Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Катастрофа заради кортежа на премиера

Featured Replies

• Автор

Дори реакцията на шофьора спаси живота на хората в другата кола."

Изводът е - ако ще става катастрофа - най-добре е да е от НСО, защото ТЕ ще Ви спасят :cheerleading2:

източник : ДирБг

Такива ти му оправдания разни...

Той въобще усеща ли се какви ги говори?

Слушам и не вярвам на очите си!

В чл. 91 от Закона за движение по пътищата е посочено какво могат МПС със специален режим на движение, а именно: Чл. 91. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал. (2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост. (3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Национална служба "Полиция", Народно събрание, Национална служба за охрана, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието" обозначените автомобили на служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната и други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи. (4) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Министърът на вътрешните работи определя с наредба условията и реда, при които се ползва специален режим на движение за моторните превозни средства. Чл. 92. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може: 1. да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да спира, при наличие на пътен знак, който изисква това, но само след като намали скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно; 2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество; 3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления; 4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това време той може да подава само светлинни сигнали. (2) Разпоредбите на ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задължението да управляват по безопасен начин.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

В чл. 91 от Закона за движение по пътищата е посочено какво могат МПС със специален режим на движение, а именно:

Чл. 91. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са

автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно

светлинен сигнал с проблясваща синя и/или червена светлина и специален звуков

сигнал.

(2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 85 от 2004

г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Специален режим на

движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ,

Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Национална

служба "Полиция", Народно събрание, Национална служба за охрана, Министерството

на държавната политика при бедствия и аварии, Главна дирекция "Охрана" и Главна

дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието"

обозначените автомобили на служба "Сигурност - военна полиция и военно

контраразузнаване" към министъра на отбраната и други служби на Министерството на

вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи.

(4) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Министърът на

вътрешните работи определя с наредба условията и реда, при които се ползва специален

режим на движение за моторните превозни средства.

Чл. 92. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на

движение може:

1. да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да

спира, при наличие на пътен знак, който изисква това, но само след като намали

скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно;

2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова,

доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;

3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до

посока на движение и завиване в определени направления;

4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през

това време той може да подава само светлинни сигнали.

(2) Разпоредбите на ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни

средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях

автомобили от задължението да управляват по безопасен начин.

Ама кой да ти чете правилници-те сега направо си купуват книжките,ти искаш да знаят и такива неща

Слизам си пред блока на тротоара на главен път 7 ейтакива джигити ми карат на средата на пътя със 70!И свирят да няма нищо живо на пътя автобуси тирове минават не ги ..... и си настъпват както си знаят.Да не казвам че на 1 метър разстояние ми надуха ушите със тяхното свирене само.... Виждал съм ги и със 150 да карат на 1 метър разстояние един зад друг... Както и да е винаги гражданина си е виновен. :)

Слизам си пред блока на тротоара на главен път 7 ейтакива джигити ми карат на средата на пътя със 70!И свирят да няма нищо живо на пътя автобуси тирове минават не ги ..... и си настъпват както си знаят.Да не казвам че на 1 метър разстояние ми надуха ушите със тяхното свирене само....

Виждал съм ги и със 150 да карат на 1 метър разстояние един зад друг...

Както и да е винаги гражданина си е виновен. :rolleyes:

Тук пише ли го това-пише го-

не четете,а само знаете да пискате.

2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова,

доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;

Много ги разбирате!Не вие сте се зблъсквали с тях! Щом увеличават скоростта винаги има риск,а това че на тях не им пука за хората около тях си е друг въпрос. Много пъте съм се оттървал от тях на косъм от зблъсък и то по тяхна вина(подробности недавам) "професионалисти" били кое им е професионалното да настъпват до като удари стрелката до последно на километража ли.Всеки човек може да го прави,разумният си кара внимателно.Който работи за "държавата" вярно е че почти нищо немогат да му кажат! Аз повече по тая тема няма да споря,защото и роман да напиша пак ще спорим. :rolleyes: Закони много и дори държавните органи не ги спазват!Магистрали ще правят,каква файда от магистрали като не си поддържат пътищата,нека първо тях да оправят като хората после да ги строят! Думите "държавни органи" "държава" "магистрали" "политика" в моя речник несъществуват....

