Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ивайло Петров - "Преди да се родя"

Featured Replies

"Патриархалният космос през погледа на Ивайло Петров" - помощ С: Не намерих нищо подходящо ще съм МНОГО благодарен ако някой даде нещо ;)

• Отговори 231
  • Прегледи 252,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

"Патриархалният космос през погледа на Ивайло Петров" - помощ С: Не намерих нищо подходящо ще съм МНОГО благодарен ако някой даде нещо ;)

Какво точно не ти хареса в тема 4 или 9 от коментар 7. По заглавията даже може да прецени човек, че пасват много добре на твоето заглавие.

Ако може някой да ме насочи към литературно есе на тема ирония-съпоставка между разказите "преди да се родя" и "дервишово семе"...

За първи път ще пиша лит есе и моля за помощ

На този въпрос вече имаш отговор тук

аве хора иам малък проблем, на 19.12 иам класно по литература ето темите които г-жата ни даде: "Една съдбовна любов" (лис) "Преобърнатият свят на родовите ценности" (лис) "Светът на родовите традиций - светиня или бреме" (есе) "Светът на моите родителиц - близък или далечен" (есе) ПП:маи видях някои подобни теми ма да сам сигурен :) плс помогнете миии....

трябва ми есе на тема"Патриархалния космос в разказа "Дервишово семе" и повестта "Преди да се родя".МОЛЯ ВИ СПЕШНО Е !!!ТРЯБВА МИ ЗА КЛАСНОТО!!!ТО Е В ПОНЕДЕЛНИК!!!

аве хора иам малък проблем, на 19.12 иам класно по литература ето темите които г-жата ни даде:

"Една съдбовна любов" (лис)

"Преобърнатият свят на родовите ценности" (лис)

"Светът на родовите традиций - светиня или бреме" (есе)

"Светът на моите родителиц - близък или далечен" (есе)

ПП:маи видях някои подобни теми ма да сам сигурен :P плс помогнете миии....

Тук, коментар 78 има теми за Една съдбовна любов, но това е върху "Дервишово семе", а ти за Преди да се родя ли търсиш "Една съдбовна любов"?

Преобърнатият свят - има поне две теми тук за това и още няколко, които могат да паснат, така че не е трябвало да го вкючваш във въпроса си, за да не пълним темата с едно и също.

Лит. есета, които ги е имало в нета, ги има и в темите - две-три в Дервишово семе и едно тук, прочети ги, със сигурност ще ти помогнат. Особено второто есе е много лично.

моля ви,СПЕШНО ми тряба ЛИС на тема "Въздействие и послание на "преди да се родя". ще ви бъда много блгодарна ако ми помогнете :P

моля ви,СПЕШНО ми тряба ЛИС на тема "Въздействие и послание на "преди да се родя". ще ви бъда много блгодарна ако ми помогнете :P

Коментар 7, тема 7 и 11 може да ти помогнат много, но няма да мине без твои добавки на думи като въздействие и послание, за да изгелжда все едно си е писана точно по заглавието темата.

Спешну ми трябва есе на тема "Животът на човека - низ от иронични случаиности" моляви побурзаите

edit: MasterRalf Айде да се научите да не използвате бутона "докладвай" за каквото ви скимне, има си теми, скоро изобщо няма да огтоваряме на такива "задачи", само ще ви пожелаваме УСПЕХ!!!

"Животът на човека - низ от иронични случайности"

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry363422 тук, коментар 24, има точно такова есе и инфо, което е близо до темата, но не се опират на произведението на Ивайло Петров. Публикувано изображение

Пак казвам, ако търсите сравнения между Преди да се родя и Дервишово семе, мястото е тук, особено коментар 40 и 41 могат да ви бъдат от полза.

Спешно ми трябва съчинение расъждение на тема "Бунтът срещу изостаналоста на един затворен свят" :) Багодаря предварително :)

Плс ако можете да ми дадете някакъв преразказ на повеста "Преди да се родя" на И.Петров поне на някоя от тези глави, а ако може и на 3-те разбира се. ;) Много спешно ми трябва ако може до утре ще е супер.Благодаря предварително ... !

