Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Матури - въпроси, мнения, полезна информация

Featured Replies

12% от учениците с двойки на матурите

Публикувано изображение

75% от оценките на държавните зрелостни изпити са над 3.50, сочат данните на Министерство на образованието, младежта и науката.

Най-слабите резултати са на матурата по география - над 70% са двойките и тройките. Според експертите за този изпит учениците са разчитали на обща култура. Общият извод е, че оценките на матурите по чужди езици са високи, предаде КРОСС.

Общият процент на учениците, които не са положили успешно държавните зрелостни изпити по всички предмети през тази година и имат двойки, е 12,63%, а с отлични оценки - от 5,50 до 6.00, са 15,73% от зрелостниците, участвали в матурите, съобщи зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева, цитирана от БТА.

Няма анулирани работи във връзка с разследването за изтичане на информация от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), коментира Милка Коджабашиева.

Средният успех от изпита по БЕЛ е 4,31 или 55,1 точки - слабите оценки са 3153, а отличните - 702, при явили се на изпита 65 853 зрелостници, обяви зам.-министърът. Тази година двойките на изпита са по-малко в сравнение с миналата година, когато са били 3619. За сметка на това шестиците са по-малко спрямо 2009 г. - 702 срещу 931.

София-град, София-област, Варна, Кърджали и Ямбол са градовете с най-високи резултати от матурата по български език. Най-ниски са резултатите в Разград и Търговище. Изводът на специалистите е, че зрелостниците четат по-добре, но не е ясно дали пишат по-добре. Изводът на специалистите е, че зрелостниците четат по-добре, но не е ясно дали пишат по-добре.

Учениците от Американския колеж в София са постигнали най-високи резултати по БЕЛ. На второ място се нарежда Испанската гимназия в София. Следват - 91-ва Немска езикова гимназия, Националната гимназия за древни езици и култура, 73 СОУ-София, ГПЧЕ „Йоан Екзарх" -Варна, НУККЛИИЕК - София, Първа АЕГ - София, ГПAE "Г. Милев"- Бургас, ЕГ „Пловдив".

Анализът на постигнатите резултати по БЕЛ по вида на училищата показва, че най-високият среден успех по този предмет - 5,27, са постигнали учениците от профилираните гимназии.

news.dir.bg

• Отговори 262
  • Прегледи 55,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе аз като чета из форумите много ученици имат оценки над 5.50 и по двата предмета. :blink:

Из форумите повечето хора са и много красиви, неприлично богати и магнити за срещуположния пол...

София-град, София-област, Варна, Кърджали и Ямбол са градовете с най-високи резултати от матурата по български език.

Щях да кажа „ура“, но да знаете какво преписване беше тука...

А камери имахте ли? Че ние и квестори нямахме много-много.

София-град, София-област, Варна, Кърджали и Ямбол са градовете с най-високи резултати от матурата по български език

Щях да кажа „ура“, но да знаете какво преписване беше тука...

А камери имахте ли? Че ние и квестори нямахме много-много.

Ура? хахах как пък ура за София - където повечето сигурно са знаели вариантите за матурата по БЕЛ.А другите са преписвали неистово.За такова нещо се казва "УУуУУУУУууУу" :blink:

При нас имаше и камери и супер строги квестори и нямаше преписване.Само в началото за 5 мин консулатация.... и тва беше, не гъкнахме през цялото време.Но поне моята оценка е истинска. :shake_puter:

Из форумите повечето хора са и много красиви, неприлично богати и магнити за срещуположния пол...

Съгласна. :shake_puter:

Ура? хахах как пък ура за София - където повечето сигурно са знаели вариантите за матурата по БЕЛ.А другите са преписвали неистово.За такова нещо се казва "УУуУУУУУууУу" :biggrin:

При нас имаше и камери и супер строги квестори и нямаше преписване.Само в началото за 5 мин консулатация.... и тва беше, не гъкнахме през цялото време.Но поне моята оценка е истинска. :whist:

София-област съм и аз. Става дума за градовете около столицата, не за самата нея :)

Поздравления за оценката (повечето са колективни)!

