Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Матури - въпроси, мнения, полезна информация

Featured Replies

а проблемът по-скоро идва от манталитета на българина винаги да търси изгода от системата, като търси слабите и места - с две думи да иска оценка / 6-ца / без да учи. :baby4:

ами ако трябва да съм честен,за тази години не съм учил почти нищо,а средния ми успех е 5,53.Въпроса е като ги има тези матури,да има реална полза от тях,а не освен за тях да уча за още 2 изпита за университети.Малко множко ми идва...
  • Отговори 262
  • Прегледи 55,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е нали точно заради това искат да ги правят вход към университетите, ама за да стане това трябва да се вдигне нивото на матурата, откъдето ще падне средното ниво. Просто за момента някакси не е логично с матура по математика да можеш да влезеш в СУ, УАСГ, УНСС ( за последния нямам идея - може и да е достатъчно нивото, но за останалите задача от стереометрич е задължителна)

ами ако трябва да съм честен,за тази години не съм учил почти нищо,а средния ми успех е 5,53.Въпроса е като ги има тези матури,да има реална полза от тях,а не освен за тях да уча за още 2 изпита за университети.Малко множко ми идва...

Оплакваш ли се, аз бях на 2, остават ми още 3 в ПУ + 2 изпита на матура :yanim:

Има полза от матурите, трябва да имаме елементарна култура.Обаче елементарна култура - всеки си го дефинира както си иска и тогава се получват разминавания :P

Ако е трудна и оценките са ниски, то веднагически бала ще падне.Ама файда, като се развали дипломата ти.Тая година по-голямата част от завършващите са избрали 2-ри предмет за матура - География.И не знам какъв ще е резултата от това.Дали няма да стане като миналата година по математика....като бяха решили, че матурата ще е лесна както предходната .. и всички юруш на математика, което изигра лоша шега на повечето.Силно се надявам по география да не е така. :P Да, и сме по-малко ...

И двете матури ги реших за около 50 минути и имам по максимален брой точки, по-трудна е силно казано, на мен и двете ми се сториха изключително лесни.

П.П. Първата си беше моята, а на втората... няма да изпадам в подробности, но се явявах и там xD

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

Ем аз се преоринтирах повече към Свищов задочно,хем 3 региона по-малко за учене,хем изпита тест,решиш всички тестове от тяхната книжка и си готов :P .Иначе ползвам 3 помагала-това на Свищов(само за България),

Публикувано изображение + Публикувано изображение

Това последното почти не го ползвам-само като му видя дебелината и ми се доповръща

Това последното съдържа в себе си най-добрата информация :yanim: И ще имаш гарантиран успех на матурите.И аз го имам и уча от него + още няколко ..

На Богоров и аз го имам, полезно е, ама само за световната география + практическите задачи .. за българската география си трябва отделен учебник с добре разработени теми, поне моето мнение е такова :yanim:

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Обаче елементарна култура - всеки си го дефинира както си иска и тогава се получват разминавания :P

Еми някои хора не знаят Уругвай град ли е или държава,така че съм съгласен.

По одата „Левски" на Вазов пишат на матурата по литература

По одата „Левски" на Иван Вазов пишат учениците на задължителния държавен зрелостен изпит по Български език и литература. Темата е формулирана като „Силата на словото". Малко преди 8 часа в Министерството на образованието, младежта и науката в присъствието на министър Сергей Игнатов Ивелина Георгиева изтегли Вариант 2. Името на журналиста беше определено чрез жребий.

69 743 абитуриенти се явиха на днешната задължителна матура. Изпитът е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с 2 часа повече. Мобилните телефони на зрелостниците са оставени при квесторите. За пръв път тази година учениците са задължени да пишат с черен химикал.

Изпитът е под формата на тест, съставен от 41 задачи. 33 от въпросите са затворени, което означава, че учениците ще могат да избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами.

Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки. В случая учениците могат да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе. Ако изберат втория вариант, то есето може да не е просто литературно, а да изразява лична позиция, в която учениците да поставят проблема в актуален контекст.

