Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

”Дойче Веле”: Скъпи балове в бедна България

Featured Replies

В най-бедната страна от ЕС една от улиците пред гимназия в София се оказва прекалено тясна, за да побере всички луксозни автомобили.

6_17fdd7.jpg

Ромският оркестър свири, а превъзбудените абитуриенти изброяват годините в училище от първи до 12-ти клас. Тази картина на завършващи училище млади хора може да се види навсякъде в България, коментира в свой репортаж "Дойче веле".

Независимо от икономическата криза абитуриентите пристигат на бала си с лимузини и джипове. И ако семейството не разполага с такава кола, то я взема под наем. Една пета от населението в България живее под границата на бедността, но за абитуриентите се купува само най-скъпото. На практика всички желания на 18-годишните се изпълняват. Абитуриентът бива глезен с най-голямата кола, с най-добрия ресторант, най-новия хотел и най-екстравагантните дрехи. За някои се организират дори екскурзии в съседните Турция и Гърция.

Родителите се бъркат дълбоко в джоба, макар да са заплашени от безработица. Някои майки признават, че са дали 2 000 лева за рокля и аксесоари. Сумата е равна на три учителски заплати в държавните училища. Празничният маратон започва по обедно време у дома. Кайо, който е абитуриент от София, празнува дори два пъти: първо с роднини, после с приятели. И докато гостите си похапват от луксозно наредената шведска маса със сандвичета и сладкиши, Кайо се приготвя за бала. За пръв път в живота си момчето облича елегантен костюм. И всички се чудят колко мъжествен изглежда Кайо изведнъж. Време е да се направят снимки и да се доведе съученичката, която ще бъде дамата на Кайо за абитуриентската вечер. До дома й, където също има парти, младежът пътува с колата на чичо си - американският джип е украсен с цветни балони.

Срещата с останалите абитуриенти е на паркинга на един супермаркет, където идва и класната им. Автомобилното шествие се отправя към гимназията и предизвиква навсякъде задръствания. "Човек само веднъж е абитуриент" - гласи девизът, който оправдава всички разходи. С двестата лева, давани за самата абитуриентска вечер, пенсионерите в България живеят цял месец.

И въпреки икономическата криза се стига до още по-големи крайности - дори 6-годишни момиченца се обличат като "абитуриентки", за да отпразнуват с родителите си завършването на детската градина в резервиран специално за случая ресторант.

Същинският абитуриентски празник започва вечерта със снимки в двора на училището, където се носят уханията на скъпи парфюми. След това автомобилната колона се отправя към ресторанта, където младите хора могат да се забавляват най-после без родителите си. Облечените в западни дрехи абитуриенти са магнетично привлечени от ориенталския кючек.

Рано сутринта, след бурна нощ в дискотеката, те щурмуват входа на училището. Мнозина все още не знаят накъде да поемат - шансовете за образование и работа не са никак розови...

dnes.dir.bg

Мда, ако попитам абитуриентите днес дали си струва...ще кажат -ДА!

Ако ги попитам след 5 години-отговорът ще е отрицателен..

Парад на суетата, при това безумно скъп...

• Отговори 64
  • Прегледи 5,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• youaremydesire
    youaremydesire

Селяния и показност. Защо тези абитуриенти не се сравняват с резултатите от дипломата, с резултати от предварителните си кандидатстудентски изпити? Е, неее, база за сравнение трябва да е колата, рокля

• Madonna преди 10 години, когато беше абитуриентка, беше с рокля, която майка й беше ушила. Бях с обеци за 10 лева и колие за 12 лева, които бабите ми ( бог да ги прости ) ми бяха купили. Обувките ми б

• Нормално е да се радват и празнуват абитуриентите. Знаете ли , колко трудно се завършва 12-ти клас , па макар и с тройки ? Че как няма да викат 1,2,3..12 , 90% не могат да напишат правилно 2 изр

Мда, ако попитам абитуриентите днес дали си струва...ще кажат -ДА!

Ако ги попитам след 5 години-отговорът ще е отрицателен..

Парад на суетата, при това безумно скъп...

Моя още отсега беше НЕ.Това си е супер проява нa селяния,но за съжаление селянията вече доминира в тази държава...

Редактирано от pogrebnyak (преглед на промените)

Селяния и показност. Защо тези абитуриенти не се сравняват с резултатите от дипломата, с резултати от предварителните си кандидатстудентски изпити? Е, неее, база за сравнение трябва да е колата, роклята \костюма\?! А бе хора, алооооооооо, материализма ли е най-важен на тоя свят?!

Аз нямах възможност за скъпа рокля, бях с най-евтината, не съм канила и роднини - да опъвам онея големите маси, отрупани с мезета и ракии.

На бала май заминах с има-няма 20 лв. Трябваше да събирам пари за кандидатстудентските такси и пътувания.

ДА ииии?!?!?! Била съм най-грозната ли? Била съм най-голямата неудачница ли?! Да, ама само аз и още 2 момичета влязохме там където искаме. Всички се записаха да учат в частни университети.

