Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Николай Хайтов - "Дервишово семе" - въпроси, есета и анализи

Featured Replies

благодаря много много на момичето дето ми помогна браво евала на такива като теб :help wanted3: и сори {}

Редактирано от Нуждаещ (преглед на промените)

• Отговори 577
  • Прегледи 584,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте приятели и приятелки :help wanted3: .

Имам гоялм проблем.Трябват ми две теми по литература и към тях тезисни планове(но те не са толкова задължителни).

Значи темите ми са 2:

1.Изповедта в разказа"Дервишово семе"

2.Любовта и дългът към рода и семейството.

Ще помоля някой ако може да ми помогне да ми направи тази услуга,понеже по литература не съм много добър.Нямам време и затова не съм прегледал темата.Моля Ви една от темите ми трябва за сряда.Помогнете ми моля Ви!

Алекс :shake_puter:

Ето ти и план за втората тема - Любовта и дългът към рода и семейството - тезисен план

I. Увод:

„Дервишово семе” е разказ за конфликта между любовното чувство и родовите повели. Изповядана е драмата на две влюбени души, които са принудени да съобразяват житейския си избор с дълга към рода. Разказът поражда у читателя размисъл за непреходните ценности в краткия човешки живот.

II. Теза:

Микротеза 1: Родовите традиции са поставени в основата на

битието на човека и човешките взаимоотношения.

Микротеза 2: Обичта на двамата герои не се приема като

необходимо условие за продължение на рода.

Микротеза 3: Родовите повели влизат в спор със закона на

сърцето. Те сплитат троен възел в душата на

главния герой – любов, отмъщение и отговорност

към семейството.

III. Доказателствена част:

Микротеза 1: Родовите традиции са поставени в основата на

битието на човека и човешките взаимоотношения.

РАЗСЪЖДЕНИЯ ДОКАЗАТЕЛСТВА

1. Родовите традиции – основата на битието 1. „За такива работи тогава не питаха дето се женеха, ами старите сами си го правеха”

2. Незаинтересованост към чувствата на другия 2. „Годиха ме, жинаха ме – това беше всичкото питане. Вапцани ли потури искам, или сури?”

Извод: Дядото не се интересува от душевното състояние на своя внук, а се страхува от възможно прекъсване на родовата биологическа верига.

Преходно изр.: Между Рамадан и Силвина се ражда любов.

Микротеза 2: Обичта на двамата герои не се приема като

необходимо условие за продължение на рода.

1. Обичта – смисъл за живот 1. „Спряло се онова лятно слънце….” „Пет пари не дава, че невяста имам аз в село.”

2. Единствената цел на женитбата – продължението на рода 2. „Ще правиш, ще струваш, кръв да има утре сабахлем!”

Извод: Според дядото бракът трябва да бъде консумиран и документиран на сутринта с кръв по чаршафите, защото основната цел на брачното обвързване е продължението на рода.

Преходно изр.: Законът на сърцето повелява любовта да счупи оковите на консервативната представа за човешки ценности, защото тя ограничава личното щастие на младите.

Микротеза 3: Родовите повели влизат в спор със закона на

сърцето. Те сплитат троен възел в душата на

главния герой – любов, отмъщение и отговорност

към семейството.

1. Любовта между Силвина и Рамадан открива красота за неговата душа. 1. „Засмели се бяха гредите и накичени от Силвина…”

2. Душата на Рамадан копнее за отмъщение. 2. „Какво ми стана, не мога да ти кажа, ала дядо, като ме видя, че вадя ножа, хвана ме и вика на баба…”

3. Рамадан не предприема никакви действия, заради отговорността си към семейството. 3. „Отначало си виках да порасне детето, да го отбие майка му, че тогава да разрежа корема на Руфатя.”

Извод: Отговорността към семейството не позволява на Рамадан да извърши зло на Руфат, с което да защити любовта си.

IV. Залючение:

В мярката на времето човекът е подвластен на родовите традиции. Законът на рода и закона на сърцето не се спазват едновременно, а взаимно се противопоставят. Рамадан не може да спази суровите повели на родовия свят, защото е длъжен да защити любовта си. Така той остава завързан във възел от несъвместими чувства, без да може да го развърже.

