Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Панелни конвектори и малко помощ


Препоръчан отговор

Здрасти на всички !

Бащами е решил да купува това устройство (панелен конвектор) и се е насочил към Tesy ,които от скоро се рекламират по телевизията. Решил е да вземе няй-мощния (TESY CN 01 240 MAS модел 2400 W) . Та въпросите са ми няколко .

1. Топлят ли при ниски температури , без други помощни отоплителни уреди ?

2.Голяма ли е консумацията на ток (по груби сметки го докарахме 100 лв на месец за един , при пълна мощност),кажете и вашето мнение ?

3. Заслужава ли си ? И до колко са качествени специално на тази марка (въпреки че скоро ги представиха за продажба и ме съмнява някой да има впечетления)

Може да ви се сторят глупави въпросите , но това ме интересува за сега , а и в магазина няма човек ,който да ти обясни и да ти каже плюсове и минуси , защото просто и те си нямат напредстава .

Много ще съм благодарен на всякакви мнения , всичко ще ми е от полза .....

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отговорите са по твоята номерация:

1. Да работят при всякаква температура. Това не са климатици и не се влияят от външната температура.

2. Да имат голяма консумация. Харчат толкова ток, колкото топлина произвеждат. Не знам как сте ги смятали тези 100 лв, но при пълна мощност се получава: 24 часа по 30 дена по 2,4 kW = 1728 kWh. При средна цена на тока (дневна/нощна) от 15 ст/kWh се получава максимална месечна цена на тока 260 лв. Вярно е обаче, че уреда няма да работи непрекъснато! Той си има термостат и се включва толкова по-често, колкото по-висока температура желаеш в помещението, като зависи и от външната температура. Т.е. сметките януари ще са по-високи от тези в по-топлите месеци.

3. Не си заслужава парите. 140 лв. за електрическа печка! За тези пари можеш да купиш 7 духалки по 2 kW. И те са с термостат и вършат същата работа. Само дето шумят, а тази не шуми.

Редактирано от AntonBM (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с предния пост. Въпреки това съм чувал, че имало някакви финладски, които били надеждни, но нищо повече не знам за тях. Аз също искам през зимният сезон да се отоплявам с такъв тип уред, но не знам дали наистина си заслужава. В момента в Практикер има на промоция някакви по 89 лева, немски са май - казват се Himax

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

AntonBM, явно не сте ползвали такъв уред, след като имате такова мнение.

В къщи отоплявам 2 стаи с по 1 панел от този тип, но друга марка - норвежки Адакс (Adax). Сметката за ток през най-студените месеци на зимата не е надвишавала 150 лв., при положение че ползваме и духалка за други стаи + останалите ел. уреди.

Jokerface, по реда на въпросите:

1. Никога не ми се е налагало да ползвам допълнително отопление. Поддържат температурата, която е зададена без проблем (за мен нормална е в границите 19-23 С).

2. Зависи от много фактори: поддържана температура, изолация на помещението (дебелина на стените, уплътнение на прозорците прозорците и т.н.), обем на помещението (колко мощен уред е необходим се избира според обема, а не според квадратурата), къде и как точно е монтирано самото отоплително тяло.

3. За мен това е най-добрият вариант за отопление на ток: ниска повърхностна температура на печката => няма начин да опари човек и няма начин да се получи пожар при случайно завиване на печката с нещо; не изсушава въздуха, както духалките, парното и др. печки правят; температурата е равномерна в цялото помещение - влизаш вътре и усещаш, че е топло, но не усещаш да има отоплителен уред; икономични и удобни за употреба; елементарни за поддръжка - веднъж на 1-2 години ги отварям, за да изчистя натрупалия се прах .

За марката нищо не мога да кажа, защото не съм я ползвал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първата такава печка си купих през 1998 г. Имал съм и Adax... Плащал съм му сметките ;) Сега събира прах в мазата и го вадя само когато отиваме на почивка.

