Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мойсей и Аарон – вуйчовци на Исус / Според Корана /

Featured Replies

Най - напред ще направя няколко уточнения за християните, защото техните мнения ще са интересни за мен!

Всички старозаветни патриарси са пророци в исляма. Имената им са само променени на арабски.

В сура 66, аят 12 призовава Мариам / дъщеря на Имран/.

"Имран"е форма на иврит на Амрам, посочен в Числа 26 стих 59 като бащата на Аарон, Моисей и Мариам, т.е. и в Библията се твърди, че Мариам е дъщеря на Имрам, но майката на Исус е друга – Мария и се е родила 1500 години след Мойсей.

59 Името на Амрамовата жена беше Иохавед, Левиева дъщеря, която се роди на Левия в Египет; и тя роди на Амрама Аарона и Моисея и сестра им Мариам.

В Корана Аарон е известен с имената Харун и Аарон! За доказателство давам най-популярните преводи от английски на Сура 19 Мариам, аят 28:

Yusuf Ali 28: O sister of Aaron! Thy father was not a man of evil, nor thy mother a woman unchaste!"

Pickthal 28: O sister of Aaron! Thy father was not a wicked man nor was thy mother a harlot.

Mohsin Khan: 28:"O sister (i.e. the like) of Harun (Aaron) ! Your father was not a man who used to commit adultery, nor your mother was an unchaste woman."

В българската компилация на Корана е прието Аарон да се превежда Харун /. Сура 19 Мариам, аят 27 до 34.

27 И отиде с него при своя народ, носейки го. Рекоха: "О, Мариам, ти стори нещо осъдително.

28. О, сестро на Харун, баща ти не беше лош човек и майка ти не беше блудница."

29. И посочи тя към него. Рекоха: "Как ще беседваме с дете в люлка?"

30. Рече то: "Раб съм на Аллах. Даде ми Той Писанието и ме стори пророк.

31. И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята закат , докато съм жив.

32. И да бъда нежен към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен.

33. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!"

34. Това е Иса, синът на Мариам ­ словото на истината, в която се съмняват.

Тук няма никакво съмнение, че сестрата на Харун / Аарон / – Мариам е майка на Исус!

В Корана ясно е записано, че Мариам е дъщеря на Имран – Бащата на Аарон и Мойсей.

Сура 66, аят 12. И с Мариам, дъщерята на Имран, която пазеше целомъдрието си, и вдъхнахме в нея от Своя дух. И повярва тя в Словата на своя Господ, и в Неговите писания, и бе от набожните.

Но в Корана и на друго място в Сура 3, аяти 35 до 45 е записано пределно ясно – дума по дума!

Следете внимателно какво казват знаменията от Корана! Още веднъж е записано същото!

Сура 3, аяти 35-36, твърди, че жената на Имрам / в случая бабата на Исус/ каза за раждането на Мариам:

35. Когато жената на Имран рече: "Господи мой, посветих онова, което е в утробата ми, единствено на Теб да служи. Приеми го от мен! Наистина Ти си Всечуващия, Всезнаещия."

36. И когато го роди, каза: "Господи, родих го женско." А Аллах най-добре знаеше какво е родила. Мъжкото не е като женското. "И я назовах Мариам. И Те моля да я закриляш от прокудения сатана заедно с потомството й!"

37. И я прие нейният Господ с хубав прием, и я отгледа като хубав кълн, и я повери на Закария. Всякога, щом Закария влизаше при нея в нейното светилище, намираше там препитание. Рече: "О, Мариам, откъде имаш това?" Тя рече: "От Аллах е. Аллах безмерно дава препитание комуто пожелае."

Закария е бащата на друг голям пророк в Исляма - Йоак Кръстител / Яхя /!

Внимание в аят 37 – Закария си говори с Мариам – бъдещата майка на Исус и Дъщерят на Имран и сестрата на Мойсей и Аараон!

38. Там Закария позова своя Господ. Рече: "Господи мой, дари ми от Теб добро потомство! Ти си Чуващия зова."

39. И както стоеше, молейки се в светилището, ангелите го призоваха: "Аллах те благовества за Яхя, който ще потвърди Слово от Аллах, ще бъде господар, целомъдрен и пророк от праведниците."

Тук вече няма никакво съмнение – Аллах благовестява Захария с Яхя / Йоан Кръстител /, който ще потвърди Словота от Аллах / Словото от Аллах е Исус - в аят 45 по-долу ще го видите написано в червено в прав текст /.

40. Рече: "Господи мой, как ще имам син, когато вече ме застигна старостта, а жена ми е бездетна?" Рече: "Така! Аллах прави каквото пожелае."

41. Рече: "Господи, дай ми знак!" Рече: "Знакът за теб е три дни да говориш с хората само като посочваш. И споменавай често своя Господ, и Го прославяй вечер и сутрин!"

42. И когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те избра и те пречисти, и те избра над жените от народите!

43. О, Мариам, смири се пред своя Господ и сведи чело до земята в суджуд , и се кланяй с покланящите се!"

44. Това е от вестите на неведомото, Ние ти го разкриваме. Не бе ти при тях, когато хвърляха калемите си кой от тях да се грижи за Мариам. Не бе там и когато се караха.

45. Когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените [на Аллах].

Няма съмнение - според Корана, Исус е племенник на Мойсей и Аарон / падат се вуйчовци на Исус/! Нищо, че между тях има хилядолетие и половина разлика!

Тук представям мюсюлмански саит в които са описани 25 пророци споменати в Корана и кой колко пъти е бил споменат!

Под номер 12 виждаме Муса Ибн Имран, споменат 136 пъти в Корана. И под номер 13 виждаме Харун Ибн Имран, споменат 20 пъти в Корана! В превод от арабски думата „Ибн" означава Син на, т.е. Муса Син на Имран, Харун Син на Имран. По същия начин е записано – Яхя Син на Закария под номер 3.

Източник: http://www.namesofam...n-quran_19.html

В Корана е написано още, че по времето на Мойсей хората са четяли Евангелието / което е дадено на Исус / … Но, да спрем до тук...

Тук е мястото да си зададем въпросите:

– Защо Аллах е допуснал грешки в Корана ?

- Ако грешката не е в Бог, то Мохамед Пророк ли е, щом е объркал Божието слово?

- И колко още грешки има в Корана?

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

• Отговори 54
  • Прегледи 10,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Е тука май уцели вожда в десятката! Мохамед толкова е разбрал- колкото са му били възможностите.Все пак никой не казва успял ли е поне малко да се научи да чете?Нали така му е заръчал сам господ?

• Приятелю, Заслугата за откриване на този най-голям гаф в Корана не е моя. Тя е известна много отдавна. Аз попаднах на този Хадис: Book 025, Number 5326: Mughira b. Shu'ba reported: When

• Приятелю, Преди време тук се мернаха две много интересни личности, които доста убедително доказаха че всички религии са на Сатаната, исляма просто е най-очевидната такава.Между другото искам да питам

Най - напред ще направя няколко уточнения за християните, защото техните мнения ще са интересни за мен!

Всички старозаветни патриарси са пророци в исляма. Имената им са само променени на арабски.

В сура 66, аят 12 призовава Мариам / дъщеря на Имран/.

"Имран"е форма на иврит на Амрам, посочен в Числа 26 стих 59 като бащата на Аарон, Моисей и Мариам, т.е. и в Библията се твърди, че Мариам е дъщеря на Имрам, но майката на Исус е друга – Мария и се е родила 1500 години след Мойсей.

