Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво означава името Христос?

Featured Replies

Такова общо подхвърляне, че някой си играел на лингвистика, без да посочваш какво конкрентно критикуваш, ми прилича не на критика, а на обикновено злобеене. Кажи, с кое не си съгласен, за да го обсъдим, а не само да цапаш и да се изнасяш.

Ти вероятно си забравил вече, но точно аз бях тази, която в една тема "По името ще ме познаеш" зад ника Маат ти бях казала какво точно означава твоето име и ти ми беше много благодарен за това, защото не знаеше...

Къде е статията ти?

Еййй, пропуснал съм да я сложа :-) Ето - Цък.

Не злобея, просто отбелязвам това, което виждам.

Ето ти само един цитат:

Chrism (гръцка дума, която буквално значи -ПОМАЗАН "an anointing"), названо още "Миро" "Myrrh" (Myron), Holy anointing oil or "Consecrated Oil"- Светено масло за помазване или- "кондензирано".

χρῖμα or χρῖσμα, по-късно χρίσμα "ointment-мехлем, unguent-мазило, anointment" -помазване, освен това χρῖσται "oil, oil flask" and χριστός "fit to be anointed"- ГОДЕН, ГОТОВ ЗА ПОМАЗВАНЕ.

Тъй като човешкия организъм е около 80% течност и то мазна, то месията се счита, че е ПРЕЧИСТЕНА мазна течност, с която се помазва всеки, който повярва в Него.

В дейстителнотост, пак идва от "Крис-на"...

от гръцкия глагол χρίω, χρίομαι (дълго -ῑ-, по-късно късо-ῐ-; aorist χρῖσαι, -σασθαι, -σθῆναι, perfect κέχριμαι, -ισμαι, -ικα), =означава "smear, anoint, rub or daub with oil or grease -размазвам с разтриване маслена субстанция.

По-нататъшната връзка на Елинския с ПРОТО-индо-европейския *ghrei-, "to rub". ("разтърквам с пръст")

Родствен с литовския: gr(i)ejщ, griẽti -"skimming (of cream)--"ОБИРАМ КАЙМАЪК ПРИ ВАРЕНЕ НА МЛЯКО.

χρίσμα е навлязла в латиснкия от еллински с chrisma, през Старо-Фламандския и Френски със смесено значение на латинския cramum "cream" -КРЕМ като cresme , а в съвременния френски - crиme.

Старо-английският grīma "mask, helm, spectre" =маска, шлем, привидение( от значение "покривам", "скривам"", c.f. Tarnhelm), Английското grime, и вероятно фригийското значение на боядисквам, декорирам, гравирам.."painted, ornamented, inscribed". Напълно очевидно съпоставимо с религиозната значимост на санскритското "ГРИТА" ghṛtə घृत ("sprinkled")-ПОРЪСВАМ, НАПРЪСКВАМ , съврменно- ghee "ГИ"(пречистено изварено масло от мляко), използвано във Ведическите обичаи и ритуали за помазване.

Mashiach (машия) иде от иврит и е причастие на думата shiach - яма, трънливо място. Mashiach означава буквално "онзи, който се спуска в ямата", аналогия на въплътен. От там и гръцкото messiah - месия.

След като са откраднали от боговете (Елохимаа) тайната на възпроизвеждащия се "Огън на Живота" ангелите на Светлината са показани захвърлени в ямата или още бездната на материята, наречена Ад. При гръцките Мистерии неофитът също слиза в крипта за инициация, което е символика на въплъщаването.

Името Христос няма общо с думата месия.

За името Исус също не е вариант на Йешуа. Йешуа е съкращение на по-пълната стара форма от арамейски Йехошуа. Това име е съставено от първата консонанта - йота на името Йехова - еврейският бог + думата яша - спасявам и се превежда буквално като Бог спасява или Спасител.

На гръцки език спасител звучи съвсем различно и е сотер.

