Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Николай Хайтов - "Дервишово семе" - въпроси, есета и анализи

Featured Replies

"Силата на любовта срещу оковите на родовия свят"

Коментар 15 в темата намери. Там виж тема 8 и 9. 9-тото е есе за любовта, така че от него трябва да използваш основните елементи за любовта, но задължително да го подплатиш с примери и да оплетеш увод и заключение в съотвествие с любовта и рода, а не само с рода, както е в тема 8. Успех!

• Отговори 577
  • Прегледи 583,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Трябва ми Съчинение Разсъждение на тема "Любовта и Омразата" в Дервишово семе...за понеделник ми трябва..ако някой ми намери ще съм му много много благодарен :baby::baby::baby::clap::clap::clap:Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

На миналата страница имаше Есе на тази тема но на мен ми трябва разсъждение Публикувано изображение

Трябва ми Съчинение Разсъждение на тема "Любовта и Омразата" в Дервишово семе...за понеделник ми трябва..ако някой ми намери ще съм му много много благодарен :wors:;););):clap::clap:Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

На миналата страница имаше Есе на тази тема но на мен ми трябва разсъждение Публикувано изображение

По-долу давам това, което трябва да използваш като опорни точки. Изполвай и всички цитати и разсъждения от есето и потърси в теми 4 и 6 от дадените на предната страница - има предостатъчно изписано за любовта и омразата.

Любовта и омразата - неразплетимият възел на две човешки съдби.

1. УВОД:

Темата за любовта и омразата е засегната както в българската, така и в чуждата литература. Тези две основни човешки чувства често се преплитат и образуват сложни взаимоотношения между героите, заплита се сложен и неразплетим възел от чувства и човешки съдби. Типичен пример за такива сложни взаимоотношения са тези между Рамадан и Силвина в разказа “Дервишово семе” от Николай Хайтов.

І.Увод. (2)

Разказът “Дервишово семе” на Николай Хайтов повествува за любовта и омразата – две важни човешки чувства.При Рамадан те са ясно разграничени – той обича Силвина,тя е любовта на неговия живот, и мрази Руфат, този, който му отнема щастието.Любовта и омразата се превръщат в неразплетим възел.Две човешки съдби зависят от разплитането му.

2. ТЕЗА:

МИКРОТЕЗА 1: Любовта между Рамаданчо и Силвина е една наложена от родовите традиции и внезапна любов, но и една от универсалните човешки ценности, която ще запази завинаги връзката между тях.

МИКРОТЕЗА 2: Омразата (другата човешка страст, напълно противоположна на любовта) се поражда у Рамадан към Руфат, Силвинините братя и родовите традиции, но въпреки силната ненавист, която той изпитва към Руфат, не го изоставя когато е болен и дори му слугува, което подсказва, че той е съхранил любовта в себе си и е тръгнал по пътя на нравственото си извисяване.

МИКРОТЕЗА 3: “Възел” е най-точната дума, която описва преплитането на човешките съдби и противоречията между героите, тя е като рамка на сложните взаимоотношения между героите в разказа.

МИКРОТЕЗА 4: Съдбите на Рамадан и Силвина са трудни, изправят ги пред много препятствия и поставят пред тях множество неразрешими въпроси, въпреки всичко те се борят с трудностите и ги преодоляват.

3. ДОКАЗАТЕЛСТВЕНА ЧАСТ:

МИКРОТЕЗА 1: Любовта между Рамаданчо и Силвина е една наложена от родовите традиции и внезапна любов, която същевременно е и една от унивесалните човешки ценности, която ще запази завинаги връзката между тях.

Разсъждения : Доказателства:

1. Решението за сватбата, сватбата и първата брачна нощ. “За такива работи не питаха, дето се жениха, ами старите си го правеха сами”, ”Вапцани ли искаш или сури”, Искаш ли играем на пумпал”.

2. Животът на съпрузите Силвина и Рамадан “Имаше едни коси...”, “Имах си една закачка...”.

3. Животът на Рамадан и Силвина след отвличането на Силвина. “Тука в сърцето, сто пиявици като че се бяха впили, та го усещах отмаляло”, “Първата губерка ми забиха...”, “качвах се на покрива на нашата къща и като се пулех зад комина, гледах в пенджерето на Руфатови”, “Дупка си пробих в плевнятаи започнах да я гледам”.

ИЗВОД 1: Любовта между Рамадан и Силвина е същевременно една продиктувана от рода любов и една неизживяна докрай любов.

