Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Кулинарни уроци - сладки изкушения


fedora
 Сподели

Препоръчан отговор

Шефче, мъжът ми напоследък ми е забранил да снимам biggrin.gif , щото съм си губела времето. laugh.gif Аз пък като го слушам...

Мерси

Рецептата съм я писала вече, но този път стъпка по стъпка

Това е много популярен сладкиш и има различни разновидности, но основата е все шоколадова, за щастие на шокоманиаците laugh.gif

Браунис

Продукти:

5 яйца

250 гр. натурален шоколад ( може и 300)

1/2 ч.ч. захар

2ч.ч. смлени орехи

250 гр. краве масло

1 ч.ч. брашно

832670g.jpg

Разбиват се яйцата и захарта с миксер.

832671j.jpg

На водна баня или на най-слабото на микровълновата се разтопяват шоколада и маслото.

832674I.jpg

В дълбока купа сипвате брашното и орехите.

832672V.jpg

Върху тях изсипвате разбитите яйца,

832673P.jpg

разтопения шоколад и масло.

832675t.jpg

Разбърквате добре.

832676R.jpg

Изсипвате в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене.

832677y.jpg

Тавата да е с приблизителни размери 30/20 см.

Пече се в предварително загрята фурна на 200оС за около 5 мин. После се намалява на 170С за около 30-40 мин.

832679p.jpg

Може да се украси с разтопен шоколад, да се намаже с течен шоколад или поръси с пудра захар.

832680q.jpg

Режем на квадратни парчета като изстине

832683m.jpg

832682a.jpg

832685y.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 185
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Шефче, добре, че има интернет, че щях да се изложа с въпроса коя е тази, обаче сега възникна друг - защо път тя :)

Торта "Не вредя на фигурата"

Продукти:

800 г сок от някакъв плод

няколко цели плода (ако са с костилки, то те трябва се махнат)

1 с. л. захар

500 г. сладкарска сметана

1 ванилия

2 и 1/2 пакетчета желатин

05c5d6d88817.jpg Не забравяйте да си оставите сметана,за да го понамажете от страни и по възможност не пълнете купата с вода,докато го вадите. laugh.gif

fedora,мерси!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Упссс, това съм пропуснала да го метна и тук:

Сладкиша на баба Сийче /с елементи на еквилибристика/

Колко малко му трябва на човек за да го запомнят с добро. Страничка в омазнена тетрадка с рецепти, събирани с години, е достатъчна.

photo0659.jpg

Имаме си буркан с компот от кайсии

photo0700.jpg

Което означава, че няма проблем да забъркаме едно сладкишче докато вървят рекламите по Нова телевизия.

Слагаме седем супени лъжици захар в любимата си тава. Тавата е наложително в този случай да е кръгла. Традиция - няма как..... Друга важна подробност е, че трябва да имате също толкова голяма чиния или тортиера където после да обърнете сладкиша.

И така - супените лъжици захар. Седем на брой.

photo0701.jpg

Тази захар ще я карамелизираме. Преди това я напръскваме с малко вода. Казах малко. По този начин карамела ни няма да изгори.

photo0702.jpg

След като се карамелизира захарта дърпаме тавата от котлона. Изчакваме да поизстине малко карамела и да не се разтича, и разтапяме върху него половин малко пакетче краве масло.

photo0705.jpg

Ето това трябва да се получи

photo0706.jpg

В една купа разбиваме четири яйца, една и половина водни чаши захар, един бакпулвер и две ванилийки. След което добавяме две водни чаши брашно. Получаваме гъсто тесто.

photo0707.jpg

Сега е момента да отворим буркана с компота от кайсии. Внимателно подреждаме половинките кайсийки от компота върху изстиналия карамел и краве масло.

photo0708.jpg

Търсим този ефект и да не останат кайсийки в компота.

photo0709.jpg

Изсипваме внимателно тестото върху подредените кайсийки

photo0710.jpg

photo0711.jpg

И слагаме да се пече в умерено гореща фурна. След известно време. Към половин час или малко повечко от фурната трябва да извадим ето това.

photo0712.jpg

И тук идва момента на еквилибристиката. Момента, когато трябва да сме бързи, чевръсти, пъргави и да внимаваме да не се опарим на горещата тава. Трябва много бързо да обърнем сладкиша в тортиерата, в която ще го сервираме, иначе карамела ще се втвърди и слакиша ще си остане завинаги в тавата.

