им, а самата женитба откъм практическата й страна.- ”Бе доста едричка и корава, ръка само за сърп и мотика и той си каза наум:”Бива си я!””-единственото, което го привлича при първата им среща е ръката й, достатъчно силна за работа на полето.

Извод:Родовите ценности са по-важни от живота на отделния човек,той няма право на собствено мнение.

Прех.изр:Покорството на Петър пред родовите повели е в контраст с желанието за свобода и щастие на Рамадан.

М3И в двете творби родът не дава право на избор и свобода на отделния човек, но в разказа на Николай Хайтов те са в конфликт.

Р-я

1Родовите ценности, нарушени от Рамадан, но не и от Петър

2Родовите повели в двете творби

Д-ва

1 ”-Ще правиш, ще струваш,кръв да има утре на сабахлем!”, ”Баща ми натискаше спусъка на един ръждясал барабанлия пищов и възвестяваше на света, че е станал мъж...”

2 ”За такива работи тогава не питаха дето се женеха, ами старите си го правеха сами.”, ”Баба и дядо не туриха в сметките си неговия глупав свян от бъдещата женитба и решиха да се сдобият с още две работни ръце.”

Извод:Както старото се руши и отстъпва пред новото, така и родът се разпада и дава свобода на модерния човек.

Заключение:

И1Човекът,опознал любовта,се противопоставя на родовите повели.

И2Родовите ценности са по-важни от живота на отделния човек, той няма право на собствено мнение.

И3Както старото се руши и отстъпва пред новото, така и родът се разпада и дава свобода на модерния човек.

Ето и трети вариант:

Човекът и родовите ценности

(”Дервишово семе”от Николай Хайтов и ”Преди да се родя”от Ивайло Петров)

Николай Хайтов и Ивайло Петров са наши съвременници.И двамата разказват за човека и рода в своите произведения ”Дервишово семе” и ”Преди да се родя”, за конфликта между тях, за желанието на човека да бъде самостоятелен, да се отдели от рода.

Микротеза1(род) :Родът и неговите ценности и повели са най-важното в живота на българите, макар и понякога погледнати от различна, иронична страна,както е в”Преди да се родя”.

Микротеза2(чове к):Човекът е част от рода, но той си има и собствени чувства и мисли, които го карат да се противопоставя на родовите закони.

Микротеза3(конф ликтът): Понякога родът и човекът се сблъскват, защото човекът иска да се откъсне от родовите закони, които го карат да върши неща, които не иска.

1.)Микротеза: Родът и неговите ценности и повели са най-важното в живота на българите, макар и понякога погледнати от различна, иронична страна,както е в ”Преди да се родя”.

а)родовите ценности- най- ”на баба дясната й ръка се вдър-

важното в ”Дервишово се- ви, та нямаше кой къщната рабо-

ме” та да върши и дядо впря очите

си в мене да ме жени.”,”Ще пра-

виш, ще струваш,кръв да има

утре на сабахлем! ”,”Силвина си

седеше повече в къщи...като

слънце.”,”Пази, вика, Дервишо-

во семе, инак глава ти отсичам!”

”На сутринта доведе...глават а си

да кърша...”,”Хайд е да те же-

ним”

б)ироничният поглед върху ”Баба и дядо не туриха в сме-

рода – ”Преди да се родя” тките си неговия глупав свян

от бъдещата женитба и решиха

да се сдобият с още две работни

ръце”,”дядо, макар да бе непо-

правим реалист и скептик, доне-

се от мазето още една дама-

джанка вино”,”При всичката си

сиромашия ...и те го разбираха”,

”Първото нещо, което трябваше

да направят, бе, естествено, да

почистят цялата къща”,”Но Ка-

ракачанкататряб ваше да види...

ще е през празничните дни”,

”на дядо му се досвидя”,”Като

всяка българка...взем е за леко-

мислена”,”усмив чицата, която

цъфна на дядовото личице”,”Тя

броеши минутите на ум, и на

деветата минута трябваше да

влезе в собата и да вземе риза-

та и да я покаже на кръстници-

те”,”че майка ми изчисти... и то

без всякакви препарати”

И.1.В патриархалната епоха е било важно да спазваш установения ред, да следваш родовите ценности, дори да не искаш.