59 Името на Амрамовата жена беше Иохавед, Левиева дъщеря, която се роди на Левия в Египет; и тя роди на Амрама Аарона и Моисея и сестра им Мариам.

В Корана Аарон е известен с имената Харун и Аарон! За доказателство давам най-популярните преводи от английски на Сура 19 Мариам, аят 28:

Yusuf Ali 28: O sister of Aaron! Thy father was not a man of evil, nor thy mother a woman unchaste!"

Pickthal 28: O sister of Aaron! Thy father was not a wicked man nor was thy mother a harlot.

Mohsin Khan: 28:"O sister (i.e. the like) of Harun (Aaron) ! Your father was not a man who used to commit adultery, nor your mother was an unchaste woman."

В българската компилация на Корана е прието Аарон да се превежда Харун /. Сура 19 Мариам, аят 27 до 34.

27 И отиде с него при своя народ, носейки го. Рекоха: "О, Мариам, ти стори нещо осъдително.

28. О, сестро на Харун, баща ти не беше лош човек и майка ти не беше блудница."

29. И посочи тя към него. Рекоха: "Как ще беседваме с дете в люлка?"

30. Рече то: "Раб съм на Аллах. Даде ми Той Писанието и ме стори пророк.

31. И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята закат , докато съм жив.

32. И да бъда нежен към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен.

33. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!"

34. Това е Иса, синът на Мариам ­ словото на истината, в която се съмняват.

Тук няма никакво съмнение, че сестрата на Харун / Аарон / – Мариам е майка на Исус!

В Корана ясно е записано, че Мариам е дъщеря на Имран – Бащата на Аарон и Мойсей.

Сура 66, аят 12. И с Мариам, дъщерята на Имран, която пазеше целомъдрието си, и вдъхнахме в нея от Своя дух. И повярва тя в Словата на своя Господ, и в Неговите писания, и бе от набожните.

Но в Корана и на друго място в Сура 3, аяти 35 до 45 е записано пределно ясно – дума по дума!

Следете внимателно какво казват знаменията от Корана! Още веднъж е записано същото!

Сура 3, аяти 35-36, твърди, че жената на Имрам / в случая бабата на Исус/ каза за раждането на Мариам:

35. Когато жената на Имран рече: "Господи мой, посветих онова, което е в утробата ми, единствено на Теб да служи. Приеми го от мен! Наистина Ти си Всечуващия, Всезнаещия."

36. И когато го роди, каза: "Господи, родих го женско." А Аллах най-добре знаеше какво е родила. Мъжкото не е като женското. "И я назовах Мариам. И Те моля да я закриляш от прокудения сатана заедно с потомството й!"

37. И я прие нейният Господ с хубав прием, и я отгледа като хубав кълн, и я повери на Закария. Всякога, щом Закария влизаше при нея в нейното светилище, намираше там препитание. Рече: "О, Мариам, откъде имаш това?" Тя рече: "От Аллах е. Аллах безмерно дава препитание комуто пожелае."

Закария е бащата на друг голям пророк в Исляма - Йоак Кръстител / Яхя /!

Внимание в аят 37 – Закария си говори с Мариам – бъдещата майка на Исус и Дъщерят на Имран и сестрата на Мойсей и Аараон!

38. Там Закария позова своя Господ. Рече: "Господи мой, дари ми от Теб добро потомство! Ти си Чуващия зова."

39. И както стоеше, молейки се в светилището, ангелите го призоваха: "Аллах те благовества за Яхя, който ще потвърди Слово от Аллах, ще бъде господар, целомъдрен и пророк от праведниците."

Тук вече няма никакво съмнение – Аллах благовестява Захария с Яхя / Йоан Кръстител /, който ще потвърди Словота от Аллах / Словото от Аллах е Исус - в аят 45 по-долу ще го видите написано в червено в прав текст /.

40. Рече: "Господи мой, как ще имам син, когато вече ме застигна старостта, а жена ми е бездетна?" Рече: "Така! Аллах прави каквото пожелае."

41. Рече: "Господи, дай ми знак!" Рече: "Знакът за теб е три дни да говориш с хората само като посочваш. И споменавай често своя Господ, и Го прославяй вечер и сутрин!"

42. И когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те избра и те пречисти, и те избра над жените от народите!

43. О, Мариам, смири се пред своя Господ и сведи чело до земята в суджуд , и се кланяй с покланящите се!"

44. Това е от вестите на неведомото, Ние ти го разкриваме. Не бе ти при тях, когато хвърляха калемите си кой от тях да се грижи за Мариам. Не бе там и когато се караха.

45. Когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените [на Аллах].

Няма съмнение - според Корана, Исус е племенник на Мойсей и Аарон / падат се вуйчовци на Исус/! Нищо, че между тях има хилядолетие и половина разлика!

Тук представям мюсюлмански саит в които са описани 25 пророци споменати в Корана и кой колко пъти е бил споменат!

Под номер 12 виждаме Муса Ибн Имран, споменат 136 пъти в Корана. И под номер 13 виждаме Харун Ибн Имран, споменат 20 пъти в Корана! В превод от арабски думата „Ибн" означава Син на, т.е. Муса Син на Имран, Харун Син на Имран. По същия начин е записано – Яхя Син на Закария под номер 3.

Източник: http://www.namesofam...n-quran_19.html

В Корана е написано още, че по времето на Мойсей хората са четяли Евангелието / което е дадено на Исус / … Но, да спрем до тук...

Тук е мястото да си зададем въпросите:

– Защо Аллах е допуснал грешки в Корана ?

- Ако грешката не е в Бог, то Мохамед Пророк ли е, щом е объркал Божието слово?

- И колко още грешки има в Корана?

Е тука май уцели вожда в десятката!

Мохамед толкова е разбрал- колкото са му били възможностите.Все пак никой не казва успял ли е поне малко да се научи да чете?Нали така му е заръчал сам господ? :rolleyes:

• Автор

Е тука май уцели вожда в десятката!

Мохамед толкова е разбрал- колкото са му били възможностите.Все пак никой не казва успял ли е поне малко да се научи да чете?Нали така му е заръчал сам господ? :(

Приятелю,

Заслугата за откриване на този най-голям гаф в Корана не е моя. Тя е известна много отдавна. Аз попаднах на този Хадис:

Book 025, Number 5326:

Mughira b. Shu'ba reported: When I came to Najran, they (the Christians of Najran) asked me: You read" O sister of Harun" (i. e. Hadrat Maryam) in the Qur'an, whereas Moses was born much before Jesus. When I came back to Allah's Messenger (may peace be upon him) I asked him about that, whereupon he said: The (people of the old age) used to give names (to their persons) after the names of Apostles and pious persons who had gone before them.

Книга 025, Хадис номер 5326, Сахих Муслим:

Mughira b. Shu'ba съобщи: Когато pristignah в Najran, те (християните от Najran) ме попитаha: Ти четеш "О, сестра на Харун" (т.е. Hadrat Мариам) в Корана, докато Мойсей е роден много преди Исус. Когато се върнах при Пратеникa на Аллах (да бъде мир над него). Попитах го за това, при което той заяви: (Хора на възрастни) използват да дадат имена (на техните лица), след като имената на Апостолите и благочестиви хора, които бяха отишли пред тях.

Източник - http://www.usc.edu/s...im/025.smt.html

И след това реших да проверя какво е написано в Корана за роднинската връзка между Аарон, Мойсей, Мариам и Исус.