ПРЕХОДНО ИЗРЕЧЕНИЕ 1: Омразата е друга човешка страст, напълно противоположна на любовта.

МИКРОТЕЗА 2: Тя се поражда у Рамадан към Руфат, Силвинините братя и към родовите традиции.

здравейте на всички!днес се регистрирах и ми е още малко трудно да се оправя във форума,но ми трябва една тема "Силата на любовта срещу оковите на родовия свят"!аз видях,че и друг е питал за нея,но на мен ми е трудно да напиша увода и ще съм ви много благодарна ако някой ми напише един!мерси предварително :) трябва ми спешно за вторник моля ви помогнетеееееееее ;( трябва ми и още нещо - сбит преразказ на някои от разказите от книгата "Диви разкази" пак за вторник хорааааааа моля ви помогнете миииииииииии Публикувано изображение

Редактирано от arti (преглед на промените)

Значи искам да ви попитам да ли можете да ми дадете за разказа ''Дервишово семе'' тема за ''Защо всички герой в разказа ''Дервишово семе'' са жертви'' моля ви даите много ми трябва 10х предварително :clap:

Здрасти! Страшно много ми трябва есе на тема "Има ли решение получения конфликт?Как бихте развързали възела?". Много ви моля много е спешно!!

здравейте на всички!днес се регистрирах и ми е още малко трудно да се оправя във форума,но ми трябва една тема "Силата на любовта срещу оковите на родовия свят"!аз видях,че и друг е питал за нея,но на мен ми е трудно да напиша увода и ще съм ви много благодарна ако някой ми напише един!мерси предварително :friends1: трябва ми спешно за вторник моля ви помогнетеееееееее ;( трябва ми и още нещо - сбит преразказ на някои от разказите от книгата "Диви разкази" пак за вторник хорааааааа моля ви помогнете миииииииииии Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Дала съм начин как да се направи цялата тема и е останало само към увода да се напишат или да се вземат от друга тема няколко думи за любовта в разказа?! Ами щом не можеш, тогава го остави така и ще имаш 3-ка или 4-ка. Ако не те устройва - седни и помисли. ;)

Преразказ на "Дервишово семе" има в темата. "Калинкините чанове" е разказ, който го има тук и можеш да му направиш сбит преразказ.

Ето много кратък преразказ на "Римска делва":

Има един разказ "Римска делва", в който Николай Хайтов е и необичайно еднозначен, и сякаш сам озадачен от станалото в него.

Разказът тече съвсем обикновено, делнично - Ваньо и Гочето опитват да извадят от нивата делва от римско време, за да я продадат на замогнал се архитект, по едно време идва някакво момче от Врачанско, главено да пасе селските кози, след това около делвата се събират още двама - младеж в инвалидна количка от близкия приют и някакъв странен продавач на бръмбари. Работата си върви, моабетът тече, козите са нахълтали в лозето и някой вика от баира на пасача им да ги прогони от там, но кой да го слуша... Нали според врачанлийчето "козарин всеки не става", какво има да се притеснява?!

Междувременно по делвата откриват рисунка - Ваньо и Гочето я излъскват: жена пристъпваща на пръсти към увенчан с лаври мъж. Образите "заблестяват керемиденочервени, златисти, като че сега рисувани". Ваньо не може да скрие възхищението си, решава, че делвата е само за музей, да я гледат всички, да й се радват, а архитектът ще мине и без нея. Парите са си пари - красотата е над всичко. И точно тук става невероятното, страшното: козарчето издебва сгоден момент и строшава със сопата си делвата. Развеселено, със злорад кикот побягва към баира.

Здрасти! Страшно много ми трябва есе на тема "Има ли решение получения конфликт?Как бихте развързали възела?". Много ви моля много е спешно!!

Това е много лично и творческо есе и няма да се намери в нет-а.

Моля ви...трябва ми интерпретативно съчинение на "Рамадан между любовта и омразата"от разказа"Дервишово семе" Много ви моля някой да ми даде :P

Моля ви...трябва ми интерпретативно съчинение на "Рамадан между любовта и омразата" от разказа"Дервишово семе"

Много ви моля някой да ми даде :P

Ей, хора, прочетете внимателно темата, пък тогава си задавайте въпросите, не е достатъчно само да минете през заглавията и А! Няма такова точно заглавие дай да питам.