Написано от Станислав от 8”б” клас източник http://www.belschool.net/domashniraboti.php

На Арти и на Станислав им благодаря от все сърце!Вие сте ми спасението :wors: Алекс.

Погледнах всички страници,но не видях ЛИС(Литературно-Интерпретативно Сачинение) Публикувано изображение

Някои може ли да ми намери на тема "Основният конфликт в разказа Дервишово семе"

Видях че ина такава тема ,но есе трябва ми ЛИС ...

Побързаите за утре е :hush:

Погледнах всички страници,но не видях ЛИС(Литературно-Интерпретативно Сачинение) Публикувано изображение

Някои може ли да ми намери на тема "Основният конфликт в разказа Дервишово семе"

Видях че ина такава тема ,но есе трябва ми ЛИС ...

Побързаите за утре е :)

и на мен ми трябва същото моля да ми го дадете

П.П. Абе хора, вие български разбирате ли, сто пъти написах как се търси в темата, какво есе е Основният конфликт на първа страница, ЛИС си е и също така има и тезисен план в коментар 58 на същата тема. Възмутително!

http://www.myschoolbel.hit.bg/Temi%20po%20...%208%20klas.htm

1. Активизиране на диалогичната позиция при четене на разказа "Дервишово семе" от Николай Хайтов (Румяна Симеонова) - виж

2. "Диви разкази" в българската литературна критика (Владимир Янев) - виж

3. "Дервишово семе" - за ритуалните смисли на човешкото битие (Антония Велкова - Гайдарчева) - виж

4. Любовта и изпитанията на сърцето в разказа "Дервишово семе"- път към раждането на личността (ЛИС) - изтегли

5. Човекът и родът в разказа "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

6. Неразплетимият възел на две човешки съдби в разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов (ЛИС) - изтегли

7. Първата любов - кръстопътно начало на човешкия живот (ЛИС) - изтегли

8. Традициите на рода и цената на тяхното съхраняване в разказа на Хайтов "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

9.Любовта - изпитание за индивида в родовия свят (ЕСЕ) - олимпиада по български език и литература - училищен кръг - изтегли

Тоба са темите по "Дервишово семе" според мен най-близко до вашата тема е Човекът и родът в разказа "Дервишово семе" Надявам се да съм ви помогнала :speak:;)

Може ли някой да ми каже на прост БЕ какво е пародия?

Ред. от арти: Защо този гняв?

Може ли някой да ми каже на прост БЕ какво е пародия?

Ред. от арти: Защо този гняв?

Пародия = комична имитация, подигравка, сатирично изопачаване

Здравейте! Бихте ли ми дали част от ЛИС , а може и цяло на тема "на това кръстопътче тъпча и не виждам накъде да хвана." Ако го има някаде ме насочете,защото преглеждах темата и не съм открил точно тази тема , а и си падам малко индианец от към тема компютри ! Мерси предварително !

П.П. Абе хора, вие български разбирате ли, сто пъти написах как се търси в темата, какво есе е Основният конфликт на първа страница, ЛИС си е и също така има и тезисен план в коментар 58 на същата тема. Възмутително!

Погледнете още първите коментари Публикувано изображение ,даже още вторият мисля че беше.Там има линк към това което търсите :P

Едит: В отговор на bastar4e.Погледни Коментар: #87 там има това което търсиш.Използвайте бутона ТЪРСЕНЕ доло в ляво на вашите екрани.Не чакаите само наготово.

Редактирано от Blader (преглед на промените)

Ей хора трябва ми спешно ЛИС върху Дервишово семе темата е "Невзможната любов между Рамадан и Силвина".Моля Ви помогнете ми, защото нищо не мога да измисля а темата ми трябва за утре. Публикувано изображение Благодаря предаварително. :clap:

Ей хора трябва ми спешно ЛИС върху Дервишово семе темата е "Невзможната любов между Рамадан и Силвина".Моля Ви помогнете ми, защото нищо не мога да измисля а темата ми трябва за утре. Публикувано изображение Благодаря предаварително. ;)

Коментар 78 и 48, който си харесаш, можеш и да обединиш и дообработиш, заглавията да не те плашат, темите чудесно ще паснат на твоето задание.