Е, знаете ли какво ще кажа - абитуриентите толкова желаят да са екстравагантни, че то граничи с отблъскващото.

Сещам се една мисъл на Коко Шанел - "Стила се притежава, не се купува".

Ааа и толкова ще им секне радостта след бала, че нямам думи просто.

Редактирано от youaremydesire (преглед на промените)

Брех, какво гражданско общество имало в този форум!

Нека всеки си сложи една снимка от абитуриентската - едва ли ще е с джапанки и плажни шорти с потник.

Специално от Madonna съм любопитен да видя, защото е жена, а за тях тоя момент наред със сватбата (първата) са едни от най-важните в живота.

И само между другото: материала е леко тенденциозен. :ph34r:

Редактирано от RefreshMe (преглед на промените)

Рефрешче , мнението ти за клипчето брат ? То няма такава показност :ph34r: ! Не можем да претендираме за бедна страна ... а да парадираме с такива автомобили и таолети . Сигурен съм че ако се направи сметка на всичко в клипа ... ще минем външният дълг на Бурунди !

Моя още отсега беше НЕ.Това си е супер проява нa селяния,но за съжаление селянията вече доминира в тази държава...

понеже съм си открито селянче парите които приготвихме за абитуриентския бал на щерката отидоха за първия семестър в чужбински колеж, а тя не ходи на бал а се почерпихме в кафенето с тулумбички и боза. колкото до селянията не съди по ратаите за селяните, както аз не съдя по пролетариата за гражданите.

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

Новата социална мрежа за абитуриенти - jobs.bg :speak:

Там,там - пращайте CV-та и чакайте да се обади някой робовладелец

:P

Дойче веле да не гледа чуждото със злостна завист, вижте само какви красиви младежи - като холувудски звезди са - браво, а не като дойчовските дебели крави и биволи.

Редактирано от crazyfrog (преглед на промените)

• Автор

Специално от Madonna съм любопитен да видя, защото е жена, а за тях тоя момент наред със сватбата (първата) са едни от най-важните в живота.

Madonna преди 10 години, когато беше абитуриентка, беше с рокля, която майка й беше ушила. Бях с обеци за 10 лева и колие за 12 лева, които бабите ми ( бог да ги прости ) ми бяха купили. Обувките ми бяха семпли...носих си ги още дълги години. Прическата си я направих сама, чантичката ми също беше ушита от майка ми. Един месец след това, роклята ми беше отрязана и си я носих още дълго време.

Нямаше показност, нямаше цигании, бях със 15 годишно ауди, което беше на тогавашният ми приятел.

Madonna преди 10 години, когато беше абитуриентка, беше с рокля, която майка й беше ушила. Бях с обеци за 10 лева и колие за 12 лева, които бабите ми ( бог да ги прости ) ми бяха купили. Обувките ми бяха семпли...носих си ги още дълги години. Прическата си я направих сама, чантичката ми също беше ушита от майка ми. Един месец след това, роклята ми беше отрязана и си я носих още дълго време.

Нямаше показност, нямаше цигании, бях със 15 годишно ауди, което беше на тогавашният ми приятел.

И кво сега, завиждаме, а, който както си го харесва да си го прави бала.

• Автор

И кво сега, завиждаме, а, който както си го харесва да си го прави бала.

Да завиждам ли?!

Напротив-попитаха ме как е било на моят бал и отговорих. За какво завиждане иде реч?! На какво и кой да завиждам?! :speak:

Моят бал почти не го помня, защото бях постоянно пиян. първо не исках да ходя, после реших да ходя, общо взето беше скука, както и очаквах, завършване на гимназия - чудо голямо. Винаги съм се чудил каква е тая нечовешка веселба, показност и общо взето чист цигански манталитет...

Моето мнение, е че човек може да си изкара добре на бала и без да се изхвърля.

2000 лв за рокля?!? Лошо няма стига, вашите да могат да си я позволят, а не да теглят заеми за това.

При жените е още по-голяма "веселба", там са някакви камъни сваровски, обици, гривни, всичко трябва да е по поръчка... луд умора нема ::speak:

понеже съм си открито селянче парите които приготвихме за абитуриентския бал на щерката отидоха за първия семестър в чужбински колеж, а тя не ходи на бал а се почерпихме в кафенето с тулумбички и боза. колкото до селянията не съди но ратаите за селяните, както аз не съдя по пролетариата за гражданите.

Да не мислиш,че аз съм канил някой?На бала отидох само заради нашите,че като казах,че не искам,ми се размранкаха.И под селянин разбирай селяндур(голяма част от тях си живеят в градовете)

Да завиждам ли?!

Напротив-попитаха ме как е било на моят бал и отговорих. За какво завиждане иде реч?! На какво и кой да завиждам?! :cool:

Не се сърди де, кой както го разбира бала така да си го прави, има хора, които са фрашкани с мангизи, но им се свиди и ходят като клошари, а други заеми теглят само и само детето поне един ден в живота да се почувства като Брад Пит/Анжелина Джоли на червения килим.

