Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

.... Една камара статии има из интернет относно твоя въпрос . Но трябва да се търси и да се чете , а не само да се пише из форумите ..... angry.gif

Да, разбрах как става. Инсталирах програмата да четене и писане върху NTFS, но имам следния проблем: като преместя нещо в кошчето - после отивам в кошчето и го няма. Как да го оправя? Къде ли се скриха файловете ми?

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

тук е мястото да попитам каква настройка е нужна на Убунто за да иска потвърждение спед използване на delete. сега при триене директно хвърля файловете в коша без да пита. на нтфс дяловете се появават отделни трашове, като скрити папки и трябва да ги трия ръчно.

исках да питам след като инсталирах КДЕ с

sudo apt-get install kubuntu-desktop

а после го махнах с

sudo aptitude remove kubuntu-desktop

не се деинсталираха приложенията, които се качиха по подразбиране с КДЕ, махнах ги ръчно но се оказа, че около 400-500мб пространсто които КДЕ ми зае все още не са освободени. Мога ли да изтрия КДЕ ръчно, и къде се намират неговата папка?

sudo apt-get clean #направи ли

не не се сетих за това. мерси сега всичко си е наред. а за проблема с delete и trash. мисля че все някъде има такава настройка

Не съм много наясно с nautilus тъй като избягвам да ползвам такива инструменти най много Rox заради гъвкавостта му, но разгледай му настройките. Не може да няма това което търсиш.

Ми смятам че няма такава настройка или поне в графичен вид. Добре ли ще бъде под гноме да се инсталира konqueror и дали ще има същата функционалност както при кде?

Ми смятам че няма такава настройка или поне в графичен вид. Добре ли ще бъде под гноме да се инсталира konqueror и дали ще има същата функционалност както при кде?

Ще работи без проблем,но вного по-бавно.

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Здравейте искам да попитам има ли някакви добавки или допълнения (както се казва там) за beryl ? И ако има от къде мога да си ги изтегля и как мога да ги инсталирам ? ohmy.gif

Здравейте,

имам няколко проблеми, може ли някой да ми помогне:

1.Изтеглих си плеара хммс, 2 дена работеше на 6 и след това какво му стана нз sad.gif Като дам десен бутон на плеара и се виждат само ироглифи...

2. Как мога да си изкарам кошчето на десктопа :?

3.Искам да си направя на десктопа това което е оградено в черно на картинката която съм дал:beer: С една дума панел като на кде и да си сложа програми в него, някой знае ли как мога да го направя :?линк към картинката:)

Здравейте,

имам няколко проблеми, може ли някой да ми помогне:

1.Изтеглих си плеара хммс, 2 дена работеше на 6 и след това какво му стана нз sad.gif Като дам десен бутон на плеара и се виждат само ироглифи...

2. Как мога да си изкарам кошчето на десктопа :?

3.Искам да си направя на десктопа това което е оградено в черно на картинката която съм дал:) С една дума панел като на кде и да си сложа програми в него, някой знае ли как мога да го направя :?линк към картинката:)

Инсталирай Audacious вместо xmms. Панела се казва AWN. Инсталирай gconf-editor и там настройваш маса неща в Гнома - и коша също.

Инсталирай Audacious вместо xmms. Панела се казва AWN. Инсталирай gconf-editor и там настройваш маса неща в Гнома - и коша също.

Благодаря, не може ли по някакъв начин да си оправя хммс?

Цък :wors:

С български интерфейс ли е ?

Това е дискутирано много пъти, мисля че се оправяше някъде от опциите. Ползвай търсачката на сайта, няма начин да не намериш решение.

Що се отнася до панела с програми - можеш да направиш нещо подобно. Свий сегашния панел отдолу, направи го прозрачен, увеличи го. Махни аплета в който се минимизират прозорците (има много варианти къде да го поставиш). След това си сложи препратки към програмите и ще получиш нещо подобно.

Извинявай че не мога да ти кажа точно къде са опциите, или че названията ми за обектите може и да са грешни. В момента не стоя пред Linux за ги кажа точно. Все пак, дано съм те ориентирал.

@Melmak ® по твоя начин стана за панела мерси:rolleyes:

@dedmen AWN чуден е този панел :rolleyes:

Какви настойки трябва да направя за да ми излезе кошчето на десктопа :? Някой може ли да ми обясни по-подробно в стъпки.

Относно хммс явно не съм си задал въпроса както трябва. Като дам десен бутон върху плеара, трябва да ми покаже настройки и други работи, вместо тях виждам само някакви ироглифи, явно има проблем с убунту. Предполагам, че този проблем идва от това че убунту е изцяло на бг и затова :ph34r: Докато беше на анг. нямах такъв проблем с плеара. Ако няма друг начин ще мина пак на english ;)

Link към снимката :)

@Melmak ® по твоя начин стана за панела мерси:rolleyes:

@dedmen AWN чуден е този панел :rolleyes:

Какви настойки трябва да направя за да ми излезе кошчето на десктопа :? Някой може ли да ми обясни по-подробно в стъпки.

Относно хммс явно не съм си задал въпроса както трябва. Като дам десен бутон върху плеара, трябва да ми покаже настройки и други работи, вместо тях виждам само някакви ироглифи, явно има проблем с убунту. Предполагам, че този проблем идва от това че убунту е изцяло на бг и затова :ph34r: Докато беше на анг. нямах такъв проблем с плеара. Ако няма друг начин ще мина пак на english ;)

Ubuntu, Kubuntu и вероятно други Убунтута (Mepis 6+...)

