Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Македонския въпрос- актуален и днес

Featured Replies

Дааа, типично за тях. Ти им подай пръст , те ще ти откъснат ръката. Когато се усетят , че това е грешният път може да е късно,

Напълно подкрепям след ден два ще кажат че Адам и Ева са били македноци (ако още не са го казали) :blink:

• Отговори 153
  • Прегледи 38,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Напълно подкрепям след ден два ще кажат че Адам и Ева са били македноци (ако още не са го казали) ;)

Доста е известна фразата:

" Луно,Луно земя македонска ,и за теб ке ли се тепаме!"

Ако им се разровите из форумите,ще установите че:

Македонците са първите християни и то преди Христа!

Братятя Кирил и Методий са македонци и са измислили македонската азбука,която после се оказва

че е приета с декрет след 2-та св.война и за капак е написана на сръбска пишеща машина :blink:

Aбе,не ми се говори за д-ва която за национален празник е обявила ден на /Освобождението от Българската фашистка окупация/ Освобождението на Македония -Окупация

И ми е интересно дали Бълг.политици присъстват или ги поздравяват.

• Автор

Доста е известна фразата:

" Луно,Луно земя македонска ,и за теб ке ли се тепаме!"

Ако им се разровите из форумите,ще установите че:

Македонците са първите християни и то преди Христа!

Братятя Кирил и Методий са македонци и са измислили македонската азбука,която после се оказва

че е приета с декрет след 2-та св.война и за капак е написана на сръбска пишеща машина :)

Aбе,не ми се говори за д-ва която за национален празник е обявила ден на /Освобождението от Българската фашистка окупация/ Освобождението на Македония -Окупация

И ми е интересно дали Бълг.политици присъстват или ги поздравяват.

Tова е една малка част от всичките им глупости, пускани от политиците им, от издатели, по вестници, то си е кошмар...

Ами много хубаво си им го казал,ама можеше и по-твърдо... ;)

Ами много хубаво си им го казал,ама можеше и по-твърдо... ;)

Мразя да пействам,но КАПЕТАНОТ от клуб Македония добре го е казал:

Браво на Иваило за това скръцване със зъби пред А1 от Република Скопие.Наи-после външна политика с характер! Време е да престанем да си затваряме окото, докато македонистите ни бодът другото!

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=65878

"...Бугарија ги поддржува Македонија и Турција, но таа поддршка нема да е безусловна. Ние ќе настојуваме од двете страни да ги почитуваат принципите на добрососедство, и особено ќе следиме Македонија да не пројавува агресија кон бугарската историја и нација“, рече Калфин...".

А аз бих го преформулирал така,

"...НЯМА да има никаква поддръжка за Република Скопие за НАТО и ЕУ, дотако се поддържат антибългарски идеи и финансират антибългарски сепаратистки партии (ОМО)...!"

И не забравяите мили деца, че:

- "македонски" език няма, има български диалект!

Малък лъч надежда от Бълг. политици---Дано продължават така..................!!! :hush:

Аз недоумявам как въобще си решил че може да имаш някакъв, дори и минимален успех. Това са безпредметни начинания. Казах горе нещо з аслепият и съм се убедил лично в истинността на това твърдение многократно.

Аз недоумявам как въобще си решил че може да имаш някакъв, дори и минимален успех. Това са безпредметни начинания. Казах горе нещо з аслепият и съм се убедил лично в истинността на това твърдение многократно.

Да,имаш право.Аз знам че немога да ги накарам да мислят различно.Искам да ви кажа че не всички са така настроени и не всички вярват в това.
  • 2 седмици по-късно...

Агресия срещу българската история

Така професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, окачествява факта, че при реставриране на църкви на територията на Македония се заличават всички български надписи по фреските. В интервю днес пред агенция Фокус проф. Димитров посочва, че реставраторите пренаписват българските надписи на съвременен македонски език. „Очевидно, надяват се след десетилетия хората да си мислят, че македонският език идва от дълбокото Средновековие” - коментира историкът.

За пример той дава средновековната църква в Осоговския манастир, на 5 км от българската граница, която е изписана наново с надписи на съвременен македонски; а също и църквата ”Св. Георги” в град Ресен. Тези два храма професорът е разгледал лично. При реставрацията на църквата ”Св. Неделя” в Битоля, в надписът ”Построи се от българите в Битоля през 1863 г.”, ”българите” е изтрито.

