Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съществува ли Бога? Да, отговаря науката

Featured Replies

krastcheta.jpg

bible_sun.jpg

Има ли Бог? А къде живее? Основателна ли е вярата в Бог? Това са въпроси, които занимават не само обикновените хора, а и учените. Но и великите умове не само не се отказват от вярата в Бог, дори по всякакъв начин се опитват да докажат съществуването му.

В момента голяма част от световните светила са обединени около идеята, че БОГ СЪЩЕСТВУВА. Учени от Бристолския университет са открили, че всички деца на земята се раждат с изначална вяра в свръхестественото и в по-висшия разум.

Математици от Германия пък изчислили, че 62% е вероятността Бог да съществува. Като цяло е странно, че точно математици са заинтересовани от тази тема. Но това е така, защото, според британския учени Найджъл Картлад "много учени в резултат на своите изследвания са принудени да заключат, че за порядъка, сложността на живота и красота, която ни заобикаля, трябва да е отговорен ум, много по-висш от нашите собствени умове".

Пол Дейвис е австралийски учен, професор по математическа физика в Университета в Аделаида, автор е на няколко книги, които доказват наличието на висок интелект. Според него, науката е достигнала своята зрялост и вече предлага по-сигурен път към Бога, отколкото религията.

Франк Тайплер е друг световно известен научен ръководител. В книгата си "Физика и безсмъртие" разглежда теорията за произхода на Вселена от началото й до нейния край и използвайки математически и физични формули, доказва съществуването на Бог, безсмъртие и вечен живот.

Учени от Торонто пък са категорични в своята теория, че вярата в Бог помага да се отървем от тревожност и намалява стреса ни до минимум. Психолози от университета в града установили различия в мозъчните функции между вярващи и невярващи в Бог хора. Те провели тестове, в които чрез електроди измерили мозъчната активност.

Съществува ли Бога? Да, отговаря науката

Оказало се, че при религиозните хора се наблюдава много по-малка активност в предната мозъчна кора - район, която променя поведението, сигнализира за нуждата от обострено внимание и контрол в резултат на емоционални преживявания. Колкото по-вярващи са хората, толкова по-малко грешки може да допусне тази част на мозъка.

В допълнение религиозните вярвания имат успокояващ ефект върху нервите.

Може ли вярата да премахне или намали болката? Може, отсичат в един глас учени от Оксфорд, които си поставили за цел за проучат по какъв точно начин молитвата, медитацията и вярата в Бога облекчават страданието.

Тези експерименти са били извършени и продължават да бъдат правени от учени от различни отдели на университета - естествени науки, философия, теология. В началото изследователите събрали в Оксфордския център за изучаване на мозъка 12 последователи на католическата вяра и същия брой атеисти.

Към дланите на всеки от участниците в експеримента били прикачени електроди, по които течал ток. Поставили пред тях две картини на майстори от Ренесанса - платно от XVII век на художника Сасоферато с образа на Дева Мария и платното Дамата с хермелина от XV век на Леонардо да Винчи.

Умишлено избрали Богородица, тъй като тя трябвало да повиши религиозните чувства на вярващите в групата.

Съзерцавайки едната или другата картина, в рамките на половин час всеки един от католиците и атеистите получил около 20 електромагнитни импулса, предизвикващ лека болка. Реакциите им били сканирани с помощта на магнитно-резонансни томографи. Тези, които насочили погледите си към платното с Дева Мария, изпитвали чувство на сигурност, чувство, че тя се грижи за тях, че няма за какво да се тревожат, въпреки токовите шокове. Детекторът показал, че почувствали болка средно 12% по-малко в сравнение с тези, които подсъзнателно избрали да съзерцават творбата на Леонардо.

Източник: sanovnik.bg

И да има и да няма - няма никакво значение, няма да е доволен че съсипваме направеното от него, източваме благата, които той е сътворил и творим бунище. Така че да се молим да няма че инак лошо ни се пише в деня на Страшния съд. Дотогава :yanim: .

Редактирано от MRDari (преглед на промените)

Еми от цялата статия става ясно,че с опити е доказано,как вярата в Бог помага на някои хора да преодоляват по лесно трудности.

Никъде не видях доказателства за съществуването му...

