Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Аз пак имам нов проблем, нещо се скапа състемата, нямам напредстава какво стана:

root@autumn-desktop:~# su autumn

No shell

root@autumn-desktop:~#

И сега освен като роот немога да си вляза в акаунта, дава ми постоянно това sad.gif

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 252k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Здравейте пак :). Значи реших да си инсталирам ВИндовсХП наново, обаче ми се загуби ГРУБ менюто на Убунту-то. За възстановяването му ми е ясно как да стане, обаче немога да схвана как да направя така, че в списъка да се вижда и ВиндовсХП - като се има напредвид, че Виндовса ми е на хда2 angry.gif

sudo nano -w /boot/grub/menu.lst

Ако ползваш друг редактор ползвай го него

Вкарваш това, където си избереш след ## ## End Default Options ##

title		 Windows XP Professional

root		  (hd0,1)

makeactive

chainloader   +1

Много ти благодаря, приятел ;) Ей това 0,1 много ме измъчи - какво ли не пробвах, но за 0,1 не се сетих :):wub::P:clap:

Радвам се, че се е оправила работата :wub: Няма проблеми cool.gif

Радвам се, че се е оправила работата ;) Няма проблеми cool.gif

Най-после и аз получих безплатните дискове с Ubuntu и мисля довечера да отделя малко място и да го пробвам .А инсталационното cd дали може да работи и като LiveCD?Ама и да не може ще си отделя малко място от харда - все пак е за идеята biggrin.gif

Най-после и аз получих безплатните дискове с Ubuntu и мисля довечера да отделя малко място и да го пробвам .А инсталационното cd дали може да работи и като LiveCD?Ама и да не може ще си отделя малко място от харда - все пак е за идеята biggrin.gif

Да и като livecd работи. Всъщност първо зарежда livecd-то и от икона на десктопа може да се започне инсталацията

Да при Dapper Drake инсталационното е и Live CD.

autumn всичко е така ,както е казал Nicky ,само че нямаш нужда от реда makeactive.Той върши работа работа само за 98 или по-ранни версии.Преди я нямаше тази опция ,сега не ми е ясно защо са я сложили.Може да причини неприятности ,ако инсталираш GRUB на различно място от MBR.

Успя ли да оправиш предишните проблеми ? И как ?

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Предишното с No shell неможах по никакъв начин да го оправя, просто нямах ниакакъв потребитеел - само руут и се наложи наново да го преинсталирам ;). Незнам как са се затрили потребителите..... Явно съм пипнала нещо, което не трябва ;) Инъче Гръб ми е на МБР и затова явно като инсталирах ХП-то ми го затри, ама се оправи - мушнах СД-то с 5.10 , от там като избираш дяловете на харда даваш да не ги форматира, после ще ти даде грешка , но даваш игноре и продължаваш напред, след това ти излиза списък какво искаш да инсталираш - избираш ГРЪБ, натискаш ентер и след това рестваш пц-то и пак имаш ГРЪБ :) После само добавяш в конфигурационния файл на гръб дяла на Виндовса и готово ;) . Между другото, извинявам се ако съм го объркала - незнам ГРЪБ ли се чете на БГ или ГРУБ :)

Редактирано от autumn (преглед на промените)

Доколкото знам имаше лесен начин да добавиш юзъри ,направо от конзолата.Не съм сигурен обаче дали това е бил проблема.

Колкото до GRUB не го инсталирам в МБР ,точно защото всеки втори софтуер с подобно предназначение го трие.Предишния път си бях инсталирал Windows 2003 и бях прехвърлил GRUB на партишъна на Ubuntu.Благодарение на опция makeactive - след всяко стартиране на Windows GRUB изчезваше.Трябваше ръчно да слагам активния дял отново на Linux и тогава предполагах че тази мизерия я дължа на МС.Оказа се че греша.

Понеже е съкращение от GRand Unified Bootloader ,мисля че е по-правилно да се чете ГРУБ.Плюс това така се отличава от анатомичния гръб ;) .