Името Исус е древногръцко и иде от йониския диалект. Името Iaso - Ясо е йонийското Ieso - Йесо и означава богинята на лечението, дъщерята на Асклепий, покровителка на всички, които служат в храма на баща й. Имената Iasius - Ясиус, Iasion - Ясион, Iason - Язон, Iesous - Йесус, Isaus - Исус са йониски и се превеждат като синове на лечителката, посветените в тайните на лечението. Гръцкото Исус означава буквално Синът на лечителката или Лечител.

Първия цитат е на Maat(що ли пък със старият ти ник), а втория е твой. В темата за забранения плод пък още повече(къде шегаджийски, къде напълно сериозни) лингвисти и опити за проследяване на произхода на думи в разни езици от думи в други езици през думи в трети и четвърти езици.

С червено съм подчертал колко езика използвате само Вие двамата с Маат(който май е U.Ra, ама вече нямам възможност да следя редовно форума, та не съм сигурен). Ако наистина сте специалисти по всичките тези езици, то имате едно огромно евала от мен. Ако не сте, то си играете не лингвисти. Не го казвам с лоши чувства. Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него, но като вземете да правите такива връзки между думи от 10 езика и започвам да гледам подозрително. :) Не си спомням дали беше в този форум или в някой друг, ако не ме лъже паметта adxok беше написал нещо като статия, в която най-шегаджийски се подиграваше с такъв тип лингвистика, като беше наблегнал на английския език. Може и да греша. :P

Ти вероятно си забравил вече, но точно аз бях тази, която в една тема "По името ще ме познаеш" зад ника Маат ти бях казала какво точно означава твоето име и ти ми беше много благодарен за това, защото не знаеше...

Спомням си, само не знаех до преди малко, че вече си с ново име във форума. И сега съм ти благодарен за онова което ми каза за името ми, защото не го знаех. Не знам много неща, които ти знаеш, както и ти не знаеш много неща, които аз знам. затова според мен определения като "Иван е по-умен от Драган" са безсмислени, защото не се знае с какво точно Иван е по-умен от Драган. Може да се окаже, че във физиката Иван е гений, но припада като види кръв, а Драган е велик хирург, ама не знае що е то гравитация. :P

Без лоши чувства към никого, просто си изказвам мнението.

Поздрави на всички. ;)

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Всъщност допълнението към името на Исус идва в късното християнство в Гърция където е наричан Исус Христос (Исус Помазания или Исус Спасителя). пп:Никой ли не ползва Википедия?

Планетата Марс е планетата на победата, но зависи победа в какъв аспкет?.. Публикувано изображение Ако победата се търси в чисто материален аспект "князът на този свят" ликува, но бива туширан накрая. Но трябва търпение е вяра.

Но църквата и абрахамските религии не банваха Астрологията, то хората щаха да бъдат наясно с процесите и циклите което протичат в матер. битие с циклите и избягвайки неблаготворните им влияния(но не тази астрология, която предлага съюз с княза за мангиз-всички светски хроники касаят това).

Обърни внимание, че ако Марс се увлече в битки в света на сенките(този свят) то от Овен той добива Лунния си Вид-Скорпион. След Слънчевата страна Марс-"Овен" следва лунната страна на Венера-"Телец"(райа на мюсли-"Джана", която е всъщност "Агарта"-огледалния свят на Алиса). И след Слънчевата страна на Венера-"Везни" следва лунната страна на Марс-"Скорпи". Това е именно "потъване в Маха-майа".

Обърни внимание също, че след Слънчевата страна на "малкия благодетел" Венера- "Везни"-следва кармично Лунната страна на "малкия злосторник"-Марс -"Скорпион" и че след Слънчевата страна на "Големия Благодетел" Юпитер- "Стрелец" следва кармично Лунната страна на "Големият Злосторник" Сатурн -"Козирог".

Знаем, че най-миролюбивите планети са Венера и Юпитер, а най-войнстващите -Плутон и Козирог.

