Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за CorelDraw - линкове, проблеми, обсъждане (обединена)

Featured Replies

Търся програма от Word текст да става в CorelDRAW Публикувано изображение и да може да се редактира в CorelDRAW

• Отговори 138
  • Прегледи 22,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Търся програма от Word текст да става в CorelDRAW Публикувано изображение и да може да се редактира в CorelDRAW

Каква програма искаш? Ако имаш само текст без оформление, просто го копирай през някой текстов редактор, като Notepad и го вмъкни в Corel.

Ако обаче искаш нещо повече, премини през: DOC(X) -> PDF -> и го импортирай в DRAW. Според мен MS Word не работи в CMYK и може да движи само в RGB режим. Затова вероятно ще има някои проблемчета, ако не е само текст и има раздвижвания по текста...

• 9 месеца по-късно...

Взех си таблет който върви в пакет с CorelDRAW Essentials 4. Имам идея да се ползва за режещ плотер не таблета а софта,та въпроса ми е ще ми върше ли работа, в какво е огрничена тая версия на CorelDRAW Essentials 4 . Не съм работил с COREL до сега, работя с фотошоп.Ивинявам се за лаишките въпроси ,признат грях ,половин грях :hush:

• 5 месеца по-късно...

Здравейте! Искам да направя буква с точно определена височина в CorelDraw. Не параграфа, а самата буква, и точно определено междуредие. Нужно ми е за шаблони. Много благодаря предварително на всички, които помогнат!

Височината в милиметри се сменя от ... по-добре да го илюстрирам...

Публикувано изображение

Колкото до другото, имаш две менюта на разположение - Character Formatting и Paragraph Formatting, които се намират под менюто Text.

Това с височината го видях, но така само я разтягам, а не я променям симетрично. А от formating, относно междуредията - там ми дава само три варианта - в % от големината на буквите и т.н., но не ми дава опция мм. Така че, питането ми остава - искам да направя мащабно запазваща формата си буква, примерно с размер 45 мм, и междуредие 20 мм. Може да има някъде опция относно междуредието, да има и мм, но явно не успявам все още да го намеря. За момента съм си пуснала грид, и по него се ориентирам горе-доло, но съм сигурна, че има и доста по-лесен начин, просто не мога да го открия все още. Видях къде греша относно буквите - в малкото катинарче! Много съм загубена! Благодаря ти djagi! Сега ако ме светнеш и относно междуредията - направо ще си супер!

За междуредията - според мен, най-лесно ще ти е да налучкаш % в Paragraph Formatting гледайки в същото време височината на два реда (трябва да е = на h на междуредието + h на буквата. Направи го с две главни букви, примерно "А". От там нататък е лесно. п.п. За Grid-а - никога не съм го ползвал. За подравняване, завъртане, изместване и подобни неща използвай Transformation и Align and Distribute, примерно, както и Snap to... и помощни гайдове.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Не използвам Corel и не съм отварял много отдавна, а Illustrator, но се надявам и предполагам, че би трябвало да е долу-горе подобно и да ти помогне да се ориентираш. В Illustrator-а това в каква единица ще се измерва форматирането на текста (Points, Inches, Milimeters, Pixels) се настройва от менюто Edit > Preferences > Units > Type, и си избирам желаната мерна еденица. Колкото до самото форматиране, избирам Type Tool-а задържам бутона на мишката и влача в документа, като по този начин се създава текстов бокс ако мога така да го нарека, за да ме разбереш, въвеждам си текста в него, от менюто Window > Type > Character, ( Ctr+T ), (Означава се и още с буквата "А" в различни програми) активирам опциите за форматиране на текст.

Ето и картинка:

Публикувано изображение

P.S. djagi - Поне видях, че използваш Corel, а аз пуснах мнение за Illustrator и картинка, по които можеш да направиш някакво сравнение на двата продукта. Имат ли нещо общо или са коренно различни? Не съм се докосвал до Corel много отдавна и ми е интересно. Едно време беше доста добър софтуер.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

...

В Corel в каква единица ще се измерва форматирането на текста (Points, Inches, Milimeters, Pixels) се настройва по подобен начин, но за съжаление това не променя опциите в Paragraph Formatting за разстоянието м/у редовете.

В Corel в каква единица ще се измерва форматирането на текста (Points, Inches, Milimeters, Pixels) се настройва по подобен начин, но за съжаление това не променя опциите в Paragraph Formatting за разстоянието м/у редовете.

