Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ужасяващ опит за отвеждане на деца против волята им!

Featured Replies

Да напмня, че тук не е Полша и чужденците нямат право да правят каквото си поискат - в това число да смятат, че са над нашите закони! Просто нямат право! Ние сме свободна и суверенна страна! Чужденците трябва да се съобразят с нас и каквото ние кажем тук- това ще е! Иначе те в Полша да ни командорят колкото си щат! Но не тук!

Тоя посланик не е президент на страната ни и не стои по-високо от него! Този посланик е участвал в отвличане.Него не го интересува какво иска детето. Не го интересуват законите ни!

Делата за родетелските права трябва да са цивилизовани, а не пълни с насилие и жестоки към децата! Един нормален съдия трябва да изслушва децата от 7 годишна възраст нагоре и да взима предвид мнението и желанието му! И най-важното - български съд няма право да се подчиняа на чужди граждани, нито на чужди посланици!

Ако това ни е цената да сме в ЕС - nein danke!

• Отговори 167
  • Прегледи 17,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Казвате тука колко малоумна нация била българската ама май прави ще се окажете. Това е първият ми пост, но не първото ми мнение - има разлика. Сега да ти обясня какиното, защото ти явно не си наяс

• ТОлкува купчина бумаги се изписаха по случая, толкова тонове мастило похабиха вестниците да доказват кой крив кой прав в тая идиотска история. Аз не знам кой е виновен и кой е невинен. НЕщата в едно

• NO COMMENT ... напълно съм съгласен

Да напмня, че тук не е Полша и чужденците нямат право да правят каквото си поискат - в това число да смятат, че са над нашите закони! Просто нямат право! Ние сме свободна и суверенна страна! Чужденците трябва да се съобразят с нас и каквото ние кажем тук- това ще е! Иначе те в Полша да ни командорят колкото си щат! Но не тук!

Тоя посланик не е президент на страната ни и не стои по-високо от него! Този посланик е участвал в отвличане.Него не го интересува какво иска детето. Не го интересуват законите ни!

Делата за родетелските права трябва да са цивилизовани, а не пълни с насилие и жестоки към децата! Един нормален съдия трябва да изслушва децата от 7 годишна възраст нагоре и да взима предвид мнението и желанието му! И най-важното - български съд няма право да се подчиняа на чужди граждани, нито на чужди посланици!

Ако това ни е цената да сме в ЕС - nein danke!

Хей,хей..успокой се малко.Ние няма как да знаем каква е ситуацията всъщност.За мене това е грозен цирк,на който ставаме (може би нарочно) свидетели.Факт е че гледката е покъртителна,факт е че това наранява децата.В случая вина имат единствено и само родителите,и двамата!!!Те са хората които са допуснали да се стигне до този начин,само и единствено те не са могли да се разберат цивилизовано ,така че от това да не страдат децата.
Бате, ти нали си наясно, че всеки в държавата може да отиде утре в съда и да провери има ли дела и от кой са спечелени?

Само този факт е достатъчен.

Иначе да, в доста случаи службите не реагират адекватно, но когато има намесени чужди граждани и държави вЕрвай ми - просто са брилянтни, колкото и да не искат.

И поне ти прочети внимателно по-горе и не пиши като момата. Никой чужд гражданин не е отвеждал никой.

Българските правоимащи органи са го направили, а е съвсем нормално консула на дадената държава (в случая Полша) да поеме детето от властите, заедно с родителя.

Разберете, че в чужда държава при такива случаи задължително се намесват консула и посланика.

пп. За американците не ми се говори, защото нямам личен поглед, а с примери от филми не е сериозно да занимавам теб и останалите.

Ми имах предвид нещо просто и елементарно, детето се взема от българските власти и се предава на майката на едно поне 50км оттам, а не да се правят демонстрации на улицата. Сега така наистина остава впечатлението, че чужденците публично дерибействат на наша територия. И никакъв контакт между двете страни. Било е ясно, че ще има конфликт още преди това.

А службите може и да са действали законно, но не и адекватно, лично мнение.

Посланника и консула да си стоят на тяхна територия, напр. в сградата на посолството, и чак там да им бъде предадено детето, и то на тях, а не на майката. Тя може да установи контакт с него само след това. Една подобна процедура ми изглежда доста по-ефективна и щадяща всички страни.