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Мда и аз така мисля, че се чете ама на повече места го срещам ГРЪБ, а и ГРЪБ ми звучи прекалено смешно хахах :)

• 2 седмици по-късно...
Твърдо ДА ! Поне с малко по-бърз го намирам спрямо този в 5.10 .Като ресурси мисля че са наравно.Този ползва малко повече свап и малко по-малко рам ,но това може и да е заради ядрото.

Аз снощи сложих новото Убунту и разликата е очевАдна, както казва Мелмак - интерфейса е подобрен, инсталацията при мен протече гладко и без проблем. И самата операционна система е чувствително по-бърза.

Става дума за Убунту 5.10. Ядрото и ппп имат подръжка на мппе, но когато

стартирам пптп ми се появява следната грешка:

checho@ubuntu:/etc$ sudo pptp-command start

Using interface ppp0

Connect: ppp0 <--> /dev/pts/1

MPPE 128-bit stateless compression enabled

Cannot determine ethernet address for proxy ARP

local IP address 10.10.0.161

remote IP address 83.228.79.252

couldn't open lock file: No such file or

directory at /usr/sbin/pptp-command line 793.

Някой знае ли за какво става въпрос и какво трябва да направя за да си

подкарам най-накрая интернета.

Оправих го. Проблема е бил, че не съществува директория subsys в /var/lock/. Просто я създадох и всичко тръгна. Ако някой има такъв проблем това е решението.

Ми то ти казва как да станеш нинджа :)

No such file or

directory at /usr/sbin/pptp-command line 793.

Аз снощи сложих новото Убунту и разликата е очевАдна, както казва Мелмак - интерфейса е подобрен, инсталацията при мен протече гладко и без проблем. И самата операционна система е чувствително по-бърза.

Само да допълня - разликите в използваната памет се оказаха причинени от Файърфокс.Без да го стартирате заемат еднакво рам ,ако не и по-малко за 6.06 .Но при всички положения е незначителна.

Две неща ми направиха много приятно впечатление - когато копирате от компактиск файловете вече не са с флаг "само за четене" .Това беше особено гадно защото трябваше да смените флаговете на всички поддиректории и файлове за да ги изтриете от коша.Втората доработка в която се "спънах" е клавишната комбинация shift+del за директо изтриване на файлове ,добре позната от Windows и KDE.

Тези дни във форума на Ubuntu се носи информация около нов пишещ драйвър за NTFS файловата ситема.

Това което все още не може да прави е да променя флагове ,да чете и пише в криптирани директории ,както и да разширява МФТ.Последното на практика се налага когато файловете нараснат над 100 000.

Въпреки че е в бета тест ,отзовите са повече от добри.Никъде не видях да е причинил загуба на данни.

Може да се каже че необходимостта от фат дял за пренос на файлове между Windows и Linux вече е отпаднала.

Също търсих и програма за печене на дискове.K3B не ми допада защото използва библиотеките на KDE.Обещаващи изглеждат Bonfire (не съм го пробвал още ,но отзивите са добри) ,NeroLinux и Graveman. Последния съм го пускал ,но все още няма достатъчно опции за DVD.Неро-то е доста грозноват ,но има и всички неща които ще поискате.Изглежда обаче се кара с някоя програма ,защото светодиода непрекъснато мига докато е пуснат.Опитах да изключа всички програми ,които може да се месят ,според ръководството.Не помогна.Подозирам че може да е някой сървис.

Също така програмата е платена (около $20).Ако я имате за Уиндоус серииният номер ще работи.Поне демото е пулнофункционално ,до опредлена дата ,която за последната версия мисля че изтича на 31.

Ще пробвам Bonfire тези дни ,надявам се да отговори на всичките ми капризи :) .

Най сетне ми пристигнаха дисковете и на мен.Вече ги бях отписал и си бях направил свои.Но все пак не пречи да ги имам.Поне ако някой се заинтересова мога да му помогна :)

Имам проблем с интернета! Няма го! Ползвах последната версия 6.06 като live CD, но когато днес го инсталирах нещо интернета го нямаше! гледам по форумите и други хора имат подобен проблем, но нещо разрешението на проблема го нямаше! ТА тук ми е надеждата! Връзката ми е със статичен ИП адрес gateway subnetmask!

