Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Режат лятната ваканция

37 гласували потребители

1. 1. Съгласен/на ли сте с намаляването на лятната ваканция

• Да
      21%
      8
    • Не
      72%
      27
    • Нямам мнение
      5%
      2
    • Все ми е едно
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Режат лятната ваканция

Публикувано изображение

http://vbox7.com/play:178641ef

Министерството на образованието започва обществен дебат за евентуално намаляване на лятната ваканция. Какъв е смисълът от такава мярка и как се приема тя от родители, ученици и учители - всички гледни точки по темата събра Мариана Векилска.

Параметрите на лятната ваканция у нас не са променяни от далечната 1921 година. Преди това училищата са разпускали децата още в началото на май, за да могат да се включат в събиране на реколтата. Днес обаче времената са други, както и приоритетите. Идеята за намаляване на дългото лято е не просто да се отнеме част от почивката на натоварените ни деца, а тя да бъде по-равномерно разпределена и от там по-пълноценна.

Вероника ще е 8 клас и смята, че е по-практично да има повече на брой ваканции, макар и по-кратки, за сметка на дългата лятна.

„Това ще е добре, защото ще може материалът да го взимаме по-бавно и да го осмисляме през тези ваканции", казва момичето. Приятелката на Вероника учи в Англия от една година.

„Там е много по-лесно от България. Има много по-чести ваканции и не учим толкова много", разказва Денислава Петкова.

Ваканцията в Англия е точно месец и половина. Повечето от родителите, с които разговаря екипът ни, подкрепят западния модел.

„Не мисля, че те са по-глупави и им е по-опростена програмата - просто по-бавно им преподават и знанията им са по-трайни. Защото - все пак тук за три месеца можеш да забравиш всичко, за месец и половина това е по-малко вероятно", смята Ема Лозанова.

Според психолозите, проблемът не е във ваканцията, а в нейното оползотворяване. И тук на помощ трябва да дойде училището, което в момента рязко се „отдръпва" в края на учебната година.

В министерството вече постъпват идеи за това, как може да бъде използвано времето, спечелено от лятната ваканция - както за екскурзии, така и за уроци на открито по повечето предмети, както е в Чехия и Словакия. За да има промяна на стогодишната традиция обаче, министерството иска да чуе мненията на всички страни.

„Поздравявам ви за идеята, слагайки начало на тази обществена дискусия - наистина се нуждаем от нея - и ако в обществото узрее идеята, ще я наложим", обеща Асен Александров.

btv.bg

А сега де :down: Вие как мислите за или против ?

П.П - попромених го, че била стара информацията :wors:

Редактирано от capnemo
Добавена анкета (преглед на промените)

Режат лятната ваканция

Българчетата имат най-продължителна лятна ваканция в сравнение с връстниците си в Евросъюза. Учебната година у нас е с няколко седмици по-кратка от европейската, заяви на шега просветният министър Даниел Вълчев. Той се закани да инициира обществен дебат за промяна на съществуващия Закон за народната просвета. Ако всички заинтересовани страни - учители, родители, ученици и политици, са съгласни, може да се намали и продължителността на лятната почивка, обясни Вълчев. Ще се обсъжда още дали изобщо да има часове по свободно избираема подготовка, или те да се премахнат изцяло. Децата в България са натоварени не защото имат много часове през годината, а защото им се преподава по неправилен метод.

standartnews.com

А сега де :down: Вие как мислите за или против?

Съвсем наскоро научихме че ние които сега сме по-млади, ще трябва да работим до гроб, защото докато ни дойде време да се пенсионираме според условията които има в момента, ще бъдат доста повишени както възрастовата граница, така и периода на стаж които ще бъдат изисквани. Просто ще хвърлим топа преди да успеем да покрием параметрите.:wors:

Сега научаваме че за да има повече(кинти) за правителството и за нашите деца още отсега се удължава "работният"(робският) период, дано поне да се включва като стаж в трудовите им книжки...

