Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Николай Хайтов - "Дервишово семе" - въпроси, есета и анализи

Featured Replies

моля ви наистрина ми трябва спешно инретпретативно съчинение моляви помогнете ми трябва ми до 30 мин моляви

Редактирано от mon4e_bombon4e (преглед на промените)

• Отговори 577
  • Прегледи 583,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Намерих това съчинение и мисля че е по темата обаче трябва някъде да си го съкратиш .. дано съм ти помогнала :speak:) Николай Хайтов е един от най-известните съвременни български писатели. Неговите произведения са познати по целия свят.Особено място в творчеството му заема книгата “Диви разкази”. В нея важен разказ е “Дервишово семе”.Писателят описва раздвоения свят на героя Рамадан. Родовите ценности са общоприети и трябва да се следват от младите. Но човекът започва да се отделя от рода, да има собствени мисли, цели и стремежи. Конфликтът между повелите на рода и мислите на човека довежда до раздвоение на света на Рамадан – той трябва да избира дали да следва повелите на рода, или да живее един щастлив живот със своята любима. Още в началото на разказа се разкрива една родова ценност – нуждата от продължаване на рода. Това е най-важната повеля на рода. Съдбата на Рамадан е да остане без родители и той се явява единствен продължител на рода. Затова героят е толкова важен и дядото решава да го ожени, като подтик дава една външна причина –“на баба дясната й ръка се вдърви, та нямаше кой къщната работа да върши и дядо впря очите си в мене да ме жени”. Но момчето е едва четиринайсетгодишно и все още не разбира нуждата от продължаване на рода. Но то няма избор. Заслепен от желанието си да остави наследник, дядото не се интересува от това, че може да провали живота на своя внук. Единственият въпрос, който му задава, е за цвета на потурити му :”Вапцани ли искаш или сури?” Той го задължава да изпълни дълга си: ”Ще правиш, ще струваш, кръв да има утре сабахлем!” Дядото не разбира, че внукът му не може да прозре повелите на рода, защото още е малък. С решението за ранната женитба на Рамадан старецът се опитва да изпълни своя дълг. Когато открадват снаха му, изплашен Рамадан да не се нарани, той заповядва на съпругата си: ”Давай въже!” Дядото не се притеснява толкова за внука си, колкото за продължаването на рода. Тази ценност е най-важна за него. Той я поставя дори пред отмъщението за кражбата на момичето: ”Да изчукам Руфатовите като въшки с чифтето.И ще го направя.Ала не сега. Ще оженя Рамадана, ще почакам внук да дойде и тогава ще разплача майчицата на Руфата!” Воден отново от желанието Рамадан да има дете, той казва: ”Хайде да те женим.” Повторната женитба има за цел да остави наследник на Дервишовия род, въпреки че Рамадан не може да се влюби отново и няма да е щастлив с новата си жена. " $ Ж И ^ ”то, сърцето, се навивало, навивало и когато изведнъж го дръпнаха да се развие, отскубнаха ми го заедно с корена.” Героят е наранен, отнето му е най-скъпото, най-ценното в живота – първата любов. Отсега нататък той трябва да се бори със самия себе си, за да реши дали да последва родовите повели, или да избере живота-мъчение. Той не може да преодолее загубата, търси начин да види своята любима и го намира: ”...стъмнеше ли се – качвах се на покрива на нашата къща и като се тулех зад комина, гледах в пенджерчето на Руфатови.” Отнемането на най-ценното в живота му поражда у Рамадан едно ново чувство – омразата: ” И денем, и нощем аз си мислех как с брадва ще го насека или с нож ще го наръгам в корема, за да не умре веднага, да се мъчи. Как червата му ще влача по земята, ще ги тъпча с краката и с нокти ще ги късам... Триста пъти съм го трепал и съживявал.” Той толкова много обича Силвина, че е готов за нея дори да убива. Дори когато се жени повторно, не я забравя, а продължава да мисли само за нея:” Дупка си пробих в плевнята и започнах да я гледам.”Любовта му е толкова силна, че не умира дори след почти четиридесет години и Рамадан запазва своето най-ценно и го съхранява, въпреки че не може да изпълни най-голямото си желание – да бъде със Силвина, своята първа любов. Стремежът на дядото към изпълнение на родовите повели и желанието на Рамадан за щастлив живот довеждат до сблъсък между рода и човека.Това пък води до раздвояване на света на героя – той едновременно се старае да изпълни родовите повели, но иска да бъде със своята любов Силвина. Рамадан не може да отстрани Руфат, защото “в затвора няма дупчица” към Силвина. Воден от желанието да помага на своята любима, той слугува на врага си:”...бода си очите,трепя си ръцете да сеча, а сетне, като заспят горските, влача ги през дерето у дома и снагата си троша за тоя, дето ми е горил душицата! Грея и топля тоя, дето четиресет години ме е държал ту в огън, ту в лед!” Неговата любов е толкова голяма, че е готов да пренебрегне омразата.И конфликтът идва точно от това. Героят не може да живее щастливо, а същевременно толкова много го иска. Първоначалната грешка на Асан Дервиш – да наложи на внука си родовите повели – довежда до превръщане на живота на Рамадан в същински ад. Родът повелява младото поколение да остави наследник.Човекът желае един щастлив и пълноценен живот. Животът на героя Рамадан в разказа “Дервишово семе” е раздвоен – малкото момче не разбира нуждата от продължаване на рода като висша ценност на рода, а когато вече го проумява, е твърде късно – животът му се е превърнал в ад. Той живее със своята нова жена, но продължава да мисли за Силвина, единственият човек , когото обича.

