Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

”Дойче Веле”: Скъпи балове в бедна България

Featured Replies

Да.

Всеки има право на лош вкус.

Това кой колко пари е имал възможността да похарчи за бала си и колко е похарчил е въпрос на пресметливост. Има абитуриенти с тесен финансов пояс, които пък искат скъп бал и за това мама и тате теглят заеми и плащат после години на ред лихви на ОББ. Има и други, които имат възможността да похарчат цяло състояние покрай бала си, но избират икономичния пакет, защото не виждат особен смисъл.

И аз не виждам особен смисъл в баловете. Крещенето, оркестрите, трескавото търсене на луксозни коли и прочие.

Не е кой знае какъв успех това, че си завършил гимназия, за да се вдига чак такава врява.

Би, то по тази логика проява на лош вкус е, че сме се родили тук. Какво да правим, щом съседа ни е ром - такъв оркестър ще свири. А относно значимостта на успешното завъшване - това е етап от развитието, на който за жалост някои остават.

...Добре, че имах съмишленици в цялата тази цигания, наречена традиция, за да мога и аз да си изкарам хубаво бала с малцина съученици в съседния пиано бар, където до сутринта ни бяха рок'н'рол, джаз и ретро хитове от 80-те и 90-те. Пихме качествено уиски и танцувахме до 4 сутринта. End of the story.

Когато не можете да промените манталитета на едно цяло поколение, можете да смените заведението.

Че юздите на възпитанието са отпуснати - никой не спори, но и това не е темата, нали?! Цялата тази пошлост и кич идва не от абитуриентите, а от заобикалящата ги мизерна обстановка. Та решенията са:

1. Да се снижи нивото, за да сме по-близки до бита си, което тук явно се поощрява.

2. Да сменим "заведението" - гледайки на запад (или друга посока) от мястото ни на картата.

Грубо преиначаваш думите ми :rolleyes: ....не съм излизала да соча някой с пръст, отговорих на конкретно зададен към мен въпрос..а това дали на теб лично ти звучи добре или не, слабо ме интересува. Такава беше истината...
Развълнува ме. :headphones:

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

• Отговори 64
  • Прегледи 5,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• youaremydesire
    youaremydesire

Селяния и показност. Защо тези абитуриенти не се сравняват с резултатите от дипломата, с резултати от предварителните си кандидатстудентски изпити? Е, неее, база за сравнение трябва да е колата, рокля

• Madonna преди 10 години, когато беше абитуриентка, беше с рокля, която майка й беше ушила. Бях с обеци за 10 лева и колие за 12 лева, които бабите ми ( бог да ги прости ) ми бяха купили. Обувките ми б

• Нормално е да се радват и празнуват абитуриентите. Знаете ли , колко трудно се завършва 12-ти клас , па макар и с тройки ? Че как няма да викат 1,2,3..12 , 90% не могат да напишат правилно 2 изр

Пропускате и една друга страна на баловете - като се покани родата тя носи подаръци, които в днешно време са най-често пари. Имам две приятелки, сестри са. Едната на бала си похарчи около 800-900 за всичко - от тоалет до "бакнета" за роднините а накрая имаше 2 000 лв от същите тези роднини. Та, момичето е на печалба. Сестра й беше абитуриентка тази година. При нея равносметката е 1800 лв. Като си приспадне всички разходи е с около 400 лв печалба :)

Проява на лош вкус, проява на не знам си какво си.... Абе какъв точно ви е проблема на вас? Големите моралисти.

Знаете ли какво ще ви кажа на вас - до сетният си дъх ще помня бала си. Бяхме на чалга, повечето от нас бяха със скъпи коли. И какво от това? Аз се чувствах страхотно. Ама вие си плюйте. Пък аз ще ви чета. Вие сте по - зле от 70 годишни пенсионери, седнали на пейката пред блока да обсъждат младите.

Наистина, какъв ви е проблема точно, че нещо не разбирам?

Че се е слушало чалга?

Че някой си е имал скъпи обувки, чанта, рокля?

Какво от това, питам аз?

Аз танцувах, забавлявах се, изкарах си страхотно.

Всеки си избира какво да прави и какво да не прави и още нещо : празнуваш последните си "лесни дни", а не това че си завършил. След този ден ти ставаш голям, поемаш отговорности, търсиш си работа, правиш важни избори, като какво да учиш, на къде да се насочиш. Това празнувах аз.

И ако се върна назад нищичко няма да променя.