Аз вярвам в извънземни ,но в Бог не! Има или няма това ще разберем като му дойде времето :yanim:

Око да види, ръка да пипне...

Аз вярвам в извънземни ,но в Бог не! Има или няма това ще разберем като му дойде времето :nono:

Може би в раните на Исус трябва пръст да сложите...

И да има и да няма - няма никакво значение, няма да е доволен че съсипваме направеното от него, източваме благата, които той е сътворил и твори бунище. Така че да се молим да няма че инак лошо ни се пише в деня на Страшния съд. Дотогава :speak: .

Бунището ние си го правим.

Не намесвай Бог.

Бунището ние си го правим.

Не намесвай Бог.

Опа, изял съм едно "м", моя грешка, различно звучи без него. :speak:

Опа, изял съм едно "м", моя грешка, различно звучи без него. :speak:

Да,творим ден след ден-та затънахме...

sad.gif

днес цял ден си говорих с него на реката:blink: но аз нали съм от онази седемдесет хилядна бройка шизофеници в б-я хахахахахахахаха

Крайните твърдения "има бог" и "няма бог" са еднакво нелепи. Истината е някъде между тях.

Всеки е свободен да скача от знания към вяра и обратно, както намери за добре. Не всеки може да открие баланса, за да не падне. Всичко зависи от способностите му. Склонността на човека да прехвърля личната отговорност върху въображаеми фигури е позната от дълбока древност. И в далечно бъдеще ще има хора, които ще се нуждаят от вяра, защото ще знаят, без да са убедени, или ще са убедени, защото не знаят.

Доказателствата в "статията" заслужават внимателен прочит. Ще имат полза и атеистите, и вярващите. Едните ще се посмеят, на другите ще им стане по-леко.

Колкото по-малко знае един човек, толкова повече вяра му е необходима, за да оцелее.

Крайните твърдения "има бог" и "няма бог" са еднакво нелепи. Истината е някъде между тях.

Всеки е свободен да скача от знания към вяра и обратно, както намери за добре. Не всеки може да открие баланса, за да не падне. Всичко зависи от способностите му. Склонността на човека да прехвърля личната отговорност върху въображаеми фигури е позната от дълбока древност. И в далечно бъдеще ще има хора, които ще се нуждаят от вяра, защото ще знаят, без да са убедени, или ще са убедени, защото не знаят.

Доказателствата в "статията" заслужават внимателен прочит. Ще имат полза и атеистите, и вярващите. Едните ще се посмеят, на другите ще им стане по-леко.

Колкото по-малко знае един човек, толкова повече вяра му е необходима, за да оцелее.

По-голяма глупост не бях чувала - "някъде между тях"...

Кои тях - Бог и рогатия ли?

И от къде знаеш аз колко знам - за да ми мериш вярата на кантар?

:)

Чета тая сутрин разни теми и ми е много чудно защо някои потребители имат обичая (или манията) да пишат винаги с "болднат" шрифт?!!!

Всеки си представя Бог по различен начин.Голяма част от хората вярват че той съществува и тази вяра наистина им помага дори при лечението дори на най-страшните болести.

Бог не може да се дефинира.

Априори не става.

За да се дефинира обект е необходим наблюдател извън анализираната система /Айнщайн/.

Е, извън Бог такъв наблюдател не съществува по дефиниция,, сиреч,

НЕ СТАВАtongue.gif

Мои думи: Крайните твърдения "има бог" и "няма бог" са еднакво нелепи. Истината е някъде между тях.

По-голяма глупост не бях чувала - "някъде между тях"...

Кои тях - Бог и рогатия ли?

И от къде знаеш аз колко знам - за да ми мериш вярата на кантар?

haidukpikaso, едва ли е редно да търсиш у мен вината за това, че осмислянето на моите две прости изречения те затруднява. Ти по-добре от всекиго другиго познаваш себе си и знаеш от колко вяра имаш нужда и каква е причината за това.

Мои думи: Склонността на човека да прехвърля личната отговорност върху въображаеми фигури е позната от дълбока древност.

Удобството на този трансфер е несъмнено, дори когато фигурите не са въображаеми, а конкретни.

... И от къде знаеш аз колко знам - за да ми мериш вярата на кантар?