Здравейте на всички!Случайно попаднах на този форум...Видях,че отговаряте на молбите на учениците.Помогнахте и на мен! :speak: Но сега една от госпожите ни е дала една тема "Между юношеството и зрелостта" - "Дервишово семе" от Николай Хайтов и не мога да намеря друго ЛИС освен това публикувано на стр.7 или 8 не знам и аз точно...Това ще ми свърши работа,но ако някой намери нещо пак за същата тема,нека го публикува,защото ми трябва спешно! Публикувано изображение Ако може по-бързо,защото трябва да предадем ЛИС след 1-2 дена! Публикувано изображение

спешно ми трябва "сравнение между ка4ествата на рамадан и руфат, с цитати" мн ше сам благодарен спешно за утре е

ако може накой да ми каже къде мога да намеря ЛИС на тема Човекът и родът в разказа "Дервишово семе" ще бъда много благодарна трябва ми мн спешно за утре 15.11.07 благодаря предварително :speak:;):speak::P

Редактирано от topeno_sirence (преглед на промените)

спешно ми трябва ЛИС за драматичното съзряване на героя в разказа на Николай Хайтов "Дервишово семе" . ще съм ви много благодарна ако до 16-17 часа на 15.11.07 получа отговор ;) благодаря предварително

Моля ви намерете ми Суровите повели на родовия свят (ЛИС) трябва ми спешно за 23.11.07.Благодаря ви предварително :P

За понеделник (19.11.07) ще ми трябва есе на тема "Липсата на изход не означава, че трябва да престанеш да го търсиш" . Ако не ми дадете цяла тема, може ли поне да ме насочите какво да пиша?

Благодаря предварително. :)

Здравейте ...

трябват ми нещо като тези, които да отговарят на следните въпроси :

1. От какво се ръководи дядото в своето поведение, след открадването на Силвина? И от какво - Рамадан

2. Каква е драмата на Рамадан?

3. Каква е реакцията на обществото след открадването на момичето?

4. Каква е ролята на Силвина за формирането на Рамадан като личност?

Отговорите ще ми трябват за четвъртък ( 21.11.07) ... благодаря предварително :rolleyes:

Моля ви намерете ми Суровите повели на родовия свят (ЛИС) трябва ми спешно за 23.11.07.Благодаря ви предварително :wors:

не можах да намеря ЛИС , затова ти пращам тази таблица -надявам се да ти свърши работа :rolleyes:

file:///D:/ani/184.htm

грешка...намерих нещо :

Родовият свят и неговите повели

1.Увод: Темата за сблъсъкът между родовите повели и желанията на отделната личност е основа на много произведения.Те разглеждат избора на човека и правото му да има такъв,както е в разказа ”Дервишово семе” и повестта ”Преди да се родя”.

2.Теза:

МТ1: Човекът не е сам на тази планета – с него е семейството му,което го подкрепя и обича,което предстявлява неговия родов свят.от който той е неделима част.

МТ2: Но в родът има правила,които той изисква да бъдат спазвани,защото така е било векове наред,а желанията на отделната личност не се вземат под внимание,защото в стремежът си към оцеляване,родът потъпква личното мнение.Тази тема е разгледана в разказа ”Дервишово семе” и повестта ” Преди да се родя”.

3.Доказателствена част:

МТ1: Човекът не е сам на тази планета – с него е семейството му,което го подкрепя и обича,което предстявлява неговия родов свят.от който той е неделима част.

1.”Аз” формата – израз на достоверност,изповед

2.Хуморът и трагедията – двата начина на разказване

3.Представянето на рода в двете произведения – ирония и подчинение

”стар бубайка и баба”,”крив ли беше дядо – няма да го съдя”,”баба си познаваше дяда - не ме отвърза”,”като мнозина от нашия род,не бе от умните”,”гледаше баща ми с мазни очи и се уригваше на лучена чорба”,”хората нямат особено добро мнение за нашата почтена фамилия”,”ако бе по-интелигентен”

4.Подготовките за сватбата в двете произведения – кой ги подготвя

”вапцани…или сури?”,”друго питане не ме попита”,”тази зима ще те оженим!”,”баща ми никога нямаше да свърши сам тая работа”,”да почистят цялата къща”,”едно голямо изпитание… - да заколи кокошка”,”точеше баница”

5.Първата среща на младите

”без да смея нито да гъкна,нито булото и да сваля”,”Срам ме е”,”Искаш ли да поиграем на пумпал?”,”лична среща между баща ми и майка ми беше неизбежна”,”не му позволи да обели зъб на майка ми”,”В нейните очи…да му ”даде пътя”,”трябваше да поведе разговор с бъдещия си съпруг”

ИЗВОД: Подчинението на родовия свят и неговата представа за сватбата и семейството,са отхвърлени еднакво силно чрез сарказма и драмата.

