Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Притчата за Лазар и богаташа

Featured Replies

Здравейте!

Господ Исус Христос разказа една притча, която често е обект на доказателство за задгробния живот. Ето какво гласи тя:

Лука 16:19. Имаше някой си богаташ който се обличаше в мораво и висон, и всеки ден се веселеше бляскаво.

20. Имаше и един сиромах, на име Лазар, покрит със струпеи, когото туряха да лежи пред портата му,

21. като желаеше да се нахрани от падналото от трапезата на богаташа; и кучетата дохождаха и лижеха раните му.

22. Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.

23. И в пъкъла, като беше на мъки и повдигна очи, видя отдалеч Авраама и Лазара в неговите обятия.

24. И той извика, казвайки: Отче Аврааме, смили се за мене, и изпрати Лазара да натопи края на пръста си във вода и да разхлади езика ми; защото съм на мъки в тоя пламък.

25. Но Авраам рече: Синко, спомни си, че ти си получил своите блага приживе, така и Лазар злините; но сега той тук се утешава, а ти се мъчиш.

26. И освен всичко това, между нас и вас е утвърдена голяма бездна, така, че ония, които биха искали да минат оттук към вас, да не могат, нито пък оттам да преминат към нас.

27. А той рече: Като е тъй, моля ти се, отче, да го пратиш в бащиния ми дом;

28. защото имам петима братя, за да им засвидетелствува, да не би да дойдат и те на това мъчително място.

29. Но Авраам каза: Имат Моисея и пророците; нека слушат тях.

30. А той рече: Не отче Аврааме; но ако отиде при тях някой от мъртвите, ще се покаят.

31. И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.

И така: Тази притча доказва ли наличието на задгробен живот или Господ я използва с поучителна цел за фарисеите, които Му се присмиваха?

Лука 16:14. Всичко това слушаха фарисеите, които бяха сребролюбци, и Му се присмиваха.

Любимата ми притча... Не мисля, че Бог би поучавал някого, да натриеш носовете на другите е човешки приоритет. Иначе... Лазар умира два пъти.

И така: Тази притча доказва ли наличието на задгробен живот или Господ я използва с поучителна цел за фарисеите, които Му се присмиваха?

Знаеш ли какво си мисля...

Ако четеш Библията наистина внимателно, няма да ти е убягнало нещо много важно около Лазар. Когато Христос го възкресява, при него идват хора и го питат - Как е там, отвъд? А той учудено отговаря - Няма разлика от тук...

После разбойници го убиват. От първата до втората смърт времето за Лазар е малко... (:

• Автор

Ако четеш Библията наистина внимателно, няма да ти е убягнало нещо много важно около Лазар. Когато Христос го възкресява, при него идват хора и го питат - Как е там, отвъд? А той учудено отговаря - Няма разлика от тук...

После разбойници го убиват. От първата до втората смърт времето за Лазар е малко... (:

И къде е записано това любопитно продължение? Впрочем, странно е как Лазар е бил разпитван за "там отвъд", след като Господ му казва да излезе от гроба, а не да слезе от небето или да излезе изпод земята...

Любимата ми притча...

Не мисля, че Бог би поучавал някого, да натриеш носовете на другите е човешки приоритет.

Иначе... Лазар умира два пъти.

Напротив. Господ каза притчата конкретно за фарисеите, "които Му се присмиваха".

Лазар наистина умря два пъти. Но въпросът е къде е бил, докато е бил в гроба: в Рая, в ада или там, където е погребан?

Според мен Лазар е символ на светилника в четвъртата мозъчна кухина. Пещерата е символ на човешкият череп. Исус Христос, като носител на светлината, запалва светилника и той сияе. Такъв човек има ореол около главата. Той прескача втората смърт. Огненият етер е пробил липиката и влиза през пинеалиса. Така старият храм започва да се руши.

• Автор

Според мен Лазар е символ на светилника в четвъртата мозъчна кухина.

Пещерата е символ на човешкият череп.

Исус Христос, като носител на светлината, запалва светилника и той сияе.

Такъв човек има ореол около главата. Той прескача втората смърт.

Огненият етер е пробил липиката и влиза през пинеалиса.

Така старият храм започва да се руши.

Такива термини в Библията няма.

И така: Къде е бил Лазар - в Рая? Къде е бил богаташът - в ада ли?

И какви са тези "души", които могат да пипат, да имат пръсти, да усещат огъня, да говорят и т.н.? Или просто това е една поучителна протча?

Такива термини в Библията няма.

И така: Къде е бил Лазар - в Рая? Къде е бил богаташът - в ада ли?

В диалектиката ((:

В диалектиката ((:

Дрън-дрън!!! :swear1: Чудя се защо като не знаете какво да отговорите, не пишете в някоя друга тема?!?

:biggrin:

Направо невероятно!От кое издание на Библията е това, което цитираш?Би ли била така любезна да го посочиш??? :speak:

Здравейте!

Господ Исус Христос разказа една притча, която често е обект на доказателство за задгробния живот. Ето какво гласи тя:

Лука 16:19. Имаше някой си богаташ който се обличаше в мораво и висон, и всеки ден се веселеше бляскаво.

20. Имаше и един сиромах, на име Лазар, покрит със струпеи, когото туряха да лежи пред портата му,

21. като желаеше да се нахрани от падналото от трапезата на богаташа; и кучетата дохождаха и лижеха раните му.

