Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Жив ли е Исус според Корана?

Featured Replies

• Автор

Пр.Теофанов правилно е налучкал поревода(този път)

е и?

ето тук всичко е обяснено,чети абзац 5-ти

http://www.religii.hit.bg/

и темата се изчерпа.

Сестро,

Не разбрах на кое се позоваваш?

В раздел пет, ако правилно съм разбрал, са описани Евангелията, а не Корана!

Не видях превод от арабски на думите, които ме интересуват, нито някакви изрази на арабски!

Въпросът, които обсъждам съм го написал пределно ясно:

"Според Корана - жив ли е Исус или е бил разпнат до смъртта си? - Това е въпросът ми!"

Мен не интрересува, какво е записано в Евангелията !

Интересува ме само, какво е записано в Корана!

Ако не можеш да отговориш, няма проблем - ще изчакам докато отговори някой знаещ!

====

Повтарям:

По долу ще ти представя арабският текст на Сура 4, аят 157

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَـٰكِن شُبِّهَ لَهُمْ ۚ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ ۚ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ ۚ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا

А тук ще ти представа транслитерацията на същия аят:

Waqawlihim inna qatalna almaseeha AAeesa ibna maryama rasoola Allahi wama qataloohu wama salaboohu walakin shubbiha lahum wainna allatheena ikhtalafoo feehi lafee shakkin minhu ma lahum bihi min AAilmin illa ittibaAAa alththanni wama qataloohu yaqeenan

Източник - http://www.searchtru...l.php?chapter=4

Тук ще представя българският превод на проф. Цветан Теофанов:

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

В съответни цветове съм показал арабската транслитерация на думичките „убиха" , „разпнаха" !

Въпросът ми е – Моля, посочи коя е арабската думичка за „ И"/ между "убиха" и "разпнаха"/ и коя е арабската думичка за „НЕ" / пред убиха и пред разпнаха / от аят 157 на сура 4?

Ако има нещо неясно - мога да уточня!

• Отговори 103
  • Прегледи 19,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Приятели, Отговарям и на двамата! Мюсюлманите трябва да вярват, че нашият Бог е и техен Бог! Това е запосано в Корана! Сура29, аят 46 - 46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия

• С "пророчествата" на Мохамед още не съм приключил. Ще представя факти и за още "пророчества", които няма как да се случат! Много просто - трябва само да си отговорят на въпроса - Кои има за це

• Честно казано,мислех,че имаш малко повече.. възможности ,но не би. Сигурно не знаеш,обаче стотици Християни днес не вярват,че Исус е божи син и в измислената концепция за троицата. Те си ходят ред

Публикувани изображения

Я Рабби!

Частицата за отрицание в арабския е ,,ма,,.

Мисля,че тази ая в Курана няма нужда от обяснения;случило се е това,което е описано.

На Иса (а.с.)е бил оприличен друг човек,който е починал на кръста;мислех,че знаеш пълната история

и се занасяш както обикновенно.

и преди да отговоря на въпроса ти,жив ли е Исус,искам да дефинираш понятието ,,жив,,

вече разбра,че той алейхи селям,не е бил разпнат.

• Автор

Я Рабби!

Частицата за отрицание в арабския е ,,ма,,.

Мисля,че тази ая в Курана няма нужда от обяснения;случило се е това,което е описано.

На Иса (а.с.)е бил оприличен друг човек,който е починал на кръста;мислех,че знаеш пълната история

и се занасяш както обикновенно.

и преди да отговоря на въпроса ти,жив ли е Исус,искам да дефинираш понятието ,,жив,,

вече разбра,че той алейхи селям,не е бил разпнат.

Сестро,

Впечатлен съм! Това е великолепен отговор!

Действително за отрицание се използва в арабския език частицата "ма"!

Сега ни покажи къде да намеря арабската частижа " ма " в този аят и приключваме с темата!

Арабски текст на Сура 4, аят 157

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَـٰكِن شُبِّهَ لَهُمْ ۚ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ ۚ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ ۚ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا

Транслитерацията на същия аят:

Waqawlihim inna qatalna almaseeha AAeesa ibna maryama rasoola Allahi wama qataloohu wama salaboohu walakin shubbiha lahum wainna allatheena ikhtalafoo feehi lafee shakkin minhu ma lahum bihi min AAilmin illa ittibaAAa alththanni wama qataloohu yaqeenan

Превод на проф. Цветан Теофанов:

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

Къде е Сестро, арабската частица "ма"? Знам, че няма нужда от обяснение!

И да обяснявам нещо - мислиш ли, че мога да променя една традиция в Исляма?!

Питам, защото аз не я намирам, а уж се пробвам да уча Арабски...

Понятието жив го приеми като въздигнат жив, а не е умрял и след това възкръснал и въздигнат ... и още е жив!

Смисълът е точно както го приемат мюсюлманите - въздигнат жив и още е жив!

Разбираш ли ...?

Сестро, Я Рабби те поздравява с Я Рабби ...

http://umma.islam.ru/music/gallery/--2009-05-04

Приятно Слушане!

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

ти си невъзможен Логос :eek:

когато учим чужд език от къде започваме:от азбуката или от транслитерацията!?

20665382.th.png

в червеното кръгче гледай

това е уа ма.В транслит.е написана слято-така се чете,превода е: и не..

нещо отричам ли?

не знам за какви традиции говориш

помолих те да обясниш ,,жив,,но от едното ухо влиза

през другото излиза,както обикновено..

пп нашиди с музика не слушам

• Автор

ти си невъзможен Логос ;)

20665382.th.png

нещо отричам ли?

وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ = wama qataloohu wama salaboohu

Сестро, впечатлен съм отново – не само безпогрешно откри израза в арабския текст, за които питах / не го убиха и не го разпнаха / , но и показа абсолютно точно, че отрицанието е преведено като отговарящо на транслитерацията WA MA !

Да продължим сега по-нататък!

Нека сега разгледаме Сура 2, аят 136 и да разгледаме същото:

1. Арабският текст -

قُولُوا آمَنَّا بِاللَّهِ وَمَا أُنزِلَ إِلَيْنَا وَمَا أُنزِلَ إِلَىٰ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالْأَسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَىٰ وَعِيسَىٰ وَمَا أُوتِيَ النَّبِيُّونَ مِن رَّبِّهِمْ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ

2. Транслитерацията от арабски -

Qooloo amanna biAllahi wama onzila ilayna wama onzila ila ibraheema waismaAAeela waishaqa wayaAAqooba waalasbati wama ootiya moosa waAAeesa wama ootiya alnnabiyyoona min rabbihim la nufarriqu bayna ahadin minhum wanahnu lahu muslimoona

Източник - http://www.searchtru...l.php?chapter=2

3. Българският превод -

136. Кажете: "Вярваме в Аллах и в низпосланото на нас, и в низпосланото на Ибрахим и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и в дареното на Муса и на Иса, и в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени."

Тук виждаме, че се използва абсолютно същият израз, които си написала, Сестро и за който твърдиш, че означава „ и не" = وَمَا !

Обаче Проф. Цветан Теофанов превел абсолютно същият израз цели четири пъти в положителен смисъл на израза WAMA и нито веднъж в отрицателен!

Както забеляза между другото и тук транслитерацията е дадена слято е "WAMA", точно както в Сура 4, аят 157 .

Според това, което си написала „WA MA = И НЕ" би следвало аят 136 от Сура 2 да се преведе така –

136. Кажете: "Вярваме в Аллах и не в низпосланото на нас, и не в низпосланото на Ибрахим и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и не в дареното на Муса и на Иса, и не в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени."

Сестро, как ще защитиш сега твоя превод и превода на проф. Цветан Теофанов ?

Следователно, у читателя не остава никакво съмнение, че Исус е разпнат и умрял на кръста!

