Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Матури - въпроси, мнения, полезна информация

Featured Replies

хахаха ... ми то като няма студентии ... така е ....

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 262
  • Прегледи 55,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Моля ви, спешно ми трябват отговорите на теста "Княжество България 1878-1900 (вариант5) Компонент А и Компонент Б Много, много спешно :whist: :whist: :speak:

Айде хора ... не остана ... Денят на истината идва!Искренно се надявам тази година матурките да малко по-лесни или поне по-малко трудни!И дано бала да падне .. :whist:

Абитуриентите се стягат за матури на 14 и 17 май

Май по традиция е месец на изпитите. Тази учебна година обаче той ще подложи на изпитание доста повече родители и ученици, защото освен матури и външно оценяване в края на месеца ще се проведе и приемът за гимназии. За да не стоите на тръни какво, кога и къде трябва да бъде свършено, в този брой "Стандарт" ви предлага основното за двата

основни вида изпити - матурите и тези след седми клас.

Броени дни ни делят от матурите - изпитите, които просветното министерство наложи доста трудно, но постепенно започнаха да стават неотменна част от края на всяка учебна година. Сега за първи път те са изтеглени преди абитуриентските балове, за да имате възможност първо да се концентрирате върху тестовете, а след това да празнувате на спокойствие. Още повече че голяма част от университетите вече са обявили прием с матури, така че за доста кандидат-студенти оценката от зрелостния изпит вече ще бъде вход за университета.

14 и 17 май са датите на двете основни матури. Първият ден е определен за изпита по български език, а вторият - за предмет по избор. В дните непосредствено след 17-ти ще се проведат зрелостните изпити, на които зрелостниците могат да се явят по желание. В приложената таблица са посочени датите за всеки отделен изпит.

Какво включват матурите?

По всеки отделен предмет изпитът има различен формат. По някои дисциплини е само тест, а по други има и въпроси със свободен отговор.

Матурата по български език и литература например се състои от тест с 40 въпроса. Повечето от тях са с предложени четири варианта на отговор, но има и такива със свободни отговори, които вие трябва да посочите. Общият брой точки, които абитуриентът може да събере на теста, е 65. Втората част е отговор на литературен въпрос, свързан с конкретно произведение от изучаван автор. Той носи максимум 35 точки.

Изпитът по история също има две части. първата се състои от 38 въпроса, които също са групирани в два типа - с четири варианта за отговор и със свободен текст. Верните отговори носят на ученика 65 точки. Втората част на изпита включва създаването на текст по зададен исторически въпрос или по исторически източник (или комбинация от източници) с максимален брой точки 35.

Изпитът по география също съдържа 38 задачи, но две от тях са практически. Свързани са с работа по карта, като едното задание е по география на България, а другото - на света. Останалите 36 въпроса са тестови - с по 4 варианта на отговор или със свободен такъв. Втората част представлява писмена разработка върху учебното съдържание от 9 и 10 клас.

Изпитът по математика е разделен на три части, като общият брой на задачите е 28. Първата съдържа 20 тестови задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Всеки верен отговор на тестова задача се оценява с 2 точки. За правилно посочени отговори на задачите се получават 40 точки. Втората част съдържа 5 тестови задачи със свободен отговор (число или кратък израз). Всеки верен отговор на тестова задача се оценява с 3 точки. За правилно записани отговори на задачите се получават 15 точки.

В третата част има 3 задачи (по една от алгебра, геометрия и комбинаторика), решeнията на които се представят в писмен вид с необходимите обосновки. Всяка пълно решена задача се оценява с 15 точки. За решенията на трите задачи се получават 45 точки и така общият максимален резултат става 100.

Изпитът по философия включва 38 тестови задачи със затворен или свободен отговор, които носят като максимум 65 точки. Втората част изисква написване на есе върху един от зададените три фрагмента - мисли с философска насоченост. Тя носи 35 точки.

Матурата по химия се състои от решаването на 50 тестови задачи, групирани в две части.

Част 1 съдържа 35 задачи с 4 варианта на отговор. Втората част има 15 въпроса със свободен отговор. Решенията в първата част носят по една точка. Тези във втората част се оценяват с различен брой точки в зависимост от степента на трудност.