П.И.1.Родът и човекът все пак са свързани, въпреки желанието на човека за самостоятелност .

2.)Микротеза: Човекът е част от рода, но той си има и собствени чувства и мисли, които го карат да се противопоставя на родовите закони.

а)човекът и неговите стра- ”Мене не попита”,”Друго пита-

дания – ”Дервишово семе” не не ме попита.Годиха ме, же-

ниха ме – това беше всичкото

питане:”Вапцани ли потури

искам или сури?”,”Все да си е

нощем, а пък аз все да си лежа

до нея, или пък да й раздухвам

миглите”,”Тука, в сърцето, сто

пиявици като че се бяха впили,

та го сещах отмаляло кото мър-

тво”,”Сетне какво се случи, ми-

на ей оттука, през сърцето го

прекарах”,”И денем, и нощем...

го клах и драх”,”Много пъти

съм решевал да го свърша, но

като си помислех, че в затвора

няма дупчица да има към Сил-

вина – отмалявах и отлагах...”,

”Грешна душа имам, агов, да ти

кажа, и ми се поиска да прегър-

на Силвина пред очите на Руфа-

тя, да я погледа в мойте ръце,

както съм я гледал в неговите

цял живот”,”Спра ли Силвина

трябва да сече”

б)човекът и неговите недо- ”И досега вярвам,че тази лич-

волства – ”Преди да се ро- ност е първовиновникът за моя-

дя” та поява на бял свят”,”Отсега

нататък...щеше да бъде твърде

късно”,”Ако знаеше, че аз по-

късно и въпрос нямаше да правя

за тия два декара, сигурно щеше

да приеме условията на годежа

и преговорите щяха да стигнат

до благоприятен край”,”та през

оная нощ ми предаде в наслед

ство от тази своя слабост”,

”Майка ми...в нея”,”Все пак,

като се включих... взе да ставаш

човек”,”си спомнях за Доко пъ-

даря....от длата човешки”,”Зна-

менително .... с едно теле”,”Те-

зи хора....мъкна и своята”,”Най-

после аз недоумявах....с лучаят с

баща ми”,”Не, природата...ос-

тане в Нищото”

И.2.Човекът се е опитвал да се отдели от рода, за да може да живее един по-щастлив живот.

П.И.2.Именно човекът е виновен за конфликта между него и рода, но понякога и родовите закони са прекалено трудни за изпълнение.

3.)Микротеза: Понякога родът и човекът се сблъскват, защото човекът иска да се откъсне от родовите закони, които го карат да върши неща, които не иска.

а)конфликтът в ”Дервишо- ”хвана ме за пояса и взе да ме

во семе” – противоречието тегли, да ме развива и повива ка-

между желанията на дядо- то пумпал”,”Никой не е мислил,

то и внука че под водата може да има скала,

гемията ни да закачи и да я нап-

рави парам- парчета”,”Хайде , Ра-

мадане, да те видим как се носят

три неща само в едни ръце!Три

неща:душманин, дете и жена!”,

”Жена, деца и цяла камара вну-

ци ще прекрачат и при нея ще

отида, но между нея и мене се е

проснал вдървеният Руфат, лежи

и не мърда”

б)конфликтът в ”Преди да ”ние си имаме калпак, вие си

се родя” имате...за да бъде запушена”,

”Ние си имаме...без гвоздей?”,

”Майка ми се задъхваше...и да

кара диканята”,”баща ми се чер-

веше от срам и бягаше навън”,

”дори не приемаше поздравле-

ния послучай моето предстоящо

раждане”,”Петре , тази зима ще те

оженим”

И.3.В опита си човек да се отдели от рода, той предизвиква конфликт между род и човек.

И.1.В патриархалната епоха е било важно да се спазва установеният ред, да се следват родовите ценности.

И.2.Човекът се е опитвал да се отдели от рода, за да може да живее един по-щастлив живот.

И.3.В опита си да се отдели от рода,човекът предизвиква конфликт между рода и себе си.