И не хвали българското правосъдие, че почва да ми се губи добрия тон, като се замисля за него. Не че европейското е много по-читаво.

За американците чета по вестниците, а не по филмите как става тая работа. Наскоро помня, подписахме споразумение, което забранява американски военни да бъдат съдени в чужди страни, логиката на т.нар. Нюрнбергски процес някога беше точно обратната. Силата на правото малко се пообърка с правото на силата.

Редактирано от torshavn (преглед на промените)

Ми имах предвид нещо просто и елементарно, детето се взема от българските власти и се предава на майката на едно поне 50км оттам, а не да се правят демонстрации на улицата. Сега така наистина остава впечатлението, че чужденците публично дерибействат на наша територия. И никакъв контакт между двете страни. Било е ясно, че ще има конфликт още преди това.

А службите може и да са действали законно, но не и адекватно, лично мнение.

Посланника и консула да си стоят на тяхна територия, напр. в сградата на посолството, и чак там да им бъде предадено детето, и то на тях, а не на майката. Тя може да установи контакт с него само след това. Една подобна процедура ми изглежда доста по-ефективна и щадяща всички страни.

И не хвали българското правосъдие, че почва да ми се губи добрия тон, като се замисля за него. Не че европейското е много по-читаво.

За американците чета по вестниците, а не по филмите как става тая работа. Наскоро помня, подписахме споразумение, което забранява американски военни да бъдат съдени в чужди страни, логиката на т.нар. Нюрнбергски процес някога беше точно обратната. Силата на правото малко се пообърка с правото на силата.

Малко не по темата, но по - добре отново да въведат логиката от Нюрнбергския процес, защото тя е най-ефикасната и най - добрата! Където е извършено престъплението, там да бъден съден престъпникът. А правото на силата води само до насилие!

Anne,Anne, я ми прочети по-хубаво поста ! :cheers:

Май не си наясно, мила, какво точно казах в предишния пост. Именно Нюрнбергския процес е крещящ пример на правото на силата, както и разглеждания от нас случай. Но моля да не изместваме темата и да не я спамиме.

:lol6: Е -не мога вече да не започна да ви смея с глас на изтъпленията :cheers: Благодаря за шоуто, приятелчета.

От вчера в три форума се опитвам да обясня едно и също нещо , и навсякъде виждам едно и също нещо - че всички сте просто една тълпа лумпенчета - показват ви един репортаж по "Нова телевизия", едно клипче в youtube и вече сте готови на революции, на убийства.

"полска колония", "отвличане", "полицаи-убийци", "насилие", "национално предателство" и т.н и т.н.

И това ми било хора които дават оценки по всякакви теми от политиката, социалния живот, ежедневието, такива , които трябва да дават оценка на управниците си, на които трябвало да се остави правото да избират мажоритарно депутатите си ! В моите очи тези права вече не ви принадлежат.

Принципно ползвателите на интернет и пищещи форумите се водят образовани млади хора, активни по злободневни теми, със непредубедена позиция и достатъчно интелект.

Е, не - след тази демонстрация на мозъчна промивка започвам да си променям мнението относно Вас, скъпи съфорумци от три доста посещавани места в нет-а.Някой социолог със сигурност пише труд върху изцепките ви на омраза, овчедушие, ксенофобия....

:lol6: Е -не мога вече да не започна да ви смея с глас на изтъпленията :cheers: Благодаря за шоуто, приятелчета.

От вчера в три форума се опитвам да обясня едно и също нещо , и навсякъде виждам едно и също нещо - че всички сте просто една тълпа лумпенчета - показват ви един репортаж по "Нова телевизия", едно клипче в youtube и вече сте готови на революции, на убийства.

"полска колония", "отвличане", "полицаи-убийци", "насилие", "национално предателство" и т.н и т.н.

И това ми било хора които дават оценки по всякакви теми от политиката, социалния живот, ежедневието, такива , които трябва да дават оценка на управниците си, на които трябвало да се остави правото да избират мажоритарно депутатите си ! В моите очи тези права вече не ви принадлежат.

Принципно ползвателите на интернет и пищещи форумите се водят образовани млади хора, активни по злободневни теми, със непредубедена позиция и достатъчно интелект.

