Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Испански език

Featured Replies

Здравейте! Реших като за начало, за обща култура, да се самообучавам по испански език, а по-късно и да го затвърдя с уроци, но това е друга тема. ;) Купих си един самоучител, който е доста достъпен и разбираем, дори за начинаещ. Но частта с удартенията ме затрудни. Ето снимка от учебника:

Публикувано изображение

В първа точка правилото за гласната и съгласните n, s важи за трите думи (vino, volumen и lunes), а за другите три (mamб, cafй и interйs), не. Защо?

Във втора точка, всичките четири думи (cantar, televisor, fбcil и lбpiz) завършват на съгласна, изключае n, s, но за тях важи различно правило. Да не би първите две думи да са изключение?

В трета точка, само не разбрах, защо ударението в думата carбcter, пада на второто "а", не би ли трябвало да е така cб rac ter, изхождайки от правилото за третата сричка отзад напред?

Благодаря предварително! ;)

Редактирано от life_alert
заглавие (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...
  • Отговори 50
  • Прегледи 33,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• BMW Маниак
    BMW Маниак

не ве човек забележката беше към Данчето понеже ти е постнала текста и уж го редактирала та повтаря твоита грешка на едно място е "ла " а не "ля" другото което прави впечатление е че глагола ir веднъж

• BMW Маниак
    BMW Маниак

Ами шантава работа . Докато се питаш що на български е така а на испански е инак няма как да го научиш . А възвратната частица me te se може да стои и отпред и отзад обикновено когато глагола е в ин

• Относно възвратните местоимения ето с каква информация разполагам аз: Има правила, които ми се струва повечето са с, по-скоро, пожелателен характер, като благозвучието изглежда не е основно. Ще се

Публикувани изображения

Честно казано ударенията не са от най-лесните.Ще потърся в някои от учебниците ми за да си преговоря правилата и ще ти пиша дали ще мога да ти помогна. А между другото може ли да кажеш името на самоучителя който си си взел??

Ще кача няколко снимки със обяснения.На първите две съм снимала план от урок при г-жата ми по испански.(всъщност не точно плана ми граматиката,която преписах в отделна тетрадка без примерите) post-75694-1246272960_thumb.jpgpost-75694-1246272978_thumb.jpg И една снимка от една граматика,която също има добро обяснение за ударението.post-75694-1246273128_thumb.jpg Заради това че няма как да кача още една снимка,ще препиша продължението на обяснението от граматиката. - sí служи като утвърдителна частица и като местоимение, si - като условен съюз; - dé е форма на глагола dar,a de е предлог; - más(повече),mas(но) - sólo(единствено),solo(сам) 3.Първата съставка на сложните думи губи графичното си ударение - décimo+noveno>decimonoveno.Изключение правят наречията на mente - fácil+mente>fácilmente,rápida+mente>rápidamente. Качих снимки,защото не обяснявам като хората и не желая да те объркам много.Съжалявам че не помогнах като хората.

Език не се учи така...е поне аз никога не съм чела уроци за ударения Публикувано изображение

Най-лесно е да слушаш някого :) Запомня се много бързо,пък и не се натоварваш излишно.

Между другото думата бино не съм я чувала никога в Испания.Всички си викат вино - вино бланко,вино тинто и т.н.

Купи си по-хубав самоучител!

Разгледай тези теми:

RQ:Учебник или Самоучител за начинаещи по Испански

RQ: он-лайн уроци по испански език

Успех!

• 2 месеца по-късно...

Между другото думата бино не съм я чувала никога в Испания.Всички си викат вино - вино бланко,вино тинто и т.н.

Купи си по-хубав самоучител!

хмм, странно. Нали уж нямат звук В и всичко четат като Б. На мен лично ми беше много смешно, когато трябваше да произнеса за пръв път името на колата Болбо :D
  • 1 месец по-късно...

Здравейте на всички! Направих тази тема за тези,които искат да научат испански ;) Аз ще съм ви учител и ще пускам нов урок и упражнение всяка седмица и нещо като тест всяка неделя. Ще започнем от самото начало. Всеки е добре дошъл! Надявам се доста хора да се включат и да се забавляваме!

Със удоволствие се включвам във урока.Благодаря ти предварително за отделеното време което ще отделиш за нас. ;)

• 3 седмици по-късно...