Но вие си обсъждайте и си бъдете прави. Аз нямам намерение да споря.

Нормално е да се радват и празнуват абитуриентите.

Знаете ли , колко трудно се завършва 12-ти клас , па макар и с тройки ?

Че как няма да викат 1,2,3..12 , 90% не могат да напишат правилно 2 изречения , много ясно че ще празнуват .

Хубаво , че им махнаха военната служба , щяха да броят до 365(548) :speak:

На фона на финансовата криза ми се струва , че ценностната криза в България е много по-страшна .

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Нормално е да се радват и празнуват абитуриентите.

Знаете ли , колко трудно се завършва 12-ти клас , па макар и с тройки ?

Че как няма да викат 1,2,3..12 , 90% не могат да напишат правилно 2 изречения , много ясно че ще празнуват .

Хубаво , че им махнаха военната служба , щяха да броят до 365(548) :speak:

На фона на финансовата криза ми се струва , че ценностната криза в България е много по-страшна .

Те пак до толкова като са се научили да броят...

Пропускате и една друга страна на баловете - като се покани родата тя носи подаръци, които в днешно време са най-често пари. Имам две приятелки, сестри са. Едната на бала си похарчи около 800-900 за всичко - от тоалет до "бакнета" за роднините а накрая имаше 2 000 лв от същите тези роднини. Та, момичето е на печалба. Сестра й беше абитуриентка тази година. При нея равносметката е 1800 лв. Като си приспадне всички разходи е с около 400 лв печалба ;)

Браво бе.

Ти да не си бизнесмен.

Ако не си, ти е време да станеш.

Хубаво , че им махнаха военната служба

Въобще не е хубаво.

Там се научават да бъдат отговорни.

В най-бедната страна от ЕС една от улиците пред гимназия в София се оказва прекалено тясна, за да побере всички луксозни автомобили.

......................................За някои се организират дори екскурзии в съседните Турция и Гърция.

..

dnes.dir.bg

"Дори"? Моят бал беше в Гърция, не мисля, че е бил кой знае какъв непозволим лукс. Лукс щеше да бъде, ако бяхме настанени в 5-звезден хотел. Или ако балът ми беше в Марбея или на френската ривиера. Хайде стига, "дори". Да, разбира се, има екскурзии и екскурзии по тази дестинация, обаче тук не е пояснено и ще кажеш, че да идеш до съседка Гърция е егати лукса.

Нормално е да има различни мнения по въпроса. най-вече защото всеки има собствен поглед върху парите, кое е разход в разумни граници и кое е излишен харч. Приемам, че балът през погледа на абитуриента е резултат от семейна среда и атмосфера, възпитание, социална среда и други. Аз имам приятели, близки и далечни познанства във всякакви социални среди и категории, но подобен на описания бал не съм виждала със сигурност и изобщо не смятам, че описаното трябва да претендира за представителност под каквато и да е форма.

А цяла статия да се посвети на подобно нещо, мен лично малко ме изумява. Всъщност изумлението ми идва от там, че в 21 век подобни неща предизвикват музата така, че да се напише цяла статия за нещо, което съвсем прозаично може да се обособи като... разлика в манталитетите, в културата, ако щете и още много подобни. Елементарни интереси в областта на етнологията биха разкрили една много интересна вселена и спестили доста излишно разпиляно мастило. Защото на всеки в точка Х ще му е странно как го правят в точка Y, както и обратното би било в сила. Тук не става въпрос само за ОПР-то на крайния резултат, а и за нематериалната страна на нещата, когато става въпрос за събития от подобен тип.

Сравнението със сватбите е абсурдно и за мен 100 пъти в полза на абитуриентите. Особено по отношение на разходите, а пък по отношение на поведението за главните действащи лица - още повече. Най-малкото сватбите се правят от хора, които се считат за зрели и с поне някакъв житейски опит (поправете ме, ако греша, защото обратното би било страшно).

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Хубаво , че им махнаха военната служба , щяха да броят до 365(548) :help:

Е зависи къде я караш тая казарма, при мене беше около 70дена тая работа.

270дана е казармата до 365 никой не броше.

Редактирано от novobranec (преглед на промените)

Браво бе.

Ти да не си бизнесмен.

Ако не си, ти е време да станеш.

А ти прочете ли какво съм написал? Ако не си, прочети пак. Ще видиш, че главните герои са мои познати, а не аз. Това, че някой го обръщат на бизнес не е мой проблем.