Коментар 5, Любовта и омразата в разказа "Дервишово семе" на Хайтов - есе, ако го беше прочела, като виждаш, че е близко до твоята тема, щеше да разбереш, че там е писано основно за Рамадан, т.е. напълно отговаря на твоя въпрос.

трябва ми много спешно отговор на литературен въпрос на тема: "Наказание или спрaведлив край е болестта на Руфат"

Здравейте!Моля ви за малко помощ за един отговор на литературен вапрос:"Дали персонажите са изградени съобразно моралните правила оставени от традицията в разказа "Дервишово семе"(това, което повелява рода).Моля ви да ми помогнете, заштото този разказ ми е много труден.Не искам готова тема, а само малко помощ, за това какво да напиша и как да почна, защото се затруднявам! Публикувано изображение

Много ще съм ви благодарна,ако намерите нещо свързано с темата върху,която трябва да напиша няколко реда:размисли върху:какво би станало ако Рамадан беше убил Руфат? и ако някой знае да пише какво означава дервиш?

Здравейте!Моля ви за малко помощ за един отговор на литературен вапрос:"Дали персонажите са изградени съобразно моралните правила оставени от традицията в разказа "Дервишово семе"(това, което повелява рода).Моля ви да ми помогнете, заштото този разказ ми е много труден.Не искам готова тема, а само малко помощ, за това какво да напиша и как да почна, защото се затруднявам! Публикувано изображение

"Дали персонажите са изградени съобразно моралните правила оставени от традицията в разказа "Дервишово семе"(това, което повелява рода)

Коментар 15, тема 8, прочети я и ще разбереш, какво се има предвид със заглавието на твоята тема, а именно, че – да -героите са изградени съобразно моралните повели на рода и точно това прави съдбата им толкова драматична. Включих няколко думи в извода на тема 8, добави и твои разсъждения, за да обогатиш и направиш по-конкретна за заглавието си цялата тема.

Ето ти един леко допълнен извод:

„В разказа „Дервишово семе”, както и в целия цикъл „Диви разкази”, Николай Хайтов поставя непреходните теми за драма­тичното търсене на правилния път в живота, за обвързаността между лична съдба и родова традиция, за силата на любовта и съхраняване на духовните ценности. В све­та на патриархалната нравственост е нео­съществимо индивидуалното щастие, но в съзнанието на читателя остава завинаги кар­тината на един далечен свят на силни лич­ности, в който съществуват в едно нравст­вена чистота, романтика, духовна сила и извисеност, чувство за дълг, любов и омра­за. В съзнанието ни оставят едни герои, изградени съобразно моралните повели на рода и точно това прави съдбата им толкова драматична, те докрай остават верни на повика на родовите ценности, макар и разкъсвани от любовта.

Много ще съм ви благодарна,ако намерите нещо свързано с темата върху,която трябва да напиша няколко реда:размисли върху:какво би станало ако Рамадан беше убил Руфат?

и ако някой знае да пише какво означава дервиш?

АКО НЯКОЙ ЗНАЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ДЕРВИШ,ДА ПИШЕ....please!

Какво би станало ако Рамадан беше убил Руфат?

Няма да намериш нещо - просто трябва да тръгнеш от този цитат от Силвина: “Стига ни, вика, че сме тука. Ако той беше звяр, не ставай и ти!" Силвина изрича това, когато Рамадан се опитва да я прегърне пред очите на немощния й мъж Руфат. Точно това различава Рамадан от Руфат, това че не пада на неговото ниво, това го кара да израстне като човек в разказа, а Руфат си остава на най-ниското ниво. Така че ако Рамадан беше изпълнил мечтите си, нямаше да имаме тази духовна извисеност на героя, нямаше да имаме един толкова хубав разказ.

Това е идеята, само трябва да я развиеш с още разсъждения в тази посока. :wors:

дервиш - мохамедански монах / дървен сарашки инструмент

Загатва се за съдбата на Рамадан, съдба на монах, отдаден на една невъзможна любов.

Благодаря много,много добри мисли!Ще се опитам да измисля и някой друг свързан ред.Все пак ако някой има и дргуги идеи да не ги щади!

ЗДР!Трябва ми темата "Изповедта,като причина за написване на разказ" по разказа "Дервишово семе" (ако може линк за да я препиша де Публикувано изображение

ЗДР!Трябва ми темата "Изповедта,като причина за написване на разказ" по разказа "Дервишово семе" (ако може линк за да я препиша де Публикувано изображение

Просто отиди на първата страница от тази тема, пусни търсене за "изповед" и започни да четеш внимателно. Обърни внимание най-вече на това ЛИС: "Драмата на Рамадан и Силвина-изпитание на родовия морал и морала на личността", там има доста за това защо точно изповед, но по-надолу също има ценни разсъждения. В нет-а засега няма такава точно тема, която наготово да препишеш.