Е, не - след тази демонстрация на мозъчна промивка започвам да си променям мнението относно Вас, скъпи съфорумци от три доста посещавани места в нет-а.Някой социолог със сигурност пише труд върху изцепките ви на омраза, овчедушие, ксенофобия....

офф: имаш едно черпене от мен - ще се посмеем двамата

Тачева: Сцените в Асеновград бяха провокация

30 май 2009 / News.dir.bg

Сцените с взимането на децата от Асеновград, на които всички станахме свидетели, са провокирани, не без участието на бащата на децата.

Това каза в изявление министърът на правосъдието Миглена Тачева пред журналисти в парламента, цитирана от БТА.

Когато каниш медия и имаш нагласата да не изпълняваш съдебно решение, очевидно е, че става въпрос за провокация, разясни Тачева. По думите й бащата не може да черпи права от собственото си противоправно поведение.

На 27 май майката на двете деца Барбара-Ядвига Василев пристигна в Асеновград със съдебно решение да вземе Николета и Павел от баща им при себе си в Полша. Децата категорично отказаха, което стана причина за сблъсък между двете страни и до насилствено отвеждане на момичето. В суматохата 7-годишният Павел успя да избяга. На сблъсъка присъстваха полицаи, представител на Агенцията за закрила на детето, юрист от община Асеновград, прокурор.

По думите на Тачева в медиите неправилно се интерпретират фактите около случая.Тя запозна журналистите с хронологията на събитията.

Изпълнителното дело е образувано по молба на Министерството на правосъдието, като централен орган в началото на април тази години възоснова на изпълнителен лист, издаден от Софийски градски съд, с решение да се върнат незабавно децата Николета и Павел в Полша, тъй като съдът е констатирал, че има отвличане по разпоредбите на Хагската конвенция. Това решение е потвърдено от Софийския апелативен съд. Поради тази причина е образувано изпълнителното дело по искане на министъра на правосъдието.

Вчера направихме проверка по цялото изпълнително дело, каза министър Тачева. Тя посочи, че Министерството на правосъдието е имало свой представител и по делата в градския съд, и апелативния съд, и по самото изпълнение.Изпълнението се извършва по разпоредбите на Гражданско-процесуалния кодекс, които гласят, че ако длъжникът не изпълни доброволно решението, съдебният изпълнител - със съдействието на полицейските органи и кмета на общината, отнема детето принудително и го предава на взискателя.

Частният съдебен изпълнител е изпратил на бащата Тодор Василев покана за доброволно изпълнение. На 17 април частният съдебен изпълнител му е връчил и призовката за доброволно изпълнение. На следващия ден бащата се е явил при изпълнителя с адвокат. И адвокатът, и частният съдебен изпълнител са му обяснили, че е длъжен да съдейства за изпълнение на решението така, че да не се травмират децата. Бащата е посочил сам датата за изпълнение - 25 май 2009 г.

Частният съдебен изпълнител с психолог и педиатър е посетил адреса на длъжника в този ден и са заварили децата на двора , както и много съседи, поради което изпълнителят е сметнал, че изпълнението не е редно да се извърши заради създалата се обстановка. Заедно с бащата са отсрочили изпълнението за следващия ден, с негово съгласие да предаде децата в дирекция "Социално подпомагане". Той обаче се е явил сам в дирекцията и е заявил на частния съдебен изпълнител да дойде да ги вземе принудително. Изпълнителят е съставил протокол, че ще извърши изпълнението на 27 май от 11 часа, като е разпоредил час преди това с децата да разговаря психолог и на бащата е връчена призовка с насрочената дата и час.

В деня на изпълнението пред двора на длъжника - бащата в Асеновград, е имало много хора, поради което не е било възможно да се стигне до децата и да се разговаря с тях. Частният съдебен изпълнител е разпоредил на майката да вземе децата, при което следват сцените, на които всички станахме свидетели, обясни още министър Тачева.

Източник:dir.bg

Ами аре някоя полякиня да отвлече деца от Столипиново или Филиповци.Ще стане ли този филм?!Не, нали?

Защото ние сме предатели.Вървим срещу себе си.Знам, че звучи силно, но е така.Гледам и се чудя...горе от сградите излезли сеирджии и зяпат - хляб и зрелища.Горкият баща застана пред колата, а нашите полицаи дърпаха братя си българин.Що за нация бе?!