Изобщо не вярвайте на това, че тези печки правят топлина от въздуха! Работят с най-скъпият енергоносител – електричеството.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите , а до колкото за смятанията ,забравих да отбележа ,че това е за осем часа , защото в другото време почти няма никой вкъщи и не виждам смисъл да се пускат . Иначе и ний не сме от тези ,които обичат много високи температури , като мисля че 20 градуса са напълно нормални за една стая (даже и 19 ) . Поне така съм си преценил от миналите години.

Отговорите доста се различават , което прави решението по трудно , но като се купи и пробва ще се разбере дали наистина си струва.

Ако има още мнения ,са добре дошли .

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така, съвсем не отдавна се интересувах по същите въпроси. Прочетох много мнения от различни форуми. Като общо мнение при мен се наложи следното:

1. Икономия - инверторен климатик. Това е най-икономичното отопление. Най-високи първоначални разходи, но добре избрана марка може да се изплати за по-малко от един сезон. Не е комфортно обаче за спалня - щумен, принудителна движение на въздуха и т.н.

2. Комфорт и здраве - конвекторен панел - следващото по икономичност. Много зависи къде е монтиран, условията в помещението, изолация ... изобщо всичко изброено от tyrmyk е вярно, да не повтарям поста му. Също така голямо значение за икономията му има нагревателя - площ на отдаване, материал. Както и прецизността на регулиране на температурата. За съжаление, в по-голямата част от мненията не похвалиха марката, която си избрал. Въпреки че е българска, имаше сериозни критики към качеството и използваните материали. Положителните мнения бяха за норвежките ADAX. Аз също ще инвестирам в един такъв за спалнята на детенце.

3. Всичко останало - духалки, радиатори ...

Не разчитай, че ще работи само 8 часа. Заради естествената цуркулация на въздуха през нагревателя и спецификата на затопляне на стаята е по-добре да го оставяш включен на по-ниска температура, отколкото да го изключваш. Просто стаята ти ще изстива много и след това панела трудно ще достига зададената температура, ще работи дълго време на максимум и едва ли ще имаш някаква икономия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както казах, харченето ел. енергия зависи от много фактори, които могат драстично да променят крайния резултат. Моят опит е в тухлен апартамент от 50-те години с по 1 външна стена на стая, без изолация, на среден етаж, с дървена дограма. Ако AntonBM е ползвал своите примерно в панелка без изолация, е ясно за какво говорим. Електричеството излиза най-скъпо за отопление, така си е. Който иска евтино, си взема печка на дърва...

Моята теза, която продължавам да поддържам, е че конвекторна печка с подходящата мощност, монтирана на подходящото място, е много по-ефективна от духалка, радиатор или някаква лъчева печка. Разбира се загрява помещението по-бавно от духалка (затова и в кухнята ползвам такава - за кратко и на бързо).

П.П. Топло без пари през зимата няма.

Добавка:

airman е направил/а важни и точни уточнения.

Редактирано от tyrmyk (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Напълно наясно съм ,че сметките са относително понятие , но горе долу съм ги направил ,все пак трябва да се има някаква обща представа.Ами аз съм от малък град и тук има само на Tesy и едни френски ,които са по скъпи за това избора е тази марка.

Живея в къща с дървена дограма и щори от тези външните и тати е решил да ги изолира за зимата за да може да излиза по малко топлина , пак ще има някаква разлика а и стаите не са много големи .

А за безплатното отопление напълно съгласен ......