Смущава ме усещането, че принизяваш своята вяра до нивото на зеленчук на пазара. Има и друго - вменяваш ми действия, които биха били присъщи на твоя бог. С това едва ли се опитваш да принизиш него, следователно извисяваш мен.

Не ме въздигай, моля те! Аз съм обикновен човек и си имам друга работа.

Най-добре да изтриете темата.

Който не вярва, няма да започне да вярва и който вярва няма да се отрече от вярата си!

Ако вярваш и не правиш, какво трябва е много по-лошо от това, да не вярваш.

Що се отнася, до науката, тя е толкова назад именно защото не е вярвала в БОГ и духовния свят.

Най-добре да изтриете темата.

Който не вярва, няма да започне да вярва и който вярва няма да се отрече от вярата си!

Що се отнася, до науката, тя е толкова назад именно защото не е вярвала в БОГ и духовния свят.

По тази логика, уважаеми потребителю, трябва да изтрием повечето теми...

-абсолютно съм съгласен с теб(с изключение на премахнатото-ако беше направено,нямаше да мога да се съглася :speak: )Но,според теб,какво трябва да правиш когато вярваш,за да не е по лошо от това,да не вярваш?За неголемият ми житейски опит;и това което съм събрал като информация и от обкръжаващата ме среда,са ясни няколко неща(за широката аудитория,трудно бих ги нарекъл-Факти)Да,Бог съществува-може дори да не е това името му,но за нас е известен така;а това как изглежда-всеки има правото да го вижда;представя и описва както го възприема-трудно ми е да си мисля и представя че Бог изглежда като нас-въпреки че Религията твърди ".....че ни е създал по свой образ и подобие.....",а всъщност Бог не е на земята.....Доказателствата че не сме най висшия разум на Земята са не едно и две-от над 30 години съм събрал известно количество инфо-случайно или не;при все че е доказано нучно,че няма нищо случайно-преди 2-3 години Дойче Велле пуснаха предаване по Канал 1,във което,чрез високотехнологична апаратура се доказа съществуването на Съдба-та,Да-така е-гледах го,мога да обясня експеримента,но бих желал заинтересуваните да потърсят въпросното предаване,и по възможност да го изгледат-аз,лично,бих желал да го изгледам отново и да имам възможноста да го предложа на обкръжението ми,на което също съм разяснил за предаването и експеримента.Говорех за Висшия разум-не,не сме ние,да не говорим за тези,които предизвикват много спорове,при някои-насмешка-но също както при горе споменатото-всеки има правото да възприема както и каквото прецени...-Извънземните,така ги наричаме-така е-те не са от тази земя,с технологии,хиляди години пред нашите.Всяка цивилизация еволюира,и достига нива,за които десетилетия по-назад са били само в фантазиите,а сега са реалност-трябва ли да ги изброявам...?!?А не се смята и че те са на върха на Йерархията-те също имат съдба-отново нищо случайно-значи продължаваме нагоре....до там,или от там от където никой не се е върнал,или не може да го докаже.... :hush:

Аз пък си мисля, че науката е толкова назад заради гоненията на учените започнали през средните векове, а също и през новото време от една специализирана институция - инквизицията.

Аз пък си мисля, че науката е толкова назад заради гоненията на учените започнали през средните векове, а също и през новото време от една специализирана институция - инквизицията.

-подобно твърдение се носеше и преди 20-ина години(по разбираеми причини,сега не се споменава)-България,ако не е било турското робство(османско присъствие) щяла да бъде начело в световната икономика,производство и интелектуалност(който го помни,да го отбележи)-мисля че доказателства за това не са нужни-ние и сега сме си напред в повечето отношения,но чиновнически предрасъдаци винаги спират еволюцията в даден момент;на дадено място....Но което е писано да стане-става- и какво се получи?!?А колкото до науката,тя е достатъчно напред(е,винаги може и още-но всичко с времето си),доказателствата са навсякъде около нас-технологиите във всяка една насока са достигнали такъв напредък,че е нормално да се получи застой-иначе,до къде стигнаха развитите страни в своята борба за надмощие във всеки един аспект на науката...?!?Сега се чудят къде по-напред да залесяват;да запълват озоновата дупка и т. н. и т. н. .... :huh:

Редактирано от TEXNIKAT (преглед на промените)