А опция Character Formatting имате ли в Corel? И ако да в нея не се ли променя?

Редактирано от exwol (преглед на промените)

...

djagi - Поне видях, че използваш Corel, а аз пуснах мнение за Illustrator и картинка, по които можеш да направиш някакво сравнение на двата продукта. Имат ли нещо общо или са коренно различни? Не съм се докосвал до Corel много отдавна и ми е интересно. Едно време беше доста добър софтуер.

Използвах Illustrator преди време, но от повече от година не съм го ползвал. Сравнение няма да се наемам да правя, но и двата продукта си имат предимства и недостатъци. Честно казано, предпочитам да работя с Corel, повече съм работил с него, а и за това което съм правил, Corel е бил по-подходящата програма, като с това не омаловажавам Illustrator в никакъв случай. Illustrator има едно предимство и това е съвместимостта с останалите продукти на Adobe. За мен, с Corel се работи по-лесно и бързо, но предполагам е и въпрос на навик...

Използвах Illustrator преди време, но от повече от година не съм го ползвал. Сравнение няма да се наемам да правя, но и двата продукта си имат предимства и недостатъци. Честно казано, предпочитам да работя с Corel, повече съм работил с него, а и за това което съм правил, Corel е бил по-подходящата програма, като с това не омаловажавам Illustrator в никакъв случай. Illustrator има едно предимство и това е съвместимостта с останалите продукти на Adobe. За мен, с Corel се работи по-лесно и бързо, но предполагам е и въпрос на навик...

Дамм напълно съгласен с теб. И двата продукта си имат предимства и недостатъци. Аз по-скоро имах предвид чисто като интерфейс дали си приличат и менюта дали са долу-горе идентични. Но по отговора ти за настройката на единицата, в която се измерва форматирането на текста, си вадя изводи, че явно имат сходство.

А опция Character Formatting имате ли в Corel? И ако да в нея не се ли променя?

Да, разбира се, но тя е за друго, както и при Illustrator. При Corel не можеш да зададеш размера м/у линиите в mm или поне аз не се сещам в момента, а всичко е възможно, може и от късния час да е :friends1:

Публикувано изображение

Corel просто не е толкова удобен за работа с текст, или по-точно за големи текстове. Аз ако трябваше да го направя същото като VaniaEl, сигурно щях по съвсем друг начин да го направя, но пък и зависи от конкретната задача, размера на текста и т.н. Работя в момента с 14-та версия, просто от мързел не съм сложил последната :dollars: В последната може и да е подобрена работата с текст.

Може :friends1: . Аз па нали съм свикнал и честно казано предпочитам да бачкам нощем, по-спокойно е и телефона не ме прекъсва. Ами в Illustrator-а редакцията на разстоянието м/у редовете става от Character, както е видно и от първия ми пост в темата. Като преди това си настройвам мерната единица. За Corel не знам и не мога да кажа. Ти кат се сетиш утре на свежа глава, ще помогнеш на момата дето пита.

Здравейте пак! Само да кажа, че като променям размера на текста, по горе показания начин, променям всъщност големината на реда, а не на самата буква. Тя става идея по-малка. Така че, отново съм на изходна позиция :) Определено съм виждала да го правят на Corel. Преди вадехме тези фолиа в една рекламна агенция, и там съм ги виждала да наместват нещата. Сега аз просто съм пуснала Grid на 5 мм по вертикала и хоризонтала и с наместване "на око" правя тези разстояния. Променям по малко буквите, после си играя с %-тите на междуредията и се получава, ама е голяма играчка така. Благодаря на всички за мненията и съветите! Дано да открием и по-лесния начин!

Здравейте пак! Само да кажа, че като променям размера на текста, по горе показания начин, променям всъщност големината на реда, а не на самата буква. Тя става идея по-малка. Така че, отново съм на изходна позиция :cool: Определено съм виждала да го правят на Corel. Преди вадехме тези фолиа в една рекламна агенция, и там съм ги виждала да наместват нещата. Сега аз просто съм пуснала Grid на 5 мм по вертикала и хоризонтала и с наместване "на око" правя тези разстояния. Променям по малко буквите, после си играя с %-тите на междуредията и се получава, ама е голяма играчка така.

Благодаря на всички за мненията и съветите! Дано да открием и по-лесния начин!