Още повече, когато в Корана се говори за разпъване на кръст, то винаги е съпроводено със смърт!

Няма никакви основания да се вярва, че тенденцията в Сура 4, аят 157 е по-различна!

Сура 5, аят 33

33. Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,

Сура 7, аят 124

124. Ще ви отсека ръцете и краката кръстом, после всички ви ще разпъна."

Сура12, аят 41

41. О, мои двама другари в затвора, единият от вас ще дава на своя господар да пие вино, а другият ще бъде разпънат на кръст и птиците ще кълват от главата му. Отсъдено е делото, за което се допитахте до мен."

Сура 20, аят 71

71. Каза [Фараонът]: "И нима му повярвахте, преди аз да съм ви позволил? Той ви е старейшината, който ви е научил на магия. Непременно ще отсека ръцете и краката ви кръстом, после ще ви разпъна по стволовете на палмите и добре ще узнаете чие мъчение е по-силно и по-дълготрайно."

Сура 26, аят 49

49. Рече [Фараонът]: "Нима му повярвахте, преди аз да съм ви позволил? Той ви е старейшината, който ви е научил на магия. И ще разберете! Ще ви отсека ръцете и краката кръстом, и всички ви ще разпъна."

не знам за какви традиции говориш

помолих те да обясниш ,,жив,,но от едното ухо влиза

през другото излиза,както обикновено..

Напротив - обясних ти!

Понятието жив го приеми като въздигнат жив, а не е умрял и след това възкръснал и въздигнат ... и още е жив!

Смисълът е точно както го приемат мюсюлманите - въздигнат жив и още е жив!

Разбираш ли ...?

пп нашиди с музика не слушам

Съжалявам, че не учелих вкуса ти!

Ще направя още един опит!

"Пророкът!"- Дано ти хареса!

http://vbox7.com/play:7033dc86

учителка по арабски не мисля да ставам

в първия случай уа ма се превежда като ,,и не,, в подчертано отрицателна форма

във втория се превежда като ,,и това,,

ако започнеш да си превеждаш дума по дума с речник:до никъде няма да стинеш,надявам се разбираш,

ако не ще ти дам пример на

роден български език как една дума може да означава две различни неща:пише го в букварите ясно :)

важи и за арабския и за всеки език вярвам

• Автор

ако започнеш да си превеждаш дума по дума с речник:до никъде няма да стинеш,надявам се разбираш,

Между другото – във втория случай се превежда „и в".

Искаш да кажеш, че не намираш какво да кажеш теоретически и за това се налага да повториш думите, които са ти казали арабите!

Добре, да видим дали си права!

В Гугъла има преводач, които може да се настрои да превежда от арабски на български абзаци! Опитай да преведеш с него и ми кажи само – Преводът в положителен смисъл на глагола ли е или е отрицателен?

Между другото, може всеки да опита да преведе знамението от арабски на български с този електронен преводач и да каже – положителни или отрицателни са двата глагола!

Арабските богослови сбъркаха само е едно - не предполагаха, че ще се появят електронни преводачи и от ден на ден стават от добри - по-добри!

Арабски текст за превод -

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَـكِن شُبِّهَ لَهُمْ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُواْ فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلاَّ اتِّبَاعَ الظَّنِّ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا

Източник на изтегляне - Сура 4, аят 157 -

http://www.islamforb...n/4.An-Nisa.htm

Текст за сравняване:

Сура 4, аят 157.

и изричаха: “Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах.” ­ но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

След като го преведеш, чакам да чуя следващото оправдание!

Накрая само ще добава, че цяла ислямска неарабска теология почива върху грешно тълкуване на този аят! Това очевидно ще доведе до напълване на Ада с неверници от всички вярващи мюсюлмани, които не се намират в ареала на действие на исляма и не могат да прочетат истинските Слова на Аллах от Арабския Коран!

Този ареал е посочен в Сура 17, аят 1:

1. Пречист е Онзи, Който пренесе Своя раб нощем от Свещената джамия до Най-далечната джамия, околностите на която Ние благословихме, за да му покажем от Нашите знамения. Той е Всечуващия, Всезрящия.

Тук е казано пределно ясно, от самият Аллах, че областта в която е в сила Исляма е от Мека / Свещенната джамия <Масджид ал-харам> / до най- отдалечената Джамия в околностите, на която проповядваме, т.е. до Ерусалим / Най-далечната Джамия < Масджид ал-акса> / !

роден български език как една дума може да означава две различни неща:пише го в букварите ясно

Ще изчакам за такъв пример! Искам да чуя как - Положителни глаголи – Убиха, Разпнаха, след прибавянето на отрицателна частица НЕ, стават положителни, включително и при превод на чужд език!?

Тъкмо както твърдиш, и в българския е така!

Любопитен съм!

:eek: още ли остроумничиш Логосчо?

просто нямаш знания и вината не е моя.

Под превод на Курана се има предвид Превод на Значението на Куран Карим.

Като си пуснеш авто преводач нищо няма да излезе,също и както ти казах ако превеждаш дума по дума.

и за да си позволиш да превеждаш Куран,трябва да знаеш арабска граматика

ето примери със заветното ,,уа ма,,

Но никой не знае скритото,освен Аллах : وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلا اللَّهُ

и Аллах не подминава техните дела: وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعْمَلُونَ

също:Аллах не би погубил вярата ви:وَمَا كَانَ اللّهُ لِيُضِيعَ إِيمَانَكُمْ

дума по дума последния пример: не беше Аллах изгубили вярата ваша.

...

ако не ти звучи убедително аята за Иса(ас)

ето още:

4;171

О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината!

Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него.

И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: “Троица!” Престанете! Това е най-доброто за вас.

Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба!

Негово е всичко на небесата и всичко на земята.

И достатъчен е Аллах за довереник.

пратеник,също като Мухаммад САС

пп преведи ми на английски ели арабски или немски българската думичка ,,син,,

:cool:

• Автор

:rolleyes: още ли остроумничиш Логосчо?

Като си пуснеш авто преводач нищо няма да излезе,също и както ти казах ако превеждаш дума по дума.

също:Аллах не би погубил вярата ви: وَمَا كَانَ اللّهُ لِيُضِيعَ إِيمَانَكُمْ

...

Съгласен съм от всякъде, дори и с "разцетени" аяти и дори както си "разцепила" и цитираните изречения !

Това несъмнено показва, че мюсюлманите са неверници:

Qooloo amanna biAllahi wama onzila ilayna wama onzila ila ibraheema waismaAAeela waishaqa wayaAAqooba waalasbati wama ootiya moosa waAAeesa wama ootiya alnnabiyyoona min rabbihim la nufarriqu bayna ahadin minhum wanahnu lahu muslimoona

Източник - http://www.searchtru...l.php?chapter=2

- Българският превод би следвало да се чете така:

136. Кажете: "Вярваме в Аллах и НЕ в низпосланото на нас, и НЕ в низпосланото на Ибрахим и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и НЕ в дареното на Муса и на Иса, и НЕ в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени."

ето още:

4;171

О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината!

Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него.

И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: "Троица!" Престанете! Това е най-доброто за вас.

Това е велико заблуждение! Тук ясно се казва от самият Аллах, че Исус е Негово Слово.

Написано е с главна Буква, което ще рече, че Словото на Аллах е вечно, т.е. Исус е Вечен, а Мохамед е преходен!

Словото на Аллах Вечно ли е или вече не е в сила, това искам да разбера?

Мохамед е умрял на 8 юни 632 г. след Христа. Гробът му се намира в Медина и се пази денонощно. Части от тялото му се пазят, като реликви в различни джамии в близкия Изток. Никой никога не е твърдял, че Мохамед е възкръснал. Нещо повече - в Корана не е посочено нито едно пророчество, което Мохамед може да прави.