Пък и шансът да имате същата тема като на някой ваш съученик става все по-голяма, колкото повече се преписват без никаква мисъл готови теми.

трябва ми много спешно отговор на литературен въпрос на тема: "Наказание или спрaведлив край е болестта на Руфат"

Няма такава тема в нета.

Същият съвет, отиваш на първа страница и започваш да търсиш Руфат, четеш и си вадиш отделни абзаци, които ти се сторят по темата, обединяваш ги в една тема, и си намираш и подходящ извод. Уводът може да е по-общ, който си харесаш - общи приказки за Диви разкази и Дервишово семе.

Общо взето завърти нещата относно това, че Рамадан не наказва Руфат, очаквайки естествена справедливост и я получава, за Руфат е наказание, за Рамадан и Силвина е справедлив край.

Ето един пример - щото на мен лично формулировката на темата нещо ми куца, не знам какво се цели - все едно някой престъпник накрая да влезе в затвора и ние да се запитаме - това наказание или справедлив край е Публикувано изображение наказание за него и справедлив край за жертвата на неговото престъпление.

Просто отиди на първата страница от тази тема, пусни търсене за "изповед" и започни да четеш внимателно. Обърни внимание най-вече на това ЛИС: "Драмата на Рамадан и Силвина-изпитание на родовия морал и морала на личността", там има доста за това защо точно изповед, но по-надолу също има ценни разсъждения. В нет-а засега няма такава точно тема, която наготово да препишеш.

Пък и шансът да имате същата тема като на някой ваш съученик става все по-голяма, колкото повече се преписват без никаква мисъл готови теми.

ТНХ :lol6:

Здравейте,спешно ми трябва съчинение по темата "Любов и Раздяла" Публикувано изображение

Смесих няколко теми и се получи това:

"Любов и Раздяла"

Със сборника си "Диви Разкази", заел трайно място в българската класическа литература, Николай Хайтов се откроява в литературата ни като оригинален писател, заселил с безсмъртни художествени образи, интересния географски район- Родопи. В своя среда и извън нея, героите му пазят родопската си автентичност, но изграждайки ги, авторът ги приобщава като мислене, нравственост и душевност и към националното, и към човешкото.

В разказа си "Дервишово семе" Хайтов разгръща най-често обсъжданата тема-темата на любовта. Но тук, той я поставя в контекста на родовите традиции и родовия морал, тук той поставя на изпитание и нейните и родовите ценности чрез грубата раздяла. Една от причините за уникалността на разказа е неповторимия герой - Рамадан и неразплетения житейски възел в душата му. Главният герой(който всъщност е разказвач)се саморазкрива чрез интимна изповед без назован събеседник. Това прави Хайтовия разказ заангажиращ за всеки читател. Погледът на главния герой е насочен предимно към душата му и към действията в нея (зараждането на любовта, раздялата с любимата и омразата породена от това, конфликтът между любовта и омразата…).

Липсващите звена на Дервишовите поражда един от първия проблем в Хайтовия разказ-ранната сватба. Традициите повеляват, децата да се превърнат във възрастни още през първата брачна нощ, но как едно дете може да се справи със задълженията на един мъж?! Макар все още да не осъзнават това, Рамадан и Силвина се възпротивяват на строгите съпружески задължения. Но все пак, още тогава, между тях се заражда любов, въпреки че тя е по-скоро подобна на любов между братче и сестриче. Любовта може да окрили човека, както се случва и със самия Рамадан, едно обикновено селско момче, за което гръмките фрази и думи не съществуват, а се заключават в усещанията за любов. Докоснал се до щастието, той започва да възприема света по нов начин и да вижда красота навсякъде около себе си: ,, старата ни къща бе огряла като слънце, засмели се бяха и гредите й - накичени от Силвина с разни цветове и билки......Имаше едни коси, ей оттук ако ги видиш - руси! Ако се поместиш малко - видят ти се червеникави, като че греят. Още като се поместиш - жълто злато като живо заиграваше по тях!"

