Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Thuban или иначе казано Phenom X6 ревю.

Featured Replies

Предистория:

„Ядрената" война при процесорите започна преди около 5 години. Тогава стана ясно, че едно ядро вече не може да се справя с всички налични задачи за изпълнение и на пазара започна появата на двуядрени процесори. Тогава AMD показа леко превъзходство с процесорите Athlon X2. Интел бързо наваксаха и разбиха всяка конкуренция с процесорите от серията Core 2 Duo. И сякаш от AMD заспаха. Intel изпревари конкуренцията както в двуядрените, така и в по-късните 4-ядрени процесори, докато AMD не правеше нищо. Сериите Core2Quad и Core2Extreme показаха смазващото превъзходство на Intel над конкурентния производител. И тогава от AMD пуснаха на пазара серията Phenom. С нея те направиха първи стъпки в опит да се върнат на пазара. Решенията с 3 и 4 ядра не бяха толкова производителни и ефективни, колкото показваха, че АМD все още има потенциал да се бори. На излизането на пазара на сериите Core i5 и Core i7 от AMD отговориха с Phenom II X2, X3, X4 процесори. И сега от Intel и AMD почти едновременно представят на пазара 6-ядрени решения в лицето на Core i7 980X и Phenom II X6 1090T. И докато 980Х процесора е чудовищно производителен, той е дори още по-чудовищно скъп с цена на родния пазар от порядъка на 2000лв. само за процесора към днешна дата, то конкурентния процесор 1090Т се намира на почти 4 пъти по-ниска цена – 520лв.

Архитектура:

Публикувано изображение

Процесорите от серията Phenom II X6 физически не се различават от процесорите Phenom II X4, което по груби сметки означава, че тези нови процесори могат да се поддържат от всички налични AM3/AM2+ дънни платки с TDP 125W. Оказва се, че 6-ядрените Phenom-ми ще се сработят с повечето АМ3 и АМ2+ дънни платки с ъпдейт на BIOS. Само по себе си това е много радваща новина, като единственият сериозен проблем в случая е, че няма да се ползва Turbo Core технологията.

AMD Phenom II X6 1090T/1055Т Black Edition

• Честота: 3.2 / 2.8GHz
  • Брой ядра: 6 x физически
  • Ядро: Thuban
  • Съвместимост: Socket AM2+/AM3
  • L1 cache: 64KB L1 data, 64KB L1 instruction per core
  • L2 cache: 512KB per core
  • L3 cache: 6MB достъпна от всички ядра
  • HTT: 200MHz
  • Memory: Dual-channel DDR2/DDR3
  • TDP: 125W
Особености на Thuban ядрото:

Phenom II X6 1090T е произведен по същия 45nm процес, както и Phenom II X4 965. За разлика от него, 1090Т е с намалена честота (от 3,4GHz за 965 до 3,2GHz за 1090Т) за да се запази максималното TDP от 125W. Това не е голяма разлика в честотите, а нека не забравяме технологията Turbo Core, която овърклоква някое ядро, когато процесорът не е напълно натоварен и не достига 125W TDP, например когато въпросното ядро е натоварено, а другите ядра не са. Логичен е факта, че това е най-големият като площ чип на AMD – 346кв.мм. при 258кв.мм. за Phenоm II X4 процесорите. Също толкова логичен е и факта, че броят на транзисторите в кристала са увеличени от 758млн. при Х4 до 904млн. при Х6 процесорите. Факт е, че това не повлиява на TDP на процесора , като то е дори по-ниско от това на Phenom II X4 965 – 125 до 140W при 95 до 125 за 1055Т и 125W за 1090Т.

Интерес представлява въпросът „Каква е разликата между модел ***0Т и модел ***5Т?" Отговорът е странно прост – модел ***5Т поддържа по-висока честота на Turbo Core овърклока – 500MHz, докато модел ***0Т поддържа 400MHz. Tова само по себе си е нищожна разлика, имайки предвид, че по време на тестовете не е забелязана по-висока честота на ядрата от 3,36GHz при максимална възможна 3,6GHz за 1090Т. Oт тук се вади заключение, че Тurbo Core е далеч по-малко агресивна технология от еквивалентната Turbo Boost на Intel, но и това заключение не може да бъде прието на 100% поради факта, че това са едва първите процесори с тази технология.

Публикувано изображение

Налични са отново 6MB кеш от трето ниво, което означава, че кешът за едно ядро е намален с около 33%, сравнено с кеша на Phenom II 965, където 4 ядра разполагат със същото количество кеш, както 6-те ядра на 1090Т.