Опитах се да обясня на християните и мюсюлманите именно тази роднинска връзка и развих идеята за двамата вуйчовци на Исус.

Мохамед определено е смятал, че Мойсей и Исус са живели заедно. В Корана е записано в прав текст, че Евангелието е съществувало и се е четяло от вярващите по времето на Мойсей!

Тук няма никакво съмнение, че Мариам, дъщерята на Имран и сестра на Мойсей и Аарон, си говори и със Закария - бащата на Йоан Кръстител!

В подобно безумие не вярват и мюсюлманите!

Сунната още не е преведена изцяло на български / може би съзнателно / и в тази връзка много мюсюлмани не могат да разберат, че Исляма е религия на Сатаната.

Опитвам се да им покаже грешките в Корана, за да разберат що за религия е Исляма.

Дано Бог да им покаже превия път!

Публикувам го за пръв път в този форум, но ще го публикувам догодина и на други места.

Приятелю,

Заслугата за откриване на този най-голям гаф в Корана не е моя. Тя е известна много отдавна. Аз попаднах на този Хадис:

Book 025, Number 5326:

Mughira b. Shu'ba reported: When I came to Najran, they (the Christians of Najran) asked me: You read" O sister of Harun" (i. e. Hadrat Maryam) in the Qur'an, whereas Moses was born much before Jesus. When I came back to Allah's Messenger (may peace be upon him) I asked him about that, whereupon he said: The (people of the old age) used to give names (to their persons) after the names of Apostles and pious persons who had gone before them.

Mughira b. Shu'ba съобщи: Когато pristignah в Najran, те (християните от Najran) ме попитаha: Ти четеш "О, сестра на Харун" (т.е. Hadrat Мариам) в Корана, докато Мойсей е роден много преди Исус. Когато се върнах при Пратеникa на Аллах (да бъде мир над него). Попитах го за това, при което той заяви: (Хора на възрастни) използват да дадат имена (на техните лица), след като имената на Апостолите и благочестиви хора, които бяха отишли пред тях.

И след това реших да проверя какво е написано в Корана за роднинската връзка между Аарон, Мойсей, Мариам и Исус.

Опитах се да обясня на християните и мюсюлманите именно тази роднинска връзка и развих идеята за двамата вуйчовци на Исус.

Мохамед определено е смятал, че Мойсей и Исус са живели заедно. В Корана е записано в прав текст, че Евангелието е съществувало и се е четяло от вярващите по времето на Мойсей!

Тук няма никакво съмнение, че Мариам, дъщерята на Имран и сестра на Мойсей и Аарон, си говори и със Закария - бащата на Йоан Кръстител!

В подобно безумие не вярват и мюсюлманите!

Сунната още не е преведена изцяло на български / може би съзнателно / и в тази връзка много мюсюлмани не могат да разберат, че Исляма е религия на Сатаната.

Опитвам се да им покаже грешките в Корана, за да разберат що за религия е Исляма.

Дано Бог да им покаже превия път!

Публикувам го за пръв път в този форум, но ще го публикувам догодина и на други места.

Приятелю,

Преди време тук се мернаха две много интересни личности, които доста убедително доказаха че всички религии са на Сатаната, исляма просто е най-очевидната такава.Между другото искам да питам модераторите:

Защо темата за исляма вече не е сред важните теми?

Мохамед сигурно е имал добри намерения, ама точно пътя към ада е застлан с добри намерения.

:) google translate

Интересно ми е дали от и на арабски този хадис означава точно това,защото ми изглежда доста объркано.Голяма каша,кой на кого вуйчо,брат,сестра...

Сигурно ще отклоня малко темата,но искам да питам Коранът се състои от 114 сури (глави), подредени от дълги към кратки, които биват според мястото на откровението мекански и медински,тогава как се разбира коя сура по кое време е казана и в кой период?

Редактирано от safiray (преглед на промените)

• Автор

Интересно ми е дали от и на арабски този хадис означава точно това,защото ми изглежда доста объркано.Голяма каша,кой на кого вуйчо,брат,сестра...

В случая е от значение и се разбира, че според Корана- Мойсей и Исус са живяли по едно и също време и тях ги свързва Мариам - сестрата на Мойсеи и Аарон и майката на Исус!

В Корана има и други случай на подобни твърдения, че Мойсей и Исус са живяли заедно!

Пример - Сура 7;

155. И Муса избра от своя народ седемдесет мъже за определеното от Нас време. И когато ги обхвана сътресението, рече: "Господи мой, ако ти пожелаеше, би ги погубил заедно с мен преди. Нима ще ни погубиш заради онова, което извършиха глупците сред нас? То е само Твоето изпитание. Оставяш с него Ти в заблуда когото пожелаеш и напътваш Ти когото пожелаеш. Ти си нашият Покровител, опрости ни, помилвай ни! Ти си Най-добрият от прощаващите.

156. Пиши ни добрина и в земния живот, и в отвъдния! Ние се завърнахме покаяни при Теб." Каза [Аллах]: "С Моето мъчение поразявам когото пожелая. Моето милосърдие обхваща всяко нещо ­ ще го пиша на онези, които са богобоязливи и дават милостинята закат , и на онези, които вярват в Нашите знамения,

157. онези, които следват Пратеника, неграмотния Пророк, когото откриват записан у тях в Тората и Евангелието. Той им повелява одобряваното и ги въздържа от порицаваното, и им разрешава благините, и им възбранява скверностите. И снема бремето и оковите, които са на тях. Които повярват в него и го почитат, и го подкрепят, и следват Светлината, низпослана с него, тези са сполучилите."

В случая Мойсей се моли на Бог / Написаното със синьо са думите на Мойсей / В отговор, Бог му отговаря, че хората трябва да следват неграмотния пророк записан в Евангелието. / Написаното със зелено са думите на Аллах / .Проблемът тук е, че Евангелието не е съществувало по времето на Мойсей, а Аллах повелява на тогава на хората да четат за неграмотния пророк в Евангелието и да се „въздържа от порицаваното, и им разрешава благините, и им възбранява скверностите". Няма как хората по времето на Мойсей да живеят според Евангелието на Исус, както им повелява Аллах.

Понеже има хора, които не могат да намерят Корана и знаменията от него. За това правя линк към Корана в превод на проф. Цветан Теофанов, на страницата със знаменията, които ползвам.

http://www.harunyahy...ranslation7.php

Искам дебело да подчертая, че единствен превод на Корана, одобрен от Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България е преводът на проф. Цветан Теофанов с Рецитатор (араб. ез.) - Шейх Мухаммад Айюб .

Използването на други преводи или преводи на други рецитатори са нелегитимни в България с днешна дата.

Сигурно ще отклоня малко темата,но искам да питам Коранът се състои от 114 сури (глави), подредени от дълги към кратки, които биват според мястото на откровението мекански и медински,тогава как се разбира коя сура по кое време е казана и в кой период?

Това е спорен въпрос дори и сред арабските теолози. Има сури, за които има единодушие къде са низпослани. Има и такива, които не се знае къде са низпослани. Има и такива, за които едни богослови твърдят, че са медински, а други - мекански. Има и такива, които части от тях са низпослани в Мека, а друга част - в Медина.

Често в хадисите се споменава къде са написани отделни знамения или сура.

Но сигурно е, че тези сури, които са низпослани в Мека са по-миролюбиви от Мединските!

