Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да запиша 70ГБ ?

Featured Replies

Здравейте.

Даже не знам как да почна ;D

Трябва да запиша близо 70 ГБ всякакви неща - музика, концерти, клипчета, снимки, .pdf ... абе всичко каквото може да се намери из един компютър обаче не знам как да стане biggrin.gif

Предполагам ще е на dvd disk, защото нищо друго не ми идва на ума просто.

Поразгледах из нета как се записват DVD disks, защото до сега не съм записвала - видях, че то трябва да отбележиш какво точно записваш - дали e .iso или там нещо друго и т.н. ама да предположим, че почна да записвам - ами то има всякакви неща, не е само исо файлове, смесени са... като прибавим, че хич не разбирам как се записват дискове и дали моя комп може да записва (?) и + това, че имам смарт есеншълс, а то нали трябва бърнинг ром, а тъпия ми комп не иска да го инсталира, защото е по-стара версия иииии... не знам sad.gif Хелп! Сега се сещам, че то и дисковете зависи дали са двуслойни или каквито има други и от компютъра зависело ... *headbang*

Тая информация е МНОГО важна, теглила съм я с месеци от сайтове като 4storing, megaupload и т.н. и представете си каква мъка е било и сега ако му стане нещо на компа, преди да съм ги запазила някъде, ще се гръмна! Случвало ми се е на обикновено cd да запиша нещо и после като го отворя да не иска да се отваря, някакъв ерор или нещо да се е появило - ако и това стане, пак ще се гръмна.

Моля, дайте идеи, всякакви предложения и помощ приемам!! sad.gif

• Автор

Това са доста пари ;d (с които не разполагам)

някой не се ли сеща за алтернативен вариант? sad.gif

Това са доста пари ;d (с които не разполагам)

някой не се ли сеща за алтернативен вариант? sad.gif

Нещата се архивират с рар като се разцепват на парчета и се добавя информация за възстановяване

Windows-a ти има вградена система за записване на дискове...просто си разделяш файловете на групи по DVDтата и така.Примерно на няколко DVDта - само видео файловете,после на другите музиката и на останалите дребните файлове...

1.всъщност опасността не е да се скапе РС-то а да се скапе дискът!-HDD -то ако е запазено ще се сложи на друго РС

и ако искаш съвет ще трябва да дадеш инф какъво ти е РС-то каква ОС има......

иначе:

2. имаш ли DVD записващо? ако не струват 35-50 лв нови, 20-25 втора употреба!

2.1.Ако нямаш ще можеш ли сама да го монтираш?

3. вече имаш записващо DVD.

обикновените DVD-диск поемат до около 4.48 гб значи ще ти трябват към 15 празни DVD-диска. има HP по 40 ст. се намират. има и по скъпи.

iso файловете ги записваш самостоятелно, като ISO (записващата програма си има специална функция за това, най добре със специализирана за това програма напр. ImgBurn) а не като данни, ако са 700 Мб на СД. ако са големи на ДВД

3.1. не стана ясно защо не може да се инсталира записваща програма, но има доста такива, не само неро! -DeepBurner1(Portable) ,PowerLaserExpress,InfraRecorder, burnaware_free,.............

4. на някой неща ако се архивират с RAR, ZIP, 7-zip или друга подобна значително се намалява обема! но май това не се отнася за повечето ти файлове

5. алтернатива особено ако нямаш записващо DVD, е да ги архивираш(копираш) на друг диск! Това е по просто и лесно, (но теоретично и този HDD може да се скапе)!само трябва да видиш дали се свързва с твоето РС- АTА/SАТА...... Interface ,HDD 80 гб втора употреба! върви за 30-40 лв.

5.1. ще можеш ли HDD сама да го монтираш?

не зная възрастта ти, но май най добре е да намериш колега/съученик/приятел(ка) с повече опит да ти помогне!!! нещата са прости, но има доста за обяснение

Редактирано от martab (преглед на промените)

На ДВД можеш да запишеш около 4,2 Гб ако си с FAT32, а с NTFS към 4,7Гб. Неро не ползвам от години, то всъщност и Виндоус пускам от дъжд на вятър. Има много добри portable програми за запис на дискове във Виндоус. Аз ползвах предимно Sateira и Pawer Lazer Expres. Може и да не ги откриете в portable вариант, но и нормални са добри. С Виндоуса ползвам изключително програми не изискващи инсталация. Има и други хубави. По принцип обаче за интернет и за запис на дискове ползвам Линукс - там по скромното ми мнение е перфектната записвачка K3b.