Изпитът по чужд език има четири компонента: слушане с разбиране, четене с разбиране, езикови задания - граматика и лексика, и създаване на текст. В частта на езиковите задачи има общо 60 въпроса, които абитуриентите трябва да решат. Всеки правилен отговор носи определен брой точки, като максимумът е 70. Останалите 30 точки идват от създаването на текст.

Източник: bgnet.info

Редактирано от mrik (преглед на промените)

Моят син,също е абитуриент тази години,а съответно и му предстоят матури,после изпити.... Да сте живи и здрави и успех на всички !

• Христо Ботев поезия: ”Майце си”, ”Към брата си”, ”Елегия”, „Борба”, ”До моето първо либе”, ”На прощаване”, ”Хаджи Димитър”, ”Моята молитва”, ”Обесването на Васил Левски”; • Иван Вазов поезия: ”Българският език”, ”Отечество любезно”, ”При Рилския манастир”, ”Елате ни вижте”, „Линее нашто поколение”, ”Епопея на забравените” – ”Левски”, ”Паисий”, ”Кочо”, ”Опълченците на Шипка”; разказът ”Дядо Йоцо гледа”; повестта ”Чичовци”; романът ”Под игото”; • Алеко Константинов фейлетонът ”Разни хора, разни идеали”; книгата ”Бай Ганьо”; • Пенчо Славейков поезия: ”Cis moll”, ”Ни лъх не дъхва над полени”, ”Спи езерото; белостволи буки”, ”Самотен гроб в самотен кът”; поемата ”Ралица”; • Пейо Яворов поезия: ”Градушка”, ”Заточеници”, ”Ще бъдеш в бяло”, ”Две хубави очи”, ”Стон”, „Две души”, ”Сенки”, ”Песента на човека”, „Маска”; • Елин Пелин разкази: ”Ветрената мелница”, ”Косачи”, „Задушница”, ”Мечтатели”, ”На оня свят”, „Андрешко”, ”Чорба от греховете на отец Никодим”, ”Занемелите камбани”; повестта ”Гераците”; • Димчо Дебелянов поезия: ”Черна песен”, ”Пловдив”, ”Да се завърнеш...”, ”Помниш ли, помниш ли..”, "Спи градът", „Миг”, „Един убит”, "Сиротна песен", „Тиха победа”; • Христо Смирненски поезия: „Да бъде ден!”, "Ний", „Йохан”, "Юноша", "Стария музикант", "Цветарка", "Зимни вечери"; • Гео Милев поемата "Септември"; • Атанас Далчев поезия: "Прозорец", "Болница", "Стаята", "Къщата", "Повест", "Книгите", „Камък”, „Дяволско”; • Елисавета Багряна поезия: "Кукувица", "Стихии", „Потомка”, „Вечната”; • Йордан Йовков разкази: "Песента на колелетата", "Последна радост", "Шибил", "През чумавото", "Индже", "Албена", "Другоселец", "Серафим"; • Никола Вапцаров поезия: "Вяра", "Писмо"("Ти помниш ли..."), „Песен за човека”, „Сън”, "История", "Завод", "Кино", „Прощално”, „Борбата е безмилостно жестока…”; • Димитър Димов романът "Тютюн"; • Димитър Талев романът "Железният светилник". да не би да има някоя добавка на разказ, че вече параноята ме хвана :)

Не, няма ... поне до колкото аз знам и до колкото даскалката ми твърди. :) Теб те хваща параноята, ам аз кво да кажа, като знам, че няма да мога да си прочета всички задължителни творби за матура? :D

Има ли нещо в нета, което да ми помогне с подготовката за матурана по БЕЛ и да е безплатно. Инетресуваме главно Литературната част. Кои произведения от кого за написани какъв жанр и т.н. Най важното, което трябва да знам.

Редактирано от MadMad (преглед на промените)

Залагам на Гео Милев - "Септември" , а ако не някой от разказите на Елин Пелин или Йордан Йовков :P

А,за Елин Пелин съм съгласен,разтягаш локуми за тежкия живот на селянина,дрън дрън и готово.Йовков пак бива.Ама този комунист Милев се моля да не се падне.Анализирай ми "снаряд...гръм....пушек...трупове.." :(

Има ли нещо в нета, което да ми помогне с подготовката за матурана по БЕЛ и да е безплатно. Инетресуваме главно Литературната част. Кои произведения от кого за написани какъв жанр и т.н. Най важното, което трябва да знам.

http://www.myschoolbel.info/Pomagala/PomagaloDZI/index.html пробвай това

И аз искренно се моля да не е той, но нещо ми подсказва, че ще ни мине.. :(

Пък по география направо се моля да се смилят над нас :P

Дано грешиш.А за географията дано не ни закопаят.Така като гледам статистиката се надявам по-лесна да я направят-хем и випуска е по-малко хора,хем не сме и от най-умните...Пък и доста двойки май имаше миналата година.