Гробовът на Мохамед е свидетелство за преходност, безпомощност, разложение и смърт.Той се нуждае от спасение. Празният гроб на Христос е доказателство за Неговата сила и божественост. В света няма нито един храм, в които да се съхраняват реликви от тялото на Исус Христос.

И още - В Корана е записано, че Исус е умрял и възкръснал - Сура 19, аяти 32 и 33,

32. И да бъда нежен към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен.

33. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!"

В какво вярват мюсюлманите - жив ли е въздигнат Исус или е умрял и възкресен!

==+++

И още:

171. О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината! Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: "Троица!" Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник.

В Английската версия на Корана, Сура 4, аят 171 е записано друго:

171. O People of the Scripture! Do not exaggerate in your religion nor utter aught concerning Allah save the truth. The Messiah, Jesus son of Mary, was only a messenger of Allah, and His word which He conveyed unto Mary, and a spirit from Him. So believe in Allah and His messengers, and say not "Three" - Cease! (it is) better for you! - Allah is only One God. Far is it removed from His Transcendent Majesty that He should have a son. His is all that is in the heavens and all that is in the earth. And Allah is sufficient as Defender.

Източник - http://www.geocities...all/surah4.html

Превод на курсива - „ И вярвайте в Аллах и Неговите пратеници, и не казвайте "Три" - Престанете!"

В случая става дума, че е забранено да се произнася думата „Три" на арабски!

За справка – Троица на английски е Trinity !

В арабският текст също няма думата "Троица", а присъства думата "три"!

Но в самият Коран виждаме аяти, в които се произнася думата „три":

Сура3, аят41. Рече: "Господи, дай ми знак!" Рече: "Знакът за теб е три дни да говориш с хората само като посочваш. И споменавай често своя Господ, и Го прославяй вечер и сутрин!"

Сура4, аят3. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи към сираците, [ако се жените за тях,] встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате две и три, и четири. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи с една или с [пленнички] владени от десницата ви. Това е най-малкото, за да не се отклоните.

И има още множество примери с използване на числото "три" на арабски в Корана!

Т.е.Корана е грях!

И още:

Никъде в Библията не е записана думата „Троица". Няма дори и дума „Двойца" ! Ако има, то моля дай ми линк към този стих! За разлика от Библиата, точно българският превод на Корана съдържа израз „Троица"!

И пак Коранът е грях!

Коранът счита, че Троицата са Мария и Исус, които се явявали два отделни от Аллах бога:

Сура5, аят116. И когато Аллах рече: "О, Иса, сине на Мариам, ти ли каза на хората: "Приемете мен и майка ми за богове освен Аллах!" Рече: "Пречист си Ти! Не ми подобава да казвам това, на което нямам право. Ако бях го казал, Ти щеше да знаеш това. Ти знаеш какво има в душата ми, но аз не зная какво има в Твоята душа. Ти си Всезнаещият неведомите неща.

Това представяне на християните, като вярващи във факта, че Бог е взел Мария за Своя жена и тя и нейната рожба Исус са станали два отделни бога е обидно както за християните, така и за мюсюлманите.

Пречист е Той, за да има рожба!

Но в друго знамение, Аллах твърди, че може да има син!

Това определено е в противоречие с Знамението, което цитираш!

Сура 39

4. Ако Аллах искаше да се сдобие със син, Той щеше да избере от Своите творения което пожелае. Пречист е! Той е Аллах, Единосъщия, Покоряващия!

А това означава, че е в сила Сура4, аят 82

82. Нима не размишляват над Корана? И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия.

Т.е. Коранът не е от Аллах!

пп преведи ми на английски ели арабски или немски българската думичка ,,син,,

:cool:

Глагол с транслитерация "син" ми е известен само в английския език и означава :

sin = съгрешавам, извършвам грях !

ех,щурчо-не те питах за транслитерация,а за ПРЕВОД от български език,на бг ,,син,,

какво означава?

между другото УА МА се ползва и като въпросителна частица.

Ха сега де?

коментар на поста ти:

1) части от тялото на Мухаммад САС не се съхраняват никаде,

той не е бил разчленен след смъртта си.

Гроба му се намира в саудитския град Медина,в джамията Масджид Набауи.

2)Иса (ас) няма гроб,Аллах СУТ го е спасил от мъченията.Да се молиш на Исус е безполезно,тъй

като той със сигурност не те чува и не може да ти изпълни желанията.Той не е бог,а Пророк,натоварен с мисия,

както и Мухаммад САС.И други хора са ,,възкръснали,,по този начин,те богове ли са?

3)Мухаммад САС е правил ,,чудеса,,както и всички Пророци.Те са имали различни дарби,според времето в което

са живели.По времето на Мухаммад САС поезията е била популярна,затова Аллах СУТ низпослава Курана.

по времето на Иса (ас)медицината е била на мода,затова Иса (ас) е изцерявал.

може да прочетеш повече за чудесата на Пророка Мухаммад тук:

http://www.chudesatanaprorokamohamed.com/

4)в превода на английски е написано в скоби Троица,пропуснал си нещо,ха.

пак повтарям:ти не можеш сам да превеждаш Куран,думите имат много значения,арабския е

изключително богат език.

5)заключенията ти посочените сури са смешни и нямат никаква база,особено като

късаш историите.Когато ая започва с ,,уа,,озн.че е продаължебние от предишната.

Истината ли търсиш или си я нагаждаш както ти е угодно?Жалко,че само второто целиш..

6). Ако Аллах искаше да се сдобие със син, Той щеше да избере от Своите творения което пожелае. Пречист е! Той е Аллах, Единосъщия, Покоряващия!

7) 82. Нима не размишляват над Корана? И ако бе от друг(Курана), а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия.

къде тук се говори за син и за наместник?

вече се измори и да си измисляш и да тълкуваш без познания..

8)и най-великото заключение

: ,,Т.е. Коранът не е от Аллах!,,

противоречие няма.Тези,които не намират или нямат знания или отричат истината,бивайки арогантни

и омаловажавайки казаното от хората,които имат такива.

И защото:

А ако го сторехме Коран на чужд език, [неверниците] щяха да рекат:

“Защо знаменията му не са разяснени?” [Коран] на чужд език и [пратеник] арабин?

Кажи: “За вярващите той е напътствие и изцеление,

а онези, които не вярват, имат в ушите си глухота и той за тях е непонятен,

сякаш са призовавани от далечно място.”

т.е. не мюсюлманите не разбират Курана,те не са напътени

аз лично съм го проверила,четейки Куран когато бях християнка и сега,когато съм мюсюлманки,алхамдулилла!

,,И когато се низпослава сура, някои от тях казват:

“На кого от вас тази ще увеличи вярата?”

А на тези, които вярват, тя увеличава вярата и се радват.

А на тези, в чиито сърца има болест(неверниците), тя увеличава скверността им с още скверност и умират като неверници.

• Автор

ех,щурчо-не те питах за транслитерация,а за ПРЕВОД от български език,на бг ,,син,,

какво означава?

Глагол, които се изписва „син" , не ми е известен! Но ако говорим за собствено име - това е името на арабския езически бог на Луната СИН, чиято титла е Ал Илах – съкратена в езически времена до Аллах / Бог, Божество, Идол /.

Ха сега де?

Веднага се съгласявам! Ако е въпросителна частица WAMA, то би следвано глагола да е в положително значение. А щом е положителен - Исус е разпнат и убит на кръста!

Сура 4

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те..

коментар на поста ти:

1) части от тялото на Мухаммад САС не се съхраняват никаде,

той не е бил разчленен след смъртта си.

Гроба му се намира в саудитския град Медина,в джамията Масджид Набауи.

И така да е- пак Мохамед е грешник и се нуждае от спасение, за разлика от Исус!

