Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

”Дойче Веле”: Скъпи балове в бедна България

Featured Replies

Веско, споко, не бъди толкоз черноглед. Гаджета, собствени доходи, собствено жилище. Има и хубави неща, живота си е живот, има и хубаво и лошо. Това е като пътуване от точка А до Б, просто ти си определяш как ще изминеш тоз път може по някви лакатушещи улици или по магистралата, определящ си и каква ще е компанията при пътуването.

• Отговори 64
  • Прегледи 6,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• youaremydesire
    youaremydesire

Селяния и показност. Защо тези абитуриенти не се сравняват с резултатите от дипломата, с резултати от предварителните си кандидатстудентски изпити? Е, неее, база за сравнение трябва да е колата, рокля

• Madonna преди 10 години, когато беше абитуриентка, беше с рокля, която майка й беше ушила. Бях с обеци за 10 лева и колие за 12 лева, които бабите ми ( бог да ги прости ) ми бяха купили. Обувките ми б

• Нормално е да се радват и празнуват абитуриентите. Знаете ли , колко трудно се завършва 12-ти клас , па макар и с тройки ? Че как няма да викат 1,2,3..12 , 90% не могат да напишат правилно 2 изр

"От глад умри тарикат бъди" - това от лаф се превърна в девиз.

Много ми е интересно какво очаквате? радвам се че се дискутира подобна тема и че има хора на който да им прави впечетление Снобарщината в България и изхвърлянето това,какво може да се очаква това е днешния модел на поведение за младите деца на България за съжаление няма спор че дават всичко само и само да са най най най на Бала да се надскачат с луксозни автомобили тоалети и облекла и всичко може да е за един ден после може роклите и костюмите да ги ядат мулците в гардероба ама няма проблем а колко Хора се чудят същата вечер как да изкарат какво да ядат и са на прага на бедноста но това е друг проблем :ph34r: Най-лошото на младите хора голяма част от тях нямат ценности и морал и поведение.

Хората, които ме познават, знаят, че смятам това за безсмислици. Просто е неприемливо в съчетание с възгледите ми по редица въпроси. Защо примерно да се радвам, че завършвам училище, при положение, че си отиват едни от най-хубавите години от живота ми (дай Боже един ден да се върна там като преподавател)? Отидох на бала с тролея, нито веднъж не съм броил ,,едно, две, три" и т.н. (пак - не виждам повод за радост), осигурен ми беше стилен, но не скъп костюм, който едва ме изкараха да отида да пробвам (просто не си падам по дрехи), на ресторанта отидох, защото не можеше да не отида (все пак това е проява на уважение към всички, с които си бил заедно пет години), там ме заболя главата от ТЪПАТА ЧАЛГА, на чалготеката след това, разбира се, не ходих, а на сутринта излязох рано-рано, защото бях достатъчно умен да си намеря работа за през лятото и не можех да закъснея за нея. Като гледам какво правят - колко шумотевица, колко блъскотня и гръмотрясък, колко пари за глупости! И след една седмица какво - тройките на мЪтурите? Малко социално мислене проявете! Хората ни се чудят и ни се маят! На така прехваления Запад, с който така обичаме да се сравняваме, е прието такова пищно тържество за ,,влизането в живота" да се прави едва след като младият човек излезе на пазара на труда и изкара първите си пари сам! Тук както винаги сме точно обратните! Глупости, чалга и кич, глупости чалга и кич и пак глупости, чалга и кич... Споменах ли глупостта, чалгата и кича?

Редактирано от Deltichko (преглед на промените)

Абе те децата не знаят какво им предстои защото

не са го изпитали.

Сега им е лесно. Мислят само за купони и пички,

но какво им предстой си нямат на идея.

Проблемите до сега им бяха главно, че ги контролират родителите им

и не са самостоятелни. Един вид искат да правят каквото си искат.

И аз съм бил на тяхно място и като чуех някой да ми казва,

че ученическите години са най хубави мислех, че нещо се бъзика с мен и ми се подиграва,

а тук парите нямат значение. Проблемите от малки стават огромни.

Еххх как искам да се върна в седми клас.

Голям купон.

