Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ивайло Петров - "Преди да се родя"

Featured Replies

Тряват ми теэа и два аргумента по темите.

1."В този живот все някой трябва да вади кестените заради други" (Обраэът на Чичо Мaртин)

2."Злото не ме изненадва и не ме хвърля в безпътица" (Размисли по образа Доко пъдаря)

3."Животът, това е едно безкрайно човешко любопитство"

4."Понякога ми се струва,че влача цяло ремарке с вина"

Благодаря предварително Публикувано изображение .

Редактирано от messi19 (преглед на промените)

• Отговори 231
  • Прегледи 252,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Спешно търся есе на темата - Светът на миналото "добро старо време" или "отесняла дреха" - Преди да се родя

ПЛС!!! Много, ама много ми трябва ЛИС на тема: "Празниците в живота на българския селянин в Преди да се родя". Ще съм много благодарна, защото никъде нищо немога да намеря! Публикувано изображение

спешно ми трябва някоя от следните теми любовта в патриархалния свят и днес отмъщение любов и отговорност в разказа дервишово семе

Здравейте хора много спешно ми трябва Родовия свят и неговите повели в повестта

„Преди да се родя” от Ивайло Петров ЛИС ПЛС За класното е Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Спешно ми трябва план със заглавие : Прилики и разлики м/у "Дервишово семе" и "Преди да се родя"

1.Общото в двете творби.

а)

б)

и т.н.

и 2.Разлики

нещо немога да го направя ако може малко помощ :speak:Публикувано изображение

Спешно ми трябва план със заглавие : Прилики и разлики м/у "Дервишово семе" и "Преди да се родя"

1.Общото в двете творби.

а)

б)

и т.н.

и 2.Разлики

нещо немога да го направя ако може малко помощ :speak:Публикувано изображение

Мисля, че това ще ти помогне :speak:

Два погледа към рода и родовата традиция

(Опит за сравнение м/у Дервишово семе и Преди да се родя)

1. И двете произведения са посветени на живота и душевността на селския човек; не изразява хармония в отношенията; търсят обяснение за човешкото страдание и трагично съществуване.

2. Николай Хайтов

а) показва универсални примери за нравствен героизъм, достойно поведение, благородство

б) героите са трагични, защото моралната им ценностна система не съвпада с тази на променящия се свят

в) ценностната им система е загниваща

г) Драмата на личността е породена от противоречието м/у вътрешен мир и действителностл

3. Ивайло Петров

а) бори се с предрасъдаците на материална и духовна нищета в бълг. село

б) внушава, че носталгията по миналото е измама и глупост, че човекът е гордо същество и не бива да живее в мизерия, унижения и простотия.

4. Извод - отхвърлят представите за фалшиво щастие и се стремят да живеят с реалността, макар и жестока. Злото е неизкоренимо, но трябва да се атакува.

Ето и някои прилики и разлики:

1)Ако в Преди да се родя дядото е доволен от развоя на събитията( объкването на момата ), защото се сдобива със снаха безплатно, то в Дервишово семе дядото е дълбоко засегнат от постъпката на Силвините братя. ( РАЗЛИКА )

2) При Силвина и Рамадан се заражда истинска и неподправена любов, а в Преди да се родя Петър и Бера не се интересуват един от друг. Между Петър и бера и само пресмятане на зестрата. ( РАЗЛИКА )

3) Мотивът за сродяване е почти един и същ и в двете произведения. За работна ръка. ( ПРИЛИКА )

4) Рамадан и Силвина са една от многото изкуствено създадени брачни двойки, както Петър и Бера.

Надявам се, че помогам с това ;)

Здравейте хора много спешно ми трябва Родовия свят и неговите повели в повестта

„Преди да се родя” от Ивайло Петров ЛИС ПЛС За класното е Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Родовите ценности и повели в повестта

„Преди да се родя” от Ивайло Петров

(план)

I. Увод:

Повестта „Преди да се родя” на Ивайло Петров представя пространствените измерения на действието от нова гледна точка. Тя преобръща посоката на времето и всичко става различно. Авторът е „свидетел” на събития „още преди да се роди”, рисуващи родната Добруджа в далечни, непознати времена. Познатият ни опоетизиран Йовков патриархален космос – носител на родовите ценности.

II. Теза:

Микротеза 1: Още в самото начало на повестта се преобръщат

родовите ценности.

Микротеза 2: Иронично е отношението на разказвача към баща и

дядовци.

Микротеза 3: Живеещият в края на ХХ век има самочувствието

на интелектуално превъзхождащ зависимия от рода

и традицията човек.

III. Доказателствена част:

Микротеза 1: Още в самото начало на повестта се преобръщат

родовите ценности.

Разсъждения Доказателства

1. Родовите ценности - рзаруха 1. „Баба и дядо решиха да се сдобият с още две работни ръце.”

Извод: За баба му и дядо му женитбата е сделка и не е свързана с

любовта, с дълбоките и трайни чувства.

Преходно изречение: Да продължат рода, да народят деца е дълг

на младите хора кън патриархалните

традиции.

Микротеза 2: Иронично е отношението на разказвача към баща и

дядовци.

Разсъждения Доказателства

1. Иронично отношение. 1. ”Баща ми като мнозина от нашия род, не бе от умните, но първата значителна глупост извърши едва на шестнадесет години и два месеца.”