-абсолютно съм съгласен с теб(с изключение на премахнатото-ако беше направено,нямаше да мога да се съглася :huh: )Но,според теб,какво трябва да правиш когато вярваш,за да не е по лошо от това,да не вярваш?За неголемият ми житейски опит;и това което съм събрал като информация и от обкръжаващата ме среда,са ясни няколко неща(за широката аудитория,трудно бих ги нарекъл-Факти)Да,Бог съществува-може дори да не е това името му,но за нас е известен така;а това как изглежда-всеки има правото да го вижда;представя и описва както го възприема-трудно ми е да си мисля и представя че Бог изглежда като нас-въпреки че Религията твърди ".....че ни е създал по свой образ и подобие.....",а всъщност Бог не е на земята.....Доказателствата че не сме най висшия разум на Земята са не едно и две-от над 30 години съм събрал известно количество инфо-случайно или не;при все че е доказано нучно,че няма нищо случайно-преди 2-3 години Дойче Велле пуснаха предаване по Канал 1,във което,чрез високотехнологична апаратура се доказа съществуването на Съдба-та,Да-така е-гледах го,мога да обясня експеримента,но бих желал заинтересуваните да потърсят въпросното предаване,и по възможност да го изгледат-аз,лично,бих желал да го изгледам отново и да имам възможноста да го предложа на обкръжението ми,на което също съм разяснил за предаването и експеримента.Говорех за Висшия разум-не,не сме ние,да не говорим за тези,които предизвикват много спорове,при някои-насмешка-но също както при горе споменатото-всеки има правото да възприема както и каквото прецени...-Извънземните,така ги наричаме-така е-те не са от тази земя,с технологии,хиляди години пред нашите.Всяка цивилизация еволюира,и достига нива,за които десетилетия по-назад са били само в фантазиите,а сега са реалност-трябва ли да ги изброявам...?!?А не се смята и че те са на върха на Йерархията-те също имат съдба-отново нищо случайно-значи продължаваме нагоре....до там,или от там от където никой не се е върнал,или не може да го докаже.... :P

Постъпвай, както ти самия знаеш, че е правилно. Както ни учи Исус, както пише в Библията.

Златното правило - http://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Rule'>http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Rule

Или ако ви е по-лесно на английски: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Rule

sliderum, Науката, щеше да е много по-напред ако вярваше в БОГ и съществуването на духовния свят. Думи на Баба Ванга.

-подобно твърдение се носеше и преди 20-ина години(по разбираеми причини,сега не се споменава)-България,ако не е било турското робство(османско присъствие) щяла да бъде начело в световната икономика,производство и интелектуалност(който го помни,да го отбележи)-мисля че доказателства за това не са нужни-ние и сега сме си напред в повечето отношения,но чиновнически предрасъдаци винаги спират еволюцията в даден момент;на дадено място....Но което е писано да стане-става-те и така изгориха Галилео Галилей(знаете за какво) и какво се получи-Земята остана плоска ли....?!?А колкото до науката,тя е достатъчно напред(е,винаги може и още-но всичко с времето си),доказателствата са навсякъде около нас-технологиите във всяка една насока са достигнали такъв напредък,че е нормално да се получи застой-иначе,до къде стигнаха развитите страни в своята борба за надмощие във всеки един аспект на науката...?!?Сега се чудят къде по-напред да залесяват;да запълват озоновата дупка и т. н. и т. н. .... :huh:

Уау, кога и кой изгори Галилео Галилей??? Не съм разрешавал т6акива своеволия, сигурно вие сте в грешка. :P

Уау, кога и кой изгори Галилео Галилей??? Не съм разрешавал т6акива своеволия, сигурно вие сте в грешка. :P

-дааа,така е,обърках си реда на мисли sad.gif .....надявам се ще ми помогнете с човека,изрекъл думите на кладата "...и все пак тя се върти..." :huh:-май Джордано Бруно ли бешеее...

Редактирано от TEXNIKAT (преглед на промените)

Цялата информация, която получаваме не е много достоверна, ако имаше Бог досега всички да ни е пратил в пъкъла да горим, че съсипваме Земята. Това е кат да отидеш на гости, да те поят и хранят и накрая да се изплюеш в лицето на доманина, да изч*каш жена му и да си заминеш. Ние не сме хора, ние сме нищожества, не сме еволюирали по-далеч от маймуните. :huh:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.