Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Македонския въпрос- актуален и днес

Featured Replies

И ти действащия, креативния, нескучаещия и психичния стабиляга що реШи да се месиШ в разговора па да ни отворяШ очите?Може па да сме си щастливи така и да ни е весело като си пием ракията да си говорим на тия теми, па ти си пий с макетата и си гледай Шупнали бг бози.

Ае със здраве и ти

Що това частен разговор ли е ?

И човека си го каза много точно ! А и за прочутата НАША Българска история - каква точно история ни остава след приблизително 200 години византииско робство (присъствие - както се казва напоследък) , приблизително 500 години турско робство (османско присъствие дето му викат) и последните 60 - 70 години съветско/руско присъствие ?

• Отговори 153
  • Прегледи 38,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

А ето междувременно с какво са се захванали бракята:

МАКЕДОНИЯ

Никола Груевски: Потомци сме на всички от античността до днес

16 Февруари, 2009

"Ние сме потомци на всички, които са живеели по тези места. Тук не може да се поставя въпросът - или едно, или другото", заяви премиерът на Македония Никола Груевски пред тв "Сител".

Той направи този коментар по повод обвиненията, че търси антични корени на сегашното население в страната и води Македония до пълна изолация и конфронтация.

"В центъра на Скопие ще има 17 паметници и само един от тях е свързан с античността от времето на Александър Велики. Всички останали нямат връзка с античността.

Ще има паметник на Кирил и Методий - това е славянски период, на Свети Наум - също от този период. Ще има паметник на Цар Самуил. Ще има и паметници на Гоце Делчев, Даме Груев, Никола Карев... Киро Глигоров", каза още Никола Груевски и добави, че ще има и паметници на създателите на ВМРО, Юстиниан, солунските атентатори...

"Тук не виждам никакво разединение, а напротив това е обединителна концепция", каза той.

.

Хайде малко от смешната страна за Aco Golemiot.

Мнение на един македонски форум:

АЛЕКСАНДАР БИ МАКЕДОНСКИ

Почитувани,

Здружението на граѓани “Александар Би Македонски” најавува дека ја поддржува намерата на

Владата на Република Македонија за изградба на споменик на најславниот бисексуалец во

македонската историја - Александар Велики.

Ние бисексуалците во Александар отсекогаш сме гледале икона на нашиот лајфстајл. Сме

гледале човек, кој покрај тоа што го освојувал и обединувал светот, ги обединувал луѓето од

различни сексуални ориентации.

Затоа, изградбата на овој споменик, освен како исчекор за афирмација на сексуалните

различности ќе биде и голема промоција на нашата држава. Имено, секој бисексуалец од Европа,

Америка и светот би посакал да се фотографира пред споменикот на најславниот бисексуалец во

историјата.

Скопје, 28.04.2009

http://www.monitor.bg/article?id=188446

:jeer:

И ти действащия, креативния, нескучаещия и психичния стабиляга що реШи да се месиШ в разговора па да ни отворяШ очите?Може па да сме си щастливи така и да ни е весело като си пием ракията да си говорим на тия теми, па ти си пий с макетата и си гледай Шупнали бг бози.

Ае със здраве и ти

:blink:

Какви претенции имаш?Щом си пиете ракията, едно наздраве и от мен-в далечно Осло,сигурно ти се ослажда още повече благата ракийка ;).Ще си гледам бг бозите-нещо против?

Редактирано от openmind (преглед на промените)

Нека да бъда малко по фанатичен. Но както и да го овъртаме - България си е виновна защото е признала Македония .. защо сме ги признали.. ? Защо България не обяви война на Македония - вярно наш народ са но след като не се водят Българи значи са наши врагове ,които живеят в измислен свят (именно Македония - измислената страна), или да стават Българи или да умират, умират е слабо казано. А за какво да умират ? Не стига че са БЪЛГАРИ , правят партии и се опитват да откъснят Югозападната част на Българиа в полза на Македония , вмро ли беше тази партия - Илиденската.. АМАН.В България се говори само за цигани,турци,арменци - за нации които не са наши а тези които са наши и не искаме да ги привелчем каде са ? Имено македонци,помаци.

