Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Николай Хайтов - "Дервишово семе" - въпроси, есета и анализи

Featured Replies

Zdraveite na vsi4ki!Много спешно ми трябва ЛИС по темата Любовта и изпитанията на дивото мислене :yanim::yanim: Благодаря ви предварително!!!Ето ми и скайпа можете и там да пишете ---> vesi_33 така ми е ника Łå PٱǾvřå !!! ако някой неможе да ме намери!!! TNX TNX Predvaritelno

разгледай предните страници и може да намериш отговор

Не чакайте всичко наготово, а положете малко усилия...

• Отговори 577
  • Прегледи 583,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Говорейки,героят непрекъснато се обръща към някакъв събеседник.Защо му разказва тази тъй интимна история и какво очаква от него? свързано е с разказа Дервишево семе трябва ми за утре :)

Редактирано от rohla
тук се пише на кирилица! (преглед на промените)

хора , мн спешно ми трябва ЛИС на тема любовта и изпитанията на дивото мислене ... за петък (24.10.08) Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

трябват ми съчинение-разсъждение за 8 клас на Николай Хайтов - Дервишово семе !!! много ви моля , спешно е ! Публикувано изображение

post-189873-1224571888_thumb.jpg

Трябва ми предложение за продължение на разказа "Дервишово семе " най-късно до неделя много ви се моля ако имате идеи намерете ме по скайп - gazaryy

Здравейте !!! много ми трябва за утре ЛИС върху "Дервишово семе" на тема Любовта и омразата! Благодаря предварително! :angry:

Здравейте !!! много ми трябва за утре ЛИС върху "Дервишово семе" на тема Любовта и омразата! Благодаря предварително! :angry:

Ей, не се научихте да ползвате търсачката...

Виж няколко страници по-напред

Много се извинявам,че пиша пак! Класната ми (госпожата по български) ми се обади и каза,че ЛИС трябвало да бъде върху Основният кнфликт в разказа "Дервишово семе".Много се извинявам още веднъж. :yanim:;);)

айде де дайте ми Продължение на разказа Дервишово семе моля ви се трябва ми до понеделник

Здравейте! трябва ми ЛИС върху "Дервишово семе" на тема "Основният конфликт в разказа".Моля ви дайте ми нещо! :nono::wors: :wors предварително !

Конфликтът между дълга към рода и дълга към сърцето в разказа “Дервишово семе” тва е основния конфликт Творбата на Николай Хайтов “Дервишово семе” е една въвеждаща творба в българската литература,в която се сблъскват законите на рода и тези на любовта. Основният конфликт в разказа “Дервишово семе” е сблъсъкът между законите на рода и тези на любовта,защото любовта няма отношение към устоите на рода. В началото на творбата основният въпрос е този за запазване и продължаване на рода.Рамадан е длъжен да “посее дервишово семе” въпреки,че още не е готов за тази важна стъпка.Водено от чувството за дълг,момчето спазва съветите на рода си, “Друго питане не ме попита.Годиха ме,жениха ме-това беше всичкото питане”.От този факт,че Рамадан все още не е готов да продалжи рода си,се поражда конфликтът.Той се оженва без дори да познава жена си,но такъв е законът на рода и неговото спазване е много важно.Конфликтът в творбата нараства,когато Силвина и Рамадан се опознават и обикват.Между тях се пораждат отношения,различни от тези,които изисква закона за рода.В разказа любовта няма никакво значение,важно е единствено продължението на рода.Нарушаването на родовия закон дава пълното право на братята на Силвина да я продадат на Руфат.Това действие не противоречи на закона за рода.В този случай чувствата на момичето нямат никакво значение.Дядото е в своето право,той оженва внука си повторно,защото въпреки обстоятелствата родът трябва да бъде продължен.Рамадан се жени и създава деца,но любовта му към Силвина не угасва.Той всяка вечер я гледа и се наслаждава на красотата й,като в същото време омразата му към Руфат нараства.Въпреки трите причини за отмъшение:нарушаването на брачната връзка,нарушаването на любовта и застрашаването живота на рода,Рамадан е спрян от чувството си за отговорност към семейството.Фактът,че внукът години наред отлага отмъщението,не означава че той е престанал да мрази Руфат. В разказа се разкрива голямата любов на Рамадан към Силвина.Въпреки,че той мрази Руфат,помага на своята любима да носи дърва.Тези негови действия са признак за една искрена любов.Той върши всичко това не за да спаси цивота на Руфат,а за да помогне на Силвина,защото всичката тежест пада върху нейните рамене.”Мисля си понякога:мъчи се той,мъчим се и ние,защо не му отворя адовата порта,на която втора година вече хлопа?” , “...,но опре ли да я свърша,видя ли очите на Силвина,вперени в мене-отпущам му края и хващам пътя за гората сухи дърва за Руфатя да бера ... “. Конфликтът в разказа не се разплита,защото любовта на Рамадан е по-силна от омразата му към Руфат.А героят разбира,чe неможе да гради щастието си върху нещастието на другите и воден от тези мисли,любовта към Силвина остава неосъществена в реалността.

Здравейте! нуждая се спешно от харектиристика на образ на герой от "Дервишово семе" .... Ако някои може да ми помогне ше бъда мн щастлива! мерси предварително :lol6: здравейте! спешно се нуждая от характеристика на герой от "Дервишово семе"... Ако някои може да ми помогне ще му бъда мн благодарна... Мери предварително :lol6:

Айде де някой да ми даде продължение на разказа дервишово семе много ви се моля плс Публикувано изображение:ass::ph34r:

така трябва ми спешно съчинение разсъждение на 1 рва глава от Дервишово семе до утре 10 часа моля някои да ми даде линк или да постне нещо което има в наличност не искам да имам 2 ка Публикувано изображениеПубликувано изображение мерси предварително Публикувано изображение

Трябва ми съчинениe разсъждение за Проблемите за любовта и смисъла на живота в Дервишово семе :ph34r::help:;)

Редактирано от anahi _rbd_94 (преглед на промените)

Разгледай предните страници. Има няколко есета, яъртящи се около любовта, омразата и смисъла на живота. Сглоби си твое есе

Ам доста търсих и нищо точно по моята тема не намерих ...... темата ми е "Направете обощение за развитието на героя.Каква е ценностната му система в края на разказа и от какво е мотивирана тя ? " ....... не трябва да е много дълго около страница на малък формат ...... плс някой да ми помогне или някакъв линк да дадете ....... много мерси от сега Публикувано изображение

Ами значи за утре имаме да пишем есе или по-точно нещо като дом.работа и за понеделник трябва да го занесем .. ии така ще ми трябва помоща ви :rolleyes: за темата Дервишово семе - Дълг или любов Публикувано изображение много ще съм ви благодарна ако до 22:00 вечерта ми помогнете Публикувано изображение благодаря предварително ! :)

а на мен ми трябва точно съчинение разсъждение върху Драматичният възел в разаказа Дервишово семе Публикувано изображение трябва ми спешно.. моляви

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

2.6 Не се толерира практиката на flood – публикуване на едно и също нещо многократно, както и публикуването на голям брой мнения от един потребител едно след друго. За добавяне на информация към предишен пост има бутон "Редактирай" на всеки ваш пост.

здравейте!!!хора трябва ми спешно план на тема "Рамадан и Силвина-жертви на своето време",не можах да намеря нищо точно по тази тема,а ако има такава,която е близка на тази няма проблем.Благодаря предварително ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.