Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Македонския въпрос- актуален и днес

Featured Replies

Антибългарският блог отново е активен

Блогът, заради който в началото на месеца бе блокиран македонският сървър blog.com.mk, отново е активен. Антибългарското му съдържание не е променено.

В отговор днес бе създаден антимакедонски блог. Тонът на новосъздадената страница е в синхрон с първоизточника на скандала.И двете инициативи не правят чест на създателите си. Явно с македонците наистина имаме много общо...Припомняме, че на 2 юни хакери реагираха на унизителните материали, публикувани на македонски сървър. След като колажите и текстовете, подиграващи се с България бяха изтрити, бе създаден нов антибългарски блог. Няколко часа по- късно целият сървър вече бе недостъпен.Първоначално български хакери изтриха скандалния интернeт блог, който се гавреше с осъдените в Либия български медици, с Васил Левски и с редица български политици.Няколко часа по-късно бе създаден нов блог, който съдържаше 22 антибългарски материала с подигравателни колажи и текстове. Всички те изразяваха силно отрицателно отношение към България.Новият сайт започваше с иронично обръщение към българските хакери. Следваха 21 материала, посветени на България, като колекцията от предишния блог бе "обогатена". Поругаване на Апостола на свободата Васил Левски, садистични подигравки със съдбата на медицинските сестри в Либия, гавра с президентската институция в страната ни, антибългарски „исторически" статии и различни извратени хрумвания, остро насочени срещу България, изпълваха пространството на блога.Сред обидните колажи, изобразяващи президента Георги Първанов, министъра на външните работи Ивайло Калфин, лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, неговия дядо цар Фердинанд, Тодор Живков, президента Петър Стоянов, бившия премиер Иван Костов, директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и осъдените в Либия медицински сестри, особено впечатление прави 11 колаж ( в момента 12).Безвкусно и изключително грозно въпросният материал поругава Левски. Във въпросния колаж, както и в още няколко от поредицата, вместо българския трибагреник е сложено знаме с цветовете зелено, бяло, червено.Малко преди 3.00 часа сутринта обаче, блогът вече беше недостъпен. Целият сървър blog.com.mk също.Интернет компанията, която администрира въпросния сървър изрично бе подчертала в общите условия за ползване на блог секциите, че не носи отговорност за съдържанието и снимките, публикувани от нейните потребители.

Публикувано изображение

Личи си че сме един народ,а?

• Отговори 153
  • Прегледи 38,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе тия пък вече направо стават смешни....ако Плевен се отдели от България и те ли ще си правят революционни и националистически фракции

Редактирано от ivo23 (преглед на промените)

Я вижте аз на какво се натъкнах... ЦЪК

Смело начинание е подхванал човека и естествено е засипан с безчет обиди и ругатни , но това е - истината винаги боли!

Браво на човека :jeer:

Аз се зачетох в коментарите...Един ми направи впечателение с различния стил,както и с цитатите от македонски "историчари" ;)