Това хич не ми харесва. Публична тайна е, че през времето когато би трябвало да са в час, децата в най-добрият случай са в кафенето с цигара в ръка...

Режат лятната ваканция

А сега де :down: Вие как мислите за или против ?

Абе Моме, кой луд ще се съгласи да му отрежат отпуската.

Виж, учителите сигурно с двете ръце ще гласуват това да стане.

Няма нищо лошо от това да съкратят ваканцията.Но когато я съкратят да има повече почивни дни между учебните :biggrin: не е ли по добре така ? :biggrin:

Редактирано от dimitrov09 (преглед на промените)

Няма нищо лошо от това да съкратят ваканцията.Но когато я съкратят да има повече почивни дни между учебните :biggrin:

не е ли по добре така ? :biggrin:

Много искаш!

ФодоРчо , как е в Португалия , в смисъл колко дена е ваканцията там ?

И аз сега видях, че е писал град Португалия :biggrin:

Фодоре кажи как е там :wub:

п.п. Португалия е държава, не град да знаеш ! :biggrin:

Редактирано от dimitrov09 (преглед на промените)

п.п. Португалия е държава, не град да знаеш ! :cool:

Стаматчо , заяждаш ли си ... що ли ... ама не си уцелил човека ... аз не съм нито Федорчо , нито Гогата / Моката / ... сбъркваш адреса !

Много добре знам къде е Португалия и коя е столицата и ... добре съм по география !

Така , не съм написал града за малкото анонимност...Ами тука е точно 90 дни ваканцията.От 1-ви до 12-ти клас.Няма промяна... Същото е в университетите им.

Стаматчо , заяждаш ли си ... що ли ... ама не си уцелил човека ... аз не съм нито Федорчо , нито Гогата / Моката / ... сбъркваш адреса !

Много добре знам къде е Португалия и коя е столицата и ... добре съм по география !

Hanibal_Lektar ако съм те засегнал извинявай. :cool:

Исках да кажа на фодор че Португалия е столица, защото на профила му пише град: Португалия. :)

И още един път извинявай. :cool:

Гледах новината преди няколко дни. Ваканциите трябва да се съобразяват с климата и географската ширина. Ясно е, че в Западна и Северна Европа лятото е по-хладно и е разбираемо ваканцията им да е по-къса. Докато в България през месеците от юни до септември е топло и е много трудно да се учи. Също така, зимната ваканция в много европейски страни е доста дълга (около месец), докато при нас е само 10-12 дни.

Редактирано от Dimitar_86F1 (преглед на промените)

Hanibal_Lektar ако съм те засегнал извинявай. :rolleyes:

Исках да кажа на фодор че Португалия е столица, защото на профила му пише град: Португалия. :handshake:

И още един път извинявай. :laughing5:

столицата на Португалия е Лисабон ... няма проблем ... ама така като гледам ... ме навеждаш на мисълта да гласувам да ви съкратят ваканцията ... в училище non stop ... че като ви гледам малък общата култура / говоря в множествено число ... не персонално твоята / сте много зле ... !!!

Гледах новината преди няколко дни. Ваканциите трябва да се съобразяват с климата и географската ширина. Ясно е, че в Западна и Северна Европа лятото е по-хладно и е разбираемо ваканцията им да е по-къса. Докато в България през месеците от юни до септември е топло и е много трудно да се учи. Също така, зимната ваканция в много европейски страни е доста дълга (около месец), докато при нас е само 10-12 дни.

Подкрепям!

Още към края април месец като ни напече слънцето започваме да дремем по чиновете, представям си лятото доколко ще е ефективно обучението!

Параметрите на лятната ваканция у нас не са променяни от далечната 1921 година. Преди това училищата са разпускали децата още в началото на май, за да могат да се включат в събиране на реколтата. Днес обаче времената са други, както и приоритетите. Идеята за намаляване на дългото лято е не просто да се отнеме част от почивката на натоварените ни деца, а тя да бъде по-равномерно разпределена и от там по-пълноценна.