:ph34r:

Ситуацията е подобна и по сватбите: лъскави коли, клаксони та чак Свети Петър да чуе, шумотевица, скъпи тоалети. Е, да някои по-практични/стиснати си слагат тоалета от абитуриентската. :ph34r:

И така... това сме си ние българите. :ph34r:

Балът няма нищо общо със свадбата. :ph34r:

Да си чувал някоя булка да крещи като истеричка през прозореца до 12?

Сватба или бал

целта е една и съща.

Да се покажеш и да станеш известен.

Може да е за малко, но е по–добре от без нищо.

Както и към тази цел ( да станеш известен )

се стремят почти всички хора през целият си живот.

Редактирано от Bourne (преглед на промените)

Не съм, затова и не го споменах.

И все пак: за бала се купува дреха, която в повечето случаи не се облича втори път. За сватбата също. За бала хората си канят гости, някои подаръци подаряват. За сватбата също. За бала както по-назад видяхме се набавя лъскава кола. За сватбата също.

Според мен двете събития са сходни.

Разбира се, не смятам да убеждавам когото и да било в правотата на мнението си, затова ще приема чуждото с усмивка, ето така :)

Абе те децата не знаят какво им предстои защото

не са го изпитали.

Сега им е лесно. Мислят само за купони и K7.gif,

но какво им предстой си нямат на идея.

Проблемите до сега им бяха главно, че ги контролират родителите им

и не са самостоятелни. Един вид искат да правят каквото си искат.

И аз съм бил на тяхно място и като чуех някой да ми казва,

че ученическите години са най хубави мислех, че нещо се бъзика с мен и ми се подиграва,

а тук парите нямат значение. Проблемите от малки стават огромни.

Еххх как искам да се върна в седми клас.

Голям купон.

:)

Хм ... аз па кво да кажа .. добре че са роднините да ти направят подарък, че да видиш и ти нещо хубаво. :)

Кви ти 1000-2000-3000 за бал.Че то моите родители работят за 1000 цяла година, да не кажа две.Отидох на моя бал с 50 лв и си ги върнах. Сега стоят в портмонето ми, заделила съм за изпитите по география и английски другия месец.Роклята ми беше близо .. 280 лв и това беше момента, в който дадох най-много пари.Останалите неща си бяха обикновени и обувките мога си нося още кой знай колко време.Хах, колата беше на един мой съученик и бяхме вътре няколко души и си напраихме кефа по пътя, а не сама в няква супер яка кола да се гъзаря и т.н.Грима беше дело на братовчедка ми,маникюрите също, както и още много дрги неща.Като видях някои от моите съученички накичени като коледни елхи, направо онемях.Претендират да са най-големите красавици, а всъщност бяха една тъпа издънка, нищо че разправят, че роклите им била 900лв или 1000лв.И аз можех да поискам такава рокля, ама трябваше да съсипя нашите от заеми и т.н.За какво?Не дрехите ти правят густото на тоя бал, баси .. и без това са неудобни и ще ги носиш 1-2-3 часа и ще я хвърлиш и никога повече няма да я облечеш. :speak:

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Не искам да го преживея отново.

Не исках цялата тая джъчканица,тарапана-все едно не знам си какво станало.

Но влязох в ролята на маймуната - рокля от кво беше,мда,пепел от рози,жоржет,за втората вечер някво необяснимо синьо ъффф...

Така и не влязоха после в употреба

sad.gif

Иначе каляската ми беше една бяла Лада 1600 - а номера й 2211-щото на кавалера ми бащатко му беше шеф на милицията

Хитринанките си беха взели и ниски патъци,па аз катерех баира с токчетата да посрещам Слънчото

Та тъй

:)

Не съм, затова и не го споменах.

И все пак: за бала се купува дреха, която в повечето случаи не се облича втори път. За сватбата също. За бала хората си канят гости, някои подаръци подаряват. За сватбата също. За бала както по-назад видяхме се набавя лъскава кола. За сватбата също.

Според мен двете събития са сходни.

Разбира се, не смятам да убеждавам когото и да било в правотата на мнението си, затова ще приема чуждото с усмивка, ето така :)

Тц, сравнението ти е абсурдно. При сватбата има по-голяма тържественост, повече ритуали. Булката е в центъра на събитията, докато абитурентките представляват една цветна тълпа.

За парите е всеки както си го направи, но аз не бих заменила сватбата си и за 10 бала. Но който както си го направи...