И на мен ми трябва спешно темата "Бунтът срещу изостаналоста на един затворен свят".Ако може да стане до утре ще съм много мног много благодарен Публикувано изображение 10х предварително :) arti spasqvai ni pls

Редактирано от A_R_S_E_N_A_L (преглед на промените)

Трябва ми за Четвъртък някаква тема или ЛИС за "Борбата на Сватосването". Ако може да дадете някой линк свързан с това заглавие моля да пише... каквото и да е. дори да не е точно конкретно аз мога да си я сформирам по подробно :rolleyes: може и тема за IV i V глава да ми свърши работа .

Хора плсплспслсплс трябва ми за неска темата "Бунтът срещу изостанолостта на един затворен свят" 4е тре 6те правя контролно п1к с1м 1 смяна и тря да я нау4а до тогава plsplsPLSPLSPLSPSLPSLPLS :help wanted3:java script:add_smilie(":help wanted3:","smid_70") help wanted3.gif :sobbing::help wanted3:

Трябва ми за Четвъртък някаква тема или ЛИС за "Борбата на Сватосването".

Ако може да дадете някой линк свързан с това заглавие моля да пише... каквото и да е. дори да не е точно конкретно аз мога да си я сформирам по подробно :help wanted3:

може и тема за IV i V глава да ми свърши работа .

виж коментар №45 може да ти помогне :help wanted3:

Ще ви бъда много благодарен , ако до Чегвъртък ми намерите есета по темите: 1.Патриархалния космос представен в "Дервишово семе" и "Преди да се родя" 2.Ирония или обич в "Преди да се родя" 3.Минало и настояще в "Преди да се родя" 4.Светлината на бащината къща в Дебеляновата поезия 5.Кога се ражда копнежът по родното? (размисли върху поезията на Д.Дебелянов) Благобаря Ви предварително

Хора много много спешно (за утре е ,а сьм 1 смяна) ми трябва "Бунтът срещу изостаналоста на един затворен свят"!!! :wors: мерси предварително

На мен ми трябва "Два възможни погледа на родовите ценности" върху Дервишово семе и Преди да се родя. Плс плс помогни трябва ми за утре и плс мн ште ми помогнеш.

Аз имам за задача да напиша есе на тема "НЕДОВЕРИЕТО". В момента мозъкът ми е тотално празен и немога да си нахвърля най- важното. Бих ви била адски благодарна, ако ме светнете за някои опорни точки.... 10х {} :clap:

Има ли някаква връзка с Преди да се родя или просто си объркала темите??

Спешно ми трябва съчинение расъждение на тема "Бунтът срещу изостаналоста на един затворен свят" :wors:

Багодаря предварително ;)

И на мен ми трябва спешно темата "Бунтът срещу изостаналоста на един затворен свят".Ако може да стане до утре ще съм много мног много благодарен Публикувано изображение 10х предварително :baby: arti spasqvai ni pls

Хора плсплспслсплс трябва ми за неска темата "Бунтът срещу изостанолостта на един затворен свят" 4е тре 6те правя контролно п1к с1м 1 смяна и тря да я нау4а до тогава plsplsPLSPLSPLSPSLPSLPLS :help wanted3:java script:add_smilie(":clap:","smid_70")

help wanted3.gif :sobbing::clap:

Хора много много спешно (за утре е ,а сьм 1 смяна) ми трябва "Бунтът срещу изостаналоста на един затворен свят"!!! :) мерси предварително

Четирима човека търсят едно и също нещо, искам на ЛС да ми кажете ако поне един от вас се зачете в дадените заглавия на първа страница и помисли дали нещо няма да ми сръвши работа, я тази, я онази тема да погледна, я да сваля и тази (описано е как се сваля от сайта), ми не ви ли хрумна, че консерватизъм и изостаналост в този смисъл се припокриват, просто добавете тук-таме бунтът и изостаналостта вместо консерватизма (дори и да не го направите, темата пак отговаря на вашето заглавие), но така ще стане идеална. Боже, никаква мисъл, никаква изобретателност, не може от 11 теми да няма нито една, която да ви свърши работа - четете и мислете, недейте само да пускате мнения помоооощ - може следващият път да нямам възможност да помогна, какво двойки ли ще изкарате, щото не сте погледнали 11 теми и не сте помислили кое може да ви свърши работа!!!!