По мое време си оползотворявахме добре ваканцията и то точно в духа на добрите традиции на България от трийсетте-четирийсетте години, А това са последните златни и успешни години на България за последните 7-8 века. Та.. една лятна и една есенна бригада. Предимно в т.н. селско стопанство. Спане по селските къщи или специално построени лагери. За нас това бяха едни от най-хубавите периоди. Съчетавахме полезното с приятното. Хем свършвахме доста тежка, ръчна работа, хем бяхме настрани от града и родителския контрол. Вечерите и нощите са незабравими. Още по-незабравими бяха студентските бригади ама тогава бяхме вече големи хора и ни се полагаха пълни дози забранени удоволствия. А и е отделна тема. Няма ли начин да се намери малко работа срещу подобаващо заплащане за днешните деца/ученици и да се продължи тая традиция ? Не е задължително да са в селското стопанство тия бригади, имаме да залесяваме толкова много безконтролно изсечени гори. Примерно казано. Тия гори трябва да се възстановят и е чудесна работа за младите хора. И най-важното - ще се спонсорират от държавата. Докато се намерят малко по-честни новоизлюпени бизнесмени, готови да предоставят заплатена работа за младите хора. Не смятам за добра идея намаляването на ваканцията и промяната на режима на учение. А и честно казано от тия кратуняци и без да съм чул за какво става дума си зная, че някаква поредна простотия http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• 3 седмици по-късно...

столицата на Португалия е Лисабон ... няма проблем ... ама така като гледам ... ме навеждаш на мисълта да гласувам да ви съкратят ваканцията ... в училище non stop ... че като ви гледам малък общата култура / говоря в множествено число ... не персонално твоята / сте много зле ... !!!

Ами Ханибал... Няма да помогне нон-стоп. Днешно време е много модерно да си тъп. И забелязвам тази тенденция не само при учениците, но и при 20-30 годишните - Колкото по-тъп, толкова по-модерен... Също и тази лайняница е много модерна, макар, че 500 години сме се мъчели да си запазим Историята и азбуката... Все едно аз да се изпикая на всички онези хора, заради, които си имам азбуката, си имам Историята, а не разни македонски фентъзита... Иначе съм съгласен - много сме зле. Те повечето изобщо не могат да пишат свързано и на кирилица, хаха.

Сега по темата - за намаляне на ваканцията - НЕ! Не искам. На мен 2 месеца и 15 дена не ми стигат, да не говоря за две месеца. Докато се настроя ваканционно, тя ваканцията изтекла! Как така, когато бях по-малък почивахме Коледа от 23 Декември, до 13 Януари - а сега от 23 до 3! Не стига това, сега и лятната да орежат.

Когато си чел урок 30 минути, е добре да починеш малко - десетина минути. Когато си чел урок повече от час - е добре да изгледаш филм да ти отпочине главата - това е установено от психолозите. Увеличете мащаба на времето и... Аз съм ходил на училище 6 месеца, без някоя значителна ваканция - Великденската е малка, Априлската и нея я отрязаха и може догодина да я орежат пак. Искате след тези 6 месеца, втория срок е много по-напрегнато от първия, с всичките тези Математики, Химии, Биологии... Аз да почивам един месец и половина, и като се върна в училище, да ми е втръснало. Не стига това - ами да чакам още 4 месеца за остатъка от ваканцията, от която с радост бих се възползвал веднага. И що? Защото в запад било така.

В началото орязването не ми беше ясно защо става - кой наивен министър си мисли, че ще поумнеем? Това не става така лесно, за да поумнееш се иска желание, не само CS, хаха. Обаче постепенно взе да ми се изяснява - с цялото си неблагоразумие влязохме в ЕС, понеже сме много добри в лизането на за*ници... И ето, че ЕС искат от нас да се оеднаквим с тях. И сега скъсяват нашите прескъпи ваканцийки - един вид ни казват - "Ще се съгласите с нас и ще ви върнем ваканцийките. Ще ви вземем само 15-20 дена от лятната, не, че ни пука за вас, така искат ЕС, к'во да ги правим?"