Редактирано от Огнянов (преглед на промените)

Не ме очудва факта,че по География има най-много двойки. Тази година матурата беше много трудна. Дори матурата по Химия беше по-лесна от нея за мое очудване.... Еми то всички си мислят, че географията е много лесна, но, ето че "изяде" главите на някои.. и ги оряза отвсякъде. В сравнение с матурата от миналата година, тази е много по-трудна. Но за разлика от Географията, матурата по Математика беше ЕЛЕМЕНТАРНА..

Не ме очудва факта,че по География има най-много двойки. Тази година матурата беше много трудна. Дори матурата по Химия беше по-лесна от нея за мое очудване.... Еми то всички си мислят, че географията е много лесна, но, ето че "изяде" главите на някои.. и ги оряза отвсякъде. В сравнение с матурата от миналата година, тази е много по-трудна. Но за разлика от Географията, матурата по Математика беше ЕЛЕМЕНТАРНА..

+1 .. Кажи им .. :angry:

Нека още си мислят, че географията е лесна наука ! :cool:

София-област съм и аз. Става дума за градовете около столицата, не за самата нея :baby:

Поздравления за оценката (повечето са колективни)!

Аз като казвам София броя всичко в и около нея.Не се уточних.Но да, не можеш да отречеш, че всичко се случва точно там, нали е столица ... другите градове ... И все пак колко софианци се хвалят, че са преписвали или че са знаели варианта .. Моята приятелка от София ми каза, че е било изцяло колективна работа при тях.Чудя в колко ли още софииски училища са се справили заедно :rolleyes:

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Зрелостниците не знаят къде е автомагистрала ”Тракия”

Публикувано изображение

75% от оценките на държавните зрелостни изпити са над 3.50, сочат данните на Министерство на образованието, младежта и науката.

Най-слабите резултати са на матурата по география - 35,8% са двойките, а 36% - тройките. Географията е най-предпочитаният предмет за втори задължителен държавен зрелостен изпит. На него са се явили 30 848 души, като средният им резултат е 31,88 точки от общо 100. Оказва се обаче, че 1/5 от явилите се на география не знаят откъде минава автомагистрала „Тракия", предаде Дарик.

...........

Източник : dnes.dir.bg

Хахахахааха :rolleyes: Сигурно половината са от София, Пловдив и Бургас :angry:

Xахахахааха :) Сигурно половината са от София, Пловдив и Бургас :lol6:

С малка подробност, че Автомагистрала Тракия е от София до Стара Загора и от Карнобат до Бургас.

П.с: Няколко съученика, не са отговорили вярно на този въпрос, въпреки, че в стаята е имало карта на България и на нея е била отбелязана магистралата. Представяте ли си ?

Редактирано от headoff___ (преглед на промените)

С малка подробност, че Автомагистрала Тракия е от София до Стара Загора и от Карнобат до Бургас.

П.с: Няколко съученика, не са отговорили вярно на този въпрос, въпреки, че в стаята е имало карта на България и на нея е била отбелязана магистралата. Представяте ли си ?

Да бе, така е. :inlove1:

Хахаха ... щом е имало карта, представете си щот аз не мога :)

Не стига, че нищо не знаеш, ами и не можеш да препишеш при ОЧЕВАДНА възможност... Е какъв да го наречеш тоз човек? :lol6:

Да бе, така е. :P

Хахаха ... щом е имало карта, представете си щот аз не мога :cool:

Не стига, че нищо не знаеш, ами и не можеш да препишеш при ОЧЕВАДНА възможност... Е какъв да го наречеш тоз човек? :speak:

Лично аз по Географията съм уцелил повечето въпроси,и някой знаех.Имаше камери и яко преписване.Клесторите подсказваха на някой само който са им симпатични.Паднах се сам от цялото даскало,всичко друго от други училища :mad: .Пък по БЕЛ да не приказваме,клесторите им писаха есетата :ph34r: .Както и да е с 3ки ги взех ;):clap:

