Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Николай Хайтов - "Дервишово семе" - въпроси, есета и анализи

Featured Replies

За четвъртък ми трябва извод за съчинение разсъждение на тема "Кое ще надделее - любовта или отмъщението ?" 10х предварително

Редактирано от nority (преглед на промените)

• Отговори 577
  • Прегледи 583,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
Mоля ви, пишете - "Защо Николай Хайтов е озаглавил разказа си Дервишово семе" - съчинение разсъждение (трябва ми за утре) Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от marisa (преглед на промените)

плс трябва ми ЛИС на тема ,,Традициите на рода и цената на тяхното съхранение" много ми трябва! тнх предварително :)

Моля ви някой да ми помогне!Трябва ми за петък съчинение-разсъждение на тема "Може ли човек да бъде силен в безсилието си" Публикувано изображение

Здравейте!Ще съм ви много благодарен ако някой ми даде интерпретативно съчинение на тема "Любовта-проява на свободния човешки избор" от разказа "Дервишово семе".Благодаря!

ехо хора трябва ми малко помощ плс :gift: трябва ми нещо кратичко за ролята на аз - повествованието в разказа под тема Драматичният възел в разказа ще ми трябва за утре плс :) :) който има възможност да помага благодаря предварително ;)

Еее трябва ми ЛИС на тема Надмогване на дивото и раждане на личността според разказа Дервишево семе от Н Хайтов Мерси преджарителноооооооооооооооооооооооо!!! Мн ми трябва моля ви помогнете ...

надмогването на дивото и раждането на личността според разказа "Дервишово семе" требва ми за понеделник Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от KalinPopov (преглед на промените)

Вземете прочетете дадените теми и ще намерите интерпретациите, които ви трябват. Ама неее - що да четете темите, които някой вече е дал, пък и да вниквате в смисъла, тц-тц, много сложно ви идва - дайте да поискате някой да ви напише домашното направо дума по дума. Ашколсун(красива българска дума) на вас... и на вашите майки. Оказва се, че най-смисленото мнение от последните е това, с безсмисления спам(което, апропо, едва ли ще бъде модерирано, за разлика от моето). :)

здравейте нуждая се от интерпретативно съчинение за (продадената любов или между любовта и отмъшението) може да не е подробно даже за предпочитане да е по късо ;) които ми го намери да доиде после да го черпя една бира :)

Здравейте!!!!Спешно(ама много спешно) ми трябва интерпретативно съчинение с два аргумента на тема "Любовта в "Дервишово семе"!!!Много ще съм, ви благодарна ако ми помогнете, защото ми трябва за утре!!!!

Moжете ли да ми напишете малък текст (не повече от 1 страница малък формат тетрадка) на тема:Кога и къде се случва историята в основата на разказа "Дервишово семе"-откриваме ли връзка между мястото на деиствието,времето и моралният свят на родопчаните,която връзка предопределя драматизма в съдбите на всички герои? :)Публикувано изображение:)

моля напишете ми малко текстче не по-голямо от 1 страница малък формат на тема кога и къде се случва историята в основата на разказа "Дервишово семе-откриваме ли връзка между мястото на действието,времето и моралният свят на родопчаните,която връзка предопределя драматизма в съдбите на всички герио? :)

Моля ви трябва ми спешно характеристика на Силвина ,Руфат и дядото на Рамадан от разказа Дервишово семе .Много е спешно трябва ми за утре. Предварително благодаря :B

Трябва ми есе на тема "Любов и омраза" в разказа "Дервишово семе", основният конфликт в разказа или "Раздвоения свят" в разказа "Дервишово семе". Което и да ми дадете, ще ми свърши работа. Благодаря предварително.

trqbva mi ese na tema lubov i omraza v raskaza "dervi6ovo seme" , osnovniq komfliktv razkaza "dervi6ovo seme"ili is. razdvoeniq svqt v "dervi6ovo seme " koeto i da mi dadete se 6te svyr6i rabota blagodarq predvaritelno

Първо ПИШИ НА КИРИЛИЦА

Второ използвай ТЪРСАЧКАТА

Защитеното право на лично щастие в разказа ”Дервишово семе”