Редактирано от LIS (преглед на промените)

С кеф си изчаках срока на "банана" да се вдигне, пак несправедлив бан заради някоя фръцкаща се ревла, моментално сложих "мадамата с големи гърди и стегнато дупе" в "цветуща младост", FIGI78, както тя се описва сама, това не са мои думи, сложих я в игнор-листа, и пиша.Някой каза-защо го допуснахме...Много вярно! Признали сме ги, не, че са ни писали много...Промити мозъци, спорна територия, ние сме ги поробили...Защо са ни жалки предатели, такива на война са ги разстрелвали едно време, като е имало чест и достойнство...Да си гледат Итар Пейо и да си мислят как Александър Сатленски бил най-великият император, само дето бай Чингис далеч го минава, да не говорим за Империята на светлината...Не се било родило по-хубаво момиче от македонче...Да им имам комплексарското безбожие и отричане от кръв, дух, от всичко...Там ми се събрала най-голямата паплач, тиня, вие ми плачете, че били българи (КАТО НАС), и ги искате обратно...Добре, както искате...аз няма да говоря.

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

:P

Какви претенции имаш?Щом си пиете ракията, едно наздраве и от мен-в далечно Осло,сигурно ти се ослажда още повече благата ракийка :P.Ще си гледам бг бозите-нещо против?

Нищо, стига да не ми ги навираШ в очите на неподходящи за това места - има си форуми с теми за филми, има си и такива за русофили, хомофили и сякви такива фили - тука ако не си прочел темата е за Македония - загубената част от България.Точка.
  • 2 седмици по-късно...

Що това частен разговор ли е ?

И човека си го каза много точно ! А и за прочутата НАША Българска история - каква точно история ни остава след приблизително 200 години византииско робство (присъствие - както се казва напоследък) , приблизително 500 години турско робство (османско присъствие дето му викат) и последните 60 - 70 години съветско/руско присъствие ?

Остават ни едни 12(13-1 век) века история от която ние Българите сме изградили една много пъстра и бих казал изключително издражлива народност която има огромен принос към това което е днес света и има още много да даде.

Здравейте на всички! Бих искал да поговорим за най-голямата горчилка за Българите - изгубената ни половинка Македония. Аз имам съвсем малки познания по История признавам си че не уча много по този предмет Публикувано изображение но знам едно че МАКЕДОНИЯ е била наша и хората които са там по потекло са Българи! Публикувано изображение Хайде да говорим за това и да помислим как можем да стигнем до тях така че и те да повярват в това и рано или късно може да си ги върнем :rolleyes: Някой знае ли какво учат те по История, какво казват за България? На мен ми попадна това

http://translate.google.co.uk/translate?hl...%258F%26hl%3Den

Нека се включим компетентно тук и да чуят и нашата гледна точка!

Точно от тук тръгват всичките ни беди. Не знаеш историята и не учиш по нея ама си чувал нещо?!

Айде първо поучи повечко, почети, направи сам някои изводи и тогава пускай такива страшни теми.

Страшна е не за друго, а защото и други като теб незнаещи ще се включат и лека полека всичко ще ескалира.

Да - българи са.

Да - не си го признават.

Не - няма да си присъединим тази територия. Нямаме вече никакви права над нея. А и мен ако питаш аз вече не я искам. За какво ти е държава пълна с шантави албанци -сутеньори и наркотрафиканти.

България е преживяла 2 национални катострофи и е загубила 2 световни войни само заради тази болка, да гледаме земите си окупирани от друг и народът ни залъгван и репресиран от други. Тези хора, обаче, заради които сме жертвали всичко сега се обръщат и не искат да си признаят това заради което дядовците им са умирали. Тяхна си работа. Аз такива отстъпници не ща. Да си ги взима, който си иска.

Единственето, което искам е да не плюят върху паметта на хилядите загинали заради идеята за националното ни обединение.

Впрочем като студентка попаднах на едно книжле "Учебниците по история в балканските държави"

В македонския учебник смело се твърди, че всички царе след Самуил са македонски, но интересното е какво стои под картинката с ослепените самуилови войници. "Войниците на македонския цар Самуил, ослепени от Василий II Българоубиец". Е, как аджеба става тоз номер, защо не е македоноубиец, никой македонец досега не ми е отговорил.

Досега от около 20-30 македонеца, с които съм говорила само един си призна, че е българин.

• 2 седмици по-късно...

Това ми е болната тема,тия македонци може и да са били българи,обаче сега мразят всичко българско.Ние постоянно има подаваме ръка,а те ни плюят.Сега какво стана?Влезнахме в EU,и те всички искат да се пишат българи?За мен от тия хора нищо не става и не ги искам в БГ,нека си стоят в тъпата Македония.

Жалки коплексари са това македонците -избива ги на грандоманщина ,имат претенции да са наследници на древните македонци ,някакви идиоти решили да ги изследват генетично и се оказало ,че едва ли не те са темела на бялата раса -по чисти от тях няма ,всичко на тоя свят се е пръкнало в пределите на Македония ,сигурно и първия динозавър и той е с македонска жилка .Чета им форумите и си нямате идея какви хули и псувни има по адрес на "бугарите"-то не са татари ,цигани ,монголци , и пр. имат си хората и претенции ,че в българия има македонско малцинство и то не какво да е ами от порядъка на 200-300 000 душши ,че целия пирински край е тяхна територия и още такива бълнувания .Там още живеят във времето на обединена Югославия ,сръбската УДБА се е вкоренила в най високите етажи на властта и така са им промили мозъците на младите ,че е по добре да вдигнем ръце от това неблагодарно и безродно племе и да ги оставим на съдбата им ,която не е розова .щото албанския елемент в най-скоро време ще им разплаче фамилиите -и тогава да дирят помощ от техния Аце -онзи античния педал дето ще му строят вдадесет метров паметник напук на гърците!!! :)

Македонците са Българи,говорят този език и точка.Тяхната държава не е Македония,а географска област Македония.От всички нии най-голямо право имаме да им кажем че са българи.Но те не искат да са българи,тогава да си стоят там.Верно тука е зле,но там е още по-зле,те за това идват тука да следват.Най-ме дразни че крадат чуждата история.Все едно ние сега да се наречем траки с които нищо общо нямаме като кръвна връзка.Когато сме дошли тука траките са били изчезнали и е имало славяни само и ние сме смеска от славяни и монголци.По-късно и с турци и други,заради робствата.Това е

• 1 месец по-късно...

Божидар Димитров възкреси българския фашизъм – обявява в гръмко заглавие македонският всекидневник "Време".

Новият министър за българите в чужбина има несериозни предложения за Македония, пише вестникът.

Историческите факти говорят, че македонската нация е изкуствено създадена от комунистите през 1944 година. Не може и дума да става, че македонската нация произлиза още от времето на Александър, както твърдят вашите историци. Аз на никого в Македония не мога да забраня да се чувства македонец, тъй като това е право на личен избор, но историята говори нещо друго – заявява Димитров пред "Време".

Божидар Димитров обещава на историците от Македония 1 милион евро, ако те му представят поне един релевантен исторически документ за съществуването на македонската нация.

Това „неприлично предложение” от властите в София идва само два дни, след като беше избрано новото правителство на премиера Бойко Борисов, в което Димитров отговаря за българската диаспора, пише

източник:dnes.bg

п.п.Защо тогава,като смятат,че нямат нищо общо с България,се скъсват да искат българско гражданство?!

Редактирано от elizabet (преглед на промените)

Те македонците няма какво друго да пишат за него :)

Агитират българи в чужбина да не съдействат на Божидар Димитров От движение „Граждани срещу Държавна сигурност" ще изпратят писма до българите в чужбина с призив да обявят бойкот на назначението на Божидар Димитров за министър без портфейл, съобщи БНР. Сънародниците ни ще бъдат призовани да не отговарят на обажданията и писмата на професор Димитров, като по този начин му откажат сътрудничество.Осем граждански организации са изпратили писма до депутат от Европейската народна партия, бивши дисиденти и антикомунисти. По думите на Васил Къдринов от сдружението Божидар Димитров и сега има възможност да се разграничи напълно от бившата държана сигурност и това ще бъде посрещано много добре. Според представителите на организацията отношението на ГЕРБ към бившите кадри на Държавна сигурност е противоречиво. В началото искаха да проверят кандидатите си за принадлежност към ДС, след това допуснаха в листите си бивши сътрудници. Казаха, че искат всички архиви да бъдат отворени, след това допускат Димитров за министър, посочи Къдринов. От граждани срещу ДС поискаха още до края на септември ГЕРБ да внесе законза лустрацията. Ние не водим лична, персонална борба, коментира от своя страна Крум Славов от „Коалиция за честно управление". Не е необходимо аз да пострадам лично от Божидар Димитров, но от неговите колеги съм страдал, каза още той, като добави, че членове на семейството му са били убити от колеги на Димитров. Припомняме, лидерът на СДС Мартин Димитров остро реагира на номинирания за министър без портфейл проф. Божидар Димитров. Сините визират факта, че Димитров е с досие от ДС. Отговорът на лидера на ГЕРБ Борисов също не бе по-малко рязък, като бъдещият премиер обвини сините, че мувъртят номерца и препоръча на Димитров да се еманципира. източник:news.bg п.п.Тия си нямат друга работа...не мога да разбера,как в миналото Правителство имаше от всичко по много и престъпници,с доказана вина,и агенти на ДС,що тогава нямаше проблем,изведнъж стана голяяяма новина...

Българите в Македония са озлобени към България, благодарение на сръбските подчовеци, които ги настройват против нас. По македонските телевизии, повечето от които собственост на сърби, непрекъснато се внушава омраза към всичко българско и мозъците на хората биват промивани системно. Сърбите прекалено много се страхуват да не загубят контрола си над Македония, след като от бивша Югославия остана само самата Сърбия. Дори доскорошните им поддръжници - Черна Гора, вече са отделна държава. Така че единственият "васал" на Сърбия остана Македония. И сега "борбата е безмилостно жестока". Македонски студенти, които са учили в България, след като се върнат обратно в Македония биват разпитвани и заплашвани от ченгетата от Държавна Сигурност, която още работи въпреки че официално не съществува. Но самите те разказват, че след като са имали достъп до университетските библиотеки, разбират истинската си история. И тя е на светлинни години от фантастиката, написана от някой македонски (или по-скоро сръбски) "историк" - писател на научна фантастика.. И точно от това се страхуват сръбските протежета в Македония - да не би тези хора да отворят очите на останалите и да стане ясно, че държавата, в която живеят е само малка част от Велика България.

Редактирано от al_bundy316 (преглед на промените)

"Агитират българи в чужбина да не съдействат на Божидар Димитров

От движение „Граждани срещу Държавна сигурност" ще изпратят писма до българите в чужбина с призив да обявят бойкот на назначението на Божидар Димитров за министър без портфейл, съобщи БНР.

Сънародниците ни ще бъдат призовани да не отговарят на обажданията и писмата на професор Димитров, като по този начин му откажат сътрудничество.Осем граждански организации са изпратили писма до депутат от Европейската народна партия, бивши дисиденти и антикомунисти.

По думите на Васил Къдринов от сдружението Божидар Димитров и сега има възможност да се разграничи напълно от бившата държана сигурност и това ще бъде посрещано много добре.

Според представителите на организацията отношението на ГЕРБ към бившите кадри на Държавна сигурност е противоречиво.

В началото искаха да проверят кандидатите си за принадлежност към ДС, след това допуснаха в листите си бивши сътрудници. Казаха, че искат всички архиви да бъдат отворени, след това допускат Димитров за министър, посочи Къдринов.

От граждани срещу ДС поискаха още до края на септември ГЕРБ да внесе законза лустрацията."

Съжалявам,че ще бъда рязък. ТЪПАНАРИ!!!! Ете това са тия дет пишат това.Това ми мирише на сръбска работа.

За мен няма значение дали Българин от преди 9 септември 1944 г т.к наречените царски офицери на,коя страна са били ,ЩОМ СА ЗАШИТАВАЛИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

Ако Б.Д. не е доносничел,а е вършил работа в Д.С в полза на България е какво от това. А той доколкото знам е работел на Историческото порище.

Ето тук Арестувана Б-ка постнах инфо за това злодеяние на еничерските служби в Македония. За сега по-този въпрос освен интернет обществото само Б.Д е взел отношение. Старото правителство се спотайваше както в случая с медицинските сестри. Да се надявам ,че Новото най-после ще удари през ръцете

тези сръбски комунисчета в Македония.

Редактирано от dred (преглед на промените)

Аз мисля ,че крайно време е да се предприемат твърди мерки срещу Скопие.

Достатъчно са се подигравали с България и българщината.

Публикувано изображение

време е българското правителство да скръцне с зъби и да приземи извън земната нация на ЗЕМЯТА.

Да реставрират българските паметници в Македония до един.

Просто недопустимо е костите на нашите деди да се разпиляват по полетата ,дали своя живот в името на БЪЛГАРИЯ.

ето как изглеждат те в наши дни:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ако това бяха гробове на гърците ,щеше да има такъв натиск над извън земните даже и заплаха за война .

но ето и как изглеждат и гробовете на гърци и англичани с които сме воювали тогава.:

ГРЪЦКОТО:

Публикувано изображение

АНГЛИЙСКОТО:

Публикувано изображение

А ето и БЪЛГАРСКИТЕ по него време:

Публикувано изображение

НАРОД КОЙТО НЕ ПОЧИТА СВОИТЕ ДЕДИ ПРОЛЯЛИ КРЪВТА СИ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ . ТОЙ Е ОБРЕЧЕН ......

ДЪЛБОК ПОКЛОН НА ВСИЧКИ ПРОЛЕЛИ КРЪВТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ. Винаги сме имали достойни бойци/ офицери и войници/ по фронтовете и не едно чудо е сътворено от тях. Но се питам защо не са така и политиците ни. Особенно днес. ;) ;)

Редактирано от bg_yl (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

За гърците не знам, но за англичаните съм сигурен, че сами поддържат своите военни гробища в чужбина. Българската държава е длъжна да отдели средства за поддръжка на своите гробища.

Редактирано от stilian30 (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Публикувано изображение

Френският вестник Le Figaro определи македонските славяни като българи, позовавайки се на научни източници.Не се учудвам, че статията във френския в. Фигаро определя славянското население в Македония като българско, това каза Божидар Димитров, министър без портфейл. Френските журналисти имат такъв странен обичай да се допитват по специалисти, когато пишат по исторически въпроси. Френската историческа наука е една от най-добрите в света. В Париж работи от десетилетия Институт за византийски изследвания, в който никога държавата, по времето на царете Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав, не е наречена другояче, освен българска държава, а съответните царе български царе

Френски консули е имало в цяла Македония чак до Първата световна война и те също точно и правилно са информирали както научните институти, така и държавните органи – какво е населението на Македония. Така че не се учудвам, че статията във в. „Фигаро”, чийто журналист очевидно е ползвал консултанти от историческите институти във Франция, е определила славянското население като българско”, каза Божидар Димитров.

По думите му - що се отнася до езика, определен като диалект на българския, вероятно френският журналист е почерпил информация от Френската енциклопедия на езиците, издадена преди пет години. „Точно така е определен там македонският език и това предизвика голяма врява в Скопие преди няколко години. Те настояваха Франция да отмени тази постановка и да издаде наново енциклопедия, на което французите отговориха нещо, което не ми се ще да цитирам (вече се научих да си меря думите)”, каза Божидар Димитров.

Според него - малка грешка или по-скоро объркване са допуснали само по въпроса за българското малцинство в Турция, което е наречено помаци, т.е. българи – мюсюлмани. „Според французите, и това им е грешката, те са бегълци след преименуването през 1989 година, и са избягали в Турция по време на т.нар. голяма екскурзия. В Турция действително живеят около 350 000 българи мюсюлмани, но това е в резултат на предишни изселвания: от 1951 година, от 1968 година – 1979 година. Тогавашните изселници действително губеха българското си гражданство. А бегълците от „голямата екскурзия” не губеха българското си гражданство, тъй като от юридическа гледна точка тя действително беше оформена като екскурзия. Те запазиха българското си гражданство и дори гласуват на избори чрез т.нар. екскурзии”, коментира той.

.... прочетете още

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Тия мъкедонци(нарочно с малка буква и нарочно мък,а не мак) що не проумеят че са българи,говорещи на БГ диалект?

Я погледнете тука:

http://www.macedonia.eu.org/vesti/?id=109498&t=/Antimakedonksi%20napis%20vo%20francuski%20Figaro

и прочетете коментарите-много са интересни

като например

ajde i Francija mometalno e vo anti-mkd konspiracija..alooo..vakvi kolumni vo figaro samo u6te radost za Grcija i poveke problemi za identitetot i vladata...sarkozi ne e nekoj zaebanec, od francija i britanska sekoj pat si gi shirele interesite na balkanot; predi 100 godini bili so srbija, vo momentov srbija ne e 'fashion' i francija nema problem da ne ignorira kako juzna banovina; ne znam kakva idnina imame so problemite vo zapadna mkd i so tivkata re-bugarizacija.. eve, jas bev na crno more, barem 1/4 od devojkite po kaficite od kratovo, strumica, delchevo, 6tip - se pravat na po golemi bugari od lokalcite; i koga nema nikoj, pak na bugarski zboruvat..makedonecot nema po golem dushmanin od.....makedonecot...vo 2011 ako ima pari ke odam vo afrika..barem malce izbegam od balkanot...pozz do a1

това си е оригинала,и да не тръгне сега да ми казвате,що го пускам на латиница,нещо обикновено за ФИРОМ ците биещи се в гърдите,че те са измислили

КИРИЛИЦАТА.

Апхахахаххххпахах, половината ми чай отиде, частта за девойките и Африка тотално ме разби.

от към Вардарот се чува че скоро време Макетата ще предприемат официални действия в международните същилища,собствеността върху веригата за бързо хранене McDonalds(Makдоналдс), да бъде предадена на правителството на Република Македония - поради факта , че същата очевидно е македонска(личи по името).Същото се отнася и за известния анимационен сериал "Трите Патета", където главния герой Скруч Мак-Дак(по известен като чичо Скруч) е очевидно македонец.Предстоят дела и за наследството художника Мике- ланджело и съкровището от Микена(и съответно Микенската култура). :whist:

Редактирано от zazata (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.