Тази ценна информация така или иначе ще нараства с времето. Много по-добро и удобно решение е закупуване на нов вътрешен твърд диск (за около 85 лв. има 320 GB такъв) и на него да се пази второ копие. Така при евентуално "скапване" възстановяването ще е много по-лесно. Да не говорим колко време, нерви и усилия ще се спестят!

• Автор

Aз вчера организирах малко нещата, от 70 GB ги намалих на 57GB...

И изникват следните въпроси, след като се включихте..

Нещата се архивират с рар като се разцепват на парчета и се добавя информация за възстановяване

1. а как се добавя тази информазия за въстановяване?

2. на записвачката пише DVD multi recorder, това значи ли , че може да се записва ДВД? Предполага да, щом пише DVD ;D

iso файловете ги записваш самостоятелно, като ISO а не като данни

3. т.е. файла, който се маунтва?

4. със неро смарт ефеншълс ще стане ли двд да се запише?

За хард дискa разбирам, но нямам сега пари да си взема, може би по-нататък. То, ако имах пари щях да си взема оригиналните двд-та biggrin.gif

А ето инормация за PCто:

http://i32.tinypic.com/14sytsz.jpg

http://i25.tinypic.com/r2urmo.jpg

http://i29.tinypic.com/15rjzia.jpg

Aз вчера организирах малко нещата, от 70 GB ги намалих на 57GB...

И изникват следните въпроси, след като се включихте..

1. а как се добавя тази информазия за въстановяване?

Има опция при архивирането да се добави информация за въстановяване и с какъв обем да е тази информация. Тя се вмъква вътре във файла и помага в случай че някакава част от архива е с неправилна информация (проблем при четенето)

1.леко съм си редактирал и допълнил поста!

2. в твоето положение (без пари) аз на първо време бих записал на CD/DVD всички исо файлове (най добре със специализирана за това програма напр. ImgBurn), то и от CD/DVD е по- лесно да се ползват но щом си свикнала.... остави си ги на диска! най ценните неща ще архивирам на CD/DVD, а а някой на другия раздел! така ще ги има и на двата раздела вероятно сега са на Е: а на С: има място!

и вероятно на С: има доста боклук разкарай го напр. с CCleaner - http://store2.data.bg/theunderwater/Kaldat...aldata.com).zip

може и да очистиш дори 1-2 гб!

Редактирано от martab (преглед на промените)

• Автор

това ли е?

e80qok.jpg

извинявам се, сигурно питам някакви абсурдни неща, дето всеки трябва да ги знае поне от обща култура, но хич ме няма :)

1.леко съм си редактирал и допълнил поста!

2. в твоето положение (без пари) аз на първо време бих записал на CD/DVD всички исо файлове (най добре със специализирана за това програма напр. ImgBurn), то и от CD/DVD е по- лесно да се ползват но щом си свикнала.... остави си ги на диска! най ценните неща ще архивирам на CD/DVD, а а някой на другия раздел! така ще ги има и на двата раздела вероятно сега са на Е: а на С: има място!

и вероятно на С: има доста боклук разкарай го напр. с CCleaner - http://store2.data.bg/theunderwater/Kaldat...aldata.com).zip

може и да очистиш дори 1-2 гб!

Да, мерси много!

Аз CCleaner по 5 пъти на ден го ползвам, горкия biggrin.gif

това ли е?

извинявам се, сигурно питам някакви абсурдни неща, дето всеки трябва да ги знае поне от обща култура, но хич ме няма :)

Да, като не забравяш да промениш в таб Допълнителни процента допълнителна информация

То DVD дисковете не са ли по 4.7 GB как ще побере 70 GB ми е много чудно.

а ти що не четеш кво се писа досега в темата,а ?

