Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се слага термопаста и каква да избера?

Featured Replies

Мърда, но се пак не може да се стегне много с тея пружинки. Темп сега е 56 градуса.

Ако е в Load добре,но ако е в Idle е множко.Зa този процесор от подписа трябва да е към 40градуса дори по-малко...
  • Отговори 84
  • Прегледи 40,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мърда, но се пак не може да се стегне много с тея пружинки. Темп сега е 56 градуса.

даже е отлично за невидия...

Ако е в Load добре,но ако е в Idle е множко.Зa този процесор от подписа трябва да е към 40градуса дори по-малко...

Казаха ми че тея дъна греели доста. Без натоварване държи 56, а за лятото не ми се мисли.

Смени охлаждането на чипсета. В декада има вариант за 20лв. на Evercool(http://www.dekada.com/catalog/chipset-northbridge-cooler-serpent-heatpipes-p-289.html) и нещо много добро за 36лв. Thermalright HR-05/IFX(http://www.dekada.com/catalog/hr05ifx-p-253.html) аз съм с такъв модел но за SLI и съм много доволен/температурата на чипсета не ми е надхвърляла 36 градуса през лятото/. ПП:А най-евтиния вариант е да сложиш една перка Noiseblocker 40mm NB-BlackSilentFan XM2 (40х40х10) на твоят радиатор, стига да можеш да я завиеш поне с 2 винта между ребрата!

Редактирано от androns (преглед на промените)

Смени охлаждането на чипсета. В декада има вариант за 20лв. на Evercool(http://www.dekada.com/catalog/chipset-northbridge-cooler-serpent-heatpipes-p-289.html) и нещо много добро за 36лв. Thermalright HR-05/IFX(http://www.dekada.com/catalog/hr05ifx-p-253.html) аз съм с такъв модел но за SLI и съм много доволен/температурата на чипсета не ми е надхвърляла 36 градуса през лятото/.

Скоро мисля да сменям процесора и дъното ще трябва да си отиде с него иначе вариантите са хубави но за сега ще събирам пари и ще мисля какво ще правя.

П.п. Слагах перка. Върши работа но за няколко месеца от греенето отиде смазката и стана като дъскорезница компа и дори със смазване държеше няколко седмици а заради слагането и махането разлепих радиатора и повече няма да експериментирам.

Редактирано от karrlito (преглед на промените)

Скоро мисля да сменям процесора и дъното ще трябва да си отиде с него иначе вариантите са хубави но за сега ще събирам пари и ще мисля какво ще правя.

Докато събираш парите направи варианта от послеписа!

ПП:А най-евтиния вариант е да сложиш една перка Noiseblocker 40mm NB-BlackSilentFan XM2 (40х40х10) на твоят радиатор, стига да можеш да я завиеш поне с 2 винта между ребрата!

Тогава какви температури държеше? Перката която ти препоръчвам е от по-висок клас, би трябвало да изкара поне година без да се разбие.

Редактирано от androns (преглед на промените)

Със перка смъкваше 5-8 градуса, но беше spire, а тоя магазин ми е далече и за един вентилатор не ми се разкарваше тогава. По добре да си карам така до ъпгрейда. До сега е живо дъното значи ще изкара още а и както казаха в предишните постове е била нормална температурата.

• 3 месеца по-късно...

Здравейте,направих една тъпа грешка и сега си патя от нея.Смених си пастата на видеото със термоконтактна силиконова паста (на картинката има един транзистор нарисуван)и сега ми грее много повече - температурата не пада под 45 градуса в Уиндоус,а докато изгрява операционната система видеото става вряло,на няколко пъти ми се ресетва компа докато накрая успях да вляза в работното поле.Чудя се какво да правя? Какво да сложа (предишното не ми приличаше на контактна паста,а на нещо много гъсто,сиво на цвят,като лепенка)? Идеи някой да има? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif Не ми се дават нови пари за карта,а и сега туй като го направих идея си нямам дали си изгърмях гаранцията...

Първо почистване без остатък на старата паста и това : http://www.speedcomputers.biz/product/arctic-silver-ceramique-25gr-termoprovodjasha-pasta/

Има и други видове по-евтини.