СРЕЩУ КОНСЕРВАТИЗМА В ДУХА НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО = "Бунтът срещу изостаналоста на един затворен свят"

Основен сюжет на бъл¬гарската литература след Освобождение¬то е разпадането на родовия космос, на патриархалния селски бит. Пропукват се стените на затворените семейно-родови пространства и в тях постепенно навлизат новите градски порядки, коренно раз¬личните градски обичаи и нрави. Селото се погражданява. Повестта „Гераците” на Елин Пелин винаги се сочи като претворя¬ване на този преломен исторически момент от живота на българското село. От Елин Пе¬лин до Йордан Радичков и Ивайло Петров и до по-младите „селски” автори, различни¬те страни на това погражданяване са обект на драматични, иронични, пародийни ху¬дожествени изображения. Селският родов космос е в центъра на творчеството и на Ивайло Петров, както и на Николай Хай¬тов - двамата по противоположен начин възприемат миналите патриархални време¬на. Погледът на Николай Хайтов към ро¬допските герои, съхранили морала и дос¬тойнството на миналото, е романтичен, а на Ивайло Петров-ироничен.

В повестите „Преди да се родя” и „След това” Ивайло Петров разказва за родите¬лите си, за своето детство, за роднините и близките си. Най-често авторите, когато си припомнят детските години, възкресяват спомените си с носталгия и топли чувства, а Ивайло Петров - напротив, разказва с горчива ирония и самоирония, с дистан¬циран хумор към най-близките си и към самия себе си, тъй като и той е част от тогавашното селско семейство. Пише с неве¬роятна духовна дистанция за свидни и до¬ри свети неща като „роден дом”, „бащин дом”, „родна стряха”, „детство”, „родина”, „идилична любов”... Става дума за понятия, за които винаги говорим с вълнение, с топ¬лота и трепет и не си позволяваме да ги съдим критично. Ивайло Петров обратно: става все по-духовит, находчив, изобрета¬телен в изобличенията си, когато предста¬вя своите диви, необразовани и нецивилизовани герои! На какво се дължи тази него¬ва странна позиция към собственото му ми¬нало? В никакъв случай тя не се дължи на чувството му за превъзходство, нито на над¬менност на съвременен градски човек и ин¬телектуалец, който се срамува от родите¬лите и рода си. Неговата позиция на иро¬низиращ и пародиращ е обусловена от убедеността му за вредата, която нанасят днес в нашия живот изостаналостта и кон¬серватизмът на миналото.

През втората половина на двадесетия век в българската литература нахлуват влияния на европейския нов модернизъм. Под не¬гово въздействие Ивайло Петров претво¬рява миналото на българското село от дис¬танцията на съвременник, свързан с град¬ските интелектуални кръгове, които осъз¬нават опасността от консерватизма в бъл¬гарския бит. Отчужден от някогашното хар¬монично съществуване в лоното на при¬родата, писателят се отнася нарочно без¬милостно, дори гневно, към патриархално¬то битие на селянина, което е крайно и тра¬гично изостанало от световната цивилиза¬ция и от екзистенцията на градските хора.

В двете си повести Ивайло Петров окон¬чателно се сбогува с унизителната бедност на някогашната добруджанска провинция, сред която е минало детството му, откри¬вайки в нея отблъскваща материална и ду¬ховна нищета. Той се разделя завинаги, с горчива иронична усмивка и с остра нас¬мешка, с миналото на своя род и с няко¬гашните традиционни патриархални пред¬стави за идиличност и добродетелност, за природосъобразен и нравствено извисен живот (какъвто е художественият свят на селото при писатели като Тодор Влайков, Михалаки Георгиев, Йордан Йовков и дру¬ги белетристи от времето на Освобожде¬нието и след Първата световна война).