Според Библията времето на Моисей е още в началото и Бог му дава заповедите,после идват другите пророци и предсказват идването на Исус,това е в Стария Завет и след това в Новия Исус казва какво трябва да бъде и предсказва края на света.Чудя се има ли текст в Стария и Новия завет,който да описва Мохамед?За Утешителя знам,но той не е ли Святия дух?

155. И Муса избра от своя народ седемдесет мъже за определеното от Нас време. И когато ги обхвана сътресението, рече: “Господи мой, ако ти пожелаеше, би ги погубил заедно с мен преди. Нима ще ни погубиш заради онова, което извършиха глупците сред нас? То е само Твоето изпитание. Оставяш с него Ти в заблуда когото пожелаеш и напътваш Ти когото пожелаеш. Ти си нашият Покровител, опрости ни, помилвай ни! Ти си Най-добрият от прощаващите.

156. Пиши ни добрина и в земния живот, и в отвъдния! Ние се завърнахме покаяни при Теб.” Каза [Аллах]: “С Моето мъчение поразявам когото пожелая. Моето милосърдие обхваща всяко нещо ще го пиша на онези, които са богобоязливи и дават милостинята закат , и на онези, които вярват в Нашите знамения,

157. онези, които следват Пратеника, неграмотния Пророк, когото откриват записан у тях в Тората и Евангелието. Той им повелява одобряваното и ги въздържа от порицаваното, и им разрешава благините, и им възбранява скверностите. И снема бремето и оковите, които са на тях. Които повярват в него и го почитат, и го подкрепят, и следват Светлината, низпослана с него, тези са сполучилите.”

158. Кажи: “О, хора, аз съм Пратеника на Аллах при всички вас на Онзи, Чието е владението на небесата и на земята. Няма друг бог освен Него. Той съживява и Той умъртвява. Вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник неграмотния Пророк, който вярва в Аллах и в Неговите Слова, и го следвайте, за да сте напътени!”

А от този текст разбирам,че Моисей се моли на Бог за прошка,после Бог му казва какво да прави и споменава Пратеника, неграмотния Пророк, когото откриват записан у тях в Тората и Евангелието,т.е Моисей не знае кой е този пратеник и какво е Тора и Евангелие,понеже те не съществуват в този момент,нали така?

А и не е логично Стария завет предвещава идването на Месията,а тук се прескача него и се споменава неграмотния Пророк? :huh:

После Бог му казва да каже 158. Кажи: “О, хора, аз съм Пратеника на Аллах при всички вас на Онзи, Чието е владението на небесата и на земята. Няма друг бог освен Него. Той съживява и Той умъртвява. Вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник неграмотния Пророк, който вярва в Аллах и в Неговите Слова, и го следвайте, за да сте напътени!”Т.е да разбирам,че Пратеника на Аллах е Моисей?

Поне според текста така изглежда.

Това е спорен въпрос дори и сред арабските теолози. Има сури, за които има единодушие къде са низпослани. Има и такива, които не се знае къде са низпослани. Има и такива, за които едни богослови твърдят, че са медински, а други - мекански. Има и такива, които части от тях са низпослани в Мека, а друга част - в Медина.

Но сигурно е, че тези сури, които са низпослани в Мека са по-миролюбиви от Мединските!

Би трябвало да няма никакво значение в посланието на сурите,независимо в кой период са казани.Посланието е едно и също,разбирам,че се описват исторически периоди,но какво значи "миролюбива сура"?Означава ли, че на моменти Бог заповядва на народа си и пророка му какво да правят,веднъж насилие,после миролюбие?

И е интересно защо понякога се пише Бог с малка буква ,а Аллах винаги с голяма?

Дано не звуча като salim,(който има интересна теория :hush: )но е добре да се размишлява логично.

Редактирано от safiray (преглед на промените)

• Автор

Според Библията времето на Моисей е още в началото и Бог му дава заповедите,после идват другите пророци и предсказват идването на Исус,това е в Стария Завет и след това в Новия Исус казва какво трябва да бъде и предсказва края на света.Чудя се има ли текст в Стария и Новия завет,който да описва Мохамед?За Утешителя знам,но той не е ли Святия дух?

Нека да разгледаме хипотезата – Може ли Мохамед да е Утешителят от Библията?

Записан е в Евангелие от Йоан.

Йоан 14

15 Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.

16 И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века.

17 Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.

26 А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.

Ще направя анализът от гледна точка на Корана. Възможно ли е Мохамед да е Утешителят според Корана?

Сура 2, аят 97 твърди, че Джибрил носи откровението от Аллах за Мохамед :

97. Кажи: "Кой е враг на Джибрил?" Той го низпосла в твоето сърце с позволението на Аллах в потвърждение на съществуващото вече и като напътствие, и благовестие за вярващите.

От тук непосредствено следва, че Джибрил ниси посланията от Аллах за Мохамед.

Но сура 16, аят 102 твърди, че Светия Дух носи откровението от Аллах за Мохамед!

102. Кажи [о, Мухаммад]: "Светият Дух [Джибрил] го низпослава от твоя Господ с истината, за да укрепи вярващите, и за напътствие, и радостна вест за мюсюлманите."

Тези два стиха карат мюсюлманите да отъждествяват Светия Дух с Джибрил!

Следва, че Джибрил е едновременно Дух, Архангел, Пророка Мохамед и трябва да се среща с Аллах / в качеството си на Свети Дух/, да получава Корана / в качеството си на Архангел / и сам да си диктува Корана и се среща със себе си в качеството си на Пророка Мохамед.

За Мохамед е трудно да бъде и Свети Дух, защото Светият Дух ще се окаже доста претоварен с роли!

Да не говорим, че до сега не съм срещал мюсюлманин, които да ми обясни Джибрил - Дух ли е или Архангел? И по какво се различава Дух от Архангел?

155. И Муса избра от своя народ седемдесет мъже за определеното от Нас време. И когато ги обхвана сътресението, рече: "Господи мой, ако ти пожелаеше, би ги погубил заедно с мен преди. Нима ще ни погубиш заради онова, което извършиха глупците сред нас? То е само Твоето изпитание. Оставяш с него Ти в заблуда когото пожелаеш и напътваш Ти когото пожелаеш. Ти си нашият Покровител, опрости ни, помилвай ни! Ти си Най-добрият от прощаващите.

156. Пиши ни добрина и в земния живот, и в отвъдния! Ние се завърнахме покаяни при Теб." Каза [Аллах]: "С Моето мъчение поразявам когото пожелая. Моето милосърдие обхваща всяко нещо ще го пиша на онези, които са богобоязливи и дават милостинята закат , и на онези, които вярват в Нашите знамения,

157. онези, които следват Пратеника, неграмотния Пророк, когото откриват записан у тях в Тората и Евангелието. Той им повелява одобряваното и ги въздържа от порицаваното, и им разрешава благините, и им възбранява скверностите. И снема бремето и оковите, които са на тях. Които повярват в него и го почитат, и го подкрепят, и следват Светлината, низпослана с него, тези са сполучилите."

158. Кажи: "О, хора, аз съм Пратеника на Аллах при всички вас на Онзи, Чието е владението на небесата и на земята. Няма друг бог освен Него. Той съживява и Той умъртвява. Вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник неграмотния Пророк, който вярва в Аллах и в Неговите Слова, и го следвайте, за да сте напътени!"

А от този текст разбирам,че Моисей се моли на Бог за прошка,после Бог му казва какво да прави и споменава Пратеника, неграмотния Пророк, когото откриват записан у тях в Тората и Евангелието,т.е Моисей не знае кой е този пратеник и какво е Тора и Евангелие,понеже те не съществуват в този момент,нали така?