KALOJAN JA уништува MAKEDONIJA ............................................................................... Ovde sami po sebe se postavuvaat praшaњata: чija zemja uniшtuval suroviot Bugaro-azijat (so krsteno ime) Simeon i чii жeni siluvale pripadnicite na negovite vojski? Zarem tie si gi siluvale sopstvenite ,,sonarodniчki" vo kolku navodno nie Makedoncite sme bile etniчki Bugaro-azijati? Toa li e ,,najromantiчniot period" od bugarskata istorija? Neka razmislat za ova golemobugarskite propagandisti, no i naшite odrodeni janiчari. Za razurnuvaњata na bugarski car Kalojan (koj od Vizantijcite bil nareчen Skili-Jovan, шto znaчi Kuчe-Jovan) vo Makedonija, makedonskiot sredovekoven pisatel Vladislav Gramatik (koj жiveel vo Rilskiot manastir) napiшal: "Toj Kalojan za vreme na sekoe vraќaњe od borbite шto gi vodeлe protiv Romeite, ja pustoшeшe makedonskata zemja i izvrшuvaшe mnogu жestokosti vrz naselenieto. Zasolniшtata im gi ruшeшe do temel, a mnogu narod odvede vo plenstvo i go preseli preku Dunav." Ovoj dokument e objaven vo bugarska kniga (Petar Nikov: Materiali za srednovekovnata istoriа na BÍlgariа - прва, knига. 55-56, sтр. 250), a od nego gledame deka bugarskiot car Kalojan ne go zaboravil stariot azijatski obiчaj da pleni narod i da gi vodi plenicite daleku od svoite rodni ogniшta. Za nesreќite шto bugarskiot car Kalojan im gi nanesol na Makedoncite potresni svedoшtva dal i vizantiskiot pisatel Nikita Honijat: "Najpravilno bi bilo da se kaжe deka nikogaш dosega чoveчko oko ne e videlo, nitu чoveчko uvo ne e sluшnalo, nitu pak takvo neшto e doшlo do чovekovoto srce, kako шto beшe toa шto Kumanite i Bugarite go napravija za vreme na nivnite naleti. Golemite, poznati i dotogaш mnogunaseleni gradovi, prekrasnite sela okolu niv, uredno obrabotenite poliњa i livadi, cvetnite gradini, koi izobiluvaa so plodovi poradi nivnoto napojuvaњe od okolnite rekiчki, visokite dvorci, preubavite umetniчki soзidani i naslikani so razni boi palati, udobnite baњi, nateжnatite od plodovi lozja, obilnite so жetva nivi i iljadnici drugi predmeti, koi se proizvod na razliчni sezoni, koi ja raduvaat zemjata i koi go pravat naшiot жivot vo nea prijaten, sladok i posakuvan - seto toa, otkako naselenieto beшe istrebeno, stana жivealiшte na eжovi i na divi жivotni. Ako nekoj moжeшe da frli samo eden pogled na seto toa - ispolnet so bolka - ќe se udreшe vo gradite i so solzi vo oчite ќe kaжeшe deka go videl ruшeњeto na vselenata... Vo mojot jazik ne postojat takvi izrazi, koi ќe bidat dovolni za detalno i celosno nabrojuvaњe na site tie mnogubrojni zlodela." I ova potresno svedoшtvo za uniшtuvaњeto na makedonskata zemja, makedonskiot narod i makedonskata kultura od strana na bugarskiot car Kalojan dovolno zboruva za toa kolku nie Makedoncite i Bugarite sme bile ,,eden narod." Za pustoшeњata na car Kalojan vo Makedonija, postoi i svedoшtvo, od Dejanijata na Sveti Dimitrija, objaveno vo knigata Hristomatija po istorija na Bugarija (Sofija, 1964), kade,na str. 273, piшuva : "Togaш vladetel na Bugarite bil Kalojan... Toj, otkako ja prebrodil cela Makedonija, gi opustoшil site oblasti, do temel gi sruшil osnovnite kreposti, pљaчkosuval i go ispuсtil i preselil celoto naselenie pokraj bregot na rekata Dunav - so eden zbor, go prestoril vo pustina sekoe mesto шto go napadnal. Potoa toj nezadrжlivo se upatil protiv Solun, zaedno so svojata vojska, koja bila pobrojna i od morskiot pesok i koja se sostoela od: Bugari, Kumani, Tatari, Hazari..." Za ostanatite bugarski sredнovekovni pustoшeњa vo Makedonija podetalno ќe piшuvame vo druga prilika, a seto ova bi trebalo barem malku da ja razbudi sovesta na Ѓoрѓi Mladenov i na sliчnite kako nego. Piskotot na naшite nastradani predci, ubivanite Makedonci i siluvanite Makedonki od strana na surovite Bugaro-azijati neka dopre do nivnata sovest, ako voopшto j

Значи с такива глупости са им пълни главите на нашите "братя" от македоско :lol6: Това пропагандата явно е голяма работа!

Браво на човека :clap:

Аз се зачетох в коментарите...Един ми направи впечателение с различния стил,както и с цитатите от македонски "историчари" ;)

Значи с такива глупости са им пълни главите на нашите "братя" от македоско :rolleyes: Това пропагандата явно е голяма работа!

;) Е топлата вода е открита толкова отдавна... нищо ново под слънцето. Пропаганда е имало,има и ще има винаги :rolleyes:

Редактирано от Devians (преглед на промените)

Аз признавам всичко и всички. И всяка една държавица, нацийка, етносче, сектичка, анклавче и пр. групички ми се струват малки и нищожни на фона на безкрая който ни заобикаля. И е тъжно, и е смешно как пропиляваме този дар да сме тук и сега. Да, съгласен съм, че Кирил и Методий са чисти, расови македонци. И какво от това? Цялото ни знание за миналото е индиректно - разкази, писания, предания, разкопки. Никой не е познавал лично двамата братя. Ами ако писаното е измислица. Ами ако първия човек е преселник от планетата Македония в съзвездието Скопие. Със съмнението изчезва фанатизма и идва загадката и промяната.

За други работи е малку потешко. На пример, повеќето Бугари се убедени дека македонскиот народ е "Титова креација". А што ако кажам дека моето семејство од страната на мајка ми потекнува од Пиринска Македонија и дека дедо ми и баба ми се пораснале како деца таму и се преселиле тука за време на 2-та светска војна и дека и покрај тоа секогаш се сметале за Македонци, а не Бугари. Уште имам роднини во Благоевград и на други места во Бугарија и некои од нив се сметаат за Бугари, а некои исклучиво за Македонци. Имам зборувано со мојот дедо за ова и тој велеше дека и неговиот татко се сметал исклучиво за Македонец, а претпоставувам дека така било и со неговиот дедо. Значи, до каде што можам да си ја следам семејната линија (4 генерации назад) тоа е така.