Пък повечето хора дето са от там,незнаеха къде е наистина магистралката :hush:

Лично аз по Географията съм уцелил повечето въпроси,и някой знаех.Имаше камери и яко преписване.Клесторите подсказваха на някой само който са им симпатични.Паднах се сам от цялото даскало,всичко друго от други училища :clap: .Пък по БЕЛ да не приказваме,клесторите им писаха есетата :ph34r: .Както и да е с 3ки ги взех :mad::cool:

Пък повечето хора дето са от там,незнаеха къде е наистина магистралката :speak:

не знам дали бъркаш при писането или не знаеш, но се нарича Квестор :hush:

Както и да е, слаба работа ... тая годна нашия випуск се изложиха повечето ...

не знам дали бъркаш при писането или не знаеш, но се нарича Квестор :speak:

Както и да е, слаба работа ... тая годна нашия випуск се изложиха повечето ...

Не съм видял буквата :cool:

От 20 човека ,тези които зехме се броят по-малко от пръстите ми на едната ръка :ph34r:

Редактирано от GigabyteFen (преглед на промените)

Не съм видял буквата :speak:

От 20 човека ,тези които зехме се броят по-малко от пръстите ми на едната ръка :ph34r:

Лошо говори .. в нашето училище сме много добре, но в професионалната гимназия са гола вода ... няма отлични оценки всичко е 2,3,4 и рядко 5 ... :cool:

Лошо говори .. в нашето училище сме много добре, но в професионалната гимназия са гола вода ... няма отлични оценки всичко е 2,3,4 и рядко 5 ... :wors:

Ех как познаваш......... :wors:

Еми и 2ки ще има като идиш един път в годината.Иначе за 5-та трябва да си малко повечко редовен/редовна ;):hush:

Никой не иска да знае коя част от магистралата е построена, магистрала "Тракия" си е от София до Бургас нищо че не е е построена цялата.

Магистрала "Марица" или "Струма" или "Люлин" също не са построени целите, но пак се учат :giggle1:

• 2 седмици по-късно...

Есе сменя темата по литература

Есе сменя темата по литература на матурата от следващата година. Начинът на оценяване също ще бъде променен и вече компютър ще пресмята колко повторения е направил зрелостникът и до каква степен владее езика и правописа. „В новия закон за образованието, който ще е готов за следващата учебна година, ще има много съществени промени. Ученикът ще е поставен в центъра на всичко. Сега никой не пита учениците искат ли да учат това, което им се преподава. В много случаи те просто зубрят материала, без да го разбират." Това каза вчера при посещението си в Националната Априловска гимназия в Габрово министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. Той бе тук по случай 175-ата годишнина от откриването на първото новобългарско светско училище и взе участие в ученическа дискусия на тема „Значението на образованието като национален капитал и необходимостта от нов закон".

Министърът съобщи, че предстоят тотални промени, свързани с матурите. Матурата по математика няма да бъде задължителна. В тази по български език пък вече нямало да има тема, която ученикът да може да назубри, а тест и отговор на въпрос, който да провокира мисленето и разсъждението на учениците. Например, ако се падне Вазов, въпросът би могъл да бъде "Какво ми даде Вазов", поясни министърът. За да се избегнат всякакви съмнения и възможности за фалшификации или изтичане на информация, тестът щял да бъде задаван от компютър в 7,30 часа сутринта в деня на матурата. По този начин никой няма да знае какви ще са комбинираните от компютъра въпроси. Компютър ще проверява отговорите на учениците и на базата на тях ще поставя оценка. При поставянето на оценката ще се вземат предвид и това, колко думи е употребил в отговора си ученикът и до каква степен се владеят езикът и правописът. Самата компютърна програма, която ще оформя теста и ще извършва оценяването, предстои да бъде изработена.

Източник: Монитор

• 2 месеца по-късно...

Здравейте,днес пропуснах изпита по български език и литература,защото неможах да стигна на време,та въпроса ми е има ли смисъл да ходя на втория,и въобще ще ме допуснат ли при положение че на първия не съм се явил

• 4 седмици по-късно...