Колкото и неочаквана да е пристигнала за него, толкова силна става тя и не спира да идва, през целия му живот. И всичко вече е друго, по - живо, по - красиво, по - търпимо. Любовта му расте с такава сила, че прераства в омраза дори и към слънцето, без което не би бил възможен животът: " Спряло се онова лятно слънце мързеливо.......идва ми да подскоча и да го брулна с кривака. И да го заровя в земята повече да не излиза". Рамадан е ненаситен за ласките и близостта, които до този момент са били само една свенлива мечта за него, един невъзможен свят. Това е истинската любов, чиста като сълза.

Но както често се случва в живота щастието винаги е последвано от нещастие, което те удря с нечувана сила и те оставя като вкаменен и ти вече не се усещаш и не мислиш, защото си празен и тъжен, отчаян. Налага се да се раздели с най - любимото, най - скъпото нещо в живота, отнемат му Силвина и то заради "два пърча с големи чанове". Цена твърде низка и недостойна за един човек.

Изведнъж сърцата са разделени и остава зейнала рана. След отвличането на Силвина, момчето усеща непоносима празнота в душата си: "като се върнахме вечерта вкъщи, заварихме празна, тъмна къща, без невеста". След този момент, Рамадановия живот се дели на две: на щастлив - краткият, но прекрасен живот със Силвина и на нещастен - обхващащ повече от четиридесет години, през който тя е женена за Руфат, но и в единия и в другия случай, спътник остава любовта. След раздялата му с любимата жена, детето у него си отива и идва големият мъж, който е готов да отмъсти за любимата, да я спаси и върне при себе си. У него се поражда мъст, озлобление към този, който се е осмелил да стъпче любовта му, което нараства за да се прероди в дива ярост........, но и в една обуздана, все пак, злоба. Възпира го желанието на дядото - продължение на рода. Да не се загуби семето.

Болезнената, като болест, обич го принуждава да наблюдава сцени от семейния живот на любимата си и на най-големия си враг. Но това го подхранва, защото това му дава възможност да вижда Силвина, колкото и далеч да е тя. Единственото му удоволствие, от парещата го любовна мъка, е мъките на любимата му, повяхналото й щастие, което говори, че любовта й към главния горой продължава да гори. Въпреки това, минутите прекарани зад комина, вперил поглед в прозорчето на Руфатови, са изтощителни и мъчителни, поради безсилието му да си я върне Героят на Николай Хайтов е намерил за себе си и друга форма за поддържане на вътрешно равновесие- желанието му за мъст към виновника за неговото нещастие Руфат ("триста пъти съм го трепал и съживявал"). Първата причина за отлагането на изпълнението на присъдата, която сам Рамадан е произнесъл над съседа си, е чувството за бащина отговорност. Друга причина е затворът. Той не се страхува толкова от от това място, колкото го притеснява това, че "в затворя няма дупчица да има към Силвина", а това той не би понесъл. Животът му се променя коренно, когато Руфат се разболява и остава напълно безпомощен в ръцете на жена си. Тогава Рамадан вместо да си отмъсти, той започва да се грижи за най-големия си враг като за свое дете, а това се дължи само и единствено на голямата му любов към Силвина.

Авторът оставя "възела" неразплетен, защото тук не е най-важно дали двамата главни герои след раздялата ще заживеят щастливо като мъж и жена. Важно е, че и двамата намират морални сили да опазят неопетнено своето щастие, каквото е било някога, когато се е "навивала" нежната им чиста и красива любов. Това е осъществена развръзка на душевно равнище в сферата на хуманизма.

трябва ми съчинение разсъждение спешно на тема "животът на Рамадан - мъчително пътуване по пътищата на любовта" или нещо подобно. Помогнете ми worshippy.gif

Редактирано от backata (преглед на промените)

УААААААААААААААААААААУ!!!!!!!!!!! :eek: Страшна си!!!! :) Мноооооооооого ти благодаря че успя да ми помогнеш :):clap:

трябва ми съчинение разсъждение спешно на тема "животът на Рамадан - мъчително пътуване по пътищата на любовта" или нещо подобно. Помогнете ми worshippy.gif

Виж следните теми на първа страница:

Драмата на Рамадан и Силвина-изпитание на родовия морал и морала на личността

4. Любовта и изпитанията на сърцето в разказа "Дервишово семе"- път към раждането на личността (ЛИС) - изтегли

И двете могат чудесно да паснат на така формулираната тема.

Мноооооооооого ти благодаря че успя да ми помогнеш :):eek:

Моля, моля :ass:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.