Както всички други АМ3 процесори, AMD са вградили поддръжката както на ДДР3, така и на ДДР2 рам памет. Първият вариант, разбира се е за предпочитане, имайки предвид по-високата производителност, особено с новите 890FX дънни платки, за които по-подробно ще поговорим в друго ревю.

Овърклок:

Тъй като това е Black Edition процесор неговият множител е отключен, макар че по-висока производителност се получава при клок чрез повишаване на шината. За постигане на максимален клок множителят е бил увеличен до поява на нестабилност, след което е намален с една стъпка. След това същият метод е приложен и при повишаването на честотата на шината. В крайна сметка се оказва, че процесорът има своя клокърски потенциал. Достигнат е стабилен клок при честота 4,11GHz при старт от 3,2GHz.

Публикувано изображение

Overclocked settings:

• Processor: AMD Phenom II X6 1090T @ 4.11GHz (205x20) 1.476v

Макар CPU-Z да разпознава процесора като 1095Т от сайта твърдят, че това е грешка в програмата и наличният им процесор всъщност е 1090Т, а не 1095Т.

Публикувано изображение

Тестова конфигурация:

Тъй като в теста са включени много и различни процесори е логично да има множество и различни конфигурации. Разликите са само в дънната платка и процесорът в съответната машина, докато другите компоненти са запазени идентични.

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

РЕЗУЛТАТИ:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Игрални тестове:

Температура и консумация:

Заключения:

Производителността според тестовете "паркира" Phenom II X6 1090T около Core i7 920/930. Реално, 1090Т няма никакъв шанс да се бори с 6-ядреният процесор на Intel Core i7 980X. Ако се погледне от страна цена/производителност, то тогава многоядреният AMD процесор идва много по-изгоден. В игралните тестове разликите са малки, но все пак са налични. От 2-3 кадъра до 15 кадъра в някои игри многоядрените процесори изпреварват 2-ядрените.

Имайки предвид цената и производителността, 1090Т идва наистина изгоден ъпгрейд. Към днешна дата, обаче, на нашият пазар, при тази му цена Core i7 930 е по-изгодният процесор.

Поглеждайки 1055Т го откриваме "класиран" между Phenom II X4 и Core i7 920. Цената му е далеч по-висока от тази на X4 965, а предимствата му са спорни. Все пак 6-те ядра ще дадат сериозно предимство при многонишкови приложения.

ИЗТОЧНИЦИ:

www.bit-tech.net

www.overclockersclub.com

www.hardwarecanucks.com

PS: Използвал съм точно тези тестове поради една едничка причина - наличието на 1055Т тестове, редом до 1090Т.

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Извод "EPIC FAIL" за АМД...

1. цена и производителност сравними с тези на i7 930.

2. Съвместимост с дъна за по 120лв.

3. По-ниска консумация и по-студен от конкурентния i7 930...

Techpowerup - RECOMMENDED

OCC - GOLD

HardwareCanucks - DAM GOOD

Къде точно се класира изказването EPIC FAIL?

И7 920 е 470лева,930 е 550лв(1090Т е 570лв) в момента в Jar, не ми се вижда оферта. Струва ми се, че Клокнат 920 примерно на 3.5Гхз ще изпревари 1090Т на 4,1. Предполагам, че АМД трябва да почнат да правят процесори на 32микрона или по-малко.... А и някак си не ми се вярва на дъно за 120лева да му сложиш 1055 или 1090, трябва да си признаеш, че за това се изхвърляш много :) .

Редактирано от piro2004 (преглед на промените)

770 и 785 пишеше в нета, че без проблем ще поддържат тюбанчетата

И от други сайтове тестовете показват, че върховия шестядрен Феном, се намира там, където сочи цената му. Т.е. около i7 920-930 и i7 860-870. Очакванията за някакъв "лъвски" скок в производителността, едва ли са били реални, предвид изоставането в технологията от страна на AMD. Все пак да не забравяме, че AMD влагат доста усилия и в ATI картите и ресурсите им за гонене на Intel може би не са оправдани. Все пак добре е, че ги има, защото скоро от върховите Intel-и едва ли ще си купи редовия потребител.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

• Автор

Още едно предимство - хай-енд дъната с по-стари чипсети и DDR2 памет спокойно ще подържат X6 Phenom процесорите. Освен това дори и 790Х дънна платка е по-евтино от едно качествено интел X58 чипсет дъно. Няма да те убеждавам, но АКО няма да клокваш процесора си пазва идеално според цената си. Pyro, всеки има право на мнение, но не казвай, че не струва процесора, когато си е идеален за парите си...