През септември м.г. започва дело в Софийския градски съд срещу Тодор Василев. "Не допуснаха да доведа свидетели от Полша. Поисках да направят експертизи, че е алкохоличка, отхвърлиха и това", разказва той.

Това сме ние!

Павел и Николета са български граждани, а съдът сякаш не се бори за своите граждани.

И що за мирни протести.За какъв мир може да става дума, при условие, че една мръсна полякиня и мърлява рускиня на българска територия отвличат български гражданин!

А тази госпожа, щангистката Меглена Тачева, си изтрива ръцете с няколко високопарни изречения.Бяга от отговорност.Ама как да разбере тя този казус, при условие, че самата тя не е отгледала дете.Общо-взето лесно й е да дава изявления по такива въпросчета.

Редактирано от wertyusa (преглед на промените)

Уважаеми съфорумници, опомнете се - имаме влязло в сила съдебно решение, което не се коментира, а се изпълнява!!! Нали всички искаме да живеем в правова държава!?!? Само, че на територията с име България, отвикнахме да спазваме правилата и когато нещо не ни отърва, започваме да вадим от девет дерета вода, да плюем този или онзи, да псуваме държавата, да викаме разни журналистчета, които търсят единствено зрелището и сканадала и да се правим на жертви! Целият скандал е предварително организиран от бащата - защо иначе ще вика телевизии, вестници, съседи, приятели и други разни! Съучастници му бяха онези тлъсти гащници, незнайно защо наричащи се полицаи, които допуснаха да се стигне до тези грозни гледки. Вместо своевременно да въведат необходимия ред, дори и с цената на използването на сила, те стояха и гледаха как някакви хора си позволяват да посягат на длъжностни лица и да им пречат да изпълняват служебните си задължения .... Изобщо, поредната пародия в територията с име България. И аз като Trichocephalus се изумявам колко лесно се подават на манипулация хората!!!

• Автор

Че историята е мътна, мътна е. И как така точно пък в деня на "отвличането" се намери и екип да снима в Асеновград ми стана чудно?

Както и да е.

Не знам кой е прав и кой е крив - казвала съм го и преди и сега ще го кажа - има много хора на тоя свят, които НЕ трябва да бъдат родители. Тези двамата са пример за това - мъкнат децата от единия край на Централна Европа до другия край на Източна. Бива ли такава безотговорност!

На медийна пропадагна няма да се поддам, но факт е, че едно дете на такава възраст трудно ще изценира подобна сцена. Аз вярвам на детската реакция и ако едно дете иска да остане при баща си или при майка си (макар, че подобен избор е ужасно труден) то от чисто морална и човешка гледна точка, децата трябва да бъдат оставени там, където се чувстват най-добре.

Сега, във всичко друго можете да ме убедите, но в това, как едно малко момиченце, което се вкопчва във всичко, до което му стигнат ръчичките само и само да не бъда при майка си и крещи за помощ е "по правилата" само защото е защитено със съдебно решение...съжалявам.

Тук не е до държава, тук е до човещина. Ако тези двамата си обичаха наистина децата, щяха да измислят някакво средно положение.

И спрете се с тея призиви за революции - говорих с Павел онзи ден (приятел поляк) и той ми каза, че и в Полша ги имат тези проблеми със смесените бракове. Ако детето е с майка германка и баща поляк, в 90% от случайте то остава при майката и при посещения, бащата е дори длъжен да говори с него на немски. Не е в България или в Полша проблема. В хората е.

Много добре го каза Trichocephalus.

Не съм гледал репортажа и нямам желание да го гледам. Гледах само анонса. Чудя ви се обаче на желанието ви да гледате сеири и да давате оценка на неща, с които не сте запознати. А на НоваТВ много им падна нивото с подобен род сеирджийски репортажи, както и отвратителните благотворителни шоута. Омръзна ми да гледам предавания, където ни призовават да пускаме SMS-и за това и онова.

Че историята е мътна, мътна е. И как така точно пък в деня на "отвличането" се намери и екип да снима в Асеновград ми стана чудно?

Както и да е.