:help:

А ти прочете ли какво съм написал?

Това, че някой го обръщат на бизнес не е мой проблем.

:speak:

А ти прочете ли какво си написал!

Та, момичето е на печалба. Сестра й беше абитуриентка тази година.

Като си приспадне всички разходи е с около 400 лв печалба :speak:

Употребил си думата печалба два пъти,

а в бизнеса това е най употребяваната дума.

Щом става дума за печалба значи става и дума за бизнес.

Аз те похвалих ти взе да се зъбиш.

:help:

"Дори"?
Хахаха. Напипа точната дума. :help:

Присъствала съм на рожден ден който като гости надхвърля сватба. Човека си честваше юбилея и не пестеше. Ще се намерят хора които да нарекат това разхищение. Присъствала съм и на сватба организирана в тесен семеен кръг. Същите тези хора могат да го нарекат - стиснатост. Не може да се угоди. А трябва ли? Хич не ми пука, че се хвърлят "луди" пари за абит.бал. Имали си - дали си. И ако всички родители на ученици от съответния клас могат да си позволят лукса да ги изпратят на Карибите (вместо в Гърция или Турция) - кои сме ние, че да ги спираме. Абе защо германците ходят в Ибиса? Я да си стоят у тях! Упс, грешка. Нека идват у нас. Германски абитуриенти щурмуваха Слънчев бряг. И докато те се возят с BMW и Mercedes-Benz, нека ние си се натоварим на каруци - щото ни е по джоба. Статията е тъпа, но айде, който иска - нека се вързва на тези глупости.

Ако не бях толкова префинен, и тактичен човек angel.gif , бих сравнил абитурентските балове с гъбичките по краката.Съществуват си цял живот, миришат лошо, и докато колкото ги повече чешеш или говориш за тях -толкова повече засмърдяват и започва да те боли.glare.gif
Иде ми да те поздравя с Kingston Wall laugh.gif

I can't sing and I can't dance,

but still I know how to clap my hands

Something strange in my head

There must be mushrooms in my head

C'mon baby let's go to tea

Tea is everything I need

Something strange in my head

There must be mushrooms in my head

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Балът е едно хубаво събитие,което се случва веднъж в живота.Всички тук,където сте писали че бил цигания ...... преди вашия бал сте тръпнели в очакване да идете на него.Интересно като е ''смотано'' на абитуриентския ЗАЩО СТЕ ХОДИЛИ ? Явно не ви е било хубаво с хората с който сте били заедно 5 години?Нима не е хубаво да се хванете за ръце с всички от класа и да запеете на Щурците -Заклех се .... Тези моменти не се забравят!!! :D

Редактирано от set_1991 (преглед на промените)

Балът е едно хубаво събитие,което се случва веднъж в живота.Всички тук,където сте писали че бил цигания ...... преди вашия бал сте тръпнели в очакване да идете на него.Интересно като е ''смотано'' на абитуриентския ЗАЩО СТЕ ХОДИЛИ ? Явно не ви е било хубаво с хората с който сте били заедно 5 години?Нима не е хубаво да се хванете за ръце с всички от класа и да запеете на Щурците -Заклех се .... Тези моменти не се забравят!!! ;)

To хубаво да запеете нещо на Щурците , ама я погледни пост N 45 на Trichocephalus ,това цигания ли е ,или би желал така да те запомнят на бала ти ;) .

А има много по просташки и идиотски примери от това , просто нямам думи .

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

To хубаво да запеете нещо на Щурците , ама я погледни пост N 45 на Trichocephalus ,това цигания ли е ,или би желал така да те запомнят на бала ти ;) .

А има много по просташки и идиотски примери от това , просто нямам думи .

Има ДА и какво от това на моя бал всичко беше супер ,всеки се държа както се беше държал през 5-те години който учихме,не казвам че няма и шматки на бала,където се правят на ''голяма работа'' а казвам че бала е едно много хубаво събитие което се помни през целия живот! ;)

Редактирано от set_1991 (преглед на промените)

:cool:

А ти прочете ли какво си написал!

Употребил си думата печалба два пъти,

а в бизнеса това е най употребяваната дума.

Щом става дума за печалба значи става и дума за бизнес.

Аз те похвалих ти взе да се зъбиш.

:yanim:

Ами те като употребяват тази дума(печалба), когато говорят за бала си, и аз нея употребявам. :P

Благодаря, бизнесмен не ми се става. Затова се озъбих :P

;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.