Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Топлоизолация, стериопор или фибран?

Featured Replies

Голяма грешка и много я правят !...Като отворите прозореца и айде чао !...

Не знам, чета и слушам от сума ти и време вече и мненията са общо взето 1:1, та значи е най-добре да се направи и от двете страни. И все пак, казват че при тухлените стени е по-удачно вътрешна изолация, а при панела - външна, знам ли. Може и да е грешка, но ще я сложа вътре, да става каквото ще, пък и джобът ми не е до коленете.

Що се отнася до прозореца, ами аз все ще го отворя, пък ако и 1 м изолация да има, стаята пак ще изстине.

Няма идеален вариант, освен ако не се смени климата с някой по-тропически, но там и влагата е доста повече ;).

• Отговори 67
  • Прегледи 105,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Брях мааму ! Аз имам голям проблем значи ..... на моята панелка съм направил външна изолация 30 % фибран ( на ключовите места като затворени тераси и т.н ) и стиропор 5 см всичко е с силиконова мазилка , ПВЦ дограма на част от стаите rehau и алуминиева на другите ..... на част от външните стени имам и вътрешна изолация с гипсокартонен сандвич ( залепен заводско на гипса 3 см стиропор ) и Никъде нямам мухъл и пеницилин ...нищичко ! Моля помогнете да си завъдя, явно нещо не ми е наред ..... притесних се ......нямам и клапи ....въобще ....умирГам тука вече ..... ;) ;) ;)

п.с не се шегувам че нямам ... ;)

Хехехе. Да те съжали човек.

Редактирано от thorn (преглед на промените)

• Автор

Устройва ме напълно, очаквам около 800-850 лв от Програмата.

Не съм си и помислял да слагам изолацията отвън.

Едва ли ще вземеш толкова.

Прочети поста ми и виж максималноте суми в ? който се полагат по пера!

Едва ли ще вземеш толкова.

Прочети поста ми и виж максималноте суми в € който се полагат по пера!

Всъщност, кредитът ми вече е одобрен, дори до края на деня или най-късно утре сутринта ще получа и парите. Нямаше никакви проблеми, защото изискванията са покрити на 100%, че има и горница дори. А и разбивката по пера, за които говориш бе проучена внимателно още при съставянето на плана за работа.

П.П. По-горе става дума за левове (очаквани 800-850), а не за евро!

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

От 6-те обявени в програмата банки, в момента само Банка ДСК (не я рекламирам!) дава кредити. Не съм проверявал и в 6-те, но в 2 ми казаха, че около миналата Коледа им е изчерпана кредитната линия, но ме насочиха, което им е плюс - значи има все пак колегиалност в наши дни. Оказа се, че и процедурата е невероятно бърза - след представяне на попълнените документи за техническите параметри на климатика, дограмата и изолацията, резултатът (разбирай парите, преведени по банкова сметка) получих на третия ден.

• Автор

Темата се отнесе в друга посока. Банка ДСК е с най-високия лихвен % 13, следва ОББ с 12.05 и Райфайзен 11 и нещо ако имате порачител.Лично съм ги проверил и работчт по програмата.Но има и едно голчмо НО и то е колко бързо и въобще дали ще Ви отпуснат помоща която се предвижда! От служител в ОББ който е кандидатствал по програмата ми бе доверено,че вече осми месец не са превели полагащата се премия! Парите по кредите са отпуснати и усвоени, но бонуса се бави. Съвета ми е да не предприемате каквито и да е разплаяания преди да се убедите, че бонуса ви е преведен. В противен случай порсто сте изтеглили потребителски кредит.

Темата се отнесе в друга посока.

Банка ДСК е с най-високия лихвен % 13...

Не, не е в друга посока, защото засяга пряко основната тема.

Лихвата на кредита е 9,5% и 10,5%, като при първия вариант се изисква превод на заплатата в ДСК, но това го изискван всички банки; отказах го, разбира се. Лихвата в другите банки-партньори не знам, защото се оказа, че в момента не участват в нея, така че реално няма лихва, защото няма и кредит.