В повестите „Преди да се родя” и „След това” няма и помен от благородната ат¬мосфера на Йовковите добруджанци, от красотата и хармонията на тяхното същес¬твуване. Съвременният модерен творец гледа с подигравка и тъга, със силна отда¬леченост на несъчувстващ интелигент, из¬пълнен с огорчение и презрение към няко¬гашното селско битие. Той иска да изкоре¬ни от сегашната селска изостаналост оста¬тъците на миналото, белезите на консерва¬тизъм в нравите и изостаналост в мислене¬то и в начина на екзистенция.

Ивайло Петров, като всеки творец с мо¬дерно художествено мислене, е напълно разкрепостен, окончателно преодолял уни¬зителния някогашен консерватизъм на сел¬ския бит, спомените за който го изпълват със скръб и горчив смях. Той най-често жес¬токо се надсмива над примитивното, ди¬вото, антидуховното и антицивилизованото начало у индивида. Непоклатимо е убеж¬дението му, че този начин на живот от ми¬налото трябва да бъде основно отречен и навиците, наследени от него, да бъдат из¬коренени завинаги, защото са свързани с душевна и физическа нищета, със затъпяване на човека в условията на непрекъсната оскъдица и унижения в недоимък, не¬дохранване, физическа преумора, в отсъс¬твие на провокации на ума и интелекта на българина. И докато Николай Хайтов в „Ди¬ви разкази” посочва достойното поведе¬ние на хората от Родопите, за да противо¬постави техния високо нравствен живот на хората в покварения град, то Ивайло Пет¬ров открива и изобличава „призраците” на материалната и духовна бедност на „пат¬риархалното” някогашно българско село. Тук (в двете му повести) става дума за бед¬ност, която унижава и унищожава хармо¬нията и достойнството на човешката личност.

В „Преди да се родя” и „След това” пи¬сателят съзнателно се разграничава и се от¬рича от провинциалния манталитет на бъл¬гарина и от вредната (според него) патри¬архална старина. Всъщност тук Ивайло Петров спори косвено със своя любим пи¬сател Йордан Йовков, който открива кра¬сота и благородство в характерите на сво¬ите добруджанци и издига в култ природосъобразния им начин на живот, честното им трудолюбие, самопожертвувателността им...Защо е напълно противоположно отно¬шението на Йордан Йовков и на Ивайло Петров към една и съща Добруджа, към едно и също българско добруджанско се¬ло? Първо: защото Йордан Йовков прет¬ворява живота на добруджанското село от времето преди войната, когато наистина е съществувала селска идилия и разбирател¬ство в задружния живот на големите селс¬ки фамилии, а Ивайло Петров пише за по-късно време, след войните, за времето от 20-те години на XX век, когато се разпада селската задруга и в българското село нах¬луват разрухата, раздорите, острите соци¬ални конфликти (както са изобразени в по¬вестта „Гераците” на Елин Пелин). Второ: Йордан-Йовковият свят е романтичен, свързан с легендите и преданията на на¬шия народ (разказите от „Старопланински легенди”), а Ивайло Петров живее в епоха¬та на социализма и е скептично настроен към съдбата на всичко, което в България силно изостава от живота на Европа и на цивилизования свят. Ивайло Петров е при¬върженик на европейската култура и циви¬лизация, на европейските нрави, на евро¬пейския ред и напредък. В повестите „Преди да се родя” и „След това” писателят съзнателно се дистанци¬ра и отрича от провинциалния мантали¬тет на българина и от всичко, свързано с патриархалната старина. Осъзнавайки съдбоносната свързаност на своите съна¬родници с рода и родствените връзки с миналото,повествователят се съсредо¬точава над грозотата и мизерията на това минало с цел напълно да се отчужди от него и за да внуши отчужденост и отрица¬ние у своите възприематели. Той се отна¬ся с чувство за хумор и насмешка дори към собствените си родители, със саркас¬тична ирония описва тъжния и смешен от днешно гледище бит на майка си и баща си, на дядовците и бабите си. (Спомнете си как майка му по погрешка попада в богатски дом и колко силно е разочаровани¬ето й, когато грешката се поправя и тя се задомява за бедния си съпруг: бащата на разказвача.) Ивайло Петров се подиграва, дори се гав¬ри, с примитивизма на собствените си ро¬дители, разкрива иронично тяхната духов-а недоразвитост, безпросветност и затъпеност; описва нечовешките унижения, които майка му и баща му претърпяват през целия си нещастен живот.