И още един:

Родовите ценности и повели в ”Дервишово семе” и ”Преди да се родя”

1. Увод:

”Преди да се родя” е първата част от цикъл, включващ три повести: ”Преди да се родя”, ”След това” и ”След смъртта ми”.

В тази трилогия Ивайло Петров през криво огледало представя патриархалните и родови ценности, докато в ”Дервишово семе” Николай Хайтов пряко предава родовите повели. Но и в двете произведения читателят може ярко да открои бушуващия конфликт между рода и човека.

2. Теза:

М1: И в двете произведения авторите рисуват един суров свят, в който интимни преживявания и чувства нямат място,свят в който родовите ценности и повели диктуват живота на младите.

М2: Общото между лирическите герои на Хайтов и Петров е стремежа да се откъснат от този ”омагьосан” кръг и да утвърдят своята идентичност, интимен свят и гледна точка.

М3: Тъкмо този стремеж поражда конфликтът между рода и човека в двете произведения и движи развитието на действието.

3.Доказателствена част:

М1: И в двете произведения авторите рисуват един суров свят, в който интимни преживявания и чувства нямат място,свят в който родовите ценности и повели диктуват живота на младите.

1.И двата разказа започват с решението на рода да ожени наследника ”...и дядо впери очи в мене да ме жени”;”-Петре, тази зима ще те оженим”

2.Една и съща причина

”нямаше къщната работа кой да върши”;”да се здобият с още две работни ръце”

3.Първата брачна нощ ”Ще правиш ще струваш кръв да има утре на сабахлем”;”,а баща ми все стоеше на ръба на ринга, опрял гръб във въжето, без да направи крачка към противника”

Извод1: Строгите родови повели макар и описани с ирония от Ивайло Петров еднакво силно подтискат свободата и интимния свят на героя.

Преходно изречение1: Патриархалните закони регламентират живота на човека и го ограничават.

М2: Общото между лирическите герои на Хайтов и Петров е стремежа да се откъснат от този ”омагьосан” кръг и да утвърдят своята идентичност, интимен свят и гледна точка.

1.Страхът от свободата и негодуванието ”Друго питане не ме попита. Годиха ме, жениха ме-това беше всичкото питане”;”Бе така засрамен от думите на майка ми, че се прибра в къщи много късно след полунощ”

2.Свянът на първата брачна нощ ”Седял съм една половинка от саатчето като вдървен, без да смея нито да гъкна”;”Той бе чувствителна натура, тези езически обичаи не бяха по негов вкус, а освен това бе и страхлив”

Извод 2: Героите се опитват да пречупят утвърдените закони и да прекрачат преградите на родовирте повели.

Преходно изречение 2: Желанието им да променят начина си на живот предизвиква конфликт между рода и героите.

М3: Тъкмо този стремеж поражда конфликта между рода и човека в двете произведения и движи развитието на действието.

1. Женитба по чужда воля ”Друго питане не ме попита. Годиха ме, жениха ме-това беше всичкото питане”;”той на два пъти обърна кобилата, за да препусне назад”

2.Изпреварващото сексуално развитие на младите ”ако си станал мъж-карай мъжки! Ако не можеш с нокти или с пръсти”;”че е станал мъж, малко трудно и преждевременно, но все пак е успял”

Извод 3: Сблъсъкът на родовите повели и гледната точка на човека поражда конфликт между рода и героите.

4. Заключение:

Родовите повели и ценности ограничават човека и го водят по един и същ безчувствн път за продължение на рода.Героите на Хайтов и Петров са различни, свободолюбиви. Те излизат извън предопределените им роли и това предизвиква конфликт между тях и рода.

източник - http://www.belschool.net/domashniraboti.ph...;student=mariya

Мария, 8б

Ето и едно сравнение, при което се изтъкват повече разлики, а не само приликите.

ЧОВЕКЪТ И РОДЪТ

РОДОВИТЕ ЦЕННОСТИ И ПОВЕЛИ

Увод:

Разказът “Дервишово семе” и повестта “Преди да се родя” разкриват живота на обикновените хора в началото та века.Разкриват старите родови повели и ценности и същевременно описват човека р с неговата гледна точка и желание за свобода.