Много млади хора отказват да се женят, за да не дават пари напразно, но лично мое мнение си е, че има специални моменти, които заслужават всеки даден лев. Но въпрос на усещане.

Междувпрочем нито за сватбата си нито за бала съм си търсела хубава кола(и на двете събития бяха...не помня точно, на бала бях с Ауди, ама този стария модел...хич не си падам по коли...не помня). Лъскавите коли никога не са ми правили впечатление, общо взето ми е все тая.

В нашия град едно момиче се прочу с рокля за шест хилядарки и обувки за „скромните“ 1000. Просто без коментар.

Но иначе балът може да бъде весел, не знам защо го изкарвате нещо ужасно. Струват ми се прекалени някои от изказванията ви. Че чалгата е гадна, гадна е, особено като ще чуете пет-шест песни двайсет-трийсет пъти. Още са ми набити в главата „Баща ми е кондуктор“, „Тупалка“ „Шест, шест, шест“ и още няколко. Имената може и да не са тези, не разбирам от вредни шумове. И все пак не беше толкова гадно. Костюм с кеф си избирах, с кеф се разходих с него, слушайки от близките ми колко съм пораснал и колко мъжествен съм бил изглеждал. Весело ми беше да броя до дванайсет, не съжалявах и за предрезнелия си в последствие глас. Обичам и да се снимам понякога. Чувствах си се супер и на роднинските събирания. Порадвах си се и без спирт. Алкохолните напитки явно са задължителни, за да стане купонът на абитуриентската вечер, поне това ми е обяснението как съучениците ми можаха да изкарат до пет сутринта в заведение, в което от цигарен дим не можеш да видиш с кого танцуваш. То май това е и целта... Въпросното заведение разполагаше и с ония готините лампи, дето придават един „забавен каданс“ ефект. Яко е в първите няколко минути, но после ориентацията става трудна. Ресторантът и нощният клуб си бяха пари на вятъра. Но всяко зло за добро, сега поне знам като отида в ресторант какво няма да си поръчам.

Та общо взето мнението ми е съвсем по средата. Това не е нощта, за която с кеф ще си спомням, макар и някак си да ми се иска да беше. Във всеки случай за нищо не съжалявам. За мен не беше огромно разхищение, нали костюма ще мога и пак да си го нося. Добре, че не съм момиче.

И аз имам чудесни спомени от моя бал. Но той беше доста отдавна, по време, когато все-още липсваха чалгата/ех, носталгия../ и мутренско-манекенско-бизнесменският манталитет. Не знам, може би причината беше в политическата обстановка- не можеш да се изтупаш снякакъв костюм на Версаче или Долче-Габана примерно- нали веднага някои инстанции ще залюбопитстват как така си се сдобил с подобни пари или връзки :cool: . Та затова обикаляхме разни магазини за платове и обувки с дни, за да се избере всичко, после да се ушие и т.н. Два часа мих и лъсках семейната лада, за да изгъзарея с нея / имах си вече шофьорска книжка и можех да карам вече добре/. На самия бал се чувствахме доста добре и без алкохол, имаше само бира и шампанско, и то в доста малки количества. Но иначе настроението ни беше много хубаво, на моменти малко тъжно, защото лично аз винаги ще си спомням ученическите години в ГПФЕ "Ромен Ролан"-Стара Загора с удоволствие и благодарност към учители и съученици. По-приятни от тях бяха вероятно студентските години, но това си е нормално.

Относно дрехите....Не знам как и какво се шие или купува сега, но аз имах възможността и желанието да обличам неколкократно костюма от бала. Малко по-особено стои въпроса с балните рокли на момичетата, защото те наистина понякога са доста по-претенциозни и стават само за бал. Но имаше и такива, които могат да се носят по всякакъв повод.

Жалко е, че сега това събитие се е превърнало в един цирк и панаир на суетата и празната фукня. Всичко е пропито от желанието за доста просташка /в повечето случаи/ показност- колко пари имаме, каква кола караме или можем да наемем, да не говорим за модата с голите мадами в откритите коли, силикон и/или ботокс за бала, отврат, млади момичета се превръщат в хайде да не казвам какво.