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здрвейте приятели. Може някой да ми сметне поста за OFF и ако е така моля да бъде изтрит. Тъй като виждам че има хора които са ползвали тези конвектори бих искал да ги попитам знае ли някой на какъв принцип работят? По друг начин казано по какъв начин преобразуват ел.енергията в топлинна? С нагревател и е? На принципа на климатика ли е(съмнявам се но все пак)? Или някакъв друг принцип ползват? Какви са плюсовете и минусите им спрямо примерно климатика или калориферните печки(най-общо тези с нагревател обдухван от вентилатор)? Доста отдавна си задавам тези въпроси, но немога да намеря кой да ми ги обясни, затова като видях темата реших да ви попитам. Благодаря предварително на отговорилите! :clap:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Принципа е следния - има нагревател, поставен в алуминиев /в предпочитания вариант/ кожух /всъщност не съм убеден, че това е най-точното му име/, който отдава топлината. Кожуха трябва да има възможно най-голяма площ, затова го правят с ребра, ленти и т.н. Целта е да се загрее по-голямо количество въздух, което минава около кожуха на принципа на естественото движение на въздуха - студения идва през решетка в долната част на конвектора, а топлия като по-лек излиза през горната му част. Сам разбираш, че най-важната част на конвектора е този кожух. Той определя качествата на уреда. При "духалките" нагревателя има малка площ, той разчита на допълнителен вентилатор да издухва топлия въздух към стаята. А при климатиците принципа е съвсем различен, въобще не може да се сравняват.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Принципа е следния - има нагревател, поставен в алуминиев /в предпочитания вариант/ кожух /всъщност не съм убеден, че това е най-точното му име/, който отдава топлината. Кожуха трябва да има възможно най-голяма площ, затова го правят с ребра, ленти и т.н. Целта е да се загрее по-голямо количество въздух, което минава около кожуха на принципа на естественото движение на въздуха - студения идва през решетка в долната част на конвектора, а топлия като по-лек излиза през горната му част. Сам разбираш, че най-важната част на конвектора е този кожух. Той определя качествата на уреда. При "духалките" нагревателя има малка площ, той разчита на допълнителен вентилатор да издухва топлия въздух към стаята. А при климатиците принципа е съвсем различен, въобще не може да се сравняват.

Значи правилно ли съм разбрал? Пак се ползва нагревател, просто отделителната му площ се увеличава, а циркулацията на въздуха става по естествен път, тоест без да се обдухва принудително, което на практика го прави абсолутно безшумен. А имаш ли информация самият нагревател който е вътре в този кожух конвенционален ли е, тоест работи на принципа проводник с високо съпротивление през който при протичане на ток се отделя топлина? Или работи на някакъв друг принцип: индукция, вихрови токове, Пелте-елемент? Това ми е най-интересното, защото ако е с нормален нагревател не би трябвало да има кой знае оклко по-високо КПД от обикновенната духалка защото въпреки по-голямата площ на нагревателя, циркулацията на въздуха е по-слаба! Поправи ме ако греша! Просто ми е много интересно дали случайно не са открили някакъв нов по-ефективен начин за отопление?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Или работи на някакъв друг принцип: индукция, вихрови токове, Пелте-елемент? Това ми е най-интересното, защото ако е с нормален нагревател не би трябвало да има кой знае оклко по-високо КПД от обикновенната духалка защото въпреки по-голямата площ на нагревателя, циркулацията на въздуха е по-слаба! Поправи ме ако греша! Просто ми е много интересно дали случайно не са открили някакъв нов по-ефективен начин за отопление?

http://en.wikipedia.org/wiki/Convection

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

мерси, но английският не ми е силната страна :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вече се оборудвахме с конвектор (същия който посочих) изпробвахме го и за сега няма никакви проблеми и само чакаме студовете и края на месеца за сметката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вижте тази печка:

http://www.diplomat.bg/product_details.pcgi?product_id=244

а тук можете да прочетете повече за този тип отопление:

http://www.carlieuklima.com/bul/Radiance/Radiance.php

http://www.infraswiss.bg/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

топлопренасянето е подвластно на физичните закони, тоест топлината се мести от топлото към студеното, така става отопляването. обаче топлия въздух е по лек от студения и се издига нагоре, това веднага прави панелните конвектори абсолютна простотия, освен ако не са с вентилатор за принудителна циркулация на въздуха...