Не знам кой е прав и кой е крив - казвала съм го и преди и сега ще го кажа - има много хора на тоя свят, които НЕ трябва да бъдат родители. Тези двамата са пример за това - мъкнат децата от единия край на Централна Европа до другия край на Източна. Бива ли такава безотговорност!

На медийна пропадагна няма да се поддам, но факт е, че едно дете на такава възраст трудно ще изценира подобна сцена. Аз вярвам на детската реакция и ако едно дете иска да остане при баща си или при майка си (макар, че подобен избор е ужасно труден) то от чисто морална и човешка гледна точка, децата трябва да бъдат оставени там, където се чувстват най-добре.

Сега, във всичко друго можете да ме убедите, но в това, как едно малко момиченце, което се вкопчва във всичко, до което му стигнат ръчичките само и само да не бъда при майка си и крещи за помощ е "по правилата" само защото е защитено със съдебно решение...съжалявам.

Тук не е до държава, тук е до човещина. Ако тези двамата си обичаха наистина децата, щяха да измислят някакво средно положение.

И спрете се с тея призиви за революции - говорих с Павел онзи ден (приятел поляк) и той ми каза, че и в Полша ги имат тези проблеми със смесените бракове. Ако детето е с майка германка и баща поляк, в 90% от случайте то остава при майката и при посещения, бащата е дори длъжен да говори с него на немски. Не е в България или в Полша проблема. В хората е.

Бианка е права ... забравихте реакцията на детето ... Не можеш да накараш дете да реагира така ... То да не е диван или телевизор да го делят като предмет !

Няма да забравя как пищеше " Помощ " и му извиваше пръстите родната му " майка " ... гнусотия ...

Бианка е права ... забравихте реакцията на детето ... Не можеш да накараш дете да реагира така ... То да не е диван или телевизор да го делят като предмет !

Няма да забравя как пищеше " Помощ " и му извиваше пръстите родната му " майка " ... гнусотия ...

Ако децата знаеха кое е най-доброто за тях, щяха да им дадат правото да гласуват. По принцип децата се оставят на майката, доколкото знам. Освен това, малките деца са лесно манипулируеми. Не съм запознат със случая и нямам никакво желание да го правя, защото има съд за тая работа (колкото и да е корумпиран българския съд). По-назад в темата прочетох, че първия път, когато са отвлечени от бащата, децата също са плакали, но за майката...

• Автор

Напълно съгласна с мненията на Доктора и Censored.

Но в блъсканицата в сочене на пръсти, плюене по държавите, псуване по полицията и търесене на виновни, в действителност всички забравихте за какво точно иде реч в тази новина, манипулирана или не, а именно по какъв начин се третират две невинни деца.

Въпросът, който трябва да си задавате, не е коя държавна инситуция не си е свършила работата, а до каква степен хората (като цяло) са се изродили, че да прилагат подобна форма на жестоко отношение към собствените си деца.

Казвате, че децата са били отведени по същия начин от Полша, но са крещяли за майка си. ОК, докажете ми го. Съгласна съм, че присъствието на екип на тази грозна гледка си беше чиста проява на цирк, но пък показа, каквото имаше да покаже, нали? А именно насилственото отвеждане на две деца.

Има и още един грозен детайл - забелязахте ли, че сред "публиката" имаше човек, който снимаше с фотоапарат? Въпреки, че на мястото имаше екип на Нова?

Ние си обичаме сеирите, за това си ги и правим.

djagi, не съм съгласна с теб. Да, прав си, че децата в повечето случай остават при майката, но факт е и съм сигурна, че всички познавате тези "майки", които са абсолютно негодни да поемат отговорност за едно дете (пък камо ли две) - в някой случаи е по-добре за децата да останат при баща си. Не казвам, че този случай е такъв, говоря по принцип. Едно такова решение в кризисна ситуация може да вземе само детето, защото то най-добре знае как се чувства. Твоята теория ми мирише на "деца са, не могат да взимат решения, така че каквото каже съдът, това ще е." - познаваш ли деца на такива родители? Аз да. Дете на рускиня, която го взе от малък, за да може да си получава издръжките - бащата свестен беше, ама нали съдът каза, че при майката отива. Съсипа му живота на това дете, буквално го съсипа. А той мрази еднакво и майка си, че го тормози толкова години и баща си, че не го е взел той да го гледа. Ама нали така съдът казва и едно дете няма право на избор.