По ми е лесно да ти го покажа, отколкото да го описвам, просто за второто много ме мързи ;) . Всичко става и си има начини, обикновено са много повече от два и се отнася за почти всички програми. А ти можеш много подробно да дадеш описание на конкретната задача и да ти се помогне за конкретния случай, ако аз или друг има време и желание. До понеделник може и да нямам време, но въпреки това.

Трябва да напиша следното: /всички главни букви, размер 45мм, междуредие 20мм, размер на цифрите 40мм/ ДИМИТЪР БОЖИЛОВ МАНОВ 1925-2009

Трябва да напиша следното: /всички главни букви, размер 45мм, междуредие 20мм, размер на цифрите 40мм/

ДИМИТЪР

БОЖИЛОВ

МАНОВ

1925-2009

Шрифт?

Болд/италик и т.н.?

Центриран? В ляво/дясно?

Какво точно разбираш под "междуредие", защото аз разбирам бялото поле м/у два реда, а ред е линията, на която са разположени буквите. В този смисъл, ако разстоянието м/у два реда ти е 20 мм., а буквите са 45 мм., то буквите ще се презастъпват. Аз те разбрах м/би правилно, че искаш разстоянието м/у долния край на буквата и горния на буква от долния ред да е 20 мм.

В повечето шрифтове буквите не са с еднаква височина, примерно в arial, ако "Б" е 45 мм., то следващата буква "О" от БОЖИЛОВ ще е 46,561 мм. и т.н. Ще се опитам да илюстрирам...

Публикувано изображение

За пропорционално увеличаване на буквата използвай инструмента Interactive Contour tool. Можеш да увеличаваш и намаляваш буквата и задаваш стъпката. След правиш Ungrup и се разделя на части.

За пропорционално увеличаване на буквата използвай инструмента Interactive Contour tool. Можеш да увеличаваш и намаляваш буквата и задаваш стъпката. След правиш Ungrup и се разделя на части.

И защо трябва да е толкова сложно, след като съм го казал още в първия си пост как става. Явно имаш CorelDraw на компютъра, защо не го пробваш както съм го казал и след това по твоя начин...

И защо трябва да е толкова сложно, след като съм го казал още в първия си пост как става. Явно имаш CorelDraw на компютъра, защо не го пробваш както съм го казал и след това по твоя начин...

Защото това, което си написал е различно от това, което аз съм написала.

Защото това, което си написал е различно от това, което аз съм написала.

Нещо обаче на мен не ми става ясен твоя метод, а след като на мен не ми е ясен, на VaniaEl изобщо няма да и е от полза. Няма нищо лошо човек да научи нещо ново, затова ще те помоля малко по-подробно да го обясниш, ако е възможно с пример.
  • 2 месеца по-късно...

Здравейте! Вярно ли е това, че корела е аматьорска програма и е само за малки изображения и не е подходяща за професионален печат? Питам, защото един човек занимаващ се с тези програми, съответно работи в печатница и когато го попитах за корела, той ми се изсмя и каза, такава аматьорска програма за никъде не била...

ГолЕма глупост... според мен. Корел-а не е дори близо до аматьорска програма. Аз като правих едни "брушурки" ми казаха да ги правя с кореу драу. Просто човека с това работеше и става въпрос за печатница. В комбинация с фотошоп-а е супер. Това, че човека работи в печатница и/или работи с тея програми не го прави професионалист. Като добавя и факта, че нарича толкова ползвана програма "аматьорска" и го пиша него аматьор. Още повече, че един истински професионалист не би бил пристрастен. А ти си избери програма, поработи с нея и ако не става хвани друга, а ако ти е добре - ползвай си я нея.

В комбинация с фотошоп-а е супер.

Корела ли? Те с Adobe много не се обичат и нарочно си правят форматите несъвместими, та за да прехвърля нещо от Корела в редактируем вид, го минавам през Илюстратора, та от там във Фотошоп, ама си е цяла Одисея... Корела не мога да го понасям, бъгавостта му е пословична, така и не му свикнах да се разхождам свободно в платното, не е съвместим с Фотошоп и дори със собствените си стари версии, докато с Илюстратора едно copy/paste върши работа. Корела е едновремешната мода по софийско, която се лепна като пиявица из студията в цяла България. И с двете векторни програми можеш да постигнеш професионални резултати, за това са правени, но да знаеш, че тези които не ценят Илюстратора, просто са закостенели мухлясали дървета, с които съм имал неудоволствието да работя.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.