И аз ще помагам с каквото мога.. А да попитам дали ще е проблем ако в тази тема се качват и книги на испански???Защото аз си търся за да се упражнявам..пък да съм намерила само една-две...

• 4 седмици по-късно...

Искам да попитам испаноговорящите "preferir" и "volverme" неправилни глаголи ли са? Как да ги спрегна съответно в 3л ед.ч. и 2л. ед. че. Изреченията ми са следните: El (preferir) __________ el cafe sin azucar. Дали трябва да е prefere? На мен не ми звучи добре и предолагам, че е непревилен глагол (Volverme, tu) ____________ loco con tus manias. Тук нямам никаква идея как може да се спрегне във 2л :) Ще съм благодарна, ако някой помогне :help:

• 1 месец по-късно...

Искам да попитам испаноговорящите "preferir" и "volverme" неправилни глаголи ли са? Как да ги спрегна съответно в 3л ед.ч. и 2л. ед. че. Изреченията ми са следните:

El (preferir) prefiere el cafe sin azucar. Дали трябва да е prefere? На мен не ми звучи добре и предолагам, че е непревилен глагол

(Volverme, tu) te vuelves loco con tus manias. Тук нямам никаква идея как може да се спрегне във 2л :cool:

Ще съм благодарна, ако някой помогне :)

Мисля че си объркал/а.

Глаголите завършват само на -ar; -ir; -er ; А възвратните имат отзаде -se (пише се слято).Не знам от къде си видяла изречението,но за всеки случай провери дали не е -se вместо -me..защото съм сигурна,че има грешка.

П.С. - Съжелявам,че отговарям толкова късно...но мързела е коварна болест... :)

Съжелявам за двойния пост,но в този искам да помоля за нещо.. Ако някой знае от къде да си изтегля олимпиади или тестове (като този,за след 8клас) по испански ще може ли да даде линкове?? Благодаря предварително.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,имам една молба,трябва ми правилното изговаряне на думите на испански на тази песен,можете ли да ми помогнете ,тоест не да ми я превеждате а да ми я напишете с български букви как се произнася на испански,нещо като в английския транскрипцията Hoy - Gloria Estefan Tengo marcado en el pecho, todos los días que el tiempo no me dejó estar aquí. Tengo una fe que madura, que va conmigo y me cura desde que te conocí. Tengo una huella perdida entre tu sombra y la mía, que no me deja mentir. Soy una moneda en la fuente; tú mi deseo pendiente mis ganas de revivir. Tengo una mañana constante y una acuarela esperando verte pintado de azul. Tengo tu amor y tu suerte y un caminito empinado. Tengo el mar del otro lado: tú eres mi norte y mi sur Hoy voy a verte de nuevo voy a envolverme en tu ropa, susúrrame en tu silencio cuando me veas llegar. Hoy voy a verte de nuevo, voy a alegrar tu tristeza: vamos a hacer una fiesta pa' que este amor crezca más. Tengo una frase colgada, entre mi boca y mi almohada, que me desnuda ante ti. Tengo una playa y un pueblo que me acompañan de noche cuando no estas junto a mí. Tengo una mañana constante y una acuarela esperando verte pintado de azul. Tengo tu amor y tu suerte y un caminito empinado. Tengo el mar del otro lado: tú eres mi norte y mi sur.

Заповядай :)

Ой - Глория Естефан

Тенго меркадо ен ел печо,

тодос лос диас ке ел тиемпо

но ме дехо естар аки.

Тенго уна фе ке мадура,

ке ба конмиго и ме кура

десде ке те коноси.

Тенго уна уея пердида

ентре ту сомбра И ля миа,

ке но ме деха ментир.

Сой уна монеда ен ла фуенте;

ту ми десео пендиенте

мис ганас де ревивир.

Тенго уна акуарела есперандо

верте пинтадо де асул.

Тенго ту амор и ту суерте

и ун каминито емпинадо.

Тенго ел мар дел отро ладо:

ту ерес ми норте и ми сур

Ой вой а верте де нуево

вой а енволверме ен ту ропа,

сусурраме ен ту силенсио

куандо ме веас иегар.

Ой вой а верте де нуево,

ой а алаграр ту тристеса:

бамос а асер уна фиеста

па ке есте амор креска мас.

Тенго уна фрасе колгада,

ентре ми бока и ми алмохада,

ке ме деснуда анте ти.

Тенго уна плайя и ун пуебло

ке ме акомпанйан де ноче

куандо но естас хунто а ми.