2)Иса (ас) няма гроб,Аллах СУТ го е спасил от мъченията.Да се молиш на Исус е безполезно,тъй

като той със сигурност не те чува и не може да ти изпълни желанията.

Не сме доказали все още, че е въздигнат жив!

В аят 159 от същата Сура 4, се твърди точно обратното – Исус е мъртъв / „Сред хората на Писанието няма такъв, който да не повярва в него преди неговата смърт…"/. Е сега вече и аз се обърквам и не разберирам вече – жив ли е в момента Исус или мъртъв. Но мюсюлманите го считат за жив. Проблемите стават още повече. В сура19, аят 30 е записано, че Аллах е разпоредил на Исус да плаща милостинята закат докато е жив / в съответствие с имущественото си състояние всеки мюсюлманин е задължен да внася определен налог, предназначен за бедни, за страдащи, за сираци и др./!

30. Рече то: "Раб съм на Аллах. Даде ми Той Писанието и ме стори пророк.

31. И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята закат , докато съм жив.

Тук е редно да запитам мюсюлманите –

Кому Исус плаща закат вече 2000 години / понеже е въздигнат при Аллах жив/? В Рая има всичко и никой няма нужда от нищо!?

А дали не плаща на грешниците в Ада ???

По нататък в същата Сура 19 четем, че Исус е умрял и е възкресен.

32. И да бъда нежен към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен.

33. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!"

34. Това е Иса, синът на Мариам ­ словото на истината, в която се съмняват.

Кога е умрял Христос и кога е възкресен, че започнах да се обърквам ?

Той не е бог,а Пророк,натоварен с мисия,

Аллах обаче мисли по друг начин – не като теб!

В Корана, Аллах е низпослал критери за разграничаване истинските от фалшивите богове!

Сура 16

17. И нима Онзи, Който сътворява, е като онзи, който не може да сътворява? Не ще ли се поучите?;

20. Онези, които [неверниците] ги зоват вместо Аллах, нищо не могат да сътворят, а и самите те са сътворени

21. безжизнени мъртъвци. И не ще усетят кога ще бъдат възкресени.

Сура 25

2. А вместо Него [неверниците] приеха божества, които нищо не творят, а те са сътворени, и не владеят за себе си нито вреда, нито полза, и не владеят нито смърт, нито живот, нито възкресение.

Дали Иса / Исус / отговаря на тези дефиниции?

Сура 3

49. И ще го стори пратеник при синовете на Исраил: "Донесох ви знамение от вашия Господ. Ще създам за вас от глина образ на птица, ще духна в нея и ще стане птица с позволението на Аллах. И ще изцерявам слепи и прокажени, и ще съживявам мъртви с позволението на Аллах. И ще ви съобщавам какво ядете и с какво се запасявате по домовете си. Наистина в това има знамение за вас, ако сте вярващи.

55. Когато Аллах рече: "О, Иса, Аз ще те прибера и ще те въздигна при Мен, и ще те пречистя от невярващите, и до Деня на възкресението ще сторя онези, които те последваха, над онези, които не повярваха. После при Мен ще се завърнете и ще отсъдя между вас в онова, по което сте били в разногласие."

Сура 4

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

158. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър.

Сура 5

110. Когато Аллах рече: "О, Иса, сине на Мариам, помни Моята благодат към теб и към майка ти, как те подкрепих със Светия дух, та с хората да говориш в люлката и като възрастен! И как те научих на книгата и на мъдростта, и на Тората, и на Евангелието. И ето, сътворяваш от глина образ на птица с Моето позволение, и духваш в нея, и става птица с Моето позволение. И изцеряваш слепия и прокажения с Моето позволение. И ето, извеждаш мъртвите с Моето позволение. И как възпрях от теб синовете на Исраил, когато им донесе ясните знаци. И рекоха неверниците измежду тях: "Това е само явна магия."

От тук непосредствено следва, че Исус отговаря на всички критерии за Божество, издигнати от самия Аллах!!!

Следва всички мюсюлмани да се отнасят с Иса / Исус / като към Божество !!!

както и Мухаммад САС.И други хора са ,,възкръснали,,по този начин,те богове ли са?

Мохамед е грешник! Така е записан в Корана!

Би ли посочила поне един грях на Исус описан в Корана?

И след това кажи – Кой е безгрешен?

….++++===

Сред критериите дефинирани от Аллах за Бог / малко по-горе/, не срещам такива, в които да е записано, че Бог трябва задължително да възкръсва! Т.е. възкресението само по-себе си не означава божественост!

3)Мухаммад САС е правил ,,чудеса,,както и всички Пророци.Те са имали различни дарби,според времето в което

са живели.По времето на Мухаммад САС поезията е била популярна,затова Аллах СУТ низпослава Курана.

по времето на Иса (ас)медицината е била на мода,затова Иса (ас) е изцерявал.

може да прочетеш повече за чудесата на Пророка Мухаммад тук:

http://www.chudesata...okamohamed.com/

Като начало коментирай пророчество на Мохамед по време на т.нар. Нощната разходка!

http://www.kaldata.c...howtopic=141689

Постепенно ще разгледам и още „Пророчества", щом настояваш!

Но – само едно Пророчество, ако не е истина – следва Мохамед да е Лъжепророк!

Следва продължение ... тук http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=140406&pid=1560297&start=&st=#entry1560297

;) малко по-дълъг пост ме можа ли да напишеш,че да заспя докато чета

и да обявиш победа :)

1)за българската думичка ,,син,,питах,като не поставих условието да е глагол.

опитваш се да се измъкнеш или така ми се струва?!

още малко ще почакам.

Ако друг потребител има предположения за превода на ,,син,, на английски-моля да пише.

2)за Иса ас-Словото е ОТ Аллах и е дадено на пророците по три различни начина.

3)закат се плаща докато си на земята,в Бързак или в Рая обществото не се нуждае от милостиня

4)Какви са критериите за божество?Чудесата,които Иисус е правил?-всички пророци без изключение са имали дарби

Иса ас и Мухамед саус са имали и сходни дарби,напр.да изцеряват болни хора.

Безгрешието?Пророците не са били безгрешни,НО те не са правели Големи Грехове.Всички техни грехове са простени от Аллах

и те са го знаели.

5)Смъртта на Иса ас ще настъпи,след като той изпълни втората си мисия на земята.

възнасяне-случило се е

връщане-очаква се

смърт-също

възкръсване-също

6)в Исляма няма божества,в целия Куран се говори постоянно за Единобожие:

лам ялид уа лам иулад уа лам иакул-ллаху куфуан уахад

нито е раждал нито е роден и няма равен Нему

кажи:Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем

а не ,,на божествата служим и искаме помощ от тях,, устагфиралла!

,,божеството,, Исус ще умре и ще бъде върнат на земята по волята на Аллах,после ще умре и ще бъде

въскресен ,както и всички човеци в Съдния Ден,където ще отговаря пред Аллах,

както и всички хора-това се казва в Курана.

7)за ,,Нощната разходка ,,има доказателства от не мюсюлмани.Вярваш или не,истината винаги стои над лъжата.

съвет:защо не вземеш да разследваш библейските писания?Или те е страх,че вярата ти в християнството ще се разклати?

С Исляма опираш на камък.Непреодолимо тежък камък.

ас саламу алейкум

:( малко по-дълъг пост ме можа ли да напишеш,че да заспя докато чета

и да обявиш победа ;)

1)за българската думичка ,,син,,питах,като не поставих условието да е глагол.

опитваш се да се измъкнеш или така ми се струва?!

още малко ще почакам.

Ако друг потребител има предположения за превода на ,,син,, на английски-моля да пише.

2)за Иса ас-Словото е ОТ Аллах и е дадено на пророците по три различни начина.