вземи си духалка обаче гледай да е с по големи размери и нагреватели - тоест да има голяма площ на нагревателите и ниска температура:

http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09012832 това е 2000 вата

http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09016317 това също, но горното е по ефективно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Delig, това е заблуждаваща реклама. Обсъждали сме ги тези печки тук:

http://forum.setcom.bg/index.php?topic=41991.0

КПД-то на тези уреди е еднакво на конвективните електрически отоплителни тела – малко под 100% (виж ако не вярваш тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_heater )

Т.е. те не могат да правят повече енергия от консумираната.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за линка към другия форум AntonBM. Аз не се хващам за цифрите, които са писали а за ефективността на отоплението от IR излъчвателите. Ако си прочел информацията от линковете, които дадох ще ти е ясно. Предполагам че са го написали така елементарно, за да не се впускат в дългите обяснения за чувството на комфорт при по-ниска температура в помещението в сравнение с алтерантивните отоплителни уреди на ток.

едит - още нещо - обърни внимание че уредите на infraSWISS от този линк:

http://www.infraswiss.bg/?page_id=11

не надвишават 950w, дали швейцарците са го направили така защото не могат добре да си направят сметката колко трябва да са мощни панелите им, имайки предвид, че конвекторите, маслените радиатори и духалките стигат до 3000w?

Редактирано от delig (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Delig, това си е търговска политика на фирмата. Решили са да произвеждат ниско температурни инфрачервени излъчватели и не правят високотемпературни. Нискотемпературните излъчватели се загряват до по-ниска температура и за да имат същата ефективност трябва да са с по-голяма площ. Ако искат да направят 3kW панел и той да е ниско температурен, ще трябва да е с много голяма площ.

Печката Дипломат е високо температурна. Има подобни на нея с по-големи мощности. Старите български печки от серията ЛЪЧ са такива.

Редактирано от AntonBM (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Но не са IR, защо ги смесваш? Лъч, поне тези които аз съм виждал, са си с обикновени реотани и една ламарина отзад за отражател.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам смисъл при положение,че в Метро има климатици по 300 лева

Икономията в този случай ще се върже много добре с лафа: Икономията е майка на мизерията. Правил ли си си елементарна сметка какъв КОП имат тези климатици, дали са им надеждни компресорите, дали изобщо ще работят когато вън е влажно или температурите паднат под 0 и най-важното - колко време изобщо ще издрапа това подобие на климатик?

В това отношение нашето мислене е пословично - ще спестя еднократно 1000 лв за да плащам сметки за ток с +80-100лв отгоре. Само че, за техниката плащаш 1 път, а климатика ще го ползваш доста време!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Delig, точно инфрачервени са си. Има 3 начина за пренасяне на топлината: конвекция, лъчение и кондукция. Всички материали (не само карбон или стъкло керамика), след като се затоплят до температура по-висока от обкръжаващата ги започват да отдават топлината си по комбинация от 3-те изброени по-горе начини. Инфрачервените отоплителни тела отдават по-голямата си част с лъчение, но не цялата! Част от топлината си я предават и конвективно или от прекия си досег с по-студени материали. От лъчението, не всичко е IR-лъчи, има и във видимия спектър. За това високотемпературните светят. Печките ЛЪЧ са си обикновени инфрачервени отоплителни тела, понеже по-голямата си част от топлината я отдават с ЛЪЧение. Печката Дипломат също свети, значи не всичко е IR-лъчи. Тя е просто по-усъвършенстван ЛЪЧ.

Редактирано от AntonBM (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

топлопренасянето е подвластно на физичните закони, тоест топлината се мести от топлото към студеното, така става отопляването. обаче топлия въздух е по лек от студения и се издига нагоре, това веднага прави панелните конвектори абсолютна простотия, освен ако не са с вентилатор за принудителна циркулация на въздуха...

В какво по-точно се изразява простотията?

Според мен е елегантно решение, при което се получава ефекта затопляне на цялото помещение равномерно, точно благодарение на физичните закони, без допълнителни шум и консумация (електромоторът на перката не се върти от само себе си).

Топлият въздух винаги се издига над студения, независимо от начина, по който се затопля...

Редактирано от tyrmyk (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване