Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво ядем или тайнствените "Е" -та

Тайнствените "Е"-та 39 гласували потребители

1. 1. Полезна ли ви бе информацията ?

• да
      89%
      33
    • не
      10%
      4
  2. 2. Гледате ли какво пише по етикетите на храните и напитките които консумирате ?

• Да и ако видя някоя вредна съставка не си купувам
      21%
      8
    • Да, но въпреки всичко си купувам набелязаното
      32%
      12
    • Не, не съм се замислял(а) за това
      13%
      5
    • Не - ако искат да ме излъжат - на етикета няма да напишат всичко
      32%
      12
    • 0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Хиляда благодарности на автора :):lol6: много ми помогна тази тема,вече сигурно ше се зачитаме повече по етикетите

Редактирано от loc_dogy (преглед на промените)

• Отговори 60
  • Прегледи 13,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Доста време се занимавах с международен и вътрешен транспорт в две последователни фирми. Карахме какво ли не (и още се кара) - сушени телешки кожи, кравешки рога и бамбуково брашно за една от най-изве

• сайтът на "Здраве за белия дроб" Само за София се знае, че ще бъде пред НДК. За останалите градове - "на ключови места".В Плевен обикновено се прави на площада, пред Общината.

• Мръсният въздух и некачествената храна с консерванти са основните фактори, водещи до епидемията от рак на белите дробове, която се наблюдава. Това твърди доц. Явор Иванов, ръководител на клиникат

Аспартамът е много по-добре проучен от стевията, за която има данни да е с тератогененен ефект.

И още нещо по темата за хранителните добавки. За съжаление, вече Е-тата не са най-голямото и най-опасното зло. Вече започнаха да добавят в храните и нано-частици. За тези, които не са запознати с термина: нано-частици означава частици с големина не повече от една милиардна от метъра. В тази си форма веществата притежават съвършено нови и често непредвидими свойства. Малкият размер позволява на нано-частиците да проникват в междуклетъчното пространство, от там в кръвта и дори в самите клетки, а какво се случва после - един господ знае. Провежданите изследвания от производителите на храни, включващи нано-частици, са чисто формални, защоно не съществува нормативна база, изискваща контрол и дори обозначаване на нано-добавките в храните. Т.е. на пазара цари пълна анархия и безконтролност, точно както беше с Е-добавките през 80-те години, преди две трети от тях да бъдат забранени за употреба във всички цивилизовани страни.

Една от малкото известни нано-добавки, за която е известно, че се прилага масово в момента, е титановият диоксид. В нормалната си форма това вещество е неразтворимо във вода, разредени киселини и основи, поради което при поглъщане няма как да се абсорбира в стомашно-чревния тракт и да попадне в кръвта и клетките. За това не същетвуват ограничения и забрани за използването му в хранително-вкусовата промишленост. Покритие от нано-частици титанов диоксид пречи на мазнините да изплуват на повърхността на шоколадовите изделия при затопляне и в последствие при охлаждане да се получи характерното побеляване на неправилно съхраняван шоколад. За това в момента всички десерти Mars, Snickers и Bounty, както и голям процент от шоколадите и шоколадовите вафли са покрити с нано-слой титанов диоксид. Установено е, че при този размер частиците минават между клетъчните стени на тънките черва, от там попадат в кръвообращението и се разнасят из цялото тяло, където някои от тях проникват в самите клетки. Какво се случва после можем само да гадаем. На мен лично картинката ми навява асоциации с най-скъпата отрова в света, използвана през средновековието за премахване на някои персийски шахове - стритите на фин прах диаманти. Диамантеният прах няма вкус и миризма и не реагира химически с нищо, т.е. наличието му няма как да бъде установено без микроскоп, с какъвто тогава не са разполагали. Поглъщани редовно за известен период, миниатюрните кристалчета нанасят поражения на клетките в цялото тяло и за няколко седмици това води до смъртта на жертвата. Разбира се, количеството нано-частици в шоколадите е прекалено малко, за да доведе до такива последици. Но дали и до колко се увреждат клетки в тялото, ще разберем вероятно след 20-30 години. Ако доживеем.

Друга известна нано-добавка с недеклариран състав се нанася на повърхността на картофите за пържене в Мак Донадлдс, KFC и другите подобни заведения. Ролята и е да предотвратява задържането на мазнини по повърхността на картофите при пържене, което от една страна води до икономия на мазнина, а от друга - позволява на веригите да рекламират картофките си като ниско-маслени и следователно - здравословни!