Теза:

М1 – Родовите ценности и повели почти съвпадат и в двата текста – и двете общности искат продължение на рода, но разликата е, че в “Дервишово семе” не е задължително младоженците да се познават предварително, а в “Преди да се родя и след това” това е неизбежна стъпка преди сватбата.

М2 – Нито Рамадан, нито Петър е съгласен с родовите закони и затова и двамата се опитват да ги прекрачат и нарушат

М3 – В “Дервишово семе” общността пречи на индивида да осъществи това, което му диктува сърцето – противопоставя му се и така го обрича на страдание, мъки и терзания. В “Преди да се родя и след това” е по същия начин – и тук родът налага мнението си над личността, а тя се съпротивлява, но историята не е представена толкова трагично, както в първия текст.

Доказателствена част:

М1 – Родовите закони и повели почти съвпадат и в двата текста – и двете общности искат продължение на рода, но разликата е, че в “Дервишово семе” не е задължително младоженците да се познават предварително, а в “Преди да се родя и след това” това е неизбежна стъпка преди сватбата.

Дервишово семе

1. Женитба Годиха ме, жениха ме – това беше всичкото питане “Вапцани ли потури искам или сури?”

2. Познават ли се младоженците Даулите бият, казаните с месото врат, пък аз още не зная, коя ще ми дойде за невеста

3. Осигуряване на невеста съвсем нормално и легално

4. Първата брачна нощ Ще правиш, ще струваш кръв да има утре на сабахлем; седял съм на половинката от саатчето като вдървен, без да смея нито да гъкна, нито булото й да сваля, докато най-сетне тя самата смъкна покривалото и се показа; Наду се момичето, та лицето й стана мораво и току бликна от носа й кръв. Няма да приказвам тази кръв как и къде сме я размазвали.

5. Отмъщението – задължение на младите, начин за запазване на честта на рода Да изчукам Руфатовите като въшки със чифтето. И ще го направя. Ала не сега. Ще оженя Рамадана, ще почакам внук да дойде и тогава ще разплача майчицата на Руфатя!;

Рамадане, бубайков, видех кай Дервишово семе, и отивам да занеса на баща ти хаир – хабер, а Руфатя, кай, в твоите ръце оставям.

1. Женитба Петре, тази зима ще те оженим

2. Познават ли се младоженците Според тогавашната етикеция бъдещите съпрузи трябваше да се срещнат поне веднъж преди сватбата и непременно да се харесат; Нещо повече, той предложи да отидат още утре вечер в Могиларово и да се отбият “пътьом” в бъдещите сватове

3. Осигуряване на невеста Дядо, както казахме, бе скептична натура и не допускаше, че ще се сдобия със снаха чрез кражба

4. Първата брачна нощ Заключиха майка ми и баща ми в собата ... с майка ми една съседка; Тогава баща ми с голям хъс седна ... фустите на майка ми

5. Отмъщението – задължение на младите, начин за запазване на честта на рода Повестта е комична и смешна, в нея не става дума за отмъщение и жестокости

И1: И в двете произведения най-важното за общността е продължаването на рода и то се осъществява с всички възможни средства.

Преходно изречение – Родът може да налага мнението си, но индивидът невинаги го спазва –понякога,но невинаги,се опитва да му се противопостави.

М2 – Нито Рамадан, нито Петър е съгласен с родовите закони и затова и двамата се опитват да ги прекрачат и нарушат.

Дервишово семе

1. Чувствата преди срещата с невестата "Даулите бият, казаните с месото врат, пък аз още не зная, коя ще ми дойде за невеста"

2. Опит за противопоставяне на рода Какво ми стана, не мога да ти кажа, ала дядо като ме видя, че ловя ножа, хвана ме и вика на баба: “Давай въже”

1. Чувствата преди срещата с невестата Ако беше по-интелигентен сигурно щеше да заяви, че се чувства като осъден на смърт, когото водят към лобното място

2. Опит за противопоставяне на рода Всеки случай, когато наближиха Могиларово, той на два пъти обърна кобилата за да препусне назад, но Патладжана бе неумолим, хващаше повода на кобилата и го влачеше на буксир; Претърсиха под дърво и камък и най-после го намериха под яслата на кравата

И2: И Рамадан, и Петър се опитват да отстоят мненията и желанията си, въпреки всичко.