Тази година в 37 университета у нас ще признават оценките от матурите. По думите на министър Сергей Игнатов обаче скоро това няма да е така: „Демографката криза ще принуди всички български университети да се съгласят, че това ще това ще бъде изпитът. Натам се върви. Виждате, че резултатите от матурите вече участват в балообразуването на различните специалности. Сами ще се убедите, че до 2-3 години това ще е основният вход".

Оценките от зрелостния изпит ще са ясни до 7 юни и ще бъдат публикувани на сайта на образователното министерство. Чрез въвеждане на входящия номер и ЕГН-то всеки зрелостник ще може да провери резултата си. В понеделник е и втората задължителна матура, която е по предмет по избор. За поредна година най-много желаещи да се явят има по „География и икономика".

Източник: Дарик

Къде пък Игнатов е бухнал демографската криза в балообразуването. :yanim:

Силата на словото-темата :angry: Направо пълна простотия, и все пак беше по-добре от романите, или стихотворения на Славейков или Яворов.Средна трудност на матурата ... не беше много лесно, но не беше и трудна.И все пак можеха да дадат, нещо което ни е прясно .. нещо от 12 клас.Не знам....а пък какви въпроси имашееее .. малиии :lol6:

Успех на всички желая, дано бала падне до минимум!!!!!!!!!

Демографката криза ще принуди всички български университети да се съгласят, че това ще това ще бъде изпитът.

Да, да точно така, та направете матурата невъзможна за взимане ... И btw, с матура се влиза в най-гадните специалности ... поне в хубавите университети ...

Абе бива горе-долу.Чакам да пуснат отговорите за да си проверя какво съм направил до тогава :lol6:

Хах,при мен беше голям ташак...Сутринта черна котка ми мина пътя,точно преди матурата тръгвам да си бърша цайсите,счупиха се на 2,точно по средата.Добре поне,че матурата я направих добре,сравнително лесна беше.

Редактирано от pogrebnyak (преглед на промените)

...ама защо трябваше Вазов :P

Както сама каза можеше и да е доооста по-зле. Ако се беше паднал Славейков просто..... :clap::P ...нямам думи. Аз засега съм сравнително доволен, но нека да качат отговорите на сайта на министерството и ще видим.

Както сама каза можеше и да е доооста по-зле. Ако се беше паднал Славейков просто..... :):shock11: ...нямам думи. Аз засега съм сравнително доволен, но нека да качат отговорите на сайта на министерството и ще видим.

Мисля, че много скоро ще ги качат, сайта им не се отваря :rolleyes:

Да, като цяло .. не беше страшно!Дано да сме се справили добре! :blink:

Йоооооо,машина съммммм.64 точки без самото резюме(деленето ми е вярно),само 7 и 32 съм объркал.Че и резюмето съм направил според мен,и Вазов писах. :eek: :eek: :super:

сравнително лесна беше.

Да...Вазов е добър избор и приятно за писане! Темата е хубава! Според мен е по-лесно от Ботев, Славейков.........

Йоооооо,машина съммммм.64 точки без самото резюме(деленето ми е вярно),само 7 и 32 съм объркал.Че и резюмето съм направил според мен,и Вазов писах. :help wanted2: :help wanted2: :help wanted2:

Къде ги провети бе??? Дай линк!

Аз имам около 60/70 без резюмето :help wanted2: ....тук таме не помня точно какво съм писал. Ако изкарам 5.5 няма да има толкова щастлив човек. :help wanted2: Като се има предвид, че и по темата съм писал и мисля, че в общи линии нещата са верни, мисля че няма да е голям проблем да изкарам 15/17/18 точки. А преди матурата не знаех дали и 5 ще вържа...литературата определено не ми е сила :help wanted2: така че трябва да съм повече от доволен ( както винаги грешките ми са изключително тъпи http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif ...на 18-ти съм проспал, че пише Талев, а не Димов).

Как видяхте отговорите, че на мен не иска да ми отвори сайта на министерството.

Баш прецакване не е, но можеше да е по-лесна. :wors:

Баш си е прецакване, защо не ни дадоха "Елате ни вижте", кой и кога е говорил за СИлата на словотот Оо

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.