Писателят е напълно безпощаден към всичко, свързано със собственото му ми¬нало. Той успява да развенчае една илю¬зия, една химера, една лъжа (според него) за хармония и красота в живота на изтер¬заното от противоречия българско село. Всичко в това село е развенчано, отречено до основи и без изключения от писателя.

Светът на Ивайло Петров тук е населен с живописни и оригинални глупаци и наив¬ници. Тяхното примитивно живуркане в глад и в нехигиенични условия, в затъпяваща антидуховна атмосфера, внушават на читателите, че носталгията по миналото е велика измама и глупост. Внушава ни, че робуването на стари предразсъдъци и кон¬сервативни традиции, на обществени и се¬мейни забрани е вредно и пагубно за сво¬бодната личност. Както е грешно и грозно днес да се подчиняваме на прагматизма и да живеем бездуховно, гонейки единствено материални облаги за себе си.

Идеите на Ивайло Петров сега звучат ак¬туално - особено отрицанията на душев¬ната и физическа нищета на обществото и на илюзорността за „романтично” и „кра¬сиво” съществуване в унижения, мизерия и простотия. Актуално днес звучи и насто¬яването на писателя да прогоним призра¬ците от близкото си минало и да заживеем без илюзии, разумно, мъдро, целена¬сочено, полезно за обществото и за себе си, да приемем логиката на настоящето, да излезем най-сетне от своя провинциализъм и балканизъм и да се превърнем в част от цивилизована Европа.

Очевидно е, че повестите „Преди да се родя” и „След това” изразяват и личната човешка драма на българския творец от втората половина на 60-те години на XX век, на дълбоката морална криза, която и днес още не сме напълно преодолели.

Ще ви бъда много благодарен , ако до Чегвъртък ми намерите есета по темите:

1.Патриархалния космос представен в "Дервишово семе" и "Преди да се родя"

2.Ирония или обич в "Преди да се родя"

3.Минало и настояще в "Преди да се родя"

4.Светлината на бащината къща в Дебеляновата поезия

5.Кога се ражда копнежът по родното? (размисли върху поезията на Д.Дебелянов)

Благобаря Ви предварително

Няма откъде да ги намерим, за Дебелянов си има отделна тема, така че те моля да си преместиш въпроса за Дебелянов там. Чети заглавията на темите, които ги има налични тук и при Дебелянов и си помисли коя се доближава до твоите заглавия, прочети съчинението и така ще ти дойдат идеи, запиши ги, и после използвай абзаци без цитати от лис-ъчинения и така... това е единственото, с което мога да ти помогна.

Трябва ми ЛИС на тема:

`Пародията и иронията в повестта `Преди да се родя` :wors:

Трябва да си свалиш следните три теми от коментар 7 (там пише как се свалят от въпросния сайт), да ги прочетеш и да прецениш коя ще ти пасне най-добре, ако трябва ще прибавиш нещо и ще махнеш друго от някоя от темите и готово:

4. С ирония и носталгия към преобърнатата картина на времето в повестта "Преди да се родя" (ЛИС) - изтегли

5. Самоиронията в повестта "Преди да се родя" (ЛИС) - изтегли

8. Смехът на писателя в повестта "Преди да се родя" (ЛИС) - изтегли

На мен ми трябва съпоставка между дерви6ово семе и преди да се родя плс помогни напи6и я плс "два вазмойни погледа към ценностите на рода" дерви6ово семе и прреди да се родя

Трябва ми есе на тема "Любовта и пародията" в повестта "преди да се родя".Моля ви помогнете ми.Трябва ми за четвъртък.Благодаря предварително!!! :)

Трябва ми темата 'Нов Поглед върху родовите цености' някой ако може да ми помогне ще съм му много благодарен... :wors::)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.