Що се отнася до другото -

...Съвета ми е да не предприемате каквито и да е разплаяания преди да се убедите, че бонуса ви е преведен...

то това не е възможно практически - бонусът се превежда след извършване на ремонтните работи и съответната проверка. Не мисля, че която и да е фирма ще се съгласи да ми постави климатик и дограми за хиляди левове и да чака одобрението на бонуса, че да се разплатя с тях.

Както всяка инвестиция, и тази е рискова, но гаранции никой за нищо не дава. Освен това, до нотдавна процедурата по самото одобряване/отпускане на този вид кредити е отнемало средно 20-40 дни, а сега ми отне по-малко от 3 дни.

Може и нищо да не получа в крайна сметка, но нека не сме черногледи.

Айде и аз да сложа малко "мерудия" пък и ме сърбят малко пръстите. Публикувано изображение

За външна изолацията аз съм с двете ръце за фибрана! Примерно фибран от 2 сантима има много по-добра пресовка и плътност от стериопор с дебелина от 5 сантима!Комшията ми си сложи стериопор 5 см. на стена със северно изложение, но имаше проблем с конденза в стаята си през зимата.На следващото лято сложи фибранче, мисля че е 4 см. и кондензът изчезна!А за влагата да кажа само, че в "Метро" продават едни машинки за абсорбиране на влагата.Мой колега лично ми сподели, че е много доволен от тази машинка а също имаше проблем с влагата! Към 25 лв. са.

Айде и аз да сложа малко "мерудия" пък и ме сърбят малко пръстите. Публикувано изображение

За външна изолацията аз съм с двете ръце за фибрана! Примерно фибран от 2 сантима има много по-добра пресовка и плътност от стериопор с дебелина от 5 сантима!Комшията ми си сложи стериопор 5 см. на стена със северно изложение, но имаше проблем с конденза в стаята си през зимата.На следващото лято сложи фибранче, мисля че е 4 см. и кондензът изчезна!А за влагата да кажа само, че в "Метро" продават едни машинки за абсорбиране на влагата.Мой колега лично ми сподели, че е много доволен от тази машинка а също имаше проблем с влагата! Към 25 лв. са.

тва е глупост - смятал ли си загубите на топлина с коефициентите за топлороводност, че знаеш? или просто така на око... щото съм сигурен че така си гледал... ама аз съм смятал... някой даже беше пуснал линк към графики...

тва е глупост - смятал ли си загубите на топлина с коефициентите за топлороводност, че знаеш? или просто така на око... щото съм сигурен че така си гледал... ама аз съм смятал... някой даже беше пуснал линк към графики...

Гледай си графиките тогава, какъв ти е проблема?! :bedtime2:

Фибрана ти казвам, че е с по-добра пресовка и има по-голяма плътност спрямо стериопора, пък ти си разглеждай графики ако искаш и до утре!

И не говоря въобще за окото, а за технолгията на изработка, "професоре"! :)

Щом фибран с дебелина от 2 см. е по-плътен от стериопор с 5 см. за какво повече има да говорим?!

Така че, за изолация от студа, за мен фибрана е по-добрият избор, но и по-скъпия заради качеството си!

Редактирано от IMG (преглед на промените)

той газа в структурата прави изолацията... - иначе нямаше да го експантират...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Значи ако ще се слага за външна изолация стериопор препоръчително е да е с дебелина над 5 см.! Това е моят съвет!

Значи ако ще се слага за външна изолация стериопор препоръчително е да е с дебелина над 5 см.!

Това е моят съвет!

[/quote

Стериопор- за външна изолация трябва да е 15 см минимум :) !! За това познатия ви е имал конденз, ;) /а в една стая има ли цветя, хора въобще живи организми се отделя водна пара така че имайте и това на предвит /да това е по изчисления но икономията.. си казва думата.Фибранчето е хубаво :speak: но не е позволява да има ,,дишане"- пароемкост,Във спецификацията си има съответни приложения не е универсалнен

За повече информация наравете справки в производителите те дават най-точни данни ,и непременно консултация с архитект, но ако имате повече време чичко Гугал ще ви каже всичко ;)

Само едно доуточнение : когато става дума за топлоизолация имайте предвид, че който и да е материал с плътност под 30кг. м3 = не става !!!

Стериопор- за външна изолация трябва да е 15 см минимум :) !!..

15 см! Сигурен ли си? Че това е все едно втора стена.

Около нас в момента се прави изолация на 2 нови кооперации, но използват 5 см стиропор (или както там се нарича) за външните стени.

Само едно доуточнение : когато става дума за топлоизолация имайте предвид, че

който и да е материал с плътност под 30кг. м3 = не става !!!

В таблицата, която ползваме до тук в коментарите си (поне повечето от нас) няма такъв материал, все са под 30, само фибранът достига до 28 кг/куб.м
  • Автор

И къде да прочетем?

На сайта не е описано нищо конкретно за продукта.

Няма патенти, БДС стандарти Еко тестове ISO стандарти, само общи приказки!

Нищо лично. Публикувано изображение

:blink:
  • 1 месец по-късно...

...Както всяка инвестиция, и тази е рискова, но гаранции никой за нищо не дава. Освен това, до нотдавна процедурата по самото одобряване/отпускане на този вид кредити е отнемало средно 20-40 дни, а сега ми отне по-малко от 3 дни.

Може и нищо да не получа в крайна сметка, но нека не сме черногледи.

Процедурата по възстановяването на 20% от кредита ми за енергийна ефективност отне точно 14 работни дни, преди час ми звъннаха от банката.
  • Автор

Ето моя избор.

Външна изолация 5 мм Неопор на BASF от Гръцкия не горим справка:

Внимание!

Същия се произвежда и у нас, доколкото ме осведомиха Сливница и качеството му не е като на Гръцкия!

Публикувано изображение

Цената само на Непора е 10.40 лв. без ДДС мрежа 145 гр. шпакловката ще се до-избира (приемам предложения за марки и цени) за момента съм се спрял на Бебер продуктите.

Само труда съм го договорил отделно на 19 лв за кв.м с тяхно скеле.

На финала ще се постави силиконова боя върху гладка двойна шпакловка.

Боята ще избера между следните:

230 - ДИОСИЛ-Боя за външни фасади на силиконова основа

Или

ФАСАДНА СИЛИКОНОВА БОЯ ПРИМЕРА

Или същата на Вебер, но там цената е жестока.

Търся фирма или агенция за Реклама на скелето докато тече ремонта!

Къщата е на възлово кръстовище, за контакт тел. 0888312125 или на ЛС.

Публикувано изображение

Редактирано от ALEXONE™ (преглед на промените)

Може да свалиш от парите за труд ! 19лв/м2 е множко при тази стагнация ! Май не става въпрос за малко метри. 13-14 лева е що-годе поносима цена !

Редактирано от dimd (преглед на промените)

Може да свалиш от парите за труд !

19лв/м2 е множко при тази стагнация !

Май не става въпрос за малко метри.

13-14 лева е що-годе поносима цена !

За 13-14лв.може да ти го направят само с калпави и неопитни майстори,който нямат работа и след това като погледнеш фасадата ще съжаляваш това се прави веднъж! Знам го от опит от 6год.се занимавам с това и неведнъж са ме търсили да се оправят подобни фасади,но тогава,като си платиш на ново материалите и част от труда и тогава ще разбереш,защо има толкова ефтини оферти.

Хах, гледам , че темата започва да се изражда :help wanted3:..... 10 см , 15 см ...... То както сте тръгнали , що не вземете да облицовате всичко с сандвич-панели - няма конденз , няма боя , няма мазилка - зимно време палиш една свещ с хола и си готов :help wanted3: Впрочем понеже се занимавам с хладилни камери , терасата съм си я затворил с 10 см термопанел- пенополиоритан и на него съм сложил ПВЦ дограмата - е няма такава далавера да ви кажа , тишина , изолация ...обаче ако се сложи повече всичко би заприличало на цех за колбаси :cant believe:

Полагайки топлоизолация на една стена се повишава коефициента на термичното и съпротивление “R” (коефициента на топлопреминаване на стената е U=1/R). За да се оцени коя изолация е по-добра трябва да се говори с цифри. R на стената се получава като се сумират отношенията b/ λ – (дебелина)/(коефициент на топлопроводност) на всички различни слоеве на стената. Т.е. за да се оцени коя топлоизолация е по-добра е достатъчно да се сравнят само стойностите на λ [W/m.k]. Колкото тази стойност е по-ниска – толкова по-малко топлина пренася този материал. Ето сравнение на различни топлоизолации: 1. EPS – 0,041 – почти не се променя при различни плътности на материала. 2. XPS – 0,04 при плътност 60 kg/m³. Или 0,03 при плътност 20 kg/m³. 3. Полиуретан – 0,035 без промяна при плътност 30 или 40 kg/m³. 4. Минерална вата – 0,038 при плътност 30 kg/m³ или 0,033 при плътност 100 kg/m³. Данните са взети от Наредба 7 от 2005 г. По нея се проектират всички сгради в момента. Както виждате стойностите не са с много големи разлики. Най-ниската стойност е 0,03, а най-високата 0,041. Т.е. 4 см. XPS има R=0.04/0,03=1,33 и топлоизолира, колкото 5,3 см. EPS. Имате калкулатори – сядайте и смятайте кое е по-изгодно да сложиш. Дишането на стените не е мит. За нови сгради то е единственият начин да се изкара влагата от мокрите процеси (изсъхването на мазилките, бетона и т.н.). За стени се препоръчва EPS или минерална вата, а за подове и тавани XPS или Полиуретан. Никой нищо не е писал за минералната (каменна) вата. Това е предпочитаният материал в германия за стени, понеже освен топлоизолационни свойства има шумо-заглушаващи свойства и е негорим материал. При пожар всички останали се стапят, капят надолу и разпространяват огъня. Влагата не е вредно нещо (ако не е по стените). Човек се чувства най-добре при относителна влажност 50%. Машини понижаващи влажността в помещението ще подпомогнат за по-бързото изваждане на влагата от стените (освен ако не е запечатана с XPS), но как ще спиш в това помещение? На сутринта трудно ще си кажеш името... Има клапи, които се монтират на PVC дограма, които се отварят и затварят в зависимост от относителната влажност на помещенията. Търсете си такива. Ако има мухъл на една стена възможните причини са: 1. Сградата е нова – трябват и минимум 3-4 години, за да приключат мокрите процеси. 2. Има термо-мост. Участък от стената пренася топлината повече от другите. 3. Външната мазилка и фасадна боя е компрометирана или некачествена. 4. Теч от ВиК или отводняване на покрив.

Редактирано от AntonBM (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

1. EPS – 0,041 – почти не се променя при различни плътности на материала.

2. XPS – 0,04 при плътност 60 kg/m³. Или 0,03 при плътност 20 kg/m³.

3. Полиуретан – 0,035 без промяна при плътност 30 или 40 kg/m³.

4. Минерална вата – 0,038 при плътност 30 kg/m³ или 0,033 при плътност 100 kg/m³.

Данните са взети от Наредба 7 от 2005 г.

Малко не съм съгласен..... полиуретанът, който продава нашата фирма е със стойности на λ [W/m.k]

от 0,022 / 0,024/ 0,028 в зависимост от плътността (30 до 40кг./м³), като последната стойност е след остаряване.

Повярвай ми полиуретанът с най-добър коефициент на топлопроводимост е с плътност 40 kg/m³.

Поздрави и лек ден !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.