И това е само върхът на айсберга! Вече са разработени нано-тръби, които при нагряване до точно определена температура се свиват и изтласкват навън съдържанието си. С тяхна помощ предстои да излязат на пазара полуфабрикати като пици, които при печене до една температура да имат един вкус - а при друга - друг. При различните температури се свиват и освобождават съдържанието си от овкусители и ароматизатори различни нано-тръбички. Или парти-напитки, които сервирани охладени имат един цвят, а при затопляне от държането на чашата в ръка се оцветяват в друг. Или кисели млека и кремове, които ако бъдат съхранявани при неподходяща температура се оцветяват в ярки предупредителни цветове.

Като цяло, живеем в див капитализъм, при който единсвеният мотив на производителите на храни е бързата печалба, а здравето на консуматорите им е последна грижа. Над 98% от продаваните "хранителни" продукти съдържат опасни за здравето консерванти, оцветители - предимно деривати на катран и екстракти от смлени насекоми, ароматизатори, подсладители и/или синтетични мазнини от типа на маргарините. Въпрос на личен избор за всеки е да избягва вредните "храни", ако желае да живее дълго и в добро здраве. Аз лично за себе си вече намерих частично решение. От предлаганите 2000-3000 продукта в Метро, Пикадили и Била купувам не повече от 7-8, предимно замразени зеленчуци, пълнозърнест ориз и био-мюслита с гарантиран произход. Създадох група от няколко десетки единомишленици, грижещи се за здравето си - юристи, програмисти, собственици на борси и други хора с висок интелект и добри финансови възможности - и наехме няколко фермера с малки стада - под 10 животни, чиято продукция изкупуваме и си разделяме. Като имаме подписан договор със всеки производител, съгласно който всеки от нас може по всяко време да вземе проба от фуража на животните, кръвта и млякото им, почвата около растенията, листата и плодовете им и да ги даде в независима лаборатория за изследване. И ако бъдат установени следи от месокостно брашно във фуража или почвата, антибиотици или останки от ваксини в кръвта, пестициди или хербициди в почвата или листата, прекратяваме незабавно отношенията си с производителя.

Аспартамът е много по-добре проучен от стевията, за която има данни да е с тератогененен ефект.

С това съм напълно съгласен. Аспартамът е доказан канцероген, а стевията - потенциален тератоген, така че най-добре и двете да се избягват. Аз лично от години ползвам за подслаждане само домашен пчелен мед от контролирани приозводители, които не слагат кошерите си край пътища и магистрали, не подхранват пчелите със захарен сироп и не разреждат меда с глюкоза.

Почти никога не гледам какво пише на опаковката на храните. А и да видя, едва ли ще разбера какво значат всички тези съкращения. Статията е хубава, но едва ли ще запомня кое какво е и какво може да дразни или за какво е полезно... Честно да си кажа въобще не ме интересува какво съдържат храните, интересува ме само дали са ми вкусни :rolleyes: И да са неполезни, пак не ме вълнува.

За Стивията още няма установени заключения. По-рано направиха некои изследвания, но това беше под натиск на производителите на другите заместители на захарта. Така, че е по-добре да се изчака. А това с нано-добавките, бедна ни е фантазията какво ни чака... :angry22:

Наистина за стевията няма категорични данни. Това за конспирацията ми звучи несериозно. Просто аспартамът има най-близък вкус до захарта и е най-безвреден. За съжаление не е много устойчив на високи температури, та не може да се пече. А захарта не може да се замести изцяло с който и да е подсладител.

• 1 година по-късно...

Публикувано изображение

Мръсният въздух и некачествената храна с консерванти са основните фактори, водещи до епидемията от рак на белите дробове, която се наблюдава.

Това твърди доц. Явор Иванов, ръководител на клиниката по пневмология и фтизиатрия при университетската болница "Д-р Георги Странски".

По думите му по-често са засегнати млади хора на около 40 години.

Смъртността от този рак е висока, тъй като заболелите търсят късно помощ.

Средно три-четири месеца след поставяне на диагнозата пациентите умират, а едва 5% преживяват пет години.

Според медика се наблюдава ръст на заболеваемостта и при хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Половината от момичетата до 14-годишна възраст и бременните жени пушат и съответно са потенциални жертви от ХОББ.

Специалистите отчитат и масова алергизация, която води до астма, от която страдат близо 11 на сто от децата у нас.

По повод Световния ден на спирометрията (метод, който измерва функцията на дробовете и обема и скоростта на дишането) утре в няколко града ще бъдат правени безплатни измервания за белодробно здраве с 5-минутен тест.