(Есе)

Десислава Терзийска - daina

”На този кръстопът тъпча и не виждам де да хвана”. Финалните изречения в разказа на Николай Хайтов метафорично представят суровата дилема, пред която може да бъде изправен човекът . В хода на непринуден разказ размисъл главният герой Рамадан представя сложните конфликти на битието , които могат да заплетат или разплетат възела на живота. Текстът представя силни човешки преживявания: трепетите на първата лщбов,страстната омраза,отчаянието и готовността за убийство, през които героят преминава , за да стигне до оная житейска мъдрост , която ще го превърне в истински благороден човек.

Чрез ”аз”-повествованието авторът навлиза директно в темата за противоречията между старото и новото мислене в едно родово общество . Рамадан не прави обстойни разкрития за своето минало , нито за традиционната добродетелност на патриархалното възпитание. Скромно, естествено и открито се представя битът на обикновено семейство в едно родопско село. Родовите закони направляват живота на поколения мъже и жени много преди появата на Рамадан . Макар и неписани,тези закони са строги.Всеки член на семейството добре знае своето място ,задължения и права.Нарушаването им се наказва с отхвърляне на индивида от общността, в която живее. Старият дядо е упълномощен да взема всички важни решения както за себе си , така и за другите . Отговорността му за прехраната на семейството го тласка към важната крачка да задоми още непорасналия си внук, но да осигури още една работна ръка в семейството. Рамадан приема послушно ролята на жених , като не осъзнава докрай тежката задача, с която се нагърбва . Момчето ще бъде оженено за девойка,която не познава , а фамилията има само един въпрос към бъдещия младоженец – ”вапцани” или ”сури” да са потурите за сватбата . Дотук традиционното послушание е основна характеристика на момчето.

Героят на Хайтов е поставен пред труден избор от първия миг на своя семеен живот .Той страстно се влюбва в усмихнатото момиче с бяло лице и тежки ресници на име Силвина. Заиграва се като дете със своята съпруга . Радва се на нейния смях , на косите , на миглите й и с нетърпение брои часовете до срещите им вечер. Любовта прави героя истински щастлив. Но преди да се нарадва на съпругата си , тя му е отнета. Съседът му Руфат е откупил подобно на стока , красивата Силвина от нейните братя . Дивите сурови родови повели вземат надмощие над чувствата на героите. Така и в на момчето се сблъскват любовта и омразара. Една сграда разделя Рамадан от неговата любима и чувствата в него бушуват – ту любовта към Силвина надделява , ту омразата към Руфат. Може ли човек с толкова малък житейски опит да защити правото си на лично щастие ? Представени са два типа мислене : на търсещия себе си дух (Рамадан) и този на първичния притежател(Руфат). Унижението и оскърблението, на които е подложен Рамадан , го карат да мечтае за отмъщение. Само една искра е нужна , за да възпламени чувствата и да тласне младежа към престъпление.

Омразата , както любовта, могат да преобразят човека, Като че ли силата на тази злоба помага на героя да не се прекърши да оцелее. Помага и семейството. Дядото отдалечава момчето от извора на болката ,злобата и огорчението . Изпраща го далеч от Силвина , докато помъдрее и ”душата му поомекне” . Героят се връща след време с нова жена , поникнали мустаци и овладяна ярост. Но дали така лесно може да бъде заличена една истинска любов ? Нито за миг Рамадан не е забравил своята Силвина , но чувствата му към Руфат са по-различни. Младият мъж възпитава у себе си най-трудното качество –да въздържа гнева си и да бъде смирен,за да не усилва страданието на Силвина. Нейните думи :”Ако той беше звяр,не ставай и ти!” помагат на Рамадан да възпира надигащата се злоба и чувство за отмъщение. Помага и житейския му опит. Сега мъжът има отговорности към своето собствено семейство и никой не би му простил , ако не ги спази. Постепенно герот разбира ,че не би могъл да сподели живота си със Силвина , но би могъл да облекчи нейното страдание. Така Рамадан ходи в гората за дърва (вместо Силвина) ,за да стопли с тях смъртния си враг Руфат. Това трудно житейско решение – готовност да жертваш желанията си , мечтите си в името на радостта и щастието да виждаш любимия човек. Същевременно това решение разкрива помъдряването и и духовното израстване на Рамадан.