Преходно изречение: Двата начина за отричане разкриват егоизма на родовия свят и повелите му – тяхна цел е не щастието на семейството,а продължаването му.

МТ2: Но в родът има правила,които той изисква да бъдат спазвани,защото така е било векове наред,а желанията на отделната личност не се вземат под внимание,защото в стремежът си към оцеляване,родът потъпква личното мнение.Тази тема е разгледана в разказа ”Дервишово семе” и повестта ” Преди да се родя”.

1.Мнението на младите и иска ли се то

”аз още не знам коя ще ми дойде за невеста”,”бъдещите съпрузи трябваше да се срещнат…и непременно да се харесат”,”бракът им бе предварително решенот техните родители”

2.Продължаването на рода – основна цел на сватбата

”кръв да има”,”заключиха майка ми и баща ми”,”той загуби цели два часа,докато се справи с безкрайните фусти на майка ми”

3.Хората,представени като работна ръка

”шеташе,метеше”,”старата ни къща бе огряла като слънце”,”майка ми ставаше по-рано от другите да опали фурната,да опече хляба и да приготви ядене за нивата”,”Майка ми се задъхваше…но никой не се сещаше,че е бременна”,”ще бъде по-добре,ако майка ми се окоти през зимата,когато няма работа”

ИЗВОД:Според повелите на рода,хората са третирани като работна ръка,а основната им цел е да продължат семейството.

4.Заключение: Нормите,определени от рода,ограничават човешкото мислене,превръщат го не в личност,а в робот,основната задача на който е да работи и да се размножава.

Редактирано от eriya (преглед на промените)

Здравейте!Аз написах моето подобие на съчинение и няма да ви моля за готово съчинение.Малко по-различна молба имам.Дали някой,който разбира повече за какво иде реч,ще се съгласи да провери моето творение.да ми каже евентуално къде да го поправя и ако има някакви неточности.Моля,ако има някой желаещ да ми помогне да ми пише ЛС.Спешно ми е,докрая на днешния ден,така че се надявам някой да се отзове. Благодаря предварително

Трябва ми спешно идеята на разказа "Дервишово семе"! Благодаря предварително.

Спешно ми трябва ЛИС на Основният конфликт в разказа "Дервишово семе" много ви моля помогнете ми.....това ще е първото ЛИС което правя и ми е много трудно...... :wors: ако някой ми окаже помощ ще съм му много благодарна! :clap::P:wors:

Здравейте :wors: Бихте ли ми помогнали за литературно интерпретативно съчинение на тема "Човекът Рамадан и звярът Руфат" от Дервишово семе

ееееее хорица плс спешно ми трябва лис на тема "законите на рода и законите на сърцето ж разказа дервишево семе" плс ще съм мн благодарен ако ми намерите нещо !

Е хора моля ви помогнете ми!Спешно ми трябва ЛИС на тема "законите на рода и законита на любовта в разказа Дервишово семе" от Н.Хайтов Моля ви помогнете ми за утре ми е!!!

здравейте Мн спешно ми трябва 'борбата между доброто и злото в разказа дервишово' търсих доста във тази тема но не открих нищо които ми помогне ще със му мн задалжена Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

оо и забравих да кажа че трябва да е литературноинтерпретивно съчинения моляви трябва ми спешно

ПОМОЩ!!! Спешно ми трябва ЛИС на тема: Дългът към рода и дългът към сърцето в разказа "Дервишово семе" Благодаря предварително :}:}:}

като гледам май само искате и няма кой да помага - повечето теми може да си намерите в www.belschool.net , само срещу безплатна регистрация Публикувано изображение .. поразровете се малко там пък после искайте тука !!! :)

моля ви помогнете трябжа ми расайдение на тема неразплетеният възел на две човешки садби по темата Дервишово семе плс помогнете до 30 мин. мах 4е ми е за днеска а ми е 1 4ас Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение;):speak: много схте сам ви благодарен !!!!!!!

Моля някой да помогне.Скъсах се да търся в гогъл ма единственото дето намерих полезно беше този сайт.Та по темата СПЕШНО ми трябва съчинение разсъждение по тема "Казана дума-Хвърлен камък" БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО(трябва ми за утре за това спешно)

Трябва ми есе на тема "Защо в разказа Дервишово семе всички герои са жертви?" МоЛя МноОоОоОоОого е спешно!!! Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.