Чрез него могат да бъдат открити ранни симптоми на ХОББ, астма и белодробен рак. Лекарите съветват пушачите непременно да се възползват от възможността за ранна диагностика.

От 10 до 16 ч. на ключови места в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян всеки може да си направи спирометричните изследвания.

Инициативата е част от националната информационна кампания "Здраве за белия дроб 2010".

vesti.bg

Бургас пак дискриминиран.А нефтокомбината и влажния климат са си фактори за ББ.:cool:

Щеше да бъде странно,ако тази "епидемия от рак" я нямаше при начина на живот,храненето и замърсената околна среда в която е принуден да живее българина. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

От много години се консумира вредна храна,а чак сега се опитват да направят нещо в полза на здравето,по мое мнение неуспешно.

Ако самите ние не вземем мерки да опазим здравето си и това на нашите деца,никой няма да го направи съвестно.

Права си ,Moira.Аз винаги при тези мобилните за СПИН се проверявам например,въпреки ,че съм на 100% процента сигурна,че съм здрава,но го правя заради сина ми и хлапетата от квартала - водя ги с мен.Някак сме съпричастни пък и мисля,че поне мъъничко отговорни стават така.Коментираме,обсъждаме-пак е нещо при нищото.

Щеше да бъде странно,ако тази "епидемия от рак" я нямаше при начина на живот,храненето и замърсената околна среда в която е принуден да живее българина. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

От много години се консумира вредна храна,а чак сега се опитват да направят нещо в полза на здравето,по мое мнение неуспешно.

Ако самите ние не вземем мерки да опазим здравето си и това на нашите деца,никой няма да го направи съвестно.

Много "успешно",права си-

Стара планина бъкана от соя...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=160133&pid=1817166&st=60&#entry1817166

• Автор

Много "успешно",права си-

Стара планина бъкана от соя...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=160133&pid=1817166&st=60&#entry1817166

Соята няма нищо общо тук.

Тя даже си е и полезна.

Иначе Явор Иванов е прав - дискутирали сме с него тия проблеми доста.няма друго обяснение за това, че все по-често се диагностицира рак на белия дроб при хора, които дори и не са запалвали цигара през живота си.....

Соята няма нищо общо тук.

Тя даже си е и полезна.

Не говоря за соята,дискутирах поста на Moira -

че се опитват да ни направят качествена храна -

в случая Стара планина,дадох последния линк-

тука си е дявол на магаре и така ще си е,за съжаление.

Остави соята за многото кинти,рога,копита има ли а-

защото не може и това да се установи-една соя къде ми намерили...

Щеше да бъде странно,ако тази "епидемия от рак" я нямаше при начина на живот, храненето и замърсената околна среда, в която е принуден да живее българинът. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

От много години консумираме вредна храна, а чак сега се опитват да направят нещо в полза на здравето, по мое мнение - неуспешно.

Ако самите ние не вземем мерки да опазим здравето си и това на нашите деца, никой няма да го направи съвестно.

Хубави думи. Проблемът е в това, колко българи ги осмислят.
  • Автор

Каква е възрастовата група на новодиагностицираните?

пише в първия пост :

........

По думите му по-често са засегнати млади хора на около 40 години.

.....

Половината от момичетата до 14-годишна възраст и бременните жени пушат и съответно са потенциални жертви от ХОББ.

.....

vesti.bg

Няма да е зле да се постне информация не само в кой град, но и къде се провеждат самите профилактични прегледи...

Доста време се занимавах с международен и вътрешен транспорт в две последователни фирми. Карахме какво ли не (и още се кара) - сушени телешки кожи, кравешки рога и бамбуково брашно за една от най-известните фабрика за кренвирши; химикали за "пушене" на колбасите; "добавка" за колбаси; подменено месо от държавните военновременни запаси на Австрия, Германия, Португалия, Италия отпреди толкова време, че повечето тук дори не са били родени; пилешки остатъци (шийки, глави, крака...); специален вид селитра, която се използва при обработката на колбасите. Известна фабрика за висококачествени колбаси кара шофьорите да подписват договор за конфиденциалност, а самите шофьори казват само, че видът на товара би представлявал интерес за прокуратурата. Обаче същата фабрика обработва ловни трофеи, на които висят табелки "Станишев" и "Първанов" - сигурно са имената на елените и дивите прасета, не знам... Бракувани латвийски бисквити, преопаковани в чужбина и докарвани тук като висококачествена храна; сухо мляко, което се разтоварва в... силози за цимент; концентрат за производство на "натурални" сокове; фуражни картофи от Германия и Полша, които минути след разтоварването получават нови етикети и се продават като български и така нататък. И това е само част от нещата, които аз съм виждал и чувал от колеги. Колко още има, които се знаят само от ограничен кръг хора, никой не знае. Приятен апетит...

