Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо дизеловите автомобили са по-скъпи от бензиновите?

Featured Replies

Мисля да си купувам кола обаче проблема е че нищо не разбирам от коли. Обикалям тия дни по автокъщите и забелязвам че абсолютно всички дизелови автомобили са винаги по-скъпи от същия клас и марка бензинови автомобили. Например една и съща марка и модел Фолксваген Голф да кажем дизеловата модификация на модела е с почти 1 000 лв. по-скъпа от бензиновата модификация. Това защо е така не мога да разбера. Защо дизеловия мотор е по-скъп от бензиновия. И това че е по-скъп означава ли че е по-добър от бензина. Става въпрос за кола на старо а не за нова кола. По принцип когато нещо е по-скъпо от друго нещо това означава че по-скъпото е по-хубаво. Значи ли това че трябва да си купя дизелова кола защото е по-скъпа следователно по-хубава от бензина.

Говорих с няколко разбирача и всички ми казаха че дизела наистина е за предпочитане пред бензина като икономичност и здравина НО само ако си купувам чисто нова кола. Стар дизел не било далавера човек да си купува поради следната логика - човек който си купува нов дизел го купува с една цел - да го кара и то да го кара много. Който си купува нов дизел си прави сметката предварително че ще кара много и затова си купува по-икономичния дизелов двигател т.е. колите дизел на старо са много карани и много лашкани и затова не е добра идея човек да си купува дизел на старо. Освен това се оказва че дизеловия двигател е доста по-сложен като устройство от бензиновия и първо малко майстори му разбират на дизела и второ ако нещо му се повреди направо ти удря здраво по джоба. И все пак дизелите на старо държат по-висока цена от бензина. На какво основание не мога да разбера.

Ще ви бъда благодарен ако ме светнете по този въпрос.

Както си писал дизела е по-скъп защото е по-пестелив, но за сметка на това по-слаб като мощност. Освен това доколкото знам бензиновия мотор има по-дълъг живот. Лично аз карам 2 коли, и двете са бензинови 2.0 и 2.4, наистина харчат доста повече отколкото ако бяха дизел но нямам никакви забележки /едната е вече на 150 000 км/ но и ускорението е по-добро. Като цяло трябва да видиш - ако е малко карана и е дизел си струва, иначе ти препоръчвам с бензинов двигател.

И като нови дизелите са по-скъпи от бензиновите. Двигателят работи с почти двойно по-голяма компресия, горивната помпа е доста пари. По принцип ако се въртят много километри излиза по-евтино, особено ако караш с крадена нафта на цени около 2/3 от бензиностанциите. Недостатък - по-малка пъргавина на двигателя и мощност, проблеми с менте нафта, особено зимата.

Зависи колко и как караш.

Няма малко каран дизел втора употреба. На едни години ако бензинов е на 150 - 200000 то дизелът сигурно е на 400 - 500000. Без значение на произхода, всички километражи в България се пипат.

Приказките за баба вдовица, която карала колата само в неделя до църквата е сред любимите на автотърговците.

Аз лично си купих бензин. От Германия. Разходих се дотам.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Дори нова кола дизел не е добра оферта за икономичност (защото дизела друго предимство няма - ако не се брои екологичността, просто защото харчи по-малко). Top Gear или Fifth Gear (или и двете предавания, не помня вече) си бяха направили аритметиката (за Англия), че само да си избиеш инвестицията в дизел (вместо да се вземе бензин), трябва да въртиш като таксиджия години наред.

Не помня кой беше точният епизод, но ето 2 други ревюта:

http://www.youtube.com/watch?v=plST-A7Fzxo

• Автор

С една дума дизеловите автомобили са по-скъпи защото са по-икономични, по-здрави и създават по-малко проблеми от бензина така ли да го разбирам. Колата ще я кара жена ми само в града и много рядко извънградско така че пъргавина, мощност и ускорение от 0-100 км. са неща които стоят на последно място за мен при избора на бъдещата кола. На първо място са здравина, икономичност и безаварийно каране. По тези критерии дизел или бензинов двигател е за предпочитане или няма значение - всичко е въпрос на късмет дали ще попадна на здрав двигател а дали ще е бензин или дизел няма значение. Или пък има значение...