Много моля някой да ми помогне.Трябва ми съчинение на тема "Любовта и преодоляването на "дивото" мислене в разказа "Дервишово семе".моля ви!трябва ми за утре! Благодаря предварително! :wors:

Много моля някой да ми помогне.Трябва ми съчинение на тема "Любовта и преодоляването на "дивото" мислене в разказа "Дервишово семе".моля ви!трябва ми за утре!

Благодаря предварително! ;)

В коментар 98 има една тема "Надмогване на "дивото" и раждане на личността според разказа "Дервишово семе"" според мен чудесно ще пасне и на твоето заглавие, защото за любовта се говори достатъчно. :P

хора моля ви трябва ми до довечера ЛИС на тема: "Любовта на Рамадан и Силвина-пречистваща и саможертвена" айде моля ви!

HI!

хора прегледах страниците на тази тема ама не ми отговарят на моят въпрос.

Много ми трябва Интерпретативно Съчинение на разказа Дервишово Семе(забравих истинският въпрос,но не ми пречи и някои друг) ако може някои трябва ми - Конфликта в разказа Дервишово Семе; Любовта или Омразата;Кръстопъта на раздвоението на Рамадан :wors:

Мерси предварително Публикувано изображение

Трябва ми ЛИС за разказа Дервишево семе-спешно за утре(понеделник-13.11.06г.)ако може да намерите до днес нещо.темата е "Любовта и омразата - неразплетимият възел на две човешки съдби" видях,че има едно такова написано,но ако може малко по различно,ще съм ви много благодарен,много е спешно. :wors:

Хора трябвами ЛИС на тема Основният конфликт в разказа Дервишово семе" Много ви моля!!!!!!!!!!!!!!! Благодаря предваритвлно

Конфликтът между дълга към рода и дълга към сърцето в разказа “Дервишово семе” тва е основния конфликт Творбата на Николай Хайтов “Дервишово семе” е една въвеждаща творба в българската литература,в която се сблъскват законите на рода и тези на любовта. Основният конфликт в разказа “Дервишово семе” е сблъсъкът между законите на рода и тези на любовта,защото любовта няма отношение към устоите на рода. В началото на творбата основният въпрос е този за запазване и продължаване на рода.Рамадан е длъжен да “посее дервишово семе” въпреки,че още не е готов за тази важна стъпка.Водено от чувството за дълг,момчето спазва съветите на рода си, “Друго питане не ме попита.Годиха ме,жениха ме-това беше всичкото питане”.От този факт,че Рамадан все още не е готов да продалжи рода си,се поражда конфликтът.Той се оженва без дори да познава жена си,но такъв е законът на рода и неговото спазване е много важно.Конфликтът в творбата нараства,когато Силвина и Рамадан се опознават и обикват.Между тях се пораждат отношения,различни от тези,които изисква закона за рода.В разказа любовта няма никакво значение,важно е единствено продължението на рода.Нарушаването на родовия закон дава пълното право на братята на Силвина да я продадат на Руфат.Това действие не противоречи на закона за рода.В този случай чувствата на момичето нямат никакво значение.Дядото е в своето право,той оженва внука си повторно,защото въпреки обстоятелствата родът трябва да бъде продължен.Рамадан се жени и създава деца,но любовта му към Силвина не угасва.Той всяка вечер я гледа и се наслаждава на красотата й,като в същото време омразата му към Руфат нараства.Въпреки трите причини за отмъшение:нарушаването на брачната връзка,нарушаването на любовта и застрашаването живота на рода,Рамадан е спрян от чувството си за отговорност към семейството.Фактът,че внукът години наред отлага отмъщението,не означава че той е престанал да мрази Руфат. В разказа се разкрива голямата любов на Рамадан към Силвина.Въпреки,че той мрази Руфат,помага на своята любима да носи дърва.Тези негови действия са признак за една искрена любов.Той върши всичко това не за да спаси цивота на Руфат,а за да помогне на Силвина,защото всичката тежест пада върху нейните рамене.”Мисля си понякога:мъчи се той,мъчим се и ние,защо не му отворя адовата порта,на която втора година вече хлопа?” , “...,но опре ли да я свърша,видя ли очите на Силвина,вперени в мене-отпущам му края и хващам пътя за гората сухи дърва за Руфатя да бера ... “. Конфликтът в разказа не се разплита,защото любовта на Рамадан е по-силна от омразата му към Руфат.А героят разбира,чe неможе да гради щастието си върху нещастието на другите и воден от тези мисли,любовта към Силвина остава неосъществена в реалността.