ПП: преди бях изчел всичките 17 страници и си спомням че май и тука беше засегнат този проблем ама на днес пак ги прегледах и нищо не намерих!

Имам проблем с интернета! Няма го! Ползвах последната версия 6.06 като live CD, но когато днес го инсталирах нещо интернета го нямаше! гледам по форумите и други хора имат подобен проблем, но нещо разрешението на проблема го нямаше! ТА тук ми е надеждата! Връзката ми е със статичен ИП адрес gateway subnetmask!

ПП: преди бях изчел всичките 17 страници и си спомням че май и тука беше засегнат този проблем ама на днес пак ги прегледах и нищо не намерих!

Може ли още малко подробности? Само интернет ли няма или и мрежа? Пробва ли пинг към някой сайт? Такива работи. Причини да ти спре нета има колкото искаш ;)

• 1 месец по-късно...

Здравейте.От 3 месеца сам с Убунту.Много съм доволен и не бих искам да сменям с други ОС-и.Днес ми влезе една идея в главата.Понеже съм с вин и с лин ми се ще тотално да мина на лин , тоест да конвертирам всичките си нтфс дялове в ext3 - да мога да права каквото си поискам с тях под Убунту.Записах всичко ценно на няколко двд-та и започнах.Форматирах d:/ и g:/ , обърнах ги на ext3 , но не знам дали трябва да са primary или logical.Оставям ги на logical.Оставих си вин за всеки случай , макар че не ми се е налагало до сега , ако стане нещо с лина.Ребутнах компа , тръгна нормално Убунтуту, разпозна дяловете , но при опит за влизане в тях даде грешката , че само su може да ги монтира.Преди това ги , когато инсталирах убунту , той сам си монтира дяловете , а сега не иска.Пробвах да ги монтирам през терминал - sudo mount /dev/hda5 - не знам дали така е правилно , но излиза друг еррор - явно не е правилно.Според мен когато съм форматирал е трябвало дяловете да са били primary , а не logical.Моля казвайте как да се оправи !!!Thnx cool.gif

• Администратор

Отвори файла /etc/fstab и веднага ще разбереш разликата между дяловете. Просто при инсталацията, Ubuntu така е настроил правата, че потребителя да може да пише по тези дялове. За съжаление тези настройки не са зададени за новите дялове.

Търси причината във FSTAB ,както ти казва zazzko.Най-вече комбинацията от 3 те цифри.За справка виж в хелпа "монтиране на ФАТ дялове с права за четене и писане".Оттам вземи комбинацията.

Не можеш да монтираш дяла ръчно ,защото не си посочил точка на монтиране и евентуално вид на файловата система.Друг вариянт е вече да са монтирани - първо трябва да ги демонтираш.За повече инфо man mount.Но няма да ти трябва ако корегираш fstab....

Иначе - когато един дял е primary на него може да се инсталира ОС ,защото bios може да пренасочи зареждането на ОС към тях.

Когато един дял е logical се предполага че ще съдържа само данни.

На един твърд диск може да има до 3 primary и неограничен брой logical дялове.

В конкретния случай това няма нищо общо с трудностите при монтирането които те тормозят.

Здравейте, търся малко помощ относно тунер avermedia 007go plus. Ползвам убунту 6.06 след еднодневна борба успях да подкарам видеото, но звук така и не тръгна. Чипът е 7131 убунтуто си го разпозна без проблем. Зададох му за card=57 и tuner=53 мисля че беше пробвах и др комбинации, но звук така и не се появи. Ползвам kdetv ако е от значение. Някой ако може да ми даде някакъв съвет ще съм много благодарен. :yanim:

Здравей,

усили докрай analog mix и aux от миксера.

По добре не посочвай опции за зареждане на модула.Той сам ще си го познае.

Успех!

Под опции за зареждане на модула имаш предвид за картата и тунера ли щот без тях не разпознава тв картата и изписва card=0, autodetect и естествено нищо не се получава sad.gif . А инъче сичко съм усилил на max:). А също зареждам modeprob saa7141_ALSA някаде из форумите го видях, дали е грешно. Май и така трябва да пробвам. Мерси все пак.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.