Затова. Предварително сме си нагласили тортиерата. Вадим сладкиша от фурната. Слагаме тортиерата като капак върху тавата.

photo0713.jpg

и бързо, с едно движение, обръщаме сладкиша в тортиерата. Препоръчително е да се използват ръкохватки или кърпа. Е, освен ако не ви е страх от свекърва ви и можете да пипате горещо с голи ръце. Ето го обърнатия сладкиш. Всички кайсийки са си по местата.

photo0714.jpg

Идва ред на сиропирането. Имаме сока от компота. Внимателно напояваме сладкиша с него.

photo0715.jpg

Имаме с какво да си пием кафето сутринта. А защо да не занесем и на колегите?

photo0717.jpg

Забележка: баба Сийче вече не помни как се прави този сладкиш. Обещах на снаха и утре да и кажа рецептата. Виждате ли колко е важно да съхраняваме информацията на хартиен носител?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Амбъритке, много хубаво си подредила ананасчетата :speak:

Шуши, да ме поканиш като сготвиш biggrin.gif;)

Чийзкейк със сирене "Филаделфия"

За крема

* 200 г сирене Филаделфия натурално

* 1/8 ч. ч. захар

* Сметана - 60 г

* 1 ванилия

* 1 яйце

* 5-6 с. л. брашно

За основата:

* 100 г краве масло

* 75 г натурален шоколад

* 75 г млечен шоколад

* 3 яйца

* 100 г захар

* 1 ванилия

* 75 г брашно

* щипка сол

837948G.jpg

Приготвяне на крема

Смесваме всички продукти до еднородна смес.

837949t.jpg

837950N.jpg

В тенджерка или в микровълновата фурна разтопяваме кравето масло и шоколада и ги оставяме на страни да поизстинат леко.

837951I.jpg

837952G.jpg

Приготвяне на основата

Смесваме в друга купа яйцата, захарта и ванилията.

837953g.jpg

Добавяме шоколадовата смес към яйчената.

837954t.jpg

Прибавяме брашното и солта и разбъркваме добре.

Във форма с размери 20х20 см, върху хартия за печене изсипваме шоколадовата смес,

837955g.jpg

отгоре крема и с клечка за зъби разбъркваме леко.

837970D.jpg

Печем при 180 градуса докато отгоре чийзкейкът придобие златист цвят.

837971S.jpg

Сервираме

837972a.jpg

837973Q.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иве, свекървата като е наготвила, сега за мен няма работа laugh.gif

Десерт Полосатик на di_ani

Понеже много хора го харесват, реших и аз да го врътна вкъщи.

Наистина за нашия вкус е много нежен, а и лесен.

200 гр крема сирене (аз ползвах от тези тип Филаделфия натурални - без подправки)

може и извара, но сигурно няма да е същият вкус

250 гр заквасена сметана

1 пакетче желатин (10 гр.)

пудра захар на вкус

ванилия

50 г бял шоколад

50 г черен шоколад (аз сложиш млечен)

843155z.jpg

Сметаната и крема сиренето се смесват и разбъркват добре.

Подслаждаме на вкус. Тук трябва да се отчете, че десерти с желатин се нуждаят от повечко захар, тъй като желатинът някак после убива сладостта. Така че, малко повечко пудра захар според вкуса ви трябва да се сложи. Задължително пудра, за да се разтвори!!

843156z.jpg

Добавя се разтворения желатин. В малко водичка (6-7 с. л.) се оставя да набъбне

843157c.jpg

и после на водна баня се разтваря на котлона или в микровълновата, но се внимава да не завира. Разтвореният добре желатин няма зърнеста структура.

Добавяме разтвореният и леко охладен желатин към сместа и разбъркваме добре.

843158O.jpg

Разделяме сместа на две равни части и в едната добавяме разтопения бял шоколад и разбъркваме добре, а в другата черния шоколад и пак разбъркваме.

843160T.jpg

В малки намокрени купички (аз ползвах формички за мъфини) се слага една лъжица от едната смес,

843161O.jpg

после от другата и така се редуват. Ако се слага по по-голямо количество ивиците ще бъдат по-големи естествено и обратно.

843162P.jpg

843166k.jpg

Оставяме крема в хладилника да се стегне за няколко часа - поне 3-4.