Когато минава кортеж, линейка и пожарна трябва да се спре незабавно. Това по нашите пътища не става, защото ние сме "велики", над всичко и над всекиго и не се подчиняваме на никакви правила ... това кортежи, лампи, сирени, светофари, зебри ... нас не ни вълнуват.

Когато минава кортеж, линейка и пожарна трябва да се спре незабавно. Това по нашите пътища не става, защото ние сме "велики", над всичко и над всекиго и не се подчиняваме на никакви правила ... това кортежи, лампи, сирени, светофари, зебри ... нас не ни вълнуват.

-при условие че ситуацията се развива по друг начин,в условие на Тежка пътна обстановка,и "изкачане" в насрещното,и да искаш да спреш-старите шофьори са казали,че понякога имат нужда от Още спирачки-е,няма как-на два пъти са ми тръгвали в тъмното-Тир и Автобус-не,не че не се виждах или не светех-дълги дадох-те знаят че и аз знам какво ще се случи при вероятно(но реално)стълкновение-а аз съм с автомобил,но и в двата случая имаше къде да отбия-не искам да си го пожелавам,но на равен с равен-автомобил-автомобил-ще повторя подвига на Мересиев-на джип(високопроходим автомобил)обаче отказвам също-но щом пък те са тръгнали на таран-нали се сещаш че това са едни високотехнологични автомобили и ускоренията и скоростите при тях са несъразмерими с нашите пътища,пък било то и автомобили,и се съмнявам,че парите(част) за тях са от нашите данъци-плащаме им за да се Глезят,и отгоре на това-мачкат..."велики"-ние ги избирахме-ние сме тези с които трябва да се съобразяват,а не да го мисля Аз,че той се е разбързал "по Държавни дела"-поредната сделка,и комисионната и,рейтингова Спецоперация и т.н.,от която нито аз,и мнозинството ще разбере нещо....а колкото до вълнението :) -цветя;букети,и покрай пътя на кортежа-нали така беше едно време :) ...ама много се съмнявам дали някой Лично ще присъства...

доста отдавна отпадна това правило, сега трябва само да им направиш място без да си задължен да спираш. то трябва да се четат дебели книги за да знаеш тъпите им разпоредби

Много ги разбирате!Не вие сте се зблъсквали с тях!

Щом увеличават скоростта винаги има риск,а това че на тях не им пука за хората около тях си е друг въпрос.

Много пъте съм се оттървал от тях на косъм от зблъсък и то по тяхна вина(подробности недавам)

"професионалисти" били кое им е професионалното да настъпват до като удари стрелката до последно на километража ли.Всеки човек може да го прави,разумният си кара внимателно.Който работи за "държавата" вярно е че почти нищо немогат да му кажат!

Аз повече по тая тема няма да споря,защото и роман да напиша пак ще спорим. :)

Закони много и дори държавните органи не ги спазват!Магистрали ще правят,каква файда от магистрали като не си поддържат пътищата,нека първо тях да оправят като хората после да ги строят!

Думите "държавни органи" "държава" "магистрали" "политика" в моя речник несъществуват....

освен професионално нагли и безумно тромави водачи друго няма, интересното е че като ме видят тези от кортежа освен да скочат на спирачките друго не правят по завоите и тесните шосета, а забравих карам по 30тона чакъл а отпред вместо броня съм сложил жп релса

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

ХехеХехехехехееее, Стоби, стопли ми душата, човече с тая релса! :) Как съм си мечтал и аз в разни ситуации по пътя да съм зад волана на нещо подобно или на БТР и да им гледам сеир на тия дето са или си мислят че са над Закона.

ХехеХехехехехееее, Стоби, стопли ми душата, човече с тая релса! :cool:

Как съм си мечтал и аз в разни ситуации по пътя да съм зад волана на нещо подобно или на БТР и да им гледам сеир на тия дето са или си мислят че са над Закона.