Проблемът не е политически и не знам защо всички се юрнахте да плюете по политиката и системата - проблемът си е чисто морален. Ако искате да хвръляте камъни по някого, хвърляйте върху себе си - аз, вие, всички с поколенията назад малко или много сме помогнали за изграждането на това общество. Защо в Дания не видях такива ексцесии? Не защото закона не го позволява - моралът, ценностите и манталитета не го позволяват.

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

...

AciDBurn, съгласен съм с теб, че има такива майки, но аз и друго не съм твърдял. Казах "по принцип", защото при равни други условия, за мен, а и за закона е по-логично децата да останат при майката. Разбира се, често това може и да е грешка, но е ясно, че когато децата са били дълго време под влиянието на единия родител, не може да се вярва на техните емоции и да се оставя децата да взимат решение. Ако е вярно, че са плакали, когато баща им ги е отвлякъл, а плачат и сега, когато се връщат при майката, аз немога да преценя при кой трябва да останат, но е ясно, че Нова излъчи едно манипулативно предаване и направи шоу от една трагедия.

п.п. За съжаление, цялата българска журналистика е такава - занимават се със сеири и шоу програми, със събиране на помощи и клюки. В България няма достойни журналисти, които да се занимават с обществено значимите неща. Постоянно се излъчват репортажи за всевъзможни трагедии, за сираци, бедняци и т.н., но никой от тези журналисти не отиде в парламента да пита политиците какво прави държавата по тези въпроси и къде отиват парите на данъкоплатците, защото е очевидно, че не е начина да се събират помощи и да се пращат SMS-и за решаване на подобни проблеми. Чудя се как още не са направили някое шоу предаване в подкрепа на бащата, където да ни призоват да пращаме SMS-и за или против сме децата да се върнат на майка йм.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Че българските оправници и там полицаи няма да го върнат !

По добре някой да пише в някой немски или английски сайт за новини !

Дори новината да е на БГ но и клипа !

Може те да вземат мерки !

Сега съм в Австрия и се радвам.

Защото само като виждам какво става в БГ и не мис е връща.

Аз със удоволствие ще направа това но незнам как sad.gif

Вчера се прибрах от Виена, и още на летището разбрах за гадостите, които се случиха в милата ни родина, изгледах видеото и съм направо потресена от видяното. Такова нещо едва ли може да стане в Австрия, дори и емигрант да отвлече децата си родени в Австрия.

• Автор
AciDBurn, съгласен съм с теб, че има такива майки, но аз и друго не съм твърдял. Казах "по принцип", защото при равни други условия, за мен, а и за закона е по-логично децата да останат при майката. Разбира се, често това може и да е грешка, но е ясно, че когато децата са били дълго време под влиянието на единия родител, не може да се вярва на техните емоции и да се оставя децата да взимат решение. Ако е вярно, че са плакали, когато баща им ги е отвлякъл, а плачат и сега, когато се връщат при майката, аз немога да преценя при кой трябва да останат, но е ясно, че Нова излъчи едно манипулативно предаване и направи шоу от една трагедия.

Именно. За това не бързам да съдя и да давам крайни мнения. Нямам доказателство, че децата са реагирали по същият начин и в Полша.

Аз съдя по реакциите, които видях, а не по това, което Нова телевизия казва.

Хората трябва да се научат, че медиите и то в глобален спектър са поредното средство за манипулация. Това ни е проблема на това човечество - каквото видим по телевизията и юруш, дайте да мятаме камъни по нечие посолство. Научете се, да гледаде на новините с половин доверие и винаги да си задавате въпроси.

Censored добре ви насочи - питам колко души от вас, си зададоха въпросът, как в точният момент на случката а Асеновград цъфна екип на Нова телевизия? Още в самото начало си намириса на нещо гнило.

Не знам какво повече да коментирам и дали има нужда от коментари изобщо.

Мога само да се надявам тези две деца да имат възможността за нормално детство от тук насетне - няма значение дали ще е в България или в Полша.

П.П: Към коментарите, съдърщажи "нашите деца" имам едно послание: нема наши, нема ваши. Хората (и не само децата) са индивиди, а не мебел на която има щампован надпис "Made in BG".