В крайна сметка, каквото и да си говорим просто CPUs НЕ СЕ РАЗВИВАТ(достатъчно бързо). Преди 10 години, ако някой е кажел, че видео карта може да прави повече изчисления от процесор ще го погледнат с насмешка. А днес ТОП моделът процесор на intel i7 980xe е 107.55 GFLOPS(wiki), а топ моделът видео карта на ATI HD 5970 е с 4.64 TFLOPS. Поправете ме ако греша но разликата във възможността за изчисление е НАД 40 пъти. По просто казано там където има конкуренция нещата се развиват изключително бързо, а там където има конкуренция, но пазарът не се нуждае от голяма мощ просто се развива по-бавно.... Просто надявам се след няколко години да е нормално видео карта да се използва за подпомагане на процесора. Не че няма и такива възможности и днес, но са ограничени. Просто 1 компютър като се нуждае от изключително много процесорни изчисления те се поемат от видео картата-пр. обработка на видео(за обикновеният потребител). А когато се играе игра, то процесорът ще е напълно достатъчен, а видео картата ще си работи по предназначение. Убеден съм че до няколко години, не ще има такива възможности, а те ще са много широко разпространени.

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

Така, знам, че нямам много постове тук, но бих искал да кажа, че които прави тестове "би" трябвало да знае че амд процесор с гефорсе видео не знае какво прави. ако се сложи този процесор с която и да е ати 5 серия видео карта ще даде къде, къде по добри резултати. Знам също така, че това което са направи ли е правилно до някъква степен, но "би" трявало и да направят същите тестове със ати видео карта. Които иска да ме цитира но това е моито мнение.

Редактирано от anedkow (преглед на промените)

Ето малко инфо и от братушките , този сайт е доста обективен : http://www.overclockers.ru/lab/36980/Pervoe_znakomstvo_s_Phenom_II_X6_1090T_Thuban.html Гроздето било кисело ? Единственната алтернатива с 6 ядра за десктоп от intel e 999usd , а дъното за него поне 250-300. А x6-та върви и на дъна за по 140лв ,сравнени , 1055t даже е по-хладен от x3 710 , при еднакво натоварване и малко по-висока честота (3.36 vs 3.2ghz) Поздрави ;)

Изчакайте да получим родни резултати, че от АМД/АТИ хвърлят огромни пари за реклама и уж всеки нов продукт е "супер/мега/ултра/хипер/трипер" як според тестовете в нета, но след време се оказва, че не е съвсем така. Все пак е хубаво, че от АМД изкарват нещо ново на пазара, че ми писна от високите цени на Интел.

1. цена и производителност сравними с тези на i7 930.

2. Съвместимост с дъна за по 120лв.

3. По-ниска консумация и по-студен от конкурентния i7 930...

Techpowerup - RECOMMENDED

OCC - GOLD

HardwareCanucks - DAM GOOD

Къде точно се класира изказването EPIC FAIL?

Епик фейла е че к*р и7 920 цъфна към октомври 2008ма(грубо, по спомен). Сега, пак по спомен, сме краят на месец май 2010та.

Епик фейла е че к*р и7 920 има 4 физически ядра с честота 2,66гхз, а това другарче има 6 физически на 2,8 или там според модела.

Нещо като да взема един Опел Омега 2.0 2000г(давам го за пример че ми е в главата сега) и да тръгна да се дърпам със запорожеца на прадядо ми и той да ме отнесе на магистралата. Общото между двете е задното предаване :super:

Изчакайте да получим родни резултати, че от АМД/АТИ хвърлят огромни пари за реклама и уж всеки нов продукт е "супер/мега/ултра/хипер/трипер" як според тестовете в нета, но след време се оказва, че не е съвсем така.

Все пак е хубаво, че от АМД изкарват нещо ново на пазара, че ми писна от високите цени на Интел.

:)
:whist: Ако на дядо ти запорожеца и опела са на една цена може и да стане :offtopic_s::biggrin: Ако правилно разбирам тук става дума не за надпревара кой прави най-бързият процесор на хартия а за отговор на АМД на споменатите процесори които до момента бяха безапелационни и то в горния среден клас,където и пазарът е най-голям.Да не забравяме,че има хора за които цената е от значение и биха се огледали за алтернативи на една и7 система например,която откъдето и да я погледнем си е някой лев.Също така и многонишковото програмиране едва навлиза масово,но все още има какво да се желае.Кой знае дали в близко бъдеще картинката няма д асе обърне и на мода да са процесорите с много реални ядра.В такъв случай Интел ще се декласират сами с ценовата си политика...