Тенго уна маняна константе

и уна акуарела есперандо

верте пинтадо де асул.

Тенго ту, амор и ту суерте

и ун каминито емпинадо.

ту ерес ми норте и ми сур.

Дано съм помогнал :whist:

Заповядай :P

Ой - Глория Естефан

тодос лос диас ке ел тиемпо

но ме дехо естар аки.

Тенго уна фе ке мадура,

ке ба конмиго и ме кура

десде ке те коноси.

Тенго уна уея пердида

ентре ту сомбра И ля миа,

ке но ме деха ментир.

Сой уна монеда ен ла фуенте;

ту ми десео пендиенте

мис ганас де ревивир.

Тенго уна акуарела есперандо

верте пинтадо де асул.

Тенго ту амор и ту суерте

и ун каминито емпинадо.

ту ерес ми норте и ми сур

Ой вой а верте де нуево

вой а енволверме ен ту ропа,

сусурраме ен ту силенсио

куандо ме веас иегар.

Ой вой а верте де нуево,

ой а алаграр ту тристеса:

бамос а асер уна фиеста

па ке есте амор креска мас.

Тенго уна фрасе колгада,

ентре ми бока и ми алмохада,

ке ме деснуда анте ти.

Тенго уна плайя и ун пуебло

ке ме акомпанйан де ноче

куандо но естас хунто а ми.

Тенго уна маняна константе

и уна акуарела есперандо

верте пинтадо де асул.

Тенго ту, амор и ту суерте

и ун каминито емпинадо.

ту ерес ми норте и ми сур.

Дано съм помогнал :clap:

Много,страшно много ти благодаря,златен си!

Ох душицо, не го приемай като каране, но следващия път не пускай във всички теми молбата си. Хубаво е, че си я пуснала и тук, защото това е точното място..но трябваше ли и в още 2 теми?? (които са за преводи) Малко се отклонявам от темата, ноо просто в момента малко се ядосах (главно на себе си) че след като проверих какво си ми изпратила, не погледнах дали вече не са изпълнили молбата ти. Но нищо - аз съм си виновна. А никой ли не знае от къде мога да намеря изпитни тестове от минали години?? Трябват ми спешно. Не ме интересува дали са за след 8 клас, матури, от изпита D.E.L.E или матури..стига да са за след 8 клас (имам в предвид нивото)

Редактирано от iordanka_h.s (преглед на промените)

Мисля че си объркал/а.

Глаголите завършват само на -ar; -ir; -er ; А възвратните имат отзаде -se (пише се слято).Не знам от къде си видяла изречението,но за всеки случай провери дали не е -se вместо -me..защото съм сигурна,че има грешка.

П.С. - Съжелявам,че отговарям толкова късно...но мързела е коварна болест... ;)

на теб мога само едно нещо да ти кажа 

за сега ти е рано да пишеш по подобни теми испанския ти е зле на тоя етап и ми се струва че и учителката ти толкова го знае

няма да го обръщаме на училище ама на тебе елементарни работи ти бягат

възвратните глаголи в българския език са със "се" във всички спрежения а в испанския са me te se nos os и se 

има още много да учиш но поне недеи заблуждава хората които искат да го учат макар че това не е начина

se се слага в края на възвратния глагол или ако се отнася за трето лице или ако го превеждаш от български например и го изписваш в инфинитивна форма ( неспрегнат) и да отбележеш че е възвратен се слага se

иначе възвратната частица може ако е в изречение да е отпред пред възвратния глагол

още нещо volver в испанския не е възвратен глагол за разлика от българския "връщам се" за да питаш дали не е със se ако се използва ката възвратен както беше в примера означава нещо съвсем различно но това трябва да ти го обясни учителката ти а освен това има и трето значение ама все пак не сме на училище 

а че mas означавачавало "но" е тука наистина мога да науча нещо от теб 

аз все си мислех че е pero но щом ти го казваш така ще е 

А към авторката Ивета вече ви го е казала така език не се учи

ако почнеш да се питаш тука защо е така а тука не е така наистина може да te estes volviendo loco

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Ето nikievroto например с грубо произношение което обърква целия смисъл на изречението и даже са го похвалили за свършената работа

еми още в първото изречение и грешка и човека даже живее в испания

аз разбирам правописни грешки аз лично правя много в постовете си ама чак пък такива да сменя смисъла на изречението не ми се е случвало