Тук се говори за нещо доста по-различно!

Виждаш ли гладолът „откриват" е в сегашно време. Това означава, че по времето на Мойсей, вярващите трябва да открият записан в Тората и Евангелието неграмотния Пророк. В случая не коментирам дали са променени или не Тората и Евангелието – това е без значение тук. От значение е, че вярващите по времето на Мойсей не могат да открият неграмотния пророк е Евангелието, защото то още не е низпослано на Исус.

Исус не може да проповядва Евангелието заедно с Мойсей, защото Тората още не е предадена, а Исус би трябвало вече да напомня на вярващите за нея, като за забравена.

Това е явно непознаване на Корана, а за Библията – да не говорим!

Друг е въпросът, ако беше записано в бъдеще време „ще открият"!

А и не е логично Стария завет предвещава идването на Месията,а тук се прескача него и се споменава неграмотния Пророк? :D

Старият Завет със сигурност предвижда идването на Месията.

А Коранът не може а предвиди идването на Месията, защото Месията е дошъл повече от шест века преди да е низпослан Корана.

Нали знаеш, че мюсюлманите признават Христос за Месия?

После Бог му казва да каже 158. Кажи: "О, хора, аз съм Пратеника на Аллах при всички вас на Онзи, Чието е владението на небесата и на земята. Няма друг бог освен Него. Той съживява и Той умъртвява. Вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник неграмотния Пророк, който вярва в Аллах и в Неговите Слова, и го следвайте, за да сте напътени!"Т.е да разбирам,че Пратеника на Аллах е Моисей?

Поне според текста така изглежда.

Действително, като се чете текста би могло да се тълкува и така, но при условие, че неграмотния пророк не е Мохамед, а някой друг, живял по времето на Мойсей.

Виж как е описано в знамението:" .. Вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник неграмотния Пророк, …"

„Вярвайте" е в сегашно време! Хората не могат да вярват в някого, който ще се роди повече от 2 000 години след тях и нищо не им е казал!

Би трябвало да няма никакво значение в посланието на сурите,независимо в кой период са казани.Посланието е едно и също,разбирам,че се описват исторически периоди,но какво значи "миролюбива сура"?Означава ли, че на моменти Бог заповядва на народа си и пророка му какво да правят,веднъж насилие,после миролюбие?

Първоначално в Мека, Мохамед е бил "Господин Никой" и не са му обръщали внимание и теологиата ми е била миролюбива.

Но след това в Медина натрупва значителна военна мощ и огромно влияние. Да не забравяме, че по-късно завладява Мека с 10 000 добре въоръжени вярващи, практически без бой. И обединава с огън и меч всички арабски племена и ги превръща в голяма военна сила, с която ще се съобразяват съседните държави в следващите няколко столетия!

За последните си 10 години след Хижрата провежда над 60 военни похода и лично ръководи около половината от тях! Няма как знаменията му да са миролюбиви!

И е интересно защо понякога се пише Бог с малка буква ,а Аллах винаги с голяма?

Въпросът за главните букви е въпрос на личен избор на Преводача!

Казвал съм много пъти, че арабският език е беден, но никой не ми вярва.

Просто в арабският език няма главни букви!

Споделям мнението,очевидно е,че нещо не е както трябва.И това говори,че няма нищо перфектно създадено от хората,било то и под влияние,внушение на Свят Дух,Ангел,Архангел и т.н

Незнам тези текстове как трябва да се четат и тълкуват(било Коран или Библия)-буквално или преносно,явно трябва да си историк,теолог или арабист едновременно(могат да се добавят и други професии)

както някой беше казал религията не е за глупави хора

• Автор

Споделям мнението,очевидно е,че нещо не е както трябва.И това говори,че няма нищо перфектно създадено от хората,било то и под влияние,внушение на Свят Дух,Ангел,Архангел и т.н

Незнам тези текстове как трябва да се четат и тълкуват(било Коран или Библия)-буквално или преносно,явно трябва да си историк,теолог или арабист едновременно(могат да се добавят и други професии)

както някой беше казал религията не е за глупави хора

От гледна точка на исляма, това не е така! В самия Коран е записано:

Сура 44, аят 58

Сторихме го [Корана] лесен - на твоя език, за да се поучат.

Сура 54, аяти 22; 32 и 40

22. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

32. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

40. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

Това означава, че Корана е много лесен за разбиране / според думите на Аллах в него / и следва да го разбрат и поучават всички!

И след като един неук и неграмотен човек е успял да го предаде на арабите през 7 век,

то би трябвало Коранът според собствените му знамения, да се разбира без всякакъв проблем!

От гледна точка на исляма, това не е така! В самия Коран е записано:

Сура 44, аят 58

Сторихме го [Корана] лесен - на твоя език, за да се поучат.

Сура 54, аяти 22; 32 и 40

22. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

32. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

40. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

Това означава, че Корана е много лесен за разбиране / според думите на Аллах в него / и следва да го разбрат и поучават всички!

И след като един неук и неграмотен човек е успял да го предаде на арабите през 7 век,

то би трябвало Коранът според собствените му знамения, да се разбира без всякакъв проблем!

Лесен за поучение,а изглежда че е лесен за арабите,т.е низпослан е на тях и е логично те да го разбират най-добре.

• Автор

Лесен за поучение,а изглежда че е лесен за арабите,т.е низпослан е на тях и е логично те да го разбират най-добре.

Приятелю,

Ако си вярващ, твоите думи са грях според исляма. Аллах е казал, че е лесен и от тук нататък в Исляма мисленето спира, а следва само ПОДЧИНЕНИЕТО. По-точно според шериата, това са харам гайри зулми - изразено несъгласие с думите на Аллах.

В този случай е добре да направи Дуа!

А според мен, твоите думи са истина отвсякъде! Действително Ислямът е низпослан само за арабите и това е записано в самия Коран:

Сура 17:1

1. Пречист е Онзи, Който пренесе Своя раб нощем от Свещената джамия до Най-далечната джамия, околностите на която Ние благословихме, за да му покажем от Нашите знамения. Той е Всечуващия, Всезрящия.

Свещенната Джамия се намира в Мека / Масджид Ал Харам / , а най-отдалечената Джамия в Околностите, на която проповядва Аллах е Масджид Ал Акса / Масджид - Джамия, Ал Акса - най-отдалечена/ в Ерусалим! Т.е. Ареалът да действие на исляма според Корана е от Мека до Ерусалим. Навсякъде другаде е грях да се разпространява исляма!

Приятелю,

Ако си вярващ, твоите думи са грях според исляма. Аллах е казал, че е лесен и от тук нататък в Исляма мисленето спира, а следва само ПОДЧИНЕНИЕТО. По-точно според шериата, това са харам гайри зулми - изразено несъгласие с думите на Аллах.

В този случай е добре да направи Дуа!

Ще го имам на предвид :blink: Ето ти едно противоречие,в Корана не пише ли,че само Бог има правото да ни съди,когато дойде времето за това?Тогава как така някой ще определи друг като вярващ или неверник,а и ще му държи сметка за начина му на живот?

Нямам предвид теб :cool:

• Автор

Ще го имам на предвид :biggrin: Ето ти едно противоречие,в Корана не пише ли,че само Бог има правото да ни съди,когато дойде времето за това?

Вярно е, че само Бог има право да съди хората за греховете им! Този принцип е залегнал в юдаизма и в християнството. За исляма обаче освен в името на Бог, се насърчават вярващите да убиват и в името на смъртен!