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

:) Нещастници ... Ше кажеш че някои овце отвеждат :) ....Накъде отиваме е...Бедните деца....Чета че малкият е успял да избяга.Ами горкия къде ще отиде сега sad.gif то ако го намери някой със сигурност ще го предаде на полицията(най-вероятно се издирва все пак )...Тия са някакви побъкрани хора е представям си само колко се е замислила "грижовната майка" за малките...Апък защо и е нужно попечителството на децата и да ги отвежда в Полша .....Пълна мъгла остава за мене тая история...Още като видях заглавието се ядосах...И почнах да чета в буквалния смисъл ред през ред ...Тая никаква майка не е..Абе направо не си е за коментиране тая случка :angry:

Честно казано, стана ми страшно от конформизма на много от "разумните" съфорумци.

Тук става дума не за това кое е законно, а кое не. Не става дума, дали това да използваш един телевизионен репортаж, за да постигнеш целта си е правилно, както не става дума дали е редно да извиваш ръцете на собственото си дете, за да постигнеш целите си. Става дума защо се стига дотам.

Един колега одобрявал даването на децата на майката при развод "по принцип". Аз пък си въобразявах, че конституцията не дава различни права по полов признак.

Друг пък казва, "ами то законовото решение трябва да се изпълнява, каквото и да е". Съгласен. Но защо ли същите тези институции не си дават зор да приведат в изпълнение хиляди други съдебни решения, зад които не стоят много пари и дипломатически представители?

А бисера как децата били отвлечени от бащата от Полша даже не искам да коментирам. Не мисля, че има страна по света, в която извеждането на малолетни през нейните граници не изисква съгласието и на двамата родители, а пък в ЕС е немислимо.

Целта на раздухването на този случай е далеч по-важна. Трябва да се хвърли камък в блатото на правосъдието. Порочни и неадекватни практики при определяне на родителките права трябва да бъдат преразгледани. Процедурите по реализиране на тези права трябва да са щадящи за децата. Необходими са детайлно написани и стриктно изпълнявани процедури, създаване на институции, които да ги прилагат. Десетки хиляди са бащите (вероятно и някои майки), които с години не могат да видят децата си заради мързела на законодателя и непукизма на прилагащите органи. По-нагоре написах как си представям предаването на децата на майката по цивилизован начин, никой не реагира. Само когато ви заболи лично ли реагирате?

И кой по-точно трябва да "преразгледа" "Порочните и неадекватни практики при определяне на родителските права " ?

Въобще - кой има право според теб да отменя решения на съда и да казва, че решението не е "правилно", след като явно разбираш от тези неща ?

Само питам де, стана ми интересно .....

Горките деца sad.gif добре, че не съм на мястото на бащата, че щях да лудна, яко като ги виждам как викат и пещят.

Съдия изпълнител ще ми ходи да ги взема все едно са вещи angry.gif УЖАС

И кой по-точно трябва да "преразгледа" "Порочните и неадекватни практики при определяне на родителските права " ?

Въобще - кой има право според теб да отменя решения на съда и да казва, че решението не е "правилно", след като явно разбираш от тези неща ?

Само питам де, стана ми интересно .....

Ами разбирам, от личен опит, както можеш да предположиш.

Никъде не съм казал, че не трябва да се изпълнява съдебно решение, а да го отмени може самия съд, това е в неговите правомощия.

Говоря за това КАК трябва да се усъвършенстват съдебните практики и съответните закони. За това, че ТРЯБВА да се създадат много по-добри и цивилизовани практики за прилагане на съответните закони. За това, че законите изобщо трябва да се изпълняват, независимо от кого и къде.

Преразглеждането на законите и правилата е работа на законодателната власт. Само адекватни и работещи закони ще ни уверят, че същите тези законодатели не работят за собствения, а за обществения интерес, на всеки един от нас.

А това да се вадят думи от контекста и да се преиначават, не е коректно. Моля, четете целия текст. Нали не си депутат, та да си лично засегнат?

Гледах репортажа. Не сме Европа, само това мога да кажа... Циганска работа! Бащата се нахвърля да бие, бабата, дядото... И според вас, при тези хора ли трябва да останат децата??? Полицията доста неадекватно реагира. Прегледах едно-две мнения в други форуми. Доста набързо. Ето едно, което ми хареса:

... Не мога да повярвам, че в 2009 г, все още има толкова примитивни хора - бащата и семейството му и сьседите им- в един от репортажите се чува следната реплика от дядото кьм момиченцето, което вече е в колата : "Ники, ти ще избягаш, дядо, и ще се вьрнеш тука. Майка ти е ку...ва!"