Пишеш пълни глупости. Аз съм от Благоевград, корените ми са от едно село в община Кресна. Айде ела и ме запознай с тия "твои роднини" от Благоевград, които не се смятат за българи а за "етнически македонци". Ти случайно да си чувал некога за насилствената македонизация в Пиринския край? Знаеш ли колко македонски българи беха избити и пратени по лагери и затвори за това че не са искали да се пишат "македонци"? Според мен си поредния провокатор, немаш никакви корени от Пиринска Македония. Тука "македонец" означава българин от Македония, ние сме горди че сме едни от най истинските българи и сме дали много за българщината през вековете, ние освен това ви МРАЗИМ за това, че се предадохте и отстъпихте пред сръбския терор! Според нас (пиринските македонци) вие (вардарските "македончета") сте слабохарактерни страхливи индивиди, които лесно се поддават на манипулация. В България има около 2 милиона (!) потомци на вардарски и егейски македонци, ВСИЧКИ те са с БЪЛГАРСКО етническо самосъзнание, с такова техните родители са се заселили тук, с такова са децата им, с такова ще бъдат и внуците им!

Благоевградчаните сме 70% потомци на същите тия бежанци и въпреки опитите за насилствена македонизация ние си останахме българи. А вие сте жалки отрепки, които от страх предадоха заветите на дедите си!

Аман от провокатори!

Е, дојдовме до интересна тема. Повеќе пати имам прочитано дека ние ви ја узурпираме вашата историја. Вие тврдите дека си го присвојуваме Св. Климент Охридски и дека тој не е наш, туку ваш просветител. Ајде да го тргнеме настрана фактот дека тој живеел во Охрид...пак останува овој парадокс: Вие велите дека сме Бугари, велите дека Св. Климент Охридски бил Бугарин, и на сето тоа велите дека ние го крадеме од вас. Па нели е тоа парадоксално? Ако сме ние Бугари (како што велите), како можеме да ја крадеме бугарската историја? Нели е во тој случај таа и наша историја?

След като вашата "нация" не се смята за българска, немате никакво право над нашата БЪЛГАРСКА история. След като "не сте" българи, вашата история требва да започва от маршал Тито, човека който е унищожил българското във вас (това не означава, че и преди Тито не е имало сръбска пропаганда в Македония, но по времето на титова Югославия е забит последния пирон в ковчега на българщината)!

Климент Охридски е чист българин - чети житията написани от Димитри Хометиан и Теофилакт.

Публикувано изображение

Ако прашаш друг можеби ќе добиеш поинаков одговор, но јас сметам дека во 9 век на територијата на Македонија не може да се зборува за македонска нација. Во тоа време поврзаноста со античките Македонци била само територијална (и само во мал процент крвна поради нивната асимилација). Во никој случај не можеме да говориме ниту за бугарска нација на македонско тло, затоа што е многу јасно дека во тој период уште постоеле словенските племиња. Имало 12 словенски племиња на македонско тло - Брсјаци, Струмјани, Мијаци и тн. Од нив едно племе (Мијаците) до ден-денес си го чуваат племенскиот идентитет. Кога тие успеале да го задржат тој идентитет до денес, тогаш е сигурно дека во 9 век тој бил најголемата движечка сила и дека не постоела нација во современата смисла на зборот, туку група на блиски и сродни племиња, кои иако било обединети, сепак се ословувале племенски.

Българите са преди всичко етнически българи, с малко славянска примес, това важи както за Тракия, така и за Македония и Мизия. Както македонските българи, така и останалите българи са предимно от източно средиземноморски (понтийски) антропологичен тип и немат почти нищо общо с останалите славянки държави. Славянския тип (източноевропейски и балтийски) се среща в по-големо количество само сред част от помаците в Родопите. Във вените на македонските българи освен аспарухова кръв тече и куберова - Македония е заселена от етнически българи на ДВЕ вълни затова и ние сме едни от най-чистокръвните БЪЛГАРИ.