Извод: Личността в това общество се стреми де се изяви и да се

докаже, на за осъществяването на себеизявата са

необходими освен желание, воля, твърдост и ум.

Преходно изречение: В съвременните градски условия човекът е

с променен възглед към патриархалните

традиции.

Микротеза 3: Живеещият в края на ХХ век има самочувствието

на интелектуално превъзхождащ зависимия от рода

и традицията човек.

/недовършен/

Съставен от Станислав от 8.б клас

Абе хора нищо не ми хрумва за една от темите,които имам Публикувано изображение . Става дума за "Човекът и вините към себе си".

И ако може дайте някаква идея за образа на Доко Пъдаря;конкретно темата е "Злото не ме изненадва и не ми хвърля в безпътица" съответно размисли по образа на Доко.

Дайте някакви идея.Моля Ви. :rolleyes: Трябва ми най-късно до четвъртък.

Редактирано от Speedeer (преглед на промените)

Здравейте! :rolleyes: Може ли да ми дадете интерпретативни съчинения на теми: 1.Смисълът на животе според повеста "Преди да се родя". 2.Патриархалният свят в криво огледало("Преди да се родя"). 3.Любовта и изпитанията на "дивото" мислене("Дервищово семе"). 4.Отнощенията между любовта и дълга към семейството в "Дервишово семе". До 2 дена ми трябва.Много ще ви бъда благодарна.Ама много.

Здравейте! :) Може ли да ми дадете интерпретативни съчинения на теми:

1.Смисълът на животе според повеста "Преди да се родя".

2.Патриархалният свят в криво огледало("Преди да се родя").

3.Любовта и изпитанията на "дивото" мислене("Дервищово семе").

4.Отнощенията между любовта и дълга към семейството в "Дервишово семе".

До 2 дена ми трябва.Много ще ви бъда благодарна.Ама много.

За поред път се обеждавам,че сичко го искат наготово Публикувано изображение .В по предишни коментари има за Патриархалният свят в криво огледало.

здр на всички.В петък имам класна по литература,темата ми е:"Трудният избор между зова на сърцето и зова на дълга"на Ив.Петров в повеста"Преди да се родя и след това",ако може помагай те мноооогоо е спешнооо.благодаря предварително Публикувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от iliqnkaaa (преглед на промените)

на време си се сетила Публикувано изображение

емии... Публикувано изображение:) те бяха 2 теми едната я намерих в този форум другата не можах Публикувано изображение:PПубликувано изображениеможеш ли да ми помогнеш?? Публикувано изображение;)

трябва михарактеристика на 3-ма от героите в преди да се родя на петър гочо патладжана и на каракачанката моля ви помогнете ми спешно е благодаря предварително

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение ЛЕЛЕ КВО СТАНАА... утре иам класно по литературка и не мога да открия нищо по темите - или ше е за иронията в преди да се родя и да опиша героите или за отношението на героите към миналото... ОБАЧЕ ЯКЬТЬ Я фтасах... някой ако знае от къде мога да намеря нещо по въпрса - ПЛССС че ше се гътна секи момент... ;( ;( ;(
  • 8 месеца по-късно...

" Обърнатият патриархален свят в "Преди да се родя и след това" " това е темата който може да помага Публикувано изображение

здр за пръв път пиша моля да ме извините но още се ориентирам

МОЛЯ ПОМОЩ търся характеристика на герой от Преди да се родя

Хораа някой случайно да може да ми каже РЕТАРДАЦИИТЕ в "Преди да се родя" ... пффф тва ми е домашното за утре ... Ше седа до към 23:30 някъде на компа ии мноого ше обичам тоя който ми помогне :P:*;)

Аз не съм ги чела, но поразгледай тук- има доста информация за "Крадецът на праскови", "Дервишово семе" и "Преди да се родя". Дано ти е от полза

Аз не съм ги чела, но поразгледай тук- има доста информация за "Крадецът на праскови", "Дервишово семе" и "Преди да се родя". Дано ти е от полза

Еми не не ми помогна това въобще ... На мен ми трябват само ретардациите ... съшност аз не казах че съм 8ми клас са ии в литературата ни която е на Анубис (по старата програма съм) има част от цялата повест "Преди да се родя" значи който има литературата илии вече го е имал тва да извади ретардациите от текстаа МОЛЯ ДА ПОМАГА .. шото чесно казано нишо не разбирам :)Публикувано изображение ии ако може пак казвам до към 23:30 ... някуде до толко ше сум на компа ... най-къно до 12 !!! ... :help::angel19:;)

Редактирано от ani1213 (преглед на промените)

Еми не не ми помогна това въобще ... На мен ми трябват само ретардациите ... съшност аз не казах че съм 8ми клас са ии в литературата ни която е на Анубис (по старата програма съм) има част от цялата повест "Преди да се родя" значи който има литературата илии вече го е имал тва да извади ретардациите от текстаа МОЛЯ ДА ПОМАГА .. шото чесно казано нишо не разбирам :)Публикувано изображение ии ако може пак казвам до към 23:30 ... някуде до толко ше сум на компа ... най-къно до 12 !!! ... :help::angel19:;)

Ок, а тогава какво по-точно не разбираш? Чела ли си повестта? Ако да, не трябва да имаш въпроси. Ретардация означава забавяне на развръзката в художественото произведение. Значи само трябва да кажеш къде авторът забавя развръзката в повестта ;)

За съжаление, и да искам, не съм я чела и не мога да ти кажа повече...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.