Есе сменя темата по литература

Есе сменя темата по литература на матурата от следващата година. Начинът на оценяване също ще бъде променен и вече компютър ще пресмята колко повторения е направил зрелостникът и до каква степен владее езика и правописа. „В новия закон за образованието, който ще е готов за следващата учебна година, ще има много съществени промени. Ученикът ще е поставен в центъра на всичко. Сега никой не пита учениците искат ли да учат това, което им се преподава. В много случаи те просто зубрят материала, без да го разбират." Това каза вчера при посещението си в Националната Априловска гимназия в Габрово министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. Той бе тук по случай 175-ата годишнина от откриването на първото новобългарско светско училище и взе участие в ученическа дискусия на тема „Значението на образованието като национален капитал и необходимостта от нов закон".

Министърът съобщи, че предстоят тотални промени, свързани с матурите. Матурата по математика няма да бъде задължителна. В тази по български език пък вече нямало да има тема, която ученикът да може да назубри, а тест и отговор на въпрос, който да провокира мисленето и разсъждението на учениците. Например, ако се падне Вазов, въпросът би могъл да бъде "Какво ми даде Вазов", поясни министърът. За да се избегнат всякакви съмнения и възможности за фалшификации или изтичане на информация, тестът щял да бъде задаван от компютър в 7,30 часа сутринта в деня на матурата. По този начин никой няма да знае какви ще са комбинираните от компютъра въпроси. Компютър ще проверява отговорите на учениците и на базата на тях ще поставя оценка. При поставянето на оценката ще се вземат предвид и това, колко думи е употребил в отговора си ученикът и до каква степен се владеят езикът и правописът. Самата компютърна програма, която ще оформя теста и ще извършва оценяването, предстои да бъде изработена.

Източник: Монитор

Това е страхотно.. никак не ме бива в ЛИС ....

Редактирано от ivan_baroveca (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Здравейте! Не намерих друга тема и затова реших да създам нова! Имам няколко въпросчета за тазгодишната пробна матура по математика. В момента съм 11 клас, но искам да се явя на пробната матура по мат. Та понеже съм 11 клас ще ме допуснат ли или задължително трябва да съм 12 клас? А някой знае ли къде ще се проведат пробните матури в Плевен?

• 1 месец по-късно...

Випуск 2010/2011 де сте бе гадните матури пак наближават тре да се молим да не сме толкова преебани както се говор :withflowers:

• 1 месец по-късно...
  • 4 седмици по-късно...

Здравейте!Ще помоля ако някой е записал матура по история да сложи темите които трябва да се учат.. и откаде ги учите и т.н. всякакви материали са добре дошли.Ще съм ви много благодарен,а и не само аз предполагам!

• 1 месец по-късно...

Бих ти помогнал , но втората ми не е история. Хайде оше 3 дена и .. каквото стане. Ще го видим компютърът какви въпроси ще избере :D като стане мизерията и ще има " не сме ние виновни , машината е " :halloween7: Министърът само се чуди каква простотия да измисли и накрая да ни закопае

Бих ти помогнал , но втората ми не е история. Хайде оше 3 дена и .. каквото стане. Ще го видим компютърът какви въпроси ще избере :P като стане мизерията и ще има " не сме ние виновни , машината е " :yanim: Министърът само се чуди каква простотия да измисли и накрая да ни закопае

Между другото и аз това си го мислех , това избиране от компютър дано е измислено както трябва , и тестовете да стават както бяха до сега, както има лесни въпроси да има и трудни ,и да си има различните области .

Между другото и аз това си го мислех , това избиране от компютър дано е измислено както трябва , и тестовете да стават както бяха до сега, както има лесни въпроси да има и трудни ,и да си има различните области .

Трябва да сте подготвени както за лесните, така и за трудните въпроси, като първите (поне за мен) понякога се оказват най-сложни. Не разчитайте на късмет, а на знания. :)

Редактирано от petinka90 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.