”От историята ни е известно, че всички църкви в Македония, са строени от българи и от църковните институции, които са управлявали тази територия на България. Това са Българската патриаршия до 1018 г. След това от 1018 г. до 1767 г. Македония е имала малко повече късмет като област, тъй като тя е включена в църковната област на Българската автокефална архиепископия. А след това - от Българската екзархия. Всички паметници там са на български език”, посочва известният български историк.

Друг пример за подобна злоупотреба е делото на Цар Борис I , построил в Западна Македония група манастири, сред които Дебърския, Кичевския, манастир ” Св. Наум”. Професор Димитров твърди, че името му e изтрито или сменено навсякъде и че: ”В Дебърския манастир името на Борис I е заменено с името на сръбския крал Стефан Дечан. При това куриозното е, че надписът е на български език. Но в научната литература и то на чужди учени, обиколили земите на Македония през 19 век, се съобщава, че там е бил образът на цар Борис I Български”.

Източник: Фокус

Бележка: в македония проф. Б. Димитров е известен като ключова фигура в "антимакедонската пропаганда". Повече за критиката към него: www.makedonika.org

Момчета,наистина ми е жал че се опитвате да им налеете акъл на тия наистина нахъсани "македонци" :clap:.

Четох споровете ви с тях,иде ми да плача и да се хиля като луд едновременно.То бива бива,но тия са много зле.Май им трябва повече бой,поне за да уважават България най-малкото.Най чудно ми става когато се асоциират с държавата Македония на Филип и Александър Македонски,нима не знаят че тя е била елинизирана държава?? Нима не знаят че тогава по тези земи не е имало и грам славяни??

Жалко,но някой има интерес да си мислят това,но ще го осъзнаят,рано или късно.

Заблудено овце са,направо да ги съжалиш Публикувано изображение

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Отдавна искам да попитам, как намирате поведението на нашата западна съседка спрямо нас Българите? Те (македонците) почнаха да присвояват на ред, столицата ни :София - това беше едно от нещата, скоро Google излена със сттия за това че кирилицата е измислена от македонци, иние нямаме общо с нея....

Моля споделете

Мога да споделя единствено, че и българската и македонската истории са чиста проба свободно съчинение с деветдесет процента елемент на манипулация, завист, комплекси, мързел и частни интереси.

Ако имаше как щях да се изпи***я и върху двете книжки. А освен това предпочитам да се занимавам със собствената си история, защото не виждам смисъла от всички тези безполезни спорове.

А и не разбирам какво значение има кой е написал кирилицата? Важното, че някой я е написал. А ако не го беше сторил вероятно щеше да се намери някой друг и да напише някаква друга ...ица.

:clap:

Мога да споделя единствено, че и българската и македонската истории са чиста проба свободно съчинение с деветдесет процента елемент на манипулация, завист, комплекси, мързел и частни интереси.

Ако имаше как щях да се изпи***я и върху двете книжки. А освен това предпочитам да се занимавам със собствената си история, защото не виждам смисъла от всички тези безполезни спорове.

А и не разбирам какво значение има кой е написал кирилицата? Важното, че някой я е написал. А ако не го беше сторил вероятно щеше да се намери някой друг и да напише някаква друга ...ица.

:)

Такова мнение не бях чела скоро Публикувано изображение

Хей-ти българче ли си-защо така не уважаваш българската история?

A на създателите на азбуката ни за труда им, ако не за друго-малко уважение :)

Такова мнение не бях чела скоро Публикувано изображение

Хей-ти българче ли си-защо така не уважаваш българската история?

A на създателите на азбуката ни за труда им, ако не за друго-малко уважение :)

Мисля, че не съм бил разбран правилно. Опитах се с мнението си да демонстрирам незаинтересованост, а не неуважение. А иначе съм българин, но категорично съм против това да ме ангажира към историята. За мен градацията се крие във възможността ни да градим история, а не да я коментираме. Ъндърстенд ми? :)

Апропо, ако се запиташ как се гради история... във всеки случай не с безумни писаници а със здраво бачкане. В този смисъл ме е срам, че изобщо се изкуших да пиша в подобна тема, но се издразних на патоса на повечето мнения. Да говориш с патос е все едно да псуваш - все едно нищо не казваш.

Редактирано от lst2005 (преглед на промените)

• Автор

Момчета,наистина ми е жал че се опитвате да им налеете акъл на тия наистина нахъсани "македонци" :).