Покрепям тезата за провала на АМД с този процесор. 6-ядрен процесор едвам се вмества в производтиелността на 4-ядрен, какво да говорим повече ? Напоследък целта на компанията е да настигне Интел отколкото да създаде нещо ново. Дано това духовно присъствие на пазара не им изяде главата. И друго, когато обсъждате цената на 980Х, забравяте едно основно нещо - струва $1000 не защото е 6-ядрен, а защото е с отключен множител. Както бяха 975Х, 965Х, QX9650 и т.н. преди него. През септември Интел ще пусне i970 на по-нормална цена.

Напълно се вмества , да си сглобиш платформа с тази производителност , но на 30-40% по добра цена ? Какво не се вмества . Намери ново дъно за I7 , за 90usd и ще се съглася с теб. :whist:

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Напълно се вмества , да си сглобиш платформа с тази производителност , но на 30-40% по добра цена ?

Какво не се вмества .

Намери ново дъно за I7 , за 90usd и ще се съглася с теб.

:whist:

и 3 канална рам.

и 3 канална рам.

За комуникацийте с паметта отговаря изцяло процесора , а 250-350usd за дъно с i/o чипове и един южен мост е за балъци.

Тази електроника струва 100-на usd .

Че ител си продават скъпо чиповете за дъната , не е моя грижа , и не смятам да плащам пари за нищо.

Смята се производителността на цялата платформа , 2-3-1 канален режим , важен е резултата.

Когато в триканален режим е по-зле от двуканален ?

Това + ли е , според мен е - :whist:

Според мен този Thuban го изкараха, за да отбият номера и да имат все пак нещо докато излезе Bulldozer. По последни данни това трябва да стане след 7 месеца. Цък

Напълно се вмества , да си сглобиш платформа с тази производителност , но на 30-40% по добра цена ?

Е сега, глупости. Това, че може да сложиш този процесор на дъно за 120 лв. не значи, че става. Едва ли захранването на дъното е предвидено за него. Отделно 30-40% е огромно изхвърляне. Самият процесор е по-скъп, паметта също не е евтина. Да, може цената да стане по-ниска, но със сигурност няма да е кой знае колко, а и производителността може да е подобна само в игрите. На останалите фронтове (особено при видеобработката) арихектурата на АМД въобще не "пее в хора".

Като цяло АМД си остава едно бюджетно решение и нищо повече.

Редактирано от rvp (преглед на промените)

...Също така и многонишковото програмиране едва навлиза масово,но все още има какво да се желае.Кой знае дали в близко бъдеще картинката няма д асе обърне и на мода да са процесорите с много реални ядра....

Супер, тъкмо ще се използва още по-добре хипер трединга на Интел и и920 ще си смята перфектно 8 процеса едновременно, докато амд-то ще си кисне максимум на 6.

...Като цяло АМД си остава едно бюджетно решение и нищо повече.

Както един небезизвестен съфорумник от хардуербг пишеше в подписа си "амд се купува ако : си беден; ако са те излъгали; ако си болен фен". Тенденцията се запазва и едва ли скоро ще се промени. Поне се надявам дори и с година и половина-две закъснения да продължат да изкарват нови продукти, защото иначе ще стане лошо за крайните потребители (не че е много розово положението в момента).

Супер, тъкмо ще се използва още по-добре хипер трединга на Интел и и920 ще си смята перфектно 8 процеса едновременно, докато амд-то ще си кисне максимум на 6.

Както един небезизвестен съфорумник от хардуербг пишеше в подписа си "амд се купува ако : си беден; ако са те излъгали; ако си болен фен". Тенденцията се запазва и едва ли скоро ще се промени. Поне се надявам дори и с година и половина-две закъснения да продължат да изкарват нови продукти, защото иначе ще стане лошо за крайните потребители (не че е много розово положението в момента).

Съгласен съм с теб.

Ако ми кажеш , каква по-производителна евтина платформа (дъно+процесор), до 600лв да си взема,веднага слагам един celeron 1.7 s478 и ще му се радвам

Бих казал, че за 600 лева може да се направи дъно + процесор за 600лв с интел много добра ето пример : дъно: http://www.plesio.bg/motherboards-c-69977721/p55de3-1156-ddr3-p55-p-280865.html и процесор http://www.plesio.bg/cpu-c-69977713/core-i5-650-1156-3-20ghz-cache-4mb-box-p-281302.html и хвърка просто , обаче за тези пари едно добро дъно + амд феном х4 965 ще го изяде

Така, знам, че нямам много постове тук, но бих искал да кажа, че които прави тестове "би" трябвало да знае че амд процесор с гефорсе видео не знае какво прави. ако се сложи този процесор с която и да е ати 5 серия видео карта ще даде къде, къде по добри резултати. Знам също така, че това което са направи ли е правилно до някъква степен, но "би" трявало и да направят същите тестове със ати видео карта. Които иска да ме цитира но това е моито мнение.