3)закат се плаща докато си на земята,в Бързак или в Рая обществото не се нуждае от милостиня

4)Какви са критериите за божество?Чудесата,които Иисус е правил?-всички пророци без изключение са имали дарби

Иса ас и Мухамед саус са имали и сходни дарби,напр.да изцеряват болни хора.

Безгрешието?Пророците не са били безгрешни,НО те не са правели Големи Грехове.Всички техни грехове са простени от Аллах

и те са го знаели.

5)Смъртта на Иса ас ще настъпи,след като той изпълни втората си мисия на земята.

възнасяне-случило се е

връщане-очаква се

смърт-също

възкръсване-също

6)в Исляма няма божества,в целия Куран се говори постоянно за Единобожие:

лам ялид уа лам иулад уа лам иакул-ллаху куфуан уахад

нито е раждал нито е роден и няма равен Нему

кажи:Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем

а не ,,на божествата служим и искаме помощ от тях,, устагфиралла!

,,божеството,, Исус ще умре и ще бъде върнат на земята по волята на Аллах,после ще умре и ще бъде

въскресен ,както и всички човеци в Съдния Ден,където ще отговаря пред Аллах,

както и всички хора-това се казва в Курана.

7)за ,,Нощната разходка ,,има доказателства от не мюсюлмани.Вярваш или не,истината винаги стои над лъжата.

съвет:защо не вземеш да разследваш библейските писания?Или те е страх,че вярата ти в християнството ще се разклати?

С Исляма опираш на камък.Непреодолимо тежък камък.

ас саламу алейкум

:lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: Алийка, ти си решила да ни умориш от смях!Ами да беше прочела и други теми освен темата да исляма и щеше да знаеш, че вече са разследвани библейските писания.Исляма не е никакъв камък, защото е базиран на библейските писания, а те също са доста различни от това което се е наложило като общоприето.Потърси темите на Салим , за библията и ги прочети, доста интересни изводи има там. :ph34r:

И стига с тоя салам, можеш спокойно да преведеш на български, аз арабския не го научих и нямам намерение да го уча.

За да се повярва на някого,то той неимоверно трябва да извършва някакви чудеса,не присъщи за обикновения човек-такъв е бил Исус.Чрез чудесата,вярата и делата си свидетества и мнозина са го видели.От тук се питам, а какво е станало с хората на които се е явил след това(възкресение или възнасяне) те са го видели,а с гробът му който е бил празен,по пътя на логиката ако Исус е бил оприличен,на негово място в гроба ще е бил поставен друг човек.

Как този друг човек ще е изчезнал и къде е? :P

Накрая какво разбрах,пророкът Исус е жив сега(някъде там)и ще дойте отново на земята,в Деня на възкресението,за да свидетелства.Остава въпроса дали е убит и възкръснал или жив възнесен?Каква е разликата дали ще е убит и възкресен или само жив ще е възнесен?И при двата случая си е чудо за да повярват хората.Само като,че ли чрез убийството се вижда повече страдание в името на хората и може би по-голямо основание да се вярва в Бог.И оттам въпроса за саможертвата и божественото естество,която приемат християните.

Спомням си че има случаи в Библията на пророк да не е вкусил смъртта

пророк Илия единствен сред хората е взет жив на Небето и не е умирал физически. Има предположения, че преди него подобна участ е имал древният пророк Енох. от уикипедия,че не ми се търси.

значи без Енох стават двама-Илия и Исус?Какво казва Коран по този въпрос,за Илия и Енох?

safiray-ти сигурно не знаеш,но и според двете религии Иисус ще се върне на земята ПРЕДИ Деня на Страшния Съд.След

като изпълни мисията си,ще умре.След известен период ще настъпи края на света,после всички ще бъдат съживени(с душа и тяло)

и ще отговарят за делата си пред Аллах СУТ.

ето тук може да прочетеш много интересна книжка за Иса ас,неговата мисия и фактите,които са ни известни:

http://www.ochakvaniatmesia.com/

Илия и Енох :как са на английски тези имена,че не съм сигурна?

safiray-ти сигурно не знаеш,но и според двете религии Иисус ще се върне на земята ПРЕДИ Деня на Страшния Съд.След

като изпълни мисията си,ще умре.След известен период ще настъпи края на света,после всички ще бъдат съживени(с душа и тяло)

и ще отговарят за делата си пред Аллах СУТ.

ето тук може да прочетеш много интересна книжка за Иса ас,неговата мисия и фактите,които са ни известни:

http://www.ochakvaniatmesia.com/

Илия и Енох :как са на английски тези имена,че не съм сигурна?

ако не греша

http://en.wikipedia.org/wiki/Enoch

http://en.wikipedia.org/wiki/Elijah

Да,знам,че ще дойде преди Деня на Старния съд и всеки човек ще го види,просто не се изразих правилно. :P

http://www.islamforbulgaria.com/islam/prophets/index.html ето тук са на бг.

Редактирано от safiray (преглед на промените)

• Автор

Началото на поста е тук http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=140406&pid=1559744&start=&st=#entry1559744

4)в превода на английски е написано в скоби Троица,пропуснал си нещо,ха.

Когато няма какво да каже, започва да говори неистини и да трупа грях !

Всеки може да провери, какво съм написал!

В Английската версия на Корана, Сура 4, аят 171 е записано друго:

171. O People of the Scripture! Do not exaggerate in your religion nor utter aught concerning Allah save the truth. The Messiah, Jesus son of Mary, was only a messenger of Allah, and His word which He conveyed unto Mary, and a spirit from Him. So believe in Allah and His messengers, and say not "Three" - Cease! (it is) better for you! - Allah is only One God. Far is it removed from His Transcendent Majesty that He should have a son. His is all that is in the heavens and all that is in the earth. And Allah is sufficient as Defender.

Източник - http://www.geocities...all/surah4.html

Превод на курсива - „ И вярвайте в Аллах и Неговите пратеници, и не казвайте "Три" - Престанете!"

В случая става дума, че е забранено да се произнася думата „Три" на арабски!

За справка – Троица на английски е Trinity !

Обикновено ползвам Английски превод на Пиктал!

Може да го намерите знамението тук:

http://www.ishwar.co...l)/sura004.html

Или тук:

http://www.searchtru...n=1&show_urdu=1

Сестро, грубата лъжа е недопустима от Аллах /" е написано в скоби Троица,пропуснал си нещо,ха."/ ! Къде е записана думата Троица / Trinity / на английски в превода на Пиктал, че аз не я виждам? Освен лъжа, други „факти" имаш ли да кажеш?

пак повтарям:ти не можеш сам да превеждаш Куран,думите имат много значения,арабския е

изключително богат език.

За пръв път срещам толкова явно противоречиедумите имат много значения,арабския е изключително богат език."

Частта от горното изречение отбелязана със синьо, противоречи на частта отбелязана с червено!

Един език е толкова по-богат, колкото повече думи има в него! Очевидно, щом думите в арабския имат много значения / както сама твърдиш /, то следва арабския да е беден!

Освен това- В Предговор към Корана от проф. д-р Цветан Теофанов има текст, които твърди абсолютно същото, което и аз твърдя! Интересни е, че този текст трябва да се намира в едно от изданията на български език на Корана и е написан в Корана на всички мюсюлмани!

В раздел „Смъртта му изпреварва събирането в цялостен ръкопис" е записано:

В устните варианти на Свещената книга, запаметени от достопочтените сподвижници, Аллах да е доволен от тях, се наблюдавали отделни несходства, а и записите на някои текстове допускали разночетения поради несъвършенството на арабското писмо през онази епоха, особено поради липсата на диакритични знаци.

През X в. текстът окончателно се потвърждава от авторитета на седем всепризнати богослови, всеки от които работел с по двама компетентни четци."