...както след деня на Венера следва кармично деня на Сатурн Публикувано изображение

Тука става въпрос за архетипни състояния на мандала, а не- за някой си със "Слънце в нещо"...щото хората много се обиждат, примерно: сега ще ревнат хората със "Слънце в Козирог" и "Слънце в Скорпион", че говоря лошо против тяхните Слънца... Публикувано изображениеПубликувано изображение

Именно за това е виновна и Астрологията, че им проповядва зодиакален шовинизън на слънцата им... Публикувано изображение

Но аз имах в пред вид за 3-те абрахамски религии, които анатемостват Астрологията, като "сатанинска". А всъщност- техния 'бог' е именно Сатурнчо със банвания на знанието(спомни си за банването "плода на знанието") :P

Така е. Юдеизма много добре знае вибрациите на всяка буква, на всеки цвят и на всяка цифра, както и тон. Това в Кабала е основно знание.

Но много хора, които си мислят само, че изповядват християнство, не знаят, че всъщност изповядват маскиран юдеизъм, скрит зад т.нар. християнска религия. Само факта, че раят на тези християни се нарича Едем - червен, вече говори сам по себе си. Едом на иври е кръв, адама - червена пръст, земя, адом - червено, Адам - човек от червена пръст, червен. Изходено от ивритската семантична верига излиза, че раят, в който заблудено вярват много наивни хора е място, свързано със земното, с ниското, с греховното, с кръв.

За дните от седмицата също не знаят нищо. Защо се казва за "Господния ден", че е събота. Наясно ли са повечето с това какво означава всъщност??? Велика и гнусна манипулация.

Проблема на хората е нещо, което преди скомандаряването на християнската религия го е нямало - т.нар. безусловна вяра в догмите й, тоест задължително робско и безмозъчно вярване в онова, което им се казва за истина. Аз наричам това свещена простота или още невинна слепота. В църковната догма думата вяра е заменила думата знание - например Pistis Sophia се превежда съвсем умишлено неправилно от папските служители като Вяра-Мъдрост, а всъщност означава Знание-Мъдрост. Христос именно заради това е бил разпнат от книжниците и хората на Закона - фарисеите - служителите на Карма, както ти правиш аналог тук много намясто с Шива, защото служителите на сатаната винаги са се страхували от знанието. Понеже знанието е Светлина, разкриваща Истината. А Христос слиза на Земята, за да донесе със себе си именно тази светлина - на Истинското Знанието. Думите "Аз съм Пътят и Истината и Живота" значат точно това. Няма как Венера да не воюва срещу Сатурн. Венера е Луцифер - Носителят на Светлината. Луцифер в своя дълбок аспект е именно Знанието, което толкова много ненавижда и от което така се бои сатаната - Сатурн. Затова и образът на Луцифер е превърнат съвсем умишлено в карикатурен с взаимки от рогатия и опашат езически земен бог Пан от служителите на сатаната с черни одежди, за да се държат хората в невежество и да се заплашват с нещо си там за назидание на непокорните и на свободолюбивите. Невежеството е онова, което поддържа властта на сатана върху хората и ги прави жалки несъзнателни негови роби.

В този свят, където князът е на власт, винаги ще бъде така - ще царува невежството и мрака и истинските Христови служители, хората на знанието и светлината винаги ще бъдат преследвани, гонени, оплювани и убивани. Типичен пример за това са катарите (чистите), които са убивани в името Христово по ужасно мъчителни начини, а всъщност, точно заради Него. Векове наред "светата църква" е избивала децата на светлината. Векове на мрачен ред "светите отци" са запрещавали знанието, което истинският Христос дарява на хората.

Ако наистина сте специалисти по всичките тези езици, то имате едно огромно евала от мен. Ако не сте, то си играете не лингвисти.

А какво значи "специалист"? ...да не се разбира "професионалист"? :) ... -Ма банки фалират и с това доста хора си губят професии, ...а Знанието е вечно... :P

Никой няма да ти даде знание наготово. Всяко едно знание е толкова знание, колкото може да се разбере неговият смисъл. Ако знаеш много но без да влагаш висш смисъл винаги ще се съмняваш в знанието.

• Автор

Всъщност допълнението към името на Исус идва в късното християнство в Гърция където е наричан Исус Христос (Исус Помазания или Исус Спасителя).

пп:Никой ли не ползва Википедия?