сетих се за майката на дъщеря ми веднага 23 годишна доминиканска столичанка с претенции какъв sms ми беше писала навремето

siempre bas hacer importante en mi vida .... Звучи напълно еднакво с коректното siempre vas a ser importante ... но смисъла му е съвсем друг когато го четеш и когато го пишеш така както го чуваш или произнасяш та между такива туземци които не знаят собствения си език не ме питаите чужденците как го учим

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

До iordanka_h.s

Ох душицо, не го приемай като каране, но следващия път не пускай във всички теми молбата си. Хубаво е, че си я пуснала и тук, защото това е точното място..но трябваше ли и в още 2 теми?? (които са за преводи) Малко се отклонявам от темата, ноо просто в момента малко се ядосах (главно на себе си) че след като проверих какво си ми изпратила, не погледнах дали вече не са изпълнили молбата ти. Но нищо - аз съм си виновна.

Първо да ти кажа,че когато не познаваш един човек,не е никак възпитано да се обръщаш с"Ох душицо",но това е до възпитанието.

Второ,толкова спешно ми трябваше този текст,че изобщо не се замислях,в коя тема,ще го пусна,а и не виждам нищо лошо в това,което съм направила,не съм обидила,не съм наругала никой,който има желание и може,ще ми помогне,който не да си замълчи,както са направили всички останали.

И трето,другия път си изпий хапчето,за да не се ядосваш,за неща,които не те засягат!

Редактирано от tedi9878 (преглед на промените)

Ето nikievroto например с грубо произношение което обърква целия смисъл на изречението и даже са го похвалили за свършената работа

аз разбирам правописни грешки аз лично правя много в постовете си ама чак пък такива да сменя смисъла на изречението не ми се е случвало

сетих се за майката на дъщеря ми веднага 23 годишна доминиканска столичанка с претенции какъв sms ми беше писала навремето

siempre bas hacer importante en mi vida .... Звучи напълно еднакво с коректното siempre vas a ser importante ... но смисъла му е съвсем друг когато го четеш и когато го пишеш така както го чуваш или произнасяш та между такива туземци които не знаят собствения си език не ме питаите чужденците как го учим

А ти,тогава,защо не ми помогнеш,като си видял,че имам нужда,нали за това е този форум,а и си на ти с испанския,а се присмиваш на другите?

Виж сега. Говорих за грешката в скобите. (Volverme, tu) Може да не е грешка - не мога да съм сигурна и съжелявам ако съм объркала.

Но когато ние правихме упражнения да спрягаме глаголи ВИНАГИ когато е бил възвратен глагол в инфинитив са ни го диктували с -se накрая. И знам, какви са спреженията на възвратните глаголи в испанския. Тогава се опитах да помогна на Galeto_ (макар късно) при положение че никой друг дори това не направи. И това, че може да имам някаква грешка е мой проблем (вярно че не говори много добре за мен) но е по-добре от нищо, нали?! Следващия път обаче ще оставя Вас, по-умните да отговаряте, защото съм съгласна, че ми е рано да пиша в такива теми. А и ако обичаш не говори за госпожата ми, защото тя е страхотна учителка. И още нещо - не искам с този коментар да започвам спор с теб, най-малкото защото не съм от хората, които обичат да спорят.

tedi9878 - Първо не говори за възпитанието ми, защото не ме познаваш.

Второ - не съм казала, че си направила нещо лошо. И разбирам, че спешно ти е трябвал текста, но така език не се учи. Имам в предвид, че не е правилно. (но това си е твоя работа - прави каквото искаш и както го искаш..мен това не ме бърка) И трето - не пия никакви хапчета. Ако беше прочела коментара ми достатъчно добре (и без да изопачаваш думите ми) щеше да разбереш, че съм ядосана на себе си, защото първо реших да ти помогна, преди да видя дали друг не го е сторил. За което пак казвам, че аз съм си виновна, защото не съм много на ти с настройките на профила си и не знаех какво значи онуй червено кръсче.

Ще се радвам, ако не ме нападате след като прочетете този пост, защото не искам да имам лоши отношения с никой. И не смятам, че едно малко недоразумение трябва да се обсъжда много...И в двата случая (във втория с 10 часа закъснение) се опитвах да помогна. Вярно е, че не си личи много относно случая на tedi9878, но.... И със сигурност не очаквах че ще ме нападате така.. Но следващия път ще знам.