Не, няма ... поне до колкото аз знам и до колкото даскалката ми твърди. :(

Теб те хваща параноята, ам аз кво да кажа, като знам, че няма да мога да си прочета всички задължителни творби за матура? :P

Аз не бях прочел и 1/3 от задължителните за матурата, че я взех, при това с по-висока оценка от средната по БЕЛ в диплома.

А,за Елин Пелин съм съгласен,разтягаш локуми за тежкия живот на селянина,дрън дрън и готово.Йовков пак бива.Ама този комунист Милев се моля да не се падне.Анализирай ми "снаряд...гръм....пушек...трупове.." :angry:

Надявам се да се падне А. Константинов, неговите са най-хубавите(творбите му).

П.п. 100% матурата по математика ще е същата както предишните (две?!), всеки добре подготвен ще може да изкара 5.5+ за около 40 минути, след което да се мъчи с останалото, ако има останало(=сложно).

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

http://www.myschoolbel.info/Pomagala/PomagaloDZI/index.html пробвай това

Дано грешиш.А за географията дано не ни закопаят.Така като гледам статистиката се надявам по-лесна да я направят-хем и випуска е по-малко хора,хем не сме и от най-умните...Пък и доста двойки май имаше миналата година.

Ако е трудна и оценките са ниски, то веднагически бала ще падне.Ама файда, като се развали дипломата ти.Тая година по-голямата част от завършващите са избрали 2-ри предмет за матура - География.И не знам какъв ще е резултата от това.Дали няма да стане като миналата година по математика....като бяха решили, че матурата ще е лесна както предходната .. и всички юруш на математика, което изигра лоша шега на повечето.Силно се надявам по география да не е така. :( Да, и сме по-малко ...

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Аз не бях прочел и 1/3 от задължителните за матурата, че я взех, при това с по-висока оценка от средната по БЕЛ в диплома.

П.п. 100% матурата по математика ще е същата както предишните (две?!), всеки добре подготвен ще може да изкара 5.5+ за около 40 минути, след което да се мъчи с останалото, ако има останало(=сложно).

Ако си добре подготвен и 6.00 ще изкараш.Ама като не си сигурен.Как 75 произведения да им уча анализ.Особено комунистите са ми пълна мъгла-смирненски,вапцаров,милев...По география пак 20 теми.Абе правя си сметка ако се запази оценяването към 70 точки ми трябват,дано ми мине номера :help:

Ако си добре подготвен и 6.00 ще изкараш.Ама като не си сигурен.Как 75 произведения да им уча анализ.Особено комунистите са ми пълна мъгла-смирненски,вапцаров,милев...По география пак 20 теми.Абе правя си сметка ако се запази оценяването към 70 точки ми трябват,дано ми мине номера :help:

По география - защо 20 теми????? Моя учебник за матура включва 49 теми - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ .. Да не си се объркал нещо? Или аз не знам, че темите са 20?????????Според мен се бъркаш нещо или в тея 20 теми ти е целият материал по география на България? :help:

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

По география - защо 20 теми????? Моя учебник за матура включва 49 теми - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ .. Да не си се объркал нещо? Или аз не знам, че темите са 20?????????Според мен се бъркаш нещо или в тея 20 теми ти е целият материал по география на България? :help:

Моя грешка- 20-тина бяха само на България,които за университет ми трябват....Ем да,като сложиш света 49 стават.Научи ги... :help: Не че не може,ама и аз искам да си поживея :cool:

Моя грешка- 20-тина бяха само на България,които за университет ми трябват....Ем да,като сложиш света 49 стават.Научи ги... :help: Не че не може,ама и аз искам да си поживея :cool:

49 са ми темите само по География на България.За света тема вече няма, защото нали имаше много ниски резултати на първата матура, която съдържаше такава тема.