Новите дизеловите мотори НЕ са с по-малка мощност, те са оборудвани с турбо и интеркулери. Бензиновите с турбо са много скъпи. Както и форсираните. Относно пъргавината, не е вярно, даже напротив. Дизелът, ако е читав разбира се и не е твърде стар, има завидна пъргавина заради по-високия въртящ момент и оттам повече конски сили при по-ниски обороти.

В крайна сметка дизелът е по-издържлив, по-комфортен за каране и по-икономичен.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

С една дума дизеловите автомобили са по-скъпи защото са по-икономични, по-здрави и създават по-малко проблеми от бензина така ли да го разбирам. Колата ще я кара жена ми само в града и много рядко извънградско така че пъргавина, мощност и ускорение от 0-100 км. са неща които стоят на последно място за мен при избора на бъдещата кола. На първо място са здравина, икономичност и безаварийно каране. По тези критерии дизел или бензинов двигател е за предпочитане или няма значение - всичко е въпрос на късмет дали ще попадна на здрав двигател а дали ще е бензин или дизел няма значение. Или пък има значение...

Прочети пак какво е казал Филипов - при проблем, ремонта е скъп. На старо дизелите са издухани (много карани). Бабата вдовица, която карала колата само в неделя няма да я намериш. :)

бе не знам, ама братовчед ми има едно мондео 2.0 tdci, взе го чисто ново преди няколко години на лизинг. наистина върви като за световно, но, както той сам е изчислявал, ремонтите по двигателя (само след изтичане на гаранц. сервизиране!!) са му излезли повече пари, отколкото колата. иначе здрава кола, ама двигателите - лайнца, мощни, но чупливи. бензинът не случайно е по-разпространения двигател... а тия, дето ти казват, че новите дизели са здрави, ги препращай към мед да ги свържа да си поговорят с братовчеда. мани нафтата, има още много години да ги доизпипват високите компресии и турботата, не се хвърляй в експерименти, тая "дизелова икономия" ще ти излезе през носа.

Колеги, имам щастието да имам две коли - едната е Ситроен Берлинго 1,6 HDI, а другата - Ситроен С4 2,0 бензин. Да си призная - най-добрата комбинация би била С4 с дизеловия мотор. И двете ги карам от съвсем нови, едната скоро навърши 3 години, другата още няма 2. Бензиновата ми харчи в града около 11 на 100, а дизеловият мотор гълта около 6 на 100. Извън града С4 пада на около 7-8 (в зависимост от шофирането, но с повече ползване на автопилота върви икономично), а Берлингото ми пада дори много малко под 5, но като цяло считаме 5 на 100 извън града.

Та, горивото е 2 пъти по-скъпо на бензиновия двигател.

От друга страна, който ви говори за тромавостта на дизелите, отговорете му, че живее в каменната ера. Вече има електронно подпомогнати дизели, дизели с компресори и т.н., които нямат удържане. За справки - Audi R8. Отмина времето, когато дизелите едва кретаха, а коли с дизелов мотор си купуваха баламите. Отдавна дизеловите автомобили са и достатъчно мощни, и ускоряват достатъчно бързо. Оставям настрана по-голямата мощност при по-ниски обороти, по-широката оборотна зона на максимален въртящ момент, по-високата стойност на въртящия момент като цяло поради по-високата работна компресия на дизеловия двигател. В резултат на това един автомобил с дизелов мотор катери така, както върви на равен път, за разлика от бензиновия, който само бучи и качва разхода на гориво, ако искате скорост по голям наклон в посока нагоре. Ето защо на селските тарикати с бензиновите Голфове им иде да захапят волана, когато бодро ги задмина с Берлингото.

А по въпроса за крехкостта на двигателите - въпросът е субективен. Някои могат да кажат същото за бензиновите мотори. Всичко зависи от експлоатацията и поддръжката на колата. И най-здравият мотор може да бъде скапан за 3000 км каране. Шофирам внимателно, давам на машината онова, което тя иска, не й причинявам неща, които по всичко личи, че са над възможностите й, поради което тя ми се отплаща с надеждност.