Създайте файла /var/lib/locales/supported.d/bg в който въведете следните редове:

bg_BG.CP1251 CP1251

bg_BG.UTF-8 UTF-8

bg_BG CP1251

Запишете го и като "root" направете командата dpkg-reconfigure locales.

Всъщност в Ubuntu 6.06, което тествах, се налага XMMS да се стартира с командата LC_ALL=bg_BG xmms иначе кирилицата не се чете.

@Melmak ® по твоя начин стана за панела мерси:cant believe:

@dedmen AWN чуден е този панел :)

Относно хммс явно не съм си задал въпроса както трябва. Като дам десен бутон върху плеара, трябва да ми покаже настройки и други работи, вместо тях виждам само някакви ироглифи, явно има проблем с убунту. Предполагам, че този проблем идва от това че убунту е изцяло на бг и затова :) Докато беше на анг. нямах такъв проблем с плеара. Ако няма друг начин ще мина пак на english ;)

Ето съвет от neter от www.linux-bg.org :

Десен бутон на десктопа > Създаване на стартер. В полетата въвеждаш за "Вид" да е "Програма", за "Име" каквото си искаш (например "Кошче" :) ), за "Команда" въвеждаш

nautilus trash:

избираш си една икона на кошче и си готов ;)

@Melmak ® по твоя начин стана за панела мерси:wub:

@dedmen AWN чуден е този панел ;)

Относно хммс явно не съм си задал въпроса както трябва. Като дам десен бутон върху плеара, трябва да ми покаже настройки и други работи, вместо тях виждам само някакви ироглифи, явно има проблем с убунту. Предполагам, че този проблем идва от това че убунту е изцяло на бг и затова :) Докато беше на анг. нямах такъв проблем с плеара. Ако няма друг начин ще мина пак на english ;)

Здравей ! Забелязал съм , че когато се обяснява чрез картинки - по-лесно се възприема .

За кошчето : На десктопа -> Създаване -> Директория -> Връзка към адрес и :

359_293.PNG

За XMMS : На иконката на десктопа на програмата -> Десен бутон -> Информация -> Програма и ще видиш това :

360_298.PNG

Заместваш този ред с : LC_ALL=bg_BG xmms . Затваряш иконата , изтриваш я от десктопа и от Главното меню пак я изваждаш там . ... И това е ! Честит ти български език , дори и на песните !

cool.gif

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Здравей ! Забелязал съм , че когато се обяснява чрез картинки - по-лесно се възприема .

За кошчето : На десктопа -> Създаване -> Директория -> Връзка към адрес и :

359_293.PNG

За XMMS : На иконката на десктопа на програмата -> Десен бутон -> Информация -> Програма и ще видиш това :

360_298.PNG

Заместваш този ред с : LC_ALL=bg_BG xmms . Затваряш иконата , изтриваш я от десктопа и от Главното меню пак я изваждаш там . ... И това е ! Честит ти български език , дори и на песните !

cool.gif

Той ползва Гном.

Здравейте!

От месец си инсталирах Убунту 7.04 с програмката Wubi и засега с помощ от форума се справих с всички проблеми.

Връзката ми с нета досега беше със статичен IP, но от днес я направиха с динамичен + РРРоЕ /VPN с username и password/.

Два часа се борих с настройките /пробвах по два начина/ и не успявам да инсталирам vpn - а. Нямам и познати, които работят

с Линукс, че до обменим "мисли".

Ще съм благодарен, ако някой ме насочи как да си инсталирам vpn - клиента.

Благодаря!

Здравейте!

От месец си инсталирах Убунту 7.04 с програмката Wubi и засега с помощ от форума се справих с всички проблеми.

Връзката ми с нета досега беше със статичен IP, но от днес я направиха с динамичен + РРРоЕ /VPN с username и password/.

Два часа се борих с настройките /пробвах по два начина/ и не успявам да инсталирам vpn - а. Нямам и познати, които работят

Благодаря!

Пробвай със следната команда pppoeconf

Здравейте!

Благодаря!

Тук имаше доста постове по темата - потърси!

Благодаря за съветите, оправих проблема!

Грешката си беше в мен - на доставчика дадох нови име и парола, а аз упорито исках да се логна с тези

за акаунтите ми в Уина и Линукса. То ЕГН-то май на никой не прощава...

Пък и прочетох доста полезни нещица.

Късмет на всички!

Мога ли да ползвам Ubuntu и Vista на един компютър?

Може.но първо инсталирай Vista .после Ubuntu.Прочети тази статия...

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Здравейте на всички потребители на Убунту. Аз от скоро използвам линукс и съм доволен. Имам само 1 проблем който не мога да разреша въпреки че четох доста форуми по тази тема. Проблема ми идва с настройките на драйвера на видеокартата ми РАДЕОН 9200. Според форумите които изчетох всичко с тази карта би трябвало да е наред, но при мен се появява следния проблем: като си пусна ефектите на десктопа или инсталирам берил менижер компютъра ми започва да се държи неадекватно. Има и още един проблем свързан с кодеците. Инсталирал съм gmaster i win32 както и следните плеъриTotem, MPlayer i VLC но когато си пусна филм с totem той сече, а когато го пусна с VLC върви ок само че няма субтитри. Ако някой може да ми каже стъоките за инсталация на драйвера и кодеците ше съм му мн благодарен, защото само това ме спира да изстрия Windowsa

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.