Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Матури - въпроси, мнения, полезна информация

Featured Replies

БЕЛ - 5.67 (83.00 точки)

География и икономика - 4.70 (62.50 точки)

Значи тази година маалко са си завишили критериите...
  • Отговори 262
  • Прегледи 55,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Честито на завършилите! Аз се измъкнах - БЕЛ - 5.53; Английски език - 5.50

Аз съм : Български език и литература - 50.00 точки - Добър (4.01) География и икономика - 51.50 точки - Добър (4.09) Не е много айляк, ама при положение че нищо не бях учил за тоя 'мадури', пак бива...

Мога ли да си видя матурата някъде, ако е възможно

До няколко дни трябва да ги върнат обратно по градове и мисля, че тогава трябва да имаш право да ги видиш.

Миналата година имах 4.90 по БЕЛ и 6.00 по математика. Тази година се явявах заради "приятел" и по математика пак имам 6.00. Те`я неща, където казват, че били по-трудно лъжа са. Стига човека да е подготвен. Даже свърших по-бързо...

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

1) Кой е екипът от математици, съставил варианта за ДЗИ по матеметика, проведен на 19.05.2009г. и каква е връзката му с авторите на сборника " Успех на матурата по математика " на изд. " Понс" - доц. Юлия Нинова и Снежинка Матакиева? 2) В кои от учебниците по математика по ЗП, одобрени на от МОН, могат да се срещнат подобни на дадените на ДЗИ типове задачи? 3) Защо дадения вариант коренно се различава от варианта за ДЗИ - 2008г.? Защо ДЗИ по математика беше по-труден от кандидат-студентски изпит? 4) Защо няколко дни преди ДЗИ е изтекла информация в някои училища, че изпита ще бъде по задачи от гореспоменатия сборник, което в последствие се потвърди? 5) Защо във всички училища, в които се провеждаха ДЗИ не бяха монтирани камери за видеонаблюдение, както предвиждаше МОН? Учениците в училищата с камери не бяха равнопоставени на тези в училищата без камери.

• 2 седмици по-късно...

Нека в тази тема всеки да сподели какви помагала или учебници е ползвал за матурите или смята да ползва.За мен лично по-важно е да разбера какво е положението при помагалата по български език и литература,история и цивилизация и география и икономика! Публикувано изображение

Редактирано от Maureen (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

1) Кой е екипът от математици, съставил варианта за ДЗИ по матеметика, проведен на 19.05.2009г. и каква е връзката му с авторите на сборника " Успех на матурата по математика " на изд. " Понс" - доц. Юлия Нинова и Снежинка Матакиева?

2) В кои от учебниците по математика по ЗП, одобрени на от МОН, могат да се срещнат подобни на дадените на ДЗИ типове задачи?

3) Защо дадения вариант коренно се различава от варианта за ДЗИ - 2008г.? Защо ДЗИ по математика беше по-труден от кандидат-студентски изпит?

4) Защо няколко дни преди ДЗИ е изтекла информация в някои училища, че изпита ще бъде по задачи от гореспоменатия сборник, което в последствие се потвърди?

5) Защо във всички училища, в които се провеждаха ДЗИ не бяха монтирани камери за видеонаблюдение, както предвиждаше МОН? Учениците в училищата с камери не бяха равнопоставени на тези в училищата без камери.

И аз имах подозрения за подобни деяния с оглед многото шестици на такава нелека тема.

На кандидатстудентски изпити във технически ВУЗ-ове имам 5-5.5, а на тази мъдура-4.8 и се съмняшам, че са я проверявали по диагонал(последните 3 задачи)

Пич, пиши тук или на ЛС откъде имаш информация за тези шашми, че ми стана интересно :]

Редактирано от tucson (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Ако някой иска да види матурите от тази година а не може да ги намери да пише.Имам ги изтеглени и ги пращам по скайп или електронна поща.

• 1 месец по-късно...

Дойде ми на ума да направим 1 тема в която да обсъждаме бъдещите ДЗИ.Онзи ден се натъкнах на 1 информация че матурата по БЕЛ която е задължителна включва следните автори и произведения: • Христо Ботев:"Майце си", "Към брата си", "Елегия", "Борба", "До моето първо либе", "На прощаване", "Хаджи Димитър", "Моята молитва", "Обесването на Васил Левски" •Иван Вазов поезия: "Българският език", "Отечество любезно", "При Рилския манастир", "Елате ни вижте", "Линее нашто поколение", "Епопея на забравените"-"Левски", "Паисий", "Кочо", "Опълченците на Шипка"; разказът "Дядо Йоцо гледа"; повестта "Чичовци"; романът "Под игото" • Алеко Константинов фейлетонът "Разни хора, разни идеали"; книгата "Бай Ганьо" • Пенчо Славейков поезия: "Cis moll", "Ни лъх не дъхва над полени", "Спи езерото; белостволи буки", "Самотен гроб в самотен кът"; поемата "Ралица" • Пейо Яворов поезия: "Градушка", "Заточеници", "Ще бъдеш в бяло", "Две хубави очи", "Стон", "Две души", "Сенки", "Песента на човека", "Маска" • Елин Пелин разкази: "Ветрената мелница", "Косачи", "Задушница", "Мечтатели__________", "На оня свят", "Андрешко", "Чорба от греховете на отец Никодим", "Занемелите камбани" повестта "Гераците" • Димчо Дебелянов поезия: "Черна песен", "Пловдив", "Да се завърнеш...", "Помниш ли, помниш ли...", "Спи градът", "Миг", "Един убит", "Сиротна песен", "Тиха победа" • Христо Смирненски поезия: "Да бъде ден!", "Ний", "Йохан", "Юноша", "Стария музикант", "Цветарка", "Зимни вечери" • Гео Милев поемата "Септември" • Атанас Далчев поезия: "Прозорец", "Болница", "Стаята", "Къщата", "Повест", "Книгите", "Камък", "Дяволско" • Елисавета Багряна поезия: "Кукувица", "Стихии", "Потомка", "Вечната" • Йордан Йовков разкази: "Песента на колелетата", "Последна радост", "Шибил", "През чумавото", "Индже", "Албена", "Другоселец", "Серафим" • Никола Вапцаров поезия: "Вяра", "Писмо"("Ти помниш ли..."), "Песен за човека", "Сън", "История", "Завод", "Кино", "Прощално", "Борбата е безмилостно жестока..." • Димитър Димов романът "Тютюн" • Димитър Талев романът "Железният светилник". Оказва се че от матурата ще отсъстват западната класическа литература и руската класика :cool: Споделете мнения за предстоящите матура, по какво ще правите доп.матура,каква подготовка правите и изобщо каквото ви дойде на ума свързано с матурите 2010 :)