Редактирано от Tutankamon (преглед на промените)

Пишеш пълни глупости. Аз съм от Благоевград, корените ми са от едно село в община Кресна. Айде ела и ме запознай с тия "твои роднини" от Благоевград, които не се смятат за българи а за "етнически македонци". Ти случайно да си чувал некога за насилствената македонизация в Пиринския край? Знаеш ли колко македонски българи беха избити и пратени по лагери и затвори за това че не са искали да се пишат "македонци"? Според мен си поредния провокатор, немаш никакви корени от Пиринска Македония. Тука "македонец" означава българин от Македония, ние сме горди че сме едни от най истинските българи и сме дали много за българщината през вековете, ние освен това ви МРАЗИМ за това, че се предадохте и отстъпихте пред сръбския терор! Според нас (пиринските македонци) вие (вардарските "македончета") сте слабохарактерни страхливи индивиди, които лесно се поддават на манипулация. В България има около 2 милиона (!) потомци на вардарски и егейски македонци, ВСИЧКИ те са с БЪЛГАРСКО етническо самосъзнание, с такова техните родители са се заселили тук, с такова са децата им, с такова ще бъдат и внуците им!

Благоевградчаните сме 70% потомци на същите тия бежанци и въпреки опитите за насилствена македонизация ние си останахме българи. А вие сте жалки отрепки, които от страх предадоха заветите на дедите си!

Аман от провокатори!

След като вашата "нация" не се смята за българска, немате никакво право над нашата БЪЛГАРСКА история. След като "не сте" българи, вашата история требва да започва от маршал Тито, човека който е унищожил българското във вас (това не означава, че и преди Тито не е имало сръбска пропаганда в Македония, но по времето на титова Югославия е забит последния пирон в ковчега на българщината)!

Климент Охридски е чист българин - чети житията написани от Димитри Хометиан и Теофилакт.

Публикувано изображение

Българите са преди всичко етнически българи, с малко славянска примес, това важи както за Тракия, така и за Македония и Мизия. Както македонските българи, така и останалите българи са предимно от източно средиземноморски (понтийски) антропологичен тип и немат почти нищо общо с останалите славянки държави. Славянския тип (източноевропейски и балтийски) се среща в по-големо количество само сред част от помаците в Родопите. Във вените на македонските българи освен аспарухова кръв тече и куберова - Македония е заселена от етнически българи на ДВЕ вълни затова и ние сме едни от най-чистокръвните БЪЛГАРИ.

А бе националистче си си ти . Ама много крайно !!! Това не е хубаво , защото нямаш почва на виреене .

Инак това , което си написал е много вярно с изключение на някой неща . Но не искам да споря , защото всичко от историята е малко или много преиначено . Малко са истинските и достоверни информации .

Смяташ ли , че този национализъм в Македония има някакъв аналог тука в България както са турците и помаците ?

А бе националистче си си ти . Ама много крайно !!!

Кажи ми кое мое изречение ти се струва "много крайно"? Кое би требвало да бъде "по-умерено" за да отговаря на "почвата за виреене"?

Инак това , което си написал е много вярно с изключение на някой неща. Но не искам да споря , защото всичко от историята е малко или много преиначено.

Но аз искам конкретни "спорни" моменти от моя коментар да посочиш.

Смяташ ли , че този национализъм в Македония има някакъв аналог тука в България както са турците и помаците ?

Да, смятам. Както хората с българско самозъзнание във Фиромакедония са дискриминирани, така и хората с българско самосъзнание в Кърджалийско, Разградско, Гоце Делчевско, Якорудско... също са подлагани на дискриминация. Фиромския национализъм е същия като турския национализъм в България -> национализъм на подтискане, дискриминация, уволнения от работа на етнически принцип, заплахи, терор...

Не исках да се меся в тая тема, понеже съм на 500 километра от събитията, ама не съм съгласен с нещо Tutankamon Заеби Аспарух и така нататък. Прабългарите са много малка част. Евала, че основали държава и че ние потомците я приемаме като своя вече за трети път. В нашите земи са претопени над 50 племена, от които се е образувала българската нация. Говори се, че славяните са мнозонство, в което вярвам и аз, защото все пак езикът ни въпреки всичко е славянски!!!! Никога не е имало славянска държава тук, но все пак ние си говорим така, нали? Помаците също говорят български, защото не са турци! Ние говорим славянски, защото имаме много общо със славяните. Ние сме едно. Къде повече, къде по-малко, в нас тече славянска кръв. Да, имаме много гени , които не са славянски, но славянското е водещото в нас. Просто е. Славяни никога не са управлявали тая територия, а ние говорим техния език! Това не е ли достатъчно? Дори съм чел тези( от далечното минало), че българите също били славяни, които се преселили на север и след това се върнали. Аз не вярвам на това, но и такова животно има. Аз си имам собствени теории за това, кои са прабългарите всъщност, но няма да ги споменавам. 500 години турско робство и 200 години гръцко не е малко. Логично е прабългарите, които според някои са тюркски племена да са се слели с другите тюркски племена, които са ни завладели( поне турците се имат за сборище от тюркски племена, не знам доколко е така) А и толкова много турци след освобождението... Въпросът за мен е една голяма МЪГЛА. Склонен съм да приема, че сме сбирщина от много племена, включително и така наречените "македонци". Факт е, че допреди 50-60 години сме се имали за едно. Това не е малко. Хубаво ще е в бъдеще отново да сме едно и да не се делим, но мозъците са промити вече, а фактите всеки си ги тълкува в собствена полза. Сега в България сме малко на 7 милиона. Около милион и малко отгоре са турци и цигани. Значи ставаме под 6 милиона българи. Като сложим , че 2 милиона имат някакви връзки с областта Македония, значи остават около 4 милиона такива, които нямат някакъв род в Македония. Факт е, че не може да се направи разграничение между българи и македонци. ето, в моя град има доста потомци на хора, преселили се от Македония. Всички сме се слели отново(!) и е лудост отново да се делим на българи и македонци! Хубаво, нека си има измислена държава Македония, но нека знаем, че всички сме една кръв. ето това някак си не могат да разберат братята "македонци" от областта Вардарска Македония. Явно им се ще да се претопят с албанците там и вече да си образуват съвсем нова нация. Никой не бяга от хубавото, но явно въпроса с " Македония " не стои така.