• Автор

Публикувано изображение

сайтът на "Здраве за белия дроб"

Само за София се знае, че ще бъде пред НДК.

За останалите градове - "на ключови места".В Плевен обикновено се прави на площада, пред Общината.

Права си ,Moira.Аз винаги при тези мобилните за СПИН се проверявам например,въпреки ,че съм на 100% процента сигурна,че съм здрава,но го правя заради сина ми и хлапетата от квартала - водя ги с мен.Някак сме съпричастни пък и мисля,че поне мъъничко отговорни стават така.Коментираме,обсъждаме-пак е нещо при нищото.

Извинявай, но ти какво правиш със сина си и хлапетата от квартала, че се притесняваш да не хванеш СПИН от тях или те от теб? :biggrin: Питам, защото теоретично СПИН се предава само по кръвен и полов път (друг е въпросът, че реално такова нещо като "вирус на СПИН" изобщо не съществува). Така че, за да си притеснена, трябва или да се друсате заедно с обща спринцовка, или... :sobbing:

Причините за рака са ясни много отдавна, но никой не си прави труда да се предпазва, преди да се разболее и да е станало късно. Хората пушат или позволяват на пушачи да го правят в тяхно присъствие, ядат ГМО-храни, продукти, които съдържат изкуствени оцветители (всички те се получават от канцерогенни деривати на катрана), изкуствени подсладители - аспартам, цикламат и захарин, които са доказано канцерогенни, месо, което е обработено с консерванти - канцерогенни нитрати (а в магазина всяко месо е такова, иначе започва да гние след 2-3 дни), хранят се в заведения, където се пържи в една мазнина с месеци, бият си какви ли не ваксини, които сриват имунната система, а още в края на 80-те един лекар получи Нобелова награда за серия от микроснимки, на които се вижда как левкоцит унищожава няколко ракови клетки. Като добавим и електромагнитния смог - всеки си залепя GSM-а до главата, въпреки че това доказано увеличава вероятността от рак на мозъка над 4 пъти, а в останалото време си го носи на врата, точно до сърцето, никой не си прави труда да ползва в къщи и на работа кабелен нет, вместо това се облъчват от Wi-Fi рутерите, разположени на 2-3 метра от главите им - плюс стреса и хроничната преумора, защото никой не оценява това, което има, а се сравнява с околните... За мен по-скоро е учудващо, че в подобна среда толкова малко хора се разболяват от рак и очаквам процентът да се увеличи значително в следващите години.

А настоящата кампания е типичен пример как се присвояват от частни лица държавни пари за здравеопазване, вместо да се използват по предназначение. Като гледам, направен е сайт, заснети са видео-материали, отпечатани са реклами, платени са хонорари и всичко това за какво? За едно елементарно спирометрично изследване, което на времето се правеше тихо и кротко всяка година на всички ученици и не струва и 1% от парите, пръснати за кампанията. Всичко останало отива в джобовете на знайни и незнайни асоциации, фондации и дружества и свързаните с тях консултанти и агенции, регистрирани от лица, приближени на хората от властта, за да имитират дейност и да усвояват средства.

Редактирано от mr_nobody (преглед на промените)

• Автор

....

А настоящата кампания е типичен пример как се присвояват от частни лица държавни пари за здравеопазване, вместо да се използват по предназначение. Като гледам, направен е сайт, заснети са видео-материали, отпечатани са реклами, платени са хонорари и всичко това за какво? За едно елементарно спирометрично изследване, което на времето се правеше тихо и кротко всяка година на всички ученици и не струва и 1% от парите, пръснати за кампанията. Всичко останало отива в джобовете на знайни и незнайни асоциации, фондации и дружества и свързаните с тях консултанти и агенции, регистрирани от лица, приближени на хората от властта, за да имитират дейност и да усвояват средства.

Едно време.....

Едно време -да правеше се редовно и на учениците, и на студентите, на войниците.По този начин белодробните болести се хващаха още в зародиш, така да се каже, имаше време пулмолозите да реагират и да не се стига до пълно развитие на болестта заедно с усложненията и накрая да се отива в "два метра под земята " ООД.

Да, ама от 20 години това не се прави - нямало пари.Касата не плаща за такива изследвания.Било глупаво да се прави скриинг на толкова големи групи от населението без да имало нужда.

