Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се слага термопаста и каква да избера?

Featured Replies

От доста време се каня да си разглобя лаптопа и да почистя от прах процесора и охлаждането. Каква паста да си купя, как се нанася, и каква е инструкцията за това? Процесора е доста дървен (intel celeron 2.00 GHz) но вие като сешоар...

• Отговори 84
  • Прегледи 40,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
Arctic Cooling MX-2 има я в декада. Специално тази се нанася като сложиш капка в центъра на процесора и поставяш отгоре радиатора. Може съвсем леко го завърташ наляво-надясно.

Редактирано от rvp (преглед на промените)

• Автор

А тази ли е най-добрата? Ами Cooler Master? Или тя е най-комерсиална?

Разликата между хубавите пасти е 1-2 градуса. Тази ти я препоръчах, защото е идеална и знам къде да я намериш. Иначе май OCZ Freeze е каймака в момента, но не знам дали го има въобще в България.

Но пак казвам, разликата между тях е 1-2 градуса.

Като резервен вариант можеш да имаш впредвид Arctic Silver 5. Продават я в Плесио и не е по-лоша от MX-2, като и цената и е подобна.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

И паста за 2 лева си става съвсем прилично. Най-добре си купи евтина паста и нов вентилатор, защото вероятно старият е разбит и затова вие. Изобщо не е задължително като чистиш лаптопа да сменяш пастата.

И паста за 2 лева си става съвсем прилично. Най-добре си купи евтина паста и нов вентилатор, защото вероятно старият е разбит и затова вие. Изобщо не е задължително като чистиш лаптопа да сменяш пастата.

И къде ще си намери нов вентилатор? И за какви пари по-точно...

Естествено че като свали охлаждането ще смени и пастата....

Вентилатора може да го продухаш основно с компресор като го извадиш. И последното решение да отвориш вентилатора и да го почистиш и смажеш.

А как се нанася пастата например за Arctic Silver(за всички е по-един и същ начин) можеш да видиш тук(ENG)!

Редактирано от DoGa (преглед на промените)

Пастата се нанася на много тънък слой върху цялата контактна площ на процесора с охлаждането. Това е единствения и най-правилен начин за всякакви видове пасти и процесори. Повърхностите трябва да са добре изчистени и пастата не трябва да има примеси (боклуци, шупли от втвърдена паста и т.н). Алтернативен начин е да се сложи много паста и охлаждането да се притиска към процесора докато пастата не се разпльока навсякъде - мърлявщина.

• 1 година по-късно...

Взех термопаста от жар която е spire на нея пише for cpu и ми казаха че се нанася по целя процесор та се чудя дали така да го направя и ми казаха че става за чипсета на дъното, но аз да ви питам за всеки случай. И преди да я сложа четох че трябва да се почисти със спирт например повърхността. Конфигурацията ми е в подписа.

Махаш охладителя,бършеш го с г*з пейпър.Бърше и капачката на процесора.След това нанасяш паста тънко и равномерно,като гледаш да не цапаш много ,защото някой пасти са ел проводими и могат да дадът на късо.Лепваш охладителя и го закопчаваш.!!!Ако го отплепиш трябва да започнеш наново защото остава въздух под охладителя и влошава проводимоста.

Ако е с дозатор (един вид спринцовка) можеш да нанасяш пастата като сложиш малко по средата на процесора. Количеството трябва да е малко по-голямо от върха на кибритена клечка. Не прекалявай с количеството, защото пастата може да задържа топлината и процесора да си прегрява, радиатора да си е студен...

Ок благодаря сега ще го изключа да изстине и мажа. А пастата да я намажа с нещо плоско или с пръст да я размажа. П.п В спринцовка е ще я разнеса равномерно отгоре.

Редактирано от karrlito (преглед на промените)

Не я нанасяй със спринцовката на всякъде, сложи едно малко зрънце по средата на процесора и закачи радиатора, след това със леки въртеливи движения докато се увеличи съпротивлението! При такава операция защо си спестил пари за хубава "паста"?

Нямаха друга, а това е единствения магазин в близост до мен. Аз исках да е хубава защото сега съм клокнал процесора а радиатора на дъното е отлепен и пастата се е разлепила и грее много над 60 градуса. Ама такъв ми е късмета, като се сгрее времето ще се поразходя до dekada.