Относно сватбата- всеки си решава. Аз живея с моята приятелка вече повече от 10 години, без да сме женени, имаме си дете и т.н. Заедно споделяме мнението, че сватбата е едно доста изморително и отегчително събитие. Бихме се оженили на плаж в Тайланд например, с цветни венци по нас, коктейли в ръце и барбекю на пясъка :blink:! Но всеки решава за себе си.

Debutante-dress.jpg

От едно подобно събитие, което за повечето е отживелица, но пък за мнозина абит.бал и сватбата също са такива. Говорим си за: Debutante ball (все още се организират и такива), Prominade & Wedding

Размисли: Когато някой излезе, почне да сочи с пръст другите и завърши с думите, а "моята рокля майка ми я уши и бях със старата кола на..." - не звучи никак добре. Освен въпрос на вкус, както казала котката преди да се оближе под опашката, има и друг аспект - като не/ограничени финанси. Всеки си разсъждава от неговата камбанария, а тази тема я обсъждаме всяка година. Винаги се дразня, когато гледате в чуждата рокля (кола) и им слагате етикет (цена) или епитет (цигания). При сватбата има двама души които са в центъра на събитието, като единият обикновенно (в 99% от случаите) е в бяло. Но разликата освен в бройката, е и във възрастта. При абит.бал от едно училище са випуск примерно 5 паралелки * 30 човека = 150 парчета (леко диви). Не е ли нормално да "представляват една цветна тълпа"? Дрехите и обноските (поведението) са напълно обясними, но сравнението никак не е абсурдно. RefreshMe е напълно прав в аналогията си. В крайна сметка, съберете всички младежи между 18-21 години желаещи да сключат брак, облечете жените в цветовете от дъгата и им нарочете един ден в годината - за сватба. Какво ли ще представлява подобно официално събитие? До колко ще се овладеят и не биха ли крещели истерично, ако родителите и близките им ги НЯМА. Абит.бал е не в категорията - церемония, където ти връчват бележници, дипломи и свидетелства.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Хмм.

спомените са едно, а реалността...реалността през 21-век в България е следната :

http://www.youtube.com/watch?v=dzS1A_NHx3E

При мен се получава "The video you have requested is not available" и "This video has been removed by the user". Както и да е, така наречената "реалността през 21-век в България" едва ли се отличава от страните в които се демонстрира подобна липса на контрол. И вината (защото винаги трябва да има виновен) е обществото. Ама нали ни е трудно да слагаме ограничения, та сравняването на бюджета е най-лесно. "Демоктаричните" традиции повеляват... къде да отидат татовите норми и задръжки. Ние знаем и 2 и 200. "Аз ще бъда в чудна рокля, ших си я сама, с къдри от звезди ще блестя." А германците, моля ти се, тръгнали да ни броят парите които харчим за абит.бал на децата си. "Скъпи балове в бедна България". Егати акцента, егати анализа, егати кризата. Да пируваме!

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

От едно подобно събитие, което за повечето е отживелица, но пък за мнозина абит.бал и сватбата също са такива. Говорим си за: Debutante ball (все още се организират и такива), Prominade & Wedding

Размисли: Когато някой излезе, почне да сочи с пръст другите и завърши с думите, а "моята рокля майка ми я уши и бях със старата кола на..." - не звучи никак добре. Освен въпрос на вкус, както казала котката преди да се оближе под опашката, има и друг аспект - като не/ограничени финанси. Всеки си разсъждава от неговата камбанария, а тази тема я обсъждаме всяка година. Винаги се дразня, когато гледате в чуждата рокля (кола) и им слагате етикет (цена) или епитет (цигания). При сватбата има двама души които са в центъра на събитието, като единият обикновенно (в 99% от случаите) е в бяло. Но разликата освен в бройката, е и във възрастта. При абит.бал от едно училище са випуск примерно 5 паралелки * 30 човека = 150 парчета (леко диви). Не е ли нормално да "представляват една цветна тълпа"? Дрехите и обноските (поведението) са напълно обясними, но сравнението никак не е абсурдно. RefreshMe е напълно прав в аналогията си. В крайна сметка, съберете всички младежи между 18-21 години желаещи да сключат брак, облечете жените в цветовете от дъгата и им нарочете един ден в годината - за сватба. Какво ли ще представлява подобно официално събитие? До колко ще се овладеят и не биха ли крещели истерично, ако родителите и близките им ги НЯМА. Абит.бал е не в категорията - церемония, където ти връчват бележници, дипломи и свидетелства.