Честно казано – проф. д-р Цветан Теофанов е по-критичен от мен! Той говори за „Десети век", „отделни несходства", „допускали разночетения" и освен това потвърждава това което пиша – „несъвършенство на арабското писмо", „липса на диакритични знаци", „ седем богослови" , „всеки с по двама четци"!

Източник - http://www.islamforb...koran/uvod.html

Сестро, преди да започнеш да изучаваш исляма, първо прочети предговора на собствения си Коран!

5)заключенията ти посочените сури са смешни и нямат никаква база,особено като

късаш историите.Когато ая започва с ,,уа,,озн.че е продаължебние от предишната.

Истината ли търсиш или си я нагаждаш както ти е угодно?Жалко,че само второто целиш..

Аз търся къде пише числото три

Сура3, аят41. Рече: "Господи, дай ми знак!" Рече: "Знакът за теб е три дни да говориш с хората само като посочваш. И споменавай често своя Господ, и Го прославяй вечер и сутрин!"<b><br style=""> <br style=""> </b>

Записано е - три дни! Дали ще взема десет напред знамения или десет след него, моят извод е непроменен – числото три е записано!

Написано ли е и в това знамение числото три? Зазрешено ли е многобрачието на мъжете в исляма – разрешено е, не сано с по три, но и с по-четири жени!

Сура4, аят3. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи към сираците, [ако се жените за тях,] встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате две и три, и четири. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи с една или с [пленнички] владени от десницата ви. Това е най-малкото, за да не се отклоните.

И има още множество примери с използване на числото "три" на арабски в Корана!

Т.е.Корана е грях!

И още:

Никъде в Библията не е записана думата „Троица". Няма дори и дума „Двойца" ! Ако има, то моля дай ми линк към този стих! За разлика от Библиата, точно българският превод на Корана съдържа израз „Троица"!

И пак Коранът е грях!

Направи ли линк към Писанието към израз „Троица"? Не направи!

Пише ли някъде в Библията „Троица" – не пише! Изводът е елементарен – Коранът съдържа думи, които е забранено да се произнасят –„ и не казвайте: "Троица!" Престанете!". Корана обаче казва Троица, а в Библията никъде не е записана думата Троица!

Коранът счита, че Троицата са Мария и Исус, които се явявали два отделни от Аллах бога:

Сура5, аят116. И когато Аллах рече: "О, Иса, сине на Мариам, ти ли каза на хората: "Приемете мен и майка ми за богове освен Аллах!" Рече: "Пречист си Ти! Не ми подобава да казвам това, на което нямам право. Ако бях го казал, Ти щеше да знаеш това. Ти знаеш какво има в душата ми, но аз не зная какво има в Твоята душа. Ти си Всезнаещият неведомите неща.

А това представяне на християните, като вярващи във факта, че Бог е взел Мария / за Бог / за Своя жена и тя и нейната рожба Исус / за Бог / са станали два отделни бога е обидно както за християните, така и за мюсюлманите.

6). Ако Аллах искаше да се сдобие със син, Той щеше да избере от Своите творения което пожелае. Пречист е! Той е Аллах, Единосъщия, Покоряващия!

7) 82. Нима не размишляват над Корана? И ако бе от друг(Курана), а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия.

къде тук се говори за син и за наместник?

вече се измори и да си измисляш и да тълкуваш без познания..

Тук се говори, че Аллах може да има син / Ако Аллах искаше да се сдобие със син, Той щеше да избере от Своите творения което пожелае. !

В цитираното от теб знамение се твърди, че Аллах не може да има син.

Точно това което казваш, го казвам и аз – според цитираното от теб знамение- Аллах не може да има син – т.е. никъде не се говори за син!

Изморяш се защото логиката ти убягва!

А тя убягва, защото е твърде неудобна за теб!

Аз твърдя същото, което и ти, а ти търсиш нещо, което и ти не знаеш какво е!

И щом веднъж е казано, че може да има син / Сура 39, аят 4 / , а след това, че не може да има син / Сура 4, аят 171 / - то следва, че има противоречие в Корана!

Наличието на противоречие означава, че Аллах не е авторът на Корана - така твърди Сура 4, аят 82

82. Нима не размишляват над Корана? И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия.

Намериха се противоречия в Корана. Кой тогава е автор на Корана!

8)и най-великото заключение

: ,,Т.е. Коранът не е от Аллах!,,

противоречие няма.Тези,които не намират или нямат знания или отричат истината,бивайки арогантни

и омаловажавайки казаното от хората,които имат такива.

Сестро, пише ли в знамение 4 , от сура 39, че Аллах може да има син?

4. Ако Аллах искаше да се сдобие със син, Той щеше да избере от Своите творения което пожелае. Пречист е! Той е Аллах, Единосъщия, Покоряващия!

Дали има или няма – не питам! Питам само – Ако иска – може ли да се сдобие със син според сура 39, аят 4? - казва се, че ако иска щеше да избере от своите творение, което пожелае!

Къде пише, че не може да има, ако иска! Това ми покажи! Защо аз не намирам изразите, които ти четеш!

И защото:

А ако го сторехме Коран на чужд език, [неверниците] щяха да рекат:

"Защо знаменията му не са разяснени?" [Коран] на чужд език и [пратеник] арабин?

Кажи: "За вярващите той е напътствие и изцеление,

а онези, които не вярват, имат в ушите си глухота и той за тях е непонятен,

сякаш са призовавани от далечно място."

т.е. не мюсюлманите не разбират Курана,те не са напътени

аз лично съм го проверила,четейки Куран когато бях християнка и сега,когато съм мюсюлманки,алхамдулилла!

Сестро, Не съди по себе си за другите! Ако на теб ти е било трудно да го научиш, то Аллах твърди, че е лесен за изучаване:

Сура 44

58. Сторихме го [Корана] лесен ¬ на твоя език, за да се поучат.

Сура 54

22. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

32. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

40. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

Щом един неук и неграмотем овчар на камили с нищожен интелектуален багаж е успял да го научи и да го предаде на арабите, то следва, че логиката в Корана е безкрайно елементарна! И аз не виждам какво те е затруднявало?

Между другото / може и да не ми отговаряш /, ако си бивша християнка – е много вероятно да си Иршад! Какви неприятности си имала с полицията Сестро, я разкажи!?

,,И когато се низпослава сура, някои от тях казват:

"На кого от вас тази ще увеличи вярата?"

А на тези, които вярват, тя увеличава вярата и се радват.

А на тези, в чиито сърца има болест(неверниците), тя увеличава скверността им с още скверност и умират като неверници.

Тези, за които си описала в последния абзац и си обозначила в случая с некораничната дума (неверниците) , определено на са християни! Така ли е?

Неверник се отнася за всеки,който отрича,че Аллах е един и Мухаммад е Негов пратеник.

Аз не съм М.Иршад,тя има сайт за Ислям,там можеш да я питаш каквото те интересува.

И това ми беше последният пост към тебе Логос.

Правя дуа Аллах да те напъти.Амин!

• Автор

Неверник се отнася за всеки,който отрича,че Аллах е един и Мухаммад е Негов пратеник.

Аз не съм М.Иршад,тя има сайт за Ислям,там можеш да я питаш каквото те интересува.

И това ми беше последният пост към тебе Логос.

Правя дуа Аллах да те напъти.Амин!

Благодарен съм на вниманието ти!

Logoc прегледах всички спорове между теб и Aliah, и най- интересно ми стана това, че ти сам отричаш казаното от теб. Първо искаш Aliah да ти намери "не"-то в дадения айет, защото си мислиш, че го няма. Aliah ти доказа, че го има това твое "не" :cool: . И сам си признаваш , чи нищо не вдяваш от арабския. И питането ми е как може да спориш за неща които неса ти ясни.

Веднага се съгласявам! Ако е въпросителна частица WAMA, то би следвано глагола да е в положително значение. А щом е положителен - Исус е разпнат и убит на кръста!