Конфликът между героите е решен на твърде висока цена – една неизживяна , невъзможна любов , която обаче не спира да управлява живота и на двамата герои. Любов , която нищо и никой не може да изгаси , независимо от трудността на ситуацията . Подложена на изпитания тя устоява и се запазва , като съхранява човешкото . Преодолявайки примитивното, първичното у себе си , Рамадан успява да се превърне в мъж . Той се изгражда и става смела и благородна личност , достатъчно силна да надживее омразата и да се примири със положението в името на по възвишени ценности. Но най висша от тях остава любовта.

Това си е ОЛВ-то от едно време, сегашното ЛИС :ph34r:

Драмата на Рамадан и Силвина-изпитание на родовия морал и морала на личността

Автор: sherry

Със сборника си "Диви Разкази", заел трайно място в българската класическа литература, Николай Хайтов се откроява в литературата ни като оригинален писател, заселил с безсмъртни художествени образи, интересния географски район- Родопи. В своя среда и извън нея, героите му пазят родопската си автентичност, но изграждайки ги, авторът ги приобщава като мислене, нравственост и душевност и към националното, и към човешкото. В разказа си "Дервишово семе"(станал безспорен хит в литературата ни) Хайтов разгръща най-често обсъжданата тема-темата на любовта. Но тук, той я поставя в контекста на родовите традиции и родовия морал, тук той поставя на изпитание и нейните и родовите ценности. Една от причините за уникалността на разказа е неповторимия герой - Рамадан и неразплетения житейски възел в душата му, както и неподправения и неподчинен на граматичните норми родопски диалект. Главният герой(който всъщност е разказвач)се саморазкрива чрез интимна изповед без назован събеседник. Това прави Хайтовия разказ заангажиращ за всеки читател. Погледът на главния герой е насочен предимно към душата му и към действията в нея(зараждането на любовта и омразата, конфликтът между тях…). Постепенно героят се изявява като човек с ярък характер и с голяма вътрешна сила. Авторът, обаче, не го е избрал безгрешен, без зли помисли, като светец или "ангел безгрешен". Той го е описал такъв, какъвто е, за да постигне по-голямо емоционално въздействие върху читателя. Началото на разказа започва с: "тоя възел, да ти кажа, много отдалеч се заплита". Възелът се заплита съвсем класически- майката и бащата на героя са мъртви и дядото вижда последна надежда за продължаването на рода във внука си. Възелът на Рамадановия живот се заплита още с раждането му. Без майка и баща, неговата участ е да живее със старите си баба и дядо. Липсващите звена на Дервишовите поражда един от първия проблем в Хайтовия разказ-ранната сватба. Традициите повеляват, децата да се превърнат във възрастни още през първата брачна нощ, но как едно дете може да се справи със задълженията на един мъж?! Макар все още да не осъзнават това, Рамадан и Силвина се възпротивяват на строгите съпружески задължения. Но все пак, още тогава, между тях се заражда любов, въпреки че тя е по-скоро подобна на любов между братче и сестриче. Но тя механично "навива" сърцата им и като изведнъж ги дръпнат между тях остава зейнала рана. След отвличането на Силвина, момчето усеща непоносима празнота в душата си: "като се върнахме вечерта вкъщи, заварихме празна, тъмна къща, без невеста". След този момент, Рамадановия живот се дели на две: на щастлив - краткият, но прекрасен живот със Силвина и на нещастен - обхващащ повече от четиридесет години, през който тя е женена за Руфат, но и в единия и в другия случай, спътник остава любовта. Болезнената, като болест, обич го принуждава да наблюдава сцени от семейния живот на любимата си и на най-големия си враг. Но това го подхранва, защото това му дава възможност да вижда Силвина, колкото и далеч да етя. Единственото му удоволствие, от парещата го любовна мъка, е мъките на любимата му, повяхналото й щастие, което говори, че любовта й към главния горой продължава да гори. Въпреки това, минутите прекарани зад комина, вперил поглед в прозорчето на Руфатови, са изтощителни и мъчителни, поради безсилието му да си я върне Героят на Николай Хайтов е намерил за себе си и друга форма за поддържане на вътрешно равновесие- желанието му за мъст към виновника за неговото нещастие Руфат("триста пъти съм го трепал и съживявал") Първата причина за отлагането на изпълнението на присъдата, която сам Рамадан е произнесъл над съседа си, е чувството за бащина отговорност. Друга причина е затворът. Той не се страхува толкова от от това място, колкото го притеснява това, че "в затворя няма дупчица да има към Силвина", а това той не би понесъл. Животът му се променя коренно, когато Руфат се разболява и остава напълно безпомощен в ръцете на жена си. Тогава Рамадан вместо да си отмъсти, той започва да се грижи за най-големия си враг като за свое дете, а това се дължи само и единствено на голямата му любов към Силвина. Авторът оставя "възела" неразплетен, защото тук не е най-важно дали двамата главни герои ще заживеят щастливо като мъж и жена. Важно е, че и двамата намират морални сили да опазят неопетнено своето щастие, каквото е било някога, когато се е "навивала" нежната им чиста и красива любов. Това е осъществена развръзка на душевно равнище в сферата на хуманизма.

Любовта и омразата в разказа "Дервишово семе" на Хайтов - есе

изт.: http://lod-server.org/portal/readarticle.php?article_id=40

Любовта и омразата са двете страни на монетата наречена - живот. Никоя от тях не би могла да съществува само за себе си, а винаги преплитайки се в едно неделимо цяло, което съпътства и води човека през дългия път на неговото съществуване.

Със своя разказ, "Дервишово семе", Хайтов разкрива силата на тези чувства и по много естествен и непринуден начин ни показва и доказва, какво е любов, обич и омраза. Той сякаш води читателя за ръка по пътя на размисъла за ценностите в краткия ни живот, убеждавайки го с прости думички в истинността и дълбочината им и значението им за всички нас. Толкова простичко ни разкрива какво е дълг, обич, чест, безкористност, благородство, омраза, гняв, ярост, безсилие. Все първични емоции и чувства, както и самият пример за тях - живота на един от многото обикновени хорица.

Любовта може да окрили човека, както се случва и със самия Рамадан, едно обикновено селско момче, за което гръмките фрази и думи не съществуват, а се заключават в усещанията за любов. Докоснал се до щастието, той започва да възприема света по нов начин и да вижда красота навсякъде около себе си: ,, старата ни къща бе огряла като слънце, засмели се бяха и гредите й - накичени от Силвина с разни цветове и билки......Имаше едни коси, ей оттук ако ги видиш - руси! Ако се поместиш малко - видят ти се червеникави, като че греят. Още като се поместиш - жълто злато като живо заиграваше по тях!"

Колкото и неочаквана да е пристигнала за него, толкова силна става тя и не спира да идва, през целия му живот. И всичко вече е друго, по - живо, по - красиво, по - търпимо. Любовта му расте с такава сила, че прераства в омраза дори и към слънцето, без което не би бил възможен животът: " Спряло се онова лятно слънце мързеливо.......идва ми да подскоча и да го брулна с кривака. И да го заровя в земята повече да не излиза". Рамадан е ненаситен за ласките и близостта, които до този момент са били само една свенлива мечта за него, един невъзможен свят. Това е истинската любов, чиста като сълза.

Но както често се случва в живота щастието винаги е последвано от нещастие, което те удря с нечувана сила и те оставя като вкаменен и ти вече не се усещаш и не мислиш, защото си празен и тъжен, отчаян. Отнемат му най - любимото, най - скъпото нещо в живота и то заради "два пърча с големи чанове". Цена твърде низка и недостойна за един човек. Но както казват древните: "Човек си избира боговете според интереса си".

Така изведнъж детето у него си отива и идва големият мъж, който е готов да отмъсти за любимата, да я спаси и върне при себе си. У него се поражда мъст, озлобление към този, който се е осмелил да стъпче любовта му, което нараства за да се прероди в дива ярост........, но и в една обуздана, все пак, злоба. Възпира го желанието на дядото - продължение на рода. Да не се загуби семето.

Дали това е най - важното - живот на всяка цена? Важно или не Рамадан се примирява с участта си, както и често се случва в живота. Но в душата му вече са посяти семената на омразата:" Тука, в сърцето сто пиявици като че се бяха впили". Всичко, което изживява от тук насетне го пробожда до смърт. Но лесно се мре, трудно се живее. Макар, че сърцето му е празно и тъжно, разума у него крещи:"Бори се, отмъсти..". Жаждата за мъст става неговият "двигател".

Но живее ли само със злоба и омраза? Та нали ако се остави на тъмната си страна, тя ще го изпепели и заличи. Той проявява здрав разум или страх, кой знае, и затова не успява да намери сили в себе си да действа по единствения начин в такъв случай - отмъщение на всяка цена. Той осъзнава в себе си , че ще загуби и най - малката надежда, да бъде до своята любима: "В затвора нама дупчица да има към Силвина." И след всички разгорели се у него размисли и страсти той се оставя на течението да го носи, да го блъска с надеждата един ден да го изхвърли на брега, където може би ще го завари неговата мила Силвина. Но сега той се носи по "реката на живота" сред буря от чувства разкъсващи сърцето му.

В битието често се стига и до парадокси и обрати, за които нито сме мечтали, нито сме си мислели, че са възможни.

В такъв един парадокс попада и Рамадан. Той се вплита в него доброволно, само за да бъде оправдано близо до своето цвете - Силвина. Отново се променя човекът у него и пак заради пустата любов. Казват, че с времето любовта остарява и се уморява, но при него не е така - тя расте през цялото време, всеки ден, всеки час.

Парадоксът идва от факта, че Рамадан проявява състрадание не само към Силвина, но и към самия носител на всички негови мъки - Руфатя, към онзи, който цял живот му е горил душата. Сега той вижда, колко безпомощен и слаб е всеки и най - вече се радва и наслаждава на факта, че Руфатя няма да може да се наслаждава и да мачка неговата Силвина.

Сега, когато мъжът й е безпомощен и болен, смъртта му би била лесна, спира го единствено молбата на любимата му, да не се превръща в злодей, заради човек, с който не си струва да си цапаш ръцете. И той пак е силен и пак заради нея. Проявява за пореден път благоразумие и характер на благороден човек, помага на заклетия си враг, без да се превръща в слаб и безволев роб на чувства.

Рамадан става различен от себе си, израства изправен пред сложна дилема, от която няма решение, от което да не загуби. Затова идва и примирението, а след него и всичко останало......

В крайна сметка любовта е нещото, за което си струва и си е струвало да живееш, независимо дали е споделена, кратка или каквато и да е .

И да не забравяме, че смисълът на живота идва и с това, за което другите ти казват: "Благодаря".

и

Конфликтът между дълга към рода и дълга към сърцето в разказа “Дервишово семе” тва е основния конфликт

Творбата на Николай Хайтов “Дервишово семе” е една въвеждаща творба в българската литература,в която се сблъскват законите на рода и тези на любовта.

Основният конфликт в разказа “Дервишово семе” е сблъсъкът между законите на рода и тези на любовта,защото любовта няма отношение към устоите на рода.

В началото на творбата основният въпрос е този за запазване и продължаване на рода.Рамадан е длъжен да “посее дервишово семе” въпреки,че още не е готов за тази важна стъпка.Водено от чувството за дълг,момчето спазва съветите на рода си, “Друго питане не ме попита.Годиха ме,жениха ме-това беше всичкото питане”.От този факт,че Рамадан все още не е готов да продалжи рода си,се поражда конфликтът.Той се оженва без дори да познава жена си,но такъв е законът на рода и неговото спазване е много важно.Конфликтът в творбата нараства,когато Силвина и Рамадан се опознават и обикват.Между тях се пораждат отношения,различни от тези,които изисква закона за рода.В разказа любовта няма никакво значение,важно е единствено продължението на рода.Нарушаването на родовия закон дава пълното право на братята на Силвина да я продадат на Руфат.Това действие не противоречи на закона за рода.В този случай чувствата на момичето нямат никакво значение.Дядото е в своето право,той оженва внука си повторно,защото въпреки обстоятелствата родът трябва да бъде продължен.Рамадан се жени и създава деца,но любовта му към Силвина не угасва.Той всяка вечер я гледа и се наслаждава на красотата й,като в същото време омразата му към Руфат нараства.Въпреки трите причини за отмъшение:нарушаването на брачната връзка,нарушаването на любовта и застрашаването живота на рода,Рамадан е спрян от чувството си за отговорност към семейството.Фактът,че внукът години наред отлага отмъщението,не означава че той е престанал да мрази Руфат.

В разказа се разкрива голямата любов на Рамадан към Силвина.Въпреки,че той мрази Руфат,помага на своята любима да носи дърва.Тези негови действия са признак за една искрена любов.Той върши всичко това не за да спаси цивота на Руфат,а за да помогне на Силвина,защото всичката тежест пада върху нейните рамене.”Мисля си понякога:мъчи се той,мъчим се и ние,защо не му отворя адовата порта,на която втора година вече хлопа?” , “...,но опре ли да я свърша,видя ли очите на Силвина,вперени в мене-отпущам му края и хващам пътя за гората сухи дърва за Руфатя да бера ... “.

Конфликтът в разказа не се разплита,защото любовта на Рамадан е по-силна от омразата му към Руфат.А героят разбира,чe неможе да гради щастието си върху нещастието на другите и воден от тези мисли,любовта към Силвина остава неосъществена в реалността.

Моля Ви да ми помогнете :) трябва ми план-тезис на тема "Отмъщението, любовта и отговорността към рода" в разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов ;) Благодаря Ви предварително! :beer: Това ми трябва за вторник!

Редактирано от elitosi (преглед на промените)

Здравейте!Спешно ме трябва есе на тема "Дългът към рода и дългът към сърцето" ! Видях,че има линк,но не ми се отваря.Предварително ви благодаря! :wow:

Сайта, който открих, е просто невероятно пълно и изчерпателно помагало по БЕЛ, линкът води точно към темите за 8 клас и там ще намериш тема със заглавие:

"ТРАДИЦИИТЕ НА РОДА И ЦЕНАТА НА ТЯХНОТО СЪХРАНЯВАНЕ", но се припокрива напълно с "Дългът към рода и дългът към сърцето в Хайтовия разказ "ДервишОво семе"

http://www.myschoolbel.hit.bg/Temi%20po%20...08%20klas.htm#1

Темата е в rar формат, чуквате на "изтегли" с десния бутон на мишката, избирате Save Link As и после разархивирате. Сайтът е истинско богатство. :yanim:

За "Дервишово семе" там има следните теми:

1. Активизиране на диалогичната позиция при четене на разказа "Дервишово семе" от Николай Хайтов (Румяна Симеонова) - виж

2. "Диви разкази" в българската литературна критика (Владимир Янев) - виж

3. "Дервишово семе" - за ритуалните смисли на човешкото битие (Антония Велкова - Гайдарчева) - виж

4. Любовта и изпитанията на сърцето в разказа "Дервишово семе"- път към раждането на личността (ЛИС) - изтегли

5. Човекът и родът в разказа "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

6. Неразплетимият възел на две човешки съдби в разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов (ЛИС) - изтегли

7. Първата любов - кръстопътно начало на човешкия живот (ЛИС) - изтегли

8. Традициите на рода и цената на тяхното съхраняване в разказа на Хайтов "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

9.Любовта - изпитание за индивида в родовия свят (ЕСЕ) - олимпиада по български език и литература - училищен кръг - изтегли

А това е обновеният списък на сайта за Дервишово семе:

НИКОЛАЙ ХАЙТОВ - "ДЕРВИШОВО СЕМЕ "