Препоръчайте ми някоя паста,която наистина е много добра от страна на топлопроводимост. Иначе преди съм сменял много пъти пасти на много компютърни части и не съм имал подобни проблеми.

Според мен просто си объркал нанасянето.Щом си слагал и дриг път значи знаеш как се слага.Така че намажи на ново-може просто да си сложил малко повече отколкото трябва...по описанието май е българска бяла пастата ,която си сложил.Не е лоша ,но ако искаш да свалиш още 2-3 градуса след нормалното нанасяне се насочи към някоя от споменатите горе пасти :yanim:

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Аз лично съм с Arctic MX2.МХ3 е по-добра с 2-3 градуса , даже може да се каже ,че това зависи от начина по-който се слага.МХ2 е взех за 9лв и според мен е еднно добро решение за теб!Другото , което е сигурен ли си , че си монтирал охладителя правилно?

Аз лично съм с Arctic MX2.МХ3 е по-добра с 2-3 градуса , даже може да се каже ,че това зависи от начина по-който се слага.МХ2 е взех за 9лв и според мен е еднно добро решение за теб!Другото , което е сигурен ли си , че си монтирал охладителя правилно?

100% слагам охладителя като хората,не съм сбъркал със слагането,просто като го стегна и то гони половината паста отстрани на кристала.Онази е била гъста като лепило и е нямало къде да ходи,затова търся нещо от сорта което "не бяга" при затягане,

И аз това си мисля. Термопастата не играе голямо значение, освен ако не си запален клокър. Тая българската съм я ползвал не е лоша. :D

100% слагам охладителя като хората,не съм сбъркал със слагането,просто като го стегна и то гони половината паста отстрани на кристала.Онази е била гъста като лепило и е нямало къде да ходи,затова търся нещо от сорта което "не бяга" при затягане,

От описаното съдя че не си я сложил правилно. Не мажеш мармалад. :) Малко количество, разстилаш най-лесно с латексови ръкавици.

И аз това си мисля. Термопастата не играе голямо значение, освен ако не си запален клокър. Тая българската съм я ползвал не е лоша. :D

От описаното съдя че не си я сложил правилно. Не мажеш мармалад. :) Малко количество, разстилаш най-лесно с латексови ръкавици.

Аха,а няма ли някакъв начин да върна старите 37 градуса? ся съм на 46(0% товаримост/декстоп)

Редактирано от Hibernate (преглед на промените)

А гъста ако е знаеш ли кво ще стане. Ще стане изолатор, между кристала и охладителя. :D Много тънко, щом казваш че излиза, значи е дебело. Просто повтори стъпките, тоз път много малко термопаста, ако искаш си вземи сребърната на Arctic Cooler, хубава е. Инак Arctic имат и хубави радиаторчета за видеокарти за по-добри резултата, които най-вероятно ще станат на твоята карта.

Редактирано от MRDari (преглед на промените)

А гъста ако е знаеш ли кво ще стане. Ще стане изолатор, между кристала и охладителя. :) Много тънко, щом казваш че излиза, значи е дебело. Просто повтори стъпките, тоз път много малко термопаста, ако искаш си вземи сребърната на Arctic Cooler, хубава е. Инак Arctic имат и хубави радиаторчета за видеокарти за по-добри резултата, които най-вероятно ще станат на твоята карта.

Meрси,ще пробвам. Принципно си бях доволен от охлаждането досега-безшумно,студено и спокойно. А сега като земе да кибичи като прахосмукачка охладителя,чак нервите ми не издържат.

Meрси,ще пробвам. Принципно си бях доволен от охлаждането досега-безшумно,студено и спокойно. А сега като земе да кибичи като прахосмукачка охладителя,чак нервите ми не издържат.

Отидох там,от където бях купил картата.Смениха я с друга.Сега при игрите (изобщо при 100% активност на картата) температурата се покачва към 100-110 градуса.Това нормално ли е или ще доведе до изпичане на чипа?

Препоръчайте ми някоя паста,която наистина е много добра от страна на топлопроводимост. Иначе преди съм сменял много пъти пасти на много компютърни части и не съм имал подобни проблеми.

