Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Николай Хайтов - "Дервишово семе" - въпроси, есета и анализи

Featured Replies

трябва ми съчинение расзъждение на "кои са добри и кои са лоши" дервишово семе плс спешно за 8 клас Публикувано изображение

Редактирано от d-devilssss (преглед на промените)

• 8 месеца по-късно...
  • Отговори 577
  • Прегледи 583,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Защо в разказа “Дервишово семе” всички герои са жертви? - есе СПЕШНО е бьрзо плс :go ahead: Без това: " В Хайтовия разказ „Дервишово семе” Рамадан, Силвина и Руфат са жертви. Рамадан е жертва на родовата традиция. Той е оженен на четиринадесет години за непознато момиче, за да продължи рода. Но когато вижда бъдещата си съпруга, младежът се влюбва в нея, затова когато братята на Силвина му я "отмъкват", героят се превръща в жертва и на невъзможната любов и на омразата към втория съпруг на любимата му – Руфат. Рамадан се превръща в жертва на омразата, защото работи за Руфат. Но не си отмъщава, защото е длъжен към дядо си и трябва да продължи рода и защото не може да гради съвместния си живот на чуждо нещастие - знае, че тази любов е неосъществима. Виждайки на какво мъчение и насилие е подложена възлюбената му, Рамадан се превръща в жертва на себе си, защото се обвинява за това, че никога вече няма да види Силвина щастлива. В разказа Силвина е най-наранена от героите. Като жетрва на родовата ценност, тя е омъжена за младия Рамадан, в когото се влюбва още след първата им среща. Но след като се разбира, че не е изпълнила семейното си задължение - да продължи рода, младото момиче бива „продадено” за възрастния, но богат Руфат, за два пръча. Поради това Силвина става жертва и на любовта - искрената към Рамадан и невъзможната към Руфат. Силвина е жертва на насилие, докато живее с Руфат. Но въпреки болката, която й причинява, водена от задължението си към родителите си, тя е принудена да живее с човек, когото не обича - принудена е да живее без любов. Руфат, освен виновник за неосъществяването на любовта между Рамадан и Силвина, е и жертва. Той знае, че Силвина не го обича, но не може да купи любовта й. Обречен е да живее с нещастно момиче, което не го обича." Няма ли помощ ??? :yanim: няма ли помощ ???:cool:

Редактирано от best (преглед на промените)

Търся си до 2 3 часа ! Отговор на какъв комфликт между родовите и общочовешките ценности открити в разказа "николай хайтов дервишово семе" (Как любовта взлиза в комфликт с родовите морали, Коя е голямата любов в живота на главния герой, Защо главния герой не създава семейство със любимата, дядото на главния герой какво оценява като най - важно в най - ценно в живота) във скобите са нещата на който трябва да е наблегнато в съчинението! 8 клас !

Търся си до 2 3 часа !

Отговор на какъв комфликт между родовите и общочовешките ценности открити в разказа "николай хайтов дервишово семе" (Как любовта взлиза в комфликт с родовите морали, Коя е голямата любов в живота на главния герой, Защо главния герой не създава семейство със любимата, дядото на главния герой какво оценява като най - важно в най - ценно в живота) във скобите са нещата на който трябва да е наблегнато в съчинението! 8 клас !

Ако прочетеш темата назад -ще си отговориш на всичките въпроси.

Само че ще трябва да си сглобиш есето от няколко поста - тоест мъничко да се потрудиш.

аз го искам така малко наготово защото мн. ми трябва смисал бързо ми трябва и нямам време да чета...

• 3 седмици по-късно...

хейй ще ми кажете ли кои са приликите и кои са разликите при обичая "Крадене на булка" в дервищово семе и в преди да се родя Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,трябва ми интерпретативно съчинение на тема "Основния конфликт в разказа Дервишово семе" Спешно ми е ! Публикувано изображение

Редактирано от tonipu6kata (преглед на промените)

Много ми трябва ЕСЕ на тема "Любовта в Дервишово семе" за четвъртък ми е моля за помощ! Мерси предварително Ето въпросите на които евентуално трябва да отговоря : 1.Какво е отношението на родовият свят към любовта? 2.Как се ражда любовта между Рамадан и Силвина 3.Как се чувства влюбения Рамадан? 4.Как Рамадан преживява кражбата на Силвина? 5.Как въздейства на героите съхранената любов? :):wors: :wors:

Здравейте! Спешно ми трябва ЛИС на тема: Националното и общоприетото в разказа "Дервишово семе" благодаря ви преварително!?!

• 3 седмици по-късно...

Виж дали това ще ти помогне.

Ред. от арти: Тази тема е "Основният конфликт в разказа Дервишево семе"

Може ли някой да ми го копира тук като текст, защото не ми се отваря?

• 4 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...
  • 3 седмици по-късно...

здравейте много спешно ми трябва някое от следните: Сблъсъкът м/у колективното и индивидуалното в разказа "Дервишово семе" - ЛИС Мечтите и дилемите на човека в разказа "Дервишово семе" - ЛИС "Дивото" и цивилизованото у човека - ЕСЕ Любовта и омразата, отмъщението и възмездието в сжета на човека - ЕСЕ ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете.. П.С.трябва ми за утре :S

Редактирано от geri7195 (преглед на промените)

Моооля помогнете! ;( За утре ми трябва:

- Как е доказана силата на любовта в Дервишово семе?

- Худ.средства с които е доказана любовта в Дервишово семе?

- Чрез кои герои и техните взаимоотношения е доказана любовта?

МОЛЯЯЯ.. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• 3 седмици по-късно...

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

здравеите...трябжа ми преразказ варху дервишожо семе...на тема разджуеният свят....моляжи помогнете ми

моля Ви помогнете ми трябва ми Eсе ''Един живот- една голчма мъдрост'' или ''Да надмогнес себе си''

по дервишовото семе.

и ако миже ''Прочва на сила или безсилие е поведението на Рамадан''

трябва ми за утре :wors:http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

здравейте много ви моля трябва ми съчинение интерпретация на тема Отмъщението или любовта в разказа Дервишово семе трябво ми за утре http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Редактирано от dakata28 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Трябва ми спешно литературно интерпретативно съчинение на тема Опазването и продължаване то на рода в разказа "Дервишево семе".

• 2 седмици по-късно...

Хора, трябва ми интерпретативно съчинение за 8 клас на тема "Изборът на личноста и традицийте на рода в разказа Девишово семе" и то много спешно. Някой може ли да помогне, плс? :) По-точно за утре... :blink:

Редактирано от Riisiya (преглед на промените)

Хора спешно ми трябва интерпретативно съчинение на тема Проблемът за колективното и индивидуалното в откъса от първата брачна нощ до там където пасял овцете а слънцето не залязвало.Ако може до утре да предложите нещо

Редактирано от stach (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.