Преходно изречение – В миналото общността е била главна пречка за осъществяването на мечтите на младите.

М3 – В “Дервишово семе” общността пречи на индивида да осъществи това, което му диктува сърцето – противопоставя му се и така го обрича на страдание, мъки и терзания. В “Преди да се родя и след това” е по същия начин – и тук родът налага мнението си над личността, а тя се съпротивлява, но историята не е представена толкова трагично, както в първия текст.

Дервишово семе

1. Спазване на реда За такива работи тогава не питаха дето се женеха, ами старите си го правеха сами

2. Конфликтът между индивида и общността Тука искам на Асан Дервишов внук да писне, а че тогава ходи да се трепеш, където искаш!

1. Спазване на реда Петре, тази зима ще те оженим; Според тогавашната етикеция бъдещите съпрузи трябваше да се срещат поне веднъж преди сватбата и непременно да се харесат, тъй като бракът им биваше предварително решен от техните родители

2. Конфликта между индивида и общността Петре, тази зима ще те оженим

И3: Родът кара индивида да прави това, което иска без да се съобразява с него, но все някога идва момент, в който личността не желае вече да изпълнява каквото й кажат, а каквото тя реши. В този конфликт побеждава по-силният – ако малкият човек надделее, ще живее както реши, но ако не успее – както му наредят.

Заключение = Родовите повели и ценности , както и конфликтът между тях и човешкото мнение са ясно изразени в разказа “Дервишово семе” и повестта “Преди да се родя”.

Богомил 8б

Е БЛАГОДАРЯ ЗА СТАРОТО, НО СЕГА СПЕШНО МИ ТРЯБВА ЛИС НА ТЕМА Образът на картината на света в повеста "Преди да се родя" от Ивайло Петров РАЗЧИТАМ МНОГО НА ВАС И МИ Е МНОГО НАЛЕЖАЩО БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО П.П 1 смяна съм ако може до 30-60 мин да го има сори, че съм нахален благодаря ви :rolleyes::P:):)

Е БЛАГОДАРЯ ЗА СТАРОТО, НО СЕГА СПЕШНО МИ ТРЯБВА ЛИС НА ТЕМА

Образът на картината на света в повеста "Преди да се родя" от Ивайло Петров

РАЗЧИТАМ МНОГО НА ВАС И МИ Е МНОГО НАЛЕЖАЩО

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

П.П 1 смяна съм ако може до 30-60 мин да го има

сори, че съм нахален

благодаря ви ;);):wors::wors:

Е, това мнение вече ме вбеси, не само с това, че трябвало да го има до някакви си минути, ами най-отвратителното е, че съчинението го има вече в темата, и то на пръва страница :):P:P просто пусни търсене с ключова дума "картина". Ако продължава да има толкова несериозни въпроси в темите, при условие, че се вижда, че има 3 или 10 страници, изписани по дадена тема, т.е че хора са полагали труд да развиват темата, такива готованци ме карат да се замисля, дали въобще да не спра да се занимавам, само ще трия като видя повтарящи се търсения!!!

зрд!имам една молба трябва ми пълен анализ не тема на произведението аз жидях че има но не е мн пълен ако може някой да ми предложи по-добър ще съм му мн благодарна ,защото имам след седмица класна а и може да не е за това произведение но ми трябват и анализи на "Потомка"

Ред- от арти: "Потомка" - тук

Редактирано от arti (преглед на промените)

да ви се намира план-конспект върху БИТКАТА НА СВАТОСВАНЕТО от ПРЕДИ ДА СЕ РОДЯ

Сватосването - игра и реалност

Повестта “Преди да се родя”предлага необичаен поглед къмтрадицийте, миналото, към познатото и скъпото, към семейството и рода. Читателя вижда каточе ли през криво огледало патриархалния вид в неговата изостаналост, безпросветност и ограниченост. Животът в повеста е представен от към не празничната му страна на сивия делник. Благодарение на лекия непринуден хумор и аскреността на пазказаното авторът внушава без болка и озлобление своите истини за един свят, осъден да остане в миналото.