Глупости на търкалета. Пак се показахме какви сме комлексари. Завършили едно средно, още колко ги чака. Живота сега започва и то започва по-лошото, не по-доброто от него. Ние търсим слънчевите лъчи кат слънчогледа, ама иде есен и след това зима. Ще става по-зле за млади и стари в таз шибана държава. Така че да се порадват, че след радостта иде скръбта.

OK.

Какво точно имаш предвид под "цигания". Имам усещането, че говорим за различни неща, но ги назоваваме с едни и същи думи.

Учудвам се, че споменаваш цени, нима те са мерило за стил? Или за кич? (да не се хвърли някой да ми отговаря, риторични са)

И тъй като подхвана цени, ето още нещо риторично: след като съседите ми имат 3 коли (това до някъде говори за стандарта им на живот) и след като могат да си позволят да купят на дъщеря си рокля за 2000 лева, те показни хора ли са, при положение, че момичето си уши роклята при майка ми (цена 200 лева за труд и около 100 за плат); при положение, че момичето отиде на бала си със семейното Audi Q7? И тъй като явно колата има значение ще кажа, че другите им коли са малко по-евтини. Не ми е работа да го огласявам, но явно има значение...

Да не мислиш,че аз съм канил някой?На бала отидох само заради нашите,че като казах,че не искам,ми се размранкаха.И под селянин разбирай селяндур(голяма част от тях си живеят в градовете)

само уточняваме понятията, има една категория хора които ги мързи да мислят, не обичат да работят и само се чудят къде да се на пият, та за тях се употребяват понятията : ратай, пролетарий( да не се бърка с работника който съвестно си върши работата и се гордее с това което е произвел) , аграр-пролетариат.селянин е човекът който отглежда домати и краставици от които аз си правя салатата за ракийката която става от грозде отгледано пак от същия селянин- така че хайде да не го обиждаме за да не си купуваме домати и краставици с мирис и вкус на найлоново пликче

• Автор

OK.

Какво точно имаш предвид под "цигания". Имам усещането, че говорим за различни неща, но ги назоваваме с едни и същи думи.

Учудвам се, че споменаваш цени, нима те са мерило за стил? Или за кич? (да не се хвърли някой да ми отговаря, риторични са)

И тъй като подхвана цени, ето още нещо риторично: след като съседите ми имат 3 коли (това до някъде говори за стандарта им на живот) и след като могат да си позволят да купят на дъщеря си рокля за 2000 лева, те показни хора ли са, при положение, че момичето си уши роклята при майка ми (цена 200 лева за труд и около 100 за плат); при положение, че момичето отиде на бала си със семейното Audi Q7? И тъй като явно колата има значение ще кажа, че другите им коли са малко по-евтини. Не ми е работа да го огласявам, но явно има значение...

Цените ги споменах, защото ги помня...нищо повече. Няма нищо учудващо.

Циганията за мен е обширно понятие, включващо различни проявления, някои от които са показност..като тежки, златни накити, тримесечно обикаляне из магазините в страната за избор на рокля, която никога няма да се облече отново, непременно скъпа, лъскава кола, събиране на родата, приятелите, съседите в ресторант, фойерверки и каквото още се сетиш....Съседката ми е циганка...тя прави 3 абитуриентски вечери на дъщеря си..естествено имаше 3 рокли..всяка от които по цигански кичозна, каниха си 100 човека роднини в ресторанта..това също е цигания..

Не разбирам какво конкретно е питането ти към мен?!

Освен предходното, на което отговорих...

Брех, какво гражданско общество имало в този форум!

Нека всеки си сложи една снимка от абитуриентската - едва ли ще е с джапанки и плажни шорти с потник.

И само между другото: материала е леко тенденциозен. :wors:

Моля, недейте слага всички под един знаменател :wors:

Баловете са станали един панаир на суетата и тоталното безвкусие.

Гледката е повече от отвратителна, съжалявам, но в моите очи е така.

Редактирано от Amadea (преглед на промените)

Хах,идиотите се радват че са пораснали,и че животът им ще стане ужасен!Е,те дори не подозират за това.Аз дето вече съм на 14 години,тези дни си направих една равносметка,и си помислих какво ще бъде бъдещето ми.Само като си помисля...Ми настръхва косата.Така че искам да си остана на тази възраст за дълго време...само че не е възможно.Лошото тепърва ще дойде.Първо отделяне от родителите,почване на работа,съсздаване на семейство,гледане как роднините ти измират,децата ти порастват,гледаш внуци,даже и правнуци ако имаш късмет и в един момент-умираш.Всичките тези хубави и лоши неща които си изживял,умират с тебе,и вече все едно че не са съществували.За това животът е гаден,и би трябвало на хората не да се радват,а да съжаляват че порастват със всяка година.

П.С-бая оспамих темата,ама какво да се прави-не се сдържах да напиша това което мисля.

Редактирано от VESSSKO95 ™ (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.