тая бялата за транзистори си е отлична... въпроса е как се слага пастата... разликата между нал качествената и най лошата паста е не повече от 5 градуса на максимално натоварване при правилно нанасяне на пастата... иначе съм виждал и как гори процесор при лош монтаж и 2 мм титанска паста... та както ти казаха чистиш пастата и слагаш икономично...

http://store2.data.bg/professor/HTML/snm/snm.html - от втория ред снимки най дясната...

начина да върнеш температурите е с добре почистена стара паста (обикновено оригиналната си е направо пластмаса) от радиатора и кристала. ако кристала е покрит с капачка (heat spreader) и оригиналната паста е държала яко радиатора - има голяма вероятност да се е разлепила капачката при махане на охлаждането(при процесорите на амд често се случва и без да е яко залепнал радиатора щото между капачката и кристала има паста, а по края капачката е залепена със специален силикон)... http://comexgroup.com/cpu/_amd/a64ihs.htm та понеже видеото е ати е много вероятно същата технология да се ползва и при видеочиповете...

колкото за температурата - вижда ми се нормална за тоя чип... но определено ако се свали температурата ще ео добре...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

тая бялата за транзистори си е отлична... въпроса е как се слага пастата... разликата между нал качествената и най лошата паста е не повече от 5 градуса на максимално натоварване при правилно нанасяне на пастата... иначе съм виждал и как гори процесор при лош монтаж и 2 мм титанска паста... та както ти казаха чистиш пастата и слагаш икономично...

http://store2.data.bg/professor/HTML/snm/snm.html - от втория ред снимки най дясната...

начина да върнеш температурите е с добре почистена стара паста (обикновено оригиналната си е направо пластмаса) от радиатора и кристала. ако кристала е покрит с капачка (heat spreader) и оригиналната паста е държала яко радиатора - има голяма вероятност да се е разлепила капачката при махане на охлаждането(при процесорите на амд често се случва и без да е яко залепнал радиатора щото между капачката и кристала има паста, а по края капачката е залепена със специален силикон)... http://comexgroup.com/cpu/_amd/a64ihs.htm та понеже видеото е ати е много вероятно същата технология да се ползва и при видеочиповете...

колкото за температурата - вижда ми се нормална за тоя чип... но определено ако се свали температурата ще ео добре...

http://www.legitreviews.com/article/1105/13/ - нормалните температури за картата.

Всичко е нанесено както трябва,не е плюло този път отсрани.Та за чипа - няма капак,просто си е гол кристал.Затова се чудя какво да правя,тестовете и други неща секат повече от преди

http://www.legitreviews.com/article/1105/13/ - нормалните температури за картата.

Всичко е нанесено както трябва,не е плюло този път отсрани.Та за чипа - няма капак,просто си е гол кристал.Затова се чудя какво да правя,тестовете и други неща секат повече от преди

тия температури са с фикснатия драйвер за фурмарк... иначер точките за 5770 трябваше да са горе долу двойни - преименувай furmark.exe на 123.exe да видиш истинските температури...

щом тестовете секат значи чипа на видеото прави тротлинг. ако чипа е на 100 градуса радиатора ще е поне на 85 и ще духа яко горещ въздух (на 60 градуса човек много трудно може да си държи 1 минута пръстите, аз едвам издържам 55 градуса)... ако си ги държиш без проблем значи между радиатора и кристала нещо не е таман...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

тия температури са с фикснатия драйвер за фурмарк... иначер точките за 5770 трябваше да са горе долу двойни - преименувай furmark.exe на 123.exe да видиш истинските температури...

щом тестовете секат значи чипа на видеото прави тротлинг. ако чипа е на 100 градуса радиатора ще е поне на 85 и ще духа яко горещ въздух (на 60 градуса човек много трудно може да си държи 1 минута пръстите, аз едвам издържам 55 градуса)... ако си ги държиш без проблем значи между радиатора и кристала нещо не е таман...

Вентилатора леко дига оборотите при 100 градуса. Радиатора си е топъл,ама като пипна платка отзад (зад чипа) не мога да си задържа ръката-пари ама яко.А и тези температури не ги вади само в furmark-a,а и в Еверест,Каталист...

• 3 месеца по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.