Добре има грешки видях ги и какво? По важно е, че съм се захванал с нещо и съм се помъчил да го направя така както го иска дамата. Само ще ти кажа, че живея в Испания от скоро /7 месеца/. Помъчил съм се написал съм го.Как? Не знам.Исках да помогна пък дали съм направил нещо вече не знам. Никой не е се родил научен!

П.П. Недей се присмива на хората!

Редактирано от Nikievroto (преглед на промените)

iordanka_h.s,аз също не искам сплетни,но ме подразни написаното от теб.Този текст ми трябва за дъщеря ми,която е на 12 години и ще изучава тази песен,така написана на български,ще и е по-лесно,отколкото да се мъчи на всяка дума,това е цялата история,ние не изучаваме испански,затова се обърнах към Вас.А сега ще те помоля да прегледаш песента и да видиш има ли нещо грешно в написаното от nikievroto,ако не те затруднявам разбирасе. Тенго меркадо ен ел печо, тодос лос диас ке ел тиемпо но ме дехо естар аки. Тенго уна фе ке мадура, ке ба конмиго и ме кура десде ке те коноси. Тенго уна уея пердида ентре ту сомбра И ля миа, ке но ме деха ментир. Сой уна монеда ен ла фуенте; ту ми десео пендиенте мис ганас де ревивир. Тенго уна акуарела есперандо верте пинтадо де асул. Тенго ту амор и ту суерте и ун каминито емпинадо. Тенго ел мар дел отро ладо: ту ерес ми норте и ми сур Ой вой а верте де нуево вой а енволверме ен ту ропа, сусурраме ен ту силенсио куандо ме веас иегар. Ой вой а верте де нуево, ой а алаграр ту тристеса: бамос а асер уна фиеста па ке есте амор креска мас. Тенго уна фрасе колгада, ентре ми бока и ми алмохада, ке ме деснуда анте ти. Тенго уна плайя и ун пуебло ке ме акомпанйан де ноче куандо но естас хунто а ми. Тенго уна маняна константе и уна акуарела есперандо верте пинтадо де асул. Тенго ту, амор и ту суерте и ун каминито емпинадо. Тенго ел мар дел отро ладо: ту ерес ми норте и ми сур.

Редактирано от tedi9878 (преглед на промените)

1-во. ще ви помоля да спазвате добрия тон. Тук сме, за да си помагаме малко или много, ако можем. Никой не е казал, че език се учи така.

2-ро. Няма грешка в изписания от мен глагол- volverme. Трябва да е в изявително наклонение. Изреченията,за които питах, трябва да са така:

..

El (preferir) __________ el cafe sin azucar. Дали трябва да е prefere? На мен не ми звучи добре и предолагам, че е непревилен глагол

(Volverme, tu) ____________ loco con tus manias. Тук нямам никаква идея как може да се спрегне във 2л :P

El prefiere...

Me vuelves... :P

Във текста забелязах само пропуск на един ред. Иначе мисля, че няма грешки..ето го целия за да не се объркаш: Тенго меркадо ен ел печо, тодос лос диас ке ел тиемпо но ме дехо естар аки. Тенго уна фе ке мадура, ке ба конмиго и ме кура десде ке те коноси. Тенго уна уея пердида ентре ту сомбра И ля миа, ке но ме деха ментир. Сой уна монеда ен ла фуенте; ту ми десео пендиенте мис ганас де ревивир. Тенго уна маняна константе и уна акуарела есперандо верте пинтадо де асул. Тенго ту амор и ту суерте и ун каминито емпинадо. Тенго ел мар дел отро ладо: ту ерес ми норте и ми сур Ой вой а верте де нуево вой а енволверме ен ту ропа, сусурраме ен ту силенсио куандо ме беас иегар. Ой вой а верте де нуево, ой а алаграр ту тристеса: бамос а асер уна фиеста па ке есте амор креска мас. Тенго уна фрасе колгада, ентре ми бока и ми алмоада, ке ме деснуда анте ти. Тенго уна плайя и ун пуебло ке ме акомпанйан де ноче куандо но естас хунто а ми. Тенго уна маняна константе и уна акуарела есперандо верте пинтадо де асул. Тенго ту, амор и ту суерте и ун каминито емпинадо. Тенго ел мар дел отро ладо: ту ерес ми норте и ми сур.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.