...

...

Ще копирам текст от темата за красивите българки.

"в случая аз не съм важен защото говоря за българския народ като цяло. Дори да съм 100% славянин това нема да промени горния ми коментар, който се основава на дълбок анализ върху всички генетични и антропологични изследвания, правени до сега в България и по света, и доказващи липсата на сериозен славянски компонент у нас българите. С изключение на част от помаците в Родопите, славянския антропологичен тип (балтийски и източноевропейски) на практика липсва сред българите. Ние сме от източносредиземноморски (понтийски) тип, каквито са били и аспаруховите българи (т. н. "прабългари"). Повечето сериозни ген. изследвания също не показват да имаме роднинска връзка с останалите славянски народи, близки сме само със... себе си и с асимилираните българи от териториите, изконните български етнически земи, намиращи се сега под гръцка, румънска, украинска и др. окупация. Генетиката и антропологията в това отношение се припокриват.

В България много хора все още смятат че са славяни, това се дължи на държавната пропаганда по комунистическо време, когато се скриваха некои факти и се преиначаваха. Славянските племена са играли единствено отбранителна функция по границите и като такива са били обект на изтребление и са давали най-много жертви при нападенията. Те са били разположени почти изцяло ОКОЛО България и затова в съвременните румънски, гръцки, сръбски народи славянския антропологичен тип се среща доста сериозно, за разлика от тук. Голема част от славяните освен това са напускали доброволно България и са се преселвали в съседните земи, били са под българска власт и подчинение и не на всички им е харесвала тая роля. Например, само по времето на кан Телец, над 200 000 славяни се изселват доброволно в Мала Азия, приютени от император Константин V. При кан Омуртаг, славянските племена моравци , браничевци , абодрити , тимочани и др., живеещи на територията на днешна Сърбия искали да избягат от България и поискали убежище при франките, разбунтували се, но нашият кан ги смирил със сила. Примерите за подчиненото положение на славянските племена, за ролята им единствено на войски по границите и проходите са многобройни и доказват защо НИЕ ДНЕС НЕ СМЕ СЛАВЯНИ А ЧИСТИ БЪЛГАРИ.

Както написах и по-горе, славянска кръв има в некои помаци, ако мислиш че те са красиви значи не си ги виждала... това щехме да представляваме и ние ако се бехме смесили по-силно със славяните... за щастие сме го правили редко и вероятно само с по-красивите славянки..."

Та дори и в настоящето на този свят хората от различни етноси , религии , цвят на кожата и др. си се мешат , както преди

"Дори днес, в настоящето, в този разкрепостен модерен свят, хората от различните етнически групи в България почти не се женят помежду си. За българки, омъжени за турци, цигани, каракачани, арменци и др. породи съм чувал, има отделни редки случаи, но българи женени за циганки, туркини, помакини, цинцарки и др. е нещо невиждано и дори да има такива случаи те се броят на пръстите на едната ръка. А нали за да се влее чужда кръв в нашата требва българин да си вземе жена от друг етнос, в обратния случай (българка омъжена за чужденец) в повечето случаи смесената кръв се влива в чуждата народност, не в нашата, и етническата ни чистота не се нарушава.

А след като дори днес смесените бракове са толкова редки, какво да кажем за отминалите патриархални векове, когато подобно смесване е било НЕДОПУСТИМО и често е завършвало с убийства? Иди в некое помашко село и питай кога за последно помакиня се е омъжвала за християнин от съседно село, ще ти кажат че такъв случай не е имало НИКОГА. Дори българи от различни религии не се смесват, камо ли чужденци..."