Изваждаме по познатата процедура - в по-голям съд, наливаме гореща вода и потапяме за кратко формата (не я пускаме вътре сама, за да не плува и напълни с вода) и после я обръщаме в чинията, в която ще сервираме. Не трябва да се държи дълго в топлата вода, за да не се разтече крема.

Сервираме

843167B.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще ида да пробвам на Ина Пенкейкс-четата...

Ама колко е това 3/4 :angry:;):blink:

Едит: На Еми гюзлемичките вече съм ги правила, само дето не бяха пържени, а печени cool.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нещо много рехви ги направих biggrin.gif Тип палачинка :blink:

И да, сложих кисело мляко вместо прясно biggrin.gif Яйцето - направо от хладилника biggrin.gif

Ама виж, докарах чак очи и усмивка :baby:

rgh1242831619b.jpg

viu1242831713s.jpg

opt1242831726o.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дийче, важното е да са ставали за ядене... biggrin.gif

Изглеждат ми апетитни, Летящата намаза ли? laugh.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега съм на тема нещо за закуска, понеже моят бръмбар става все по-капризен и като види, че нещо е в чашката му, директно ми я тика. Та съм принудена от няколко дни да правя разни по възможност сладости - метнал се е на баща си...

Това е черешовата пита на "свекървата"

Продукти:

3 яйца

около 1 ч.ч размекнато краве масло или маргарин Белла

1 ч.ч захар

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

2 ванилии

2 ч.ч. изчистени от костилките череши или вишни (аз ползвам уредче за тази цел)

Маслото и захарта ги разбиваме леко с миксера.

851754k.jpg

851755C.jpg

Добавяме едно по едно яйцата и след всяко разбиваме пак леко, докато се поеме.

851756k.jpg

851757e.jpg

Прибавяме към сместа брашното, размесено с бакпулвера и ванилиите и разбъркваме до еднородна смес.

851758L.jpg

Изчистените от костилките череши овалваме в брашно (най-лесно става като в полиетиленов плик се сложат няколко лъжици брашно, прибавят се плодовете и се разклащат леко).

851759p.jpg

Добавяме и черешите към сместа и разбъркваме леко, за да не нараним целостта на черешите.

851822Z.jpg

851761t.jpg

В малка тавичка (ако искаме да бъде питата по-висока) или в по-голяма (ако пък не) постиламе хартия за печене и изсипваме сместа. Изравняваме.

851815J.jpg

Печем в предварително загрята на 180оС фурна около 50-60 минути. Проверяваме дали се е изпекло с помощта на клечка за зъби (ако по клечката няма полепнало тесто, то значи е готово).

851816j.jpg

След като изстине го изваждаме от тавичката и по желание поръсваме с пудра захар

851817K.jpg

Сервираме

851818l.jpg

851819Z.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда перфектно...ама туй с ваденето на костилките не го разбрах...черешите замразени ли са?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда перфектно...ама туй с ваденето на костилките не го разбрах...черешите замразени ли са?

Не, пресни за черешите (вишните).

Трябва да снимам моето уредче - купих си го преди няколко години за няколко лева (не беше скъпо). Прилича на това

851929K.jpg

Утре може да го снимам моето, но костилките може да се извадят и без него - с безопасната игла - натискаш както си е закопчана от единия край на черешата, от другия й излиза костилката. Става нещо като череша с дупка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти много! Явно ще се купува такова уредче, защото с безопасната игла не мога да се справя и плода става на каша!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дийче, важното е да са ставали за ядене... biggrin.gif

Изглеждат ми апетитни, Летящата намаза ли? laugh.gif

Не бяха лоши. Мда, яде :blink:

Метнала съм око на тортата ти, ше видим кога ше се мъча пак cool.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Луничките на баба

Основния проблем на Лазар, когато сме на Божичен, е че разстоянията са доста големи /по неговите разбирания/, а той държи постоянно да ме държи под око. След като главната шефка /сестра ми/ ненадейно се загуби той е решен да не допусне това да се случи и с мен. За целта, псето ме следва на две крачки където и да отида, и каквото и да правя той е някъде наоколу и ме наглежда с едно око. Това, естествено, доста го изморява и когато влязох в кухнята за да отворя тетрадката с рецепти на ей тази страничка:

photo0720.jpg

Лазар беше на края на силите си

photo0721.jpg

Указанията са от ясни по ясни. Сладкишчето е лесно и ефектно. Единствената досада в цялата работа е да се начупят орехите. Но аз си ги купих готови обелени от магазина. Само ги счуках на дребно. Брашното е чаша и половина, но не намерих друга такава чаша за фотосесията

photo0722.jpg

Първо разбиваме четирите яйца със чашата захар

photo0723.jpg

после добавяме чашата олио и пак разбиваме до получаването на хомогенна смес

photo0724.jpg

и изсипваме чаша и половина брашно плюс една лъжичка бакпулвер и две ванилийки

photo0725.jpg

Старателно разбъркваме, изсипваме получената смес в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тавичка и поръсваме със счуканите орехи.

photo0726.jpg

И мятаме това чудо в предварително загрята фурна. Някъде след половин час ще имаме една ей такава тавичка

photo0727.jpg

Поръсваме с пудра захар и оставяме да изстине в тавичката

photo0728.jpg

Вземаме чаша с остър ръб и започваме да режем сладкишчето на полумесеци

photo0729.jpg

Аз обаче изобщо не се занимавам да правя полумесеци ами направо си го нарязвам сладкиша на ромбчета. Вие ако искате и на хиперкубчета може да си го нарежете.

След което си сложих малко лунички във вид на ромбчета в една чинийка, сварих си кафе

photo0730.jpg

и седнах на терасата с кеф да си изпия кафенцето с луничките на баба .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иве, свекървата като е наготвила, сега за мен няма работа laugh.gif

Десерт Полосатик на di_ani

Сервираме

843167B.jpg

imgp1242.th.jpg

Разбира се, не съм такава кулинарка и си личи, но се получи доста добре. biggrin.gif

Но започвам да се чудя как успяваш да ги изхраниш вкъщи. Количеството наистина е много малко.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От гювеча нещо остана ли, да ти дойда на гости? laugh.gif

Браво! :blink:

Така е, Диде, готвя по малко, защото не сме от най-ящните. Тия дни присъствах на поставянето на олимпийски рекорди по опустошаване на храна ohmy.gifbiggrin.gif , но за съжаление ние не можем да се класираме на предни позиции.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От гювеча нещо остана ли, да ти дойда на гости? laugh.gif

Браво! :rolleyes:

Така е, Диде, готвя по малко, защото не сме от най-ящните. Тия дни присъствах на поставянето на олимпийски рекорди по опустошаване на храна ohmy.gifbiggrin.gif , но за съжаление ние не можем да се класираме на предни позиции.

Всичко се омете, откакто започнах да се мъча в кухнята, нещата малко се подобриха, а и надобрявам. Само дето установих, че нямам куп кулинарни помагала. Като готварски хартии, формички, тортелети, шприцове, тва за костилките и т.н.

Ужасно необорудвана съм ;)

Порциите наистина и на тортата и на крема са ужасно малки, това вкъщи се изяжда, когато сме си двамата за 1 ден. Пиши отдолу една Забележка лакомниците да си ги правят в двойни дози laugh.gif За крема исках да си поканя гости, да ги почерпя, абе къде ти... laugh.gif

Редактирано от dindi (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Сега това вече е на мястото си

За десерт сладоледов мъфин

Продукти

поне два вида сладолед по избор (аз ползвам в случая шоколадов и ванилов с карамел на Дарко - техните сладоледи най-много ми харесват)

може да използвате и бисквитки, ядки, плодове... фантазия

Във формичка слагаме от шоколадовия сладолед

889092J.jpg

Отгоре от ваниловия с карамел

889093F.jpg

Покриваме пак с шоколадов

889094w.jpg

Оставяме във фризера да се стегне

Преди сервиране потапяме за около 10 секунди в гореща вода, но да не влиза в сладоледа и обръщаме в чинията, в която ще сервираме.

889091W.jpg

889095O.jpg

Може и торта сладоледена или кейк, сандвичи... каквото ни хрумне

Редактирано от fedora (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кайсиев пай

Продукти за основата

150 г краве масло или маргарин

2 ч. ч. брашно

1/2 ч.ч захар

1 яйце

1-2 с. л. вода при необходимост

За плънката

1 яйце

1 ч.ч. прясно мляко

3 с. л. брашно

3 с. л. захар

няколко кайсии

В дълбок съд поставяме маслото или маргарина

897050c.jpg

Добавяме захарта

897051j.jpg

и брашното

897052d.jpg

Правим трохи от изброените продукти

897053G.jpg

Добавяме яйцето

897054Q.jpg

И заместваме тесто (ако е много ронливо добавяме малко вода) и го

оставяме за около 20 минути в хладилника

897055z.jpg

В тавичка (аз ползвам от тези, с махащия се борд, защото после

няма никаква опасност да се наруши целостта на пая) постиламе хартия за

печене и разстиламе тестото като оформяме и борд отстрани.

Желателно е да е по-тънко разточено.

897056U.jpg

Смесваме продуктите за плънката (без кайсиите)

897057x.jpg

С миксер или пасатор разбиваме добре, за да се получи еднородна смес

897085x.jpg

Изсипваме сместа в тавичката

897086D.jpg

Отгоре нареждаме измитите и почистени от костилките кайсии, разрязани

на две половинки и обърнати надолу с разреза

897087g.jpg

Печем в предварително загрята фурна на 180оС, докато се

зачерви отгоре. След като изстине се изважда.

897088y.jpg

Сервираме по желание поръсен отгоре с пудра захар. Най-накрая накарах малкия да яде кайсии biggrin.gif

897089n.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На баба пурите

Продукти

1/3 кубче мая (около 15 грама)

1 пълна до горе чаена чаша топла вода

2 непълни чаени чаши олио

1 ванилия

брашно, колкото за меко тесто

Плънка

изчистени от костилките вишни

или

локум с или без орех

Всъщност, може каквото се сетите да ползвате за плънка

Пудра захар за овалване

Маята слагаме в дълбок съд

908828A.jpg

Добавяме към нея и топлата вода и я разтваряме

908829h.jpg

Добавяме и брашното, ванилията и омесваме меко тесто, което оформяме на

топка и поставяме в хладилника за около 15-20 минути, за да се стегне

908830B.jpg

Аз разделям на две топки тестото, защото ми е по-лесно да работя с по-малко.

Разточваме тънка кора (около 0,5 см) и режем на квадратни или правоъгълни парчета

Поставяме плънката - вишни и малко захар

908831v.jpg

и завиваме, като прищипваме краищата добре и поставяме в тава с хартия за печене

908832h.jpg

или локум

908833e.jpg

Навиваме на пури и поставяме в тавичката

908834w.jpg

Печем в предварително загрята фурна на 180оС, докато се зачервят леко

Още горещи овалваме в пудра захар и сервираме

908835Z.jpg

908867I.jpg

Ние предпочитаме с плодовата плънка, но пък тези с локума са по-трайни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Гофрети ала Федора

Най-накрая си купих гофретник. Е, вярно че стоя известно време в шкафа, докато се наканя да го пробвам, но да не издребняваме.

Това са първите ми гофрети... а вторите, защото купих и на майка ми за рождения й ден и на нейния врътнах едни, но не им помня рецептата, та се наложи да импровизирам и каквото излезе. Към гофретника има рецепти, но те са все с прясно мляко, а в хладилника ми няма, а до магазина не ми се ходеше... та водичката да е жива и здрава.

Та...

2 яйца

1 пакетче бакпулвер

1 и 1/2 ч.ч вода

1/2 ч.ч олио

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч. л. захар

ванилия

Измитите яйца счупваме в дълбока купа

950060l.jpg

Разбиваме ги с миксер или на ръка леко

950061f.jpg

Добавяме захарта, водата, олиото, бакпулвера

950062n.jpg

И брашното

950063R.jpg

Разбъркваме добре, за да няма бучки (аз ползвам миксер, по-бързо е)

950064V.jpg

Изсипваме част от сместа в гофретника (в упътването пише какво е количеството за вашия модел) и печем, захлупвайки капака.

950065U.jpg

Когато спре да се изпарява пара, гофретата е готова

950067r.jpg

Сервираме. Белгийците предимно ги папкат с течен шоколад (много хубав беше, не е като този от кутиите) или със сметана и ягоди.

Е, аз пък на моето лапе със сирене, сладко от боровинки и смес от банан с нектарина.

950066y.jpg

П.П. Майка ми има едно уредче, което пак се ползва за гофрети, но на котлон, ама много тежи това нещо и не стават като тези.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...