От много модернизация, накрая във всеки град ще има през 5 метра Макдоналдс - и когато започне масовото надебеляване, и още по масовото оглупяване, ще станем много цивилизовани. Мога да ви пратя едно филмче за Макдоналдс,

да видите какво става с човек, който яде това цял месец. Особено за жените, надебеляването е много лошо нещо - направо и смазва самочувствието...

Редактирано от The_Gunslinger (преглед на промените)

И да не я намалят-поне да ги научат на труд-

на полето да събират реколтата

:huh:

И да не я намалят-поне да ги научат на труд-

на полето да събират реколтата

:huh:

За съжаление живеем в 21 век... Разбира се някои ученици са потенциални чистачи на кенефи, но не слагай всички под общ знаменател.

За съжаление живеем в 21 век... Разбира се някои ученици са потенциални чистачи на кенефи, но не слагай всички под общ знаменател.

Разбира се че не ги слагам-

ама не трябва ли всички да бъдат възпитани на труд

:cool:

Разбира се че не ги слагам-

ама не трябва ли всички да бъдат възпитани на труд

:cool:

Амии... възпитани на труд? То училището не може да ги възпита на морал, ти искаш и на труд. Пък и в момента физическия труд не е от най-елитните и високоплатени. А и възпитаването на труд е грижа на родителя, както и и останалото възпитание. Може едно време да е било другояче в училищата, но твоите времена няма да се върнат никога.

И няма нужда да ми се гневиш - нито те обиждам, нито ти се заяждам.

Редактирано от The_Gunslinger (преглед на промените)

Подкрепям!

Още към края април месец като ни напече слънцето започваме да дремем по чиновете, представям си лятото доколко ще е ефективно обучението!

Купете си пердета. "Проблемът" на лятната ваканция е, че това е време през което учениците ходят на работа, помагат на родителите си или просто имат за харчене пари за почивка. И трите не могат да се заменят нито със зимата, нито с разпокъсани "почивки". В крайна сметка ученето е с идеята да подобри живота на учащите, а не да го замени (живота).

Амии... възпитани на труд? То училището не може да ги възпита на морал, ти искаш и на труд. Пък и в момента физическия труд не е от най-елитните и високоплатени. А и възпитаването на труд е грижа на родителя, както и и останалото възпитание. Може едно време да е било другояче в училищата, но твоите времена няма да се върнат никога.

И няма нужда да ми се гневиш - нито те обиждам, нито ти се заяждам.

Най-малко пък на теб се нервя-яд ме е че нищо не става от цялата образователна система,мда,това положението

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Значи тука, както се досещате е по-топло , и нещас***ците ни слагат точно 3 месеца ваканция , обаче сега я намалиха с 2 дни , според мен тука трябва да свършва максимум 7-и май, но не , 18-и май .А пък да започва поне 25-септември защото е топло , ама не , започва 13-и септември и свършва 18 май .Като задължително започва в понеделник и свършва в петък ...:rolleyes:

... според мен тука трябва да свършва максимум 7-и май, но не , 18-и май .

Как го изчисляваш това? А знаеш ли, че магистратурата (тук) е три семестъра, което ако решиш да не почиваш можеш да изкараш за една астрономическа година.

Като задължително започва в понеделник и свършва в петък ...:rolleyes:

Ами така е най-справедливо, броят се точно седмиците. Тук какво пък не ти харесва?

Аз съм съгласна да се намали, и после да се раздробии покрай празниците, зимата, когато е голям студ и така нататака. Все пак лятото началото на юли и писва вече и искат да почват.. :yanim:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.