Едно време всички цигани от гетата минавах през година на флуорограф за да се вид дали някой не е болен от ТБЦ.

Е, и това вече е далече в миналото.

Сега се правят кампании, разяснителни мероприятия, раздават се на циганите брошурки, защото вече никой нямало право да ги задължи да минат на преглед.Съответно те си бършат гъзовете с брошурките, и ходят , ръсейки бацили.С туберкулозата положението в БЪлария в момента е страшно - върнахме се на ниво 50-сетте години.няма профилактика, няма прегледи, няма лечение и изолация в острата фаза.Бацилоносителите ходят по пазарите и в тролеите и ...сещай се какво става.

Едно време и жените ходеха без направления и т.,н. на мамограф.Ракът на гърдата не беше казуистика, но рядко виждахме напреднали форми както сега.

Едно време навсякъде имаше участъклови лекари и акушерки по селата, на всяка бременна жена задължително ти взимаха изследвания за сифилис.Сега циганките раждат по кошарите по селата уродчета с вроден сифилис, защото няма кой да ги погледне - няма вече нито лекари, нито акушерки.

Едно време....

За здравеопазването едно време което имахме само можем да си мечтаем - всички - и лекари, и пациенти, и неродените ни деца даже.....

Защо се стигна до тук няма да питам, но май няма и "светлина в тунела"... Явно по-зле ще стават нещата, дано след години не си спомняме какво хубаво и евтино здравеопазване сме имали през 2010 година http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif .

• Автор

Защо се стигна до тук няма да питам, но май няма и "светлина в тунела"... Явно по-зле ще стават нещата, дано след години не си спомняме какво хубаво и евтино здравеопазване сме имали през 2010 година http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif .

Много по-зле ще стават, помни ми думата.

И няма значение дали имаш пари , не си мисли, че с пари се купува здраве.

Видя ли какво стана с Гого от Тоника и всички останали за които събирахме хиляди левове за лечение в скъпи клиники в заветната "чужбина" ? Някой от тях да е излекуван ?

Да не говорим, че за белодробния рак лечение няма, па ако щеш на Марс да отидеш и милиардер да си.

ХООБ-а е по същия начин.Астмата -също.

Туберкулозата пък дето ти разправям , че е страшно положението се лекува, ама с цената на много усилия, а едно време я държахме под контрол.

А колко до "евтиното" - знаеш приказката, че "евтиното винаги излиза скъпо".

Каква е файдата, че Касата пести от пари за изследвания и профилактика при GP_тата и не има дава направления ?

Куп недоволни пациенти, недоволни лекари, все повече болни от болести и усложенията им, които спокойно можеха да се спестят...

Каква е файдата от всичките тия комисии, подкомисии, здравни полиции, проверки ?

Каква е файдата от всичките тия контролни органи ?

Каква е файдата от постоянно увеличаващите се документи за попълване, след като на лекаря му отнема повече време да ги попълва, от колкото да прегледа пациента ?

Риторични въпроси задавам.

Не ми обръщайте внимание.

общо взето-всички лекари сме за затвора.Най-малкото защото все още седим тук и се съгласяваме да работим при тия условия, при положение, че са ни учили на точно обратното като поведение към болния и като диагностика и лечение.

Не сте лекарите за затвора, всички управляващи гадове обаче са за там!

А това за туберкулозата и за другите болести за които пишеш... просто е толкова страшно, че явно за това не се дава гласност на тези проблеми.

Извинявай, но ти какво правиш със сина си и хлапетата от квартала, че се притесняваш да не хванеш СПИН от тях или те от теб? :lol6: Питам, защото теоретично СПИН се предава само по кръвен и полов път (друг е въпросът, че реално такова нещо като "вирус на СПИН" изобщо не съществува). Така че, за да си притеснена, трябва или да се друсате заедно с обща спринцовка, или... :)

Хлапетата от квартала са постоянно в къщи ,ходим по клубове,на плаж...Зная повечето им истории за гаджоците и тн.Не съм длъжна да ти давам обяснение, но,ако повече родители говорят с децата си доста неща ще са различни.И горните ти свободни интерпретации в случая издават лошо чуство за отговорност,да не кажа отсъствието на такова...

Та така...

Винаги съм била наясно,че света няма да оправим,че има форсмажорни причини,че правим компромиси...но има някои несложни ,лесни и зависещи само и единствено от нас неща,които небива да пренебрегваме...

Хубав ви ден,банда!

Редактирано от Niкiта (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.