Както виждаш, при Far Cry II AMD имат предимство. Жалко, че не е тествана и Battlefield 2, защото тая игра е оптимизирана за четириядрени процесори. А пък аз съжалявам, че не съм с AMD архитектура. Все пак, Е6750 се държи още, но ми се щеше да бодна и някой четириядрен. Няма да стане, защото цената на E6750 e почти такава, каквато бе в края на 2007 година. Луда работа.

• Автор

В крайна сметка какво излезе? АМД са изостанали с технологията, интел от години имат по-добри процесори, и АМД идват маааааааалко по-изгодни цена/производителност ако броим CPU+MB+RAM... И ако тоя от хардуера е прав, то всички потребители на АМД са някви индианци или бедняци... Хм, поне ми става ясно кой е болния фен, и че определено не е фен на АМД... ПП: Има голяма разлика между "Първият продукт Х" и "Най-изгодният в момента продукт Х"...

• 2 месеца по-късно...

ЩЕ прощавате, че чак сега виждам темата.Е, аз съм с Интел, защото нацелих легендарна бройка Q6600, но тоя " небезизвестен " съфорумник е най-надутият паляк, когото някога съм виждал.Неведнъж съм си изплювал чая от смях при неговите изцепки.Мога да кажа, че само един пълен глупак би бил пристрастен, видите ли fanboy, директно го отпишете от графа " специалисти ".Сякаш някоя от компаниите знае за нас, и сякаш ще ни плати за рекламата...За бозИнтел дъната са много по-скъпи, триканалната памет не ви дава абсолютно никакво реално предимство, а с измислената си софтуеърна простотия НТ и несъществуващи допълнителни ядра, и подкупи към водещи програмисти за да я наложат, само ви дерат кожата.Ето ви измамата, две абсолютно еднакви дъна, вижте добре разликата в цената. AMD Intel Ще се пръсна от смях, фактите директно оборват Интел-евангелистите.За цената на 3 х 1 GB DDR3 за бозИнтел спокойно си вземате 2 х 2 GB DDR3 за AMD, и отново сте по-напред за същите пари.Изводът ви го оставям за домашно.Гледайте фактите, колеги, а не бръщолевенията на форумни чучела като GeniusLoci, който е написал цитата, кога се купувало AMD.Въпросният самозванец едва ли е помирисвал HD Encoding, rendering и други схвръхпрофесионални приложения, които просто сгъват всеки един процесор.Адски ми е интересен i7920 срещу 1055Т, и също ми е интересно защо първият грее с 20 градуса над втория.Аз отговора го знам, просто бозИнтел феновете открай време плюеха по АМД, че били печки, а на бозИнтел им трябваха доста години, за да копират от АМД вграждането на контролера на паметта, и изведнъж колелото се обърнало...Бих искал някой празноглав лаладжия като " небезизвестния съфорумник " да ми обясни как така върховото дъно за AMD струва 410 лв, а за Intel гони 1000 лв...Както и защо прескъпия бозИнтелски вариант изисква много по-сериозно охлаждане за овърклок от АМД-варианта...Стига съм отварял очите на n00b-овете, просто исках да ви представя как би трябвало да разсъждава един истински разбирач, като напомням отново, че съм с Intel конфигурация.Има достатъчно тестове, където при натоварване на шестте ядра новите Феноменални отнасят конкуренцията.Тия, които си вадят пари от професионални проложения, ще си избият за нула време парите от ъпгрейда към АМД, дори и да продадат всичко.А в мултитаскинг разликите са още по-фрапиращи.Относно шестядрения Интел...хм...от компанията - производител май са забравили златното правило на Бизнеса, с което почва ревюто на Анандтек.А собствениците на i7 нека си се радват на несъществуващите, емулирани ядра, докато собствениците на АМД ще си имат реални 6 ... 6 процеса едновременно със сигурност за повече от 4.Не забравяйте колко едновременни процеса има при всеки Windows, и как гимнастическите прескачания между тях се отразяват на броя ядра.

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.