Сура 4

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те..

И ето превода на айета, който толкова оспорваш:

Както разкриват айятите, те заговорничели и искали да убият Исус (м.н.). Техните заговори обаче се провалили и те убили друг, приличащ на него, човек. По време на това събитие Бог въздигнал Исус (м.н.) при Себе си:

И изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." - но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър. (Коран, 4:157-158)

Множество хора вярват в широко разпространеното предположение, че римляните са разпънали на кръст Исус (мир нему). Твърди се, че римските войници и Еврейските свещеници, които арестували Исус (м.н.), са го убили, разпъвайки го на кръст. Въпреки че някои исторически Християнски движения като Докетизма отричат това, днес Християнският свят напълно вярва в това, така както и че три дена по-късно той е възкръснал и след няколко кратки срещи с учениците си се е възнесъл на небето.

Коранът обаче твърди друго. Истината, която горецитираният айят ни разкрива, е ясна. Провокираните от Евреите римляни се опитали да убият Исус (м.н.), но без успех. Използваният в айята израз "само им бе оприличен" осветлява цялата ситуация. Исус (м.н.) не е умрял, а е въздигнат при Господа. Нещо повече, Бог насочва вниманието ни към факта, че хората, които излагат тези твърдения, нямат знание за истината.

През ранните години на Християнството се появяват няколко възгледа относно участта на Исус (м.н.). През по-късните векове и преди религиозните правила да бъдат напълно формулирани на Вселенския събор в Никея (325 г.), тези идеологически разногласия продължили да съществуват и движенията, твърдящи, че Исус (м.н.) не е бил разпънат на кръст, били обвинени в ерес и членовете им били преследвани.

За да се информираш по добре за нещата може да прогладаш тази книжка написана от Харун Яхя: http://us2.harunyahya.com/Detail/T/4IJX5204206/productId/2996/%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF_%D0%97%D0%90_%D0%92%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E_%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A8%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%98%D0%95_%D0%9D%D0%90_%D0%98%D0%A1%D0%A3%D0%A1_%28%D0%9C.%D0%9D.%29

И едва след като я прочетеш (чети внимателно и с разбиране, защото съм забелязал, че четеш на претеки :) ) може и да ти се изяснят нещата :).

Надявам се Aliah да се вкл. в беседата и да ти изясним мноооого неща.

Редактирано от WhiteWolf@ (преглед на промените)

Logoc прегледах всички спорове между теб и Aliah, и най- интересно ми стана това, че ти сам отричаш казаното от теб. Първо искаш Aliah да ти намери "не"-то в дадения айет, защото си мислиш, че го няма. Aliah ти доказа, че го има това твое "не" :) . И сам си признаваш , чи нищо не вдяваш от арабския. И питането ми е как може да спориш за неща които неса ти ясни.

Както разкриват айятите, те заговорничели и искали да убият Исус (м.н.). Техните заговори обаче се провалили и те убили друг, приличащ на него, човек. По време на това събитие Бог въздигнал Исус (м.н.) при Себе си:

И изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." - но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър. (Коран, 4:157-158)

Множество хора вярват в широко разпространеното предположение, че римляните са разпънали на кръст Исус (мир нему). Твърди се, че римските войници и Еврейските свещеници, които арестували Исус (м.н.), са го убили, разпъвайки го на кръст. Въпреки че някои исторически Християнски движения като Докетизма отричат това, днес Християнският свят напълно вярва в това, така както и че три дена по-късно той е възкръснал и след няколко кратки срещи с учениците си се е възнесъл на небето.

Коранът обаче твърди друго. Истината, която горецитираният айят ни разкрива, е ясна. Провокираните от Евреите римляни се опитали да убият Исус (м.н.), но без успех. Използваният в айята израз "само им бе оприличен" осветлява цялата ситуация. Исус (м.н.) не е умрял, а е въздигнат при Господа. Нещо повече, Бог насочва вниманието ни към факта, че хората, които излагат тези твърдения, нямат знание за истината.

През ранните години на Християнството се появяват няколко възгледа относно участта на Исус (м.н.). През по-късните векове и преди религиозните правила да бъдат напълно формулирани на Вселенския събор в Никея (325 г.), тези идеологически разногласия продължили да съществуват и движенията, твърдящи, че Исус (м.н.) не е бил разпънат на кръст, били обвинени в ерес и членовете им били преследвани.

За да се информираш по добре за нещата може да прогладаш тази книжка написана от Харун Яхя: http://us2.harunyahya.com/Detail/T/4IJX5204206/productId/2996/%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF_%D0%97%D0%90_%D0%92%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E_%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A8%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%98%D0%95_%D0%9D%D0%90_%D0%98%D0%A1%D0%A3%D0%A1_%28%D0%9C.%D0%9D.%29

И едва след като я прочетеш (чети внимателно и с разбиране, защото съм забелязал, че четеш на претеки :) ) може и да ти се изяснят нещата :).

Още един веселяк на хоризонта дето малко му се размиват постове и потребители.Що ми се струва, че стар познат се е регнал с нов ник? :cool:

Аз казах че не разбирам арабски и нямам намерение да го уча. Логос , каза че го учи и се опитва даже да превежда от арабски.Така че не ставай смешен и не приказвай поредните лъжи, ясно ни е, че много обичате да лъжете и манипулирате, ама тук тия номера не вървят. :nono:

И преди да почнеш да изясняваш много неща на по умни и начетени от теб хора, вземи първо се образовай малко.Кадафи те изпревари, още онзи ден обясни предимствата на корана пред избрани с кастинг италиански красавици.Май полковника така се забавлява.И точно в беседата си е обяснил колко погрешно е да се смята че Исус е умрял на кръста.Абсолютно потвърди изводите на Логос .

Нещо обаче и аз не разбрах: Кой е умрял на кръста тогава и какво се е случило после с него?Корана май нищо не споменава по въпроса?

Image_283632_5.jpg

Имам и още един въпрос: Дали е естествено черна косата на полковника? :baby:

източник

Щом искаш да раблереш кой е умрял на кръста, вземи прочети книгата за която съм дал линк. Ти си същия като Logos нищо не си прочел като хората пък спориш :angry: .И не смятам, сте по умни от мен или пък аз съм по умен от вас. Но ти ако мислиш,че си по умен от другите вземи под внимание първо мнението на околните, а то си горно е :vomit:.

И точно в беседата си е обяснил колко погрешно е да се смята че Исус е умрял на кръста.Абсолютно потвърди изводите на Логос .

Нещо обаче и аз не разбрах: Кой е умрял на кръста тогава и какво се е случило после с него?Корана май нищо не споменава по въпроса?

Ето това се споменава в корана- но няма кой да прочете:

Но за такива като теб където имат още съмнения дали е убит на кръста или не съм дал линк само за една книга, а можех и да ти дам и за 1000.

Щом твърдиш, че си един "умен индивид" на нащата планета, вземи и я прочети тази книжка невярвам да ти отнеме много време, но поне може и да научиш нещо ново :giggle1:

ето пак линка: http://us2.harunyahya.com/Detail/T/4IJX5204206/productId/2996/%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF_%D0%97%D0%90_%D0%92%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E_%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A8%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%98%D0%95_%D0%9D%D0%90_%D0%98%D0%A1%D0%A3%D0%A1_%28%D0%9C.%D0%9D.%29

Относно изказването ми , че Logoc няма и какпка представа от арабски език посочил по долу негови постове:

Моля, посочи коя е арабската думичка за „ И"/ между "убиха" и "разпнаха"/ и коя е арабската думичка за „НЕ" / пред убиха и пред разпнаха / от аят 157 на сура 4?