Добре, изтече ми незаслуженият банан, включвам се и аз.Както гледам, си момиче, и сигурно харесваш малките глезотийки.Има 120Gb 1.8" диск, който се побира в дамско porte-monnaie, на Samsung (любимата дамска марка), защо не си вземеш него? Цък Аз отвчера го имам (в БГ има само тъмнокафяв, както е казал производителят-шоколадов), и е супер, нося си го в porte-feuille, вместо да давам 200лв за по-неизгодния 100GB Prestigio Digital Wallet.Вторият вариант-не ти трябват архиви и iso файлове, не обърквайте момичето, драги съфорумци...Пускаш си nero burning rom, даваш dvd-rom UDF, и записваш, отбелязвайки verify written data.Ако нямаш Nero, свали си cdburnerxp, burnaware free...има много алтернативи.70гб са грубо 18 диска, по 50 стотинки диска, са 9 лв...Така ги прибираш в едно шкафче, и проблемът се решава.Дано не сменяш и теглиш често, че после тая информация да ти се струва отживяла.

Добре, изтече ми незаслуженият банан, включвам се и аз.Както гледам, си момиче, и сигурно харесваш малките глезотийки.Има 120Gb 1.8" диск, който се побира в дамско porte-monnaie, на Samsung (любимата дамска марка), защо не си вземеш него? Цък Аз отвчера го имам (в БГ има само тъмнокафяв, както е казал производителят-шоколадов), и е супер, нося си го в porte-feuille, вместо да давам 200лв за по-неизгодния 100GB Prestigio Digital Wallet.Вторият вариант-не ти трябват архиви и iso файлове, не обърквайте момичето, драги съфорумци...Пускаш си nero burning rom, даваш dvd-rom UDF, и записваш, отбелязвайки verify written data.Ако нямаш Nero, свали си cdburnerxp, burnaware free...има много алтернативи.70гб са грубо 18 диска, по 50 стотинки диска, са 9 лв...Така ги прибираш в едно шкафче, и проблемът се решава.Дано не сменяш и теглиш често, че после тая информация да ти се струва отживяла.

И ти май не четеш какво е коментирано по-горе. Там ясно беше казано че няма пари за купуване на дискове. ОСвен това пак беше коментиран въпроса с възстановяване (успешно) на информацията при проблем с четене на част от диск.

П.П. И за 200 лева мога да си взема 1 терабайт, защото операцията е архивиране, не преносимост!

П.П.П. И последно - прочети точка 2.19 от правилата

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Малко :lol6: ...

Аз под ВАЖНА информация на моя компютър разбирам единствено личната такава - снимки, документи, други файлове. Всичко това, дето се споменава - концерти, филми и ала-бала все ще може да се намери в Интернет, ако и да е трудно. За програми пък да не говорим... Преди години и аз записвах дискове - сега се чудя дали да ги изхвърля или да ги подаря, като второто е по-вероятно. С една дума - след години установих, че най-безсмисленото нещо е да се правят някакви колекции, например от филми. Музика и т.н. е на "един клик разстояние" в Youtube, например...

Доста по-защитени ще са въпросните файлове, ако не се намират на системния дял.

Ще и дам едно предложение за по-малките (мисля до 20 Мб. за gmail) файлове - да си ги сложи в пощата като чернови. Общо взето един от най-сигурните начини. За да е още по-сигурно, може да си ги препрати на различна поща.

Друго - правенето на архиви не ми се струва особено подходящо в случая. По-добре е да се раздели важната информация на папки от по 4 гб. и директно да се записва.

Друго - правенето на архиви не ми се струва особено подходящо в случая. По-добре е да се раздели важната информация на папки от по 4 гб. и директно да се записва.

Съгласен съм за филми и софтуер. Но за архивирането - не. Както коментирах по-горе доста програми имат възможност да добавят в архива информация за възстановяване в случай на проблем с четенето на част от информацията.

Съгласен съм за филми и софтуер. Но за архивирането - не. Както коментирах по-горе доста програми имат възможност да добавят в архива информация за възстановяване в случай на проблем с четенето на част от информацията.

Така е, но и в този случай е добре да се раздели на архиви от по 4 гб., но не и WinRar да ги разделя, защото повредата на само един от дисковете ще направи нечетима цялата информация (аз поне така го разбрах)

Малко :) ...

...................

Ще и дам едно предложение за по-малките (мисля до 20 Мб. за gmail) файлове - да си ги сложи в пощата като чернови.

..................

В продължение на "офтопика". Moже да се използва и GMail Drive за по-големи файлове. Също така и операционната система GlideOS, която предлага 10 GB пространство за безплатен акаунт. Но обикновено качването (upload) е доста бавно в сравнение с изтеглянето (download). Иска се търпение. Разбира се, не говоря за цялостен архив, както стана дума в темата от сорта на 50 - 70 ГБ.

Редактирано от nologo (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.