Бабата се просва пред колата, бащата сьщо и няколко сьседи до него, за да предотвратят изпьлнението на решението на сьда!!

И Бьлгария, казвате била в Европа? И това семейство са европейци? И законите ги има, само ако са в наша полза, иначе...... бягаме, крием се, вдигаме на крак квартала и се бием с полицията! ...

и още едно:

... 5. Съдебното решение има приоритет пред всякакви други актове на изпълнителната власт (каквито да речем биха могли да бъдат някакви индивидуални административни актове на Агенция за социално подпомагане или друг орган). В този смисъл, всяка държавна служба няма как да не изпълни съдебното решение - то е със задължителен характер за всички граждани. Ако съд.решение не бъде изпълнено - това е престъпление. Деянието е криминализирано в Наказателния кодекс и за него е предвидено съответното наказание. Следователно ако някой от страните по това съдебно решение не изпълни неговия диспозитив - това е престъпление. Бащата на децата се е опитал да предотврати изпълнението на съдебно решение!!!!

6. Къде е бил бащата повече от 1 година? Защо не е предприел всички дадени му от закона процесуални възможности за да защити интереса си и този на децата си? Например - да възбуди бракоразводен процес, да инициира съд.процес за лишаване от родителски права майката и пр. Къде е дремал? Презумпцията във всеки закон е, че всеки гражданин има законни права и интереси, които априори са защитени от държавата, но за всеки отделен случай (ad hoc), гражданинът сам решава дали да се възползва от дадените му възможности да дири правата и законните си интереси. Държавата в този смисъл не защитава служебно!!!! Обратното би противоречало на цялата правна доктрина!

7. Държавна агенция за закрила на детето наистина не е знаела за случая , но вчера се е самосезирала след новините по Нова ТВ. За съжаление, правомощията й не надхвърлят тези на Агенцията за социално подпомагане или друг орган. Както останалите и тя е длъжна да се съобрази със съдебното решение.

8. Правата на децата - винаги се защитава най-висшия интерес на детето, но има и друг принцип в правото, основополагащ и при създаването на ХАГСКАТА КОНВЕНЦИЯ на ООН за правата на детето - НЕ ВИНАГИ ИНТЕРЕСЪТ НА ДЕТЕТО СЪВПАДА С НЕГОВИТЕ ЖЕЛАНИЯ, особено ако тези желания са провокирани и обработени от някой възрастен!!! В този аспект най-вероятно съдът е направил необходимите си проучвания, за да постанови това съд.решение, като е установил, че интересът на децата е да бъдат при майка си, въпреки, че желанието им е да останат при баща си! Изслушването на детето в съда се прави с оглед да се спази правото му на свободно изразяване и правото му на мнение. Но е близо до човешката логика, че едно дете на 8 не винаги изразява своето мнение по свое желание, а може и да е по свое желание, но от позицията на малката си възраст изобщо не разбира интереса си. Дееспособността се приравнява на малолетието (респ. на пълнолетието) и на способността да разбираш свойството и значението на нещата и да ръководиш постъпките си. Всяка нормална държава знае, че само пълнолетни граждани са дееспособно неограничени, защото само те разбират свойството и значението в пълнота и са способни да ръководят постъпките си пълноценно.

9. Драмата, показана по Нова тв вчера е плод само и единствено на бездействието на един българин, наричащ се баща, който както повечето бг-граждани е сметнал, че няма нужда да се възползва от гражданските си права за защита! Това още веднъж доказва, че българската нация е правно-неграмотна и въпреки това не ползва специализирана помощ (адвокат) когато трябва.

СЕ ЛА ВИ!

djagi , къде го намери това, второто ?

Точно , ясно и както трябва написано - и съвпада изцяло с моята позиция по въпроса. Искам да видя и други мнения на този човек :)

torshavn, разбрах те - няма повече нужда да продължавам дискусия с теб.Надявам се, че ти си разбрал за какво иде реч.

p.s. намерих го -коментарът на "doriana" в блога на Борис Накев cool.gif

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.