малко си се объркал - те са законът, тяхното безочие е превърнато в закон, но те не са виновни ние сме виновни че ги търпим, вместо да излезем с подходящите искания първото от което е да се закрие кат понеже освен да рекетира друго не прави, слушаме разни "примерни" граждани да приказват врели-некипели в тяхна поддръжка

Миналата седмица автомобил от кортежа на министър-председателя се е врязъл в градската библиотека. КАТ са установили, че в момента на аварията сградата на библиотеката е пресякла двойната непрекъсната линия... и още едно: Кола от кортежа на премиера катастрофира в крайпътно дърво. Според становището на КАТ дървото се е движило с превишена скорост и при опит за изпреварване се е врязало в колата от кортежа.

• 4 седмици по-късно...

Преминаването на зелен светофар се оказа престъпление, ако те удари кола на НСО

Публикувано изображение

През април миналата година колата на военния министър удари лек автомобил, преминавайки на червено. От удара сериозно пострада дете. Година по-късно стана ясно, че като обвиняем по делото ще бъде привлечен и шофьорът на другия автомобил, въпреки че е спазвал правилата за движение, съобщава в свой репортаж bTV.

Преди инцидента Цветомир Богданов се прибира заедно с детето и съпругата си. Автомобилът му се движи по столичния булевард „Тодор Каблешков“, тръгва на зелен светофар и след секунди е ударен. В другата кола е военния министър Аню Ангелов, а автомобилът е на НСО. Минава на червено, защото бърза. Година по-късно, съдът иска Цветомир Богданов също да бъде привлечен като обвиняем.

„Истината, според тях, е, че и двамата сме виновни. В смисъл такъв – ние сме могли да избегнем удара, но не сме го направили. Имали сме секунди за реагиране – четири или пет. По тяхната експертиза са нужни три, за да предотвратим удара”, обяснява Цветомир Богданов.

Доказано е, че към момента на сблъсъка той е карал с 30 километра в час. За шофьорът на НСО се твърди, че е преминавал с 50.

„Което значи, че движейки се с 30 километра в час и виждайки автомобила на НСО, имаш преспокойно време да дръпнеш крака от газта”, смята Биляна Богданова.

Според съда, Цветомир Богданов е трябвало да съобрази всичко това и в рамките на три секунди да забележи колата на НСО, да реагира и да предотврати сблъсъка. Заради това, че не го е направил ще му бъде повдигнато обвинение за съпричинителство на катастрофата. Прави впечатление, че в хода на разследването се променят някои от показанията.

От протокола по първото дело става ясно, че колата на НСО не се е движила на специален режим. Тя е била без звукова сигнализация и без проблясваща лампа върху тавана на автомобила. Въпреки това, независимо, че не е нарушил правилата за движение по пътищата, Цветомир Богданов е виновен, защото в рамките на три секунди, е задължен да направи всичко възможно да спре превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението. Семейство Богданови са изненадани и от показанията на нов свидетел по делото.

„Той твърди, че колата на НСО, движейки се по булевард „България”, спира, оглежда се на кръстовището и ние се удряме. Едва ли не, ние се явяваме камикадзета, които искат да убият военния министър”, обяснява Биляна.

Така, година по-късно, Цветомир Богданов ще влезе и в ролята на обвиняем. А докато чака да получи призовка, обикаля по лекари, защото детето му, пострадало при сблъсъка е с влошено здраве. Към момента на катастрофата то е диабетик.

„В следствие на катастрофата, от трикратен инсулинов прием минаваме на четирикратен, което означава четири пъти инсулин на ден, по простата причина, че в следствие на стреса, панкреасът тотално спира, казва майката на детето.

Делото е върнато от Софийския военен съд за доразследване с оглед правилно прилагане на закона.

Източник

НСО вече може да стреля по коли и животни

stat 07:39 | 17 март 2011 | Общество

Наредбата бе приета на фона на зачестилите скандали около катастрофи с участието на коли на НСО Наредбата бе приета на фона на зачестилите скандали около катастрофи с участието на коли на НСО

Сн.: БГНЕС

Гардовете на НСО ще могат да стрелят по автомобили, ако преценят, че водачите им създават реална опасност за охраняваните държавни мъже. Позволява се и стрелба за защита при нападение от опасни животни.

Това предвижда одобрената вчера от кабинета Наредба за дейностите, свързани с оръжия, боеприпаси и взривни вещества в Национална служба за охрана, пишат вестниците "Сега" и "Труд".

Стрелбата по автомобили ще има за цел единствено "увреждане и спиране на опасното транспортно средство".