1. "Дервишово семе" (Анализ) - изтегли

2. "Дервишово семе" (Анализ) - изтегли

3. Активизиране на диалогичната позиция при четене на разказа "Дервишово семе" от Николай Хайтов (Румяна Симеонова) - виж

4. "Диви разкази" в българската литературна критика (Владимир Янев) - виж

5. "Дервишово семе" - за ритуалните смисли на човешкото битие (Антония Велкова - Гайдарчева) - виж

6. Любовта и изпитанията на сърцето в разказа "Дервишово семе"- път към раждането на личността (ЛИС) - изтегли

7. Човекът и родът в разказа "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

8. Неразплетимият възел на две човешки съдби в разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов (ЛИС) - изтегли

9. Първата любов - кръстопътно начало на човешкия живот (ЛИС) - изтегли

10. Традициите на рода и цената на тяхното съхраняване в разказа на Хайтов "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

11.Любовта - изпитание за индивида в родовия свят (ЕСЕ) - олимпиада по български език и литература - училищен кръг - изтегли

12. Човекът между примирението и сблъсъка в "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

13. Една душа на кръстопът в разказа "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

14. Изповедта - споделено страдание за човека в разказа "Дервишово семе" от Николай Хайтов (ЛИС) - изтегли

15. Конфликтът между разума и чувствата в "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

16. Родът и индивидът в разказа "Дервишово семе" (ЛИС) - изтегли

17. Съдбовните превратности в живота на героите в разказа "Дервишово семе" от Николай Хайтов (ЛИС) - изтегли

18. Правото на любов лишава Рамадан от правото на щастие (ЛИС) - изтегли

19. Възелът на съдбата в разказа "Дервишово семе"(ЛИС) - изтегли

20. Раздвоеният свят в разказа "Дервишово семе"(ЛИС) - изтегли

21. Трагичният възел на любовта и омразата разказа "Дервишово семе" от николай Хайтов (ЛИС) - изтегли

22. Възловият тайнопис на човешката изповед в разказа "Дервишово семе" от Николай Хайтов (ЛИС) - изтегли

Ама защо нещо не ми излиза че мога да го тегля а на мен ми трябва темата за утре мн спешно еразплетимият възел на две човешки съдби в разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов Публикувано изображение

Трябва ми съчинение-разсъждение на тема "Жената - девойка, майка, къщовница от разказа “Дервишово семе“". Моля Ви се, помогнете ми, трябва ми за понеделник. :);)

marisa: Използвай кирилица.

Много Ви моля да ми помогнете. Спешно ми трябва коментар с малко разсъждения, разбира се, върху мисълта на Хайтов след Дервишово семе. Моля Ви Публикувано изображение:rolleyes:

" Случвало ми се е да написвам разкази в една или друга степен измислени, а също така и разкази със свои живи прототипове,изградени върху някаква действителна случка.Такъв беше случаят с разказа "Дервишово семе" Защо? Защото за да се превърне в разказ една случка,не е достатъчно в нея да има мъка и любов, нужно е да има още вътрешен конфликт.Не е достатъчно да се изправи Рамадан срещу Рифат и да се препират кой да вземе любимата жена,макар че и по този начин може да се напише разказ. Необходимо беше да има не само външен,но и вътршен конфликт, да се изправи рамадан срещу себе си, да влезе в борба със себе си и чрез своето чувство на любов и желанието за отмъщение- две чувства еднакво силни и събоносни.Тази малка на пръв поглед промяна,която превръща един епизод в разказ,е всъщност най-деликатната и важната.

Когато пиша,не обичам да ровя калта,да с еплакна в помийните ями на живота.Предпочитам да изобразявам онова,което ме повдига и пречиства- героичното,красивото,романтичното.Оттам е и литературното ми верую: Описвай само онова,което те прави по-човек! Неслучайно в антична Гърция е имало закон - да се убиват тези художници,които изобразяват човек грозен.

Старите гърци са познавали силата на изкуството и са се опитвали да го използват за доброто на човек. "

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.