22. Умря сиромахът; и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и бе погребан.

23. И в пъкъла, като беше на мъки и повдигна очи, видя отдалеч Авраама и Лазара в неговите обятия.

24. И той извика, казвайки: Отче Аврааме, смили се за мене, и изпрати Лазара да натопи края на пръста си във вода и да разхлади езика ми; защото съм на мъки в тоя пламък.

25. Но Авраам рече: Синко, спомни си, че ти си получил своите блага приживе, така и Лазар злините; но сега той тук се утешава, а ти се мъчиш.

26. И освен всичко това, между нас и вас е утвърдена голяма бездна, така, че ония, които биха искали да минат оттук към вас, да не могат, нито пък оттам да преминат към нас.

27. А той рече: Като е тъй, моля ти се, отче, да го пратиш в бащиния ми дом;

28. защото имам петима братя, за да им засвидетелствува, да не би да дойдат и те на това мъчително място.

29. Но Авраам каза: Имат Моисея и пророците; нека слушат тях.

30. А той рече: Не отче Аврааме; но ако отиде при тях някой от мъртвите, ще се покаят.

31. И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.

Лука 16:14. Всичко това слушаха фарисеите, които бяха сребролюбци, и Му се присмиваха.

:eek: Голяма доза оптимизъм проявяваш като отваряш тая тема тук! Доколкото следя форумите, тази притча е препъни-камък за доста християни. Какво ли остава тук, дето е сборна команда! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

eek: Голяма доза оптимизъм проявяваш като отваряш тая тема тук! Доколкото следя форумите, тази притча е препъни-камък за доста християни. Какво ли остава тук, дето е сборна команда! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

А ти от коя секта си? :biggrin:

А ти от коя секта си? :whist:

==================

Според мен е от петдесятниците, те са толкова...убедителни :wors:

А ти от коя секта си? :wors:

Секта ли?

Аз съм БИБЛЕЙСКА ХРИСТИЯНКА, ако това ти говори нещо...Приемам Библията за Божие слово и основа на ВСИЧКИ християнски деноминации. :whist:

Секта ли?

Аз съм БИБЛЕЙСКА ХРИСТИЯНКА, ако това ти говори нещо...Приемам Библията за Божие слово и основа на ВСИЧКИ християнски деноминации. :whist:

==========================

Добре дошла, Северина :wors:

-----------------------------------

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=2BXdzZzw6Yo

Тук сме всякакви, но има и християни от разни църкви и деноминации.

Гледаме да спазваме добрия тон и се опитваме да се разбираме взаимно.

Защото хората са различни, и истината за всеки е индивидуална.

Ако някой реши своята истина да натрапи на друг, неговото име е Прокурст.

Намасте

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

==================

Според мен е от петдесятниците, те са толкова...убедителни :blink:

Мхм.Понятието "библейски йристиянин" определено се използва активно от Обединената Божия Църква :baby:

==========================

Добре дошла, Северина :bye1:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=2BXdzZzw6Yo

Тук сме всякакви, но има и християни от разни църкви и деноминации.

Гледаме да спазваме добрия тон и се опитваме да се разбираме взаимно.

Защото хората са различни, и истината за всеки е индивидуална.

Ако някой реши своята истина да натрапи на друг, неговото име е Прокурст.

Намасте

Благодаря за посрещането!Ще се старая да бъда толерантна към мнението на другите, но ако го намирам за грешно, няма да си замълча, а ще се опитам да се изясним. Нали това е смисълът на форума? :blink:

Мхм.Понятието "библейски йристиянин" определено се използва активно от Обединената Божия Църква :baby:

:nono: Не познахте...

Терминът се отнася до протестантски църкви.

Благодаря за посрещането!Ще се старая да бъда толерантна към мнението на другите, но ако го намирам за грешно, няма да си замълча, а ще се опитам да се изясним. Нали това е смисълът на форума? :blink:

Точно за това е форума - дискусия, но има различни начини за водене на такава.

Защото, не зная за Очакване, но виж твоята поява тук наистина е признак на романтичен оптимизъм.

Не мога да си обясня откъде/накъде, но имам чувството, че скоро няма да остане и помен от него.

Особено пък ако си мислиш, че тук ще дадеш подобаващо на еретиците,за да разберат къде зимуват раците.

Тогава ще откриеш, че няма да е баш така.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Точно за това е форума - дискусия, но има различни начини за водене на такава.

Защото, не зная за Очакване, но виж твоята поява тук наистина е признак на романтичен оптимизъм.

Не мога да си обясня откъде/накъде, но имам чувството, че скоро няма да остане и помен от него.

Особено пък ако си мислиш, че тук ще дадеш подобаващо на еретиците,за да разберат къде зимуват раците.

Тогава ще откриеш, че няма да е баш така.

Не звучиш много насърчително, но си прав - от други форуми, които посещавам (повече чета, отколкото пиша), виждам какви ожесточени битки се водят между отделни християнски деноминации дори!

Резултатът е нулев - всеки си остава на своето мнение.;)Затова преди всичко реагирам на празни приказки, без всякакво покритие и логика, просто за да се напише нещо;А такива са в изобилие навсякъде! :mad:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.