Да.

Всеки има право на лош вкус.

Това кой колко пари е имал възможността да похарчи за бала си и колко е похарчил е въпрос на пресметливост. Има абитуриенти с тесен финансов пояс, които пък искат скъп бал и за това мама и тате теглят заеми и плащат после години на ред лихви на ОББ. Има и други, които имат възможността да похарчат цяло състояние покрай бала си, но избират икономичния пакет, защото не виждат особен смисъл.

И аз не виждам особен смисъл в баловете. Крещенето, оркестрите, трескавото търсене на луксозни коли и прочие.

Не е кой знае какъв успех това, че си завършил гимназия, за да се вдига чак такава врява.

Мечтаех си за изискан бал, с хубава музика, на която всички да танцуваме, лека храна и хубав алкохол.

А реалността беше една сбирщина на безвкусието, шопска салата с лук, ракия и евтино вино, кебапчета и свински пържоли, чалга дивата Луна, с фалшивото си пеене и дълги магистрали от амфетамини и кокаин.

Добре, че имах съмишленици в цялата тази цигания, наречена традиция, за да мога и аз да си изкарам хубаво бала с малцина съученици в съседния пиано бар, където до сутринта ни бяха рок'н'рол, джаз и ретро хитове от 80-те и 90-те. Пихме качествено уиски и танцувахме до 4 сутринта. End of the story.

Когато не можете да промените манталитета на едно цяло поколение, можете да смените заведението.

Редактирано от Amadea (преглед на промените)

Сестра ми тази година беше абитуриентка. На две гимназии ходих на бала. Гледайки момичетата , а и мометата, останах приятно изненадана. Нямаше кич, намаше такава показност, каквато съм виждала например на моя бал. Повечето рокли бяха семпли и елегантни. Прическите също. Нямаше и лъскави коли.

А това, което се вижда на клипчето не мисля, че е толкова често срещано. Винаги има такива селски пръчки, но не са преобладаващи, че да правим толкова общи заключения.

И впрочем усеща се сякаш лека завист в някой коментари. : )

За мен пък отдавна, още от преди моето завършване, понятието "бал" е изпразнено от смисъл и виси като члена на дърт пръч.

Едно време хората са празнували , че детето им е завършило.Трудни години са били, почти цяла България е била като циганските гета в момента.Семейства с по 6-7 деца, няма пари, няма работа.Да завърши детето ти гимназия е било събитие.

Прибавете към тази картинка вродената еснафщина на българина и меракът му да се похвали пред цялата махала колко е добре финансово.

Прибавете и това, че когато няма с какво друго можеш да се гордееш - това са дрехите, бижутата и колата и получавате "Абитуриентския бал".

Преди слушахме каквото ни пуснат в ресторанта.На моя бал, например слушахме Слави Трифонов като "солист" на "Ку-ку бенд" , а Камен Воденичаров ни разиграваше скечове.Хитовете "Радка пиратка" и "Тигре, тигре" се лееха свободно, тъй като бяха на гребена на вълната.Сега се слушат други песни.Облеклата обаче са отново върха на кича.

Ако не бях толкова префинен, и тактичен човек angel.gif , бих сравнил абитурентските балове с гъбичките по краката.Съществуват си цял живот, миришат лошо, и докато колкото ги повече чешеш или говориш за тях -толкова повече засмърдяват и започва да те боли.glare.gif

p.s. баси колко отвратително звучи "моят бал беше отдавна"

Ако не бях толкова префинен, и тактичен човек angel.gif , бих сравнил абитурентските балове с гъбичките по краката.Съществуват си цял живот, миришат лошо, и докато колкото ги повече чешеш или говориш за тях -толкова повече засмърдяват и започва да те боли.glare.gif

:lol6:

Мисля, че с това изказване направо приключи темата/дебата/спора :ph34r:

• Автор

Размисли: Когато някой излезе, почне да сочи с пръст другите и завърши с думите, а "моята рокля майка ми я уши и бях със старата кола на..." - не звучи никак добре.

Грубо преиначаваш думите ми :rolleyes: ....не съм излизала да соча някой с пръст, отговорих на конкретно зададен към мен въпрос..а това дали на теб лично ти звучи добре или не, слабо ме интересува. Такава беше истината...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.