Сура 5

33. Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,

От справката, която направих с арабския текст на Корана (5:33), стана ясно, че под пратеник се разбира всеки обикновен пратеник, а не пратеник-Расул! Т.е. под пратеник се разбира дори и Александър Македонски / който според Корана е обикновен пратеник на Аллах /!

Тогава как така някой ще определи друг като вярващ или неверник,а и ще му държи сметка за начина му на живот?

Нямам предвид теб :)

Едва ли някой може да има предвид, че ти държа сметка в предния ми пост!

Всъщност аз се възхищавам от начина ти ма мислене:

А според мен, твоите думи са истина отвсякъде! Действително Ислямът е низпослан само за арабите и това е записано в самия Коран:

Ако говорим за класическо противиречие в Корана, мога да то представа нещо, което до сега мюсюлманите са ми "отговаряли" само с мълчание !!!

Заслугата за откриване на това противиречие не е моя. Не е необходимо нито да си теолог, нито историк, нито да знаеш арабски. Необходимо е да направиш две сметки на ум по математика и да разбереш, че или Аллах е мошенник или Мохамед не пророка, а мошенник!

Наследствените закони на Аллах!

Коранът дава следните правила при определяне на наследство, Сура4, аяти 11, 12 и 176:

11. Повелява ви Аллах за вашите деца:

за мъжкото е дял, колкото за две женски.

А ако са повече от две жени, за тях са две третини от оставеното.

А ако е една, за нея е половината.

А за родителите му, за всеки един от тях, е шестината от оставеното, ако е имал дете.

А ако не е имал дете и го наследят родителите му, за майка му е третината.

А ако е имал братя, за майка му е шестината след завещание, завещано от него, или дълг.

Предписание от Аллах! Не знаете кой ви е по-близък по изгода, бащите или синовете ви. Аллах е всезнаещ, премъдър.

12. За вас е половината от онова, което са оставили съпругите ви, ако не са имали дете.

А ако са имали дете, за вас е четвъртината от онова, което са оставили след завещание, завещано от тях, или дълг.

А за съпругите е четвъртината от онова, което сте оставили, ако не сте имали дете.

А ако сте имали дете, за тях е осмината от онова, което сте оставили след завещание, завещано от вас, или дълг.

А ако мъж или жена биват наследени и нямат родители и деца, и имат брат или сестра, за всеки един от тях е шестината.

А ако са повече от това, те са съдружници в третината след завещание, което е завещано, или дълг, без да има ощетен.

Това е завет от Аллах! Аллах е всезнаещ, всеблаг.

176. И те молят да постановиш.

Кажи: "Аллах ви постановява за умрелите без деца и бащи.

Почине ли мъж и не е имал дете, а е имал сестра, нейно е половината от онова, което е оставил,

а и той я наследява, ако не е имала дете.

А щом са две, за тях са две третини от онова, което е оставил.

А щом са повече братя и сестри, за мъжкото е дял, колкото за две женски."

Аллах ви обяснява, за да не се заблудите. Аллах знае всяко нещо.

Това са чисто юридически казуси. Да видим как трябва да изпълнят мюсюлманите повелята на Аллах?

Да разгледаме следните примери!

1.1 . Ако мъж умре и остави след себе си четири дъщери, двамата родители и съпруга , то те ще получат съответно:

Съпруга - 1 / 8 , според (4:12)

Дъщери - 2/3 , според (4:176)

Баща - 1/6 , според (4:11)

Майка - 1/6 , според (4:11)

Общо = 1,125

1.2. Нека сега Съпруг да остави Майка, Съпруга и две Сестри.

Съпруга - 1 / 4 , според (4:12)

Майка - 1 / 3 , според (4:11)

Сестри 2 / 3 , според (4:176)

Общо = 1,25

Може да разгледат и други ситуации. Обикновено трябва да се разпределя повече от наследеното / т.е сумата от наследените части е по-голяма от единица/.

Изводът обаче е един - Този, когото мюсюлманите наричат Всезнаещ, Премъдър и пр. определено не е научил Елементарната Математика.

Следствие на това Той не може да реши елементарни юридически казуси създава сигурна невъзможност на вярващите да изпълняват Корана, дори и да искат.

Авторът на Корана не е Всезнаещ, а неук и неграмотен!

Аз също мисля, че имам добри познания по математика, но не допусках, че съм по-добър математик от Аллах!

Кой е автор на Корана?

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

...в Корана не пише ли,че само Бог има правото да ни съди,когато дойде времето за това?Тогава как така някой ще определи друг като вярващ или неверник,а и ще му държи сметка за начина му на живот?

...

Това е интересен въпрос, имайки предвид отговорите на мюсюлманите в темата за Исляма, според които всички християни са неверници. Всъщност всички не-мюсюлмани са неверници. А в Корана са предвидени всякакви мъчения за неверниците.

33. Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,

Това ми звучи като съвет при водене на война и религиозно правораздаване.

От справката, която направих с арабския текст на Корана (5:33), стана ясно, че под пратеник се разбира всеки обикновен пратеник, а не пратеник-Расул! Т.е. под пратеник се разбира дори и Александър Македонски / който според Корана е обикновен пратеник на Аллах /!

Успеж в тълкуването,аз не мога.

Едва ли някой може да има предвид, че ти държа сметка в предния ми пост!

:clap:

Просто се сетих за доста разпространеният проблем-фанатизма,ограничението,подчинението(не само в исляма)

Или трябва да се приеме всичко като чиста монета,мълчаливо или става лошо,ставаш лесно неверник,а някъде могат и да те убият.Контрола и стигмата са много лесни.

Е,къде е тогава свободата?

Ако говорим за класическо противиречие в Корана, мога да то представа нещо, което до сега мюсюлманите са ми "отговаряли" само с мълчание !!!

Заслугата за откриване на това противиречие не е моя. Не е необходимо нито да си теолог, нито историк, нито да знаеш арабски. Необходимо е да направиш две сметки на ум по математика и да разбереш, че или Аллах е мошенник или Мохамед не пророка, а мошенник!

Наследствените закони на Аллах!

Коранът дава следните правила при определяне на наследство, Сура4, аяти 11, 12 и 176:

11. Повелява ви Аллах за вашите деца:

за мъжкото е дял, колкото за две женски.

А ако са повече от две жени, за тях са две третини от оставеното.

А ако е една, за нея е половината.

А за родителите му, за всеки един от тях, е шестината от оставеното, ако е имал дете.

А ако не е имал дете и го наследят родителите му, за майка му е третината.

А ако е имал братя, за майка му е шестината след завещание, завещано от него, или дълг.

Предписание от Аллах! Не знаете кой ви е по-близък по изгода, бащите или синовете ви. Аллах е всезнаещ, премъдър.

12. За вас е половината от онова, което са оставили съпругите ви, ако не са имали дете.

А ако са имали дете, за вас е четвъртината от онова, което са оставили след завещание, завещано от тях, или дълг.

А за съпругите е четвъртината от онова, което сте оставили, ако не сте имали дете.

А ако сте имали дете, за тях е осмината от онова, което сте оставили след завещание, завещано от вас, или дълг.

А ако мъж или жена биват наследени и нямат родители и деца, и имат брат или сестра, за всеки един от тях е шестината.

А ако са повече от това, те са съдружници в третината след завещание, което е завещано, или дълг, без да има ощетен.

Това е завет от Аллах! Аллах е всезнаещ, всеблаг.