Ти от какъв учебник учиш за матурите?Много интересно, аз си скъсвам г*за и почти съм ги научила тея теми :help:

А за ПУ темичките са 22 ... ;):P

п.п - спомена веднъж, че искаш там да кандиставаш... Аз също :P

49 са ми темите само по География на България.За света тема вече няма, защото нали имаше много ниски резултати на първата матура, която съдържаше такава тема.

Ти от какъв учебник учиш за матурите?Много интересно, аз си скъсвам г*за и почти съм ги научила тея теми :help:

А за ПУ темичките са 22 ... :P:cool:

п.п - спомена веднъж, че искаш там да кандиставаш... Аз също :P

Ем аз се преоринтирах повече към Свищов задочно,хем 3 региона по-малко за учене,хем изпита тест,решиш всички тестове от тяхната книжка и си готов :help: .Иначе ползвам 3 помагала-това на Свищов(само за България),

Публикувано изображение + Публикувано изображение

Това последното почти не го ползвам-само като му видя дебелината и ми се доповръща

Лелелеле...."Бай Ганьо" добре, ама недай си боже да се падне "Разни хора, разни идеали" :help: ....въпреки че пак по-добре ор "Септември". Според мен почти всички ще са доволни и съгласни да се падне разказ/повест/роман. Лично на мен ми се виждат доста по-лесни от произведенията на Славейков ( изключая "Ралица" ). :help:

ПП. Не можах да разбера за какво трябваше да променят общия брой точки на теста/ респективно на съчинението. :cool:

Редактирано от mrik (преглед на промените)

Лелелеле...."Бай Ганьо" добре, ама недай си боже да се падне "Разни хора, разни идеали" :) ....въпреки че пак по-добре ор "Септември". Според мен почти всички ще са доволни и съгласни да се падне разказ/повест/роман. Лично на мен ми се виждат доста по-лесни от произведенията на Славейков ( изключая "Ралица" ). :baby4:

ПП. Не можах да разбера за какво трябваше да променят общия брой точки на теста/ респективно на съчинението. :mad:

Е,то романите са "Тютюн" и "Железния светилник".Иначе-променят го,защотото голяма част не пишат нищо на 41 въпрос,а само на тест разчитат.Иначе както каза,и Славейков е гаден без "Ралица",и другите стихотворения.Чесно казано,не виждам смисъл от толкова произведения,просто е излишно тормозене,а все пак тази оценка...каквото и да говорим,в най-добрия случай ти я взимат с коефициент 0,9 за хубав университет.Като двигат нивото,да вдигнат и наградата :cool:

Мен ме дразни факта, че ме карат да уча неща, които повече никога няма да ми потрябват - за чий ми е да знам какво е апосиопеза, анафора или инверсия. А иначе съм напълно съгласен, че трябва да има матура по български език, но по български, т.е. първите 25-26 въпроса. Също така си мисля, че трябва да се въведе задължителна матура по математика, щото не може да завършиш 12 клас и да не знаеш елементарни неща. А и без това после половината хора се "изливат" в УНСС и другите му производни ( в България и по света ), където за икономиката ще се наложи да поназнайват някой неща.

Мен ме дразни факта, че ме карат да уча неща, които повече никога няма да ми потрябват - за чий ми е да знам какво е апосиопеза, анафора или инверсия. А иначе съм напълно съгласен, че трябва да има матура по български език, но по български, т.е. първите 25-26 въпроса. Също така си мисля, че трябва да се въведе задължителна матура по математика, щото не може да завършиш 12 клас и да не знаеш елементарни неща. А и без това после половината хора се "изливат" в УНСС и другите му производни ( в България и по света ), където за икономиката ще се наложи да поназнайват някой неща.

Прав си,но цялата система е сбъркана.Да го направят като в Германия-учиш за еди какво си-учиш това и това,а не като тук-всичко.Даже там не може например да си учил за автомонтьор и да искаш да учиш икономика,може само нещо,свързано с средното ти образование.

Даже там не може например да си учил за автомонтьор и да искаш да учиш икономика,може само нещо,свързано с средното ти образование.

....което от части е добре, а от части не толкова. Не мисля, че всеки 15-16 годишен е добре ориентиран какво иска да учи/работи. :baby4: А системата в България лично според мен не е чааак толкова объркан ( естествено има и доста неща за оправяне ), а проблемът по-скоро идва от манталитета на българина винаги да търси изгода от системата, като търси слабите и места - с две думи да иска оценка / 6-ца / без да учи. :cool:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.