Редактирано от Visotsky (преглед на промените)

Специално в България, търговците допълнително надуват цените на чепела/дизела, защото е по-търсен, заради по-малкия разход на гориво. По-рано и цената като беше тънка...

Ето и мнението ми за различните двигатели:

Старите модели дизелови двигатели, лично за мен, от това по-просто и надеждно нещо - няма. Става въпрос за двигателите с обикновената редова ГНП, а дори и някои с роторната помпа. Това е двигател, при който можеш да се движиш без наличието на грам ток в автомобила(стига да знаеш как да си изолираш ел. клапана). Има си и други плюсове, но мисля, че този е най-големия. Липсата на съществена роля на тоците, за да работи двигателя.

Недостатъка им - не могат да бягат толкова много(с тия катастрофи напоследък, май трябва само такива да се карат).

Съвременния дизел, наистина няма нищо общо със стария от към вървене и ускорение. С тези нови горивни системи дюза помпа и особено Комън рейл и по една турбина като им турнат за гарнитура... и върви ги стигай.

Недостатък - скъпа поддръжка и много капризни към качеството на гориво.

Бензиновия агрегат - каквото и да си говорим, все още той държи челното място и понавървява повечко от дизела. С малко по-голям разход е, но с тия цени в България, не се знае кое е по-на далавера.

За надеждност, клоня към дизела(като агрегат), но с тази електроника, която я има вече във всички автомобили, все си мисля, че нещата са до късмет.

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

Откъде се зародиха тези митове, че дизела е по-скъп за поддръжка? Кое му е по-скъпото от един бензинов инжекцион, наблъскан с електроника? Айде някой да даде реално инфо защо дизела бил по-скъп за поддръжка, не само градски митове.

Второто твърдение е, че дизел се взима да се кара много- изчислено е, че дизела си избива инвестицията след около 80 000 км, а това е километраж, който много Немци навъртат че и удвояват преди да продадат колата. Те просто си правят дългосрочната сметка, че след 3-4 години дизела вече ще им се е изплатил, а и за парите си получават допълнителна динамика.

Тези които твърдят, че всички дизели тракат да се повозят във Audi с AFN дизел- мърка като бензин и работата на двигателя не се усеща.

И накрая по отношение на бързината- в събота си правех гонка Audi A4 1.9 TDI 110 к.с. срещу BMW 1.8 105 к.с. и стария дизел издуха бмв-то с калник на 400 метра. После да ми говорят, че дизела бил бавен.

Има и още един мит, че дизела не трябвало да се натиска- е това Ауди, за което споменавам горе е купено на 130 000 км. Сега е на 170 000, а за тези 40 000 км собстеника го е карал само на пълна газ, прекъсвач и въртене на гуми на всеки светофар.

П.П. А и не знам бензин да може да тръгне на втора при наклон нагоре без никаква газ. Този номер го правя много често и нищо ми няма на колата. Покрай дизела забравих къде ми беше първа.

Горната забележка за по-скъпата поддръжка ако е към мен, то аз сравнявам спрямо стария дизел.

Нали виждате че питащия го интересува евтина кола на старо? Така че не сравняваме (почти) нови автомобили TDCi и подобни. По официаните вносители има и предложения за употребявани служебни автомобили, излезли от гаранция на 3 - 4 години, но навъртели над 300000 км. - примерно двойно повече от някоя 8 - 10 годишна кола за лична употреба.

Пак казвам - проблемите с дизелови двигатели в България са изкуствено създадени с химическите смески, пробутвани за дизелово гориво. С наднормено съдържание на сяра, парафин и други примеси. Бензиновите двигатели се влияят значително по-малко от произведенията на родните алхимици.

• Автор

Вие се отплеснахте да говорите тук някакви супер модерни двигатели и т.н. Аз говоря за дизели произведени периода 96-2001 г. максимум. Предлагам да се върнем към основния въпрос - защо дизеловите автомобили на старо са по-скъпи от бензиновите двигатели? Принципа за мен като лаик е че когато нещо е по-скъпо това автоматично означава че е по-хубаво от другото по-евтино нещо.