От службата обясниха, че реална заплаха може да възникне, когато автомобил се насочи срещу охранявана личност, която е на площад или на улицата. Другият вариант бил, когато някой водач на моторно превозно средство се опита да се вреже в кортеж на НСО. Тогава крайната мярка била спиране на колата атентатор, най-често с изстрел в гумите.

От НСО допълниха, че няма да стрелят срещу шофьорите, защото "не сме убийци".

Според документа гардовете могат да носят до 2 пистолета, калибър до 12,7 мм и 50 патрона за тях.

Наредбата бе приета на фона на зачестилите скандали около катастрофи с участието на коли на НСО. Преди няколко дни директорът на службата ген. Димитър Димитров призна, че пътнотранспортните произшествия с участието на коли на НСО за година са се увеличили с 30%.

Той бе извикан спешно в Министерски съвет, след като автомобил на НСО, в който се возеха премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, блъсна кола край Годеч.

При 31 инцидента за година само 7 са били по вина на шофьори от НСО, които са били наказани, обясни Димитров.

Същевременно bTV съобщи, че година след като колата на военния министър Аню Ангелов удари частен автомобил на кръстовище в София, шофьорът на цивилната кола ще бъде привлечен като обвиняем по делото, въпреки че е спазвал правилата за движение.

Катастрофата стана на 14 април 2010 г. на кръстовището на бул. "България" и ул. "Тодор Каблешков". Тогава бе ранено 4-годишно дете.

Според експертизата сега шофьорът Цветомир Богданов е имал три секунди, за да реагира, но не го е направил. Той ще се изправи пред съда, защото в рамките на 3 секунди, бил задължен да направи всичко възможно да спре превозното средство. Колата на НСО с военния министър пък е минала на червено и е била без звукова сигнализация и без проблясваща лампа върху тавана.

НСО вече може да стреля по коли и животни

Тия вече ще ни отсрелват, като животни по-улиците. След Тунис,Египет,Бхрейн, сме ние наред.

Редактирано от tatsu (преглед на промените)

Ще ни отстрелват разбира се :baby:

От колко години смятат народа за оФце ?

Рано или късно ще станем вълци.

Рано или късно ще станем вълци.

Съмнявам се. За 500 години робство философията "Преклонена главица сабя не я сече" е пуснала дълбоки корени в народопсихологията ни...

Да не говорим, че поне турците хляба са ни давали - под византийско щеше да е по тежко :P Относно колите на НСО .. ами нека убият някой, докато кара като "офца" и ще видим колко ще се задържат на власт.

Ама кой да ти чете правилници-те сега направо си купуват книжките,ти искаш да знаят и такива неща

ех викаш .. кой ги чете, друг е въпроса, ако не си купиш книжката има ли кой да ти обесни как се шофира ... и май това остава най-доброто решение.

Не ми се коментира вече този въпрос, признавам си. Сега само това остава, да гръмнат и някой човечец заради "свети депутат" и цирка ни ще е пълен.

От службата обясниха, че реална заплаха може да възникне, когато автомобил се насочи срещу охранявана личност, която е на площад или на улицата. Другият вариант бил, когато някой водач на моторно превозно средство се опита да се вреже в кортеж на НСО. Тогава крайната мярка била спиране на колата атентатор, най-често с изстрел в гумите.

От НСО допълниха, че няма да стрелят срещу шофьорите, защото "не сме убийци".

Стига глупости, то си е написано. Току така не се стреля по хора.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

Бе нема да стрелят, ама за секи случай не е зле да караме с бронежилетки:) А некой от "мозъците" замислял ли се е, ако цивилния отвърне на стрелбата..... Сега в нашата страна се дава по-лесно разрешително за оръжие, отколкото шофьорска книжка....

Бе нема да стрелят, ама за секи случай не е зле да караме с бронежилетки:whist:

А некой от "мозъците" замислял ли се е, ако цивилния отвърне на стрелбата.....

Сега в нашата страна се дава по-лесно разрешително за оръжие, отколкото шофьорска книжка....

То и двата документа бързо ги дават,напълнихме се с камикадзета

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

И аз искам вече бронежилетка!

Да ми се дава безплатно при това,мда.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.