Нека в тази тема всеки да сподели какви помагала или учебници е ползвал за матурите или смята да ползва.За мен лично по-важно е да разбера какво е положението при помагалата по български език и литература и география и икономика!

Редактирано от Michael_forever (преглед на промените)

Аз искам да даржа матура по история,но значи учихме 9 и 10 клас геосрафия , 9 , 10 и 11 история и тази година ни задалжават да подпишем декларация за ЗИП ГЕОГРАФИЯ ! аз не искам да държа по история,но те така ни принуждават не мога да науча и по география и история и БЕЛ и ще уча правилници за листовките за курмуване и може би и ще имаме 1 ,2 Даржавни испити по специалните предмети .

Аз искам да даржа матура по история,но значи учихме 9 и 10 клас геосрафия , 9 , 10 и 11 история и тази година ни задалжават да подпишем декларация за ЗИП ГЕОГРАФИЯ ! аз не искам да държа по история,но те така ни принуждават не мога да науча и по география и история и БЕЛ и ще уча правилници за листовките за курмуване и може би и ще имаме 1 ,2 Даржавни испити по специалните предмети .

:) при добра организация всичко е постижимо! Аз завърших 2008 година, тоест ние бяхме първите, които държахме матура след толкова време на прекъсване.

Ами ти знаеш ли, че ние до последно не знаехме какви са точно критериите и изискванията?! При вас е малко по-лесно, понеже вече се знае какво-що...

Когато бях 12 клас, готвих се за матури, за кандидатстудентски изпит, за квалификационни изпити, ходих на стаж по специалността едновременно!!! ЕЕЕ, справих се! Трябва просто организация на времето!

Успех!

Да не би да си в ТБГ?

Можете ли да ми кажете дали до 2011 ще направят трета матура по желания. БЕЛ и математика задължителни и трета по желание ? Всмисъл за 1992 набор дали ще има 3 матури ;)

Можете ли да ми кажете дали до 2011 ще направят трета матура по желания. БЕЛ и математика задължителни и трета по желание ? Всмисъл за 1992 набор дали ще има 3 матури :cool:

Твърде възможно е нещата отиват натам но все пак всичко ще се определи от МОН.
  • 5 месеца по-късно...

Матурата става вход за 37 университета

Матурата става вход за различни специалности в 37 български университета. Това сочат данните от обобщената информация, подадена предварително от вузовете към просветното министерство. През миналата година резултатите от зрелостните изпити се признаваха само от 28 университета. Без кандидатстудентски изпит, а само с оценка от матура ще може да се кандидатства за 70 на сто от специалностите в Алма матер, след като ръководството на вуза направи значително по-либерална приемната си сесия. През миналата година с резултат от националния изпит можеше да се влиза само в по-малко желани дисциплини като социална педагогика и логопедия. Сега вече матурите са вход и за атрактивните дисциплини по чуждите езици, обявиха от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Вече без специалния изпит по чужд език на Алма матер ще се влиза в специалности като скандинавистика, японистика и английска филология. Вход за чуждите филологии ще е свободно избираемата матура по английски език. Зрелостниците, избрали да държат изпит по философия, ще могат да си спестят лятната кампания за специалността психология в СУ.

Университетът по национално и световно стопанство (УНСС) вече трета поредна година държи твърдо на собствената си изпитна сесия за икономическите специалности. Само за "Медии и журналистика" вратите на вуза са широко отворени. Мераклиите за тази специалност ще влизат с оценката от задължителния зрелостен изпит по български език и литература.

За 24 инженерни специалности в Техническия университет в София ще се кандидатства само с националния тест по математика след 12-и клас. Същият е броят на дисциплините във вуза, за които ще важи училищният изпит по физика. Общо 5 университета ще признават матурата само частично - оценката ще се вземе под внимание като балообразуваща. Зрелостният изпит по химия и биология ще носи точки на кандидатите в Медицинския университет в София. Тестът по български език ще се счита като допълнение за акушерките и медицинските сестри.

Източник: Монитор

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.