Ако мога да обобщя от казаното до тук извода е че дизела е по-скъп защото е по-търсен на пазара поради следните причини:

1. По-икономичен като разход е от бензина (което е голямо предимство в кризата)

2. По-здрав е като двигател и по-рядко се чупи от бензина.

3. По-прост е като двигател и обслужването му е лесно и просто.

Ако това е вярно (а това са и моите критерии за избор на двигател - икономичност, здравина и надежност) то това означава че дизела е винаги за предпочитане пред бензина за човек който няма да се състезава с колата си а ще я използва само да се мота из града с нея.

Това, че дизела е по-икономичен от бензина. Е доста отностително нещо. Тя една кола си е направена да гори сега да ми казвате, че гори по-малко и т.н Може ако има дефект. Бензиновите двигатели са по-добри във всички случай. Кой викаше, че бензивновият двихател се чупи повече от дизеловия не е прав дизеловия е с много недостатъци. Както виждате вече дизела стана по-скъп и от бензина. Дизеловия двигател спъва колата както се казва. Не пали в студените дни. В същото време на безнзиновия двигател ако искаш возене за максимално малко пари слагаш 1 газова уредба и газ до ламарината колкото ти позволява газта. Дизела хем пуши, хем мирише, хем се чупи. Вярно е по-рядко се чупи от бензина, но счупили ли си няма правене направо хвърляш колата. Докато бензиновите двигатели са с по-дълъг живот, не спъват колата. Абе в момента по-изгодно ти е да си вземеш бензинов отколкото дизелов двигател. Избора е твой аз само изразих мнение.

Вие се отплеснахте да говорите тук някакви супер модерни двигатели и т.н.

Ами получаваш нагледна информация и доказателства на поставения въпрос. Би следвало да си благодарен за споделеното или греша wink.gif

Моят глас е за дизела. Ако беше споменал и някаква сума и предпочитана марка - цена нямаше да имаш.

Ето го и първото реално предложение - цък wink.gif

Това, че дизела е по-икономичен от бензина. Е доста отностително нещо. Тя една кола си е направена да гори сега да ми казвате, че гори по-малко и т.н Може ако има дефект. Бензиновите двигатели са по-добри във всички случай. Кой викаше, че бензивновият двихател се чупи повече от дизеловия не е прав дизеловия е с много недостатъци. Както виждате вече дизела стана по-скъп и от бензина. Дизеловия двигател спъва колата както се казва. Не пали в студените дни. В същото време на безнзиновия двигател ако искаш возене за максимално малко пари слагаш 1 газова уредба и газ до ламарината колкото ти позволява газта. Дизела хем пуши, хем мирише, хем се чупи. Вярно е по-рядко се чупи от бензина, но счупили ли си няма правене направо хвърляш колата. Докато бензиновите двигатели са с по-дълъг живот, не спъват колата. Абе в момента по-изгодно ти е да си вземеш бензинов отколкото дизелов двигател. Избора е твой аз само изразих мнение.

:P

///Заяждане или защо се късат някой хора да пишат глупости.

Ти освен "както се казва" друго не знаеш май. Пишеш неща които си чул недочул от някъде. А в темата за скоростите на вектра като ти видях писанията се чудех да плача или да се смея. Човека всичко си е казал, а ти го разпитваш. Нямам думи просто.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

• Автор

Ами получаваш нагледна информация и доказателства на поставения въпрос. Би следвало да си благодарен за споделеното или греша wink.gif

Моят глас е за дизела. Ако беше споменал и някаква сума и предпочитана марка - цена нямаше да имаш.

Ето го и първото реално предложение - цък wink.gif

Естествено че съм благодарен за всичко споделено в темата. :) Предложението ти е супер обаче за съжаление бюджета ми е до 5 000 лв. максимум така че няма да стане за това Пежо 307.