Четох споровете ви с тях,иде ми да плача и да се хиля като луд едновременно.То бива бива,но тия са много зле.Май им трябва повече бой,поне за да уважават България най-малкото.Най чудно ми става когато се асоциират с държавата Македония на Филип и Александър Македонски,нима не знаят че тя е била елинизирана държава?? Нима не знаят че тогава по тези земи не е имало и грам славяни??

Жалко,но някой има интерес да си мислят това,но ще го осъзнаят,рано или късно.

Заблудено овце са,направо да ги съжалиш Публикувано изображение

И тук съм принуден да се съглася на 100% с теб

:)

А, за теб, то не знам как можеш да се наречеш Българин След като си готоб да се изпи***ш на историята си.Ако ще демонстрираш незаитересованост не това е начина.Това което си написал е същото, все едно да отидеш на гробищата и да направиш въпросният акт върху гроба на прародителите си. Публикувано изображение .Като си толкова незаинтересован защо си писал по темата?

За какво въобще се занимаваш - не знам. Има определена група хора в тоя свят, наричащи се Идиоти. Това е цяла една макрораса, деляща се множество племена. Общата им черта е, че не виждат по-далеч от носа си. Причините са комплексни. Едни защото не могат, други защото не искат, трети - защото не им дават. Доказано е след лабораторни и извънлабораторни опити, че идиотите не се поддават на просвещение, просветление, преосветление и други осветителни работи. Така че всички нови опити в тази насока са безплодни и излишни - както откъм изгубено време, така и откъм изхабена енергия.

• Автор

За какво въобще се занимаваш - не знам. Има определена група хора в тоя свят, наричащи се Идиоти. Това е цяла една макрораса, деляща се множество племена. Общата им черта е, че не виждат по-далеч от носа си. Причините са комплексни. Едни защото не могат, други защото не искат, трети - защото не им дават.

Доказано е след лабораторни и извънлабораторни опити, че идиотите не се поддават на просвещение, просветление, преосветление и други осветителни работи. Така че всички нови опити в тази насока са безплодни и излишни - както откъм изгубено време, така и откъм изхабена енергия.

Напълно съм съгласен. Но това е един техен форум, аз мисля че в тази т.нар. държава има доста хора гледащи на нещата по друг начин. С една дума, тези форуми, и напоследък исказания на политици дори, са си 100% провокация. А на мислещите не се позволява изява...

Редактирано от Shak (преглед на промените)

А, за теб, то не знам как можеш да се наречеш Българин След като си готоб да се изпи***ш на историята си.Ако ще демонстрираш незаитересованост не това е начина.Това което си написал е същото, все едно да отидеш на гробищата и да направиш въпросният акт върху гроба на прародителите си. Публикувано изображение .Като си толкова незаинтересован защо си писал по темата?

Ако беше прочел и следващия ми пост щеше да знаеш защо съм писал по темата. А пък ако се беше се и замислил над това, което казвам, щеше да ти е ясно, че имам предвид само и единствено книжките и печатните издания, които всяко ново политическо време има неблагоразумието да ги изменя съвсем безочливо и да ги поставя на училищните чинове. А истината за историята е мнооого далече от това което четем. А ако искаш да придобиеш истинна представа за историята на едно общество е необходимо единствено да анализираш неговия събирателен образ в настоящето. Е, така едва ли ще научиш дати и факти, но определено ще разбереш дали историята му е достойна за величаване.

Редактирано от lst2005 (преглед на промените)

• Автор

Ако беше прочел и следващия ми пост щеше да знаеш защо съм писал по темата. А пък ако се беше се и замислил над това, което казвам, щеше да ти е ясно, че имам предвид само и единствено книжките и печатните издания, които всяко ново политическо време има неблагоразумието да ги изменя съвсем безочливо и да ги поставя на училищните чинове. А истината за историята е мнооого далече от това което четем. А ако искаш да придобиеш истинна представа за историята на едно общество е необходимо единствено да анализираш неговия събирателен образ в настоящето. Е, така едва ли ще научиш дати и факти, но определено ще разбереш дали историята му е достойна за величаване.

И, как смяташ да го науча без кнжките?

И това ли е редактирано? тук

П.П. Прочетох и двата ти поста. Просто смятам , че това което пишеш е на-малкото недостойно.

Навсякъде историята се преправя.(Да ме прощават тези , които не са съгласни)Но ако я нямаше, дори преиначена, кажи ми , как ще разбера от къде идвам?

Археологията е хубаво нещо, но след дадена находка трябва да се дикументира, нали? после става на "книжка" и кое е вярното?

Та имай подготовка преди да се исказваш. Публикувано изображение

Иначе понеже не те интересува "книжната" ни история , направо вземи и се регистрирай в някой от тези македонски форуми, и почвай и ти да променяш.Там поне го правят на воля, идаже ще са ти благодарни.

Редактирано от Shak (преглед на промените)

И това ли е редактирано? тук

Виж, това, което сочиш не е предмет на разговора ни. По-скоро ми звучи като презентация на нова книга. Но за да се придържам към темата, ще цитирам част от въпросния текст:

Основното достойнство е не във фактологическата прецизност, а в подбора, като е направен, така че да се подчертае войнството и духовната възвишеност на българския народ.

тоест, иде реч, че един от фундаменталните текстове, вдъхновили българската историография е текст с признати "задни мисли" (в добрия смисъл). С други думи паисиевата История е един основен момент от манипулативната същност на натрупването на история. Казвам го, без да отричам изключително положителната роля на въпросния труд. Но ако погледнем неутрално и се опитаме да сравним паисиевата История и дебатите в македонския форум, ще забележим... всъщност няма да забележим никаква разлика в подтика и идеята с която и двете неща се случват.

Иначе ми се ще пак да се перифразирам за пореден път и да кажа, че историята е златната дупка в която с лека ръка можеш да изливаш емоционалния си потенциал. Ако няма къде другаде, естествено. Публикувано изображение

• Автор

Виж, това, което сочиш не е предмет на разговора ни. По-скоро ми звучи като презентация на нова книга. Но за да се придържам към темата, ще цитирам част от въпросния текст:

тоест, иде реч, че един от фундаменталните текстове, вдъхновили българската историография е текст с признати "задни мисли" (в добрия смисъл). С други думи паисиевата История е един основен момент от манипулативната същност на натрупването на история. Казвам го, без да отричам изключително положителната роля на въпросния труд. Но ако погледнем неутрално и се опитаме да сравним паисиевата История и дебатите в македонския форум, ще забележим... всъщност няма да забележим никаква разлика в подтика и идеята с която и двете неща се случват.

Иначе ми се ще пак да се перифразирам за пореден път и да кажа, че историята е златната дупка в която с лека ръка можеш да изливаш емоционалния си потенциал. Ако няма къде другаде, естествено. Публикувано изображение

Виж сега, за да може едно общество да има самочувствие и да е патриотично настроено, му трябват именно такива поддици.И те по никакъв начин не са коригирани, а са извадени на по-видно място, за да се подчертае именно това , че този народ е кадърен.

Продължавам да твърдя , че историята на почти всяка нация е по някакъв начин променена, по едни или други причини, но това не значи, че трябва да бъде отхвърлена с лека ръка.

Ето сега Македонците творят една НОВА, никому непозната история, но те се имат за по стари и от Всевишния, та позволено им е Публикувано изображение Ето това, което се вижда че е груб фалшификат можеш да заплюеш. Но да кажеш, че всичко е "Мижи да те лажем", е това вече не мога да приема

Поздрави

Мисля, че не съм бил разбран правилно. Опитах се с мнението си да демонстрирам незаинтересованост, а не неуважение. А иначе съм българин, но категорично съм против това да ме ангажира към историята. За мен градацията се крие във възможността ни да градим история, а не да я коментираме. Ъндърстенд ми? :hush:

Апропо, ако се запиташ как се гради история... във всеки случай не с безумни писаници а със здраво бачкане. В този смисъл ме е срам, че изобщо се изкуших да пиша в подобна тема, но се издразних на патоса на повечето мнения. Да говориш с патос е все едно да псуваш - все едно нищо не казваш.

Mного добре казано.

Бих добавил че познаването на историята е дотолкова доколкото да не се повтарят грешки.

И всякакви заигравки с историята целят единствено евтин популизъм и отклоняване на обшественото настроение.

Доказано е след лабораторни и извънлабораторни опити, че идиотите не се поддават на просвещение, просветление, преосветление и други осветителни работи. Така че всички нови опити в тази насока са безплодни и излишни - както откъм изгубено време, така и откъм изхабена енергия.

Ще ми се да ми дадеш някаква връзка или повече информация за тези лабораторни изследвания. Извънлабораторните също звучат любопитно. Благодаря :hush:

Във въпросния форум установих че си говорят четирима човека които са на едно мнение и всяко друго се трие,така винаги са прави :hush:

добавено :

ЕТО какво им написах за последно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.