Благодаря много и на двама ви :);)

Ред. от арти: Още на първа страница имаше темата, която jesmin ти даде!!! Не си търсил в темата преди да пуснеш въпроса си!

HI!

хора прегледах страниците на тази тема ама не ми отговарят на моят въпрос.

Много ми трябва Интерпретативно Съчинение на разказа Дервишово Семе(забравих истинският въпрос,но не ми пречи и някои друг) ако може някои трябва ми - Конфликта в разказа Дервишово Семе; Любовта или Омразата;Кръстопъта на раздвоението на Рамадан :)

Мерси предварително Публикувано изображение

Кое точно не ти отговаря на въпроса бе човек, ти знаеш ли съкращението ЛИС откъде идва??!! Литературно-интерпретативно съчинение - в темата има ЛИС и за трите теми, които си изброил! Публикувано изображение

хора моля ви трябва ми до довечера ЛИС на тема: "Любовта на Рамадан и Силвина-пречистваща и саможертвена" айде моля ви!

“Дервишово семе” е разказ за конфликта между любовното чувство и родовите повели. Основната идея на разказа – да бъдат проблематизирани семейните традиции, е реализирана най-вече чрез образа на главни герой – Рамадан. Единственият наследник на Дервишовия род е съдбовен носител на проблема за примирението с вечните родови ценности, довело до сблъсък на човека със собствената му съдба.

Появата на Рамадан е още в първото изречение на разказа. Героят сам разказва историята си от погледа на един вече възрастен мъж. Той споделя с читателя своите житейски принципи. Николай Хайтов му прави кратка биографична характеристика: “Бях тогава на четиринайсет ненавършени години...”. Рамаданчо, сирак по неволя, е израснал със своите баба и дядо. Старият Асан е верен на семейните ценности и обичаи. Решавайки да ожени внука си без неговото съгласие, той доказва своята вярност на традицията ,в която има своенравност и егоизъм. В името на продължението на рода той е готов да пренебрегне чувствата на другите. Рамадан е принуден да се ожени за нелюбим човек, когото дори не е срещал. Детското в него все още живее. Той не е подготвен за семейния живот и задълженията на съпруг.

Преди съдбовната среща на младоженците дядото заповядва на Рамадан: “Ще правиш, ще струваш, кръв да има утре на сабахлем!” Оставайки насаме, децата търсят път един към друг. В речта на Асановия внук откриваме неговата срамежливост и детска невинност: ”Срам ме е!” Пряката реч на героя в разказа е умерена, но чрез нея откриваме основни черти от характера му – той е тих, примиряващ се с положението си и приемащ действителността такава, каквато е. Словото му изгражда цялото произведение, разказвайки за тежката му съдба.

С течение на времето се поражда любов между Рамадан и Силвина. Доказателство за това са речевата и социалната характеристика, които Николай Хайтов прави на героя си. Той не говори за нищо друго ,освен за любимата си, тъй като нищо друго не го интересува. В смисъл на живота си той превръща именно тази невъзможна любов. Търсейки начин да върне любимото си същество, той загърбва настоящия си живот и семейството си, като избира отмъщението за своя цел.

Героят споделя чувствата си с читателя като със свой приятел. Той искрено разкрива болката от изгубената любов и дори на края на разказа иска съвет: “Ако ти можеш да ми кажеш – кажи, ако ли не – помагай да качим дървата на магарето...”. Изцяло обзет от страдание, Рамадан търси справедливост: “И денем, и нощем аз си мислех как с брадва ще го насека или с нож ще го наръгам в корема...”. Разказът е изпълнен с мъката, болката и страданието на героя.