В заключение:

- всичко, което се пишеше в учебниците по време на соц. период е плод не на науката а на политиката. Първо се създаде "славянската" теория (и съответно малката орда "прабългари") за да се сродим с "братята руснаци", след това се създаде и "тракийската" теория, под покровителството на Л. Живкова, с цел да се изкараме "наследници" на многобройните златни тракийски съкровищя, популяризирани по това време из света.

- модела на изграждане на нашата държава е много прост и ясен - в центъра са българите, в периферията славяните.

- нема никакви антропологични и генетични факти, доказващи славянския ни произход.

- славянския език е наложен изкуствено като официален в България, заедно с покръстването. Защо е станало това -> требва да питаш Борис I, вероятно го е направил по политически съображения.

Интересно е това, което пишеш, но как в ония смътни времена с оная голяма територия на България са били задължени българите да говорят славянски? Все едно Симеончо сега да ми каже, че трябва да говоря на немски! Ми няма как да стане. Освен това, нашият език е подобен на сръбския. Бих казал, че двата езика преливат постепенно един в друг. Ето например в Западна България постепенно говорът се изменя. Обособили сме някакви диалекти като шопски и македонски, но те преливат в говорите по-назапад от тях, както и в тия на изток. Сигурно ти е смешно как говоря аз в моя край, но и на нас ни е интересо как говорите вие. Не говоря за сегашните изкуствено обусловени "книжовни езици", а за остатъците от ИСТИНСКИЯ говор на българите ( така наречени, щото аз не се чувствам потомък на Аспарух! ) Кажи ми как 6 милиона (колкото са жителите на България преди падането под турско робство според някои вероятно оптимистични източници) ще говорят на славянски език, след като 99.99 % са били неуки, а освен това и говорът не е еднакъв по всички краища на България. Не мисля, че това е възможно. Просто нещо не се връзва. Приемаме гръцка вяра, говорим на славянски, а всъщност в мнозинството сме си прабългари? Е тоя ако ни управляваше сега, само заради него щяхме да въведем смъртното наказание отново! Като говориш за антропологични белези, къде са орловите носове на прабългарите? Ами в част от сегашните турци най-вече. Кои се занимават с животни? Ами пак главно те. Сега се опитват да ни сродят и с дръпнатите очи... Е това прелива чашата. Да се уточня. Не твърдя, че сме чисти славяни. Казах, че в нашата нация има поне 50 народности. Всеки, който е минал от тук ни е еб*л колкото и да ни е тъжно. Фактът, че езика ни се е запазил мисля е най-важния. В момента помаците не могат да обяснят защо говорят само български, а са говорили такъв и в Османската Империя. Според теб и ние сме като тях и не можем да си обясним, защо говорим някакъв славянски диалект, който е преминал в книжовен език преди малко повече от век. Теорията ти е слаба. Слаби са теориите на много историци, не само български. Много по-слаби са теориите на македонските историци. историците признават, че нямат много данни от първата българска държава. Четем главно византийски източници, но това е все едно да пишем сегашната си история, четейки Турски или гръцки вестници! Ами разпервам ръце и няма какво повече да кажа. За мен историята е една мъгла, в която всеки се опитва да намери верния път, но както почти винаги се получава, спечелилият шестица от тотото е неизвестен. Единствено знам, че македонското "БКП" ни е*а мамата, водейки се от руското, сръбското и българското!

• 7 месеца по-късно...

Здравей, отново.

Интересно е това, което пишеш, но как в ония смътни времена с оная голяма територия на България са били задължени българите да говорят славянски? Все едно Симеончо сега да ми каже, че трябва да говоря на немски! Ми няма как да стане.

Ти може и да не проговориш на немски, но твоите деца и внуци ще говорят на немски, ще го изучават в училище, ще го четат и слушат по медиите и т.н. и след неколко поколения езико ни ще бъде чист немски. Освен ако не попаднем под некакво робство, което да унищожи образованието и медиите на немски език и да спре процесът преди да е напълно завършен, тогава елитът ни ще говори чист немски, а народните маси сплав между полузабравен български и недобре усвоен развален немски.

Това се случва и с древните българи. Започва процесът на славянизация, течащ паралелно с християнизацията, но този процес протича бавно поради специфичността на епохата и при падането ни под турско робство не е напълно завършен. Ние запазваме древнобългарските роднински термини и един голем пласт неславянски думи, запазваме структурата на своя език и т.н.

След като един народ може да си смени религията, защо да не може да си смени и езико?

Освен това, нашият език е подобен на сръбския. Бих казал, че двата езика преливат постепенно един в друг. Ето например в Западна България постепенно говорът се изменя. Обособили сме някакви диалекти като шопски и македонски, но те преливат в говорите по-назапад от тях, както и в тия на изток.