Както отбелязах по-горе в един пост Христос не значи Спасител. Спасител на гръцки е Сотер, от там и нашето побългарено Сотир. Името исус е много по-древно от създаването на християнската религия.

А името Христос се е срещало също векове преди някой изобщо да чуе за християнство.

Открива се употребено още V век преди новата ера от Херодот, Есхил и други класически гръцки автори, като се е отнасяло както за хора, така и за предмети. При Есхил например в "Хоефори" четем за Manteumata Pytho-cresta - предсказанията, изречени от питийския бог, "чрез питията". А pythocrestos е аноминатив в единствено число на прилагателно, получено от chrao, което означава "допитвам се до оракула", "отговарям от името на оракула" и "получавам отговор от оракул или бог". Ранната йоническа форма на тази дума е chreo. Платон (във Федър) пише "chrestos ei hoti hegei..." - "много си мил, че ме смяташ за..." (Платон. Диалози - том II). Терминът Хрестос се е употребявало за всеки отличен ученик на някой ярък Учител, на всеки следовник на някоя школа или учение, на всеки жрец, прорицател или просто на всеки един добър, благ човек, който води свят живот. С такова прозвище са удостоявани светли умове като Платон и Сократ например. От там всички хора, които са вярвали на някой такъв добър и свят човек, са се наричали хрЕстияни, тоест добри хора, много преди скалъпяването на християнската религия.

А chrio означава друго - намазвам, помазвам, натривам, от където идва и името или по-точно прозвището Christos. Под teochristos древните гърци са имали предвид богопомазан. Но прозвището Christos не означава помазан, а онзи, който помазва, помазващият.

Съществува едно много предхрестиянско пророчество на Еритейската сибила IESOUS CHREISTOS THEOU HUIOS SOTER STAUROS, което само по себе си представлява подреждане на съществителни - "Исус, Христос, Син на Бога, Спасител, Кръст". То се отнася до едно пришествие - слизането на Духа на Истината, след което ще настъпи Златният век. Но то, макар да служи като база за изграждането едно християнско пророчество, всъщност не е такова, а езическо предхристиянско.

В книгата си "Пътешествия" д-р Кларк описва открит от него езически паметник в Делфи. Той пише "В светилището, зад олтара, видяхме фрагменти от мраморна катедра, върху чийто гръб открихме следният надпис, точно както е написан тук - нищо от него не беше повредено или изличено - който ни представя може би единствения досега известен случай на надгобен надпис върху подобен паметник. Надписът гласеше буквално: CHRESTOS PROTOS THESSA-LOS LARISSAIOS PELASGIOTES ETON IE - ХРИСТОС, ПЪРВИЯТ ТЕСАЛУНИЕЦ ОТ ЛАРИСА, ПЕЛАСГ, ГОДИШЕН ГЕРОЙ". Според по-нататъшни проучвания на намерената уникална находка, се установява, че човекът е бил неофит, умрял в 18-та година на своето неофитство и това, че е определен като герой, показва, че е преминал предварителните изпитания като герой, но е умрял преди последната мистерия, която би го превърнала от ХрЕстос в ХрИстос - от послушник, ученик, последовател в Учител, в Помазващ.

Първата сричка от името Кришна - Kri на санскрит означава изливам върху, покривам с, намазвам с и обозначава изливащия, намазващият - в случая с името Кришна с божествен елей. Името на Кришна не означава черен, както тенденциозно и злонамерено се превежда от "светите отци". Според някои от най-авторитетните и компетентни изследователи на санскрит имената Christos, Chrestos и Chrishna имат общ корен от санскрит - ghrish - трия, втривам, натривам, раздирам, ора дълбоко, правя бразди, намазвам дълбоко, от там и ghrish-tas - втриване, вдълбаване, намазване, помазване. От там и имената и прозвищата за онези, които са (Кришна, Христос) или ще бъдат (Хрестос) богопомазани. В Одисея Омир свързва тази дума с намазването на човек с благовонни масла след баня. Тайната на християнските "свети отци" е тази, че използва за основа на вярваният си езическите Мистерии.

Крист винаги е било състоянието на махатма - съюза между човека и Божественото начало в него.

Не, не четем от Википедия.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Доколкото зная кръст на гръцки е ставрос.

Ставрос е 'вертикален стълб, кол, греда' според -The Illustrated Dictionary of the Bible, Wilton M. Nelson, 1977, under "Cross", said: "The Greek word Staur (" cross "), mean vertical pole or stake." The Bible dictionary in English The Imperial Bible-Dictionary recognizes the same, saying: "The Greek word for cross, [stau ros'], properly meant a tree, an upright pole, or stick a lurch, which could hang anything, or that could be used for fence [near] a piece of land. [...] Even among the Romans the crux (from which derives our [word] cross) seems to have been originally a stick at upright "(edition prepared by P. Fairbairn, London, 1874, vol. 376).

Другата дума xy′lon - ксилон. използвана в Библията преведена като кръст всъщност означава почти същото като ставрос.

• Автор

А думата кръст от къде идва при нас, някой знае ли? Щото се вижда хубаво, че няма общо с гръцките.

"Християните" имат думата, да не се смущават, видя се добре - не знаят името на "техния" бог откъде произлиза, единствен U.Ra (Maat) отговори правилно на въпроса от всички, изредили се да пишат в темата и удари в земята псевдохристияните, поне да кажат кръст какво означава, нали се кръстят. Публикувано изображение

А думата кръст от къде идва, някой знае ли? Щото се вижда, че няма общо с гръцките.

"Християните" имат думата, да не се смущават, видя се - не знаят името на "техния" бог откъде произлиза, поне да кажат кръст какво означава, нали се кръстят. Публикувано изображение

Сега се замислям, че , като медик, кръста е много важна част от корпса и специално- гръбачния стълб, като "опора на животинския живот".

Символистично, християните имат ходилата, които са наречени "второ сърце". На ходилата са всички проекции на точките от гръбначния стълб, който пък, чрез костен мозък, свърза центровете с мозъка в главата. Ходилата са на Риби, Сърцето на Лъв и Главата на Овен са свързани символистично с християните. Гръбначния стълб е на Козирог. Или - духът на яхова се крие там.

В основата на гръбначния стълб има змия-"кундалин-шакти", която може да се издига(както Моше я издигнал в пустнията, ма той откъде е разбрал за тази змия, ако не от самият Шива?.. Публикувано изображение ) Това се пада опашната кост.

Кръстта на христяните е по-нагоре. Публикувано изображение

Но около опашната кост и меките части отстрани- не са на християни, определно... :nono:Публикувано изображениеПубликувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от Maat (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Умишлено изчаках тази дата - 24.06., за да напиша точно днес значението на думата Кръст.

Много се надявах розенкройцерите да се включат, нали са "рицари на Кръста и розата"... Публикувано изображение

На древен египетски език Karest означава безсмъртие. Мумифицирането е ритуал, свързан именно с него. В египетската митология аналогът на Христос е Хор, а на Отец му - Озирис. Ma Kheru е едно от прозвищата на Хор и означава Истинно Слово. Душата на Хор била представяна възнасяща се на небето сред звездите на Орион. Образът на мумията бил съхраненият, спасеният образ и своеобразен портрет тук долу на Спасителя - вид безсмъртие, което се е наричало още Karust . В християнската митология Лазар е олицетворение също на Карес. Laz (още произнасяно Raz) на египетски означава бивам възкресен, aru е името за мумията. Гърците добавят едно s в последствие, както окончават повечето им имена и се получава Lazarus.

По-нататък стигаме до древен Рим и виждаме името Karest като Charistia - наименование на древни римски тържества веднъж в годината, вид приятелски събирания, когато всички врагове дори се помирявали временно в чест на празненството на имената на техните покойни близки.

Срещаме това име взаимствано и от гърците като едно от най-големите тайнства в християнската религия - Eucharist - Светото Причастие - евхаристията. Коренът на думата е залегнал и в термина каризма/харизма - от гръцки χαρις - благодат, дар. В християнската религия харизмата е плодът на действието на Божията благодат, но също е и конкретният дар на Светия Дух към определен човек.

Защо точно днес да говорим за КРЪСТ?

Съществувал е в древността един град наречен Krisa (Омир го споменава в Илиада). Археолозите считат, че останките от него се намират под сегашното малко селище Крестона (във Фокия, близо до Крисейския залив). Градът Криза бил построен в памет на Kreusa - в елинската митология дъщеря на цар Ерехтей и майка на Ио (римски аналог - Янус, който се свързва още с етруския бог Ани). Янус ( Януе, Ион или още Ио) е син на Креуза и Аполон. Има интересен мит, в който се разказва, че девицата Креуза, заченала от Аполон и родила син, "за да скрие срама си" оставила детето в една пещера, където го намерил Херкулес и го отнесъл в Делфи. Там - в светилището и оракула на бащата на Ион (Слънчевият Аполон) Янус става жрец на оракула под името Chresis (Кресис) или още Chris (Крис).. Името Янус (Janus) на латински означава буквално отворен вход с арка и има корен ianua - врата. Yon е латинското наименование на Венера - от там и Юнона, от иврит Ян се превежда като благодат.

Horus (Хорус) означава Предел... Янус е бог, свързан с прехода... към Светлината.

Честит празник на всички, които носят прекрасните, пълни със Слънце и Светлина имена Яна, Янка, Йоана, Йонка, Ян, Янко, Янчо, Енчо, Еньо!

Днес е празник на техния патрон - Синът на Слънчевия Аполон - Янус, чието име означава врата към други измерения, както и КРЪСТ, светъл преход.

На много стар български език Ян означава Слънце - знакът IYI отразява точно това - ИУИ, УВИ, ЮВИ, ИВИ - Бог, а чрез добавяне на иранския суфикс -ан за образуване на прилагателни, името се превръща в Иван - Божествен, Слънчев.

Така че днес празнуват и всички с имена Ива, Иво, Ивона, Йовка, Йово, Йовчо, Йоана, Йоан, Ивана, Иван.

Весел празник и на всички с имената Бянка (бяла, светла, слънчева), Бяла, Бялка, Бельо, Белчо, а също и на Билян, Биляна, чиито имена означават Слънчево биле, Слънчев лек.

• Автор

Много имена, много връзки, само дето не ми се вярва Аполон да е отнесъл детето в Делхи.

Мерси за поправката, а и за идеята да видя каква е връзката между Делфи и Делхи. Публикувано изображениеПубликувано изображение

Благодаря, буквално преди дни си припомнях този точно откъс от "Коса"...

Кръста е...какво ли не

Официалните християнски църкви все го бъркат с Т /тау - от египетски/ - и в притчата от евангелията Спасителят е окачен на тау /римски обичаен метод за наказание/, не на кръст. После са свързали тау и кръста /точно така в библията са смесени в едно идеите за два съвсем различни свята, принципно несъвместими/.

...защото безсмъртие не съществува в тази реалност /свят на непрекъснати промени/, както и каквото и да било друго стабилно качество. Защото тук господства Хронос /времето/, Кронос, който убива своите рожби, Сатурн, който е началото и края.

Та кръстът е символ на пресичането на тези две несъвместими реалности и пресечната им точка е Розата в сърцето...

е, стига толкова, че ще се наложи сам да си хвърля поста в коша :speak:

• 2 години по-късно...

Привет на всички.Аз нямам познанията на хората, които пишат тук, но много бих искала да разбера как е точното име - Емануел или Емануил.Защото във всички други източници в интернет на български името е записано Емануил, а в чуждитe сайтове за произхода на името го откривам с ел и ал накрая.Например в житието на пророк Исая е така:"Слушайте, прочее, доме Давидов! [...] Сам Господ ще ви даде личба: ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил. Той ще се храни с мляко и мед, докле се научи да отхвърля лошото и да избира доброто."

След прочетеното тук, очарована от познанията ви съм склонна да приема за правилно името, което сте написали, но все пак искам да изясня за себе си дали има някаква промяна при транскрипцията и защо в другите български сайтове името се пише предимно с ил накрая.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.