Самоиронията е средство да надмогнеш онова, което не приемаш в света около тебе, да се дистанцираш от него и да сахраниш духовните си търсения.

Бавно, стъпка по-стъпка И. Петров рисува картината на селския бит, в койтотраино са се настанили мизерията и мръсотията, пресметливоста и локовството , невежеството и хитростта.

Най-важното събитие, което ще доведе до появата на разказвача на бял свят-сватосването и женитбата на родителите му, е представено максимално хумористично, като иронията му засяга, както външниявид, така и духовния свят на геройте.

Избирането на небестата е представено с изрази като “визити”, “пратеник “, “контраразузнаване”

Преговорите , сватосването и годежа са свързани с “икономически проблеми” , “етикеция “

Всички тези изрази звучат сякаш не на място, те осилват и принизяват случваштото се.

Единствената цел на женидбата е семейството “да се здобие с оште две работни ръце”.младоженецът е на възраст твърде незряла за глава на семейството. “ той можеше да разлаива селските кучета, да си връзва самостоятелно потурите и да си бърше носа с ракава на антирията.момъкът е длъжен да изпълнява всичко което мъ нареждат. Никой не се интересува от неговите желания. Каква красота и романтичност може да има по този начин на живот, когато либсва самостоятелноста на избора, а личната воля няма никаква стоиност. Ограниченост и изостаналост определят духовния мир на момъка, кръгозорът е максимално стеснен, но по това тои не се отличава от околните. Светът за него се ограничава в пределите на селото, одма и полската работа .

Неродения оште разказвач гледа на баштата от дистинацияна времето, на духовно разграничилия се човек.

еййй, хора, ама това е страхотна книга. Бих могъл да пиша дни по тази тема. Сещам се първия път когато я четох...беше толкова отдавна. Остави ярък спомен в мен. Лично мнение е че анализ на това произведение, би трябвало да се прави когато си я чел и най-вече разбрал. Смятам пак да я прочета...нещата за които се говори са много актуални...

еййй, хора, ама това е страхотна книга. Бих могъл да пиша дни по тази тема. Сещам се първия път когато я четох...беше толкова отдавна. Остави ярък спомен в мен. Лично мнение е че анализ на това произведение, би трябвало да се прави когато си я чел и най-вече разбрал. Смятам пак да я прочета...нещата за които се говори са много актуални...

Прочела съм я и много много не ми хареса. . Чела съм много по- интересни. Тази не е за мен. Немогада писха анализи или интерпретативни съчинения по тема която не ми харесва. Трябва нещо да ме грабне и тогаваа мога да прелея от анализи и коментари...

Надява се след този коментар да ми помогнете....... Благодаря ви... :}~

Моля за помощ!Търся тема "Образът на родното в повестта Преди да се родя" за четвъртък!!!Който може да помогне

Редактирано от darkmaster51 (преглед на промените)

Моля за помощ!Търся тема "Образът на родното в повестта Преди да се родя" за четвъртък!!!Който може да помогне

Може да ти помогне коментар 7 в темата, по-конкретно "Родовите ценности и повели в повестта

„Преди да се родя” от Ивайло Петров" (план) и да го разшириш с общия анализ, който е първи в темата.

Не можах иначе да намеря точно така формулирано заглавие в нета. Публикувано изображение

страшно ти благодаря :wors:arti , спаси ми живота. :wors:

Може да ти помогне коментар 7 в темата, по-конкретно "Родовите ценности и повели в повестта

„Преди да се родя” от Ивайло Петров" (план) и да го разшириш с общия анализ, който е първи в темата.

Не можах иначе да намеря точно така формулирано заглавие в нета. Публикувано изображение

благодаря ти много!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :hush:

Ако може някой да ме насочи към литературно есе на тема ирония-съпоставка между разказите "преди да се родя" и "дервишово семе"... За първи път ще пиша лит есе и моля за помощ

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.