Охладителя на чипсета"фабрично"не е с паста,а обикновено с "дъвка"-термо лепенка.Когато го свалиш,се налага да почистиш чипа и основата на охладителя,спирта е добро решение,но после трябва да изчакаш да изсъхне напълно.Можеш да ползваш същата паста.Поставяш термопастата,както при процесора,обаче заради различната дебелина на термопастата и термолепенката(термолепенката е чувствително по-дебела),се налага внимателно да разтегнеш пружинките на пуш-пинчетата.Това ще усили притискането и ще компенсира разликата в дебелините.Ако не го направиш,охладителя няма да прилепне плътно и чипсета ще се охлажда лошо.Ако закрепването на охладителя на чипсета е с винтове,това доста ще улесни задачата ти.За да свалиш охладителя на чипсета,се налага да свалиш дъното-няма как иначе да откачиш пуш-пинчетата или винтовете.Прецени си силите и възможностите внимателно,ако мислиш,че ще ти е трудно,предпочети сервиз.

Охладителя на чипсета"фабрично"не е с паста,а обикновено с "дъвка"-термо лепенка.Когато го свалиш,се налага да почистиш чипа и основата на охладителя,спирта е добро решение,но после трябва да изчакаш да изсъхне напълно.Можеш да ползваш същата паста.Поставяш термопастата,както при процесора,обаче заради различната дебелина на термопастата и термолепенката(термолепенката е чувствително по-дебела),се налага внимателно да разтегнеш пружинките на пуш-пинчетата.Това ще усили притискането и ще компенсира разликата в дебелините.Ако не го направиш,охладителя няма да прилепне плътно и чипсета ще се охлажда лошо.За да свалиш охладителя на чипсета,се налага да свалиш дъното-няма как иначе да откачиш пуш-пинчетата.Прецени си силите и възможностите внимателно,ако мислиш,че ще ти е трудно,предпочети сервиз.

Аз съм го сглобявал знам какво да правя, и знаех че това на чипсета не е точно паста защото го виждам че е твърдо, но всички казваха че няма проблеми с тая паста, но не обясниха че ще има разлика. Благодаря за разяснението, дано го направя както трябва.

П.п. Започвам операциите ;)

Редактирано от karrlito (преглед на промените)

нанася се 1 оризово зрънце по средата на процесора, една паста стига за поне 5 процесора...

Охладителя на чипсета"фабрично"не е с паста,а обикновено с "дъвка"-термо лепенка.Когато го свалиш,се налага да почистиш чипа и основата на охладителя,спирта е добро решение,но после трябва да изчакаш да изсъхне напълно.Можеш да ползваш същата паста.Поставяш термопастата,както при процесора,обаче заради различната дебелина на термопастата и термолепенката(термолепенката е чувствително по-дебела),се налага внимателно да разтегнеш пружинките на пуш-пинчетата.Това ще усили притискането и ще компенсира разликата в дебелините.Ако не го направиш,охладителя няма да прилепне плътно и чипсета ще се охлажда лошо.Ако закрепването на охладителя на чипсета е с винтове,това доста ще улесни задачата ти.За да свалиш охладителя на чипсета,се налага да свалиш дъното-няма как иначе да откачиш пуш-пинчетата или винтовете.Прецени си силите и възможностите внимателно,ако мислиш,че ще ти е трудно,предпочети сервиз.

това не е точно така, на чипсета пастата си е направо като пластмаса, и със спирт не може да се махне - трябва як разредител - коресилин примерно... не се налага разтегляне на пружинките - термолепенката да е около 1мм и когато чипа загрее се стапя и разтоянието между радиатора и кристала бая намалява... но старата паста трябва да се махне наистина добре... а вместо да се разтеглят пружинките - просто се вадят отдариаторчето и се поставят няколко червени щайбички и пак се прекарате през радиатора и дънната платка

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Хубаво е човек първо да мисли,а после да приказва,но никой не е съвършен.

Аз вече ги разтеглих пружинките, а тая паста едвам я махнах, направо повече не искам да виждам радиатори. :X

Като се опиташ леко да разклатиш охладителя на чипсета,усеща ли се забележим луфт?

Като се опиташ леко да разклатиш охладителя на чипсета,усеща ли се забележим луфт?

Мърда, но се пак не може да се стегне много с тея пружинки. Темп сега е 56 градуса.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.