Сръбският език, както и руският в действителност са варианти на старобългарския и са наложени изкуствено. Това че говорите преливат един в друг е нещо нормално, ние не знаем кога точно се е случило това преливане и под въздействието на какво... Но то не доказва славянския ни произход. Възможно е в периферията на старата българска държава, където са живели и славянски племена, говорите да имат некакво славянско влияние, различно от официалния старобългарски изкуствено наложен език.

Кажи ми как 6 милиона (колкото са жителите на България преди падането под турско робство според някои вероятно оптимистични източници) ще говорят на славянски език, след като 99.99 % са били неуки, а освен това и говорът не е еднакъв по всички краища на България. Не мисля, че това е възможно. Просто нещо не се връзва.

Не е така, по онова време образованието в България е в голем подем и за епохата си е на възможно най-високо ниво. Това че говорът не е еднакъв е поради изолацията през турското робство, както и поради възможни вторични славянски влияния в периферните зони на етническата българска територия.

Приемаме гръцка вяра, говорим на славянски, а всъщност в мнозинството сме си прабългари?

В нашата държава е имало и много славяни, но те са били разположени в периферните райони, където сме ги изтласкали насила. Но като говорим за днешните българи, ние сме над 90% потомци на древните българи.

Като говориш за антропологични белези, къде са орловите носове на прабългарите? Ами в част от сегашните турци най-вече. Кои се занимават с животни? Ами пак главно те. Сега се опитват да ни сродят и с дръпнатите очи... Е това прелива чашата.

Българите са един от народите с най-висок процент на хора с прав нос, тъй като сме етнически чисти с огромно преобладаване на понтийския антропологичен тип, от който са били и повечето древни българи. Занимавали сме се както със животновъдство, така и със земеделие, както е било винаги през вековете. Не говорим за днес, тъй като сега сме в специфичен период.

Казах, че в нашата нация има поне 50 народности. Всеки, който е минал от тук ни е еб*л колкото и да ни е тъжно.

В това нема нищо верно. В миналото смесването между народите е било недопустимо и нещо крайно ненормално и невиждано.

Фактът, че езика ни се е запазил мисля е най-важния.

Не се е запазил, както не се е запазил и при много други народи. Швейцарците например за 2 хилядолетия говорят първо на келтски, после на латински, след това на немски и френски, но в голема степен са запазили расовия облик на древните келти.

За мен историята е една мъгла, в която всеки се опитва да намери верния път, но както почти винаги се получава, спечелилият шестица от тотото е неизвестен.

Има си факти, които доказват всичко. Който се прави че не ги забелезва си е за негова сметка.

Национализма в географската област Македония, голяма част от която и по територия и по население е Българска, е изкуствено създаден от сръбските комунисти с цел да се откъсне изконно българска територия от Българската държава. На настоящия етап може да се каже че сърбите са успели. Създадена е държава която никога преди това в историята не е съществувала, чието население по произход е етнически по-българско от всички други българи но се нарича македонско. От публикуваните предишни отговори по темата е видно че самите хора в Македония не са отрицателно настроени към България, но е видно че официалната политика на така наречената измислена държава Македония е ако не антибългарска то поне много повече просръбска от необходимото. Същото се отнася и за така наречената свободна македонска преса. И тук искам да попитам следното – след като сръбските тайни служби така упорито работят за отчуждаването на българи от българи къде спят нашите такива служби. Явно е че официално българската държава е безсилна още повече след приемането ни в ЕС, но нали затова са съответните служби които съществуват за да бранят интересите на държавата и народа с непозволени, незаконни, подмолни и т.н средства

Нека не забравяме и за българските комунисти, които под руско-сръбски натиск проведоха насилствена македонизация и обезбългаряване на Пиринския край. Не само Македония е антибългарска, но и България след падането ни под руско-комунистическо робство също е с крайно изразена антибългарска политика.

• 1 месец по-късно...

„Марш татари“- украси българското консулство в Битоля

20.02.2008

Надпис „Марш татари“ се появи на оградата на българското генерално консулство в Битоля. Това е първи подобен случай след откриването на дипломатическото ни представителство в града.

Генералният консул в Битоля Илиян Караманов е уведомил министерството на външните работи за инцидента, което ще прецени как и дали ще реагира. От местната полиция предполагат, че провокацията е дело не средношколци от близката гимназия „Тито“ /името на югославския диктатор Йосип Броз- Тито управлявал еднолично бивша Югославия до смъртта си през 1980 г., бел.ред./. Битоля се намира в централната част на Македония и е втори по големина град в западната ни съседка. В същото време късно снощи Скопие бе арена на антигръцки протест. В него участваха около три хиляди души, предимно студенти. Те протестираха в македонската столица против възможна промяна на името на страната, което може да реши 15-годишния спор между Скопие и Атина. При засилено полицейско присъствие протестиращите, отзовали се на призива на неправителствената организация „Младежта знае“, носеха македонски знамена и плакати, на които пишеше: „Аз съм македонец и нищо друго“. „Протестът беше организиран, за да покаже, че ние сме решени да не приемем промяна на името“, заяви лидерът на организацията Богдан Илиевски. Няколко стотици протестиращи по-късно се отправиха към гръцкото посолство и хвърляха камъни в двора му, скандирайки „Македония, Македония“. Но полицията не им позволи да нанесат сериозни щети. Няма съобщения за големи инциденти.