176. И те молят да постановиш.

Кажи: "Аллах ви постановява за умрелите без деца и бащи.

Почине ли мъж и не е имал дете, а е имал сестра, нейно е половината от онова, което е оставил,

а и той я наследява, ако не е имала дете.

А щом са две, за тях са две третини от онова, което е оставил.

А щом са повече братя и сестри, за мъжкото е дял, колкото за две женски."

Аллах ви обяснява, за да не се заблудите. Аллах знае всяко нещо.

Това са чисто юридически казуси. Да видим как трябва да изпълнят мюсюлманите повелята на Аллах?

Да разгледаме следните примери!

1.1 . Ако мъж умре и остави след себе си четири дъщери, двамата родители и съпруга , то те ще получат съответно:

Съпруга - 1 / 8 , според (4:12)

Дъщери - 2/3 , според (4:176)

Баща - 1/6 , според (4:11)

Майка - 1/6 , според (4:11)

Общо = 1,125

1.2. Нека сега Съпруг да остави Майка, Съпруга и две Сестри.

Съпруга - 1 / 4 , според (4:12)

Майка - 1 / 3 , според (4:11)

Сестри 2 / 3 , според (4:176)

Общо = 1,25

Може да разгледат и други ситуации. Обикновено трябва да се разпределя повече от наследеното / т.е сумата от наследените части е по-голяма от единица/.

Може би имат нужда от преразглеждане и промяна.Все пак сме 2010г.

Изводът обаче е един - Този, когото мюсюлманите наричат Всезнаещ, Премъдър и пр. определено не е научил Елементарната Математика.

Следствие на това Той не може да реши елементарни юридически казуси създава сигурна невъзможност на вярващите да изпълняват Корана, дори и да искат.

Авторът на Корана не е Всезнаещ, а неук и неграмотен!

Аз също мисля, че имам добри познания по математика, но не допусках, че съм по-добър математик от Аллах!

Кой е автор на Корана?

А може би има грешка-човешка?

Това е интересен въпрос, имайки предвид отговорите на мюсюлманите в темата за Исляма, според които всички християни са неверници. Всъщност всички не-мюсюлмани са неверници. А в Корана са предвидени всякакви мъчения за неверниците.

Доста е интересно,защото кажеш ли нещо,било и истина,ставаш неудобен. sad.gif

• Автор

Приятелю, къде е написано в Корана, че християните са неверници? Отдавна търся такова знамение и не мога да намеря! Дай ми линк към това знамение, моля!

Приятелю, къде е написано в Корана, че християните са неверници? Отдавна търся такова знамение и не мога да намеря! Дай ми линк към това знамение, моля!

Аз не съм специалист по Корана, но преди време на зададен от мен въпрос:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=145508&st=105&p=424733&#entry424733

Arsen отговори така:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=145508&st=105&p=425151&#entry425151

• Автор

http://www.kaldata.c...33&#entry424733

Arsen отговори така:

http://www.kaldata.c...51&#entry425151

Приятелю,

Има проблем с двата линка, които си ми дал!

Дай ги още веднъж, но ги изпробрай дали работят, моля!

Извинявам се че се намесвам, ама при мен линковете работят и ето ги постовете, за да не губим ценно време.

Още един въпрос:

В

5.СУРА ТРАПЕЗАТА

(АЛ-МАИДА)

Мединска.

се казва:

тук за християните ли се говори и това означава ли, че християните са неверници?

Тук Бог споменава съдружаването(измислянето на други богове) с Него.Нарушаването на първата Божия заповед,която гласи,че Бог е един.Както знаеш Троицата в днешното християнство е бог Баща бог Син(Исус) и светия Дух,което в пряк разрез с първата заповед.Исус в Исляма е пророк и приемането му за Бог води до неверие.Накратко се има впредвид християните които вярват,че Исус е син Божи и се молят на него,като на бог.Не всички християни споделят тази доктрина,но по-голямата част да.

Редактирано от N e o (преглед на промените)

• Автор

Може би имат нужда от преразглеждане и промяна.Все пак сме 2010г.

Сура 10:64

64. за тях е радостната вест в земния живот и в отвъдния. Неизменни са Словата на Аллах. Това е великото спасение.

Разбираш ли какво предлагаш на мюсюлманите - да променят Божието слово?!

А може би има грешка-човешка?

Че нали Коранът е написан от Бог? Как тъй има човешка грешка в Словата на Аллах? И ако има една грешка, колко още грешки има?

...

Наличието на противоречия в Корана, означава, че Коранът не е от Аллах! Така е записано в Сура 4 : 82

82. Нима не размишляват над Корана? И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия.

Сура 10:64

64. за тях е радостната вест в земния живот и в отвъдния. Неизменни са Словата на Аллах. Това е великото спасение.

Разбираш ли какво предлагаш на мюсюлманите - да променят Божието слово?!

Че нали Коранът е написан от Бог? Как тъй има човешка грешка в Словата на Аллах? И ако има една грешка, колко още грешки има?

...

Наличието на противоречия в Корана, означава, че Коранът не е от Аллах! Така е записано в Сура 4 : 82

82. Нима не размишляват над Корана? И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия.

Както казваш „Ислям (ислāм, име за действие от глагола аслама) на арабски означава отдаване, подчинение, послушание добавям към Бог и (муслимун – деепричастие на глагола аслама; отдадени, посветили се на единия Творец и Господ)е показателно,всяко друго нещо противно на това е противоречие и е в разрез с религията!

По какво можем да определим,че дадено послание е казано от Бог и каква е гаранцията,че после някой не го е променил?

Питам се наистина ли съществуват и къде са скрижалите дадени от Бог на Моисей?

Защо Исус Христос не е дал на хората готово Писание,със заповеди?

Защо Мохамед не е дал на хората готов Коран?

Редактирано от fringe (преглед на промените)

По какво можем да определим,че дадено послание е казано от Бог и каква е гаранцията,че после някой не го е променил?

Само религиозните фанатици или тези, които никога не са се замисляли по този въпрос могат да считат, че някоя свещенна книга като Библията, Корана или Ведите напр. е останала неизменена през вековете, дори и да приемем, че е низпослана от Бог. Свещенните книги са пълни с противоречия, но е важно да се научим да отсяваме зърното от плявата, защото в тях се съдържа и много мъдрост. Звучи ли ти разумно?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Само религиозните фанатици или тези, които никога не са се замисляли по този въпрос могат да считат, че някоя свещенна книга като Библията, Корана или Ведите напр. е останала неизменена през вековете, дори и да приемем, че е низпослана от Бог. Свещенните книги са пълни с противоречия, но е важно да се научим да отсяваме зърното от плявата, защото в тях се съдържа и много мъдрост. Звучи ли ти разумно?

;) Разбира се.Много си прав!

Всичко е написано от човешка ръка, и после както е казано за поучение и наставление.Дали е под Божие внушение,някои казват да,други не.Истината май остава някакъде там...

Ако сме достатъчно мъдри,ще си извлечем само необходимото,както казваш.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

• Автор

Arsen отговори така:

Сура 5, аят 73

73. Неверници са онези, които казват: "Аллах, това е третият от троицата." А няма друг Бог освен единствения Бог. И ако не престанат да говорят това, болезнено мъчение ще сполети неверниците.

.....