Спрял съм се на една от двете коли:

1. http://www.mobilen.bg/11251802480521167 - Пежо 206 дизел и

2. http://www.mobilen.bg/11245588003704626 - Фолксваген Поло бензин

Коя от двете - дизел или бензин, Фолксваген или Пежо :) това е въпросът дето се вика :)

Йорданов ако дизела е в добро състояние грам черен пушек няма да видиш от него. Утре ще снимам ауспуха на моята кола на празен ход и при даване на пълна газ да видиш колко пуши. Или по-точно колко не пуши.

Ако дизела се гледа и пази ще надживее бензиновия.

И още нещо за разходите и вървежността. Коментирате, че бензина върви повече, но това е вярно за двигатели от рода на 1.8T, които горят страшно много. Примерно 8 на 100. Ако си вземете икономичен бензин (6 на 100) той гори малко, но и върви много по-малко от дизела.

Така че ако искате и добър вървеж и икономия взимате дизел. Ако искате по-малка икономия и по-малък вървеж- взимате малък бензин. Ако искате много въвеж, но и голям разход- някой голям бензин.

Коя от двете - дизел или бензин, Фолксваген или Пежо smile.gif това е въпросът дето се вика smile.gif

Пежото е моят избор. Но тук вече се намесва и късметът. Дано да уцелиш хубава количка. Успех при избора wink.gif

Прочети пак какво е казал Филипов - при проблем, ремонта е скъп. На старо дизелите са издухани (много карани). Бабата вдовица, която карала колата само в неделя няма да я намериш. ;)

ЩОМ ЩЕ КАРА ЖЕНА И ТО В ГРАД,ВЗЕМИ И КУПИ ОПЕЛ КОРСА БЕНЗИН.НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАШ В ТОЗИ ИЗБОР.

МАЛКА,ПЪРГАВА,КНОНОМИЧНА,ЩЕ ДАВАШ ПНОГО МАЛКО ПАРИ В СЕРВИЗИТЕ И ЧАСТИТЕ СА ЕДНИ ОТ НАИ ЕВТИНИТЕ.

Естествено че съм благодарен за всичко споделено в темата. :P Предложението ти е супер обаче за съжаление бюджета ми е до 5 000 лв. максимум така че няма да стане за това Пежо 307.

Спрял съм се на една от двете коли:

1. http://www.mobilen.bg/11251802480521167 - Пежо 206 дизел и

2. http://www.mobilen.bg/11245588003704626 - Фолксваген Поло бензин

Коя от двете - дизел или бензин, Фолксваген или Пежо ;) това е въпросът дето се вика :)

ПЕЖО Е ФРЕНСКА КОЛА.УКАЧВАНЕТО Е СЛОЖНО ЗА РЕМОНТ И В СЕРВИЗИТЕ СЕ ДЪРПАТ ДА ГИ ПРАВАТ.АЗ САМИЯ КАРАМ РЕНО,ВЪВ ТРИ СЕРВИЗА МИ ОТКАЗАХА ДА СМЕНЯТ ТАМПОНИТЕ НА ЗАДЕН МОСТ.

Щото е си по на сметка ако караш дизелова кола а не бензинова. ;)

дизеловият блок трябва да е доста по - здрав от бензиновия заради в пъти по - голямата компресия. съотвено бутала и др. трябва да са подсилени. сложи дюзи и турбо и ето ти по - голямата цена; стартера също е по - мощен за да може да запали.

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

малко късно виждам темата, НО

да не забравяме, че на бензиновия двигарел може да се монтира газова уредба с която разхода в лева става по-изгоден отколкото на дизел.

ако се въртят по около 1000км на месец уредбата се избива до 1 година.

имах 2 коли на газ като на първата пежо 306 за 1 месец навъртях толкова км., че избих цената на уредбата

на другата рено сценик 2000куб, 115 кс. не се усещаше разлика във вървенето.

в момента живея в чужбина и тук цената на дизела и бензина е почти без разлика 2,89 $ дизел и 2,94$ - бензин

колата ми е на бензин и съм доволен от вървенето.

а колегата да взема пежото и да не му мисли.

И аз ще си кажа мнението.Дизелът се кара много по-лесно от бензин/газ.Точно заради това трябва да си вземеш дизелак за жена ти.И аз съм в момента на етап "събиране на пари" за евтина количка дизелак.Успех с избора! :wow:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.