Разказът на Николай Хайтов поставя още един въпрос - за отмъщението, към което мислено, но не и с поведението си, върви Рамадан от мига на раздялата си със Силвина. Той все още не е готов да обича неприятеля си и да се моли за него. Далеч е той от всеопрощаващата любов на Силвина, макар че и в неговото съзнание мисълта за отмъщението е грешна. Над омразата и жаждата за мъст е истинският път за душата, който спасява човека от злото и греха.

Любовта е най-светлото и най-възвишено човешко чувство.Копнежът да обичаш и да бъдеш обичан озарява човешката душа,изплита в нея чудния сват на мечтите,облагородява я,извисява с магическа сила човешкия дух.

Тази любов е подтискана от традициите,родовата памет,егоизма и предопределените роли, които не дават на човека право да избира пътя, по който да върви.

Законите на патриархалния роди имат своите опори в такива понятия като: морал-основан на почит към родителите;съвест-казано е,че съвестта е окото на Бога в сърцето на човека;благородство-не в смисъл на знатно потекло,а на поведение,породено от блага душа;чест и достойнство-сиреч ясно съзнание,че трябва да уважаваш и себе си.Всичко това е подчинено на святото задължение да се продължи родът във времето. Моралът на рода спазва установени правила,според които родителите женят децата си.Счита се,че по богатият житейски опит на възрастните им дава възможност да направят по сполучлив избор.Но има и друг морал-на любовното чувство.Той позволява на девойката да избяга при своя избранник или момъкът да открадне любимата си.

Съдбата може да бъде тъжна или щастлива,всичко е въпрос на избор-сполучлив ли ще е той,или нещастен.Тя-Съдбата-е събрала момче и момиче,които знаят защо са заедно,но все още не са завършили детсвото си.В този смисъл Съдбата е била щедра към двамата,изборът е бил сполучлив.Детсвото им се насища с нещо ново и странно.Те продължават да си играят,но в същото време оставят на другите и особено за себе си илюзията,че живеят като мъж и жена.Както винаги злото се втурва внезапно и неучаквано,за да разруши малката вселена на хармонията.Невинен и чист е този детски свят.По детски невинен и непредпазлив начин той не познава коварството на света на възрастните: “как се случи тая работа,да им кажа никой не усети”.Неспособен е светът на децата да заблуди света на възрастните.Измамата бързо е разкрите и братята на Силвина я продават на Руфат.Неговия морал е друг.Той живее по законите на силния.Имащият е силен,силният е господар.Не е необходимо да обича Силвина,достатъчно е да я притежава.Момчето,което още не е станало мъж вече е готово да се бори за своето щастие.Той е “семеносителят” и трябва да съхрани бъдещето на рода.Конфликта с Руфат може да бъде фатален и за Рамадан,и за рода.Ето в текста истинския смисъл на ситуацията: “донесе баба въже,върза ме дядо за дерека,а че ми рече: - Ти за семе ще ми трябваш,няма да мърдаш!Тука искам на Асен Дервишов внук да писне,а че тогава ходи да се трепеш,където искаш!”.

Братята на Силвина я продават, така те разрушават щастието на двамата. Родът продължава да подрежда живота на Рамадан по своите закони.Женят го,но аворът даже не споменава името на жената.Тя е продължила рода, дала е така жадуваните от дядото внуци,но не е обичаната жена.За децата също не се споменава почти нищо.Знае се само,че са се изпоженили и имат свои деца.Значи родът е продължен,Дервишевото семе е посято.По важното е обаче,че то е посято в дома, а сърцето е останало извън дома, при Силвина-завинаги любимата жена.

Любовта на Рамадан и Силвина нравствено пречиства душата им и Рамадан преодолява злото в себе си, както и Сливина. Любовта ги прави силни и вътрешно свободни да погледнат отстрани страшния “възел” на съдбата си. Те са открили в нравственото милосърдие истината за човешката природа, застанала на кръстопътя на родовия закон и любовта.

От тези два текста поработи още и се съредоточи върху саможертвата и пречистването на душите им. Може да потърсиш с тези две думи още в темата за някои абзаци. Няма точно такава тема иначе.

Абе хора ще може ли да ми кайете плана с пълна теза на някоя от темите(Любв и омраза,раздрвоенният живот в 'Дервишово семе',Дългът към рода и дългът към сърцето) Предварително благодаря!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.