Повтарям:

По долу ще ти представя арабският текст на Сура 4, аят 157

А тук ще ти представа транслитерацията на същия аят:

Източник - http://www.searchtru...l.php?chapter=4

Тук ще представя българският превод на проф. Цветан Теофанов:

В съответни цветове съм показал арабската транслитерация на думичките „убиха" , „разпнаха" !

Въпросът ми е – Моля, посочи коя е арабската думичка за „ И"/ между "убиха" и "разпнаха"/ и коя е арабската думичка за „НЕ" / пред убиха и пред разпнаха / от аят 157 на сура 4?

И ето поста на по знаещ човек от него - по умен, който му отговаря без проблем :yanim:

ти си невъзможен Логос :)

Публикувано изображение

post-248183-1258535932,71_thumb.png

роден български език как една дума може да означава две различни неща:пише го в букварите ясно :)

:cool: още ли остроумничиш Логосчо?

също:Аллах не би погубил вярата ви:وَمَا كَانَ اللّهُ لِيُضِيعَ إِيمَانَكُمْ

...

ето още:

4;171

И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: “Троица!” Престанете! Това е най-доброто за вас.

Относно изказването на Logoc

В Гугъла има преводач, които може да се настрои да превежда от арабски на български абзаци! Опитай да преведеш с него и ми кажи само – Преводът в положителен смисъл на глагола ли е или е отрицателен?

Между другото, може всеки да опита да преведе знамението от арабски на български с този електронен преводач и да каже – положителни или отрицателни са двата глагола!

Арабските богослови сбъркаха само е едно - не предполагаха, че ще се появят електронни преводачи и от ден на ден стават от добри - по-добри!

искам да кажа, че съм превеждал с този и други преводачи, а те превеждат дума по дума , не по смисъл. Аз Английския го знам що годе добре и режих да пробвам да видя до колко са точни тези преводачи. Изомително на право неможах да повярвам-- на този превод от гугал почти нищо не му се разбираше :angry: , защото беше дума по дума.

А Locos ми тръгнал да превежда с гугал и незнам си още с какво. Това само ми доказа теорията, че Logoc не разбира от арабски, а тругнал да спори.

Logoc сам каза

аз арабския не го научих и нямам намерение да го уча.

Редактирано от WhiteWolf@ (преглед на промените)

Щом искаш да раблереш кой е умрял на кръста, вземи прочети книгата за която съм дал линк. Ти си същия като Logos нищо не си прочел като хората пък спориш :angry: .И не смятам, сте по умни от мен или пък аз съм по умен от вас. Но ти ако мислиш,че си по умен от другите вземи под внимание първо мнението на околните, а то си горно е :vomit:.

Ето това се споменава в корана- но няма кой да прочете:

Но за такива като теб където имат още съмнения дали е убит на кръста или не съм дал линк само за една книга, а можех и да ти дам и за 1000.

Щом твърдиш, че си един "умен индивид" на нащата планета, вземи и я прочети тази книжка невярвам да ти отнеме много време, но поне може и да научиш нещо ново :giggle1:

ето пак линка: http://us2.harunyahya.com/Detail/T/4IJX5204206/productId/2996/%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF_%D0%97%D0%90_%D0%92%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E_%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A8%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%98%D0%95_%D0%9D%D0%90_%D0%98%D0%A1%D0%A3%D0%A1_%28%D0%9C.%D0%9D.%29

Относно изказването ми , че Logoc няма и какпка представа от арабски език посочил по долу негови постове:

И ето поста на по знаещ човек от него - по умен, който му отговаря без проблем :yanim:

Голям майтап се заформя тука пак!Но нямам намерение да споря с радио, така че ще изчакам да отговориш все пак на въпросите ,без да ме пращаш да чета този или онзи автор, тук не сме читалище а форум.Кой какви представи има видяхме в други теми, дето някои твои братя мислейки се за много умни се изложиха като кифладжии без кифли.Пак ще ти повторя златното правило дето много обичате да го нарушавате: Не лъжи! :angry:

Та вместо да ми се правиш на палячо ми отговори на въпросите от предния пост, ако не те затруднява естествено.Много държа да ми отговориш на втория въпрос, Кадафи с естествено черна коса ли е на тази възраст или се боядисва? :cool:

N e o това "не лъжи" се отнася 100% за теб

Логос , каза че го учи и се опитва даже да превежда от арабски.

Пак ще ти повторя златното правило дето много обичате да го нарушавате: Не лъжи!

Но ето и какво казва Logoc

аз арабския не го научих и нямам намерение да го уча.

Та въпроса ми е кой лъже сега?????

Аз на въпроса дали е убит на кръста или не съм отговорил още в началото на предния ми пост.

А това не е тема за Кадафи така, че не смятам да отговарям.

• Автор

Logoc прегледах всички спорове между теб и Aliah, и най- интересно ми стана това, че ти сам отричаш казаното от теб. Първо искаш Aliah да ти намери "не"-то в дадения айет, защото си мислиш, че го няма. Aliah ти доказа, че го има това твое "не" :) . И сам си признаваш , чи нищо не вдяваш от арабския. И питането ми е как може да спориш за неща които неса ти ясни.

Сура 4

<br style="">

Брате, не е добре да се лъже! Сестра Алиа / в цитата, които си дал/, ми казва, че WAMA е въпросителна частица.

Да видим Истината, за това, какво е написала Сестра Алиа:

<br style="">

Aliah написа на 14 ноември 2009 - 12:34 :

<b><br style="">

</b> И моят отговор:

<br style="">

Източник - http://www.kaldata.c...t=#entry1559744

Защо ти твърдиш Брате в цитирания от теб цитат за доказана отрицателна частица „НЕ", когато ясно се разбира, че говорим за въпросителна частица?

Брате, къде тук намираш израза „друг човек"? И къде в Корана е описано, че друг човек е убит вместо Исус?

Думите „само им бе оприличен" означават, че Аллах е лъжец и нищо повече!

Той е излъгал вярващите в исляма, че Исус е умрял на кръста.

Всички включително и учениците на Христос са повярвали в тази лъжа!

Никой не ги е предупредил , че Бог лъже – Включително и Христос! Следствие тази лъжа всички мюсюлмани от 33 год. след Христа до след 610 год. след Христа, са отишли направо в Ада!

И това благодарение на Лъжлив Бог Аллах и некадърен Месия!

Лъжец ли е Аллах Брате?

Ако е такъв - трябва ли да му се доверяваме и за Спасението?

===

Брате, слаби са то познанията за събора в Никея! Там не се е обсъждало дали Исус е възкръснал или не, а се е обсъждала Ереста на Арий, която няма нищо общо с възкръсването на Христос!

Защо говориш Брате за неща, които не са ти ясни?

Да не говорим, че след събора , нищо в Християнството не се е променило!

За да се информираш по добре за нещата може да прогладаш тази книжка написана от Харун Яхя: http://us2.harunyahy...0%9C.%D0%9D.%29

И едва след като я прочетеш (чети внимателно и с разбиране, защото съм забелязал, че четеш на претеки angry.gif ) може и да ти се изяснят нещата cool.gif.

И аз се надявам! Радвам се, че се запознах със съпруга й!

Защо даваш за пример българският превод на Корана Брате?

Нима се срамуваш от Арабския?

Я да видим арабския текст моля?

N e o това "не лъжи" се отнася 100% за теб

Но ето и какво казва Logoc

Та въпроса ми е кой лъже сега?????

Аз на въпроса дали е убит на кръста или не съм отговорил още в началото на предния ми пост.

А това не е тема за Кадафи така, че не смятам да отговарям.

Както се разбира от този ми пост - решил съм да се изучавам!

Нещо против да имаш?

Къде е Сестро, арабската частица "ма"? Знам, че няма нужда от обяснение!

И да обяснявам нещо - мислиш ли, че мога да променя една традиция в Исляма?!

Питам, защото аз не я намирам, а уж се пробвам да уча Арабски...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.