Източник: БГНЕС

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

ОФФ: Хлебарките, които преди повече от година са се заселили във вашата кухня, имат пълното право да я наричат своя историческа родина и да искат самоуправление.

ОФФ: Хлебарките, които преди повече от година са се заселили във вашата кухня, имат пълното право да я наричат своя историческа родина и да искат самоуправление.

Права си-същото може да се каже и за жените-след определен период съжителство-имат право на половината къща....

В тоя ред на мисли-македонците ми приличат на свадливи жени с тяхния "национализъм"

• 11 месеца по-късно...

Здравейте на всички! Бих искал да поговорим за най-голямата горчилка за Българите - изгубената ни половинка Македония. Аз имам съвсем малки познания по История признавам си че не уча много по този предмет Публикувано изображение но знам едно че МАКЕДОНИЯ е била наша и хората които са там по потекло са Българи! Публикувано изображение Хайде да говорим за това и да помислим как можем да стигнем до тях така че и те да повярват в това и рано или късно може да си ги върнем :wors: Някой знае ли какво учат те по История, какво казват за България? На мен ми попадна това

http://translate.google.co.uk/translate?hl...%258F%26hl%3Den

Нека се включим компетентно тук и да чуят и нашата гледна точка!

Здравейте на всички! Бих искал да поговорим за най-голямата горчилка за Българите - изгубената ни половинка Македония. Аз имам съвсем малки познания по История признавам си че не уча много по този предмет Публикувано изображение но знам едно че МАКЕДОНИЯ е била наша и хората които са там по потекло са Българи! Публикувано изображение Хайде да говорим за това и да помислим как можем да стигнем до тях така че и те да повярват в това и рано или късно може да си ги върнем :P Някой знае ли какво учат те по История, какво казват за България? На мен ми попадна това

Виж ТУК и ТУК

Не бих искал да те разочаровам,но за повечето Македунеци в днешен FIROM ти си един ЖОЛТ ТАТАРИН и т.н Сръбската пропаганда здраво им е промила мозъците-дотам,че да са едновременно славяни и антични македонци,мразещи всичко Българско. Е в повечето случаи де.

Ето още за да попълниш знанието си http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=898

Редактирано от dred (преглед на промените)

Тоя сайт е доста интересен Благодаря !

Интересна тема, но според мен - кауза пердута. В смисъл, че никога няма да ни разрешат да присъединим Македония към БГ. Кои по-точно? Ами онези, които първо създадоха така наречената Югославия, пък после я разтуриха. И най-накрая пльокнаха втора албанска държава на Балканите - Косово. Ето да вземем например "братушките": отвориха Катедра по македонски език :beat: Ами на всички е ясно, че македонския диалект си е диалект на българския, но те си имат своите геополитически основания. Което е по-алармиращо обаче е, че докато спорим с бракята кое, какво, що, албанците от запад и турците от югоизток б-а-а-а-вно, но сигурно настъпват. Трябва ни спешно национална доктрина по всички въпроси, включително и по Македонския.

:beat:

Здравейте на всички! Бих искал да поговорим за най-голямата горчилка за Българите - изгубената ни половинка Македония. Аз имам съвсем малки познания по История признавам си че не уча много по този предмет Публикувано изображение но знам едно че МАКЕДОНИЯ е била наша и хората които са там по потекло са Българи! Публикувано изображение Хайде да говорим за това и да помислим как можем да стигнем до тях така че и те да повярват в това и рано или късно може да си ги върнем :baby: Някой знае ли какво учат те по История, какво казват за България? На мен ми попадна това

Попадам доста често в ютуб на особено ожесточени коментари от македонци които оспорват авторството на изконни български фолклорни песни.Освен това пропагандата е толкова силна че според тях Македония е била под българско робство след Александър Македонски насам допреди България да падне на свой ред под турско и претендират не само за собствената си територия ами за Пирин,Благоевград, както и всичко на север от Солун. За кво си говорим?Се едно да убедиШ левскар на дърти години да стане Цскар. Единственото което можем да направим е да предложим улеснена процедура за гражданство на тея дето се натискат да учат и работят в БГ.

Абе да не се присъйденяват ОК се тая въпроса е поне да признаят, как може да мразят свойта кръв? :-S

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.