Не знам кой е Арсен, но му предай поздрави от мен. Аз бих му отговорил така:

В английския текст на Корана в превод от Пиктал в същото това знамение е записано друго:

Сура 5, аят 73

They surely disbelieve who say: Lo! Allah is the third of three; when there is no Allah save the One Allah. If they desist not from so saying a painful doom will fall on those of them who disbelieve.

Превод на курсива - „ Аллах е третия от тримата,…"

В Корана на арабски е записано също думата „три", а „Троица" не е записано.

Източник - http://www.searchtru...l.php?chapter=5

В Английската версия на, Сура 4, аят 171, също е преведено друг, различно от българския превод:

171. O People of the Scripture! Do not exaggerate in your religion nor utter aught concerning Allah save the truth. The Messiah, Jesus son of Mary, was only a messenger of Allah, and His word which He conveyed unto Mary, and a spirit from Him. So believe in Allah and His messengers, and say not "Three" - Cease! (it is) better for you! - Allah is only One God. Far is it removed from His Transcendent Majesty that He should have a son. His is all that is in the heavens and all that is in the earth. And Allah is sufficient as Defender.

Източник - http://www.searchtru...l.php?chapter=4

Превод на курсива - „ И вярвайте в Аллах и Неговите пратеници, и не казвайте "Три" - Престанете!"

В арабската версия на Сура 4, 171 не присъства думата „Троица" а в българската версия обаче присъства думата „Троица":

171. О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината! Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: "Троица!" Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник.

В исляма е важно какво е записано в арабския Коран. В случая става дума, че е забранено да се произнася думата „Три" на арабски!

За справка – Троица на английски е Trinity !

В арабският текст също няма думата "Троица", а присъства думата "три"!

Но в самият Коран виждаме аяти, в които се произнася думата „три":

Сура3, аят41. Рече: "Господи, дай ми знак!" Рече: "Знакът за теб е три дни да говориш с хората само като посочваш. И споменавай често своя Господ, и Го прославяй вечер и сутрин!"

И има още множество примери с използване на числото "три" на арабски в Корана!

Т.е.Корана е грях!

И още:

Никъде в Библията не е записана думата „Троица". Няма дори и дума „Двойца" ! Ако има, то моля дай ми линк към този стих! За разлика от Библиата, точно българският превод на Корана съдържа израз „Троица"!

И пак Коранът е грях!

Коранът счита, че Троицата са Мария и Исус, които се явявали два отделни от Аллах бога:

Сура5, аят116. И когато Аллах рече: "О, Иса, сине на Мариам, ти ли каза на хората: "Приемете мен и майка ми за богове освен Аллах!" Рече: "Пречист си Ти! Не ми подобава да казвам това, на което нямам право. Ако бях го казал, Ти щеше да знаеш това. Ти знаеш какво има в душата ми, но аз не зная какво има в Твоята душа. Ти си Всезнаещият неведомите неща.

Това представяне на християните, като вярващи във факта, че Бог е взел Мария за Своя жена и тя и нейната рожба Исус са станали два отделни бога е обидно както за християните, така и за мюсюлманите.

Според исляма Троицата означава наличието на три отделни бога!

Запомнете това!!!

Ако разгледаш ересите ще установиш, че така си представят троицата мормоните!

Изводът е следния – Когато се говори с мюсюлмани за „Троица" първо трябва да ги попитате – Какво според Корана означава думата „Троица"? И когато изясните този въпрос, ги отпращаш към мормоните! Иначе всеки ще обозначава различни понятия с думата „Троица" и единствения резултата от този „диалог" ще е само скарване!

Arsen написа на 16 януари 2007 - 04:42 :

Тук Бог споменава съдружаването(измислянето на други богове) с Него.Нарушаването на първата Божия заповед,която гласи,че Бог е един.Както знаеш Троицата в днешното християнство е бог Баща бог Син(Исус) и светия Дух,което в пряк разрез с първата заповед.

Това, което е написано тук, може да го твърди човек, които е виждал Библията само на картинка!

В Библията никъде не е записана думата „Троица".

Исус никъде не е казал в Библията – „Аз съм Бог"!

Казал е обаче в Евангелие от Йоан 10 : 30 „ Аз и Отец – едно сме"!

И още – в стихове 33 и 34:

33 Юдеите Му отговориха: Не за добро дело искаме да Те убием с камъни, а за богохулство, и защото Ти, бидейки човек, правиш Себе Си Бог.

34 Исус им отговори: Не е ли писано във вашия закон: "Аз рекох, богове сте вие"?

Явно по-горното твърдение е написано от човек, който не разбира същността на Бог!

Arsen написа на 16 януари 2007 - 04:42 :

Исус в Исляма е пророк и приемането му за Бог води до неверие.Накратко се има впредвид християните които вярват,че Исус е син Божи и се молят на него,като на бог.Не всички християни споделят тази доктрина,но по-голямата част да.

Исус в исляма е приет за пророк, но той покрива всичките критерии на Аллах за Бог!

В Корана, Аллах е низпослал критери за разграничаване истинските от фалшивите богове!

Сура 16

17. И нима Онзи, Който сътворява, е като онзи, който не може да сътворява? Не ще ли се поучите?;

20. Онези, които [неверниците] ги зоват вместо Аллах, нищо не могат да сътворят, а и самите те са сътворени

21. безжизнени мъртъвци. И не ще усетят кога ще бъдат възкресени.

Сура 25

2. А вместо Него [неверниците] приеха божества, които нищо не творят, а те са сътворени, и не владеят за себе си нито вреда, нито полза, и не владеят нито смърт, нито живот, нито възкресение.

Дали Иса / Исус / отговаря на тези дефиниции?

Сура 3

49. И ще го стори пратеник при синовете на Исраил: "Донесох ви знамение от вашия Господ. Ще създам за вас от глина образ на птица, ще духна в нея и ще стане птица с позволението на Аллах. И ще изцерявам слепи и прокажени, и ще съживявам мъртви с позволението на Аллах. И ще ви съобщавам какво ядете и с какво се запасявате по домовете си. Наистина в това има знамение за вас, ако сте вярващи.

55. Когато Аллах рече: "О, Иса, Аз ще те прибера и ще те въздигна при Мен, и ще те пречистя от невярващите, и до Деня на възкресението ще сторя онези, които те последваха, над онези, които не повярваха. После при Мен ще се завърнете и ще отсъдя между вас в онова, по което сте били в разногласие."

Сура 4

157. и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах." но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

158. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър.

Сура 5

110. Когато Аллах рече: "О, Иса, сине на Мариам, помни Моята благодат към теб и към майка ти, как те подкрепих със Светия дух, та с хората да говориш в люлката и като възрастен! И как те научих на книгата и на мъдростта, и на Тората, и на Евангелието. И ето, сътворяваш от глина образ на птица с Моето позволение, и духваш в нея, и става птица с Моето позволение. И изцеряваш слепия и прокажения с Моето позволение. И ето, извеждаш мъртвите с Моето позволение. И как възпрях от теб синовете на Исраил, когато им донесе ясните знаци. И рекоха неверниците измежду тях: "Това е само явна магия."

От тук непосредствено следва, че Исус отговаря на всички критерии за Божество, издигнати от самия Аллах!!!

Исус е описан в Корана, като Слова от Бог / Аллах /!

Например - Сура 3, аяти 39 и 45

Попитай г-н Арсен – Вечно ли е Словото от Аллах ? И ако каже, че не е вечно – то попитай го отново – До кога е в сила Корана?

Тук съм описал, че според Корана, мюсюлманите следва да са езичмици!

http://www.kaldata.c...00#entry1536824

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.